Μαθήματα βυζαντινής μουσικής σε ισπανόφωνους από το Δημοτικό Ωδείο Λάρισας

Εκτύπωση

Κοινωνικός Διαμοιρασμός:

Με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου κ. Αθηναγόρα Μητροπολίτη Μεξικού, το τμήμα Βυζαντινής Μουσικής του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας, παραδίδει στους ψάλτες της μητρόπολης Μεξικού, δωρεάν διαδικτυακά μαθήματα βυζαντινής μουσικής, από τον υπεύθυνο του τμήματος, καθηγητή κ. Γεώργιο Καραγιαννάκη.

Η όλη προσπάθεια στηρίζεται με τις διαδικτυακές πλατφόρμες του Δήμου Λάρισας (zoom) και στηρίζεται με υποτροφία από το Δημοτικό Ωδείο. 

Οι μαθητές, οι οποίοι είναι ισπανόφωνοι, κατάγονται από το Μεξικό και την Κολομβία και συμμετέχουν στα αναλόγια των ελληνορθόδοξων ναών ως ψάλτες ή ως βοηθοί. Συνάμα, στην Ελληνορθόδοξη Μητρόπολη Μεξικού, η οποία ανήκει στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, γίνεται προσπάθεια οι ψάλτες να μπορούν να διαβάζουν και τα ελληνικά κείμενα, μέσα από τα λειτουργικά βιβλία της ορθόδοξης εκκλησίας.

Με ιερείς από την Ελλάδα, αλλά και ισπανόφωνους ιερείς που σπουδάζουν Θεολογία σε πανεπιστήμιο της Ελλάδος, η όλη προσπάθεια γίνεται με πολύ σεβασμό και αγάπη για την ελληνική γλώσσα, αλλά και την βυζαντινή μουσική.

Επίσης, ο καθηγητής του τμήματος του Δημοτικού Ωδείου κ. Γεώργιος Καραγιαννάκης, έχει ξεκινήσει προσπάθεια μελοποίησης των τροπαρίων που έχουν μεταφραστεί στα ισπανικά, με την βυζαντινή σημειογραφία, ώστε να μπορούν οι μαθητές να ψάλλουν το ίδιο τροπάριο και στις δύο γλώσσες. Να αναφέρουμε ότι είναι η πρώτη φορά που δημιουργείται η μελωδία των ισπανικών ύμνων με βυζαντινά σημάδια.

Με το πέρας των βασικών σπουδών, το Δημοτικό Ωδείο θα παραδώσει βεβαιώσεις στους ισπανόφωνους μαθητές, αναγνωρίζοντας έτσι την όλη προσπάθεια.

Σύνδεσμος από το πρώτο μάθημα.
https://youtu.be/moexv7_0RmQ