La cultura de Larisa

Πρόσφατα Νέα - Ανακοινώσεις

24-05-2024
Συνεδρίαση Δημοτικής Επιτροπής - Τετάρτη 29/05/2024, ώρα 13:00

Για το κείμενο της πρόσκλησης, πατήστε ΕΔΩ

24-05-2024
Νέοι χώροι ΚΕΠ στη Μ. Αλεξάνδρου για την εξυπηρέτηση πολιτών

Τέλη Ιουλίου έτοιμο το ΚΕΠ στη Μ.Αλεξάνδρου - «Δημιουργούμε μια πόλη σύγχρονη, πιο ανθρώπινη και πιο λειτουργική», σημειώνει ο Δήμαρχος Λαρισαίων, κ.Θανάσης Μαμάκος

«Η Λάρισα του αύριο είναι μια πόλη ανθρώπινη και ανθεκτική, μια πόλη σύγχρονη, με υψηλού επιπέδου υπηρεσίες προς τους πολίτες. Εστιάζουμε στον μετασχηματισμό του Δήμου Λαρισαίων, με παρεμβάσεις που στηρίζονται στην καινοτομία, την εξωστρέφεια, στην αξιοποίηση του ανθρώπινου κεφαλαίου. Οι πολίτες είναι οι εντολείς μας και αυτούς καλούμαστε να υπηρετήσουμε», σημειώνει ο Δήμαρχος Λαρισαίων, κ.Θανάσης Μαμάκος, με αφορμή την επίσκεψή του στους νέους χώρους ΚΕΠ, που ετοιμάζονται, στη συμβολή των οδών Μ.Αλεξάνδρου και Κουμουνδούρου.

Πρόκειται για μισθωμένο ακίνητο του Κληροδοτήματος Ζιαζιά, όπου αναμένεται να μετεγκατασταθούν τα ΚΕΠ που στεγάζονται στην οδό Ι.Δραγούμη. Έχει υπογραφεί η σύμβαση με τον ανάδοχο και έχουν ξεκινήσει οι εργασίες, ενώ σύμφωνα με την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, οι εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι τα τέλη Ιουλίου του 2024.

Ο κ.Μαμάκος, συνοδευόμενος από τον Αντιδήμαρχο Εξυπηρέτησης Πολιτών, κ.Μιχαήλ Τσακίρη και τον αν. Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Εξυπηρέτησης Πολιτών, κ. Νικόλαο Παπαδημούλη, επισκέφθηκαν τους νέους χώρους ΚΕΠ, σήμερα το πρωί, όπου και ενημερώθηκαν για το χρονοδιάγραμμα και αναλυτικά για τις εργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη. Υπενθυμίζεται ότι πριν από δύο μήνες ολοκληρώθηκε η επισκευή/ανακαίνιση του ΚΕΠ στις Εργατικές Κατοικίες Γιάννουλης, το οποίο είχε υποστεί τεράστιες ζημιές από την κακοκαιρία Daniel, ενώ η υπηρεσία επαναλειτούργησε περίπου στα τέλη Μαρτίου.

«Πρωτιά» στην εξυπηρέτηση πολιτών

Στο μεταξύ, στην 4η θέση, μεταξύ όλων των Δήμων της χώρας, αμέσως μετά τους Δήμους Αθηναίων, Ρόδου και Περιστερίου, αναφορικά με την έκδοση πιστοποιητικών για το α΄τρίμηνο του 2024 καταλαμβάνουν τα ΚΕΠ (Θυρίδες) του Δήμου Λαρισαίων, βελτιώνοντας σημαντικά τις επιδόσεις τους σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2023 (7η θέση), σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του gov.gr. Με βάση τα στοιχεία της Διεύθυνσης ΚΕΠ, στο τετράμηνο του 2024, έχουν διεκπεραιωθεί συνολικά 51.215 αιτήματα πολιτών, αριθμός αυξημένος κατά περίπου 900 υποθέσεις, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2023. Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Φεβρουάριο ολοκληρώθηκε σε όλα τα ΚΕΠ του Δήμου η αντικατάσταση η/υ και εκτυπωτών-scanners, ενώ έχει τοποθετηθεί σύστημα προτεραιότητας στο κεντρικό ΚΕΠ, για την καλύτερη ρύθμιση της εξυπηρέτησης του κοινού.

Στα επόμενα βήματα των υπηρεσιών του Δήμου Λαρισαίων, βρίσκεται η δημιουργία καινούριας φόρμας επικοινωνίας στην ιστοσελίδα του Δήμου Λαρισαίων (για αναφορές/παράπονα), καθώς και δυνατότητα μέτρησης ικανοποίησης των πολιτών, με ειδικά tablet που αναμένεται να τοποθετηθούν σε ευδιάκριτα σημεία, στα ΚΕΠ του Δήμου Λαρισαίων.

23-05-2024
3ο Παιδικό Φεστιβάλ παραδοσιακών χορών

Το 3ο Παιδικό Φεστιβάλ παραδοσιακών χορών με τίτλο «Χορεύουμε;», διοργανώνει την Παρασκευή 24 και το Σάββατο 25 Μαΐου 2024 και ώρα 19:30 στο Πάρκο των Χρωμάτων-Πάρκο Χατζηχαλάρ της Λάρισας, το «Δρώμενον - Εστία Λαογραφίας και Τέχνης» σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας-Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας και την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων. Πρόκειται για μια μουσικοχορευτική συνάντηση εμπνευσμένη από το μεράκι και την αγάπη των παιδιών για την λαϊκή παράδοση του τόπου μας.

Στη γιορτή αυτή θα συμμετέχουν 500 παιδιά από διάφορους πολιτιστικούς φορείς.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Παρασκευή 24 Μαΐου 2024

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΛΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΚΙΛΕΛΕΡ

ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΡΤΑΡΙΑΣ «ΤΟ ΟΡΜΙΝΙΟ»

ΠΑΝΘΕΣΣΑΛΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΛΡΡΥΤΙΝΩΝ «ΟΙ ΚΑΛΑΡΡΥΤΕΣ»

ΧΟΡΕΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΧΟΡΕΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΠΑΛΑΜΑ «ΟΙ ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗΔΕΣ»

ΕΞΩΡΑΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΤΟΠΙΩΝ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΦΑΡΣΑΛΩΝ «Ο ΕΝΙΠΕΑΣ»

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΕΡΔΙΚΟΥΣΙΩΤΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ

Μ.Ε.Σ ΠΕΡΑ ΜΑΧΑΛΑ ΛΑΡΙΣΑΣ

ΔΡΩΜΕΝΟΝ-ΕΣΤΙΑ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΣ

Σάββατο 25 Μαΐου 2024

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΑΛΑΝΗΣ

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΧΟΡΕΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΣΠΕΡΧΕΙΑΔΑΣ

ΠΑΝΘΕΣΣΑΛΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΕΤΟΜΗΛΙΤΣΙΩΤΩΝ « ΤΟ ΝΤΕΝΙΣΚΟ»

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΑΠΟΔΗΜΩΝ ΣΚΑΜΝΙΩΤΩΝ «Ο ΟΛΥΜΠΟΣ»

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΡΙΖΟΜΥΛΟΥ «Η ΔΙΑΠΛΑΣΗ»

ΔΡΩΜΕΝΟΝ-ΕΣΤΙΑ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΣ

ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Καραβασίλης Σωτήριος, τηλ: 6937375748,

Esta dirección de correo electrónico está siendo protegida contra los robots de spam. Necesita tener JavaScript habilitado para poder verlo., Esta dirección de correo electrónico está siendo protegida contra los robots de spam. Necesita tener JavaScript habilitado para poder verlo.

23-05-2024
Ανάρτηση πινάκων με τα αποτελέσματα της Ανακοίνωσης με αριθμ. πρωτ: 23828/09/05/2024 για την πλήρωση ΤΕΣΣΑΡΩΝ (4) ΘΕΣΕΩΝ ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΣΙΝΑ ΝΕΑΠΟΛΗΣ
23-05-2024
Συνάντηση του Δημάρχου Λαρισαίων με την πρωταθλήτρια κολύμβησης Δανάη Τσαούσι

Με την πρωταθλήτρια κολύμβησης Δανάη Τσαούσι συναντήθηκε ο Δήμαρχος Λαρισαίων – «Τιμή για την πόλη, πηγή έμπνευσης για τους νέους η διάκριση της Δανάης», σημειώνει ο κ.Θανάσης Μαμάκος

Με τη νεαρή αθλήτρια κολύμβησης, κ.Δανάη Τσαούσι συναντήθηκε ο Δήμαρχος Λαρισαίων, κ.Θανάσης Μαμάκος, με αφορμή τη σημαντική επιτυχία της 15χρονης αθλήτριας του «Ποσειδώνα», η οποία κατέκτησε την 3η θέση στο πανελλήνιο πρωτάθλημα κολύμβησης γυναικών (93η έκδοση, 200 μ. μικτής ατομικής). Να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά μετά από δύο και πλέον δεκαετίες που κολυμβήτρια Λαρισινού συλλόγου κατακτά μετάλλιο σε αγώνα γυναικών. 

Η κ.Τσαούσι αναφέρθηκε στην αγάπη της για την κολύμβηση -από 4 ετών που ξεκίνησε, η πισίνα αποτελεί το δεύτερο σπίτι της, στο απαιτητικό πρόγραμμα των προπονήσεων, καθώς και στη βοήθεια και στήριξη από την οικογένεια και τον Σύλλογο, προκειμένου να κατακτήσει το όνειρό της. Στη συνάντηση με τον Δήμαρχο Λαρισαίων, κ. Θανάση Μαμάκο, η νεαρή αθλήτρια μίλησε για το όνειρό της να συνεχίσει τη δυναμική της πορεία στο άθλημα της κολύμβησης και να φτάσει ακόμη πιο ψηλά.

«Η Δανάη Τσαούσι είναι ακόμη ένα φωτεινό παράδειγμα του πώς η αφοσίωση, η δέσμευση και η σκληρή δουλειά οδηγούν στην επιτυχία, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Συγχαρητήρια για την εξαιρετική επίδοση και εύχομαι κάθε επιτυχία στους στόχους που θέλει να κατακτήσει. Είμαστε δίπλα της, σε κάθε της προσπάθεια», σημείωσε ο κ.Μαμάκος, στο πλαίσιο της συνάντησης.

Να σημειωθεί ότι στη συνάντηση μετείχαν οι κκ. Αχιλλέας Κέλλας, Αντιδήμαρχος Οικονομικών & Διοίκησης, Ζήσης Οικονόμου, Προπονητής «Ποσειδώνα» Λάρισας, Χαράλαμπος Τρικάλης, Πρόεδρος «Ποσειδώνα» Λάρισας και ο πατέρας της νεαρής αθλήτριας, Γρηγόρης Τσαούσι.

23-05-2024
Πρόσκληση προσφοράς για την προμήθεια συστήματος πρόσδεσης αναπηρικού αμαξιδίου για το Λευκό Ταξί

Για το κείμενο της πρόσκλησης, πατήστε ΕΔΩ

23-05-2024
Αλλαγή κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στην περιοχή του κυκλικού κόμβου Ερέτρειας

Από τη Διεύθυνση Βιώσιμης Κινητικότητας (Τμήμα Συντήρησης, Σήμανσης, Ασφάλειας Οδικού Δικτύου) του Δήμου Λαρισαίων ανακοινώνεται ότι θα εφαρμοστούν αλλαγές κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στην περιοχή του κυκλικού κόμβου της οδού Ερέτρειας (συνοικία Λαχανοκήπων), από αύριο, Παρασκευή 24 Μαΐου 2024. Η εφαρμογή των αλλαγών θα υλοποιείται, σταδιακά, ως την Παρασκευή 14 Ιουνίου 2024.

