Παράσταση χορού Τανούρα στην «Αυλή του Μύλου»

Εκτύπωση

Κοινωνικός Διαμοιρασμός:

Μια μοναδική παράσταση παραδοσιακού αιγυπτιακού χορού Τανούρα με τον διεθνούς φήμης Αιγύπτιο χορευτή Χάσσαν Μπόλμπολ που τα τελευταία χρόνια ζει κι εργάζεται στη Λάρισα, θα πραγματοποιηθεί στην Αυλή του Μύλου στον Μύλο του Παππά την Πέμπτη 23 Ιουλίου στις 21:15, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού & Επιστημών Δήμου Λαρισαίων, να στηρίξει έμπρακτα το ντόπιο καλλιτεχνικό δυναμικό, αλλά και να διασκεδάσουν οι συμπολίτες αυτό το διαφορετικό καλοκαίρι.

Είσοδος ελεύθερη.

Οι παραστάσεις πραγματοποιούνται σύμφωνα με τις οδηγίες προστασίας όπως ορίζονται στο υγειονομικό πρωτόκολλο του υπουργείου Πολιτισμού. Σύμφωνα με αυτές, η πληρότητα δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 75% των θέσεων και δεν θα γίνεται διάλειμμα κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων. Επιπλέον, το κοινό συστήνεται να φορά μάσκα και να χρησιμοποιεί αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα, ενώ κατά την είσοδο και έξοδο θα πρέπει να τηρούνται ουρές με αποστάσεις 1,5 μέτρου. Η χρήση μη ιατρικής μάσκας από κάθε θεατή κατά την είσοδο και μέχρι την τοποθέτησή του στη θέση του, καθώς και κατά την έξοδό του, είναι υποχρεωτική.

Καλή διασκέδαση!

Τι είναι η Τανούρα
Πρόκειται για τον κορυφαίο παραδοσιακό χορό της Αιγύπτου, οι ρίζες του οποίου χάνονται στα βάθη του 12ου μ.Χ αιώνα και είναι συνυφασμένος με κάθε σταθμό ή ορόσημο στη ζωή των κατοίκων της.
Ο χορός μπορεί να περιγραφεί συνοπτικά ως εξής: Στροβιλισμός επί ώρες με ταχύτητα, στη φορά του ρολογιού ή αντίθετα από αυτή, γύρω από έναν κεντρικό κάθετο άξονα, φορώντας ένα μινιμαλιστικό κοστούμι που καταλήγει σε μια επιβλητική πολύχρωμη φούστα, βάρους 15-20 κιλών.
Πολλές φορές ο χορευτής ενδύεται δύο ή και τρεις φούστες, οι οποίες βρίσκονται σε μόνιμη κίνηση πάνω στο σώμα του ή στον αέρα!
Απόλυτος έλεγχος κίνησης και ισορροπίας σε έναν εντυπωσιακό χορό-πρόκληση των νόμων της φύσης και των αντοχών του ανθρώπινου οργανισμού.
Σύντομο βιογραφικό του Χάσσαν Μπόλμπολ
Ο Χάσσαν Μπόλμπολ (καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Χάσσαν Σολιμάν Ιμπραήμ Σαγίντ), είναι διεθνούς φήμης Αιγύπτιος χορευτής, για χρόνια πρεσβευτής του υπουργείου Πολιτισμού της πατρίδας του και διάσημος καλλιτέχνης στην Αίγυπτο, τις χώρες της Ασίας, της Βόρειας Αφρικής, αλλά και σε χώρες της Ευρώπης, όπως η Ισπανία, η Μάλτα και η Ιταλία.
Με επαγγελματική πορεία σχεδόν 30 ετών, διακρίσεις, χιλιάδες παραστάσεις, περιοδείες σε περισσότερες από 20 χώρες και κορυφαίες συνεργασίες, ο Χάσσαν Μπόλμπολ έχει ταυτίσει το όνομά του με την Τανούρα.
Μία από τις κορυφαίες στιγμές στην καριέρα του θεωρείται η παράσταση που έδωσε στις πυραμίδες της Αιγύπτου υπό τους ήχους του σπουδαίου Ζαν Μισέλ Ζαρ για το Μιλένιουμ, ενώ το 2010 στο μεγαλύτερο φεστιβάλ Τανούρα, που διεξάγεται στην Τουρκία, ο Χάσσαν Μπόλμπολ διέσχισε στροβιλιζόμενος μια απόσταση 7 χιλιομέτρων και ανέβηκε στην κεντρική σκηνή της διοργάνωσης, για μια παράσταση διάρκειας 30 λεπτών, με συνολικό χρόνο παρουσίασης τις 3,5 ώρες!