sandal logo

larissa
  • Home
  • Ενημέρωση
  • Εκδηλώσεις
  • Η ποιητική του χώρου / The poetics of space - Ομαδική εικαστική έκθεση της γκαλερί Braggart στον Μύλο του Παππά

Η ποιητική του χώρου / The poetics of space - Ομαδική εικαστική έκθεση της γκαλερί Braggart στον Μύλο του Παππά

Εκτύπωση

Κοινωνικός Διαμοιρασμός :

Η γκαλερί σύγχρονης τέχνης Braggart σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού & Επιστημών Δήμου Λαρισαίων, διοργανώνει στο ισόγειο του Μύλου του Παππά (κεντρικό κτήριο), ομαδική εικαστική έκθεση των συνεργατών της με τίτλο «Η ποιητική του χώρου» / “The poetics of space” από τις 29 Μαρτίου έως τις 9 Απριλίου 2022.

Τα εγκαίνια θα γίνουν την Τρίτη 29 Μαρτίου στις 20:00.

Η εμπειρία της πανδημίας και του αναγκαστικού εγκλεισμού ενίσχυσε τη συναισθηματική μας σχέση με το οικιακό μας περιβάλλον, με τον εσωτερικό μας χώρο.

Με αφορμή αυτή τη νέα ψυχολογία του «σπιτιού» που έχει δημιουργηθεί, ο εσωτερικός μας χώρος αντιμετωπίζεται πλέον ως επέκταση του εαυτού μας.

Η έκθεση «Η ποιητική του χώρου» παίρνει τον τίτλο της από το βιβλίο του Γάλλου φιλοσόφου Gaston Bachelard, “The Poetics of Space”, που δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το 1957, και στο οποίο ο Bachelard υποστηρίζει τη μεταφορά της συναισθηματικότητας του ποιητή στον περιβάλλοντα χώρο και στα αντικείμενα, μία διαδικασία, η οποία προικίζει όλη την ύλη με μια ποιητική ουσία και επεκτείνει τον οικείο χώρο σε έναν ποιητικό χώρο.

Ο εσωτερικός χώρος λειτουργεί ως έμπνευση για εικαστικό σχολιασμό για τη σχέση του ανθρώπου με τα καθημερινά του αντικείμενα.

Εξάλλου, όπως πρότεινε και ο Gaston Bachelard, ο χάρτης των οικοτόπων μας, τα αντικείμενα και η ρουτίνα μας με αυτά, συνδέονται αναπόσπαστα με τις εμπειρίες μας, με το πώς βλέπουμε το «μέσα» και το «έξω».

Η έκθεση διερευνά αυτή τη φιλοσοφία που περιβάλλει τον χώρο και τον τόπο -αυτή την αλληλεπίδραση- και πώς αντιλαμβανόμαστε το άμεσο περιβάλλον μας και παρουσιάζει μια σειρά σύγχρονων εικαστικών έργων ποικίλων μέσων -ζωγραφικά, γλυπτά, εγκαταστάσεις, φωτογραφία, σχέδια- που διερευνούν και επικοινωνούν μερικούς από τους αμέτρητους τρόπους με τους οποίους οι καλλιτέχνες έχουν συλλογιστεί το χώρο, από τις οπτικές του αντιλήψεις, μέχρι το συναισθηματικό του αντίκτυπο και, τέλος, τα γεωγραφικά ή τοπογραφικά του όρια.

Εξετάζει επίσης τον τρόπο με τον οποίο βιώνουμε, δημιουργούμε και εμπεριέχουμε τον χώρο, ο οποίος για τους συμμετέχοντες εικαστικούς δεν είναι τίποτα άλλο από τη διάνοιξη νέων περιοχών οξυγόνου, μια πορεία ανακάλυψης νέων ζωτικών δυνάμεων, ένα είδος δημιουργίας ατομικής και συλλογικής ενέργειας.

220324 poiht ekthesi

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες

Θοδωρής Αγγελόπουλος, Στέργιος Αδάμ, Ζωή Αντύπα, Παρής Ασημακόπουλος, Χρήστος Βασιλειάδης, Βίκυ Βασιλείου, Ελένη Γάτσιου, Αλέξανδρος Γεωργίου, Μαρία Διαμαντίδου, Μαρία Ζησοπούλου, Αντωνία Ηρωίδου, Βασίλης Καβουρίδης, Χρήστος Καλόγηρος, Πλάτωνας Κουρής, Μαρίνα Κουτσοσπύρου, Ηλίας Λόττας, Μελίνα Μόσλαντ, Χριστίνα Μπαντέκα, Μαριέλα Μπιλίτσα, Γιώργος Πανταζής, Αριστοτέλης Παρμιτζιάνο, Χριστίνα Σαββάκη, Θεόδωρος Σαΐτης, Παναγιώτης Σαμσαρέλος, Βασίλης Σέντζας, Βασίλης Σούλης

Διοργάνωση: γκαλερί Braggart,  https://www.braggart.gr/

Υπό την αιγίδα της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού & Επιστημών Δήμου Λαρισαίων

Επιμέλεια: Βαλεντίνη Μαργαριτοπούλου

Εγκαίνια: 29 Μαρτίου 2022 στις 20:00

Διάρκεια: 29 Μαρτίου - 9 Απριλίου 2022

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Σάββατο 10:00-14:00 & 17:00-21:00 (Κυριακή κλειστά).

Χορηγός Οίνου: Οινοποιεία Βασδαβάνου

Χορηγός Επικοινωνίας: Επιστημονικό Περιοδικό “Days of Art in Greece”

Θα τηρηθούν οι ισχύοντες υγειονομικοί κανόνες.

Επικοινωνία

ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ
Ίωνος Δραγούμη 1
Τ.Κ. 41222

Τηλ. Κέντρο: 2413 500 200
Fax: 2410 250 372
E-mail: protokolo@larissa.gov.gr

Σχετικά

diavgeia m1

kairos 1

© 2016 Δήμος Λαρισαίων | Όροι Χρήσης | Προσωπικά Δεδομένα | Πολιτική Cookies | Ανάπτυξη ITBIZ.gr