Αναλυτικά, οι αλλαγές που εφαρμόζονται είναι οι εξής:

 • Ερέτρειας (τμήμα από σιδ. Γραμμές-Καραγάτση έως Μαλακάση): Μονόδρομος με φορά κίνησης από την οδό Καραγάτση προς την οδό Μαλακάση
 • Μαλακάση (τμήμα από Ερέτρειας έως Καραγάτση): Μονόδρομος με φορά κίνησης από την οδό Ερέτρειας προς την οδό Καραγάτση
 • Ερέτρειας (τμήμα από Ολυμπίας έως Στρατονικείας): Μονόδρομος με φορά κίνησης από την οδό Στρατονικείας προς την οδό Ολυμπίας
 • Ολυμπίας (τμήμα από Ερέτρειας έως Μυκηνών): Μονόδρομος με φορά κίνησης από την οδό Ερέτρειας προς την οδό Μυκηνών
 • Μυκηνών (τμήμα από Ρίου έως Στρατονικείας): Μονόδρομος με φορά κίνησης από την οδό Ρίου προς την οδό Στρατονικείας
 • Κουτσόχερου (τμήμα από Μυκηνών έως Μυστρά): Μονόδρομος με φορά κίνησης από την οδό Μυκηνών προς την οδό Μυστρά
 • Μυστρά (τμήμα από Κουτσόχερου έως Στρατονικείας): Μονόδρομος με φορά κίνησης από την οδό Κουτσόχερου προς την οδό Στρατονικείας

Στο πλαίσιο των σχετικών εργασιών θα συμπληρωθεί η ονοματοθεσία των οδών, ενώ θα τοποθετηθούν πινακίδες προτεραιότητας και στάθμευσης.

Χάρτης της περιοχής επέμβασης

23-05-2024
Συμμετοχή της Δημοτικής Σχολής Μπαλέτου και της Ανώτερης Σχολής Χορού στο 1ο Φεστιβάλ Έντεχνου Χορού του Σ.Ι.Σ.Χ.Ε.

Εξαιρετικές εντυπώσεις αποκόμισε η εμφάνιση των μαθητριών και αποφοίτων που εκπροσώπησαν την Δημοτική Σχολή Μπαλέτου και την Ανώτερη Σχολή Χορού Δήμου Λαρισαίων στο 1ο Φεστιβάλ Κλασικού/Νεοκλασικού & Character Χορού του Σ.Ι.Σ.Χ.Ε. (Σωματείο Ιδιοκτητών Σχολών Χορού Ελλάδας) την Κυριακή 12 Μαΐου, - Δημοτικό Μουσικό Θέατρο Ολύμπια ΄΄Μαρία Κάλλας΄΄, Αθήνα.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και του Δήμου Αθηναίων με στόχο την προώθηση του κλασικού και νεοκλασικού χορού, την επανασύστασή του στο ευρύ κοινό, δίνοντας ταυτόχρονα βήμα σε ομάδες και σε άτομα να παρουσιάσουν και να αναδείξουν τη δουλειά τους.

Συγκεκριμένα στο φεστιβάλ συμμετείχαν οι Πετρούλα Δρέντζα, Κατερίνα Μπαλαντίνα, Μαρία Σίμου, μαθήτριες της τάξης του Φυτωρίου της Δημοτικής Σχολής Μπαλέτου καθώς και η Αγγελίνα Καλοπήτα, απόφοιτη της Ανώτερης Σχολής Χορού Δήμου Λαρισαίων, παρουσιάζοντας με τεχνική δεξιοτεχνία και αισθαντική ερμηνεία αποσπάσματα από τα μπαλέτα κλασικού ρεπερτορίου “Chipollino”, “Η κόρη του Φαραώ”, “Κακοφυλαγμένη Κόρη”, “Εσμεράλντα” καθώς και την πρωτότυπη νεοκλασική χορογραφία “Γυναίκα είναι τ’ Όνομά μου” (χργ. Κατερίνα Μπούτου με τη σύμπραξη της Αγγελίνας Καλοπήτα).

Υπεύθυνη για τη διδασκαλία του κλασικού ρεπερτορίου καθώς και για την καλλιτεχνική επιμέλεια της σκηνικής εμφάνισης των χορευτριών στο 1ο Φεστιβάλ Κλασικού/Νεοκλασικού & Character Χορού του Σ.Ι.Σ.Χ.Ε ήταν η κ. Κατερίνα Μπούτου, καθηγήτρια χορού στη Δημοτική Σχολή Μπαλέτου και στην Ανώτερη Σχολή Χορού Δήμου Λαρισαίων.

23-05-2024
Ανακοινώσεις της Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού Λάρισας για την αντιπυρική περίοδο 2024

Για την ενημέρωση του κοινού σχετικά με την αντιπυρική περίοδο 2024 παρατίθενται οι ανακοινώσεις της Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού Λάρισας για την χρήση φωτιάς το καλοκαίρι και την επιβολή προστίμων.

Ανακοίνωση - χρήση φωτιάς

Ανακοίνωση - επιβολή προστίμων

 

23-05-2024
Larissa Coffee Show: Αντίστροφη μέτρηση για το πιο επικό event της χρονιάς

Larissa Coffee Show: Αντίστροφη μέτρηση για το πιο επικό event της χρονιάς - LIVA K, Μαραβέγιας-Μουζουράκης και αγαπημένοι Λαρισαίοι DJs δίνουν «ραντεβού» στην Κεντρική πλατεία της Λάρισας

-Γευστικές δοκιμές, masterclasses, συνδυασμοί γλυκών, shopping προϊόντων καφέ από τα μεγαλύτερα brands στον κόσμο, παιχνίδια και διασκέδαση για μικρούς και μεγάλους, στο απόλυτο τριήμερο για τον καφέ, στις 24, 25 & 26 Μαΐου

Αντίστροφη μέτρηση για το πιο επικό event της χρονιάς, το Larissa Coffee Show, που ανοίγει τις πύλες του μεθαύριο, Παρασκευή 24 Μαΐου, στην Κεντρική πλατεία. Η Λάρισα, το τριήμερο 24, 25 & 26 Μαΐου, γίνεται ο απόλυτος πανελλαδικός προορισμός για τον καφέ, με πρωταγωνιστές μεγάλους πολυεθνικούς ομίλους, αλυσίδες καφέ με δυναμική παρουσία εντός και εκτός συνόρων και δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους.

Η γνωστή παρουσιάστρια και ραδιοφωνική παραγωγός Ελένη Τσολάκη αναλαμβάνει την παρουσίαση της τριήμερης γιορτής και θα είναι αυτή που θα υποδεχθεί –μαζί με τις Λαρισαίες και τους Λαρισαίους- τον LIVA K, έναν από τους καλύτερους dj’s της εποχής μας, την Παρασκευή 24 Μαΐου, σε μια μοναδική συναυλία που θα αφήσει εποχή!

Τη «σκυτάλη» παίρνουν το Σάββατο, 25 Μαΐου 2024, οι Κωστής Μαραβέγιας και Πάνος Μουζουράκης, που θα κάνουν χαμό σε ένα τρελό πάρτι, με αγαπημένες μελωδίες και τραγούδια, στο μεγάλο συναυλιακό γεγονός του τριημέρου.

Την Κυριακή, 26 Μαΐου, από νωρίς το πρωί, το γνωστό τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό δίδυμο, Βαγγέλης Βουλάγκας και Νίκος Χαϊδάς αναλαμβάνουν «δράση», παρουσιάζοντας με τον μοναδικό τους τρόπο, τις δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους.

Το απόγευμα της Κυριακής, οι Λαρισαίοι DJs, Βασίλης Μπέλλος και Γιάννης Καλλιμάνης, αναλαμβάνουν τα decks και μας κρατούν σε χορευτικούς ρυθμούς -η «αυλαία» του Larissa Coffee Show πέφτει με ένα φαντασμαγορικό show πυροτεχνημάτων, που θα φωτίσουν τον ουρανό της Λάρισας.

Τι θα ζήσουμε

Μοναδικά χαρμάνια καφέ σε ένα συναρπαστικό ταξίδι γευστικών δοκιμών, masterclasses από κορυφαίους ειδικούς που αποκαλύπτουν όλα τα μυστικά του καφέ, γευστικοί συνδυασμοί γλυκών, που συνοδεύουν το αγαπημένο ρόφημα, αλλά και η απόλυτη εμπειρία shopping προιόντων καφέ από τα μεγαλύτερα brands θα είναι στη διάθεση κατοίκων και επισκεπτών.

Είναι μια μεγάλη γιορτή για την πόλη της Λάρισας, που στο επίκεντρό της βρίσκεται ο καφές, σαν επαγγελματικό προϊόν, σαν επιχειρηματική δραστηριότητα, σαν μέρος της καθημερινότητας των πολιτών, σαν στοιχείο της κοινωνικότητας μιας πόλης που αναπνέει τη μυρωδιά του καφέ σχεδόν κάθε ώρα της ημέρας.

Για τους μικρούς επισκέπτες, έχουν προγραμματιστεί δραστηριότητες, όπως τσουβαλοδρομίες, το κυνήγι του καφέ, με παρουσίαση και οργάνωση από την Άννα Μανιάτη και την Ομάδα της Δημιουργικής Πόρτας. Για τη διευκόλυνση των γονέων, έχει προγραμματιστεί και η λειτουργία παιδότοπου.

Στο πλαίσιο του Larissa Coffee Show αναμένεται να πραγματοποιηθεί σειρά συναντήσεων B2B (business-to-business), αλλά και B2C (business-to-consumer), στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους στην Κεντρική πλατεία, με καλαίσθητες κατασκευές και περίπτερα, έτοιμα να υποδεχθούν τους επισκέπτες, σε μια μοναδική ανταλλαγή αρωμάτων, γεύσεων και εμπειρίας καφέ. Συμμετέχουν οι: Mikel, Κiou Cafe, Carraro, SynCafe, De-tox, Ramblas, Coffee Island, , Lavazza, Κηποθέατρο, Cortese, Θεώνη, Lobster, Ζαχαροπλαστεία Κωνσταντινίδης.

After party

Στο Larissa coffee show συμμετέχουν διοργανώνοντας after coffee show party τα εξής μέλη του ΣΙΚΑΕΛ:

Lobster ΠΑΠΑΚΥΡΙΑΖΗ 20

Jaxx ΠΑΠΑΚΥΡΙΑΖΗ 13

Gossip ΚΟΥΜΑ 5

Sherlock easy bar ΠΑΠΑΚΥΡΙΑΖΗ 21

Δικαστικό ΠΑΠΑΚΥΡΙΑΖΗ 19

Hippy chic ΞΑΝΘΟΥ 14

Aperitton ΡΟΥΣΒΕΛΤ 18

Redbutton ΦΙΛΕΛΛΗΝΩΝ 54

Κηποθέατρο ΠΑΡΚΟ ΑΛΚΑΖΑΡ

Boho ΦΙΛΕΛΛΗΝΩΝ 58

Rubik ΡΟΥΣΒΕΛΤ 18

Kiou ΦΙΛΕΛΛΗΝΩΝ 3, ΔΕΥΚΑΛΙΩΝΟΣ 16, ΗΡΩΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ 26, ΛΑΜΠΡΟΥ ΚΑΤΣΩΝΗ 22, ΚΑΡΔΙΤΣΗΣ 133

Undo ΑΣΚΛΗΠΙΟΥ 23

Βατόμουρο ΤΡΙΚΑΛΩΝ 9

Μέγας χορηγός είναι η Volton, ενώ μεγάλος χορηγός επικοινωνίας είναι το Open. Χρυσοί χορηγοί: Kafea Terra, CoffeeDeal, Αργυροί χορηγοί: Bruno coffee stores, ΔΕΛΤΑ, Βιολάντα, Franklin, Lariplast.

Αναλυτικά πληροφορίες στο: https://www.larissacoffeeshow.gr


Πρόγραμμα - Είσοδος ελεύθερη

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24 ΜΑΪΟΥ: 17.00 - 22.00

 • Έναρξη Larissa Coffee Show - Υποδοχή
 • Coffee Masterclasses
 • Γευστικές δοκιμές
 • Τελετή έναρξης
 • 20.00: DJ Party με τον LIVA K: Ένας από τους πιο ταλαντούχους djs της γενιάς του, με live εμφανίσεις σε διάφορες χώρες και ηπείρους θα ξεσηκώσει όλη την Κεντρική Πλατεία.

