sandal logo

poli 12

Δράσεις του Λαογραφικού Μουσείου για την άνοια

Εκτύπωση

Κοινωνικός Διαμοιρασμός:

Την Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ, στις 21 Σεπτεμβρίου, το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας, γι' ακόμη μια φορά βγήκε εκτός των τειχών και συμμετείχε στις παράλληλες δράσεις που διοργάνωσε το Κέντρο Ημέρας Άνοιας Λάρισας – Ε.Π.Α.Ψ.Υ. στην πλατεία Ταχυδρομείου.

Σκοπός των δράσεων ήταν η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση του συνόλου της κοινωνίας σχετικά με την άνοια, η ενδυνάμωση και η ανάπτυξη θετικού κοινωνικού κλίματος, καθώς και η καταπολέμηση του στίγματος και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Η πρωινή δράση αφορούσε εικαστικό εργαστήρι όπου συμμετείχαν οι μαθητές της ΣΤ΄ τάξης του 3ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας.

Τα παιδιά αφού πρώτα ενημερώθηκαν και συζήτησαν εποικοδομητικά με τους υπευθύνους σχετικά με το πώς μπορούμε να συμβάλλουμε στην αντιμετώπιση της άνοιας και να υποστηρίξουμε άτομα που πάσχουν από Αλτσχάιμερ, εμπνεύστηκαν μέσω της δημιουργικής διαδικασίας και της χρήσης της φαντασίας τους και προχώρησαν στην κατασκευή αναμνηστικών καρτών με εικόνες εμπνευσμένες από αντικείμενα της Μόνιμης Συλλογής του Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας.

220926 laografiko anoia 2

Στις κάρτες έγραψαν ευχές κι αφιερώσεις με ενθαρρυντικά μηνύματα για τους ανθρώπους που πάσχουν από άνοια.

Το μήνυμα της δράσης ήταν ότι η πρόληψη της νόσου, η ενημέρωση και η υποστήριξη των ατόμων με άνοια είναι υπόθεση όλων μας.
Τους μαθητές συνόδευαν οι εκπαιδευτικοί κ. Ανδρέας Τσιρίκος, υποδιευθυντής, και ο κ. Γιάννης Καραδήμος.

Η απογευματινή δράση αφορούσε ανοιχτό εικαστικό εργαστήρι για ενήλικες και άτομα με άνοια, κατά το οποίο, μέσω της ανταλλαγής ιδεών και της δημιουργικής σκέψης, επικοινώνησαν και εκφράστηκαν καλλιτεχνικά.
Όλοι μαζί ενεπλάκησαν στη δράση και επικοινωνώντας μεταξύ τους, δημιούργησαν και εκφράστηκαν καλλιτεχνικά από κοινού με τη δημιουργία ευχετήριων καρτών.

Η δράση εμψυχώθηκε από την νευρολόγο κ. Ευαγγελία Πανταζή, την διευθύντρια του Μουσείου κ. Φανή Καλοκαιρινού, την κοινωνική λειτουργό κ. Μαρία Τζιάρτα, τη νοσηλεύτρια κ. Μαρία Παπαδοπούλου και το προσωπικό του Λαογραφικού Μουσείου.

Στη δράση παραβρέθηκε ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού κι Επιστημών κ. Πάνος Σάπκας. Η δράση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Μήνα Αλτσχάιμερ.

220926 laografiko anoia 1

Επικοινωνία

ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ
Ίωνος Δραγούμη 1
Τ.Κ. 41222

Τηλ. Κέντρο: 2413 500 200
E-mail: protokolo@larissa.gov.gr

Σχετικά

diavgeia m1

kairos 1