sandal logo

Η πόλη σήμερα με μια ματιά

banner-kolonakia

Ημερολόγιο & Επίκαιρα

Φεβρουάριος 2023
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5

ellas 2021 short

banner ot 867g

Επιλεγμένες Ανακοινώσεις

23-01-2023
Με εντατικούς ρυθμούς τα έργα ανακατασκευής της Νικηταρά

Υπογειοποιείται το δίκτυο και απομακρύνονται στύλοι του ΔΕΔΔΗΕ στη Νικηταρά

 • Στο πλαίσιο των έργων του Δήμου Λαρισαίων για την ανακατασκευής της
 • Κατασκευάζεται νέος αγωγός ομβρίων
 • Κλαδεύονται δένδρα στο τμήμα του δρόμου που είναι κλειστό στην κυκλοφορία

Συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς από τον Δήμο Λαρισαίων οι εργασίες ανακατασκευής της οδού Νικηταρά στα πλαίσια του έργου “Ανακατασκευή οδών Κύπρου, Νικηταρά, Αυξεντίου, 23ης Οκτωβρίου, Βενιζέλου”.


Σήμερα ολοκληρώνονται οι εργασίες καθαίρεσης των πεζοδρομίων στο τμήμα από την οδό Ογλ έως τις οδούς Λ. Κατσώνη-Αγ. Μαρίνης και θα ακολουθήσουν οι πρόδρομες εργασίες για την κατασκευή του ποδηλατόδρομου από την αριστερή πλευρά κατά τη φορά κίνησης των οχημάτων (κατασκευή νέου αγωγού ομβρίων υδάτων, τακτοποίηση υδροροών, νέο δίκτυο οδοφωτισμού κλπ).


Ταυτόχρονα συνεργεία της Διεύθυνσης Πρασίνου πραγματοποιούν εργασίες κλαδέματος των δέντρων στο τμήμα που είναι κλειστό στην κυκλοφορία. Οι εργασίες αυτές θα επαναλαμβάνονται σε κάθε τμήμα του έργου ανάλογα με την πρόοδο των εργασιών.

Παράλληλα με τις εργασίες που εκτελούνται από το Δήμο Λαρισαίων, τις επόμενες ημέρες συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ θα ολοκληρώσουν τις εργασίες υπογειοποίησης των δικτύων και θα προβούν σε αποξήλωση των στύλων του ΔΕΔΔΗΕ στο τμήμα που είναι κλειστό στην κυκλοφορία. Και αυτές οι εργασίες αυτές θα επαναλαμβάνονται σε κάθε τμήμα του έργου ανάλογα με την πρόοδο των εργασιών.

09-01-2023
Ξεκινούν οι εγγραφές στις Σχολές Γονέων του Δήμου Λαρισαίων

Μετά την ολοκλήρωση του τελευταίου κύκλου του προγράμματος ΣΧΟΛΕΣ ΓΟΝΕΩΝ του Πανεπιστημίου των Πολιτών του Δήμου Λαρισαίων, ανακοινώνεται η έναρξη νέου διαδικτυακού και δια ζώσης κύκλου συναντήσεων.

Οι ομάδες γονέων απευθύνονται σε γονείς παιδιών προσχολικής και σχολικής ηλικίας και έχουν σκοπό να υποστηρίξουν και να ενδυναμώσουν τους γονείς στο σύνθετο ρόλο της ανατροφής των παιδιών τους. Το πρόγραμμα είναι δωρεάν και περιλαμβάνει 6 συναντήσεις διάρκειας δυο ωρών κατά τις οποίες αναπτύσσονται θέματα όπως η επικοινωνία στην οικογένεια, τα όρια στα παιδιά, η ενίσχυση αυτοεκτίμησης-αυτοπεποίθησης και ο ρόλος των συναισθημάτων.

Οι συναντήσεις έχουν βιωματικό χαρακτήρα με έμφαση στον ανοιχτό διάλογο και το μοίρασμα εμπειριών. Παρότι η κάθε συνάντηση έχει διαφορετική θεματολογία, αποτελεί μέρος μιας ενιαίας διεργασίας η οποία προϋποθέτει τη συνεπή συμμετοχή των γονέων.

Ο νέος κύκλος του προγράμματος αναμένεται να ξεκινήσει εντός του Ιανουαρίου 2023.

Οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά στον ακόλουθο σύνδεσμο (google forms):
https://docs.google.com/forms/d/1PmTWpp5hmq7BaZLcCYA73VQKxX_ZVdjguA0Xm6jaJ6g/edit

Το πρόγραμμα εντάσσεται στις δράσεις του Πανεπιστημίου των Πολιτών Λάρισας και υλοποιείται για 6η συνεχή χρονιά σε συνεργασία με δομές και υπηρεσίες ψυχικής υγείας και εκπαίδευσης της πόλης: Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής & Πρόνοιας Δήμου Λαρισαίων, Κέντρο Ψυχικής Υγείας Λάρισας, Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας, ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ, Κέντρο Πρόληψης Ν. Λάρισας “Ορφέας”, Κοινωνική Υπηρεσία του Γ.Ν. Λάρισας, Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας, Σύλλογο Κοινωνιολόγων Λάρισας και Σύλλογο Κοινωνικών Λειτουργών Λάρισας. Την επιστημονική ευθύνη του προγράμματος έχει η κ. Κυρίτση Ιωάννα - M.med.sc. Κοινωνικής Ψυχιατρικής-Παιδοψυχιατρικής, Ψυχοθεραπεύτρια ενώ το συντονισμό έχει το Τμήμα Δια Βίου Μάθησης της Διεύθυνσης Παιδείας.

Πληροφορίες: Τμήμα Δια Βίου Μάθησης Δ. Λαρισαίων – 2410680249, 2410680250
email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Facebook: Larissa Learning City - Η Πόλη που Μαθαίνει

09-12-2022
Δήμος Λαρισαίων: Ψηφιακός προγραμματισμός ραντεβού με υπηρεσίες, με φυσική παρουσία ή τηλεδιάσκεψη

Από την Παρασκευή 09/12/2022 είναι διαθέσιμη η νέα ψηφιακή υπηρεσία «myDimos.Live.gov.gr» της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr-ΕΨΠ) μέσω της οποίας οι πολίτες μπορούν να προγραμματίζουν, ψηφιακά, ραντεβού με τηλεδιάσκεψη ή φυσική παρουσία στον Δήμο Λαρισαίων.

Το περιβάλλον διεπαφής  διαμορφώθηκε, σε συνεργασία του Τμήματος Υποστήριξης Μηχανογραφικών Εφαρμογών της Διεύθυνσης Επιχειρησιακού και Ψηφιακού Σχεδιασμού του Δήμου με τα στελέχη της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με βάση τις επιχειρησιακές απαιτήσεις του Δήμου Λαρισαίων.

Οι υπηρεσίες για τις οποίες ο πολίτης εισερχόμενος στην πλατφόρμα, έχει τη δυνατότητα, μέσω των κωδικών Taxisnet, να προγραμματίζει ραντεβού είναι:

1. Διοικητικές (Ληξιαρχείο – Δημοτολόγιο)

 • Ραντεβού για αίτηση για σύμφωνο συμβίωσης (Φυσική Παρουσία)
 • Ραντεβού για αίτηση μεταδημότευσης (Φυσική Παρουσία)

2. Οικονομικές (Έσοδα)

 • Ραντεβού για αίτηση-δήλωση ΜΗ ηλεκτροδοτούμενου ακινήτου (Φυσική Παρουσία-Τηλεδιάσκεψη)
 • Ραντεβού για αίτηση αλλαγής συντελεστή χρήσης ακινήτου (ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ/ΟΙΚΙΑΚΟΣ) (Φυσική Παρουσία-Τηλεδιάσκεψη)
 • Ραντεβού για αίτηση για βεβαίωση περί μη οφειλής ΤΑΠ οικοπέδου (Φυσική Παρουσία-Τηλεδιάσκεψη)
 • Ραντεβού για αίτηση για βεβαίωση περί μη οφειλής ΤΑΠ κτίσματος (Φυσική Παρουσία-Τηλεδιάσκεψη)
 • Ραντεβού για αίτηση για διαχωρισμό παροχών (Φυσική Παρουσία-Τηλεδιάσκεψη)
 • Ραντεβού για αίτηση διόρθωσης τετραγωνικών μέτρων ακινήτων (Φυσική Παρουσία-Τηλεδιάσκεψη)
 • Ραντεβού για αίτηση για ηλεκτροδότηση εργοταξιακής παροχής (Φυσική Παρουσία-Τηλεδιάσκεψη)
 • Ραντεβού για αίτηση για ηλεκτροδότηση κοινοχρήστου (Φυσική Παρουσία-Τηλεδιάσκεψη)
 • Ραντεβού για αίτηση για νέα παροχή (Φυσική Παρουσία-Τηλεδιάσκεψη)
 • Ραντεβού για αίτηση για συνένωση παροχών (Φυσική Παρουσία-Τηλεδιάσκεψη)
 • Ραντεβού για αίτηση για ηλεκτροδότηση φωτοβολταϊκού (Φυσική Παρουσία-Τηλεδιάσκεψη)

Ο πολίτης μπορεί να προσεγγίσει την υπηρεσία:

 • Από τη διεύθυνση https://mydimos.live.gov.gr/
 • Από το site του Δήμου Λαρισαίων (https://larissa.gov.gr)
 • Από την Ενιαία Ψηφιακή Πύλη (gov.gr), στην κατηγορία Πολίτης και Καθημερινότητα - Εξ αποστάσεως εξυπηρέτηση πολιτών – Εξυπηρέτηση με τηλεδιάσκεψη από το Δήμο σας.

Άμεση μελλοντική στόχευση είναι η επέκταση των ψηφιακών ραντεβού σε όλες τις οργανωτικές μονάδες του Δήμου μας που έχουν συναλλαγή με πολίτη ή επιχείρηση, με μόνιμη μέριμνά μας, την περαιτέρω αύξηση και βελτίωση ψηφιακών υπηρεσιών υψηλής ποιότητας προς τους πολίτες.

21-11-2022
Η Λάρισα πρωταθλήτρια πόλη σε αριθμό συμμετεχόντων και προγραμμάτων Γενικής Εκπαίδευσης Ενηλίκων από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης

Με ιδιαίτερα αυξημένη συμμετοχή των πολιτών συνεχίζεται η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων για τα προγράμματα Γενικής Εκπαίδευσης Ενηλίκων που υλοποιεί ο Δήμος Λαρισαίων μέσω της Διεύθυνσης Παιδείας, το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων (διά της Γενικής Γραμματείας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Διά Βίου Μάθησης) και το Ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης.

Οι αιτήσεις συμμετοχής των πολιτών ξεπέρασαν έως σήμερα τις 1500 ενώ συνεχίζεται η διαδικασία συμμετοχής των ενδιαφερομένων.

Να σημειωθεί ότι βρίσκονται σε εξέλιξη 8 τμήματα στα ακόλουθα θεματικά αντικείμενα: «Ιταλικά για Τουρισμό», «Κοπτική-Ραπτική», «Βασικά Γερμανικά Α1», «Βασικά Γαλλικά Α1», «Ηλεκτρονικά Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης», «Τοπικοί Παραδοσιακοί Χοροί», «Σύγχρονες Τραπεζικές Συναλλαγές», « Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής», έχουν ολοκληρωθεί 4 τμήματα «Αγωγή Υγείας-Πρώτες Βοήθειες», «Κοπτική-Ραπτική», «Άθληση στην Τρίτη Ηλικία», «Διαμόρφωση και Διακόσμηση Εσωτερικών Χώρων», ενώ προγραμματίζονται 7 τμήματα «Ηλεκτρονική Επιχειρηματικότητα», «Βασικά Γαλλικά Α2», «Διαχείριση Εργασιακού Άγχους», «Εκπαίδευση Μεταναστών», «Εργαστήρι Ψηφιδωτού», «Εικαστικό Εργαστήρι» & «Αγωγή Υγείας-Πρώτες Βοήθειες».

Επίσκεψη στα ιδιαίτερα δημοφιλή τμήματα της δημιουργικής γραφής και της κοπτικής-ραπτικής με εκπαιδευτές τους κ.κ. Καππέ Αντωνία και Καρανάσιο Χρήστο πραγματοποίησαν ο Αντιδήμαρχος Διοίκησης, Παιδείας & Διά Βίου Μάθησης κ. Δημήτρης Δεληγιάννης και η Διευθύντρια Παιδείας κα. Σταυρούλα Μπαξεβάνου, οι οποίοι μίλησαν με εκπαιδευτές και εκπαιδευόμενους τονίζοντας ότι η μάθηση είναι μια διαδικασία που δε σταματά ποτέ και ότι ο Δήμος Λαρισαίων θα συνεχίζει να δημιουργεί ευκαιρίες μάθησης για όλους.Τα τμήματα ενηλίκων λειτουργούν πρωινές ή/και απογευματινές ώρες είτε στο Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Λαρισαίων είτε διαδικτυακά. Σύντομα θα λειτουργήσουν προγράμματα σε σχολικά συγκροτήματα τόσο στο κέντρο της πόλης όσο και σε κατά τόπους γειτονιές, ενταγμένα στη λογική του προγράμματος «Ανοιχτά Σχολεία».

Η Λάρισα ως «Πόλη που Μαθαίνει» υποστηρίζει, ενισχύει και προάγει κάθε διαδικασία τυπικής και άτυπης μορφής μάθησης καθώς τα τελευταία 6 χρόνια έχει επενδύσει σε δράσεις εκπαίδευσης, επιμόρφωσης και δημιουργικής απασχόλησης του ελεύθερου χρόνου για τα παιδιά της πόλης, τους γονείς, τους εργαζόμενους, τα άτομα 3ης ηλικίας, τους ανέργους και άλλες ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, σε συνεργασία τόσο με Ινστιτούτα και Φορείς, όσο και με δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς της πόλης.

