sandal logo

poli 12

Δηλώσεις Δημάρχου Λαρισαίων Απ. Καλογιάννη για επαναλειτουργία σχολείων

Εκτύπωση

Κοινωνικός Διαμοιρασμός:

Απ. Καλογιάννης: Ετοιμότητα και προβληματισμός για την επαναλειτουργία των σχολείων

  • Θα μπορούσε να είχαν γίνει περισσότερα για την ασφαλέστερη λειτουργία των σχολείων, τονίζει ο Δήμαρχος Λαρισαίων
  • Ενισχυμένο το προσωπικό καθαριότητας του Δ. Λαρισαίων στις σχολικές μονάδες

Με ενισχυμένο προσωπικό καθαριότητας στα σχολεία του Δήμου Λαρισαίων ανοίγουν την ερχόμενη Δευτέρα τα νηπιαγωγεία και Δημοτικά σχολεία, οι σχολικές μονάδες Ειδικής Αγωγής καθώς και οι Βρεφονηπιακοί Σταθμοί του Δήμου.

Ο Δήμος Λαρισαίων είναι απολύτως έτοιμος για την επαναλειτουργία των σχολείων, με τη δημοτική αρχή να εστιάζει στο θέμα της καθαριότητας αφού το προσωπικό που θα ασχοληθεί στον τομέα αυτό, έχει αυξηθεί σε σχέση με το Φθινόπωρο. Πέραν των 143 καθαριστών και καθαριστριών που πλέον εργάζονται όλοι με συμβάσεις πλήρους απασχόλησης, προσωπικό γενικών καθηκόντων από το πρόγραμμα Κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ θα διατεθεί και θα στηρίζει επικουρικά την όλη προσπάθεια. Συνολικά περίπου 200 άτομα συνολικά θα ασχοληθούν με την καθαριότητα των σχολικών μονάδων.

Ωστόσο, πέραν της ετοιμότητας,  ο Δήμαρχος Απόστολος Καλογιάννης, σε δήλωσή του εκφράζει προβληματισμό για τον τρόπο με τον οποίο επαναλειτουργούν οι σχολικές μονάδες.

Σε σχετική δήλωσή του αναφέρει τα εξής:

«Είμαστε απολύτως έτοιμοι για την επαναλειτουργία των σχολείων και των βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών του Δήμου Λαρισαίων. Εχουμε κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου οι σχολικές μονάδες να επαναλειτουργήσουν κανονικά. Όπως είναι γνωστόν, με απόφαση της Δημοτικής αρχής και ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, προχωρήσαμε σε επέκταση 46 συμβάσεων προσωπικού καθαριότητας από μερικής απασχόλησης σε πλήρους. Το επιπλέον μισθολογικό  κόστος θα καλυφθεί από πόρους του Δήμου.

Επίσης, με ευθύνη του Δήμου σε όλα τα σχολεία υπάρχει επάρκεια αντισηπτικών, ενώ οι σχολικές μονάδες έχουν παραλάβει και μάσκες.

Ωστόσο, την ίδια ώρα εκφράζουμε τον έντονο προβληματισμό μας για τον χρόνο  επαναλειτουργίας των σχολείων, σε μια περίοδο που αναμένεται αύξηση των κρουσμάτων. Η Π.Ε. Λάρισας και ο Δήμος Λαρισαίων περιλαμβάνεται στις περιοχές που έχουν παρουσιάσει έντονη επιδημιολογική επιβάρυνση, με την τάση των κρουσμάτων να είναι αυξητική.

Είναι δεδομένο ότι τα παιδιά μας θα πρέπει να βρίσκονται στα σχολεία και να τα μαθήματα να διεξάγονται δια ζώσης. Όμως η επαναλειτουργία των σχολείων πρέπει να γίνει με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ασφάλεια. Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου μας, με πρόσφατη απόφαση του και στο πλαίσιο της ευρείας συζήτησης που έγινε για τα θέματα της πανδημίας ζητούσε τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για την εκπαίδευση.

Μεταξύ αυτών το Δημοτικό Συμβούλιο ζητάει μείωση των μαθητών ανά τάξη,  για να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός και να προστατευθεί η υγεία μαθητών και εκπαιδευτικών, διορισμούς εκπαιδευτικών για να καλυφτούν τα μεγάλα κενά και για να υπάρξουν άμεσα περισσότερα τμήματα με λιγότερους μαθητές, εξασφάλιση του απαραίτητου αριθμού μόνιμων εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολείων, ώστε να διασφαλίζονται οι υγειονομικοί όροι καθ' όλη τη διάρκεια λειτουργίας του σχολείου κ.α.

Εκτιμούμε ότι θα μπορούσε να είχαν γίνει περισσότερα για την ασφαλέστερη λειτουργία των σχολείων.

Ωστόσο, τα σχολεία επαναλειτουργούν, όπως αποφάσισε η Πολιτεία.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμος Λαρισαίων θα λειτουργήσει με αυξημένο αίσθημα ευθύνης απέναντι στους εκπαιδευτικούς, μαθητές και τις οικογένειες της πόλης μας.»

Τέλος, από το Δήμο Λαρισαίων και προς ενημέρωση των γονέων, διευκρινίζεται για άλλη μια φορά, ότι για την  λειτουργία των σχολείων και τη διαχείριση υπόπτων ή επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, ακολουθείται  συγκεκριμένο πρωτόκολλο που περιγράφει ακριβώς τους ρόλους των υπηρεσιών της Δημόσιας αρχής γα την πανδημία, του Υπουργείο Παιδείας, και τις υποχρεώσεις που έχει κάθε εμπλεκόμενη αρχή, υπηρεσία και φορέας.

Επικοινωνία

ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ
Ίωνος Δραγούμη 1
Τ.Κ. 41222

Τηλ. Κέντρο: 2413 500 200
E-mail: protokolo@larissa.gov.gr

Σχετικά

diavgeia m1

kairos 1