ΣΑΒΒΑΤΟ 25 ΜΑΪΟΥ: 10:00 – 22:00

 • Coffee Masterclasses
 • Γευστικές δοκιμές
 • Παιδικές δραστηριότητες - Τσουβαλοδρομίες: Παρουσίαση & Διοργάνωση: Άννα Μανιάτη κι η Ομάδα της Δημιουργικής Πόρτας
 • Παιδικές δραστηριότητες - Το Κυνήγι του Καφέ: Παρουσίαση & Διοργάνωση: Άννα Μανιάτη κι η Ομάδα της Δημιουργικής Πόρτας
 • Τουρνουά Τάβλι
 • 20.00: Το μεγάλο μουσικό γεγονός, με καλεσμένους τον Κωστή Μαραβέγια και τον Πάνο Μουζουράκη

ΚΥΡΙΑΚΗ 26 ΜΑΪΟΥ: 10.00 - 21.00

 • Coffee Masterclasses
 • Διαγωνισμός Γευσιγνωσίας
 • Γευστικές δοκιμές
 • The Waiter’s Race - «Αγώνας δρόμου», με δίσκο, με έναν καφέ και ένα ποτήρι νερό. Νικητής είναι αυτός που τερματίζει πρώτος χωρίς ένα ρίξει τον καφέ έξω από το φλυτζάνι ή το νερό.
 • Τουρνουά τάβλι (συνέχεια)
 • 18.00: Closing Party with Local DJs - Βασίλης Μπέλλος & Γιάννης Καλλιμάνης
 • Πυροτεχνήματα

 

22-05-2024
"Σπαράγματα της Γλυκείας Χώρας" παρουσίαση του νέου βιβλίου του Μιχάλη Πέτρου

Το νέο βιβλίο του Μιχάλη Πέτρου  “ Σπαράγματα της Γλυκείας Χώρας”, παρουσιάζουν την Παρασκευή 31 Μαΐου 2024, στις 19:30, στη Λογοτεχνική Γωνιά, (Γαληνού και Φαρμακίδου, Λάρισα) το Ίδρυμα Συνέλευση των Πολιτών της Μεσογείου (Κύκλος Θεσσαλίας) FACM, ο Σύλλογος Ελλήνων Κοινωνιολόγων  Παράρτημα Ν. Λάρισας, το Ινστιτούτο Συμβουλευτικής και Ψυχοθεραπείας “Νήμα”, το βιβλιοπωλείο Καλτσάς και οι Εκδόσεις Αρμός, σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Λαρισαίων.                          

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: Νικολό Βογιαζίδης, Κοινωνιολόγος, Γιώργος Γιαννούσης, Ψυχοθεραπευτής - Οικογενειακός Θεραπευτής και ο συγγραφέας του βιβλίου Μιχάλης Πέτρου

Τη συζήτηση συντονίζει ο δημοσιογράφος Γιάννης Γιαννακόπουλος

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Το βιβλίο αναπτύσσει μια κλινική και μια θεωρία του πένθους, με αφετηρία μία ιδιαίτερη απώλεια: εκείνη των Ελληνοκύπριων αγνοουμένων από την τουρκική εισβολή του 1974. Η συγκρότηση της υπόθεσής τους σε ένα αδύνατο πένθος για τους συγγενείς τους εδράζεται σε ένα κοινωνικό βάθρο και σε μια πολιτική επιλογή, που καθιστούν την συλλογική προσπάθεια διεργασίας της απώλειας, η οποία υπερβαίνει εκείνη των αγνοουμένων, αδύνατη. Αφορά στην επιβίωση και το μέλλον της χώρας.

Ωστόσο, το βιβλίο δεν περιορίζεται στη μελέτη της κοινωνικά και πολιτικά περιπεπλεγμένης αυτής απώλειας. Πρόκειται για μια ευρύτερη ψυχαναλυτική και ανθρωπολογική προσέγγιση που επιχειρεί να συμβάλει στην ανάδειξη ανεπίγνωστων κοινωνικών και ασυνείδητων ψυχικών διεργασιών που μετέχουν της ιστορικής αιτιότητας και της πολιτισμικής εξέλιξης.

Υποστηρίζεται η υπόθεση ότι η ψυχική οργάνωση, η δομή και οι διεργασίες του ατομικού υποκειμένου, πολύ περισσότερο οι οδύνες του, δεν μπορούν να κατανοηθούν ικανοποιητικά, ακόμη λιγότερο να ανακουφισθούν, παρά μόνο αν συσχετισθούν με το περιεχόμενο και τη λειτουργία που λαμβάνουν για άλλα υποκείμενα και αν ενταχθούν στα πλαίσια μέσα στα οποία τα υποκείμενα εγγράφονται ως συγκροτούμενα και ταυτόχρονα ως συνιστώντα στοιχεία και κρίκοι ενός ιστορούμενου πολύ-υποκειμενικού συνόλου.

***

Ο Μιχάλης A. Πέτρου γεννήθηκε στη Λεμεσό. Είναι κλινικός ψυχολόγος και κοινωνικός ανθρωπολόγος, διδάκτωρ Κλινικής Ψυχολογίας και Ψυχοπαθολογίας του Πανεπιστημίου Lumière-Lyon 2. Εκεί δίδαξε στη δεκαετία του ’80, όπως και στις Ανώτερες Σχολές Ψυχιατρικών Νοσηλευτών, και εργάστηκε σε παιδοψυχιατρικά πλαίσια. Τις επόμενες δύο δεκαετίες εργάστηκε στο Ελληνικό Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών σε πρόγραμμα αποϊδρυματισμού. Διετέλεσε στη συνέχεια επιστημονικός υπεύθυνος του κέντρου για παιδιά με αυτισμό «Το Περιβολάκι ΙΙΙ».

Σήμερα εργάζεται ιδιωτικά σε Ελλάδα και Κύπρο ως ψυχαναλυτής και αναλυτής, συντονιστής και επόπτης ομάδων. Είναι μέλος της Ελληνικής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας, της International Psychoanalytical Association, της Société Française de Psychothérapie Psychanalytique de Groupe και της Ελληνικής Εταιρείας Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας Ομάδας.

22-05-2024
Οι πολίτες ρωτούν, ο Δήμαρχος, Θανάσης Μαμάκος απαντά - Πρεμιέρα για το Mayor Uncensored, με τον Λάκη Λαζόπουλο

-Πολιτισμός, Τουρισμός & Εξωστρέφεια στην ατζέντα της συζήτησης

Θα δούμε canoe kayak στον Πηνειό; Μήπως Food Festival στις όχθες του Πηνειού, όπως συμβαίνει σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις; Μπορεί η Λάρισα να διεκδικήσει τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης; Πότε θα είναι έτοιμο το ΟΥΗΛ; Και τι θα γίνει επιτέλους με το Arena;

Όλα αυτά -και πολλά άλλα- περιλαμβάνονται στο πρώτο επεισόδιο του «Mayor Uncensored», της νέας σειράς video podcast που κάνει πρεμιέρα σήμερα, Τρίτη 21 Μαΐου 2024. Πρόκειται για μια πρωτότυπη πρωτοβουλία του Δημάρχου Λαρισαίων, κ.Θανάση Μαμάκου, ώστε να βρίσκεται σε διαρκή και άμεση επικοινωνία με τους πολίτες, απαντώντας στις ερωτήσεις και τις ανησυχίες τους για όλα τα θέματα που αγγίζουν την καθημερινότητά τους, αλλά και το μέλλον της πόλης. Τα ερωτήματά τους, οι πολίτες τα καταθέτουν σε ειδικό post, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Κάθε επεισόδιο περιλαμβάνει διαφορετικές θεματικές ενότητες, πάντα με επίκεντρο τα ζητήματα που απασχολούν, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, τους κατοίκους, αλλά και τους επισκέπτες της Λάρισας. Σημαντικές προσωπικότητες της Λάρισας, από τον χώρο της τέχνης, του πολιτισμού, της επιστήμης, του επιχειρείν, της κοινωνικής δράσης & ακτιβισμού, αναλαμβάνουν να γίνουν η ...φωνή των πολιτών, σε έναν ανοιχτό και ειλικρινή διάλογο με τον Δήμαρχο Λαρισαίων.

Πολιτισμός, Τουρισμός, Εξωστρέφεια

Το πρώτο επεισόδιο είναι αφιερωμένο στο τρίπτυχο Πολιτισμός-Τουρισμός-Εξωστρέφεια, με καλεσμένο τον πιο γνωστό «Μήτσο» της χώρας: τον πολυτάλαντο και αγαπημένο Λαρισαίο, Λάκη Λαζόπουλο, που δίνει φωνή στα… αιτήματα του λαού, σε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον Δήμαρχο Λαρισαίων, Θανάση Μαμάκο, έξω και πέρα από τα συνηθισμένα.

Οι κ.κ. Μαμάκος και Λαζόπουλος μιλούν για τις δράσεις και πρωτοβουλίες, προκειμένου να ενισχυθεί η εξωστρέφεια της Λάρισας, την ένταξη του Πηνειού στη ζωή κατοίκων και επισκεπτών, τις μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις που φιλοξενεί, αλλά και μπορεί να φιλοξενήσει στο μέλλον η πόλη, για το FC Arena και την αθλητική κουλτούρα της Λάρισας, το «Προσκήνιο Πολιτισμού (Θέατρο ΟΥΗΛ), την υποψηφιότητα της Λάρισας για τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, την ανάπτυξη και προώθηση των μεγάλων φεστιβάλ της πόλης -Φεστιβάλ Κινηματογράφου, Φεστιβάλ Πηνειού, αλλά και το Larissa Coffee Show, που ανοίγει τις πύλες του σε λίγα 24ωρα.

Απολαύστε τη συζήτηση στους ακόλουθους συνδέσμους:

https://www.youtube.com/watch?v=hf5CzWRn6cw

https://open.spotify.com/episode/6PlGrI7Ov7xwLME0hHueRt?si=iXCgbSUqR22P6tZZ893T4w&nd=1&dlsi=ca9d67fae1d94e84

22-05-2024
Larissa Coffee Show: Το απόλυτο τριήμερο για τον καφέ έρχεται στη Λάρισα με δωρεάν συναυλίες και δυνατές συμμετοχές

- LIVA K, Μαραβέγιας-Μουζουράκης, DJ set, στο πιο επικό event της χρονιάς, με παρουσιάστρια τη μοναδική Ελένη Τσολάκη

- Γευσιγνωσία με μοναδικά χαρμάνια, masterclasses από κορυφαίους ειδικούς, γευστικοί συνδυασμοί γλυκών & η απόλυτη εμπειρία shopping προιόντων καφέ από τα μεγαλύτερα brands στον κόσμο

«Ραντεβού» στη Λάρισα, το τριήμερο 24, 25 & 26 Μαΐου, δίνουν οι απανταχού λάτρεις του καφέ, με την Κεντρική πλατεία της πόλης να γίνεται το απόλυτο σημείο συνάντησης. Πρωταγωνιστές είναι όλοι οι συντελεστές του καφέ, μεγάλοι πολυεθνικοί όμιλοι, καθώς και αλυσίδες καφέ, με δυναμική παρουσία και πολλές δραστηριότητες, για μικρούς και μεγάλους. Δωρεάν συναυλίες, με LIVA K, Κωστή Μαραβέγια-Πάνο Μουζουράκη και τους Λαρισαίους Djs, Βασίλη Μπέλλο και Γιάννη Καλλιμάνη, δίνουν τον ρυθμό σε τούτη τη μεγάλη γιορτή-αφιέρωμα στην κουλτούρα του καφέ, για πρώτη φορά πανελλαδικά, σε τόσο υψηλό επίπεδο.

