Νέα χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας για πακέτο έργων του Δ. Λαρισαίων

Εκτύπωση

Κοινωνικός Διαμοιρασμός:
  • Ανοικτός μεγάλος παιδότοπος στο πρώην Ορφανοτροφείο
  • Ανακατασκευή Αιόλου και Βυζαντίου
  • Κτίριο για άτομα με σύνδρομο Down
  • Σημείο ψηφιακής ενημέρωσης στο Γενι Τζαμί
  • Απ. Καλογιάννης: Συνεχίζουμε με σταθερά βήματα στο σχεδιασμό μας

Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνουν νέα σημαντικά έργα του Δήμου Λαρισαίων, μετά τη διασφάλιση χρηματοδότησης που ξεπερνά τα 6 εκατ. ευρώ απο το ΕΣΠΑ/ΠΕΠ Θεσσαλίας. Τα έργα έχουν σχεδιαστεί και μελετηθεί από τη δημοτική αρχή και τις υπηρεσίες του Δήμου Λαρισαίων, ενώ μετά την απόφαση ένταξης τους στο ΠΕΠ Θεσσαλίας, ανοίγει ο δρόμος για την υλοποίησή τους.

Ειδικότερα, τα νέα έργα αφορούν στη δημιουργία ανοικτού παιδοτόπου και πολυλειτουργικού χώρου στην έκταση του πρώην Ορφανοτροφείου (οδός Αιόλου),  στην αποκατάσταση κτιρίου στην οδό Λ. Κατσώνη για τη δομή υποστήριξης ατόμων με σύνδρομο Down και στην ανακατασκευή των οδών Βυζαντίου, Αιόλου για τη δημιουργία δικτύου ποδηλατοδρόμων καθώς και τμήματος της Ηρ. Πολυτεχνείου, από τη Βυζαντίου, έως το κυκλικό κόμβο της Ν. Σμύρνης. Επίσης νέα ώθηση παίρνει και το θέμα της δημιουργίας σημείου πολιτιστικής διασύνδεσης στο Γενί Τζαμί. Στην ουσία το Γενί Τζαμί στο κέντρο της πόλης θα εξελιχθεί σε ένα μεγάλο και σύγχρονο σημείο ψηφιακής πληροφόρησης για την ιστορία και τον πολιτισμό της πόλης κ.α.

Κέντρο ανοικτής υποστήριξης για άτομα με σύνδρομο Down

Αναλυτικά, το ιδιαίτερα σημαντικό έργο της δημιουργίας στέγης για τα παιδιά με σύνδρομο «Down», χρηματοδοτείται  με 934.000 ευρώ, για την στατική αποκατάσταση του κτιρίου που βρίσκεται στην οδό Λάμπρου Κατσώνη  στη Λάρισα. Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο με κοινωνικό αποτύπωμα που σχεδιάστηκε απο το Δήμο και πλέον με τη διασφάλιση της χρηματοδότησης  μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης.

220505 larisaiko

Στο κτίριο o σύλλογος Γονέων & Φίλων ατόμων με σύνδρομο Down «Ο ΚΥΚΝΟΣ» θα λειτουργήσει κέντρο ανοιχτής υποστήριξης για άτομα με σύνδρομο Down. Με το έργο αυτό ένα παλιό αξιόλογο κτίριο της πόλης, με ενδιαφέροντα δομικά στοιχεία θα συντηρηθεί και θα λειτουργήσει ως μονάδα κοινωνικής φροντίδας.

Μεγάλος ανοικτός παιδότοπος στο πρώην Ορφανοτροφείο

To έργο αφορά αυτό στη δημιουργία ανοικτού παιδότοπου στον δημοτικό χώρο του πρώην Ορφανοτροφείου στην οδό Αιόλου που σήμερα φιλοξενεί εκπαιδευτικές μονάδες.

Η χρηματοδότηση  ανέρχεται στο 1,9 εκατ ευρώ και αφορά παρεμβάσεις για τη δημιουργία ενός πολυλειτουργικού χώρου με έμφαση στο παιδί. Το σημείο θα αποτελέσει πόλο έλξης για τους νεότερους κατοίκους της περιοχής,   με δύο εισόδους από την οδό Αιόλου και την οδό Ηρώων Πολυτεχνείου. Στην ουσία ο συγκεκριμένος χώρος διαμορφώνεται σε ένα μεγάλο πάρκο γειτονιάς με έμφαση στα παιγνίδια για παιδιά.

Σημείο Πολιτιστικής διασύνδεσης το Γενί Τζαμί

Το έργο θα προχωρήσει, μετά την αποκατάσταση από την Εφορεία Αρχαιοτήτων φθορών που προκάλεσε ο σεισμός του Μαρτίου του 2021 και θα περιλαμβάνει την μετατροπή του χώρου σε σημείο πολιτιστικής διασύνδεσης,  με στόχο το Γενί Τζαμί να εξελιχθεί σε σημείο ψηφιακής ενημέρωσης και διασύνδεσης με το πολιτιστικό γίγνεσθαι στην πόλη της Λάρισας. Το έργο θα χρηματοδοτηθεί με 390.000 ευρώ.

Επέκταση δικτύου ποδηλατοδρόμων με ανακατασκευή οδών Αιόλου και Βυζαντίου

Ένα επίσης σημαντικό έργο εντάσσεται στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας και χρηματοδοτείται με 3,1 εκατ. ευρώ. Με το έργο προβλέπεται η πλήρης ανακατασκευή της οδού Αιόλου από την οδό 23ης Οκτωβρίου έως την οδό Αγιάς, της οδού Βυζαντίου από την οδό Υψηλάντου έως την οδό 23ης Οκτωβρίου και τμήμα της οδού Ηρώων Πολυτεχνείου από την οδό Αγιάς έως την οδό Αεροδρομίου (εμπρός από το ΑΤΑ) ώστε να ενταχθεί σε αυτές ποδηλατόδρομος διπλής κυκλοφορίας.

Οπως γίνεται αντιληπτό, με το συγκεκριμένο έργο ολοκληρώνεται ένας ποδηλατικός δακτύλιος που ξεκινά απο το κέντρο της πόλης, (Μεγάλου Αλεξάνδρου, Ηλιοδώρου – Ρούσβελτ) φτάνει στην  Ιουστινιανού, θα συνδεθεί με την Βυζαντίου και Αιόλου, ενώ ο συγκεκριμένος ποδηλατικός κύκλος κλείνει με το υπο κατασκευή έργο της οδού Νικηταρά, δίνοντας παράλληλα πρόσβαση και στην Ηρώων Πολυτεχνείου. 

Απ. Καλογιάννης: Συνεχίζουμε το σχέδιο μας για την αλλαγή της Λάρισας

Σε σχετική δήλωσή του ο δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης σημειώνει τα εξής:

«Με την  ένταξη και νέων έργων στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας, συνεχίζουμε με σταθερά βήματα το σχεδιασμό μας, με στόχο την μεγάλη αλλαγή στην πόλη και την στήριξη της κοινωνίας. Σε συνεργασία με  την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020, την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον περιφερειάρχη Κ. Αγοραστό, προωθούμε έργα που σχεδιάσαμε για την αλλαγή του αστικού περιβάλλοντος, την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής, αλλά και την στήριξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Σε αυτό το δρόμο συνεχίζουμε να δουλεύουμε με σχέδιο και αποφασιστικότητα.»

220505 dhmarxos