Τα προσφερόμενα προγράμματα μπορούν να παρακολουθήσουν ενήλικες, ανεξαρτήτως χώρας καταγωγής, ηλικίας και μόρφωσης.

Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση».

Οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά στον παρακάτω σύνδεσμο, όπου μπορείτε να δείτε και τα προσφερόμενα προγράμματα:
https://docs.google.com/forms/d/15QXVNSLhbquS0GR0Fmz499ZmNTqX4pj-tU30_0diE0M/edit

Όσοι δεν έχουν την δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής ή/και για περισσότερες πληροφορίες μπορούν να απευθύνονται στο Κέντρο Δια Βίου Μάθησης (Τμήμα Δια Βίου Μάθησης της Διεύθυνσης Παιδείας) και ώρες 08:00 – 14:00:
Τηλ.: 2410680249, 2410680250, 2410680251
Ταχ. Διεύθυνση: Ρούσβελτ & Οικονόμου Εξ Οικονόμων 8Α, 3ος όροφος
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Τηρείται σειρά προτεραιότητας.

28-04-2022
Τμήμα Εσόδων-Έκδοση Βεβαίωσης ΤΑΠ για μεταβιβάσεις ακινήτων με κατάθεση εγγύησης – Αρθ.76 Ν.4921/2022

Σε εφαρμογή των διατάξεων του αρθ.76 του Ν4921/2022, εναλλακτικά του ισχύοντος τρόπου έκδοσης Βεβαίωσης ΤΑΠ από το Τμήμα Εσόδων, αν το επιθυμεί ο μεταβιβάζων ή ο αποκτών ενός ακινήτου εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Λαρισαίων, έχει τη δυνατότητα να καταβάλει στον Δήμο, ως εγγύηση μέχρι την εκκαθάριση της οφειλής, ποσό που αντιστοιχεί σε ποσοστό τρία τοις χιλίοις (3º/ºº) επί του τιμήματος της πώλησης ή της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου σε κάθε άλλη περίπτωση μεταβίβασης.

Ο μεταβιβάζων υποχρεούται να υποβάλει στην ψηφιακή πλατφόρμα του Δήμου Λαρισαίων αίτηση με τα στοιχεία του καθώς και με τα στοιχεία του μεταβιβαζόμενου ακινήτου, ώστε να αποδοθεί το παραπάνω ποσό σε τραπεζικό λογαριασμό του Δήμου, μέσω άμεσης έκδοσης ταυτότητας πληρωμής και στη συνέχεια να προχωρήσει η διαδικασία εκκαθάρισης της οφειλής.

Αίτηση για βεβαίωση περί μη οφειλής ΤΑΠ οικοπέδου (εγγύηση 3%ο-Ν. 4921/2022)

Αίτηση για βεβαίωση περί μη οφειλής ΤΑΠ κτίσματος (εγγύηση 3%ο-Ν. 4921/2022)

banner mydimoslive 2

banner thyrides 2

Webp.net gifmaker 1

platforma eisodos neo

Πρόσφατα Νέα - Ανακοινώσεις

06-02-2023
“Ο Πατέρας” στο Χατζηγιάννειο και κοπή πίτας

Η Αντιδημαρχία Πολιτισμού & Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων και η Κινηματογραφική Λέσχη Λάρισας, προβάλλουν τη Δευτέρα 6 και την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2023 στις 19:00 και στις 21:30, την ταινία “Ο Πατέρας” του Σρνταν Γκολούμποβιτς .

Μία από τις ωραιότερες βαλκανικές ταινίες των τελευταίων χρόνων, τις πιο απαισιόδοξες, αντισυστημικές και πραγματικές. Ο Σρνταν Γκολούμποβιτς σκηνοθετεί με ρεαλισμό, ήσυχα, δημιουργώντας εικόνες που ερεθίζουν τις αισθήσεις.

Μια μάνα σέρνει τα δυο παιδιά της από το χέρι στην αυλή του εργοστασίου. Επικρίνει ιδιοκτήτες κι εργάτες: ο άντρας της, που απολύθηκε έναν χρόνο νωρίτερα, ακόμα δεν έχει πάρει την αποζημίωσή του και η οικογένεια δεν έχει να φάει. Κανείς δεν αντιδρά.
Η μάνα παίρνει ένα μπουκάλι πετρέλαιο, το ρίχνει πάνω της κι ανάβει τον αναπτήρα.

Με μια τέτοια έναρξη ο, βραβευμένος στο Φεστιβάλ Βερολίνου, Σέρβος Σρνταν Γκολούμποβιτς δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολίας για την πρόθεση της ταινίας του, ενός συναρπαστικού όσο και αποκαρδιωτικού οδοιπορικού στη σύγχρονη Σερβία της εκμετάλλευσης και της διαφθοράς.

Ήρωας είναι ο πατέρας, ο Νικόλα: καθώς η μάνα, μετά την απονενοημένη πράξη της, μπαίνει σε ψυχιατρική κλινική, η πρόνοια παίρνει τα δύο παιδιά, κρίνοντας πως ο Νικόλα δεν έχει τα χρήματα για να τα συντηρήσει. Κι εκείνος, χωρίς εναλλακτικές, θα ξεκινήσει να διασχίσει τη χώρα με τα πόδια και να φτάσει στο Βελιγράδι, για να διεκδικήσει την κηδεμονία μιλώντας αυτοπροσώπως στον αρμόδιο υπουργό.

Ο Νικόλα περπατά μόνος στην ερημιά της σερβικής υπαίθρου, για πέντε μέρες και πέντε νύχτες, χωρίς ελπίδα να τα καταφέρει. Οφείλει όμως «να δείξει στα παιδιά του ότι προσπάθησε».

Δραματική/ Σερβία, Γαλλία, Γερμανία Κροατία, Σλοβενία, Βοσνία και Ερζεγοβίνη/ 2020/ Έγχρ./ Διάρκεια 120΄/ Σκηνοθεσία: Σρνταν Γκολούμποβιτς, με τους: Γκόραν Μπογκντάν, Μπόρις Ισάκοβιτς, Νάντα Σάργκιν, Μίλικα Τζανέβσκι.
Γενική είσοδος 4 ευρώ

***Να σημειωθεί ότι πριν την πρώτη προβολή στις 19:00, η Κινηματογραφική Λέσχη Λάρισας θα κόψει την πρωτοχρονιάτικη πίτα της και ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Πάνος Σάπκας θα ανακοινώσει το πρόγραμμα του Πανοράματος Ελληνικού Κινηματογράφου Θεόδωρος Αγγελόπουλος που θα πραγματοποιηθεί στην πόλη μας, από τις 12 μέχρι τις 19 Μαρτίου 2023.

03-02-2023
Συνεδρίαση Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων Τετάρτη 08/02/2023, ώρα 17:00 - Meeting for the Integration Council of Immigrants and refugee, Wednesday 08/02/2023, time 17:00

Για το κείμενο της πρόσκλησης, πατήστε ΕΔΩ

03-02-2023
ΔΕΥΑΛ - Διακοπή νερού (Σάββατο 04/02/2023, ώρα 09:00-12:00)

Η Δ.Ε.Υ.Α.Λ. ανακοινώνει ότι το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου και από ώρα 9:00 έως 12:00 θα πραγματοποιηθεί διακοπή υδροδότησης στη συνοικία της Φιλιππούπολης λόγω εργασιών στο δίκτυο ύδρευσης στις παρακάτω οδούς:

 • Καψούρη (από Ελευθερίας έως Τυχερού)
 • Τυχερού (από Ζιώτα έως Αλκαμένους)
 • Ζιώτα

Λάρισα, 3 Φεβρουαρίου 2023

03-02-2023
Συνεδρίαση Οικονομικής Επιτροπής (ΔΙΑ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗΣ) Πέμπτη 09/02/2023, ώρα 13:00

Για το κείμενο της πρόσκλησης, πατήστε ΕΔΩ

03-02-2023
Διαδικτυακές ημερίδες ψυχοκοινωνικής στήριξης στο πλαίσιο του ΤΕΒΑ

Η Κοινωνική Σύμπραξη Λάρισας και η Διάσταση Παρεμβάσεις Κοινωνικής Καινοτομίας ΑΜΚΕ, φορέας υλοποίησης των Συνοδευτικών Μέτρων στο πλαίσιο του ΤΕΒΑ, πραγματοποιούν διαδικτυακές ημερίδες ψυχοκοινωνικής στήριξης στο πλαίσιο του Έργου: «Παροχή Συνοδευτικών Μέτρων της Κοινωνικής Σύμπραξης Λάρισας».

Για να μπορείτε να τις παρακολουθείτε:

 • κατεβάστε εύκολα την εφαρμογή του Zoom στο κινητό ή τον υπολογιστή σας
 • ακολουθήστε τη σελίδα της Διάστασης Παρεμβάσεις Κοινωνικής Καινοτομίας ΑΜΚΕ στο Facebook
 • πατήστε πάνω στα ενεργά link την ημέρα και ώρα που είναι προγραμματισμένη η δράση
 • εάν σας ζητηθεί κωδικός, πληκτρολογήστε τον κωδικό που βλέπετε κάτω από το link.

Τέλος μπορείτε να ενημερώνεστε από τις Κοινωνικές Υπηρεσίες των Δήμων.

Η εναρκτήρια ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 06/02/2023 και ώρα 18:00 μ.μ. μέσω της πλατφόρμας του Zoom Meeting με θέμα «Αναπτύσσοντας τη θετική σκέψη στη ζωή μας»

Για να την παρακολουθήσετε πατήστε τον παρακάτω σύνδεσμο, ακολουθώντας τις παραπάνω οδηγίες.

Σύνδεσμος:
https://us06web.zoom.us/j/87823299155?pwd=aGtkTWRidVgyRXhMOEd6Uzh6TkFudz09
Meeting ID: 878 2329 9155
Passcode: 484515

Για περισσότερες πληροφορίες:

 • Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής & Πρόνοιας Δήμου Λαρισαίων: 2410.680.216
 • Διάσταση Παρεμβάσεις Κοινωνικής Καινοτομίας ΑΜΚΕ: 210 – 9996340 (αστική χρέωση), Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
 • Facebook: Διάσταση Παρεμβάσεις Κοινωνικής Καινοτομίας ΑΜΚΕ
03-02-2023
Ολοκληρώνει την πορεία του ο Επιθεωρητής - Δέκα τελευταίες παραστάσεις για την επιτυχημένη παράσταση του Θεσσαλικού Θεάτρου

Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι παραστάσεις της παραγωγής της Κεντρικής Σκηνής του Θεσσαλικού Θεάτρου, με την αριστουργηματική κωμωδία του Νικολάι Γκόγκολ Ο Επιθεωρητής, σε σκηνοθεσία Κυριακής Δ. Σπανού. Δέκα τελευταίες παραστάσεις για τη μεγάλη επιτυχία του Θ.Θ., που ολοκληρώνεται την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου.

Οι παραστάσεις συνεχίζονται κάθε Πέμπτη στις 7μ.μ., Παρασκευή και Σάββατο στις 9μ.μ και Κυριακή στις 7μ.μ.

Τιμές εισιτηρίων: γενική είσοδος 14 ευρώ, προπώληση 12 ευρώ, 10 ευρώ (ομαδικό- άνω των 65), 8 ευρώ φοιτητικό και 5 ευρώ Άνεργοι- ΑΜΕΑ

Πληροφορίες: τις ημέρες των παραστάσεων στο 2410533417, 10:00-13:00 και 18:00-21:00

Προπώληση: viva.gr

Διάρκεια: 110 λεπτά

Το έργο

Όταν ο Γκόγκολ παρουσίασε το έργο για πρώτη φορά το 1836 στην Αγ. Πετρούπολη, ο Τσάρος Νικόλαος που ήταν ανάμεσα στους θεατές είπε: καλά μας «περιποιήθηκε»  όλους μας και πρώτα πρώτα  εμένα.  Ο Επιθεωρητής είναι μια τέλεια κωμική μηχανή που στηρίζεται στην παρεξήγηση. Είναι ακόμη ένα υπόδειγμα σατιρικής κωμωδίας που θα λέγαμε ότι έχει συγγένειες με τον Αριστοφάνη στην σκιαγράφηση των χαρακτήρων. 

Σε μια Ρώσικη επαρχιακή πόλη, αναμένεται ένας Επιθεωρητής απ΄ την Πρωτεύουσα. Από την ανησυχία τους οι αξιωματούχοι της πόλης, παίρνουν για Επιθεωρητή έναν άφραγκο δημόσιο υπάλληλο που είναι στο πανδοχείο της πόλης και όταν τον επισκέπτονται αρχίζουν να επιδίδονται σε ένα πρωτοφανές πανδαιμόνιο από κολακείες, αλληλοκατηγορίες και αυτοεξευτελισμούς.  Ο ψευδο-επιθεωρητής γίνεται καταλύτης της μικρής κοινωνίας, η οποία αυτοαποκαλύπτεται  ως υποκριτική και διεφθαρμένη. Και ο Κυβερνήτης αποδεικνύεται το έξυπνο πουλί που από τη μύτη πιάνεται. Μια κωμωδία διαχρονική εδώ και 200 χρόνια, μια κωμωδία που το θέμα της και το χιούμορ της μοιάζει σημερινό.

Η παράσταση

Το έργο τοποθετείται σε μια  σύγχρονη προ-ηλεκτρονική εποχή γύρω στη δεκαετία του ’70 που οι δυνάμεις της αυταρχικότητας και οι νέες ηδονιστικές ιδέες έρχονται σε αντιπαράθεση, φωτίζοντας την υποκρισία της εξουσίας αλλά και την ανευθυνότητα του ναρκισσιστικού ηδονισμού. Ο κωμικός κόσμος του Γκόγκολ είναι σκοτεινός, τα πρόσωπα είναι αποξενωμένα, με κρυμμένη βία,  ανικανοποίητες επιθυμίες  και αλληλουπονομεύσεις, αλλά η παράσταση επιμένει στο θρίαμβο της φωτεινής «τρέλας» της ζωής… στον αθέατο υπερρεαλισμό και την εύθυμη απουσία αυτογνωσίας να κυριαρχήσει. Όλοι στο ίδιο καζάνι βράζουμε και το γέλιο είναι το υπέρτατο δώρο που μοιραζόμαστε.