Η γνωστή παρουσιάστρια και ραδιοφωνική παραγωγός Ελένη Τσολάκη αναλαμβάνει την παρουσίαση της τριήμερης γιορτής και θα είναι αυτή που θα υποδεχθεί –μαζί με τις Λαρισαίες και τους Λαρισαίους- τον LIVA K, έναν από τους καλύτερους dj’s της εποχής μας, την Παρασκευή 24 Μαΐου, σε μια μοναδική συναυλία που θα αφήσει εποχή! Τη «σκυτάλη» παίρνουν το Σάββατο, 25 Μαΐου 2024, οι Κωστής Μαραβέγιας και Πάνος Μουζουράκης, που θα κάνουν χαμό σε ένα τρελό πάρτι, με αγαπημένες μελωδίες και τραγούδια. Την Κυριακή, 26 Μαΐου, οι Λαρισαίοι DJs θα μας κρατήσουν σε χορευτικούς ρυθμούς, ενώ η «αυλαία» του Larissa Coffee Show πέφτει με ένα φαντασμαγορικό show πυροτεχνημάτων, που θα φωτίσουν τον ουρανό της Λάρισας.

Απόλυτος προορισμός

Μοναδικά χαρμάνια καφέ, masterclasses από κορυφαίους ειδικούς που αποκαλύπτουν όλα τα μυστικά του καφέ, γευστικοί συνδυασμοί γλυκών, που συνοδεύουν το αγαπημένο ρόφημα, αλλά και η απόλυτη εμπειρία shopping προιόντων καφέ από τα μεγαλύτερα brands θα είναι στη διάθεση κατοίκων και επισκεπτών. Είναι μια μεγάλη γιορτή της πόλης, για την πόλη της Λάρισας, που στο επίκεντρό της βρίσκεται ο καφές, σαν επαγγελματικό προϊόν, σαν επιχειρηματική δραστηριότητα, σαν μέρος της καθημερινότητας των πολιτών, σαν στοιχείο της κοινωνικότητας μιας πόλης που αναπνέει τη μυρωδιά του καφέ σχεδόν κάθε ώρα της ημέρας.

Για τους μικρούς επισκέπτες, έχουν προγραμματιστεί δραστηριότητες, όπως τσουβαλοδρομίες, το κυνήγι του καφέ, με παρουσίαση και οργάνωση από την Άννα Μανιάτη και την Ομάδα της Δημιουργικής Πόρτας. Για τη διευκόλυνση των γονέων, έχει προγραμματιστεί και η λειτουργία παιδότοπου.

Στο πλαίσιο του Larissa Coffee Show αναμένεται να πραγματοποιηθεί σειρά συναντήσεων B2B (business-to-business), αλλά και B2C (business-to-consumer), στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους στην Κεντρική πλατεία, με καλαίσθητες κατασκευές και περίπτερα, έτοιμα να υποδεχθούν τους επισκέπτες, σε μια μοναδική ανταλλαγή αρωμάτων, γεύσεων και εμπειρίας καφέ. Συμμετέχουν οι: Κιου Cafe, Carraro, SynCafe, De-tox, Ramblas, Coffee Island, Mikel, Lavazza, Κηποθέατρο, Corteze, Θεώνη, Lobster, Atlas Food Trade, Meka Quality Group, Ζαχαροπλαστεία Κωνσταντινίδης.

Μέγας χορηγός είναι η Volton, ενώ μεγάλος χορηγός επικοινωνίας είναι το Open. Χρυσοί χορηγοί: Kafea Terra, CoffeeDeal, Αργυροί χορηγοί: Bruno coffee stores, ΔΕΛΤΑ, Βιολάντα, Franklin, Lariplast.

Αναλυτικά πληροφορίες στο: https://www.larissacoffeeshow.gr

Πρόγραμμα - Είσοδος ελεύθερη

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24 ΜΑΪΟΥ: 17.00 - 22.00

 • Έναρξη Larissa Coffee Show - Υποδοχή
 • Coffee Masterclasses
 • Γευστικές δοκιμές
 • Τελετή έναρξης
 • 20.00: DJ Party με τον LIVA K

ΣΑΒΒΑΤΟ 25 ΜΑΪΟΥ: 10:00 – 22:00

 • Coffee Masterclasses
 • Γευστικές δοκιμές
 • Παιδικές δραστηριότητες - Τσουβαλοδρομίες: Παρουσίαση & Διοργάνωση: Άννα Μανιάτη κι η Ομάδα της Δημιουργικής Πόρτας
 • Παιδικές δραστηριότητες - Το Κυνήγι του Καφέ: Παρουσίαση & Διοργάνωση: Άννα Μανιάτη κι η Ομάδα της Δημιουργικής Πόρτας
 • Τουρνουά Τάβλι
 • 20.00: Συναυλία με τον Κωστή Μαραβέγια και τον Πάνο Μουζουράκη

ΚΥΡΙΑΚΗ 26 ΜΑΪΟΥ: 10.00 - 21.00

 • Coffee Masterclasses
 • Διαγωνισμός Γευσιγνωσίας
 • Γευστικές δοκιμές
 • The Waiter’s Race
 • Τουρνουά τάβλι (συνέχεια)

 • 18.00: Closing Party with Local DJs
 • Πυροτεχνήματα
21-05-2024
"Η λίμπιντο των αγγέλων" το νέο μυθιστόρημα του Νίκου Μάντζιου παρουσιάζεται στη Λάρισα

“Η λίμπιντο των αγγέλων” το νέο μυθιστόρημα του Νίκου Μάντζιου παρουσιάζεται στη Λάρισα τη Δευτέρα 27 Μαϊου 2024 στις 20.00 στη Λογοτεχνική Γωνιά Λάρισας (Γαληνού και Φαρμακίδου), από την Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Λαρισαίων, το βιβλιοπωλείο ΚΑΛΤΣΑΣ και τις εκδόσεις  Γραφή.

 Για το βιβλίο, το οποίο είναι προτεινόμενο μυθιστόρημα για τα βραβεία “ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ” 2024, θα μιλήσουν οι:Θωμάς Ψύρρας, συγγραφέας και Ειρήνη Κόκκα, Κοιν. Κλιν. Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια. Την εκδήλωση θα συντονίσει ο Γιάννης Γιαννακόπουλος, δημοσιογράφος

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

Η Κορίνα (κεντρικός χαρακτήρας του βιβλίου) καλείται να διαχειριστεί έναν αληθινό εφιάλτη μετά από ένα περίεργο όσο και σπάνιο ατύχημα το οποίο την καθηλώνει σε αναπηρικό αμαξίδιο. Προσπαθεί με κάθε τρόπο να προσαρμόσει τη δικιά της κανονικότητα σ’ αυτή των «κανονικών» ανθρώπων και να πείσει ότι παραμένει μια κοπέλα που εξακολουθεί να έχει λίμπιντο, να κάνει όνειρα και να έχει τις ίδιες ανάγκες με τις συνομήλικές της. Χτυπάει τη γροθιά στο μαχαίρι, κάνει λάθος επιλογές, υποδύεται κόντρα ρόλους, μέχρι να καταλήξει στη μοναδική επιλογή, αυτή που είχε από την αρχή και που έχουμε όλοι μας: στη ζωή.

Ο συγγραφέας, αξιοποιώντας την πολύχρονη εμπειρία του στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση, με ενσυναίσθηση και απόλυτο σεβασμό στο ευαίσθητο αυτό θέμα, σπάει τα ταμπού και προτείνει να δούμε μέσα από τα μάτια της νεαρής αυτής κοπέλας -σχεδόν ενσωματώνοντάς μας στο παραλυτικό της κορμί- τον αγώνα που δίνουν αυτά τα άτομα προκειμένου να πείσουν ότι δεν είναι ασεξουαλικοί άγγελοι. Αντίθετα, παραμένουν ενεργοί στο φλερτ και το ερωτικό παιχνίδι και το να αρνούμαστε τη σεξουαλική τους υπόσταση είναι σαν να αρνούμαστε την ίδια την ανθρώπινη φύση.

Το μυθιστόρημα αυτό αποτελεί μια από τις ελάχιστες λογοτεχνικές απόπειρες –τουλάχιστον στην ελληνική βιβλιογραφία– να αναδείξει ένα ζήτημα που θεωρείται ταμπού παγκοσμίως: αυτό της σεξουαλικότητας στην αναπηρία. Τα άτομα σε αναπηρικά αμαξίδια γίνονται, κατά κάποιον τρόπο, «αόρατα» και ακόμα πιο αόρατη γίνεται η ερωτική πραγματικότητα την οποία βιώνουν.

«Η λίμπιντο των αγγέλων» του Νίκου Μάντζιου από τις εκδόσεις Γραφή, είναι ένα μυθιστόρημα που έρχεται να ταράξει τις ήρεμες ζωές των αναγνωστών που θα το πάρουν στα χέρια τους.

Όμως όλα στη ζωή είναι θέμα επιλογών, και για την Κορίνα οι επιλογές είναι τραγικά λιγότερες.

Βιογραφικό συγγραφέα

Ο Νίκος Μάντζιος γεννήθηκε στην Πύλη Τρικάλων. Σπούδασε μαθηματικά στη Ρώμη και άσκησε για χρόνια το επάγγελμα του φροντιστή. Παρακολούθησε, μεταξύ άλλων, σεμινάρια συμβουλευτικής ψυχιατρικής, Αφηγηματικής Τέχνης και Δημιουργικής γραφής. Ασχολήθηκε με την μετάφραση και διερμηνεία στα Ιταλικά και Ισπανικά. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακών διπλωμάτων στην Ειδική Αγωγή και στην Αθλητική Αναψυχή και Ψυχολογία.

Τα τελευταία χρόνια διδάσκει μαθηματικά σε δομές της Ειδικής Αγωγής. Παράλληλα οργανώνει και συντονίζει εργαστήρια Δημιουργικής γραφής και έχει ραδιοφωνική εκπομπή με θέμα το βιβλίο.

 Έχει εκδώσει: «Βλέπε οπισθόφυλλο», μικροδιηγήματα (Απόπειρα, 2017), «Θρύλοι και παραμύθια από την Μεσαιωνική Ισπανία» (Απόπειρα, 2018), «Βράδυ Τετάρτης», ανθολογία μικροδιηγήματος στην οποία συμμετείχε και έκανε και την επιμέλεια (Απόπειρα, 2018), «Ο εξομολόγος του Θεού», σπονδυλωτό μυθιστόρημα (Απόπειρα, 2019), το οποίο μεταφράστηκε και κυκλοφορεί και στην αγγλική γλώσσα, «Ο φόβος της λευκής σελίδας», οδηγός λογοτεχνικής γραφής (Γραφή, 2022).

20-05-2024
Ανοίγει τις πόρτες της η Βοτανική Συλλογή του Δήμου Λαρισαίων

Ανοίγει τις πόρτες της η Βοτανική Συλλογή του Δήμου Λαρισαίων - Από σήμερα οι οργανωμένες επισκέψεις μαθητών και εκπαιδευτικών μονάδων

Τις πόρτες της στους μικρούς πολίτες της Λάρισας ανοίγει η Βοτανική Συλλογή του Δήμου Λαρισαίων, από σήμερα, Δευτέρα 20 Μαΐου και ως τις 30 Αυγούστου. Για τον σκοπό αυτό, η Διεύθυνση Πρασίνου του Δήμου Λαρισαίων προσκαλεί τα παιδιά των ειδικών σχολείων και μη, Δομών Υποδοχής και Εκπαίδευσης Προσφύγων (ΔΥΕΠ) της Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, παιδικών σταθμών του δήμου, και άλλων μη κυβερνητικών οργανώσεων, σε μια σειρά οργανωμένων ξεναγήσεων στον χώρο της Βοτανικής Συλλογής, που βρίσκεται στο πάρκο του Αλκαζάρ.

Να σημειωθεί ότι ο χώρος της Βοτανικής συλλογής εκτείνεται σε μια περιφραγμένη έκταση περίπου 3.000 m2, με 11 θεματικά διαμορφωμένα παρτέρια, τα οποία επικοινωνούν μεταξύ τους με διαδρόμους και φιλοξενούν μεγάλο αριθμό της χλωρίδας που εκφύεται στα πάρκα και άλση της Λάρισας και όχι μόνο, όπως διάφορα φυλλοβόλα και αειθαλή δέντρα, κωνοφόρα, θάμνοι, φυτά εδαφοκάλυψης, ανθόφυτα, ροδώνες, αρωματικά φυτά, βότανα και χλοοτάπητα.

Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία, στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, να έρθουν σε επαφή και γνωριμία με τη χλωρίδα της πόλης μας, την παραγωγική διαδικασία της Δ/νσης Πρασίνου σε δέντρα, θάμνους, ανθόφυτα και αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά. Επιπλέον τα παιδιά θα έχουν την δυνατότητα με τη βοήθεια έμπειρου επιστημονικού προσωπικού της Δ/νσης Πρασίνου, να συζητήσουν τη σημασία και αξία του πρασίνου, τη σημασία της ανακύκλωσης ,τη σημασία της κομποστοποίησης, αλλά και τη σημασία της προστασίας των πάρκων και γενικότερα του Περιβάλλοντος, που είναι υπόθεση όλων μας.

Παρακαλούνται οι υπεύθυνοι των σχολείων να επικοινωνούν με τον αν. Προϊστάμενο του τμήματος Αστικού & Περιαστικού πρασίνου της Δ/νσης Πρασίνου, κ. Χρήστο Μανούσιο, Περιβαλλοντολόγο, στα τηλέφωνα 2410-614637, 622956, ώστε να ορίζεται η ημέρα της επίσκεψης.

20-05-2024
Ακύρωση παράστασης της Ερασιτεχνικής Θεατρικής Ομάδας «Zeppelin»

Ακυρώνεται λόγω ασθένειας ηθοποιού η θεατρική παράσταση «Οδός Νοταρά» της Ερασιτεχνικής Θεατρικής Ομάδας «Zeppelin», η οποία είχε προγραμματιστεί για την Δευτέρα 20-5-2024 & Τρίτη 21-5-2024 (ώρα 9.30μμ) στο θέατρο «Κώστας Τσιάνος», στα πλαίσια του Φεστιβάλ που διοργανώνει το Θεσσαλικό θέατρο «Όλη η πόλη μια Σκηνή» Μάϊος - Ιούνιος 2024.

17-05-2024
Συνεδρίαση Δημοτικής Επιτροπής - Τετάρτη 22/05/2024, ώρα 11:00

Για το κείμενο της πρόσκλησης, πατήστε ΕΔΩ

17-05-2024
Παρουσίαση βιβλίου "Αόρατα Φτερά" της Μπέττυς Μαγρίζου

Το βιβλίο της Μπέττυς Μαγρίζου με τίτλο ΑΟΡΑΤΑ  ΦΤΕΡΑ παρουσιάζουν την Τετάρτη  22 Μαΐου  2024, η Αντιδημαρχία Πολιτισμού Δήμου Λαρισαίων, οι Εκδόσεις Καστανιώτη και το βιβλιοπωλείο Καλτσάς, στις 19.30 στη Λογοτεχνική Γωνιά (Γαληνού και Φαρμακίδου).

Η συγγραφέας του μπεστ σέλλερ ΤΟ ΒΡΑΧΙΟΛΙ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ , που μεταφέρθηκε με μεγάλη επιτυχία στην ΕΡΤ σε σειρά 8 επεισοδίων και παίζεται στο ERTFLIX και στο ERTFLIX  INTERNATIONAL, μας συστήνει το νέο της βιβλίο.

Τα Αόρατα Φτερά είναι ένα περιπετειώδες μυθιστόρημα, που μπορεί να χαρακτηριστεί και αστυνομικό θρίλερ, με μια γρήγορη κινηματογραφική πλοκή και με πολλές ανατροπές. Ένα μυθιστόρημα για την διαφορετικότητα, τη δικαίωση αλλά και την ιστορική αλήθεια. Έχει για  ηρωίδα του, την Εύα Καμπά, ένα ανάπηρο 15 χρονο κορίτσι , που ονειρεύεται να γίνει μπαλαρίνα και ζει  σε μια κοινωνία που δεν αποδέχεται την διαφορετικότητα, πόσο μάλλον τα άτομα με ειδικές ανάγκες.  Το κορίτσι αυτό γίνεται  θύμα απαγωγής. Παρακολουθούμε κατά την διάρκεια της απαγωγής της τις σκέψεις της και τις αναδρομές της, στο «βαρύ» παρελθόν της οικογένειας της αλλά και της Ελλάδας . Ο ναζί λοχαγός  Άντολφ Χόρβαρτ, βρίσκεται χρόνια μετά τη λήξη του β’ Παγκόσμιου Πόλεμου, μπροστά τους. Τι σχέση άραγε μπορεί να έχει με την απαγωγή της μικρής κοπέλας;

Για όλα αυτά θα μιλήσουν ο σκηνοθέτης-συγγραφέας Βαγγέλης Κολώνας, ο ποιητής Κώστας Λάνταβος και ο συγγραφέας Θωμάς Ψύρρας ενώ τον συντονισμό θα κάνει ο ποιητής και εκδότης της Θράκας Θάνος Γώγος.

Κείμενα θα διαβάσει η συγγραφέας, η οποία θα υπογράψει και τα βιβλία της.

17-05-2024
9ο Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου του Δήμου Λαρισαίων

Το 9ο Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου Λάρισας διοργανώνουν ο Δήμος Λαρισαίων, η Αντιδημαρχία Πολιτισμού και o Δημοτικός Κουκλοθίασος Τιριτόμπα, από τις 21 έως τις 26 Μαΐου 2024, στο Μύλο του Παππά.

Το Φεστιβάλ περιλαμβάνει άφθονο κουκλοθέατρο για μικρούς και μεγάλους, θεματικές ξεναγήσεις, έκθεση φωτογραφίας , παραστάσεις στην αυλή του Μύλου και μια ολόκληρη ημέρα με κατασκευές στο Μουσείο Κούκλας.

Για έξι ημέρες στο Μύλο του Παππά, θα ζωντανέψει ο μαγικός κόσμος του κουκλοθεάτρου με πλάσματα απίθανα, μοναδικά, παραμυθένια να μεταμορφώνονται σε μια ανοιχτή αγκαλιά για τα παιδιά.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 9ΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ

ΤΡΙΤΗ 21/5

OPEN DAY ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΟΥΚΛΑΣ

Το Μουσείο Κούκλας καλωσορίζει τους μικρούς επισκέπτες και γιορτάζει μαζί τους τα 40 χρόνια Τιριτόμπα ...όλη μέρα! 

Φτιάξε κι εσύ τη δική σου κούκλα για να παίζεις κουκλοθέατρο στο σπίτι και γνώρισε όλα τα εκθέματα της μόνιμης έκθεσης του μουσείου με μια μοναδική ξενάγηση.

Τα υλικά κατασκευής παρέχονται δωρεάν.

'Ωρες 09.00-21.00

Τοποθεσία : Μουσείο Κούκλας στο Μύλο του Παππά

Είσοδος ελεύθερη 

ΤΕΤΑΡΤΗ 22/5

"Τιριτόμπα 40 χρόνια" ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ της Κατερίνας Λιάπτσιου 

Ένα οδοιπορικό στην ιστορία του Τιριτόμπα μέσα από 15 συλλεκτικές φωτογραφίες της δημιουργού. Κάθε φωτογραφία και μια κατάθεση ψυχής μπροστά αλλά και πίσω από τη σκηνή του κουκλοθεάτρου, με την υπογραφή της φωτογράφου του Τιριτόμπα που σφραγίζει το χρόνο με την αιωνιότητα.

Την έκθεση θα συνοδέψουν συλλεκτικές κούκλες και σκηνικά αντικείμενα των δημιουργών του Τιριτόμπα Σοφίας Φουτζοπούλου και Κώστα Χατζηανδρέου. 

Τοποθεσία Κεντρικό κτίριο του Μύλου του Παππά 

Εγκαίνια Έκθεσης : Τετάρτη 22/5 ώρα 19.30 

Ωράριο λειτουργίας: 22/5-25/5 ώρες 10.00-13.00 & 19.00-21.00 και 26/5 ώρες 19.00-21.00

Είσοδος ελεύθερη

ΠΕΜΠΤΗ 23/5

" Τικ και Τέλα - Ο Καινούριος φίλος" ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟ

Από την ομάδα Κιβωτός Μύθων της Παραμυθοχώρας

Ο Τικ και η Τέλα φοράνε τα μαγιό τους, τα καπέλα τους και το αντηλιακό τους και ετοιμάζονται για μια μέρα γεμάτη παιχνίδι στην παραλία! Γεμίζουν τα κουβαδάκια τους, σκάβουν τρύπες στην άμμο, παίζουν με το νερό. Περνάνε τέλεια! Όταν όμως η Τέλα αποκοιμιέται, ο Τικ κάνει έναν καινούργιο φίλο. Η Τέλα νιώθει πολύ μόνη της, δεν της αρέσουν τα παιχνίδια του Τικ και του Ζακ…Όταν όμως πηγαίνουν όλοι για παγωτό, ένας γλάρος θα ανατρέψει τα πάντα!

Η Μαρία και η Σπυριδούλα Παραγεωργίου γεμίζουν με… άμμο, φύλλα, καπέλα και μαγιό τη μαγική βαλίτσα της Παραμυθοχώρας! Με χειροποίητες κούκλες, χρωματιστά σκηνικά, μουσική και πολύ φαντασία ο Καινούργιος φίλος ζωντανεύει με απλότητα, ευαισθησία και πολύ χιούμορ σε μια παράσταση που εμπλέκει διαδραστικά τα παιδιά, γίνεται αφορμή για σκέψη και συζήτηση ενώ μαζί χαρίζει σε μικρούς και μεγάλους στιγμές ξεγνοιασιάς και διασκέδασης.

Ώρες : 17.00-18.00 και 19.00-20.00

Τοποθεσία : Κουκλοθέατρο στο Μύλο

Ηλικίες : 2-6 ετών

Είσοδος ελεύθερη 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24/5

" Η Φεγγαρόσουπα" ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟ

Από την ομάδα Θεάτρου Κούκλας Κοκου-Μουκλό 

Ο πονηρός μάγος Λοπωδύτ ανακατεύει στο τσουκάλι του μια θαυματουργή ...Φεγγαρόσουπα!

Όμως τα ξόρκια του είναι μπαγιάτικα και τα μαγικά του δεν πιάνουν. Ο πιστός βοηθός του είναι πάντα δίπλα του κάνοντας ένα σωρό γκάφες! Κάπως έτσι περνάει ο καιρός μέχρι τη στιγμή που δύο μικρά, γλυκύτατα, παράξενα πλασματάκια μπλέκονται στα πόδια του...

Άραγε θα καταφέρουν να μεταμορφωθούν πίνοντας τη μαγική Φεγγαρόσουπα; Θα καταφέρουν να γίνουν όπως οι άλλοι για να αποκτήσουν τους φίλους που τόσο ονειρεύονται;

Μία κωμική παράσταση καταστάσεων που θα δώσει στα παιδιά το ερέθισμα να σκεφτούν ότι η μοναδικότητα του καθενός μας είναι ο πιο πολύτιμος θησαυρός!

Ώρα 20.00 -21.00 

Τοποθεσία: Προαύλιο στο Μύλο του Παππά 

Ηλικίες: Από 3 ετών

Είσοδος Ελεύθερη

ΣΑΒΒΑΤΟ 25/5

" Λυκουργο- μπερδέματα" ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟ

Από την ομάδα ANTRALA PUPPET THEATER

Ο Λυκούργος είναι ένας καλοκάγαθος λύκος, αλλά πολύ γκαφατζής. Στο παραμύθι που κατοικεί, έχει προκαλέσει, άθελά του, μεγάλες ζημιές. Όλα ξεκινούν, όταν τον διώχνουν από το Λυκοχωριό και βρίσκεται μόνος στη βιβλιοθήκη, να περιπλανιέται από παραμύθι σε παραμύθι. Τι τον περιμένει άραγε στην πελώρια βιβλιοθήκη; Θα καταφέρει να βρει κάπου να μείνει; Μια διαδραστική παράσταση κουκλοθεάτρου που κρύβει πολλές εκπλήξεις.

