sandal logo

larissa

«Εθνο-Οικο-Τοπικά» του Βασίλη Νιτσιάκου στο Χατζηγιάννειο

Εκτύπωση

Κοινωνικός Διαμοιρασμός:

Η Αντιδημαρχία Πολιτισμού & Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων και ο Σύνδεσμος Φιλολόγων ν. Λάρισας, διοργανώνουν την παρουσίαση του βιβλίου του καθηγητή Κοινωνικής Λαογραφίας Βασίλη Νιτσιάκου «Εθνο-Οικο-Τοπικά» των εκδόσεων Ισνάφι, την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2023, στις 19:30, στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο.

Μαζί με τον συγγραφέα θα μιλήσουν ο Νίκος Πουτσιάκας -Κοινωνιολόγος, ο Γιάννης Γιαννούσης – Ψυχοθεραπευτής – συγγραφέας και ο Γιάννης Σιούλας – δημοσιογράφος.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του βιβλιοπωλείου Καλτσάς, της Κοινότητας Ροδιάς και του Συλλόγου Αετομηλιτσιωτών ν. Λάρισας.

Λίγα λόγια για το βιβλίο
Οι κρίσεις, κάθε είδους κρίσεις, είναι ευκαιρίες. Ευκαιρίες και προκλήσεις για στοχασμό. Στοχασμό προσωπικό, στοχασμό συλλογικό, αυτοκριτική, αναθεωρήσεις.
Οι κρίσεις σπέρνουν φόβο, πανικό και φέρνουν στην επιφάνεια τα πλέον αρχέγονα ένστικτα αυτοσυντήρησης. Στις νεωτερικές κοινωνίες αποκαλύπτεται ο άκρατος ατομικισμός, η ηγεμονία του α-τόμου.
Της ύπαρξης που θέτει τον εαυτό της υπεράνω όποιας συλλογικότητας και δεν τέμνεται, δεν αφήνει δηλαδή κανένα περιθώριο τομής, περιχώρησης και παραχώρησης προς τον άλλον, τον συνάνθρωπο, ο οποίος έχει στερηθεί παντοιοτρόπως αυτό το ευλογημένο "συν".
Αυτό το "συν", που δεν παραπέμπει στην πρόσθεση ατόμων αλλά στη συνύπαρξη προσώπων. Προσώπων, που συγκροτούνται υπαρξιακά και ηθικά σε μια κοινότητα διαπροσωπικών, ηθικά επισφραγισμένων, σχέσεων και όχι σε μια απρόσωπη κοινωνία ατομικών συμφερόντων. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Ο συγγραφέας
Γεννήθηκε στην Αετομηλίτσα Ιωαννίνων το1958. Το 1976 εισήχθη στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Το 1981 πήρε, μετά από εξετάσεις, υποτροφία από το Ι.Κ.Υ. για μεταπτυχιακές σπουδές στην Αγγλία. Σπούδασε Λαογραφία στο Πανεπιστήμιο του Λιντς και Κοινωνική Ανθρωπολογία στο Κέιμπριτζ, όπου και αναγορεύτηκε Διδάκτωρ το 1985.
Από το 1989 διδάσκει Κοινωνική Λαογραφία στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, όπου από το 2006 κατέχει θέση Πρωτοβάθμιου Καθηγητή.
Επιστημονικά άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε ελληνικά και διεθνή περιοδικά στην ελληνική, αγγλική, ιταλική, βουλγαρική και αλβανική γλώσσα.

Επικοινωνία

ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ
Ίωνος Δραγούμη 1
Τ.Κ. 41222

Τηλ. Κέντρο: 2413 500 200
E-mail: protokolo@larissa.gov.gr

Σχετικά

diavgeia m1

kairos 1