Ταυτότητα της παράστασης

Διασκευή – Σκηνοθεσία: Κυριακή  Δ. Σπανού

Σκηνικά: Απόστολος -Φωκίων Βέττας

Κοστούμια: Μάρθα Φωκά

Μουσική: Κώστας Βόμβολος

Διδασκαλία κίνησης: Αναστασία Μπρουζιώτη

Σχεδιασμός φωτισμών: Ζωή Μολυβδά Φαμέλη

Κατασκευή κοστουμιών: Νικολέτα Καΐση

Βοηθός σκηνοθέτη: Μαρία Παπουτσή

Βοηθός σκηνογράφου: Ανδρονίκη Τσαγκαράκου

Διεύθυνση παραγωγής: Νίκος Γεωργάκης

Φώτα: Μάκης Παπατριανταφύλλου - Γιώργος Γκόλαντας

Ήχος: Νίκος Γεωργάκης

Μηχανικοί σκηνής: Χρήστος Καράκης, Νίκος Ανδριανόπουλος, Στράτος Φράγκου

Κινητή μονάδα: Γιώργος Σδράνης

Φωτογραφίες προώθησης - παράστασης: Αλέξανδρος Ευθυμιόπουλος

Trailer: Life of Film Production Δημήτρης Βάλλας

Αφίσα: Μουτζούρα

Παίζουν οι ηθοποιοί (αλφαβητικά)

Θανάσης Ζέρβας – Μπομπτσίνσκι

Βασίλης Καρμίρης - Αμός

Βασίλης Κουλακιώτης- Χλιεστακώφ

Μαρσέλα Λένα - Λουκία Λούκοβα - Άννα Αντρέγιεβνα

Δημήτρης Όντος - Ντομπτσίνσκι

Σήφης Πολυζωίδης - Κυβερνήτης

Ντίνος Ποντικόπουλος – Οσίπ – Διευθυντής Ταχυδρομείου

Έλλη Χατζεϊπίδου – Αρτεμισία Φιλίπποβνα – Μαρία Αντόνοβνα

Χορηγοί επικοινωνίας:
ΕΡΤ, ASTRA, Formedia TV, ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ, TRT, Εφημερίδα Ελευθερία, Πολιτεία Λαρισαίων, Larissanet, Formedia.gr, Larissanet.gr, Larissapress.gr, OnLarissa.gr, Paidis.com, thessaliatv.gr, ti nea larissa.gr, Δημοτική Ραδιοφωνία Λάρισας, Formedia Radio Musica Radio, Πόλις Radio.

03-02-2023
Συνεδρίαση Επιτροπής Ποιότητας Ζωής (ΔΙΑ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗΣ) Τετάρτη 08/02/2023, ώρα 12:30

Για το κείμενο της πρόσκλησης, πατήστε ΕΔΩ

03-02-2023
«Πράσινοι/ες άνθρωποι και θεοί/ές, Πράσινες Γιορτές, έθιμα και τελετουργίες» στο Χατζηγιάννειο

H Αντιδημαρχία Πολιτισμού & Επιστημών Δήμου Λαρισαίων και οι εκδόσεις Ταξιδευτής διοργανώνουν την την παρουσίαση του βιβλίου της Μαρίας Γκασούκα και του Αλέξανδρου Καπανιάρη με τίτλο «Πράσινοι/ες άνθρωποι και θεοί/ές, Πράσινες Γιορτές, έθιμα και τελετουργίες», Από την παλαιοευρωπαϊκή στην ελληνική λαϊκή παράδοση, την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2023 και ώρα 19:30, στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό κέντρο (Ρούσβελτ 59, Λάρισα).

Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Γιάννης Βαραλής, Αναπληρωτής Καθηγητής Ι.Α.Κ.Α. Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, η Ευαγγελία Ράπτου-Στεργιούλα, Δρ Λαογραφίας των Φύλων Πανεπιστημίου Αιγαίου, η Ναυσικά Μουλά, Φιλόλογος, Πρόεδρος του Φιλολογικού Ιστορικού Λογοτεχνικού Συνδέσμου (Φ.Ι.ΛΟ.Σ.) Τρικάλων και η Ερμίνα Μεγαλιού, φιλόλογος.

Στην εκδήλωση παρεμβαίνουν οι συγγραφείς Μαρία Γκασούκα, Ομότιμη Καθηγήτρια, Πανεπιστημίου Αιγαίου και ο Αλέξανδρος Καπανιάρης, Διδάκτορας Ψηφιακής Λαογραφίας, Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων.
Την εκδήλωση συντονίζει η Ζωή Ακριβούλη, οικονομολόγος.

Διαβάζοντας στο οπισθόφυλλο του βιβλίου εύκολα κανείς κατανοεί τη θεματολογία και κομβικά σημεία του περιεχομένου της έκδοσης: «Τι συμβολίζει ο θρύλος των Πράσινων ανθρώπων, που για άλλες/ους προέρχεται από την παλαιοευρωπαϊκή παράδοση, για άλλες/ους από την Ανατολή και τους δρόμους του μεταξιού, για άλλες/ους από τις πράσινες θεότητες της ελληνορωμαϊκής και κέλτικής παράδοσης, ενώ για αρκετές αρκετούς αποτελεί κατασκευή των τελευταίων αιώνων της Κεντρικής Ευρώπης; Είναι το παγανιστικό πνεύμα της φύσης;

 

Το πνεύμα της ένωσής της με τις/τους ανθρώπους, η έκφραση του ετήσιου ανοιξιάτικου κύκλου αναγέννησης και ανάπτυξης της ζωής; Πως εξηγείται η σύνδεσή του με μυθολογικά μοτίβα, όπως αυτό του/της«θνήσκοντα/ουσας και αναστάντος/σης θεού/θεάς» ή με παραδόσεις σαν αυτή των SheelaNaGis, των γυναικών με τα μεγάλα αιδεία;
Πώς συμβαίνει και συναντάμε πέτρινες και ξυλόγλυπτες αναπαραστάσεις τους ήδη από την μεσαιωνική περίοδο σε εκκλησίες και καθεδρικούς ναούς, να εμφανίζονται μάλιστα πάνω από τις κεντρικές εισόδους τους και συχνά σε κοντινή απόσταση από αναπαραστάσεις του Ιησού;
Μπορούμε να υποθέσουμε πως οι παγανιστικές παραδόσεις και δοξασίες, ιδιαίτερα αυτές που σχετίζονται με τη φύση και τα δένδρα, ασκούσαν σημαντική επιρροή στους πρώιμους μεσαιωνικούς χρόνους και αργότερα στη νεότερη ευρωπαϊκή λαϊκή παράδοση-και στην ελληνική- στις τελετουργίες και τα έθιμά της; Και, ωστόσο, μήπως έχουν δίκιο όσες/οι δεν τα αποδέχονται όλα αυτά και τα θεωρούν πρόσφατη κατασκευή;

Το παρόν βιβλίο αποτελεί μια περιπλάνηση στο ευρωπαϊκό βασικά μυθολογικό σύμπαν, σε μεσαιωνικούς θρύλους και έπη, σε μαγιάτικες γιορτές, αλλά και σε ελληνικά έθιμα και δρώμενα, τα οποία φαίνεται να διασώζουν στοιχεία αρχαϊκών παραδόσεων, παρά την όποια αμφισβήτηση και κατά συνέπεια απευθύνεται σε αναγνώστριες και αναγνώστες πρόθυμες/ους να κάνουν αυτό το μαγικό ταξίδι ανά τους αιώνες, που τελικά επιχειρείται στο πλαίσιό του».

 

Βιβλιοκριτική

Μαρία Γκασούκα-Αλέξανδρος Γ. Καπανιάρης, Πράσινοι/ες άνθρωποι και θεοί/ές, πράσινες γιορτές, έθιμα και τελετουργίες. Από την παλαιοευρωπαϊκή στην ελληνική λαϊκή παράδοση, εκδ. Ταξιδευτής, Αθήνα 2022.

Αν υιοθετήσουμε την αξιωματική αρχή του Ηράκλειτου ότι «πάντα ρει», προκύπτει η διερώτηση αν ο ανθρώπινος βίος και η ανθρώπινη κουλτούρα υφίστανται μια αέναη μεταβολή, με αποτέλεσμα το πελώριο ψηφιδωτό του ιστορικού μας αποτυπώματος να αποτελείται από ανεπανάληπτες ψηφίδες, προϊόν της διαρκούς ροής του συμβολικού ποταμού του μεγάλου στοχαστή. Ή μήπως η ανθρώπινη κουλτούρα συνίσταται σε μετασχηματισμούς πεπερασμένων αρχέγονων αρχετυπικών μοντέλων σκέψης ασυνείδητων ανησυχιών στηριγμένων σε προβλήματα, υπαρξιακά και επιβίωσης, που καλείται να λύσει ο άνθρωπος, κι αυτοί οι μετασχηματισμοί εξαπλώνονται γεωγραφικά στη συγχρονία ή και στη διαχρονία, καθώς ο άνθρωπος επιχειρεί να τα αντιμετωπίσει και να δώσει απαντήσεις;

Αυτό είναι ένα από τα θεμελιώδη ερωτήματα που διέβλεψε ο γράφων στη σημαντική μελέτη των Γκασούκα-Καπανιάρη. Οι συγγραφείς με εμβρίθεια διερευνούν ένα πεδίο σαφώς ευρύτερο από αυτό που αναγράφεται στον τίτλο. Με αφετηρία τις μορφές των πράσινων ανθρώπων και θεών, οι οποίες παρουσιάζονται σε εικαστικές και μυθολογικές αναπαραστάσεις αντιστοίχως σε μεγάλο γεωγραφικό εύρος και χρονικό βάθος, αναζητούν τις μεταμορφώσεις της αρχέγονης ανησυχίας του ανθρώπου για τον κύκλο της φύσης και συνακόλουθα της ζωής. Ο άνθρωπος, αδαής και αδύναμος μπροστά στις ανυπέρβλητες δυνάμεις της φύσης, ταλανίζονταν από την αγωνία για την επάνοδο της ζωής και της γονιμότητας της φύσης μετά από την επέλαση του εχθρικού χειμώνα. Με την πάροδο του χρόνου και τη συγκρότηση συλλογικής μνήμης οι άνθρωποι, από τη Μέση Ανατολή έως τη Δυτική Ευρώπη, συνέθεσαν μύθους οι οποίοι ερμήνευαν τον κύκλο της φύσης και της ζωής και με τελετουργίες προσπαθούσαν να τον καταστήσουν ευνοϊκό γι’ αυτούς. Οι συγγραφείς παρουσιάζουν συγκριτικά και διεξοδικά τέτοιους μύθους, τις σημαντικές ομοιότητές τους και τη διασπορά και επιβίωσή τους σε διαφορετικούς πολιτισμούς και θρησκεύματα. Ενδεικτικά θα αναφέρουμε τον μυθολογικό κύκλο σχετικά με τον Διόνυσο και την Περσεφόνη, που συνιστούν το μοτίβο του θεού ή της θεάς που πεθαίνει και επιστρέφει στη ζωή (συμβολίζοντας την επάνοδο της άνοιξης και της γονιμότητας) και «επαναλαμβάνεται διαρκώς σε εντελώς διαφορετικά πολιτισμικά περιβάλλοντα από τον Ευρωπαϊκό Βορρά μέχρι και τη Μέση Ανατολή. Μοιάζει δε στις διάφορες παραλλαγές του να αποτελεί κοινό τόπο των περισσότερων λαϊκών λατρειών που αναπτύχθηκαν στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου και της Δυτικής Ασίας», όπως π.χ. του Όσιρι στην Αίγυπτο, του Τομούζ των Σουμερίων, του Μίθρα των Περσών, θνησκόντων και αναστάντων θεών, που παραπέμπουν και στον Χριστιανισμό. Από αυτές τις λατρείες εικάζεται ότι προέρχεται και η μορφή του πράσινου ανθρώπου, η οποία αναπτύσσεται ακολούθως στην κελτική και σε άλλες μυθολογίες της Δυτικής και της Βόρειας Ευρώπης, μοτίβο ενός αρσενικού κυρίως προσώπου που κατακλύζεται από πράσινα φυλλώματα και συμβολίζει τη γονιμότητα και την αναγέννηση.

