Εκτύπωση

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η διαδικτυακή ημερίδα του προγράμματος «REACH: Roma women’s Empowerment and fighting discrimination in ACcess to Health», όπου συμμετείχαν πάνω από εκατό άτομα από όλη τη χώρα.

Την έναρξη κήρυξε ο γενικός γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, Γιώργος Σταμάτης, ενώ απηύθυναν χαιρετισμούς οι κ. Σωτήρης Βούλγαρης, αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Πρόνοιας του Δήμου Λαρισαίων και Κώστας Ευθυμίου, αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Χαλανδρίου. Η πρώτη ενότητα της ημερίδας περιλάμβανε ομιλίες από εκπροσώπους θεσμικών φορέων, Ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων και Οργανώσεων, τον Συνήγορο του Πολίτη, την Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, τον ΕΟΔΥ, τη Γ.Γ. Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, καθώς και την Ένωση Ελλήνων Διαμεσολαβητών Ρομά και Συνεργατών του και τα θέματα που αναπτύχθηκαν αφορούσαν το «δικαίωμα στην υγεία», τη γενική εικόνα για τον ρατσισμό και τις διακρίσεις κατά των Ρομά με έμφαση στις γυναίκες, τη νέα Εθνική Στρατηγική και Σχέδιο Δράσης για την Κοινωνική Ένταξη των Ρομά 2021-2030 και τον ρόλο της διαμεσολάβησης στην υγεία για την προστασία των δικαιωμάτων στην πρόσβαση και την ποιοτική φροντίδα.

Στη δεύτερη ενότητα παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα του «REACH» και συγκεκριμένα η έρευνα σε επαγγελματίες και τα εκπαιδευτικά σεμινάρια που πραγματοποιήθηκαν, τα οποία παρουσιάστηκαν από την κα Μπουκόρου Εύη και τον κ. Παπαθεοδώρου Αθανάσιο, επιστημονικό προσωπικό του Παραρτήματος Ρομά του Δήμου Λαρισαίων. Στη συνέχεια, οι εκπρόσωποι του Δήμου Χαλανδρίου παρουσίασαν τις παρεμβάσεις σε γυναίκες Ρομά και την πορεία των γυναικών μέσα από το πρόγραμμα, ενώ οι εκπρόσωποι του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής παρουσίασαν τα πρώτα αποτελέσματα του έργου.

Στο τέλος της ημερίδας ακολούθησε συζήτηση επί προτάσεων πολιτικής, οι οποίες θα παρουσιαστούν σύντομα.

Το «REACH» υλοποιείται υπό τον συντονισμό της εταιρείας συμβούλων CMT PROOPTIKI σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής – Σχολή Μαιευτικής Αθηνών, την Ένωση Ελλήνων Ρομά Διαμεσολαβητών και Συνεργατών, τον Δήμο Χαλανδρίου και τον Δήμο Λαρισαίων, και χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα «Δικαιώματα, ισότητα και ιθαγένεια» 2014 – 2020 της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έχει ως στόχο την καταπολέμηση των διακρίσεων κατά των Ρομά και την ισότιμη πρόσβασή τους στις υπηρεσίες υγείας. Μέσα από δράσεις ανάπτυξης δεξιοτήτων για επαγγελματίες και ενδυνάμωσης γυναικών Ρομά πιλοτικά σε δύο περιοχές της χώρας. Το έργο στοχεύει στην προαγωγή της υγείας των Ρομά, την εξασφάλιση των δικαιωμάτων των Ρομά στην πρόσβαση στην υγεία, την ενημέρωση των Ρομά κοινοτήτων για θέματα υγείας, με έμφαση στη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία, αλλά και την ενίσχυση των ικανοτήτων του προσωπικού των Κέντρων Κοινότητας και υπηρεσιών υγείας, σχετικά με τις ανάγκες και την υγεία των Ρομά.

Το Κέντρο Κοινότητας με Παράρτημα Ρομά του Δήμου Λαρισαίων εντάσσεται στο «Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Θεσσαλίας 2014-2020» και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

Το Παράρτημα Ρομά Κέντρου Κοινότητας Δήμου Λαρισαίων βρίσκεται στην οδό Δημοσθένους 45, στη συνοικία Νέας Σμύρνης, τηλ. 2416-006.922, email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

220921 reach