sandal logo

larissa

«Μια γεύση από Ανατολική Ρωμυλία» στον θερινό κινηματογράφο

Εκτύπωση

Κοινωνικός Διαμοιρασμός:

Η Αντιδημαρχία Πολιτισμού & Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων, την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου στις 21:00 στον θερινό κινηματογράφο Σινέ Μύλος «Μπαρμπής Βοζαλής» στον Μύλο του Παππά, θα προβάλει το βίντεο με τις καταγραφές - προφορικές μαρτυρίες από την πρώτη και δεύτερη φάση του ερευνητικού προγράμματος του Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας με θέμα «Μια γεύση από Ανατολική Ρωμυλία».

Το εν λόγω βίντεο περιλαμβάνει προφορικές μαρτυρίες από κατοίκους της συνοικίας της Φιλιππούπολης. Οι συνεντεύξεις αφορούν σε συνταγές που κληρονόμησαν από τους προγόνους τους και κληροδοτούν στα παιδιά και στα εγγόνια τους.

Πιο συγκεκριμένα, θα ζωντανέψουν στην οθόνη μαρτυρίες επιγόνων οικογενειών προσφύγων από την Ανατολική Ρωμυλία δεύτερης, τρίτης και τέταρτης γενιάς, που οι δικοί τους ξεριζωμένοι από τα πάτρια εδάφη ήρθαν και ίδρυσαν τη συνοικία της Φιλιππούπολης στη Λάρισα.

Η γαστρονομική κληρονομιά των Ανατολικορωμυλιωτών αλλά και πολλά επιπλέον στοιχεία για την ιστορία, την παράδοση, τις συνθήκες εγκατάστασής τους στην Φιλιππούπολη, τα επαγγέλματα, τα σπίτια, την κοινωνική διάρθρωση κά προέκυψαν από τις συνεντεύξεις μέσω των αφηγήσεων.

Μέρος αυτών των στοιχείων, με έμφαση στις χαρακτηριστικές γεύσεις και συνταγές των προσφύγων, θα παρουσιαστούν στην προβολή.

Στη συνέχεια, η μνήμη γίνεται πράξη και μπαίνει στο πιάτο.

Οι γυναίκες μαγειρεύουνΑνατολικορωμυλιώτικα φαγητά όπως: Καρβαβίτσα, Καβουρμά, Σκορδομάτζανο κά. με στόχο να μεταφέρουν στη νέα γενιά τη γαστρονομική κληρονομιά των προγόνων τους και να αποκαλύψουν τα γευστικά μυστικά της παραδοσιακής τους κουζίνας.

Οι μνήμες, τα βιώματα, οι πολιτισμικές ιδιαιτερότητες που αναδείχτηκαν μέσω της προφορικής ιστορίας και φώτισαν πτυχές από την ιστορία και την παράδοση των προσφύγων από την Ανατολική Ρωμυλία, περιλαμβάνονται σε αυτή την προβολή που θα μας ταξιδέψει πίσω στο χρόνο και με συνεκτικό στοιχείο τη γεύση θα ενώσει το χθες με το σήμερα.

Επιστημονική υπεύθυνη έργου: Φανή Καλοκαιρινού, Διευθύντρια Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας
Συνεργασία: Περσεφόνη Γιαννούλη Eπίκουρος Kαθηγήτρια Tεχνολογίας & Ποιοτικού Eλέγχου Tροφίμων, Tμήμα Bιοχημείας Bιοτεχνολογίας Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Εξωραϊστική Μορφωτική Λέσχη Φιλιππούπολης ΕΜΛΦ
Μεθοδολογία Κινηματογράφηση Επεξεργασία: Η Κληρονομιά της Γεύσης .
Επιμελεια τίτλων: Χρήστος Παπαδημητρίου .
Μουσική: Θρανξ Πανκς
Πληροφορητές – συμμετέχοντες: Μπουχώρης Δημήτριος, Μπουχώρη Γεωργία, Φωτοπούλου Ειρήνη, Φιλίππου Νερατζούλα, Τοπάλη-Τσιτσανούδη Χρυσούλα, Φιλίππου Άννα, Σαγρώσης Νίκος, Γκιόλβα-Χατζηνίκου Πέγκυ, Καραβασίλης Σωτήρης, Δελαρούδης Σιδέρης, Γκουτζίδης Γιάννης, Μπουχώρη Κων/να, Πετρούλα Κυράτσα, Λεμονιά Παπακωνσταντίνου Μοσχίδη.

Είσοδος ελεύθερη.

Ώρα προσέλευσης :20.00 – 20.45. Δεν θα γίνουν κρατήσεις θέσεων.

*Σύμφωνα με τα νέα μέτρα, η χρήση της μάσκας επιβάλλεται σε “παντός είδους πολιτιστικές εκδηλώσεις σε υπαίθριους χώρους”.
Οι θεατές θα πρέπει να φοράνε μάσκα καθ’όλη τη διάρκεια της προβολής.

 

Επικοινωνία

ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ
Ίωνος Δραγούμη 1
Τ.Κ. 41222

Τηλ. Κέντρο: 2413 500 200
E-mail: protokolo@larissa.gov.gr

Σχετικά

diavgeia m1

kairos 1