sandal logo

poli 12
  • Home
  • Ενημέρωση
  • Δελτία Τύπου
  • ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΔΗΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΜΕ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΡΟΜΑ, ΣΤΗ ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ

ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΔΗΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΜΕ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΡΟΜΑ, ΣΤΗ ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ

Εκτύπωση

Κοινωνικός Διαμοιρασμός:

 Δημοσίευση στην Ελευθερία: 21 Ιαν 2021 21:39

             Της Λένας Κισσάβου
Μεγάλο στοίχημα για την κοινωνία των Ρομά στη συνοικία της Νέας Σμύρνης αποτελεί η αδιάλειπτη εκπαίδευση ανηλίκων και ενήλικων μελών της, μέσα σε ένα περιβάλλον που το χαρακτηρίζουν πολλά ιδιαίτερα στοιχεία, στη γλώσσα, στον πολιτισμό, στον τρόπο ζωής.


Το εγχείρημα, αναμφίβολα δεν είναι απλό, ούτε και μπορεί να οριοθετηθεί η επίτευξή του, σε συγκεκριμένους χρόνους και μέσα σε στενά πλαίσια χρονοδιαγραμμάτων. 
Όμως, αυτό που έχει αποδειχθεί σήμερα, είναι ότι όσες προσπάθειες έγιναν τα τελευταία χρόνια, προς αυτήν την κατεύθυνση, με την υλοποίηση σχετικών προγραμμάτων στη Νέα Σμύρνη της Λάρισας, κατάφεραν να χτίσουν τις βάσεις προς την επίτευξη αυτού του στόχου. 
Έδωσαν ελπιδοφόρα αποτελέσματα και πέτυχαν σημαντικές κατακτήσεις, εδραιώνοντας το επόμενα βήματα εξέλιξης.
Ένα από αυτά τα προγράμματα, προσαρμοσμένα στην πολιτισμική ταυτότητα των ατόμων που απευθύνονται, ξεκινά σύντομα στην κοινωνία των Ρομά στη Νέα Σμύρνη, με τη σύμπραξη του Δήμου Λαρισαίων και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Μας μίλησαν γι’ αυτό, ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Λαρισαίων, κ. Σωτήρης Βούλγαρης, ο καθηγητής του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης, κ. Χρήστος Γκόβαρης και οι επιστήμονες που θα συμβάλλουν στην υλοποίησή του, ο κοινωνικός λειτουργός Χρήστος Λαμπρογιώργος, ο ψυχολόγος Ηλίας-Φοίβος Τασιόπουλος, η κοινωνιολόγος του Κέντρου Κοινότητας Ρομά, κ. Εύη Μπουκώρου, καθώς και ο διαμεσολαβητής Ρομά, κ. Νίκος Παϊτέρης.
Πρόκειται για ένα τριετές πρόγραμμα που θα ξεκινήσει τον Φεβρουάριο, με ομάδες στόχου ιδιαίτερα τα παιδιά του Νηπιαγωγείου, της πρώτης και έκτης Δημοτικού, της πρώτης Γυμνασίου, καθώς και τους ενήλικες γονείς τους που θα στηριχθούν με μαθήματα αλφαβητισμού.
Οι τάξεις στήριξης δεν επιλέχθηκαν τυχαία, καθώς αφορούν στο κρίσιμο σημείο της μετάβασης των παιδιών, στο επόμενο στάδιο της εκπαίδευσης. 
Σε όλες τις ομάδες προβλέπεται ενίσχυση στη μάθηση και παράλληλη ψυχοκοινωνική στήριξη.
Ειδικότερα ο τίτλος του, είναι «Υποστηρικτικές παρεμβάσεις σε κοινότητες Ρομά, για την ενίσχυση της πρόσβασης και μείωση της εγκατάλειψης της εκπαίδευσης από παιδιά και εφήβους», του ΕΣΠΑ Υπουργείου Παιδείας, με κεντρικό στόχο τη βελτίωση των συνθηκών της εκπαιδευτικής και κοινωνικής ένταξης Ρομά παιδιών, αξιοποιώντας τις αρχές και τους στόχους της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης. Μέσω της εφαρμογής παιδαγωγικών, διδακτικών, ψυχοκοινωνικών και εμψυχωτικών δραστηριοτήτων θα επιδιωχθεί η ενίσχυση της πρόσβασης παιδιών Ρομά στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, καθώς και η ενθάρρυνση νέων Ρομά ή ενηλίκων που δεν έχουν ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση για συμμετοχή σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες.