Στην παράσταση παίζουν 20 κούκλες και χρησιμοποιούνται τρεις τεχνικές κουκλοθεάτρου, όπως το θέατρο σκιών, οι μαριονέτες και οι μαρότες.

 Ώρα 20.00 -21.00 

Τοποθεσία: Προαύλιο στο Μύλο του Παππά 

Ηλικίες: Από 3 ετών

Είσοδος Ελεύθερη

ΚΥΡΙΑΚΗ 26/5

" Τρεις...κι ο Αίσωπος!" ΘΕΑΤΡΟ ΚΟΥΚΛΑΣ

Από την ομάδα Μικρός Βορράς

Τρεις ηθοποιοί μεταμορφώνονται επί σκηνής κάθε φορά σε διαφορετικούς χαρακτήρες, για να εμψυχώσουν και να αφηγηθούν τέσσερις νέους μύθους του αγαπημένου μας παραμυθά: Η Αλεπού και ο Λέλεκας, Καθένας με τη γνώμη του, Ο Τζίτζικας και τα Μυρμήγκια, και Το Λιοντάρι και η Ποντικίνα.
Κάθε μύθος αναπαρίσταται με ένα διαφορετικό είδος θεάτρου (θέατρο φόρμας, μουσικό θέατρο, κουκλοθέατρο, θέατρο με μάσκα), ώστε να εισάγει τα παιδιά στον πλούτο και την ποικιλία των μέσων με τα οποία μπορεί να λεχθεί μια ιστορία.

Στο έργο, έννοιες όπως η φιλία, η βία, ο ρατσισμός, η αυτοπεποίθηση, το θάρρος της γνώμης και η αξία της εργατικότητας και της προνόησης αναδύονται μέσα από τις ιστορίες και φωτίζονται από τους ρόλους.

Οι ήρωες του έργου που είναι έντονοι και ακραίοι μέσα από τις καταστάσεις και τα βιώματά τους αναπλάθονται, διαμορφώνονται, εξελίσσονται, αλλάζουν και φέρνουν την ανατροπή στις σχέσεις τους, τόσο με τον εαυτό τους όσο και με τα πλάσματα που συμβιώνουν στο περιβάλλον τους.

Ώρα 20.00 -21.00 

Τοποθεσία: Προαύλιο στο Μύλο του Παππά 

Ηλικίες: Από 3 ετών

Είσοδος Ελεύθερη

17-05-2024
Διακήρυξη Δημοπρασίας για την εκμίσθωση αναψυκτηρίου με εγκαταστάσεις MINI GOLF στο Πάρκο Αλκαζάρ
17-05-2024
Ανακοινώνεται η έναρξη της διαδικασίας υποβολής Αιτήσεων για τη νέα σχολική χρονιά 2024-2025 στους Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου Λαρισαίων και για την Απογευματινή Ζώνη

Η Αντιδημαρχία Παιδείας και Άθλησης και η  Διεύθυνση Παιδείας, αντιλαμβανόμενες τις ανάγκες των συμπολιτών μας, θα επιδιώξουν και φέτος να καλύψουν στο μέγιστο βαθμό τις ανάγκες των οικογενειών της πόλης. Κύριο μέλημα είναι η δημιουργία  ενός  οικείου περιβάλλοντος όπου με τη συνδρομή έμπειρων παιδαγωγών και εξωτερικών συνεργατών θα υποστηρίζεται η εκπαίδευση, η  δημιουργικότητα και η ασφάλεια των παιδιών προωθώντας την ευημερία τους με κάθε δυνατό τρόπο.

Στο ημερήσιο πρόγραμμα των Παιδικών Σταθμών  της Διεύθυνσης Παιδείας εντάσσονται:

 • Καθημερινή φύλαξη και φροντίδα σε ένα παιδαγωγικό περιβάλλον
 • Ισορροπημένη ημερήσια διατροφή από σύγχρονα μαγειρεία
 • Ιατρική παρακολούθηση από παιδιάτρους
 • Πρόγραμμα κολύμβησης
 • Μουσικές και αθλητικές δραστηριότητες
 • Εκμάθηση ποδηλάτου και κυκλοφοριακής αγωγής στους Παιδικούς Σταθμούς με επισκέψεις στο «Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής»
 • Θεατρικό παιχνίδι
 • Αισθητική αγωγή
 • Θεατρικές παραστάσεις και κουκλοθέατρο
 • Εκδρομές, επισκέψεις στα Μουσεία και πολιτιστικούς χώρους της πόλης
 • Προγράμματα συνεργασίας με ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς, με Ιατρικό & Οδοντιατρικό Σύλλογο, με ΙΕΚ και άλλους φορείς
 • Φυσικές Επιστήμες και Αστεροσκοπείο (Ταξιδεύω στο διάστημα και κοιτάζω τα άστρα)
 • Εκδηλώσεις θρησκευτικού, εθνικού, ψυχαγωγικού περιεχομένου
 • Συναντήσεις συνεργασίας γονέων- παιδαγωγών-Σχολές γονέων

Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για την εγγραφή νηπίων και βρεφών στους  Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς για το έτος 2024-205 ξεκινάει την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17/5/2024 και θα ολοκληρωθεί την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 07/6/2024.

Παράλληλα, θα κατατίθενται αιτήσεις  για τα παιδιά που θα φιλοξενηθούν στην απογευματινή ζώνη(5ος ΠΣ).

Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται κατ΄ επιλογή του γονέα με ένα από τους εξής τρόπους:

1. Ηλεκτρονικά μέσω του site Δήμου : www.larissa.gov.gr ⟶ στο μενού e-υπηρεσίες ⟶ Διεύθυνση Παιδείας - Αιτήσεις εγγραφών στους Παιδικούς Σταθμούς για το σχολικό έτος 2024-2025

Οδηγίες υπάρχουν στο site του Δήμου

ΠΡΟΣΟΧΗ!  Στην ψηφιακή πλατφόρμα επισυνάπτονται όλα τα δικαιολογητικά. Χωρίς επισύναψη των δικαιολογητικών η αίτηση δε θα ισχύει!

2. Με φυσική παρουσία προσκομίζοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά τις ώρες από 08:30 π.μ. έως 14:00 μ.μ., στους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς.

Στους Παιδικούς Σταθμούς γίνονται δεκτές αιτήσεις παιδιών γεννηθέντα από 1/1/2021 έως 28/2/2024.  Δίνεται η δυνατότητα επιλογής πέντε (5) Παιδικών Σταθμών και η φιλοξενία των παιδιών σύμφωνα με την ηλικία τους κατανέμονται ως εξής:

 • ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ –ΤΜΗΜΑ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ από 6 μηνών έως την εγγραφή τους στην υποχρεωτική εκπαίδευση ⟶ 27ος Βρεφονηπιακός Σταθμός Ανθούπολης (παιδιά γεννηθέντα από 1/1/2021 έως 28/2/2024)
 • ΒΡΕΦΗ από 6 μηνών έως 2,5 ετών ⟶ 19ος & 21ος Βρεφικοί Σταθμοί (παιδιά γεννηθέντα από 1/1/2022 έως 28/2/2024)
 • ΒΡΕΦΗ-ΝΗΠΙΑ από 6 μηνών έως την εγγραφή τους στην υποχρεωτική εκπαίδευση ⟶ 3ος, 4ος, 5ος, 6ος, 7ος,10ος, 13ος, 14ος, 15ος, 17ος, 18ος, 20ος, 25ος Βρεφονηπιακοί Σταθμοί (παιδιά γεννηθέντα από 1/1/2021 έως 28/2/2024)
 • ΒΡΕΦΗ-ΝΗΠΙΑ από 18 μηνών έως την εγγραφή τους στην υποχρεωτική εκπαίδευση ⟶ 2ος, 8ος, 12ος, 16ος, 22ος, 23ος, 24ος Βρεφονηπιακοί Σταθμοί (παιδιά γεννηθέντα από 1/1/2021 έως 28/2/2023)
 • ΝΗΠΙΑ από 2,5 ετών έως την εγγραφή τους στην υποχρεωτική εκπαίδευση ⟶ 9ος, 11ος, 26ος Παιδικοί Σταθμοί (παιδιά γεννηθέντα από 1/1/2021 έως 28/2/2022)

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ

 1. Αίτηση Εγγραφής & έντυπο μοριοδότησης
 2. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης
 3. Πιστοποιητικό υγείας παιδιού
 4. Τελευταίο Εκκαθαριστικό σημείωμα  του γονέα
 5. Βεβαίωση εργασίας ή κάρτα ανεργίας μητέρας

Εάν εργάζονται και οι δύο γονείς προσκομίζονται οι βεβαιώσεις εργασίας και των δύο γονέων 

Περισσότερες πληροφορίες για κάθε επιμέρους δικαιολογητικό που θα χρειαστεί ο γονέας να καταθέσει, μπορεί να ανατρέξει στην ιστοσελίδα του Δήμου. (www.larissa.gov.gr)

Τα αποτελέσματα επιλογής παιδιών θα αναρτηθούν στα γραφεία της Δ/νσης και στους κατά τόπους Παιδικούς Σταθμούς μετά τις 19 Ιουλίου 2024

Αιτήσεις Β΄ περιόδου, για την εξυπηρέτηση γονέων από μεταθέσεις, αποσπάσεις κ.λ.π. καθώς και ενστάσεις θα γίνουν δεκτές από 1 έως 10 Σεπτεμβρίου 2024, στα γραφεία της Δ/νσης (Ρούσβελτ & Οικονόμου εξ Οικονόμων 8Α) κατόπιν επικοινωνίας.

Υπενθυμίζουμε ότι το ωράριο λειτουργίας των παιδικών σταθμών είναι:

 • Πρωινή Ζώνη: Δευτέρα-Παρασκευή 07:00-16:00
 • Απογευματινή Ζώνη: (5ος) Δευτέρα-Παρασκευή 16:45-21:15
17-05-2024
ΔΕΗ Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος 2024 - Δράσεις στο Μεζούρλο

Ενθουσιασμός και πλούσιες δράσεις στο Μεζούρλο για τον ΔΕΗ-Διεθνή Ποδηλατικό Γύρο Ελλάδος - «Ενισχύουμε τη σχέση και την αγάπη της Λάρισας για τον αθλητισμό», τονίζει ο Δήμαρχος Λαρισαίων, κ.Θανάσης Μαμάκος

Με ενθουσιασμό και πλούσιες παράλληλες δράσεις για μικρούς και μεγάλους η Λάρισα υποδέχθηκε τους αθλητές του ΔΕΗ-Διεθνούς Ποδηλατικού Γύρου 2024, στο Μεζούρλο. Από νωρίς το μεσημέρι, στο σημείο συγκεντρώθηκε πλήθος κόσμου, που έδωσε δυναμικό «παρών» και συμμετείχε στις εκδηλώσεις του Δήμου Λαρισαίων. Να σημειωθεί ότι η Λάρισα αποτέλεσε μέρος του ΕΤΑΠ-2 (Κατερίνη-Καρδίτσα), με το πελοτόν 120 αθλητών από 17 χώρες να πραγματοποιούν ένα συναρπαστικό σπριντ, που χειροκροτήθηκε από τους θεατές που συγκεντρώθηκαν στον λόφο του Μεζούρλου.

«Η Λάρισα είναι μια πόλη με μεγάλη αθλητική παράδοση, μια πόλη μεγάλων αθλητών και ιστορικών σωματείων, σε όλα σχεδόν τα σπορ - δικαιωματικά, λοιπόν, βρίσκεται στις πρώτες επιλογές της Πολιτείας, των Ομοσπονδιών, των  αθλητικών φορέων και οργανισμών, για μεγάλα αθλητικά γεγονότα και διοργανώσεις. Αν για τη Δημοτική Αρχή, όλες οι μεγάλες διοργανώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί το τελευταίο διάστημα, είναι ευκαιρίες να αναδείξει τον Δήμο και την πόλη, για τις Λαρισαίες και τους Λαρισαίους είναι μια ακόμη ευκαιρία να δείξουν τη μεγάλη αγάπη τους για τον αθλητισμό. Χρέος μας είναι να διατηρούμε ζωντανή αυτή τη σχέση της πόλης με τον αθλητισμό και να την αναπτύξουμε ακόμη περισσότερο», τόνισε ο Δήμαρχος Λαρισαίων, κ. Θανάσης Μαμάκος, σε δήλωση του.