Ειδικότερα το πρώτο μέρος του βιβλίου παρουσιάζει τους θρύλους των πράσινων ανθρώπων και των πράσινων θεών και θεαινών σε διάφορες κουλτούρες, από την αρχαιότητα μέχρι και τον μεσαίωνα. Εδώ φαίνεται πόσο σημαντική είναι η συγκριτική και διεπιστημονική προσέγγιση του θέματος, πράγμα το οποίο προϋποθέτει μεγάλο εύρος και βάθος γνώσεων. Το δεύτερο μέρος εστιάζει στη διεξοδική περιγραφή, ανάλυση και ερμηνεία πράσινων (ανοιξιάτικων) τελετών και εορτών στην αρχαιότητα και σε νεότερες ευρωπαϊκές παραδόσεις. Στο τρίτο και τελευταίο μέρος οι συγγραφείς εστιάζουν στην ελληνική λαϊκή παράδοση παρουσιάζοντας χαρακτηριστικές περιπτώσεις ανοιξιάτικων εθίμων και τελετών σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, που επιβίωσαν μέχρι σχετικά πρόσφατα (ο Καλόγερος, οι Μάηδες του Πηλίου κι ο Ζαφείρης). Ιδιαιτέρως σημαντική θεωρούμε την ερμηνευτική προσέγγιση αυτών των τελετών: αυτές «πηγάζουν από κοινή τελετουργική δεξαμενή, που δεν είναι άλλη από τις ταφικές τελετουργίες της αρχαιότητας […] Οπωσδήποτε, τα μαγικοθρησκευτικά χαρακτηριστικά των δρώμενων υποβαθμίζονται με το πέρασμα του χρόνου και στη νεότερη εκδοχή τους εξυπηρετούν, κατ’ αρχήν κοινωνικές και ψυχαγωγικές ανάγκες της κοινότητας.» Αυτή η κατάληξη δεν αναιρεί τη διαπίστωση της διαχρονικής διασποράς μύθων και τελετουργιών που «έχουν ως πρωταρχικό σκοπό τους τη χειραγώγηση φυσικών φαινομένων», όπως αναφέραμε και παραπάνω. Οι συγγραφείς κλείνουν με την ψυχαναλυτική ερμηνεία του Καρλ Γιουνγκ, σύμφωνα με τον οποίο «οι αρχετυπικές διαδικασίες, όπως ο θάνατος και η ανάσταση υπήρξαν μέρος του »δια-προσωπικού συμβολισμού« και του συλλογικού ασυνείδητου και πως όσες/οι ακολουθούν το τελετουργικό του θανάτου και τη σκέδαση του σώματος για επανεκκίνηση του κύκλου βλάστησης ως αναγέννηση »βιώνουν τη μονιμότητα και τη συνέχεια της ζωής που ξεπερνά όλες τις αλλαγές της μορφής.«» Αυτή η τελευταία άποψη αναδεικνύει τους πράσινους ανθρώπους-θεούς και τις σχετικές με αυτούς μυθολογίες και τελετουργίες ως έκφραση αρχέγονων ψυχο-διανοητικών ανησυχιών του ανθρώπου.

Ολοκληρώνοντας την βιβλιοπαρουσίασή μας θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι το εν λόγω βιβλίο, προϊόν μακρόχρονης ασφαλώς και συστηματικής επιστημονικής έρευνας, εκτός από τα σημαντικά επιστημονικά πορίσματα που μοιράζεται, επιβεβαιώνει την αξία της διεπιστημονικής προσέγγισης των πολιτισμικών φαινομένων, ενώ όντας καλογραμμένο αποτελεί ένα συναρπαστικό ανάγνωσμα.

Δρ Αγαθοκλής Αζέλης

03-02-2023
Δ. Λαρισαίων: Κλαδέματα δένδρων στο κέντρο της πόλης

Εργασίες κλαδέματος στο κέντρο της πόλης πραγματοποιεί αυτές τις ημέρες η Διεύθυνση πρασίνου του Δήμου Λαρισαίων.

Σήμερα ολοκληρώθηκαν κλαδέματα δένδρων στον πεζόδρομο της Παπακυριαζή και τις επόμενες ημέρες ανάλογες εργασίες θα γίνουν στους πεζοδρόμους Δευκαλίωνος, Πατρόκλου, στην πλατεία Ταχυδρομείου και στην κεντρική πλατεία καθώς και μεμονωμένα δένδρα περιφερειακά.

Η Υπηρεσία Πρασίνου ζητούν την κατανόηση πολιτών και επαγγελματιών καθώς οι εργασίες αφορούν κλαδέματα ψηλών δένδρων που απαιτούν τη συνδρομή οχημάτων.

02-02-2023
ΔΕΥΑΛ - Διακοπή νερού (Παρασκευή 03/02/2023, ώρα 09:00-13:00)

Η Δ.Ε.Υ.Α.Λ. ανακοινώνει ότι την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου και από ώρα 9:00 έως 13:00 θα πραγματοποιηθεί διακοπή υδροδότησης στη συνοικία της Φιλιππούπολης λόγω εργασιών στο δίκτυο ύδρευσης στις παρακάτω οδούς:

 • Βεργίνας (από Αβδήρων έως Αργυρακούλη)
 • Αργυρακούλη (από Βεργίνας έως Στενημάχου)
 • Αβδήρων (από Βεργίνας έως Στενημάχου)

και στη συνοικία του Αγίου Θωμά στις παρακάτω οδούς:

 • Αβδήρων (από Προύσης έως Βεργίνας)
 • Αιολίδος
 • Αντωνίου Γ.
 • Ιερισσού
 • Αλαμάνη Ορέστη
 • Νέσσωνος
 • Νίτσου

Λάρισα, 2 Φεβρουαρίου 2023

02-02-2023
Διεύθυνση Αμαξοστασίου - Κατάθεση προσφορών ανταλλακτικών

Για το κείμενο της πρόσκλησης, πατήστε ΕΔΩ

02-02-2023
Δικτύωση ανάμεσα στο Παράρτημα Ρομά Δ. Λαρισαίων και το Κέντρο Κοινότητας Δ. Αγιάς

Συνάντηση δικτύωσης πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2023 ανάμεσα στο Παράρτημα Ρομά του Δήμου Λαρισαίων και το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Αγιάς. Στη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο χώρο του Παραρτήματος Ρομά του Δήμου Λαρισαίων με παρόντες την Κοινωνιολόγο κα. Μπουκόρου Εύη και τον Ειδικό Παιδαγωγό κ. Χριστοδούλου Ιορδάνη, παρευρέθηκε η Κοινωνική Λειτουργός του Κέντρου Κοινότητας Αγιάς κα. Γκανάτσιου Αικατερίνη-Γεωργία και η Ειδική Παιδαγωγός κα. Ντελή Γεωργία όπου τονίστηκε η σπουδαιότητα λειτουργίας των Κέντρων Κοινότητας και των Παραρτημάτων Ρομά στις τοπικές κοινωνίες ,ως σημείο αναφοράς των πολιτών με τις υπηρεσίες κοινωνικής πολιτικής και κοινωνικής προστασίας. Μεταξύ άλλων συζητήθηκαν οι στόχοι που έχουν θέσει οι δύο δομές και οι δράσεις που πραγματοποιούνται ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες των πληθυσμών τους οποίους εξυπηρετούν.

Στο τέλος της συνάντησης , το επιστημονικό προσωπικό των δομών συμφώνησαν πως στόχος όλων θα πρέπει να είναι η αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου του πληθυσμού εστιάζοντας εκτός από την παροχή επιδομάτων και σε βασικούς τομείς την καθημερινότητάς τους όπως η υγεία,η εκπαίδευση και η εργασία.

Το Κέντρο Κοινότητας με Παράρτημα Ρομά του Δήμου Λαρισαίων εντάσσεται στο «Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Θεσσαλίας 2014-2020» και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

Για πληροφορίες Παράρτημα Ρομά Κέντρου Κοινότητας Δήμου Λαρισαίων, Δημοσθένους 45 Νέα Σμύρνη, τηλ. 2410-231.122, 2416006922 email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..
Κέντρο Κοινότητας Δήμου Αγιάς , Σοφοκλή Ευστρατιάδη 11 Αγιά, τηλ: 2494350225, email:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

02-02-2023
Μουσικότροπο: ταξίδι στην τέχνη από 4 Μαρτίου έως 2 Απριλίου

Συναυλίες - Εργαστήρια

Το φεστιβάλ Μουσικότροπο έρχεται σύντομα κοντά μας φρέσκο, ανανεωμένο και λαμπερό με ένα πλούσιο και ελκυστικό πρόγραμμα, προσκαλώντας όλες τις φίλες και τους φίλους του να απολαύσουν τη νέα μουσική διαδρομή που πρόκειται να χαράξει.

Συναυλίες με μεγάλες ορχήστρες, μουσικά σύνολα με καταξιωμένους καλλιτέχνες, εργαστήρια για μουσικούς, για παιδιά, για άτομα με αναπηρία και έκθεση ζωγραφικής συνθέτουν το παζλ των φετινών δράσεων, καθιστώντας το πρωτοπόρο στην ελληνική μουσική σκηνή και εφάμιλλο μεγάλων καλλιτεχνικών διοργανώσεων.

Δημήτρης Καρακαντάς, Πάττυ Κοντογιάννη, Βασίλης Σαΐτης, Ήβη Παπαθανασίου, είναι μερικοί/ες από τους προσκεκλημένους Λαρισαίους/ες που διαπρέπουν στο χώρο της μουσικής.

Παράλληλα, δημοφιλή μουσικά συγκροτήματα όπως οι Gadjo Dilo και μουσικοί με μεγάλη καλλιτεχνική πορεία, όπως ο Παντελής Θαλασσινός και ο Γιώργος Καζαντζής, πρόκειται να συμπράξουν με σπουδαστές της Παιδικής Χορωδίας και του Κουαρτέτου Εγχόρδων του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας, δίνοντας ένα δυναμικό, διαδραστικό παρόν στα καλλιτεχνικά δρώμενα της πόλης.

Δεν λείπει και η έκθεση ζωγραφικής που αυτή τη χρονιά φιλοξενεί την εικαστικό Δήμητρα Εξάρχου.

Το φεστιβάλ πραγματοποιείται σε τέσσερα Σαββατοκύριακα, ξεκινώντας το Σάββατο 4 Μαρτίου, ενώ η αυλαία του πέφτει την Κυριακή 2 Απριλίου.
Αναλυτικές πληροφορίες θα δίνονται μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του www.mousikotropo.gr που θα αναρτηθεί σε λίγες μέρες.

Εμπνευστής και ιδρυτής του φεστιβάλ είναι ο διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας Χρήστος Λενούτσος.

ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ
Στην πρώτη μεγάλη συναυλία, το Σάββατο 4 Μαρτίου προσκεκλημένη είναι η ορχήστρα των φοιτητών του Πανεπιστημίου Μουσικής του Ντέτμολντ, υπό τη διεύθυνση της Πάττυς Κοντογιάννη. Σολίστ της βραδιάς θα είναι ο Δημήτρης Καρακαντάς στο βιολί και ο Βασίλης Σαΐτης στο βιολοντσέλο. Μαζί τους θα συμπράξουν και Λαρισαίοι καλλιτέχνες, όπως ο καθηγητής του Δημοτικού Ωδείου Νίκος Νικολαΐδης στο βιολοντσέλο, καθώς και οι καλύτεροι σπουδαστές οργάνων ορχήστρας της πόλης μας.

Στη δεύτερη μεγάλη συναυλία το Σάββατο 11 Μαρτίου, προσκεκλημένο είναι το δημοφιλές μουσικό συγκρότημα Gadjo Dilo. Οι Gadjo Dilo παντρεύουν την τσιγγάνικη jazz παράδοση, εμπνευσμένοι από τον θρυλικό κιθαρίστα της gypsy swing Django Reinhardt, με αγαπημένα ελληνικά τραγούδια κυρίως της σκηνής του '50 και '60, δημιουργώντας το δικό τους μοναδικό μουσικό στυλ, το "Manouche De Grec".
Με αφετηρία τους δύο αυτούς μουσικούς πολιτισμούς και με πειραματισμούς πάνω σε μεταγενέστερους ήχους της jazz, το συγκρότημα παρουσιάζει ένα πρόγραμμα με έντονο το "ελληνικό" στοιχείο αλλά και με αναφορές στα αμερικανικά jazz standards και τα γαλλικά τραγούδια του μεσοπολέμου.

Η τρίτη μεγάλη συναυλία το Σάββατο 18 Μαρτίου θα φιλοξενήσει τρεις κορυφαίους και ιδιαίτερα αγαπητούς μουσικούς που απαρτίζουν το τρίο Alter Sonus. Η Λαρισαία τσελίστρια Ήβη Παπαθανασίου, ο Κώστας Χάρδας στο πιάνο και ο Κώστας Σίσκος στο κόρνο επισκέπτονται έργα του κλασικού ρεπερτορίου.
Σε μεταγραφή, ο εξαιρετικά ενδιαφέροντας, ηχοχρωματικά και εκφραστικά συνδυασμός των τριών οργάνων, δίνει μέσα από τους τρεις καλλιτέχνες μία νέα πνοή σε μεγάλα έργα του κλασικού ρεπερτορίου. Η μακροχρόνια συνεργασία και οι ερμηνευτικές ικανότητες των τριών μουσικών, προϊδεάζουν για ένα άκρως εντυπωσιακό μουσικό αποτέλεσμα.

Η τέταρτη μεγάλη συναυλία λήξης το Σάββατο 1 Απριλίου προσκαλεί τον Παντελή Θαλασσινό, την Νάνα Μπινοπούλου, τον συνθέτη Γιώργο Καζαντζή και τους μουσικούς τους, σε μια σύμπραξη της Παιδικής Χορωδίας του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας υπό τη διεύθυνση της Ειρήνης Μάμμου και του κουαρτέτου εγχόρδων καθηγητών του ΔΩΛ που αποτελείται από τη Γιώτα Στεφανοπούλου, την Ευδοκία Χώτα, τον Αποστόλη Μητρά και το Νίκο Νικολαΐδη.
Η συναυλία έχει τον τίτλο «Αινίγματα» από το νέο δίσκο του Παντελή Θαλασσινού, που υπογράφει ο Γιώργος Καζαντζής σε στίχους Κώστα Φασουλά. Ο Γιώργος Καζαντζής ανέλαβε και την ενορχήστρωση του προγράμματος που θα παρουσιαστεί στο Μουσικότροπο.

Όλες οι συναυλίες του «Μουσικότροπο» θα δοθούν στην Αίθουσα Συναυλιών του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας στις 20:30 τις ημερομηνίες που ήδη ανακοινώθηκαν.
Αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με την προπώληση των εισιτηρίων θα δοθούν το επόμενο χρονικό διάστημα.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ
Κατά την εκκίνηση του φεστιβάλ και μετά την πρώτη μεγάλη συναυλία, θα πραγματοποιηθεί εργαστήριο εγχόρδων οργάνων με σπουδαστές του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας και διδάσκοντα τον Δημήτρη Καρακαντά. Στόχος αυτής της διάδρασης, είναι η ερμηνεία του Ντιβερτιμέντο του Μότσαρτ σε Φα μείζονα με παρουσίαση στο κοινό την Κυριακή 5 Μαρτίου.