Οι δράσεις αυτές εξειδικεύονται σε δράσεις παροχής ψυχοκοινωνικής υποστήριξης παιδιών σχολικής ηλικίας και των οικογενειών τους, αλφαβητισμού ενηλίκων ή νέων Ρομά που δεν έχουν ολοκληρώσει την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, σύνδεσης του σχολείου και των οικογενειών Ρομά με την ενεργοποίηση κοινωνικών λειτουργών και διαμεσολαβητών Ρομά.
Οι δράσεις θα πραγματοποιούνται απογευματινές ώρες, στο 11ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Σμύρνης και στο Κέντρο Κοινότητας Ρομά.
Παράλληλα, θα οργανωθούν και θα λειτουργήσουν τμήματα μαθησιακής υποστήριξης μαθητών/μαθητριών Ρομά, καθώς και τμήματα δημιουργικής απασχόλησης (εμψυχωτικές δραστηριότητες). 
Εκτός των επιστημόνων που θα υλοποιήσουν τις δράσεις του προγράμματος, καθοριστικός θεωρείται και ο ρόλος του σχολείου, όσον αφορά στην ενίσχυση των στόχων του. 
Προβλέπεται να υπάρχει σταθερή και ουσιαστική επικοινωνία με το σχολείο, σε εθελοντική πάντα βάση, και με τρόπο που δεν θα επιβαρύνει το έργο των εκπαιδευτικών, έτσι ώστε να προκύψει ένα καλύτερο αποτέλεσμα για τη σχολική φοίτηση των Ρομά μαθητών. 
Όσον αφορά στα τμήματα των ενηλίκων μαθητών, στόχος είναι ανάλογα με το επίπεδό τους, να δώσουν εξετάσεις για την απόκτηση του απολυτηρίου Δημοτικού Σχολείου ή Γυμνασίου αντίστοιχα, ώστε να αποκτήσουν ένα προσόν για την αγορά εργασίας.
Όλα τα παραπάνω, εκτιμάται πως όχι μόνο θα ενισχύσουν τον ρόλο της εκπαίδευσης στην κοινωνία, αλλά και θα συνεισφέρουν στη βελτίωση των κοινωνικών συνθηκών, των στάσεων και των αντιλήψεων, με όχημα την εκπαίδευση. 
Να σημειώσουμε, πως στο προηγούμενο ανάλογο πρόγραμμα που εφαρμόστηκε στους Ρομά της Νέας Σμύρνης, το 2019, συμμετείχαν 120 ενήλικες σε τμήματα αλφαβητισμού και ένα ποσοστό αυτών έδωσε εξετάσεις και πήρε απολυτήριο Δημοτικού Σχολείου.
Επίσης στο πλαίσιο ανάλογων προγραμμάτων εκπαιδευτικής στήριξης, 15 άτομα αποφοίτησαν από το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας. 
Αυτά αποτελούν κατακτήσεις, που αν μη τι άλλο οδηγούν στην εξέλιξη της ιδιαίτερης αυτής ομάδας ατόμων.

Το Παράρτημα Ρομά του Κέντρου Κοινότητας του Δήμου Λαρισαίων εντάσσεται στο «Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Θεσσαλίας 2014-2020» και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. Για πληροφορίες στο Παράρτημα Ρομά του Δήμου Λαρισαίων, Δημοσθένους 45, τηλέφωνο: 2410-231.122, email:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

 

210122 EkpaideusiRoma

Επικοινωνία

ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ
Ίωνος Δραγούμη 1
Τ.Κ. 41222

Τηλ. Κέντρο: 2413 500 200
E-mail: protokolo@larissa.gov.gr

Σχετικά

diavgeia m1

kairos 1