Ενημερωτική εκδήλωση - «Φυσιολογικός τοκετός και Καισαρική Τομή: Μύθοι, Αλήθειες και Τεκμηριωμένη Ιατρική Γνώση»

Εκτύπωση

Κοινωνικός Διαμοιρασμός:

 Η Μαιευτική-Γυναικολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο Επιστημονικός Σύλλογος Μαίων-Μαιευτών Λάρισας, το Παρατηρητήριο Μαιευτικής Βίας και η Εταιρεία Φροντίδας Υγείας της Γυναίκας Ελλάδος, διοργανώνουν ενημερωτική εκδήλωση στις 13 Φεβρουαρίου 2019 και ώρα 19.00 μ.μ. στο Χατζηγιάννειο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο με θέμα: «Φυσιολογικός τοκετός και Καισαρική Τομή: Μύθοι, Αλήθειες και Τεκμηριωμένη Ιατρική Γνώση».

 Η εκδήλωση έχει τεθεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Λαρισαίων (στο πλαίσιο του Προγράμματος Λάρισα-«Πόλη που Μαθαίνει»), της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας και του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας.
H εγκυμοσύνη και ο τοκετός αποτελούν για τη ζωή ενός ζευγαριού, πολύ σημαντικά φυσικά, βιολογικά αλλά και συναισθηματικά γεγονότα και πρέπει να τυγχάνουν των καλύτερων συνθηκών διαχείρισης από όλους τους αρμόδιους επαγγελματίες υγείας.

 Η τελική έκβαση μιας φυσιολογικής κύησης είναι ο φυσιολογικός τοκετός και μόνο όπου κρίνεται απαραίτητο πρέπει να επιλέγεται η καισαρική τομή. Παρ’ όλα αυτά η επιστημονική κοινότητα προβληματίζεται για τον ιδιαίτερα αυξημένο αριθμό καισαρικών τομών στην Ελλάδα.
Συνεπώς, χρειάζεται συστηματική προσπάθεια τεκμηριωμένης ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των εγκύων γυναικών και της κοινωνίας γενικότερα εκ μέρους της επιστημονικής κοινότητας, ώστε ο τοκετός να αποτελεί μία φυσική διαδικασία που θα πρέπει να γίνεται με γνώμονα την ασφάλεια της μητέρας και του παιδιού.

Στα πλαίσια της εκδήλωσης θα παρουσιαστούν οι εισηγήσεις:
«Η Αξία του Φυσιολογικού Τοκετού και η Προαγωγή του», Θεόνη-Ιωάννα Τρουβά Μαία ΚΥΠ, Πρόεδρος Συλλόγου Μαιών-Μαιευτών Λάρισας.
«Καισαρική τομή -Μύθοι-Αλήθειες-Τεκμηριωμένη Ιατρική Γνώση», Αλέξανδρος Δαπόντε, Καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας Τμήματος Ιατρικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Δ/ντής Μαιευτικής & Γυναικολογικής Κλινικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
«Φυσικός τοκετός μετά από καισαρική-(ΦυΤΜΑΚ)! Μύθοι και αλήθειες», Κωνσταντίνα Νούσια , Μαία,MSc, PhD, Πρόεδρος Παρατηρητηρίου Μαιευτικής Βίας, Αντιπρόεδρος Συλλόγου Μαιών-Μαιευτών Πάτρας, Μέλος Εθνικής επιτροπής για τον Θηλασμό.
«Μαιευτική Βία. Ποιος, πού, πότε ασκείται», Ουρανία Νικολοπούλου, Μαία, Τομεάρχης Αρεταίειο Νοσοκομείο.

 

190207