sandal logo

larissa
  • Home
  • Ενημέρωση
  • Εκδηλώσεις
  • Νέοι Ερευνητές συζητούν για την Αντίσταση - «Η 24η Μεραρχία Pinerolo: Οργάνωση, πολεμικές επιχειρήσεις και εγκλήματα πολέμου»

Νέοι Ερευνητές συζητούν για την Αντίσταση - «Η 24η Μεραρχία Pinerolo: Οργάνωση, πολεμικές επιχειρήσεις και εγκλήματα πολέμου»

Εκτύπωση

Κοινωνικός Διαμοιρασμός:

Το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Λάρισας σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού & Επιστημών Λάρισας είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει τη δεύτερη συνάντηση του κύκλου συζητήσεων «Νέοι Ερευνητές συζητούν για την Αντίσταση» που θα πραγματοποιηθεί μέσω της πλατφόρμας zoom, την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου στις 17.00.

Μέσα από αυτές τις συναντήσεις, το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Λάρισας επιδιώκει να δώσει τον λόγο σε νέους επιστήμονες για να αναδείξουν το έργο τους και τον τρόπο που αντιλαμβάνονται οι ίδιοι την περίοδο της Αντίσταση, με την προσδοκία η κάθε εισήγηση να γίνει αφορμή για μία γόνιμη συζήτηση ανάμεσα στους συμμετέχοντες.

Πιο συγκεκριμένα, ο εισηγητής Μανώλης Πέπονας θα αναπτύξει το θέμα «Η 24η Μεραρχία Pinerolo: Οργάνωση, πολεμικές επιχειρήσεις και εγκλήματα πολέμου».

Η δράση της Μεραρχίας Pinerolo στη Θεσσαλία αποτελεί μια σημαντική πτυχή της κατοχικής περιόδου στην Ελλάδα. Με τη συγκεκριμένη ομιλία θα λάβει χώρα μια προσπάθεια ανασκόπησης και επαναδιαπραγμάτευσης των στρατιωτικών επιχειρήσεων που διεξήγαγαν οι Ιταλοί εναντίον του ΕΛΑΣ, καθώς επίσης και των εγκλημάτων πολέμου στα οποία συμμετείχαν. Με αυτόν τον τρόπο θα αναδειχθεί ο χαρακτήρας της ιταλικής κατοχής, δίνοντας έμφαση στις ιδιαιτερότητες της συγκεκριμένης περιοχής.

Σύντομο βιογραφικό: Ο Μανώλης Πέπονας είναι ιστορικός με εξειδίκευση σε ζητήματα ανταρτοπόλεμου στον βαλκανικό χώρο. Αποφοίτησε με βαθμό Άριστα από το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων το 2017, λαμβάνοντας το μεταπτυχιακό του δίπλωμα στον τομέα της Νεώτερης και Σύγχρονης Ιστορίας από το ίδιο ίδρυμα δύο χρόνια αργότερα. Από το 2019 εκπονεί τη διδακτορική του διατριβή στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Έχει εργαστεί σε σημαντικούς φορείς, όπως το Πολεμικό Μουσείο Αθηνών, η Γνώμων Εκδοτική, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και οι Karwansaray Publishers. Ακόμη, συμμετείχε για ένα μικρό χρονικό διάστημα σε ερευνητικό πρόγραμμα του National Bureauof Economic Research των ΗΠΑ. Αποτελεί τακτικό συνεργάτη του περιοδικού Στρατιωτική Ιστορία (εκδόσεις Γκοβόστη) από το 2014.

Είναι συγγραφέας πέντε βιβλίων και αρκετών άρθρων.

Επειδή οι συζητήσεις διεξάγονται μέσω της πλατφόρμας zoom, όσοι επιθυμούν να τις παρακολουθήσουν θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι έχουν εγκαταστήσει το πρόγραμμα στη συσκευή τους. Για τη διευκόλυνση όσων δεν θα μπορέσουν να συμμετάσχουν, όλες οι συναντήσεις θα καταγραφούν και σύντομα θα αναρτηθούν στο διαδίκτυο για να είναι προσιτές σε όλους.

Πληροφορίες σύνδεσης:

https://us04web.zoom.us/j/6346534176?pwd=bFNRSlJ1U0J5cUd2YmoxSTY2b2gwdz09&fbclid=IwAR3K--VjGWfXmG7pCJnGVr-mPU9lih_6FHUhu54ai3a8stHkPlOoARVdqnw#success

Meeting ID: 634 653 4176

Passcode: 7uUPf8

 

Επικοινωνία

ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ
Ίωνος Δραγούμη 1
Τ.Κ. 41222

Τηλ. Κέντρο: 2413 500 200
E-mail: protokolo@larissa.gov.gr

Σχετικά

diavgeia m1

kairos 1