sandal logo

poli 12

Ανακοίνωση Δήμου Λαρισαίων για ΣΙΚΑΕΛ

Εκτύπωση

Κοινωνικός Διαμοιρασμός:

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά και τα γνωστά στους Λαρισαίους:

H πόρτα του γραφείου του Δημάρχου είναι ανοικτή για όλους, πολίτες, συλλόγους και φορείς.

Σε ό,τι αφορά στον κορονοϊό, είναι δεδομένο ότι η πανδημία έχει προκαλέσει και συνεχίζει να προκαλεί ανυπολόγιστες, μέχρι στιγμής συνέπειες στην κοινωνία και την οικονομία.

Είναι δεδομένο ότι όταν βγούμε από το τούνελ, θα απαιτηθεί επανεκκίνηση προκειμένου να σταθεί όρθια η κοινωνία μας.  Όπως όλοι μαζί  δίνουμε τη μάχη για τον περιορισμό της διασποράς του ιού, έτσι ακριβώς απαιτείται να προχωρήσουμε και στην επόμενη ημέρα.

Για την ανάταξη της οικονομίας και της κοινωνίας, η πολιτεία θα καθορίσει το πλαίσιο, τους όρους και τους κανόνες ώστε η προσπάθεια επανεκκίνησης να είναι προς όφελος όσων έχουν χτυπηθεί περισσότερο από την κρίση.

Σε τοπικό επίπεδο, η δημοτική αρχή του Δήμου Λαρισαίων θα κάνει ότι μπορεί στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων και των δυνατοτήτων της για την στήριξη και το restart της τοπικής οικονομίας.  Και αυτό αφορά όλους. Η πόλη θα βρει το δρόμο της και θα ορθοποδήσει συνολικά.

Σε ό,τι αφορά στα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων που έχει εφαρμόσει ο Δήμος για τις επιχειρήσεις που έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους, με κρατική εντολή, στο πρώτο lock down , συμπεριλαμβανομένων των επιχειρήσεων εστίασης, ο Δήμος Λαρισαίων προχώρησε στην λήψη των παρακάτω μέτρων στήριξης:

1. Απαλλαγή ανταποδοτικών δημοτικών τελών για όσο διάστημα είναι κλειστές οι επιχειρήσεις μέσω των επαγγελματικών λογαριασμών ρεύματος

2. Απαλλαγή καταβολής τέλους κοινοχρήστου χώρου (τραπεζοκαθίσματα)

3. Απαλλαγή καταβολής δημοτικού φόρου

4. Απαλλαγή καταβολής των τελών διαμονής παρεπιδημούντων 0,5%

5. Απαλλαγή καταβολής των τελών επί των ακαθάριστων εσόδων των καταστημάτων 0,5% και κέντρων διασκέδασης 5%.

6. Απαλλαγή καταβολής ενοικίου για τα ακίνητα που εκμισθώνει ο Δήμος σε επιχειρήσεις που έκλεισαν υποχρεωτικά τη λειτουργία τους. Σ΄ αυτά τα ακίνητα λειτουργούν επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος. 

Υπενθυμίζεται ο Δήμος Λαρισαίων ήταν από τους πρώτους Δήμους σ΄ όλη τη χώρα που δημιούργησε ψηφιακή πλατφόρμα για την εύκολη και γρήγορη υποβολή της αίτησης και των σχετικών δικαιολογητικών. Η εν λόγω πλατφόρμα είναι ακόμα ανοικτή για όσους επαγγελματίες δεν έχουν υποβάλει αιτήσεις.

Επίσης, όταν υπήρξε η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την δυνατότητα επέκτασης των κοινόχρηστων χώρων κλιμάκια υπηρεσιακών παραγόντων και στελεχών της δημοτικής αρχής του Δήμου Λαρισαίων βρέθηκαν στις επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος προκειμένου να διευθετηθούν έγκαιρα όλες οι προβλέψεις του νόμου για την παραχώρηση επιπλέον τετραγωνικών μέτρων. Οπου δεν ήταν δυνατή η επέκταση του χώρου έγιναν οι προβλεπόμενες απαλλαγές, ενώ έχουν ικανοποιηθεί όλες οι σχετικές αιτήσεις.

Σε ό,τι αφορά στο δεύτερο κύμα της πανδημίας και το lock down που είναι σε ισχύ, ο Δήμος Λαρισαίων και το Δημοτικό Συμβούλιο έχουν λάβει αντίστοιχες αποφάσεις. Ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν έχουν τεθεί σε ισχύ, αφού η κυβέρνηση στην παρούσα φάση δεν έχει προχωρήσει σε σχετική νομοθετική πρωτοβουλία, όπως στην πρώτη περίοδο. Την αναμένουμε.

Επίσης, η ΔΕΥΑΛ με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου στις 11 Δεκεμβρίου, αποφάσισε σημαντικές μειώσεις, εκπτώσεις στους λογαριασμούς  του νερού.

Η ανακοίνωση του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Καταστημάτων Αναψυχής και Εστίασης Λάρισας για όλα αυτά είναι ακατανόητη γατί συμμεριζόμαστε τις ίδιες αγωνίες και τους ίδιους προβληματισμούς.  

Σε συνθήκες κρίσης δεν υπάρχουν περιθώρια για τέτοιου είδους αντιπαραθέσεις

Επικοινωνία

ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ
Ίωνος Δραγούμη 1
Τ.Κ. 41222

Τηλ. Κέντρο: 2413 500 200
E-mail: protokolo@larissa.gov.gr

Σχετικά

diavgeia m1

kairos 1