Ξεκινά η "Εβδομάδα Παιδικής Λογοτεχνίας"

Εκτύπωση

Κοινωνικός Διαμοιρασμός:

Η Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών Δήμου Λαρισαίων  και η Δημοτική Βιβλιοθήκη Λάρισας διοργανώνουν κάθε χρόνο με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου, στις 2 Απριλίου, την «Εβδομάδα Παιδικής Λογοτεχνίας».

Οι εκδηλώσεις για φέτος, θα πραγματοποιηθούν από 28 Μαρτίου έως 2 Απριλίου 2022 στο παιδικό τμήμα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο, σε συνεργασία με Λαρισαίους συγγραφείς παιδικής λογοτεχνίας (Εύη Γίτσα, Λίνα Μουσιώνη, Ευδοκία Ποιμενίδου-Χατζηδημητρίου, Λητώ Τσακίρη και Χρυσάνθη Τσιαμπαλή), το Πολιτιστικό Κέντρο Εκπαιδευτικών Λάρισας και την Παιδαγωγική ομάδα "απ'Ουσία".

Σκοπός των φετινών εκδηλώσεων αφενός είναι, μέσα από την αναγνωστική διαδικασία οι μαθητές να έρθουν σε επαφή με το εξωσχολικό βιβλίο, να εξοικειωθούν με τη λογοτεχνία ως πηγή ευχαρίστησης, γνώσης και εσωτερικής εμπειρίας και αφετέρου να  αναπτυχθεί και να διατηρηθεί η συνήθεια και η ευχαρίστηση στα παιδιά της χρήσης της βιβλιοθήκης ως ένας χώρος που απελευθερώνει τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους.

Από την Δευτέρα 28 έως την Τετάρτη 30  Μαρτίου, η βιβλιοθήκη θα υποδεχτεί μαθητές σχολείων Α/θμιας Εκπαίδευσης Λάρισας οι οποίοι θα συναντηθούν με  συγγραφείς της πόλης μας.

Την Πέμπτη 31 Μαρτίου και την Παρασκευή 1 Απριλίου, οι μαθητές των σχολείων Α/θμιας Εκπαίδευσης Λάρισας θα συμμετέχουν στα εργαστήρια που σχεδιάζει και υλοποιεί η παιδαγωγική ομάδα απ’Ουσία.

Το Σάββατο 2 Απριλίου, η Δημοτική Βιβλιοθήκη θα ανοίξει την πόρτα της στο κοινό και θα υποδεχτεί τους “Βιβλιοφάγους” με εργαστήρια διαδραστικής αφήγησης, θεατρικού παιχνιδιού και εικαστικών, για παιδιά από 4 έως 12 ετών, από  την παιδαγωγική ομάδα απ’Ουσία.

Αξίζει να αναφερθεί ότι για το πρόγραμμα «Εβδομάδα Παιδικής Λογοτεχνίας” το 2018 ο Δήμος Λαρισαίων απέσπασε σημαντική διάκριση, στην εκδήλωση της GreekIbby, του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ – Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, στην κατηγορία Βραβείο σε δήμο στον οποίο λειτουργούν με επιτυχία προγράμματα καλλιέργειας της φιλαναγνωσίας και δημιουργίας δια βίου αναγνωστών.

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για την αποφυγή διάδοσης του Covid-19.

Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: Δημοτική Βιβλιοθήκη Λάρισας, Ρούσβελτ 59, τηλ: 2410618753, e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., https://www.facebook.com/www.edimovivliolarissa

220324 dhm vivlio

Δήλωση του Αντιδημάρχου Πολιτισμού Πάνου Σάπκα

Κανείς δεν γίνεται αναγνώστης ενήλικας. Η αγάπη για το βιβλίο πρέπει να εμφυσηθεί από τα πρώτα χρόνια της ζωής του ανθρώπου.

Σήμερα, είναι ακόμη πιο δύσκολο το εγχείρημα, καθώς ζούμε  στην εποχή των πολλαπλών ερεθισμάτων, όπου την προσοχή των  παιδιών διεκδικούν καθημερινά η τηλεόραση, ο υπολογιστής, το τάμπλετ, το κινητό, ενώ ο ελεύθερος χρόνος τους μοιράζεται ανάμεσα σε μετακινήσεις και εξωσχολικές δραστηριότητες και μαθήματα.

Πώς μπορούμε, να μάθουμε τα παιδιά να αγαπούν τα βιβλία;

Η Εβδομάδα Παιδικής Λογοτεχνίας που διοργανώνουμε με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη, είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία, αφού τα παιδιά έρχονται σε επαφή με τους συγγραφείς των βιβλίων και μέσα από την αλληλεπίδραση, το παιχνίδι, τη χαρούμενη ατμόσφαιρα, ανακαλύπτουν ότι τα βιβλία, κάθε άλλο παρά βαρετά είναι.

Είμαστε πολύ τυχεροί, γιατί η πόλη μας διαθέτει εξαιρετικούς συγγραφείς παιδικών βιβλίων που θα αναλάβουν και φέτος να γνωρίσουν στα παιδιά τα μυστικά τους: ότι ένα βιβλίο μπορεί να τους ανοίξει ένα παράθυρο στον κόσμο για να γνωρίσουν άλλους λαούς, πολιτισμούς, τις κατακτήσεις του ανθρώπινου πνεύματος.

 Ότι μπορεί να τα κάνει να γελάσουν, να κλάψουν, να ονειρευτούν, εν τέλει να τα διασκεδάσει όπως καμιά τηλεόραση και κανένα κινητό δεν μπορεί.

Γιατί πίσω από τις λέξεις κρύβονται αξίες, εκείνες οι αξίες που θα τα κάνουν Ανθρώπους με άλφα κεφαλαίο. Και έξυπνα! Αφού με τα βιβλία ένα παιδί αποκτά αισθητική, φαντασία, μιλά καλύτερα τη γλώσσα, κι έτσι θα εκφράζεται καλύτερα, επικοινωνεί πιο εύκολα, κατανοεί πιο σύνθετες έννοιες.  

Ο Αινστάιν έλεγε ''Αν θέλετε το παιδί σας να γίνει έξυπνο, διαβάστε του παραμύθια. Αν θέλετε να γίνει πιο έξυπνο, διαβάστε του περισσότερα παραμύθια"

Να ευχαριστήσω λοιπόν, τις συγγραφείς: Εύη Γίτσα, Λίνα Μουσιώνη, Ευδοκία Ποιμενίδου-Χατζηδημητρίου, Λητώ Τσακίρη και Χρυσάνθη Τσιαμπαλή, όπως και το Πολιτιστικό Κέντρο Εκπαιδευτικών Λάρισας και την Παιδαγωγική ομάδα "απ'Ουσία" που θα συμβάλλουν να έρθουν σε επαφή τα παιδιά με τα βιβλία και με τον δικό τους τρόπο θα τα κάνουν να τα αγαπήσουν.