Σε αυτή τη συνεργασία θα συμμετέχουν εξάρχοντες της ορχήστρας του Detmold και η παρουσία του συνόλου θα γίνει υπό τη διεύθυνση της μαέστρου Πάττυς Κοντογιάννη. Από κοινού οι σπουδαστές με τους κορυφαίους μουσικούς θα ανακαλύψουν τις ερμηνευτικές δυνατότητες αυτού του μικρού αριστουργήματος παρατηρώντας το μουσικό κείμενο με ένα διαφο-ρετικό τρόπο: “κάτω από τις νότες”.

Στο τέλος του εργαστηρίου και ώρα 19:00 στο ΔΩΛ θα παρουσιαστεί συναυλία παρουσιάζοντας την εργασία που επιτελέσθηκε.

Την Κυριακή 19 Μαρτίου και ώρα 11:00-13:00 στον Μύλο του Παπά στον 2ο όροφο, δίνεται η σκυτάλη στα παιδιά με ένα Συμπεριληπτικό Μουσικό Εργαστήρι με τίτλο «Το ταξίδι του Οδυσσέα…» αφιερωμένο σε παιδιά ηλικίας 8-14 ετών με και χωρίς αναπηρία. Στόχος του εργαστηρίου είναι μέσα από τα διάφορα στοιχεία της μουσικής, όπως ο ρυθμός και η κίνηση, σε συνδυασμό με άλλους τομείς της αισθητικής αγωγής, όπως η ζωγραφική, να επεξεργαστούν τα παιδιά έννοιες και συναισθήματα με γνώμονα “Το ταξίδι του Οδυσσέα”.
Το εργαστήριο οργανώνεται από την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση "Ευζωία, Τουρισμός, Τέχνη, Πολιτισμός και Αναπηρία" με ακρωνύμιο ΕΠΤΤΑ, σε συνεργασία με το ΜΟΥΣικό Εκπαιδευτικό Σύνολο (ΜΟΥΣΕΣ).
Υπεύθυνη εργαστηρίου είναι η καθηγήτρια του τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Λευκοθέα Καρτασίδου.

Τέλος, την Κυριακή 2 Απριλίου και ώρα 18:00 στην Αίθουσα Συναυλιών του Δ.Ω.Λ. θα παρουσιαστεί για τους μικρούς, αλλά και για τους μεγάλους φίλους μας, μια παράσταση αφήγησης λαϊκών παραμυθιών με συνοδεία ζωντανής μουσικής.
«Φτου και βγαίνω» είναι ο τίτλος της παράστασης και θα απολαύσουμε για περισσότερο από μια ώρα μεγάλες συναρπαστικές περιπέτειες: λύκοι που τρέχουν να σωθούν, γριές παμπόνηρες που κρύβονται και γελούν, ποντίκια, γάτες και ένας δράκος!
Στην αφήγηση του παραμυθιού θα είναι η Ανθή Θάνου, ενώ στη μουσική και στο τραγούδι ο Αλέξανδρος Μακρής.

01-02-2023
Έκοψε πίτα το Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας Δήμου Λαρισαίων

Την πρωτοχρονιάτικη πίτα του έκοψε χθες το Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας Δήμου Λαρισαίων, στην αίθουσα συνεδριάσεων στο Δημαρχείο Λάρισας πριν την συνεδρίαση του και την παρουσίαση του Απολογισμού για το 2021 - 2022.

Οι νέοι δημοτικοί σύμβουλοι, συνομίλησαν μεταξύ τους, έθεσαν τους νέους στόχους, και αντάλλαξαν τις ευχές τους για μια καλή και δημιουργική χρονιά!

Στην εκδήλωση απηύθηναν χαιρετισμό ο Δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης, ο Αντιπεριφερειάρχης Λάρισας κ. Βασιλής Πινακάς, η Βουλευτής Λάρισας κα Ευαγγελία Λιακούλη, η Γενική Γραμματέας της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Θεσσαλίας κα Ρένα Καραλαριώτου και ο Αντιδήμαρχος Διοίκησης, Παιδείας & Διά Βίου Μάθησης κ. Δημήτρης Δεληγιάννης. Ακόμη, την εκδήλωση χαιρέτισαν με επιστολή στο προεδρείο του ΔΣ Νεολαίας οι Βουλευτές Λάρισας κ. Χρήστος Κέλλας, κ. Βασίλης Κόκκαλης και κα Άννα Βαγενά.

Στην εκδήλωση παρεβρέθηκαν επίσης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Λαρισαίων κ. Δημήτρης Τάχος, οι Αντιδήμαρχοι κ. Γιώργος Σούλτης και κ. Ντίνος Διαμάντος, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ κ. Δημήτρης Μαβίδης, ο Υπεύθυνος του αυτοτελούς τμήματος της ΕΕΤΑΑ Θεσσαλίας κ. Δημήτρης Φεγγίτης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ. Γιώργος Ζαούτσος, κα Ελένη Ξυνοπούλου, κ. Φώτης Τζατζάκης, η Πρόεδρος της 3ης Κοινότητας Δήμου Λαρισαίων κα Ειρήνη Χατζούλη και η Πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Λάρισας κα Ιωάννα Καραβάνα.

Η τυχερή που βρήκε το φλουρί της βασιλόπιτας, ήταν η Δημοτική Σύμβουλος Νεολαίας κα Κατερίνα Κόκκινου.

Η βασιλόπιτα ήταν μια ευγενική χορηγία των Ζαχαροπλαστείων Οικονόμου.

Το δώρο το οποίο και παρέδωσε το Προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας στην τυχερή, ήταν 2 εισιτήρια για μια προβολή ταινίας στα Victoria Cinemas, μια ευγενική χορηγία των Victoria Cinemas.

01-02-2023
Innovent Forum 2023: Η Υβριδική Έκθεση Επιστήμης & Τεχνολογίας έρχεται στις 10 & 11 Φεβρουαρίου

Ένα βήμα πιο κοντά στο μέλλον! Το Innovent Forum, η πρώτη υβριδική Έκθεση Επιστήμης & Τεχνολογίας έρχεται την Παρασκευή 10 και το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2023, διά ζώσης στο Πάρκο Καινοτομίας JOIST στη Λάρισα (Βαλτετσίου και Τριπόλεως) και online. Πρόκειται για μία πλατφόρμα διασύνδεσης επιχειρήσεων, Πανεπιστημίων και ερευνητικών οργανισμών, η οποία προωθεί και αναδεικνύει καινοτόμα προϊόντα, υπηρεσίες και μετασχηματιστικές λύσεις που αναπτύχθηκαν στην Ελλάδα με στόχο την αξιοποίηση τους μέσα από τη δικτύωση και τη συνεργασία.

Η Έκθεση διοργανώνεται από το Πάρκο Καινοτομίας JOIST, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και τον Δήμο Λαρισαίων, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Υποστηρικτές του Innovent Forum είναι το Elevate Greece, ο Σύνδεσμος Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, το EIT Digital, το EIT Food, η Industry Disruptors-Game Changers, η L-Stone Capital, η Whitebeam Ventures, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης και ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών.

Στο Innovent Forum συμμετέχουν εκθέτες που παρουσιάζουν τα τεχνολογικά και επιστημονικά επιτεύγματά τους στους τομείς της Τεχνολογίας Υγείας, της Αγροδιατροφικής Τεχνολογίας, της Βιοτεχνολογίας, της Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας, της Ενέργειας, των Κατασκευών, της Τεχνολογίας Διακυβέρνησης, των Έξυπνων Πόλεων και του Gaming, όπως το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το Κέντρο Ικανοτήτων I4byDesign, ο Κόμβος Ψηφιακής Καινοτομίας EduΤech των Προγραμμάτων Διά Βίου Μάθησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, η spin-off FoodOxys, ο Κόμβος Ψηφιακής Καινοτομίας ESDA LAB, το Ενεργειακό Κέντρο Ικανοτήτων ΕΚΙ, το eMT cluster, το Ελληνικό Κέντρο Προσθετικής Κατασκευής H-CAM, η εταιρεία BIOEMTECH, ο Ελληνικός Συνεργατικός Σχηματισμός Ψηφιακής Υγείας HDHC, το Εργαστήριο Βιοπληροφορικής και Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας Bi.H.E.Lab, το IsZEB Cluster, ο Ευρωπαϊκός Κόμβος Ψηφιακής Καινοτομίας Health Hub, η startup SEEMS, το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας iED, το Κέντρο Ικανοτήτων ΠΥΘeΙΑ, το CD-PMS κ.ά.

Το Innovent Forum 2023 δίνει την ευκαιρία σε κάθε επισκέπτη να γνωρίσει πρωτοποριακά προϊόντα και υπηρεσίες, να αλληλεπιδράσει με κορυφαίους εκθέτες και τη startup κοινότητα, να μάθει περισσότερα για την επιστήμη και την τεχνολογία των επιχειρήσεων σήμερα, να παρακολουθήσει ομιλίες και workshops, να εξερευνήσει ευκαιρίες χρηματοδότησης και να συμμετάσχει σε B2B & B2G matchmaking συναντήσεις δικτύωσης και συνεργασίας με επιχειρήσεις, οργανισμούς και επενδυτές της επιλογής σας, δωρεάν.

Τις matchmaking επιχειρηματικές και ερευνητικές συναντήσεις συντονίζουν το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ και ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδος, μέλη του Δικτύου Enterprise Europe Network.

Η είσοδος προς το κοινό είναι ελεύθερη. Εγγραφείτε δωρεάν στο Innovent Forum 2023: https://innoventforum.joistpark.eu/

01-02-2023
Διεύθυνση Αμαξοστασίου - Κατάθεση προσφορών ανταλλακτικών

Για το κείμενο της πρόσκλησης, πατήστε ΕΔΩ

01-02-2023
Συνοπτική κατάσταση προϋπολογισμού Δήμου Λαρισαίων για το οικονομικό έτος 2023

Για την συνοπτική κατάσταση, πατήστε ΕΔΩ

01-02-2023
«Εθνο-Οικο-Τοπικά» του Βασίλη Νιτσιάκου στο Χατζηγιάννειο

Η Αντιδημαρχία Πολιτισμού & Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων και ο Σύνδεσμος Φιλολόγων ν. Λάρισας, διοργανώνουν την παρουσίαση του βιβλίου του καθηγητή Κοινωνικής Λαογραφίας Βασίλη Νιτσιάκου «Εθνο-Οικο-Τοπικά» των εκδόσεων Ισνάφι, την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2023, στις 19:30, στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο.

Μαζί με τον συγγραφέα θα μιλήσουν ο Νίκος Πουτσιάκας -Κοινωνιολόγος, ο Γιάννης Γιαννούσης – Ψυχοθεραπευτής – συγγραφέας και ο Γιάννης Σιούλας – δημοσιογράφος.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του βιβλιοπωλείου Καλτσάς, της Κοινότητας Ροδιάς και του Συλλόγου Αετομηλιτσιωτών ν. Λάρισας.

Λίγα λόγια για το βιβλίο
Οι κρίσεις, κάθε είδους κρίσεις, είναι ευκαιρίες. Ευκαιρίες και προκλήσεις για στοχασμό. Στοχασμό προσωπικό, στοχασμό συλλογικό, αυτοκριτική, αναθεωρήσεις.
Οι κρίσεις σπέρνουν φόβο, πανικό και φέρνουν στην επιφάνεια τα πλέον αρχέγονα ένστικτα αυτοσυντήρησης. Στις νεωτερικές κοινωνίες αποκαλύπτεται ο άκρατος ατομικισμός, η ηγεμονία του α-τόμου.
Της ύπαρξης που θέτει τον εαυτό της υπεράνω όποιας συλλογικότητας και δεν τέμνεται, δεν αφήνει δηλαδή κανένα περιθώριο τομής, περιχώρησης και παραχώρησης προς τον άλλον, τον συνάνθρωπο, ο οποίος έχει στερηθεί παντοιοτρόπως αυτό το ευλογημένο "συν".
Αυτό το "συν", που δεν παραπέμπει στην πρόσθεση ατόμων αλλά στη συνύπαρξη προσώπων. Προσώπων, που συγκροτούνται υπαρξιακά και ηθικά σε μια κοινότητα διαπροσωπικών, ηθικά επισφραγισμένων, σχέσεων και όχι σε μια απρόσωπη κοινωνία ατομικών συμφερόντων. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Ο συγγραφέας
Γεννήθηκε στην Αετομηλίτσα Ιωαννίνων το1958. Το 1976 εισήχθη στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Το 1981 πήρε, μετά από εξετάσεις, υποτροφία από το Ι.Κ.Υ. για μεταπτυχιακές σπουδές στην Αγγλία. Σπούδασε Λαογραφία στο Πανεπιστήμιο του Λιντς και Κοινωνική Ανθρωπολογία στο Κέιμπριτζ, όπου και αναγορεύτηκε Διδάκτωρ το 1985.
Από το 1989 διδάσκει Κοινωνική Λαογραφία στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, όπου από το 2006 κατέχει θέση Πρωτοβάθμιου Καθηγητή.
Επιστημονικά άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε ελληνικά και διεθνή περιοδικά στην ελληνική, αγγλική, ιταλική, βουλγαρική και αλβανική γλώσσα.

31-01-2023
ΔΕΥΑΛ - Διακοπή νερού (Πέμπτη 02/02/2023, ώρα 09:00-13:00)

Η Δ.Ε.Υ.Α.Λ. ανακοινώνει ότι την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου και από ώρα 9:00 έως 13:00 θα πραγματοποιηθεί διακοπή υδροδότησης στη συνοικία της Φιλιππούπολης λόγω εργασιών στο δίκτυο ύδρευσης στις παρακάτω οδούς:

 • Αγίας Τριάδας (από Ιωαννίνων έως Αργυρακούλη)
 • Αργυρακούλη (από Χατζημιχάλη έως Αγίας Τριάδας)
 • Βεργίνας (από Αβδήρων έως Αργυρακούλη)
 • Αργυρακούλη (από Βεργίνας έως Στενημάχου)
 • Αβδήρων (από Βεργίνας έως Στενημάχου)

και στη συνοικία του Αγίου Θωμά στις παρακάτω οδούς:

 • Αβδήρων (από Προύσης έως Βεργίνας)
 • Αιολίδος
 • Αντωνίου Γ.
 • Ιερισσού
 • Αλαμάνη Ορέστη
 • Νέσσωνος
 • Νίτσου

Λάρισα, 31 Ιανουαρίου 2023

31-01-2023
Σεμινάριο κοντραμπάσου στο ΔΩΛ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΚΟΝΤΡΑΜΠΑΣΟΥ

με την Σεραϊνα Σέΐδου, μέλος της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας το Σάββατο 4 και την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2023 (Σαβ. 12:00-19:00, Κυρ. 10:30-13:00).