Από την πλευρά του «Cycling Greece», ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, κ. Γιώργος Λεβεντάκης, υπογράμμισε πως «θα έχουμε ανοιχτά ώτα στην περιοχή της Θεσσαλίας και κυρίως στον Δήμο Λάρισας. Βλέπω με πολύ μεγάλη έκπληξη τη μεγάλη συμμετοχή του κόσμου, και πολύ θετική ενέργεια στον Δήμο σας, κάτι που μας δίνει χαρά και αφήνει στην πόλη της Λάρισας μια παρακαταθήκη. Και να είστε σίγουροι ότι θα απευθυνθούμε σε εσάς, γιατί βλέπουμε έναν άνθρωπο ο οποίος είναι έτοιμος να μας υποδεχτεί ξανά στην πόλη του», τόνισε χαρακτηριστικά.

Συμμετοχή

Ο Δήμαρχος Λαρισαίων δεν δίστασε να συμμετέχει στις δράσεις και τα αθλητικά δρώμενα που διοργανώθηκαν από την Αντιδημαρχία Παιδείας & Αθλητισμού, μαζί με τις μικρές αθλήτριες και μικρούς αθλητές που έδωσαν το «παρών» στις παράλληλες εκδηλώσεις του Δήμου Λαρισαίων. Να σημειωθεί ότι παρόντες στο Μεζούρλο ήταν, μεταξύ άλλων, οι Αντιδήμαρχοι, κ.κ. Κωνσταντίνος Καλαμπαλίκης, Θωμάς Ρετσιάνης, Φώτης Τζατζάκης, ο Δημοτικός Σύμβουλος και Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Μονάδων Β΄θμιας Εκπαίδευσης, κ.Χρήστος Αγορίτσας, η Διευθύντρια του Γαλλικού Ινστιτούτου Λάρισας, κ.Χρύσα Βουλγαράκη, κ.α.

Παράλληλες δράσεις

Οι δράσεις που είχε προγραμματίσει ο Δήμος Λαρισαίων, με αφορμή τον ΔΕΗ Διεθνή Ποδηλατικό Γύρο 2024 ήταν:

- Παίζω παραδοσιακά παιχνίδια με τους γυμναστές του τμήματος Αθλητισμού Δήμου Λαρισαίων

- “Κάνω sprint με το Πελοτόν” Αγώνας δρόμου για παιδιά με τον Σύλλογο Μαραθωνοδρόμων 

- Γνωριμία με το Τένις από τους συλλόγους Αντισφαίρισης της Λάρισας

- Γνωριμία με το βόλεϊ από τους συλλόγους πετοσφαίρισης της Λάρισας

- “Παίζω μπάλα" με τα κορίτσια της ΑΕΛ

- “Τρίποντο με μπασκετικό σπριντ “ από τις Ακαδημίες του Δήμου

- “Welcome Cyclists” Πανό σε διάφορες γλώσσες με συμμετοχή σχολείων και την επίβλεψη του Γαλλικού Ινστιτούτου Λάρισας

- “Cheer the winner”- Ενθαρρύνοντας το Πελοτόν

- “Splash the heat” - Παίζουμε και δροσιζόμαστε με «νεροζαβολιές»

- Δωρεάν έλεγχος ποδηλάτων, από τα ποδηλατικά καταστήματα

- Γνωριμία και ξενάγηση στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας

- Λειτουργία Info Point

17-05-2024
Συνέντευξη Τύπου στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι.Κατσίγρα με αφορμή τα εγκαίνια της έκθεσης «Το άγνωστο Αριστούργημα; Η Δωρεά»

Πανελλαδικό «άνοιγμα» επιχειρεί η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας - Μουσείο Γ.Ι.Κατσίγρα - «Δυναμική η επανασύνδεση της Λάρισας με την πολιτισμική της κληρονομιά», υπογραμμίζει ο Δήμαρχος Λαρισαίων, κ.Θανάσης Μαμάκος

«Η Λάρισα επανασυνδέεται δυναμικά με την πολιτιστική και πολιτισμική της κληρονομιά, συνομιλεί με το ιστορικό της παρελθόν και βάζει στέρεα θεμέλια για το μέλλον», υπογράμμισε ο Δήμαρχος Λαρισαίων και Πρόεδρος της Δημοτικής Πινακοθήκης-Μουσείο Γ.Ι.Κατσίγρα, κ.Θανάσης Μαμάκος, στις δηλώσεις του στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, στις 18 Μαΐου και τις εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί από τη Δημοτική Πινακοθήκη, με τον πρωταγωνιστικό ρόλο να έχουν τα εγκαίνια της έκθεσης «Το άγνωστο Αριστούργημα; Η Δωρεά», στις 7 το απόγευμα του Σαββάτου. 

«Είναι μια εξαιρετικά σημαντική ευκαιρία για το κοινό -κατοίκους και επισκέπτες της πόλης μας- να γνωρίσουν και «θησαυρούς» του Μουσείου, που δεν έχουν μέχρι σήμερα παρουσιαστεί, σε έναν ιδιαίτερο και πρωτότυπο διάλογο με έργα ιδιωτών και καλλιτεχνών που έχουν προσφερθεί, με πρωτοβουλία της νέας Καλλιτεχνικής Επιτροπής και του κ.Στεφανίδη, για να ενισχύσουν τις συλλογές της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας – Μουσείου Γεωργίου Ι. Κατσίγρα.

Η Δημοτική μας Πινακοθήκη, με διαρκή εξέλιξη και τεράστια προσφορά στην εικαστική αισθητική παιδεία όλων των Λαρισαίων -και όχι μόνον- είναι ένας πολύβουος οργανισμός παραγωγής πολιτισμού, με πολλαπλό ρόλο ευαισθητοποίησης, προσφοράς γνώσης, καλλιτεχνικής αλληλεπίδρασης και διαλόγου με τους πολίτες. Είναι ένα πραγματικό διαμάντι για την πόλη και τον Δήμο μας, στην αξία του οποίου όλοι μας οφείλουμε να στεκόμαστε με σοβαρότητα, ευαισθησία και αίσθημα ευθύνης. Σας καλώ όλες και όλους στα εγκαίνια της έκθεσης, το Σάββατο, για μια μοναδική εμπειρία σύνδεσης, διασύνδεσης και διαλόγου με τον κόσμο των εικαστικών τεχνών και τους πολύτιμους θησαυρούς της Δημοτικής Πινακοθήκης-Μουσείου Γ.Ι.Κατσίγρα», τόνισε ο κ.Μαμάκος.

Νέα αρχή και «άνοιγμα»

Για νέα αρχή στη διαχείριση του πολιτιστικού αποθέματος του Μουσείου, αλλά και για το «άνοιγμα» της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας σε πανελλήνια κλίμακα έκανε λόγο, μεταξύ άλλων η Αντιπρόεδρος, κ.Αικατερίνη Κόσσυβα.

«Η Πινακοθήκη μας συμμετέχει με χιλιάδες μουσεία όλου του κόσμου στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων με τρόπο πανηγυρικό: με μία μεγάλη έκθεση έργων, «Το άγνωστο Αριστούργημα; Η Δωρεά», από τις συλλογές της Πινακοθήκης μας και από δωρεές, την επιμέλεια της οποίας έχει ο καθηγητής Μάνος Στεφανίδης και με ποικίλες δράσεις που στοχεύουν στη συμμετοχή των πολιτών και στον προβληματισμό για τη βιωσιμότητα και την προσβασιμότητα του Μουσείου. Η έκθεση αυτή σηματοδοτεί μια νέα αρχή στη διαχείριση του πολιτιστικού αποθέματος του Μουσείου μας. Το πάντρεμα σ’ αυτή την έκθεση έργων από τις συλλογές του Μουσείου μας με 26 έργα-δωρεές καλλιτεχνών και ιδιωτών από όλη την Ελλάδα μαζί με το χρησιδάνειο του κ. Παπαγιάννη, σηματοδοτεί το άνοιγμα της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας σε πανελλήνια κλίμακα. Η Πινακοθήκη ξεπερνά τα όρια της πόλης, γίνεται κτήμα όλων αυτών που καταθέτουν ένα έργο τους, ένα κομμάτι της ψυχής τους», τόνισε, μεταξύ άλλων η κ.Κόσσυβα.

Βιωσιμότητα και προσβασιμότητα

Στα μηνύματα της βιωσιμότητας και της προσβασιμότητας, καθώς και της αειφορίας, που διαχέονται στο ευρύ κοινό μέσα από τις δράσεις και τις εκδηλώσεις της Δημοτικής Πινακοθήκης, αναφέρθηκε, επιπρόσθετα, η κ.Κόσσυβα. «Θέλω να ευχαριστήσω θερμά όλους τους συμμετέχοντες σ’ αυτό τον εορτασμό και να καλέσω τους πολίτες της Λάρισας να συμμετάσχουν σ’ όλες τις δράσεις, στα εγκαίνια της έκθεσης και στην ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή το πρωί στο αμφιθέατρο της Πινακοθήκης με θέματα που θα συμβάλουν στον προβληματισμό για το μέλλον των Μουσείων και τον επαναπροσδιορισμό των στόχων τους στα πλαίσια της βιωσιμότητας και της αειφορίας. Στόχος μας είναι τα μηνύματα της προσβασιμότητας και της βιωσιμότητας να φθάσουν σ’ όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο και να αξιοποιηθεί ο προβληματισμός αυτός για το καλό της πόλης και του Πολιτισμού», τόνισε χαρακτηριστικά η Αντιπρόεδρος της Δημοτικής Πινακοθήκης.

Εξωστρέφεια και συνέργειες

Στην ανάγκη ενίσχυσης του Μουσείου με προσωπικό, καθώς και στις ενέργειες της Δημοτικής Αρχής που γίνονται προς την κατεύθυνση αυτή αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής, κ.Μάνος Στεφανίδης, ιστορικός Τέχνης και ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Παράλληλα, υπογράμμισε πως στις άμεσες προτεραιότητες είναι η εξεύρεση επιπλέον εκθεσιακών χώρων, ώστε να αναδειχθεί στην πλήρη του έκταση ο πλούτος της Συλλογής Κατσίγρα -«που είναι η πιο σημαντική μετά τη συλλογή της Εθνικής Πινακοθήκης», καθώς και οι κοινές παραγωγές με Μουσεία άλλων πόλεων, όπως της Ρόδου. Αναφερόμενος στην έκθεση που εγκαινιάζεται το Σάββατο, ο κ.Στεφανίδης υπογράμμισε πως «όλα τα έργα έχουν μικρές “εκπλήξεις”. Περιμένουμε τον κόσμο, να έρθει να δει τα έργα, να τα σχολιάσει», είπε χαρακτηριστικά. Ανέφερε, τέλος, πως οι δωρεές αυτές αποτελούν ένα πρώτο βήμα, καθώς αναμένεται να ακολουθήσουν κι άλλες -«έχουμε έρθει εδώ για να πάμε τη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Κατσίγρα ένα βήμα πιο πέρα -και το θέλουμε και το μπορούμε, σας βεβαιώ», τόνισε. Να σημειωθεί ότι το «παρών» έδωσαν και τα μέλη της Καλλιτεχνικής Επιτροπής, Δημήτρης Ζουρούδης, Πρόεδρος του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και ο εικαστικός Χρήστος Παπανικολάου.

