sandal logo

larissa

Αποκριάτικη γιορτή με «βασίλισσα» την Κρέπα! (Παρασκευή 28/02/2020, ώρα 18.30- 20.30)

Εκτύπωση

Κοινωνικός Διαμοιρασμός:

chandeleur crepe

Η Αντιδημαρχία Πολιτισμού Και Επιστημών και το Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας σας προσκαλούν στη φετινή Γιορτή Καρναβαλιού με βασίλισσα την "κρέπα" για να παίξουμε, να χορέψουμε και να χαρούμε την Αποκριά, την  Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου και τις ώρες 18.30- 20.30 στον πεζόδρομο μπροστά από το Γαλλικό Ινστιτούτο με Σεφ τη Σχολή  Αρτοποιϊας-Ζαχαροπλαστικής και Μαγειρικής του ΙΕΚ ΔΗΜΗΤΡΑ και τη στήριξη της επιχείρησης  Γκουνέλας για την παροχή  του επαγγελματικού εξοπλισμού.

Επίσης, οι σχολές Αισθητικής και Βρεφονηπιοκόμων του ΙΕΚ ΔΗΜΗΤΡΑ θα προσφέρουν αποκριάτικο μακιγιάζ προσώπου (face painting) και σχετικές κατασκευές στους περαστικούς.

 

Και για να μάθουμε……

Η γιορτή της κρέπας, στη Γαλλία ονομάζεται   Chandeleur” -ή παλαιότερα, “Chandeleuse”- γιορτάζεται σαράντα ημέρες μετά τα Χριστούγεννα. Την ονομασία της την πήρε από τη λέξη “chandelle”, που σημαίνει λαμπάδα, κερί.

Αρχικά, στη Ρωμαϊκή εποχή, επρόκειτο για γιορτή προς τιμή του θεού Πάνα. Καθόλη τη διάρκεια της νύχτας, οι πιστοί έβγαιναν στους δρόμους της Ρώμης κρατώντας πυρσούς.

Το 472 , ο Πάπας Gelase ο 1ος αποφασίζει να εκχριστιανίσει τη γιορτή, η οποία, στο εξής, θα τιμούσε την πρώτη είσοδο του Χριστού στην Εκκλησία. Έτσι, την ημέρα της Chandeleur, οργανώνονταν λιτανείες κρατώντας λαμπάδες και ακολουθώντας συγκεκριμένο τυπικό: κάθε πιστός έπρεπε να ανάψει μία λαμπάδα στην εκκλησία και να τη μεταφέρει στο σπίτι του, προσέχοντας  ιδιαίτερα να τη διατηρήσει αναμμένη. «Αυτός που θα έφερνε στο σπίτι του τη λαμπάδα αναμμένη, στα σίγουρα θα είχε ζωή για άλλη μία χρονιά».

Εν τω μεταξύ, εμφανίζεται μία νέα παράδοση, αυτή της κρέπας. Η παράδοση αυτή έχει τις αναφορές της σ’έναν παλιό μύθο, σύμφωνα με τον οποίο, εάν την ημέρα της Chandeleur δεν γίνονταν κρέπες, η σοδειά του σιταριού όλης της χρονιάς θα καταστρεφόταν.

Εξάλλου, η ετοιμασία της κρέπας ακολουθεί και ένα ακόμη έθιμο, αυτό του χρυσού νομίσματος. Οι άνθρωποι στα χωριά γύριζαν στον αέρα την πρώτη κρέπα με το δεξί τους χέρι, ενώ στο αριστερό κρατούσαν ένα χρυσό νόμισμα. Κατόπιν, τύλιγαν το νόμισμα μέσα στην κρέπα, πριν αυτή περάσει τελετουργικά από όλη την οικογένεια και καταλήξει στο δωμάτιο, σε ντουλάπι του οποίου θα φυλαγόταν μέχρι την επόμενη χρονιά.

Κρατούσαν έτσι, ό,τι απέμενε από την κρέπα της προηγούμενης χρονιάς, προκειμένου να δώσουν το χρυσό νόμισμα στον πρώτο φτωχό που θα ερχόταν στο σπίτι τους. Αν όλα τα παραπάνω τηρούνταν, η οικογένεια θα είχε σίγουρα χρήματα, για όλη τη χρονιά.

Αυτός μάλιστα που θα γύριζε σωστά την κρέπα του στον αέρα και δεν θα του έπεφτε κάτω, θα είχε εξασφαλίσει την ευτυχία, έως την επόμενη γιορτή της Chandeleur.

Στις μέρες μας, τα τελετουργικά με κεριά, λαμπάδες και άλλα έχουν εκλείψει, διατηρήθηκε ωστόσο η παράδοση της κρέπας και όλοι οι έμποροι συμμετέχουν σ’ αυτή προσφέροντας, από τα τέλη Ιανουαρίου ακόμα, είτε ένα βάζο μαρμελάδας με την αγορά μιας κρεπιέρας, είτε μία κρεπιέρα με την αγορά ενός πακέτου με αλεύρι «ειδικό για κρέπες».

Οπως και να έχει πάντως, είτε ο καιρός είναι καλός είτε κρύος, βροχερός ή με χιόνια, εσείς μη διστάσετε να ετοιμάσετε τις κρέπες σας.

Και, παρά την πληθώρα παροιμιών και δοξασιών για την ημέρα αυτή, θα περάσετε σίγουρα ευχάριστα, τόσο ετοιμάζοντάς τες  όσο και απολαμβάνοντάς τες.

Σας περιμένουμε για να γιορτάσουμε όλοι μαζί!

Επικοινωνία

ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ
Ίωνος Δραγούμη 1
Τ.Κ. 41222

Τηλ. Κέντρο: 2413 500 200
E-mail: protokolo@larissa.gov.gr

Σχετικά

diavgeia m1

kairos 1