Το σεμινάριο απευθύνεται σε σπουδαστές/στριες όλων των βαθμίδων (θα ανακοινωθεί πρόγραμμα ανάλογα με το επίπεδο).
Στα μαθήματα θα ασχοληθούμε με τα κοινά προβλήματα τεχνικής του οργάνου καθώς και με το ρεπερτόριο των εξετάσεων της Ανωτέρας.
Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα εκδηλώσεων του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας (Πλατεία Λαού).

 • Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην γραμματεία του ωδείου 2410 531960 κ. Βάνα Φαρμακιώτη ή στο 6937706862 κ. Νάνση Χατζή
 • Στο σεμινάριο γίνονται δεκτοί ενεργοί σπουδαστές και ακροατές που μπορούν να παρακολουθήσουν όλα τα μαθήματα.
 • Οι σπουδαστές Μέσης και Ανωτέρας μπορούν να κάνουν 2 μαθήματα
 • Στο τέλος του σεμιναρίου θα δοθεί πιστοποιητικό παρακολούθησης σε όλους τους συμμετέχοντες.

Δίδακτρα σεμιναρίου

Μαθητές Μέσης/ Ανωτέρας 30 Ευρώ
Μαθητές Προκαταρκτικής, Κατωτέρας/ Ακροατές 20 Ευρώ

Η Σεραΐνα Σέιδου γεννήθηκε στον Βόλο, όπου ήρθε σε πρώτη επαφή με τη μουσική ξεκινώντας πιάνο. Με το κοντραμπάσο άρχισε να ασχολείται στα φοιτητικά της χρόνια. Μελέτησε με τον Βασίλη Παπαβασιλείου στο Ελληνικό Ωδείο Αθηνών ( Δίπλωμα βαθυχόρδου το 2000) και με τον Michael B. Wolf στο Unoversitaet der Kunst Berlin ( μεταπτυχιακό:Konzert examen 2006).
Επιπλέον, είναι πτιχιούχος πιάνου (Ελληνικό ωδείο Αθηνών 1994) και διπλωματούχος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1997).
Έχει συμπράξει με την Καμεράτα, την Εθνική Λυρική Σκηνή και το συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών. Έχει κερδίσει το Α' βραβείο στο διαγωνισμό μουσικής δωματίου της Hans Eisler στο Βερολίνο.
Εργάζεται στην Κρατική Ορχήστρα Αθηνών ως μόνιμο μέλος και διδάσκει στο ωδείο Koday κοντραμπάσο και πιάνο.

31-01-2023
Διεύθυνση Αμαξοστασίου - Κατάθεση προσφορών ανταλλακτικών

Για το κείμενο της πρόσκλησης, πατήστε ΕΔΩ

31-01-2023
Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου (ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΥΣΑ-ΔΙΑ ΠΕΡΙΦΟΡΑΣ) Τρίτη 31/01/2023, ώρα 09:00 (λήξη ώρα 11:00)

Για το κείμενο της πρόσκλησης, πατήστε ΕΔΩ

31-01-2023
Αποτελέσματα της Διαδικτυακής διαβούλευσης του Δήμου Λαρισαίων για την Ανακύκλωση και την Καθαριότητα

H Αντιδημαρχία Περιβάλλοντος του Δήμου Λαρισαίων πραγματοποίησε διαδικτυακή δημόσια διαβούλευση για το ζήτημα της καθαριότητας και της ανακύκλωσης, ζητώντας τις απόψεις και τις προτάσεις των πολιτών, με στόχο τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών από το Δήμο.

Η διαδικτυακή διαβούλευση πραγματοποιήθηκε από τη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2022 έως και τη Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2022.

Δείτε την παρουσίαση και ανάλυση των αποτελεσμάτων της διαβούλευσης.

30-01-2023
Ακύρωση παράστασης του Θεσσαλικού Θεάτρου

Λόγω συμμετοχής των εργαζομένων και των ηθοποιών του Θεσσαλικού Θεάτρου στην απεργιακή κινητοποίηση του ΣΕΗ, και των άλλων καλλιτεχνικών σωματείων με αίτημα την άμεση απόσυρση του Π.Δ. 85/2022 που υποβαθμίζει τα πτυχία των καλλιτεχνικών σχολών, ακυρώνεται η παράσταση του Επιθεωρητή της Πέμπτης 2 Φεβρουαρίου 2023.

30-01-2023
Το βιβλίο “Ζητώ” παρουσιάζεται στο Χατζηγιάννειο

Το βιβλίο “Ζητώ” έρχεται να καλύψει ένα κενό στην ύπαρξη βοηθητικού υλικού για τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας σε Σωφρονιστικά Καταστήματα, παράλληλα όμως αποτελεί και ένα χρήσιμο εργαλείο για κάθε εκπαιδευτή ενηλίκων που θέλει να διδάξει την ελληνική ως δεύτερη γλώσσα.

Μια πρωτότυπη όσο και χρηστική ιδέα υλοποιήθηκε στη Λάρισα, με τον Γιώργο Τράντα, τη Βάσω Κουτζεκλίδου και την Αθηνά Μάντζιου να ενώνουν τις δυνάμεις τους για τη δημιουργία του πρώτου οδηγού διδασκαλίας ελληνικών στη βάση των αναγκών των έγκλειστων εκπαιδευόμενων.

Η πρώτη παρουσίαση του βιβλίου “Ζητώ”, του πρώτου οδηγού εκμάθησης ελληνικών σε ενήλικους έγκλειστους στη βάση των επικοινωνιακών αναγκών τους. θα γίνει στη Λάρισα, στο Χατζηγιάννειο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο, την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2023 στις 19:00, με ομιλητές τους πανεπιστημιακούς Γιάννη Πανούση και Κώστα Μάγο καθώς και τον δρ. ψυχολογίας Σωτήρη Λαϊνά.

Την εκδήλωση διοργανώνουν η Αντιδημαρχία Πολιτισμού & Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων, ο Δικηγορικός Σύλλογος Λάρισας, οι εκδόσεις Τρι-ενα Πολιτισμού και το βιβλιοπωλείο Καλτσάς.

Συντονίζει ο δημοσιογράφος Κώστας Γκιάστας.

Στο τέλος της εκδήλωσης θα παίξει μουσική ο μουσικοσυνθέτης Νίκος Μεργιαλής, δάσκαλος στο Ίδρυμα Ανηλίκων Βόλου.

Είσοδος ελεύθερη.

30-01-2023
ΔΕΥΑΛ - Διακοπή νερού (Τρίτη 31/01/2023, ώρα 09:00-12:00)

Η Δ.Ε.Υ.Α.Λ. ανακοινώνει ότι την Τρίτη 31 Ιανουαρίου και από ώρα 9:00 έως 12:00 θα πραγματοποιηθεί διακοπή υδροδότησης στη συνοικία της Φιλιππούπολης λόγω εργασιών στο δίκτυο ύδρευσης και συγκεκριμένα στις παρακάτω οδούς:

 • Αγίας Τριάδας (από Ιωαννίνων έως Αργυρακούλη)
 • Αργυρακούλη (από Χατζημιχάλη έως Αγίας Τριάδας)


Λάρισα, 30 Ιανουαρίου 2023

30-01-2023
Απ. Καλογιάννης: «Θα είμαι παρών στις δημοτικές εκλογές του 2023»

Τη Λάρισα ως πρώτο περιφερειακό πόλο ανάπτυξης της χώρας και ως μεσαίου μεγέθους ευρωπαϊκή πόλη, περιλαμβάνει το όραμα του δημάρχου Λαρισαίων Απόστολου Καλογιάννη όπως το περιέγραψε σε πρόσφατη ομιλία του στο ξενοδοχείο Διβάνι.

Παρουσία ενός πολύ μεγάλου πλήθους πολιτών που κατέκλυσε τους χώρους του ξενοδοχείου, ο Απόστολος Καλογιάννης, με μια βαθιά πολιτική ομιλία, μίλησε για το έργο που έχει επιτελεστεί στο Δήμο Λαρισαίων από την στιγμή που ο ίδιος και η «Συμπαράταξη Λαρισαίων» βρέθηκαν στη δημοτική αρχή της Λάρισας, αναφέρθηκε εκτενώς στις δυσκολίες που υπήρξαν συνολικά στην Αυτοδιοίκηση και στο Δήμο Λαρισαίων, μέσα σε αλλεπάλληλες κρίσεις (δημοσιονομική – μνημόνια, πανδημία και τώρα ενεργειακή κρίση) αλλά και στις προκλήσεις και τα μεγάλα έργα για την πόλη και το Δήμο που έχουν δρομολογηθεί ή δρομολογούνται.

Ο Απόστολος Καλογιάννης ανακοίνωσε και επισήμως ότι θα είναι εκ νέου υποψήφιος δήμαρχος στις επικείμενες δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου προκειμένου να συνεχιστεί και να ολοκληρωθούν οι δεσμεύσεις που είχε αναλάβει το 2014-15 για το σχεδιασμό του έργου σε βάθος 15ετίας, το άλμα της πόλης και την αλλαγή επιπέδου της Λάρισας.

Ειδικότερα, σε ότι αφορά στο έργο ο κ. Καλογιάννης σημείωσε ότι από το 2015 εως και σήμερα ο Δήμος Λαρισαίων και η ΔΕΥΑΛ έχουν πραγματοποιήσει επενδύσεις 250 εκατ. ευρώ.

Αναλυτικά, στην ομιλία του ο κ. Καλογιάννης περιέγραψε το δυσμενές περιβάλλον στο οποίο σήμερα καλείται να ανταποκριθεί η Αυτοδιοίκηση, λόγω των συνεχιζόμενων κρίσεων, υπογραμμίζοντας τα οικονομικά και θεσμικά προβλήματα που αντιμετωπίζει, συμπληρώνοντας πως πολλές από τις δυσκολίες της Τ.Α. πηγάζουν από το γεγονός ότι υπάρχει ελλειμμα εμπιστοσύνης του αθηνοκεντρικού κράτους προς της Τ.Α.

Σ’ αυτό το περιβάλλον, τόνισε ο δήμαρχος, ο Δήμος Λαρισαίων παρουσιάζει σταθερότητα στα οικονομικά, υπογράμμισε ότι «κάθε ευρώ που δαπανάται πιάνει τόπο» και συμπλήρωσε πως ο Δήμος Λαρισαίων αξιοποιεί όλα τα χρηματοδοτικά προγράμματα και εργαλεία.

Στη συνέχεια ο δήμαρχος, υπενθύμισε στο πυκνό ακροατήριο τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει το 2014 για τη Λάρισα της επόμενης 15ετίας και για το άλμα της πόλης στο μέλλον
«Παρά τις δυσκολίες των κρίσεων και τα προβλήματα είναι εμφανές ότι η πόλη αλλάζει συνεχως επίπεδο», τόνισε ο κ. Καλογιάννης, συμπληρώνοντας πως θετικές αλλαγές καταγράφονται στο αστικό περιβάλλον και την ύπαιθρο του Δήμου, στον πολιτισμό – αθλητισμό, στην κοινωνική πολιτική, στις σχέσεις με τους πολίτες και τους νέους.

Παράλληλα έκανε λόγο για άριστο επίπεδο συνεργασίας με τους τοπικούς φορείς και συμπλήρωσε πως η διοίκηση στο Δήμο Λαρισαίων ασκείται με όρους κοινωνικής συνοχής, οικονομικής επάρκειας, και λειτουργικής αρτιότητας.
Η επάνοδος στην κανονικότητα, μετά την περίοδο των κρίσεων, χαρακτηρίζεται από τους νέους στόχους που έχουν να κάνουν με την οικονομική και κοινωνική ανάκαμψη, την ενίσχυση των υποδομών και τη στήριξη ευάλωτων, με απώτερο σκοπό την «ανθεκτικότητα της πόλης».

Ακολούθησε εκτενής αναφορά στους άξονες του σχεδιασμού της δημοτικής αρχής για τη Λάρισα της 15ετίας. Αξονες που έχουν να κάνουν με τη ψηφιακή μετάβασης, σε νέα κουλτούρα αστικής συμπεριφοράς με την απόδοση του δημόσιου χώρου στους πολίτες, στην καινοτομία, την έρευνα και την επιχειρηματικότητα, την εξωστρέφεια, την εξοικονόμηση - ενεργειακή μετάβαση – πράσινες πολιτικές, τον πολιτισμό, την κοινωνική πολιτική κ.α.

Ειδική αναφορά έκανε σε εμβληματικές δράσεις και έργα όπως η παρέμβαση στον κεντρικό τομέα της πόλης που διαμορφώνει την ταυτότητα της Λάρισας (Αρχαίο Θέατρο, Μπεζεστένι, Ποδηλατόδρομοι , εξυπνο σύστημα ελεγχόμενης πρόσβασης στους πεζοδρόμους (43 σημεία), ολοκλήρωση εσωτερικού δακτυλιου, με τις παρεμβάσεις στην Ηρώων Πολυτεχνείου και τους κυκλικούς κόμβους, τη διάνοιξη της Τσιόγκα κ.α.)

