sandal logo

poli 12

«ANIMUS- ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ: Παίζω και μαθαίνω για τη διαφορετικότητα»

Εκτύπωση

Κοινωνικός Διαμοιρασμός:

200303 animus

Με επιτυχία εξελίσσεται η υλοποίηση του πρότυπου εκπαιδευτικού βιωματικού προγράμματος «ANIMUS- ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ: Παίζω και μαθαίνω για τη διαφορετικότητα».

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποτελεί μια πρωτότυπη σε πανελλήνιο επίπεδο σύμπραξη του Κέντρου Αποκατάστασης και Αποθεραπείας ANIMUS με το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας με κοινό στόχο την εξοικείωση και την ευαισθητοποίηση παιδιών και εκπαιδευτικών σε θέματα αναπηρίας και κοινωνικού ρατσισμού μέσα από μια βόλτα στο Μουσείο.

Πιο συγεκριμένα, μέσα από το παιχνίδι σε μια αλλιώτικη «γειτονιά» παιδιά Α΄ και Β΄ Δημοτικού έρχονται σε επαφή με τη διαφορετικότητα και μαθαίνουν γι' αυτή.

Οι μαθητές κάθε φορά περιηγούνται στην περιοδική έκθεση του Μουσείου με παιδικό αναπηρικό αμαξίδιο, ενώ προσπαθούν να υπερβούν φυσικά εμπόδια και να προσεγγίσουν αντικείμενα υπερνικώντας τις δυσκολίες.

Στη συνέχεια, με γυαλιά μειωμένης όρασης προσπαθούν να διαβάσουν υπομνηματισμό του μουσείου, προβαίνουν σε απτική προσέγγιση μουσειακών αντικειμένων, ενώ εξοικιώνονται με την κίνηση με λευκό μπαστούνι και την ανάγνωση της γραφής braille.

Επιπλέον, γνωρίζουν τις αρχές της υγεινής διατροφής μέσα από την παραδοσιακή διατροφή, παρασκευάζοντας την μπουκουβάλα, αγαπημένο ψωμί για τα παιδιά τα παλαιότερα χρόνια.

Τέλος, μαθαίνουν για τη διαφορετικότητα και την αναπηρία σε σχέση με τις ιστορικές συνθήκες και την παραδοσιάκή κοινωνία στη Θεσσαλία, ζωγραφίζοντας παραδοσιακές κουκλες με το στόμα, με πινέλα μιας χρήσης.

Μέσα από την υλοποίηση του εκπαιδευτικού αυτού προγράμματος επιτυγχάνονται οι στόχοι τόσο από την πλευρά του Ομίλου ANIMUS όσο και από την πλευρά του Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου καθώς με αυτόν τον τρόπο καλλιεργείται η ενσυναίσθηση και ο σεβασμός, ενθαρρύνεται η αποδοχή και ενισχύεται η φιλία.

Ειδικότερα, το Μουσείο περνάει μηνύματα και εκπαιδεύει το κοινό του για πλήρη και ισότιμη ενεργητική συμμετοχή και των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων σε εναλλακτικά και δημιουργικά πολιτιστικά δρώμενα.

Το πρόγραμμα βασίζεται στο βιβλίο «Η Γειτονιά μας», μια δημιουργική συνεργασία της Λένας Χαϊδούτη (επιμέλεια) και του Γιώργου Στεργιούλα (εικονογράφηση) με τον Όμιλο ΑNIMUS.

Την επιστημονική επιμέλεια και συντονισμό του προγράμματος έχει η κα. Ειρήνη Κουκουράβα Υπεύθυνη Ψυχολογικής Υποστήριξης του Κέντρου Αποκατάστασης και Αποθεραπείας AΝΙΜUS και η κα Φανή Καλοκαιρινού, Διευθύντρια του Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας. Τη δράση υποστηρίζουν εξειδικευμένοι θεραπευτές, επιστημονικό προσωπικό του Μουσείου και εθελοντές ένας για κάθε σπίτι-σταθμό.

Επικοινωνία

ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ
Ίωνος Δραγούμη 1
Τ.Κ. 41222

Τηλ. Κέντρο: 2413 500 200
E-mail: protokolo@larissa.gov.gr

Σχετικά

diavgeia m1

kairos 1