sandal logo

poli 12

Η Λάρισα αποχαιρετά τον Παγκόσμιο Ελληνα και επίτιμο Δημότη της πόλης Μίκη Θεοδωράκη

Εκτύπωση

Κοινωνικός Διαμοιρασμός:
  • Ακριβώς 38 χρόνια πριν, στις 2 Σεπτεμβρίου του 1983, ο Μίκης Θεοδωράκης ανακηρύσσονταν   Επίτιμος Δημότης Λάρισας.

Με αισθήματα συγκίνησης και θλίψης ο Δήμος Λαρισαίων αποχαιρετά τον μεγάλο Ελληνα μουσικοσυνθέτη και πολιτικό Μίκη Θεοδωράκη.

Η μεγάλη προσφορά του Μίκη Θεοδωράκη στην μουσική έχει αναγνωριστεί διεθνώς, ενώ για το ελληνικό λαό ο Μίκης αποτέλεσε και θα αποτελεί σύμβολο και πηγή έμπνευσης. Ο Μίκης για τους Ελληνες θα μείνει αθάνατος.

Η Λάρισα έχει έναν ακόμα λόγο να αισθάνεται φτωχότερη, αφού ο Μίκης Θεοδωρακης, έχει αναγορευθεί επίτιμος Δημότης του Δήμου Λάρισας. Ηταν ακριβώς 38 χρόνια πριν, στις 2 Σεπτεμβρίου του 1983, επι δημαρχίας Αριστείδη Λαμπρούλη και με πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, τον σημερινό Δήμαρχο Απ. Καλογιάννη, όταν που εκδίδονταν η απόφαση του Συμβουλίου της πόλης για ανακήρυξη του Μίκη Θεοδωράκη σε επίτιμο δημότη.

Εκείνη την περίοδο ο Δήμος Λάρισας είχε προγραμματίσει δυο μεγάλες συναυλίες. Η πρώτη ήταν συναυλία του Μίκη Θεοδωράκη, στις 18 Σεπτεμβρίου του 1983 στο στάδιο Αλκαζάρ και η δεύτερη με έργα του Γιάννη Ρίτσου στις 22 Σεπτεμβρίου,  στο κλειστό γυμναστήριο του Αλκαζάρ.

Στην εισήγηση του ο αείμνηστος Αρ. Λαμπρούλης, αναφέρθηκε στην σπουδαία διαδρομή του Μίκη Θεοδωράκη στην τέχνη αλλά και στην προσφορά στους  κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες για ειρήνη και πρόοδο του λαού μας.

Και πόσο όμορφα περιγράφουν  την προσωπικότητα του Μίκη, τα λόγια του Γιάννη Ρίτσου, που χρησιμοποίησε και ο Αριστείδης Λαμπρούλης, κλείνοντας την εισήγησή του, προς το Δημοτικό Συμβούλιο της Λάρισας:  

 «Ο Μίκης Θεοδωράκης, είναι με λίγα λόγια αυτό που είπε ο Γιάννης Ρίτσος για το μεγάλο μας καλλιτέχνη: «Μίκης Θεοδωράκης: ο πολυτάλαντος, ο πολυδιάστατος, ο πολυσύνθετος, ο πολυδύναμος. Όλα σ΄ αυτόν είναι μεγάλα: ανάστημα, χέρια, πόδια, φωνή, γέλιο, κίνηση, όλα στον υπερθετικό βαθμό. Είναι απ΄ αυτούς που  όταν χορεύουν στην πλατεία, μέσα στα σπίτια τρέμουν τα ταβάνια και κουδουνίζουν τα γυαλικά στα ράφια»

Αντίο,  Μίκη!

210903 theodorakis               210903 theodorakis 1

Επικοινωνία

ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ
Ίωνος Δραγούμη 1
Τ.Κ. 41222

Τηλ. Κέντρο: 2413 500 200
E-mail: protokolo@larissa.gov.gr

Σχετικά

diavgeia m1

kairos 1