sandal logo

poli 12
  • Home
  • Ενημέρωση
  • Δελτία Τύπου
  • «Εκείνα τα Χριστούγεννα ήρθαν τα Κάτω Πάνω» - Ένα παραμύθι της Μαρίας Παπαγιάννη με τη μουσική του Θάνου Μικρούτσικου

«Εκείνα τα Χριστούγεννα ήρθαν τα Κάτω Πάνω» - Ένα παραμύθι της Μαρίας Παπαγιάννη με τη μουσική του Θάνου Μικρούτσικου

Εκτύπωση

Κοινωνικός Διαμοιρασμός :

Αποκλειστικά στο κανάλι της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού στο YouTube

Το εορταστικό πρόγραμμα της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού & Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων «Χριστούγεννα Μαζί!», συνεχίζεται δυναμικά με μια μουσικοθεατρική παράσταση που έφτιαξε ειδικά για εμάς, η αγαπημένη πολυβραβευμένη Λαρισαία συγγραφέας Μαρία Παπαγιάννη, με μουσικές που έγραψε ο αείμνηστος σύζυγός της Θάνος Μικρούτσικος.

201221 paramithi

Το παραμύθι «Εκείνα τα Χριστούγεννα ήρθαν τα Κάτω Πάνω» θα κάνει πρεμιέρα την Κυριακή 20 Δεκεμβρίου στις 11 το πρωί στο κανάλι μας στο YouTube, για να μας θυμίσει ότι αυτά που μας ενώνουν είναι πιο πολλά και πιο σημαντικά απ’ όσα μας χωρίζουν.

https://www.youtube.com/watch?fbclid=IwAR0B1NOKPeHTklvd2YNnRp_aE_1ayHmoopPevy7ICRuU4cxaHwn24EiV3Jc&v=xNyW-4OjSxI&feature=youtu.be

Ένας αφηγητής-τραγουδιστής, ένα πιάνο και δυο ηθοποιοί διηγούνται, τραγουδούν και παίζουν ένα παραμύθι που μέσα του έχει πολλές μικρές ιστορίες.

Τραγούδια πολλά και διαφορετικά που έγραψε ο Θάνος Μικρούτσικος για παιδιά, συνδέονται με καμβά μια ιστορία που εξελίσσεται κάποια Χριστούγεννα πάνω και κάτω από τη Γη.

Ένα παραμύθι για τη διαφορετικότητα και για τη χαρά να μοιραζόμαστε ιστορίες, στιγμές, περιπέτειες, ταξίδια και …Χριστούγεννα.

Ήρωας μας ένα καλικαντζαράκι. Ο Νέιθαν ζει πολύ βαθιά κάτω από τη γη, εκεί που το φως του ήλιου και οι ρίζες των δέντρων δε φτάνουν, εκεί που κλάμα μωρού και φωνή ζώου δε φτάνει. Δεν του άρεσε να πηδάει, να κλωτσάει, να τσιρίζει, να κάνει σκανταλιές.

Αντίθετα αγαπάει τα τραγούδια, τη ζωγραφική, τις ιστορίες, το νερό και το σαπούνι!

Είναι δηλαδή ντροπή για όλα τα καλικαντζαράκια της Κάτω Γης. Ο Νέιθαν αναγκάζεται να ανέβει στον πάνω κόσμο για να εκτελέσει με τους υπόλοιπους της γενιάς του το μεγάλο τους χρέος. Να πριονίσουν το δέντρο της Γης.

Κι όταν φτάνουν στη γη, ο μικρός Νέιθαν ζαλίζεται από όλα τα καινούργια που βλέπει.

Και καθώς καθόλου δεν του αρέσει η αποστολή του, ξεφεύγει από τους άλλους και χάνεται στον κόσμο των ανθρώπων και συναντάει παιδιά, μεγάλους, ήρωες παραμυθιών, ζαχαροπλαστεία γεμάτα γλυκά και μαγαζιά με παιχνίδια.

Φτάνει ως την θάλασσα και βλέπει μια ομάδα πειρατών κι ύστερα το βάζει στα πόδια και συναντάει ένα κοριτσάκι που πουλάει σπίρτα. Θα γίνουν φίλοι, θα μοιραστούν το φαγητό τους και τα όνειρά τους και θα αποφασίσουν πως αυτά τα Χριστούγεννα θα πάνε στην χώρα του Μαζί!

Κι αν φοβάσαι το σκοτάδι

Κι αν φοβάμαι τη βροχή

Τώρα που θα ΄μαστε μαζί

Όλα θ΄ αλλάξουνε, θα δεις

Μια ιστορία γραμμένη με χιούμορ και τρυφερότητα.

Ο Νέιθαν, ένα καλικαντζαράκι τόσο διαφορετικό απ’ όλα τα καλικαντζαράκια της γης, ένα αγόρι τόσο διαφορετικό θα μας μάθει πως δεν έχει σημασία από πού βλέπεις τον ήλιο ή το φεγγάρι. Σημασία έχει να προσπαθείς να δεις την αλήθεια και μέσα από τα μάτια του άλλου.

Στο παραμύθι πρωταγωνιστεί η μουσική. Πειρατικά τραγούδια, τραγούδια που λένε ποντικοί και άνθρωποι. Τραγούδια του Θάνου Μικρούτσικου που πάντα πίστευε πως η καλή τέχνη για παιδιά δεν κάνει εκπτώσεις: «Αυτό που μ΄ ενδιαφέρει» έλεγε, «είναι το παιδί να διασκεδάσει μ΄ ένα θέαμα που θα του ανοίξει ορίζοντες, θα δώσει απαντήσεις σε κάποιες ανησυχίες του ή θα το προβληματίσει για κάτι άλλο. Που θα γεμίσει τις τσέπες του για αρκετές μέρες».

Ο Χρήστος Θηβαίος ερμηνεύει τα τραγούδια της παράστασης και αφηγείται το παραμύθι της Μαρίας Παπαγιάννη μαζί με τους δυο νέους ταλαντούχους ηθοποιούς, τον Παύλο Παυλίδη και την Χρύσα Κοτταράκου.

Μουσική: Θάνος Μικρούτσικος

Κείμενο: Μαρία Παπαγιάννη

Τραγουδάει και αφηγείται ο  Χρήστος Θηβαίος

Αφήγηση: Παύλος Παυλίδης

Χρύσα Kοτταράκου

Πιάνο: Μάξιμος Δράκος

Το βιβλίο της Μαρίας Παπαγιάννη «Εκείνα τα Χριστούγεννα ήρθαν τα Κάτω Πάνω» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.

 

Επικοινωνία

ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ
Ίωνος Δραγούμη 1
Τ.Κ. 41222

Τηλ. Κέντρο: 2413 500 200
Fax: 2410 250 372
E-mail: protokolo@larissa.gov.gr

Σχετικά

diavgeia m1

kairos 1