sandal logo

poli 12

Μουσικότροπο σημαίνει ποιότητα, ποικιλία, πρωτοτυπία

Εκτύπωση

Κοινωνικός Διαμοιρασμός:

Κείμενο: Χρήστος Λενούτσος
Φωτογραφίες: Κώστας Μάντζιαρης

Το Μουσικότροπο βρίσκεται κοντά μας ήδη για δύο εβδομάδες. θέλοντας να μας φέρει κοντά στη μουσική με ένα δικό του τρόπο, που τα κύρια χαρακτηριστικά του είναι η κορυφαία ποιότητα, η ποικιλία και η πρωτοτυπία του.

Φέτος, με τις συναυλίες του, αλλά και με τα εργαστήριά του, εγκαινιάζει την επέτειο των 90 χρόνων λειτουργίας του ωδείου, ενός ιδρύματος με τεράστιο ρόλο στη διάδοση της μουσικής και δημιουργίας πολιτισμού στην πόλη μας.

Μια θαυμάσια επιλογή γι’ αυτή τη γιορτή της επετείου, ήταν η συναυλία που ανήκε στον κύκλο «Μεγάλοι Λαρισαίοι Καλλιτέχνες», μιας και οι μουσικοί, γέννημα θρέμμα του ωδείου, αντιπροσωπεύουν με τον καλύτερο τρόπο το έργο και την παρουσία αυτού του ιδρύματος.

Προσκεκλημένη καλλιτέχνης ήταν η Πάττυ Κοντογιάννη, μαέστρος που ζει και εδρεύει στη Γερμανία, μια σπουδαία καλλιτέχνης που τη χαρακτηρίζει η ευγένεια και η σεμνότητα, ενώ προσκεκλημένο σύνολο ήταν διάσημο κουαρτέτο εγχόρδων που συνέπραξε με Λαρισαίους μουσικούς, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων στελεχώνει το διδακτικό προσωπικό του ωδείου.

Στο διάσημο κουαρτέτο εγχόρδων ανήκε, η επίσης Λαρισαία Ήβη Παπαθανασίου στο τσέλο, μέλος της σπουδαιότερης ορχήστρας της χώρας μας, την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, που οι ερμηνείες της χαρακτηρίζονται από ζεστό δεξιοτεχνικό ύφος και πάθος.

Παρουσιάστηκαν έργα από την εποχή μπαρόκ έως ρομαντική και ήταν αξιοθαύμαστο το πόσο δεμένο ήταν το μουσικό σύνολο.

Η Πάττυ Κοντογιάννη με την ακρίβεια των κινήσεών της οδήγησε το σύνολο σε ένα εκπληκτικό αποτέλεσμα, ενώ το πολυπληθές ακροατήριο απόλαυσε και καταχειροκρότησε.
Στη συναυλία επικράτησε συγκίνηση, μιας και οι μουσικοί βρέθηκαν στη σκηνή μαζί μετά από πολλά χρόνια και ξανάζησαν στιγμές που είχαν να βιώσουν από τα παιδικά τους χρόνια.

Η σύμπραξη των μουσικών της πόλης μας με διάσημους καλλιτέχνες, αποτελεί μια σχεδιαστική βάση του φεστιβάλ, καθότι γεφυρώνει την πόλη μας με την Ευρώπη και τον κόσμο. Η αλληλεπίδραση και σύμπραξη με διάσημους καλλιτέχνες, δημιουργεί προοπτικές συνεργασίας και γνώσης, ενώ είναι ένας εξαιρετικά σημαντικός παράγοντας για τη μουσική ζωή και εξέλιξη του κάθε καλλιτέχνη.

Η δεύτερη συναυλία που παρουσιάστηκε στο φεστιβάλ, ήταν μουσική του θεάτρου και κινηματογράφου, με κύριους πρωταγωνιστές την επιβλητική μεσόφωνο Ειρήνη Καράγιαννη και την πιανίστα Ντιάνα Βρανούση, δύο προσωπικότητες με ισχυρή παρουσία στη διεθνή μουσική σκηνή.

Σχόλια και διαφάνειες προβλήθηκαν από τον γνωστό κριτικό και ιστορικό της μουσικής Γιώργο Μονεμβασίτη.

Μια πολύ απολαυστική βραδιά με εξαίσιες μουσικές από τον κινηματογράφο δημιούργησαν ένα πολύχρωμο μουσικό ψηφιδωτό, όπου το παλιό συνυπήρχε με το καινούριο και το ελληνικό έσμιξε με το ξένο.

Η Ντιάνα Βρανούση στο πιάνο ερμήνευσε με αυθεντικό τρόπο και ευαισθησία σόλο κομμάτια από μεγάλες κινηματογραφικές επιτυχίες, ενώ η Ειρήνη Καράγιαννη με τη βελούδινη φωνή της μάγεψε το ακροατήριο, όπου από ένα σημείο και μετά, άρχισε να σιγοτραγουδά μαζί της, δημιουργώντας μια ζεστή ανεπανάληπτη ατμόσφαιρα.

Ξεχωριστό χρώμα στη βραδιά, έδωσε η Μικτή Χορωδία του ΔΩΛ που τίμησε με την παρουσία της τη διοργάνωση και έδωσε μια διαφορετική μουσική αύρα στη βραδιά.
Τη διεύθυνση και διδασκαλία της χορωδίας έχει ο Δημήτρης Καρβούνης.

Το Μουσικότροπο με συναυλίες υψηλού επιπέδου διαγράφει μια σημαντική πορεία για την πολιτιστική κίνηση της πόλης. Καλλιτέχνες διεθνούς βεληνεκούς λαμβάνουν μέρος σε αυτό, ενώ οι συμμετοχή μουσικών από το εξωτερικό του προσδίδει μια διεθνή αύρα καθιστώντας το σε ένα από τα σημαντικότερα φεστιβάλ της χώρας μας.

200210 mousikotropo1

200210 mousikotropo4

Επικοινωνία

ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ
Ίωνος Δραγούμη 1
Τ.Κ. 41222

Τηλ. Κέντρο: 2413 500 200
E-mail: protokolo@larissa.gov.gr

Σχετικά

diavgeia m1

kairos 1