Συνεχίζοντας έκανε αναφορά στην ολοκλήρωση του οράματος που σχετίζεται με την έναρξη των παρεμβάσεων στο χώρο του ΕΘΙΑΓΕ, στη λειτουργία του Ινστιτούτου του ΕΚΕΤΑ στο Μεζούρλο, στη συνέχιση - ολοκλήρωση ΣΒΑΚ, με το ηλεκτρονικό σύστημα Ελεγχόμενης Στάθμευσης και τα περιφερειακά πάρκινγκ, στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα και την Πράσινη μετάβαση, στον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Βέβαια, για άλλη μια φορά ο κ. Καλογιάννης τόνισε ότι για τη σημερινή δημοτική αρχή, και παρά τη πάντα προτεραιότητα έχει ο άνθρωπος.

Ανακοινώνοντας την υποψηφιότητα του για τις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου, ο κ. Καλογιάννης αναφέρθηκε στην προσωπική του πορεία, ξεκινώντας από τα φοιτητικά του χρόνια και τη συμμετοχή του στο αντιδικτατορικό αγώνα, ενώ εκτενή ήταν η αναφορά του στα χρόνια που ξεκίνησε να υπηρετεί την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ως πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, δίπλα στον αείμνηστο δημαρχο Αριστείδη Λαμπρούλη. Μίλησε για την επιστροφή του στην Τ.Α. μετά από μια πετυχημένη επαγγελματική πορεία, και στη δημουργία της Συμπαράταξης Λαρισαίων» για την οποία όπως είπε αποτελεί παρακαταθήκη για τα δημοτικά πράγματα της Λάρισας. Εξέφρασε την πεποίθησή του ότι από τη θέση λειτούργησε ως «Δήμαρχος ολων των Λαρισαίων» και εγγυήθηκε την ολοκλήρωση του έργου, με ενότητα και σοβαρότητα και εμπειρία.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του και καταχειροκροτούμενος από τον κόσμο, ο κ. Καλογιάννης τόνισε τα εξής «Μαζί θα δώσουμε τη δημοκρατική εκλογική μάχη του 2023, συνεχίζουμε με ηρεμία, σοβαρότητα και δύναμη, Αλλάζουμε την πόλη, αλλάζουμε κι εμείς»

* Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Απόστολο Καλογιάννη, προλόγισε με ιδιαίτερα θερμά λόγια ο πρώην υπουργός και δήμαρχος, και νυν πρόεδρος του Διαζώματος κ. Σταύρος Μπένος, ο οποίος δήλως «Λαρισαίος και σύμμαχος στα όνειρα του δημάρχου»

30-01-2023
Χέρι χέρι Δήμος Λαρισαίων και Διάζωμα για το αύριο της Λάρισας
 • Μνημόνιο συνεργασίας για το πρόγραμμα «ΠΟΛΙΣ» υπέγραψαν ο δήμαρχος Απ. Καλογιάννης και ο πρόεδρος του σωματείου «Διάζωμα» Στ. Μπένος

Καθοριστικής σημασίας συμφωνία συνεργασίας υπέγραψαν στην Λάρισα, ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης και ο πρόεδρος του σωματείου «Διάζωμα» και πρώην υπουργός Σταύρος Μπένος με σκοπό την υλοποίηση του προγράμματος «ΠΟΛΙΣ».

Στόχος του προγράμματος «ΠΟΛΙΣ» είναι η όσμωση των πόλεων με «την αξία των συνεργειών και τη μαγεία των ολοκληρωμένων προγραμμάτων βιώσιμης αστικής ανάπτυξης. Αφορά σε ολιστικές παρεμβάσεις στα αστικά κέντρα πόλεων με ιδιαίτερη πολιτιστική και ιστορική σημασία, ώστε να λειτουργήσουν ως «αστικά ορόσημα» ή σημεία αναφοράς του αστικού χώρου.

Η Λάρισας επελέγη για την εφαρμογή του προγράμματος “ΠΟΛΙΣ” καθώς είναι μια πόλη με πλούσιο ιστορικό και πολιτιστικό υπόβαθρο, για την ανάδειξη των οποίων έχει ήδη γίνει πολλή δουλειά (π.χ. αποκατάσταση και ανάδειξη αρχαίων θεάτρων Λάρισας).

Τα τελευταία δε χρόνια ο Δήμος Λαρισαίων υλοποιεί στον κεντρικό τομέα της πόλης έργα βιώσιμης αστικής κινητικότητας με δρόμους ήπιας κυκλοφορίας και ποδηλατοδρόμους, με στόχο τον περιορισμός της αλόγιστης χρήσης του ΙΧ στο κέντρο και παράλληλα την ενθάρρυνση μέσω μέσων ήπιας μεταφοράς. Η Λάρισα, εξάλλου είναι η πρώτη πόλη στην χώρα που μελέτησε και εφαρμόζει, με εντυπωσιακά αποτελέσματα Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ).
Επιπλέον, έχει ήδη εγκριθεί για τη Λάρισα από το Πρόγραμμα Επενδύσεων του Ταμείου Ανάκαμψης η πρόταση που υπέβαλε ο Δήμος για “Στρατηγικές Αστικές Παρεμβάσεις Δήμου Λαρισαίων – Διαχρονικοί Βηματισμοί”, με την οποίο ενοποιούνται τα σημαντικότερα μνημεία στον κεντρικό τομέα της πόλης και η οποία είναι απόλυτα εναρμονισμένη με τη φιλοσοφία του προγράμματος «ΠΟΛΙΣ».

Το πρόγραμμα στοχεύει να συμβάλλει στην ανάδειξη της δυναμικής της πόλης μέσα από τη συνάντηση των μνημείων με τον δημόσιο και τον ιδιωτικό χώρο, με την εφαρμογή ενός ολιστικού προγράμματος ολοκληρωμένης ανάπτυξης του αστικού και περιαστικού χώρου της Λάρισας.

Στο πλαίσιο σχετικής συνέντευξης τύπου ο δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης εξέφρασε την χαρά του για τη συνεργασία με το Διάζωμα καθώς και ότι η Λάρισα μπορεί να προσελκύει και ανταποκρίνεται σε τέτοιου επιπέδου συνεργασίες. Ο δήμαρχος τόνισε ότι με τη συνεργασία με το Διάζωμα η πόλη της Λάρισας παίρνει νέα ώθηση στην κατεύθυνση των μεγάλων αλλαγών που συντελούνται τα τελευταία χρόνια στην πόλη στην κατεύθυνση της βιώσιμης κινητικότητας και ανάπτυξης. Η νέα συνεργασία θα ενισχύει τη δυναμική της πόλης ενώ θα συνθέσει όλα τα ταυτοτικά πλεονεκτήματα της περιοχής σε ένα «προιόν».

Όπως εξήγησε ο κ. Μπένος το μνημόνιο συνεργασίας Δήμου Λαρισαίων και Διαζώματος στοχεύει στον σχεδιασμό ενός προγράμματος βιώσιμης και ολιστικής ανάπλασης της πόλης που θα επεμβαίνει, σύμφωνα με τους όρους της Χάρτας της Λειψίας, τόσο στον αστικό – δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό χώρο της πόλης. Η συνεργασία στοχεύει σε παρεμβάσεις βιώσιμης αστικής ανάπτυξης, που θα βελτιώσουν την αισθητική εικόνα της πόλης και τη λειτουργικότητα του δημόσιου χώρου της, παράλληλα με την ανάδειξη της ιστορικής της ταυτότητας. Απώτερος στόχος δε, είναι να γίνει η Λάρισα ελκυστικό προϊόν τουριστικού προορισμού και διεθνώς γνωστή.

Σημειώνεται ότι ο κ. Σταύρος Μπένος συνδέεται εδώ και αρκετά χρόνια με την Λάρισα αφού το Διάζωμα έχει συμβάλει σημαντικά τα τελευταία χρόνια στην υπόθεση της αναστύλωσης του Α’ Αρχαίου Θεάτρου στο κέντρο της πολης, ενώ ως υπουργός Πολιτισμού είχε εγκαινιάσει και το Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας.

30-01-2023
Διεύθυνση Αμαξοστασίου - Κατάθεση προσφορών ανταλλακτικών

Για το κείμενο της πρόσκλησης, πατήστε ΕΔΩ

30-01-2023
Διεύθυνση Αμαξοστασίου - Κατάθεση προσφορών για την διεκπεραίωση επιμορφωτικών σεμιναρίων

Για το κείμενο της πρόσκλησης, πατήστε ΕΔΩ

30-01-2023
Συνεχίζει την επιτυχημένη του πορεία ο Επιθεωρητής του Θεσσαλικού Θεάτρου

Συνεχίζει την επιτυχημένη της πορεία η παραγωγή της Κεντρικής Σκηνής του Θεσσαλικού Θεάτρου, με την αριστουργηματική κωμωδία του Νικολάι Γκόγκολ Ο Επιθεωρητής, σε σκηνοθεσία Κυριακής Δ. Σπανού, έχοντας ήδη καταγράψει διαδοχικές sold out παραστάσεις και ενθουσιώδη σχόλια από το κοινό.

Οι παραστάσεις συνεχίζονται κάθε Πέμπτη στις 7μ.μ., Παρασκευή και Σάββατο στις 9μ.μ και Κυριακή στις 7μ.μ.

Τιμές εισιτηρίων: γενική είσοδος 14 ευρώ, προπώληση 12 ευρώ, 10 ευρώ (ομαδικό- άνω των 65), 8 ευρώ φοιτητικό και 5 ευρώ Άνεργοι- ΑΜΕΑ

Πληροφορίες: τις ημέρες των παραστάσεων στο 2410533417, 10:00-13:00 και 18:00-21:00

Προπώληση: viva.gr

Διάρκεια: 110 λεπτά

Το έργο

Όταν ο Γκόγκολ παρουσίασε το έργο για πρώτη φορά το 1836 στην Αγ. Πετρούπολη, ο Τσάρος Νικόλαος που ήταν ανάμεσα στους θεατές είπε: καλά μας «περιποιήθηκε»  όλους μας και πρώτα πρώτα  εμένα.  Ο Επιθεωρητής είναι μια τέλεια κωμική μηχανή που στηρίζεται στην παρεξήγηση. Είναι ακόμη ένα υπόδειγμα σατιρικής κωμωδίας που θα λέγαμε ότι έχει συγγένειες με τον Αριστοφάνη στην σκιαγράφηση των χαρακτήρων. 

Σε μια Ρώσικη επαρχιακή πόλη, αναμένεται ένας Επιθεωρητής απ΄ την Πρωτεύουσα. Από την ανησυχία τους οι αξιωματούχοι της πόλης, παίρνουν για Επιθεωρητή έναν άφραγκο δημόσιο υπάλληλο που είναι στο πανδοχείο της πόλης και όταν τον επισκέπτονται αρχίζουν να επιδίδονται σε ένα πρωτοφανές πανδαιμόνιο από κολακείες, αλληλοκατηγορίες και αυτοεξευτελισμούς.  Ο ψευδο-επιθεωρητής γίνεται καταλύτης της μικρής κοινωνίας, η οποία αυτοαποκαλύπτεται  ως υποκριτική και διεφθαρμένη. Και ο Κυβερνήτης αποδεικνύεται το έξυπνο πουλί που από τη μύτη πιάνεται. Μια κωμωδία διαχρονική εδώ και 200 χρόνια, μια κωμωδία που το θέμα της και το χιούμορ της μοιάζει σημερινό.

Η παράσταση

Το έργο τοποθετείται σε μια  σύγχρονη προ-ηλεκτρονική εποχή γύρω στη δεκαετία του ’70 που οι δυνάμεις της αυταρχικότητας και οι νέες ηδονιστικές ιδέες έρχονται σε αντιπαράθεση, φωτίζοντας την υποκρισία της εξουσίας αλλά και την ανευθυνότητα του ναρκισσιστικού ηδονισμού. Ο κωμικός κόσμος του Γκόγκολ είναι σκοτεινός, τα πρόσωπα είναι αποξενωμένα, με κρυμμένη βία,  ανικανοποίητες επιθυμίες  και αλληλουπονομεύσεις, αλλά η παράσταση επιμένει στο θρίαμβο της φωτεινής «τρέλας» της ζωής… στον αθέατο υπερρεαλισμό και την εύθυμη απουσία αυτογνωσίας να κυριαρχήσει. Όλοι στο ίδιο καζάνι βράζουμε και το γέλιο είναι το υπέρτατο δώρο που μοιραζόμαστε.

Ταυτότητα της παράστασης

Διασκευή – Σκηνοθεσία: Κυριακή  Δ. Σπανού

Σκηνικά: Απόστολος -Φωκίων Βέττας

Κοστούμια: Μάρθα Φωκά

Μουσική: Κώστας Βόμβολος

Διδασκαλία κίνησης: Αναστασία Μπρουζιώτη

Σχεδιασμός φωτισμών: Ζωή Μολυβδά Φαμέλη

Κατασκευή κοστουμιών: Νικολέτα Καΐση

Βοηθός σκηνοθέτη: Μαρία Παπουτσή

Βοηθός σκηνογράφου: Ανδρονίκη Τσαγκαράκου

Διεύθυνση παραγωγής: Νίκος Γεωργάκης

Φώτα: Μάκης Παπατριανταφύλλου - Γιώργος Γκόλαντας

Ήχος: Νίκος Γεωργάκης

Μηχανικοί σκηνής: Χρήστος Καράκης, Νίκος Ανδριανόπουλος, Στράτος Φράγκου

Κινητή μονάδα: Γιώργος Σδράνης

Φωτογραφίες προώθησης - παράστασης: Αλέξανδρος Ευθυμιόπουλος

Trailer: Life of Film Production Δημήτρης Βάλλας

Αφίσα: Μουτζούρα

Παίζουν οι ηθοποιοί (αλφαβητικά)

Θανάσης Ζέρβας – Μπομπτσίνσκι

Βασίλης Καρμίρης - Αμός

Βασίλης Κουλακιώτης- Χλιεστακώφ

Μαρσέλα Λένα - Λουκία Λούκοβα - Άννα Αντρέγιεβνα

Δημήτρης Όντος - Ντομπτσίνσκι

Σήφης Πολυζωίδης - Κυβερνήτης

Ντίνος Ποντικόπουλος – Οσίπ – Διευθυντής Ταχυδρομείου

Έλλη Χατζεϊπίδου – Αρτεμισία Φιλίπποβνα – Μαρία Αντόνοβνα

Χορηγοί επικοινωνίας:
ΕΡΤ, ASTRA, Formedia TV, ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ, TRT, Εφημερίδα Ελευθερία, Πολιτεία Λαρισαίων, Larissanet, Formedia.gr, Larissanet.gr, Larissapress.gr, OnLarissa.gr, Paidis.com, thessaliatv.gr, ti nea larissa.gr, Δημοτική Ραδιοφωνία Λάρισας, Formedia Radio Musica Radio, Πόλις Radio.

