Προβολή ταινίας - “Υπάρχει Θεός, το Όνομά της Είναι Πετρούνια”

Εκτύπωση

Κοινωνικός Διαμοιρασμός:

Την κοινωνική σάτιρα της Τεόνα Μιτέφσκα “Υπάρχει Θεός, το Όνομά της Είναι Πετρούνια” που κέρδισε το Βραβείο Οικουμενικής Επιτροπής στο Φεστιβάλ Βερολίνου 2019 και ευρωπαϊκό βραβείο LUX 2019, προβάλει τη Δευτέρα 27 και την Τρίτη 28 Ιανουαρίου στις 19:00 και στις 21:30, η Αντιδημαρχία Πολιτισμού σε συνεργασία με την Κινηματογραφική Λέσχη Λάρισας, στο Χατζηγιάννειο.

Τι γίνεται όταν μια γυναίκα καταφέρνει κερδίσει μια μάχη η οποία παραδοσιακά ανήκει στους άντρες;

Κάθε Ιανουάριο σε μια μικρή πόλη της Μακεδονίας, ο αρχιερέας ρίχνει ένα σταυρό στα τοπικά νερά, ενώ εκατοντάδες άνδρες προσπαθούν να τον πιάσουν.

Αυτός που βρίσκει τον σταυρό θεωρείται ότι κερδίζει καλή τύχη και ευημερία.

Μια ανύπαντρη νεαρή γυναίκα, η Πετρούνια πηδάει στο νερό και πιάνει τον σταυρό.

Σε αυτό το συντηρητικό περιβάλλον, οι άντρες αισθάνονται ότι έχουν κάθε δικαίωμα να είναι εξαγριωμένοι: μια γυναίκα τόλμησε να ανταγωνιστεί και να επιτύχει σε αυτό που εκείνοι απέτυχαν. Η Πετρούνια όμως επιμένει ότι είναι η νικήτρια και αρνείται να επιστρέψει τον σταυρό.

Η ματιά της Μιτέβσκα είναι τολμηρή, η ερμηνεία της Ζορίτσα Νούσεβα εξαιρετική, ενώ η ταινία έχει χαρακτηριστεί ως σημαντική συμβολή στον φεμινιστικό αγώνα εναντίον των συντηρητικών κοινωνιών.

Δραματική 2019 | Έγχρ. | Διάρκεια: 100'
Βορειομακεδονική ταινία, σκηνοθεσία Τεόνα Στρούγκαρ Μιτέφσκα με τους: Λαμπίνα Μιτέφσκα, Ζόριτσα Νούσεβα, Σιμεόν Μόνι Νταμέφσκι
Γενική είσοδος 4 ευρώ

200124 Poster