Η ΟΙΚΟΓΙΟΡΤΗ ΛΑΡΙΣΑΣ οργανώνεται από τον Δήμο Λαρισαίων σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ Θεσσαλίας , τον Γεωπονικό Σύλλογο, τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κισσάβου-Ελασσόνας και Μουζακίου, συλλογικότητες και ομάδες καλλιεργητών που ασχολούνται με την διατήρηση των παραδοσιακών ποικιλιών.
Την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου η πρώτη συνάντηση για την διοργάνωση της 2ης Οικογιορτης Λάρισας. Η ανταπόκριση των ενδιαφερομένων ξεπέρασε κάθε προσδοκία γεγονός που προδιαγράφει και την επιτυχία της διοργάνωσης .
Στην συνάντηση, που μετείχαν πολλοί ενδιαφερόμενοι πολίτες και εκπρόσωποι φορέων, μετά από εισήγηση του ειδικού συνεργάτη Περικλή Καμάρη, έγινε απολογισμός της πρώτης διοργάνωσης και αξιολογήθηκε η εμπειρία και αναπτύχθηκε δημιουργικός διάλογος σε ότι αφορά την θεματολογία αιχμής για φέτος, κατατέθηκαν νέες ιδέες και μορφοποιήθηκε το περίγραμμα των δράσεων που θα υλοποιηθούν.
Η βιοποικιλότητα, η διατήρηση παραδοσιακών ποικιλιών με επιστημονική πιστοποίηση, τα φαρμακευτικά φυτά και η ανάδειξη του θέματος “Αστική Γεωργία” που αποκτά ιδιαίτερη σημασία σε συνθήκες κρίσης αλλά και το δικαίωμα στην καλλιέργεια και την αυτάρκεια.
Τέθηκε επίσης το θέμα της συνεργασίας γειτονικών δήμων στην υποστήριξη εκδηλώσεων ευρύτερου χαρακτήρα.
Μετείχαν, μεταξύ άλλων, εκ μέρους του Δήμου Λαρισαίων οι Αντιδήμαρχοι Τεχνικών Έργων Γιώργος Σούλτης , Πρασίνου Γιώργος Ζαούτσος, η Αντιδήμαρχος Αγιάς Χριστίνα Γιαννουλέα, η Ιερά Μονή ΤΠ Ανατολής Αγιάς, ο διευθυντής του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, εκπρόσωπος της Οικολογικής Θεσσαλίας, του Γεωπονικού Συλλόγου, εκπρόσωποι ιδιωτικών φορέων, εκπρόσωποι ομάδων όπως οι Ενεργοί Πολίτες Λάρισας εθελοντική ομάδα με πολλαπλή δραστηριότητα εντός του χώρου του Αισθητικου Άλσους, η Ομάδα Τσαριτσάνης, το Πελίτι Λάρισας, οι Σπορίτες Κιλελέρ, ο Αιγίλωψ Μαγνησίας , η Οικόσφαιρα Καρδίτσας, τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κισσάβου -Ελασσόνας και Μουζακίου, ομάδα εθελοντών, παραγωγοί, οικοτέχνες
Στα πλαίσια αυτά θα υπάρχουν παρεμβάσεις επιστημόνων και καλλιεργητών, βιωματικά εργαστήρια, σχετικές δράσεις για ευαισθητοποίηση των παιδιών. Παράλληλα σε ειδικό χώρο θα λειτουργεί «Αγορά Οικοτεχνίας και Χειροτεχνίας». Το αναλυτικό πρόγραμμα είναι υπό διαμόρφωση.