30-01-2023
Σημεία χαιρετισμού Δημάρχου Λαρισαίων Απ. Καλογιάννη σε εκδήλωση μνήμης για το Ολοκαύτωμα

ΣΗΜΕΙΑ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΑΠ. ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ – (28-1-2023) ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ
«Στην εποχή μας η ιστορική μνήμη μετατρέπεται σε ιστορικό καθήκον»

Συμπληρώνονται φέτος 78 χρόνια από την ημέρα που τα Σοβιετικά στρατεύματα απελευθέρωσαν το ναζιστικό στρατόπεδο του Άουσβιτς.

Συμπληρώνονται 78 χρόνια από τη μεγαλύτερη θηριωδία που γνώρισε η ανθρωπότητα.

Και μάλιστα φέτος η ημέρα μνήμης βρίσκει την ανθρωπότητα σε μια περίοδο που δείχνει να χάνει τον προσανατολισμό της στις σταθερές αξίες που εδραιώθηκαν τουλάχιστον στην Ευρώπη μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η δέσμευση των λαών της Ευρώπης στο «Ποτέ πια πόλεμος» έχει πια ξεθωριάσει, μετά την εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία. Οι φλόγες του πολέμου τύλιξαν ξανά την Ευρώπη.

Σ’ αυτή την εποχή πια η ιστορική μνήμη μετατρέπεται σε ιστορικό καθήκον.

Η ημέρα μνήμης του Ολοκαυτώματος η 27 Ιανουαρίου, έρχεται να μας θυμίσει πως η ανθρώπινη αγριότητα είναι πραγματικό γεγονός.
Και πως ο αγώνας για την αρμονική συνύπαρξη, η μάχη για την διατήρηση της ανθρώπινης ζωής στην κορυφή του αξιακού κώδικα των κοινωνιών μας, η προσπάθεια για την ειρήνη και τη συναδέλφωση, είναι μια μάχη καθημερινή. Και κυρίως είναι μια μάχη του καθενός με τον εαυτό μας.

Είμαστε υποχρεωμένοι, καθένας μας ξεχωριστά και όλοι μαζί, να κρατούμε στη μνήμη ίσως την πιο σκοτεινή, την πιο φρικιαστική στιγμή της ανθρώπινης ιστορίας.
Είμαστε υποχρεωμένοι να αντισταθούμε στη λήθη και σε κάθε λογική που αφήνει έστω και μια μικρή χαραμάδα επανάληψης της απόλυτης βαρβαρότητας, ιδιαίτερα τώρα που οι αυτόπτες μάρτυρες της τραγωδίας χάνονται.
Ιδιαίτερα τώρα που επιχειρείται η διασπορά «αμφιβολιών». Ιδιαίτερα τώρα που η φρίκη του πολέμου επέστρεψε στη γειτονιά μας.
Σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία, ο καθένας μας και όλοι μαζί πρέπει να αντιληφθούμε πως κάθε ανθρώπινη ύπαρξη πάνω στον πλανήτη έχει ένα βαρύ φορτίο ευθύνης.
Κάθε άνθρωπος πρέπει να γίνει ένας κρίκος μιας τεράστιας αλυσίδας που θα αποτρέψει τη φρίκη.
Που θα παραδειγματιστεί από το Ολοκαύτωμα και θα προστατεύσει τον πλανήτη από τον κίνδυνο να μετατραπεί σ’ ένα νέο κολαστήριο.
Τιμούμε λοιπόν τα θύματα του ολοκαυτώματος με το να κρατάμε τη μνήμη ζωντανή, ως μοναδικό μέσο διαφύλαξης της ψυχής μας μακριά από κάθε βαρβαρότητα.

ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ.

30-01-2023
Έρχεται το Μουσικότροπο!

Το φεστιβάλ Μουσικότροπο που διοργανώνουν η Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών και το Δημοτικό Ωδείο Λάρισας, έρχεται σύντομα κοντά μας, φρέσκο και ανανεωμένο με ένα πλούσιο και ελκυστικό πρόγραμμα, προσκαλώντας όλες τις φίλες και τους φίλους του, να απολαύσουν τη νέα μουσική διαδρομή που πρόκειται να χαράξει.

Συναυλίες με μεγάλες ορχήστρες, μουσικά σύνολα με καταξιωμένους καλλιτέχνες, εργαστήρια για μουσικούς, για παιδιά και για άτομα με αναπηρία, συνθέτουν το παζλ των φετινών δράσεων, καθιστώντας το πρωτοπόρο στην ελληνική μουσική σκηνή και εφάμιλλο μεγάλων καλλιτεχνικών διοργανώσεων.

Ο διαδραστικός χαρακτήρας του δημιουργεί συνεργασίες μεταξύ του ντόπιου και ξένου δυναμικού, ενώ Λαρισαίοι μουσικοί που διαπρέπουν σε διάφορα μέρη της χώρας μας και εκτός αυτής, προσκαλούνται, δίνοντάς μας την ευκαιρία να συμπορευτούμε μαζί τους και να συμμετέχουμε στη γνώση και τις εμπειρίες τους.

Δημήτρης Καρακαντάς, Πάττυ Κοντογιάννη, Βασίλης Σαΐτης, Ήβη Παπαθανασίου, Νίκος Νικολαΐδης είναι μερικοί/ές από τους προσκεκλημένους Λαρισαίους/ες που διαπρέπουν στον χώρο της μουσικής.

Παράλληλα, δημοφιλείς μουσικοί με μεγάλη καλλιτεχνική πορεία, όπως ο Παντελής Θαλασσινός και ο Γιώργος Καζαντζής, πρόκειται να συμπράξουν με σπουδαστές της Παιδικής Χορωδίας και του Κουαρτέτου Εγχόρδων του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας, δίνοντας ένα δυναμικό, διαδραστικό παρόν στα καλλιτεχνικά δρώμενα της πόλης.

Το φεστιβάλ πραγματοποιείται σε τέσσερα Σαββατοκύριακα, ξεκινώντας το Σάββατο 4 Μαρτίου, ενώ η αυλαία του πέφτει την Κυριακή 2 Απριλίου.

Εμπνευστής και ιδρυτής του φεστιβάλ, είναι ο διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας Χρήστος Λενούτσος.

30-01-2023
Το Εργαστήρι Ζωής στο Μουσείο Σιτηρών και Αλεύρων για την Χρονοκάψουλα!

Την Παρασκευή 20/1 και το Σάββατο 21/1/2023, τα μέλη των Ομάδων Ιστορίας Πολιτισμού, Mixed Tape και Χορού του Εργαστηρίου Ζωής συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Ιστορίες του σήμερα για το αύριο!”.

Παιδιά, έφηβοι και ενήλικες, περνώντας μέσα από τη μαγική κόκκινη πόρτα του χρόνου που έχει τοποθετηθεί στην είσοδο του Μουσείου, περιπλανήθηκαν στο χρόνο.

Άκουσαν για το παλιό και το εφήμερο, το ταξίδι του χρόνου και της ιστορίας, την ατομική και τη συλλογική μνήμη και τη θέση του καθενός μας σε όλα αυτά, με σημεία αναφοράς την αφήγηση, τη μουσική και την κίνηση.

Στο ειδικά σχεδιασμένο έντυπο καταγράφηκαν εντυπώσεις, συνήθειες, προτιμήσεις και ιστορίες από την πόλη μας και όλοι άφησαν το δικό τους μικρό αντικείμενο μέσα στην χρονοκάψουλα της Λάρισας.

Το πρόγραμμα σχεδίασε και πραγματοποίησε η επιστημονική υπεύθυνη του Μουσείου, Κ. Κόντσα.

Η χρονοκάψουλα, ανοιχτή για το κοινό δράση, ξεκίνησε στις 09-12-2022 και η λειτουργία της παρατάθηκε μέχρι τις 09-02-2023.

30-01-2023
“Ένας Ήρωας” στο Χατζηγιάννειο

Η Αντιδημαρχία Πολιτισμού & Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων και η Κινηματογραφική Λέσχη Λάρισας, προβάλλουν τη Δευτέρα 30 και την Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2023 στις 19:00 και στις 21:30, την ταινία “Ένας Ήρωας” του Ασγκάρ Φαραντί.

Το «Ένας Ήρωας» είναι από τις κορυφαίες ταινίες ενός κορυφαίου σύγχρονου δημιουργού. Ο διπλά οσκαρικός Ασγκάρ Φαραντί επιστρέφει στις φτωχογειτονιές του Ιράν για να θέσει ηθικά διλήμματα που ξεπερνούν την προσωπική οδύσσεια του «ήρωά» του.

Ο Ραχίμ βρίσκεται στη φυλακή εξαιτίας ενός χρέους που δεν μπόρεσε να αποπληρώσει. Κατά τη διάρκεια μιας διήμερης άδειας, προσπαθεί να πείσει τον πιστωτή του να αποσύρει την καταγγελία του για ένα μέρος του ποσού. Όμως τα πράγματα δεν γίνονται πάντα όπως τα σχεδιάζουμε.

Η εικόνα που δίνει είναι εικόνα μιας κοινωνίας, στην οποία με τον ένα ή τον άλλο τρόπο η μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων εκκινεί από θέσεις δικαίου, από θέσεις ανθρωπιάς και όχι από θέσεις αγριότητας και ανθρωποφαγίας.

Μια συγκλονιστική ιστορία που απέσπασε το Μεγάλο Βραβείο στο Φεστιβάλ Των Καννών.

Κοινωνικό δράμα/ Ιράν, Γαλλία, 2021 / Έγχρ./ Διάρκεια: 127΄/ Σκηνοθεσία/ Σενάριο: Ασγκάρ Φαραντί/ Πρωταγωνιστούν: Αμίρ Τζαντιντί, Μοχσέν Ταναμπαντέ, Σαχάρ Γκολντούστ
Γενική είσοδος 4 ευρώ

27-01-2023
Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Πέμπτη 02/02/2023, ώρα 20:00

Για το κείμενο της πρόσκλησης, πατήστε ΕΔΩ

27-01-2023
Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου (ΕΙΔΙΚΗ) Πέμπτη 02/02/2023, ώρα 19:00

Για το κείμενο της πρόσκλησης, πατήστε ΕΔΩ

27-01-2023
Συνεδρίαση Οικονομικής Επιτροπής (ΔΙΑ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗΣ) Πέμπτη 02/02/2023, ώρα 13:00

Για το κείμενο της πρόσκλησης, πατήστε ΕΔΩ

27-01-2023
Διεύθυνση Αμαξοστασίου - Κατάθεση προσφορών ανταλλακτικών

Για το κείμενο της πρόσκλησης, πατήστε ΕΔΩ

26-01-2023
Πίνακας αξιολογικής κατάταξης υποψηφίων για την πρόσληψη ενός δικηγόρου με σχέση έμμισθης εντολής στο Δήμο Λαρισαίων

Για να δείτε τον πίνακα, πατήστε ΕΔΩ.

26-01-2023
Διεύθυνση Αμαξοστασίου - Κατάθεση προσφορών ανταλλακτικών

Για το κείμενο της πρόσκλησης, πατήστε ΕΔΩ

26-01-2023
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΕΣΟΔΩΝ ΕΞΟΔΩΝ ΔΗΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2022 ΑΠΟ 01/01/2022 ΕΩΣ 31/12/2022 (Ν 4305/2014 ΑΡΘΡΟ 15)

Ο Δήμος Λαρισαίων έχει την υποχρέωση σύμφωνα με το Ν 3852/2010 ΑΡΘΡΟ 266 ΠΑΡ 6 να δημοσιεύει στην ιστοσελίδα του Δήμου στοιχεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού.

Για να δείτε το αρχείο, πατήστε ΕΔΩ

agrothessaly 2023

oikogiorti banner

kinitikotita banner

novoville banner button 2

politikiprostasia

zoa yiothesia

radio

NEOLAIA

191114 kentro koin

PtPlogo 1

logo learn city 1 

kataskinwsi

kdap kdapmea

saata banner dimos

deh dhmos new

larissa culture banner

mathitikos tourismos

ekdromes larissa

ekdromes larissa en

food corridors banner

LARISSAMAZI 300X100

EmB Noiaz no logo mikro

  eody logo n

koinothta g

ypethe

radio bee 2

ESD PDS

register for 112 gr

koynoypia

Δήμος Λαρισαίων

Σχεδιάζουμε

μία σύγχρονη πόλη, που κάθε πολίτης θα χαίρεται να ζει σε αυτή

Αναπτύσσουμε

κοινωνικές υποδομές και υπηρεσίες για τους πολίτες και τους επισκέπτες

Δίνουμε έμφαση

στην παιδεία, τον πολιτισμό και στην ενίσχυση των θεσμών

Υλοποιούμε

έργα υποδομών που θα συμβάλουν στην ανάπτυξη της πόλης

Επικοινωνία

ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ
Ίωνος Δραγούμη 1
Τ.Κ. 41222

Τηλ. Κέντρο: 2413 500 200
Fax: 2410 250 372
E-mail: protokolo@larissa.gov.gr

Σχετικά

diavgeia m1

kairos 1

© 2016 Δήμος Λαρισαίων | Όροι Χρήσης | Προσωπικά Δεδομένα | Πολιτική Cookies | Ανάπτυξη ITBIZ.gr