Βιωματικά εργαστήρια τυποβαφικής για ενήλικες στο Λαογραφικό Μουσείο

Εκτύπωση

Κοινωνικός Διαμοιρασμός:

Το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας οργανώνει 2ήμερο σεμινάριο-εργαστήριο Τυποβαφικής για ενήλικες συνολικής διάρκειας 4 ωρών με θέμα: «Βιωματικά εργαστήρια τυποβαφικής με αντίγραφα μουσειακών σφραγίδων» .
Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 28 και την Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2020 στον αύλειο χώρο του Μουσείου και ώρες 10:00-12:00 π.μ., χωρίς κόστος συμμετοχής.

Το σεμινάριο περιλαμβάνει δύο ενότητες.

Στο πρώτο θεωρητικό μέρος, θα αναλυθεί το ιστορικό πλαίσιο εξέλιξης της τυποβαφικής, η τεχνολογία και τα στάδια που οδηγούν από την χάραξη των ξύλινων καλουπιών έως την μεταφορά των μοτίβων στο ύφασμα καθώς και οι επιρροές των σταμπάτων και η χρήση τους.

Έπειτα, θα αναπτυχθεί η πορεία απόκτησης του εν λόγω μουσειακού υλικού από το Μουσείο και οι προοπτικές αξιοποίησής του, προκειμένου να διασωθεί η τεχνική μέσα από την αναβίωση τυποβαφικών εργαστηρίων και την παραγωγή σταμπωτών.

Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει βιωματικό εργαστήριο εφαρμογής της τεχνικής με στάμπες, αντίγραφα των πρωτότυπων μουσειακών σφραγίδων και ανεξίτηλες βαφές.

Οι συμμετέχοντες θα δημιουργήσουν τα δικά τους σταμπωτά και θα εξασκηθούν πάνω σε αυτό, αποδεικνύοντας πώς μια παραδοσιακή τεχνική μπορεί να αποκτήσει νέα διάσταση στη σύγχρονη εποχή.

Με το πέρας του σεμιναρίου οι συμμετέχοντες θα πάρουν βεβαίωση παρακολούθησης.

Δηλώσεις συμμετοχής καθημερινά στο τηλ. 2410 239.446

Αριθμός συμμετεχόντων 10 άτομα. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τις οδηγίες προστασίας όπως ορίζονται στο υγειονομικό πρωτόκολλο του Υπουργείου Πολιτισμού. Επιπλέον, οι συμμετέχοντες πρέπει να φορούν μάσκα κατά την είσοδο, κατά τη διάρκεια και κατά το πέρας του σεμιναρίου, και να χρησιμοποιούν αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα, ενώ κατά την είσοδο και έξοδο θα πρέπει να τηρούνται με αποστάσεις 1,5 μέτρου.

200923 thumbnail