sandal logo

  • Home

Μουσικότροπο: ταξίδι στην τέχνη από 4 Μαρτίου έως 2 Απριλίου

Εκτύπωση

Κοινωνικός Διαμοιρασμός:

Συναυλίες - Εργαστήρια

Το φεστιβάλ Μουσικότροπο έρχεται σύντομα κοντά μας φρέσκο, ανανεωμένο και λαμπερό με ένα πλούσιο και ελκυστικό πρόγραμμα, προσκαλώντας όλες τις φίλες και τους φίλους του να απολαύσουν τη νέα μουσική διαδρομή που πρόκειται να χαράξει.

Συναυλίες με μεγάλες ορχήστρες, μουσικά σύνολα με καταξιωμένους καλλιτέχνες, εργαστήρια για μουσικούς, για παιδιά, για άτομα με αναπηρία και έκθεση ζωγραφικής συνθέτουν το παζλ των φετινών δράσεων, καθιστώντας το πρωτοπόρο στην ελληνική μουσική σκηνή και εφάμιλλο μεγάλων καλλιτεχνικών διοργανώσεων.

Δημήτρης Καρακαντάς, Πάττυ Κοντογιάννη, Βασίλης Σαΐτης, Ήβη Παπαθανασίου, είναι μερικοί/ες από τους προσκεκλημένους Λαρισαίους/ες που διαπρέπουν στο χώρο της μουσικής.

Δημήτρης Καρακαντάς Πάττυ Κοντογιάννη Βασίλης Σαΐτης 230202 mousikotropo papathanasiou

Παράλληλα, δημοφιλή μουσικά συγκροτήματα όπως οι Gadjo Dilo και μουσικοί με μεγάλη καλλιτεχνική πορεία, όπως ο Παντελής Θαλασσινός και ο Γιώργος Καζαντζής, πρόκειται να συμπράξουν με σπουδαστές της Παιδικής Χορωδίας και του Κουαρτέτου Εγχόρδων του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας, δίνοντας ένα δυναμικό, διαδραστικό παρόν στα καλλιτεχνικά δρώμενα της πόλης.

230202 mousikotropo gadjo dilo 230202 mousikotropo thalassinos 230202 mousikotropo xardas

Δεν λείπει και η έκθεση ζωγραφικής που αυτή τη χρονιά φιλοξενεί την εικαστικό Δήμητρα Εξάρχου.

Το φεστιβάλ πραγματοποιείται σε τέσσερα Σαββατοκύριακα, ξεκινώντας το Σάββατο 4 Μαρτίου, ενώ η αυλαία του πέφτει την Κυριακή 2 Απριλίου.
Αναλυτικές πληροφορίες θα δίνονται μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του www.mousikotropo.gr που θα αναρτηθεί σε λίγες μέρες.

Εμπνευστής και ιδρυτής του φεστιβάλ είναι ο διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας Χρήστος Λενούτσος.

ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ
Στην πρώτη μεγάλη συναυλία, το Σάββατο 4 Μαρτίου προσκεκλημένη είναι η ορχήστρα των φοιτητών του Πανεπιστημίου Μουσικής του Ντέτμολντ, υπό τη διεύθυνση της Πάττυς Κοντογιάννη. Σολίστ της βραδιάς θα είναι ο Δημήτρης Καρακαντάς στο βιολί και ο Βασίλης Σαΐτης στο βιολοντσέλο. Μαζί τους θα συμπράξουν και Λαρισαίοι καλλιτέχνες, όπως ο καθηγητής του Δημοτικού Ωδείου Νίκος Νικολαΐδης στο βιολοντσέλο, καθώς και οι καλύτεροι σπουδαστές οργάνων ορχήστρας της πόλης μας.

Στη δεύτερη μεγάλη συναυλία το Σάββατο 11 Μαρτίου, προσκεκλημένο είναι το δημοφιλές μουσικό συγκρότημα Gadjo Dilo. Οι Gadjo Dilo παντρεύουν την τσιγγάνικη jazz παράδοση, εμπνευσμένοι από τον θρυλικό κιθαρίστα της gypsy swing Django Reinhardt, με αγαπημένα ελληνικά τραγούδια κυρίως της σκηνής του '50 και '60, δημιουργώντας το δικό τους μοναδικό μουσικό στυλ, το "Manouche De Grec".
Με αφετηρία τους δύο αυτούς μουσικούς πολιτισμούς και με πειραματισμούς πάνω σε μεταγενέστερους ήχους της jazz, το συγκρότημα παρουσιάζει ένα πρόγραμμα με έντονο το "ελληνικό" στοιχείο αλλά και με αναφορές στα αμερικανικά jazz standards και τα γαλλικά τραγούδια του μεσοπολέμου.

Η τρίτη μεγάλη συναυλία το Σάββατο 18 Μαρτίου θα φιλοξενήσει τρεις κορυφαίους και ιδιαίτερα αγαπητούς μουσικούς που απαρτίζουν το τρίο Alter Sonus. Η Λαρισαία τσελίστρια Ήβη Παπαθανασίου, ο Κώστας Χάρδας στο πιάνο και ο Κώστας Σίσκος στο κόρνο επισκέπτονται έργα του κλασικού ρεπερτορίου.
Σε μεταγραφή, ο εξαιρετικά ενδιαφέροντας, ηχοχρωματικά και εκφραστικά συνδυασμός των τριών οργάνων, δίνει μέσα από τους τρεις καλλιτέχνες μία νέα πνοή σε μεγάλα έργα του κλασικού ρεπερτορίου. Η μακροχρόνια συνεργασία και οι ερμηνευτικές ικανότητες των τριών μουσικών, προϊδεάζουν για ένα άκρως εντυπωσιακό μουσικό αποτέλεσμα.

