«Χριστούγεννα με Ποίηση» Ημέρα 5η, Θάνος Γώγος

Εκτύπωση

Κοινωνικός Διαμοιρασμός:

Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, η φύση μοιάζει να κοιμάται. Αλλά οι πόλεις και τα χωριά τα Χριστούγεννα ζωντανεύουν. Τα Χριστούγεννα είναι η εποχή που οι άνθρωποι συναντιούνται μ’ αυτούς που αγαπούν για να γιορτάσουν την ενότητα και την αλληλεγγύη.
Το 2020, ήταν αναγκαίο να περιορίσουμε τις μετακινήσεις και τις συναντήσεις ώστε να παραμείνουμε όλοι ασφαλείς.

Τα κτήρια πολιτισμού είναι κλειστά για το κοινό και για τους ανθρώπους της τέχνης. Τα μουσεία και τα θέατρα έσβησαν τα φώτα κι έκλεισαν τις κουρτίνες μέχρι να έρθουν καλύτερες μέρες.

Υπάρχει όμως τρόπος να ξυπνήσουμε όλους αυτούς τους χώρους πολιτισμού για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά;

Με αυτό το πρόγραμμα, η πρόθεσή μας είναι να ενώσουμε τον πολιτισμό της Λάρισας με τους πολίτες της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης, δημιουργώντας βιντεοποιήματα λογοτεχνών που επισκέφτηκαν τη Λάρισα στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος «Το καταφύγιο του Οδυσσέα», αλλά και γνωστών ποιητών της πόλης μας.

Θεωρούμε αυτά τα βίντεο ως μια γιορτή της τέχνης. Ως υπενθύμιση πως η τέχνη και οι καλλιτέχνες παραμένουν ενεργοί. Η ομορφιά της ιστορίας και των χώρων πολιτισμού μας υπάρχει στα ίδια σημεία.

Πολιτισμός είναι η επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων που τον δημιουργούν και τον μοιράζονται. Ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες, αυτή η επικοινωνία δεν σταματά.
Αυτό το μήνυμα στέλνουν τα «Χριστούγεννα με Ποίηση».

https://www.youtube.com/watch?fbclid=IwAR15IqosXmrI6d5oUnHBYviTpekwiKJkMxDx0ltIFNS8Mk9-0B_qxoOFjSw&v=YJDSH0S8vHw&feature=youtu.be

Ποίηση Θάνος Γώγος
Οργάνωση Project, Επιμέλεια κειμένων: Θάνος Γώγος, Marija Dejanovic
Σκηνοθετική επιμέλεια: Ηρακλής Τζαφέτας
Αφήγηση: Μυρτώ Χαρούλη, Ηρακλής Τζαφέτας,
Κάμερα: Δημήτρης Βάλλας
Διοργάνωση:
Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών Δήμου Λαρισαίων - ΘΡΑΚΑ

210111 poihsh

Ο Θάνος Γώγος γεννήθηκε στη Λάρισα το 1985. Είναι ποιητής, εκδότης του περιοδικού και των εκδόσεων Θράκα και συνιδρυτής και διευθυντής του Πανθεσσαλικού Φεστιβάλ Ποίησης.
Έχει εκδώσει τρεις ποιητικές συλλογές "Μεταιχμιακή Χαρά" (2013) Γλασκώβη (2014, 2019) και Ντακάρ (2020).
Ποιήματά του έχουν δημοσιευτεί σε πολλά λογοτεχνικά περιοδικά και έχουν μεταφραστεί σε 8 γλώσσες.
Το 2015 συμμετείχε στο 2ο Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης και στην ανθολογία "New Voices of Greece" που παρουσιάστηκε από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού στην 67η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης. Είναι μέλος του Ευρωπαϊκού δικτύου Versopolis και του Κύκλου ποιητών.