Η τέταρτη μεγάλη συναυλία λήξης το Σάββατο 1 Απριλίου προσκαλεί τον Παντελή Θαλασσινό, την Νάνα Μπινοπούλου, τον συνθέτη Γιώργο Καζαντζή και τους μουσικούς τους, σε μια σύμπραξη της Παιδικής Χορωδίας του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας υπό τη διεύθυνση της Ειρήνης Μάμμου και του κουαρτέτου εγχόρδων καθηγητών του ΔΩΛ που αποτελείται από τη Γιώτα Στεφανοπούλου, την Ευδοκία Χώτα, τον Αποστόλη Μητρά και το Νίκο Νικολαΐδη.
Η συναυλία έχει τον τίτλο «Αινίγματα» από το νέο δίσκο του Παντελή Θαλασσινού, που υπογράφει ο Γιώργος Καζαντζής σε στίχους Κώστα Φασουλά. Ο Γιώργος Καζαντζής ανέλαβε και την ενορχήστρωση του προγράμματος που θα παρουσιαστεί στο Μουσικότροπο.

Όλες οι συναυλίες του «Μουσικότροπο» θα δοθούν στην Αίθουσα Συναυλιών του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας στις 20:30 τις ημερομηνίες που ήδη ανακοινώθηκαν.
Αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με την προπώληση των εισιτηρίων θα δοθούν το επόμενο χρονικό διάστημα.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ
Κατά την εκκίνηση του φεστιβάλ και μετά την πρώτη μεγάλη συναυλία, θα πραγματοποιηθεί εργαστήριο εγχόρδων οργάνων με σπουδαστές του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας και διδάσκοντα τον Δημήτρη Καρακαντά. Στόχος αυτής της διάδρασης, είναι η ερμηνεία του Ντιβερτιμέντο του Μότσαρτ σε Φα μείζονα με παρουσίαση στο κοινό την Κυριακή 5 Μαρτίου.

Σε αυτή τη συνεργασία θα συμμετέχουν εξάρχοντες της ορχήστρας του Detmold και η παρουσία του συνόλου θα γίνει υπό τη διεύθυνση της μαέστρου Πάττυς Κοντογιάννη. Από κοινού οι σπουδαστές με τους κορυφαίους μουσικούς θα ανακαλύψουν τις ερμηνευτικές δυνατότητες αυτού του μικρού αριστουργήματος παρατηρώντας το μουσικό κείμενο με ένα διαφο-ρετικό τρόπο: “κάτω από τις νότες”.

Στο τέλος του εργαστηρίου και ώρα 19:00 στο ΔΩΛ θα παρουσιαστεί συναυλία παρουσιάζοντας την εργασία που επιτελέσθηκε.

Την Κυριακή 19 Μαρτίου και ώρα 11:00-13:00 στον Μύλο του Παπά στον 2ο όροφο, δίνεται η σκυτάλη στα παιδιά με ένα Συμπεριληπτικό Μουσικό Εργαστήρι με τίτλο «Το ταξίδι του Οδυσσέα…» αφιερωμένο σε παιδιά ηλικίας 8-14 ετών με και χωρίς αναπηρία. Στόχος του εργαστηρίου είναι μέσα από τα διάφορα στοιχεία της μουσικής, όπως ο ρυθμός και η κίνηση, σε συνδυασμό με άλλους τομείς της αισθητικής αγωγής, όπως η ζωγραφική, να επεξεργαστούν τα παιδιά έννοιες και συναισθήματα με γνώμονα “Το ταξίδι του Οδυσσέα”.
Το εργαστήριο οργανώνεται από την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση "Ευζωία, Τουρισμός, Τέχνη, Πολιτισμός και Αναπηρία" με ακρωνύμιο ΕΠΤΤΑ, σε συνεργασία με το ΜΟΥΣικό Εκπαιδευτικό Σύνολο (ΜΟΥΣΕΣ).
Υπεύθυνη εργαστηρίου είναι η καθηγήτρια του τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Λευκοθέα Καρτασίδου.

Τέλος, την Κυριακή 2 Απριλίου και ώρα 18:00 στην Αίθουσα Συναυλιών του Δ.Ω.Λ. θα παρουσιαστεί για τους μικρούς, αλλά και για τους μεγάλους φίλους μας, μια παράσταση αφήγησης λαϊκών παραμυθιών με συνοδεία ζωντανής μουσικής.
«Φτου και βγαίνω» είναι ο τίτλος της παράστασης και θα απολαύσουμε για περισσότερο από μια ώρα μεγάλες συναρπαστικές περιπέτειες: λύκοι που τρέχουν να σωθούν, γριές παμπόνηρες που κρύβονται και γελούν, ποντίκια, γάτες και ένας δράκος!
Στην αφήγηση του παραμυθιού θα είναι η Ανθή Θάνου, ενώ στη μουσική και στο τραγούδι ο Αλέξανδρος Μακρής.

Επικοινωνία

ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ
Ίωνος Δραγούμη 1
Τ.Κ. 41222

Τηλ. Κέντρο: 2413 500 200
E-mail: protokolo@larissa.gov.gr

Σχετικά

diavgeia m1

kairos 1