Πρόγραμμα εκδηλώσεων

Σάββατο 18/5/2024

- Δράση του Ελεύθερου Εργαστηρίου - Γνωριμία με το έργο «Λαύριο» του Κωνσταντίνου Μαλέα, ώρα 10:30

- Παρουσίαση βίντεο με τίτλο «Κλιματική αλλαγή … ώρα για δράση», ώρα 11:00

- Κοινή Δράση των Μουσείων για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2024 “Ανακαλύπτω τη Λάρισα των Μουσείων”, ώρα 13:00

- Εγκαίνια έκθεσης έργων από τις συλλογές της Πινακοθήκης και από δωρεές με επιμέλεια Μάνου Στεφανίδη υπό τον τίτλο «Το άγνωστο αριστούργημα; Δωρεά», ώρα 19:00

Κυριακή 19/5/2024

Ημερίδα με τίτλο “Πώς το έργο τέχνης αποτελεί πηγή δια βίου γνώσης και συνεχούς ευαισθητοποίησης”, ώρα 11:00

Ομιλητές:

«Η βιωσιμότητα των μουσείων», Κατερίνα Κόσσυβα, φιλόλογος & Αντιπρόεδρος της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας-Μουσείου Γ. Ι. Κατσίγρα.

“Ενισχύοντας την ποιότητα των εμπειριών και τη συμμετοχή ατόμων με αναπηρία στα μουσεία και στην τέχνη” , Χαρά Κανάρη, Μουσειοπαιδαγωγός, Εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης Επίκουρη Καθηγήτρια, ΑΠΘ

Διάλειμμα

«Η σύνδεση του καλλιτεχνικού προγραμματισμού της Πινακοθήκης με την Μπιενάλε  Λάρισας-Νέα Ελληνική Σκηνή», Δημήτρης Ζουρούδης, Καθηγητής Ζωγραφικής, Πρόεδρος ΤΕΕΤ ΣΚΤ ΑΠΘ, Μέλος της K. E. της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας-Μουσείου Γ. Ι. Κατσίγρα.

«Είναι αυτό τέχνη; – Οι εικαστικές τέχνες στην εποχή των comics και των βιντεοπαιχνιδιών και ο ρόλος των μουσείων στο νέο αυτό πολιτισμικό τοπίο», Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος, Ζωγράφος, Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, μέλος της Κ. Ε. της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας-Μουσείου Γ. Ι. Κατσίγρα.

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί με ταυτόχρονη διερμηνεία στη νοηματική γλώσσα.

16-05-2024
Ενημέρωση για τη διαδικασία απαλλαγής από ανταποδοτικά δημοτικά τέλη, δημοτικό φόρο και ΤΑΠ για μη κατοικήσιμα ακίνητα, λόγω της πλημμύρας από τη θεομηνία Daniel

Ανοιχτή παραμένει η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων πλημμυροπαθών, για απαλλαγή από ανταποδοτικά δημοτικά τέλη, δημοτικό φόρο και ΤΑΠ για μη κατοικήσιμα ακίνητα, εξαιτίας της πλημμύρας από τη θεομηνία Daniel, στην ιστοσελίδα του Δήμου Λαρισαίων.

Υπενθυμίζεται ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Λαρισαίων, είχε αποφασίσει ομόφωνα (αρ. απόφασης 515/2023):

Την απαλλαγή για 2 χρόνια, από τα ανταποδοτικά δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού, το φόρο ηλεκτροδοτούμενων χώρων και το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας, των ακινήτων που βρίσκονται στο Δήμο Λαρισαίων, έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας λόγω της κακοκαιρίας “Daniel” της εβδομάδας 4/09/2023 με 10/09/2023 και έχουν αποδεδειγμένα καταστραφεί ολοσχερώς ή υποστεί λειτουργικές ζημιές, με βάση τον αριθμό απογραφικού δελτίου αυτοψίας κτηρίου από τη Γ.Δ.Α.Ε.Φ.Κ., και έχει γίνει δεκτή η αίτησή τους από το arogi.gov.gr, καθώς και τα υπόγεια των ακινήτων που έχουν αποδεδειγμένα καταστραφεί ολοσχερώς ή υποστεί λειτουργικές ζημιές, κατόπιν βεβαίωσης από την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Δικαιολογητικά

Ειδικότερα τα υποχρεωτικά απαιτούμενα δικαιολογητικά είναι τα εξής:

 1. Τελευταίος Λογαριασμός Ηλεκτρικής Ενέργειας (και οι 2 όψεις)
 2. Δελτίο αυτοψίας κτιρίου από τη Γ.Δ.Α.Ε.Φ.Κ.
 3. Αποδοχή αίτησης από το arogi.gov.gr.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν τη σχετική Αίτηση απαλλαγής τελών σε πλημμυροπαθείς μέσω της Ψηφιακής Πλατφόρμας του Δήμου Λαρισαίων.

16-05-2024
Συνεδρίαση Δημοτικής Επιτροπής (ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΥΣΑ) - Παρασκευή 17/05/2024, ώρα 11:00

Για το κείμενο της πρόσκλησης, πατήστε ΕΔΩ

16-05-2024
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΨΗ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΕΩΣ ΠΕΝΤΕ (5) ΜΗΝΕΣ (ΜΕ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΛΗΞΗΣ ΟΧΙ ΠΕΡΑΝ ΤΗΣ 31ης/10/2024) ΓΙΑ ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΥΣΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ Δ/ΝΣΗΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΥΡΑΣΦΑΛΕΙΑ

Ανακοίνωση

Υπεύθυνη Δήλωση

Αίτηση

Υποβολή αιτήσεων: από την 17η/05/2024 έως και την 24η/05/2024

16-05-2024
Εκπαιδευτική δράση - «Ταξιδεύοντας στη δική μας Λάρισα με το φακό του Τάκη Τλούπα»

Την Τρίτη 14 Μαΐου 2024, το Νηπιαγωγείο των Εκπαιδευτηρίων Μ Ν Ράπτου σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Λαρισαίων οργάνωσαν εκπαιδευτική δράση για τους μικρούς μαθητές του, με τίτλο «Ταξιδεύοντας στη δική μας Λάρισα με το φακό του Τάκη Τλούπα».

Η δράση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μύλου του Παππά, αλλά και στον περιβάλλοντα χώρο του ιστορικού μνημείου της πόλης μας. Περιλάμβανε την παρουσίαση φωτογραφιών του αείμνηστου Λαρισαίου φωτογράφου από την κόρη του, την κ. Βάνια Τλούπα, επίσης φωτογράφο, αλλά και πρωτότυπα παιχνίδια διάδρασης σχετικά με το θέμα, στα οποία συμμετείχαν οι μικροί μαθητές με ιδιαίτερο ενθουσιασμό.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Λαρισαίων, ο κ. Θωμάς Ρετσιάνης.

16-05-2024
"Τιριτόμπα 40 χρόνια" - Έκθεση φωτογραφίας της Κατερίνας Λιάπτσιου

"Τιριτόμπα 40 χρόνια" είναι ο τίτλος της έκθεσης φωτογραφίας της Κατερίνας Λιάπτσιου που εγκαινιάζεται την Τετάρτη 22 Μαϊου 2024, στις 19.30 στον Μύλο του Παππά, στο πλαίσιο του 9ου Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου.

Πρόκειται για ένα οδοιπορικό στην ιστορία του Τιριτόμπα μέσα από 15 συλλεκτικές φωτογραφίες της δημιουργού. Κάθε φωτογραφία και μια κατάθεση ψυχής μπροστά αλλά και πίσω από τη σκηνή του κουκλοθεάτρου, με την υπογραφή της φωτογράφου του Τιριτόμπα που σφραγίζει το χρόνο με την αιωνιότητα.

Την έκθεση θα συνοδέψουν συλλεκτικές κούκλες και σκηνικά αντικείμενα των δημιουργών του Τιριτόμπα Σοφίας Φουτζοπούλου και Κώστα Χατζηανδρέου.

16-05-2024
Εορταστικές εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας

Εορταστικές εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας, διοργανώνει ο Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός Θεσσαλίας (Apis Era) στις 19 και 20 Μαΐου. Οι εκδηλώσεις έχουν ως στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού για τη σπουδαιότητα των μελισσών και τη συμβολή τους στο περιβάλλον και την ανθρώπινη διατροφή.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ποικίλες δραστηριότητες όπως παρουσιάσεις για παιδιά, εργαστήρια και πωλήσεις προϊόντων μελισσοκομίας και άλλων αγροτικών προϊόντων που η μέλισσα συνεισφέρει με την επικονίαση της. Επίσης, θα υπάρχει η δυνατότητα για τους επισκέπτες να παρακολουθήσουν τη διαδικασία επιθεώρησης σε κυψέλη παρατήρησης και να δοκιμάσουν ποικιλίες μελιού από την περιοχή μας.

Οι εκδηλώσεις θα λάβουν χώρα στο πάρκο Αλκαζάρ μέσα σε ένα φανταστικό περιβάλλον για τις μέλισσες, όπου θα γίνει και η απονομή των μεταλλίων για τον αγώνα δρόμου προς τιμήν της μέλισσας. Επίσης, θα στηθεί σκηνή για τη διεξαγωγή stand-up comedy με τους Ηλία Φουντούλη και Κωνσταντίνο Μπούρα Μπαιμάκο, ενώ θα ακολυθυήσει χορός στους ρυθμούς Banda Entopika.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με τον Μελισσοκομικό Συνεταιρισμό Θεσσαλίας (Apis Era) στον ακόλουθο σύνδεσμο όπου υπάρχει και το αναλυτικό πρόγραμμα: https://www.facebook.com/events/404763439188394?locale=el_GR

Αναλυτικά το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Κυριακή 19 και Δευτέρα 20 Μαΐου

BeeDay24 – Μία γιορτή για την ημέρα της Μέλισσας
Έναντι του Κηποθεάτρου Αλκαζάρ, Λάρισα
Είσοδος ελεύθερη

Κυριακή 19 Μαΐου

18:00 Αγώνες δρόμου

Παιδικός 1χλμ, έναρξη 18:00.
Ενηλίκων 5χλμ, έναρξη 18:30.
Αφετηρία έναντι κηποθεάτρου.

18:30 Δραστηριότητες

Ενημέρωση από τα μέλη της Apis Era.
Παιδικές δραστηριότητες και παιχνίδια, σχετικές με τη μέλισσα, από το ΚΔΑΠ “Η Κιβωτός της Σοφίας”.

19:30 Comics

Παρουσίαση του Comic με τίτλο «Οι ιστορίες του Μελίανδρου και της Ντέμπι» που δημιουργήθηκε για την Ημέρα της Μέλισσας από τις Εκδόσεις του Κάμπου σε συνεργασία με την Apis Era.

20:00 Stand up comedy

Μια κωμική performance από τους Ηλία Φουντούλη και Κωνσταντίνο Μπούρα - Μπαϊμάκο.

21:00 Banda Entopica

Οι Banda Entopica κλείνουν την πρώτη ημέρα της γιορτής με ζωντανή μουσική σε ρυθμούς πανηγυριού.

Δευτέρα 20 Μαΐου

10:00 Ενημέρωση μαθητών
Ενημέρωση των μαθητών του 1ου Δημοτικού σχολείου για τον θαυμαστό κόσμο της μέλισσας και μοιρασιά του Comic «Οι ιστορίες του Μελίανδρου και της Ντέμπι». Η ενημέρωση θα γίνει έναντι του κηποθεάτρου.

16-05-2024
Φεστιβάλ Ψυχικής Υγείας & Μουσικής στον Μύλο του Παππά

«ΜΙΛΑ... It's OK!» είναι ο τίτλος του Φεστιβάλ Ψυχικής Υγείας & Μουσικής που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 18 Μαΐου 2024 στον Μύλο του Παππά στη Λάρισα με ώρα έναρξης 15:30. Το Φεστιβάλ αξιοποιεί τη δύναμη της μουσικής και της τέχνης για να ενθαρρύνει τις ανοιχτές συζητήσεις για τις προκλήσεις της ψυχικής υγείας και επιδιώκει να οικοδομήσει μια κοινότητα η οποία απορρίπτει το στίγμα και θέτει σε προτεραιότητα την ψυχική υγεία. Η είσοδος στο Φεστιβάλ είναι ελεύθερη.

Το φεστιβάλ περιλαμβάνει:

Βιωματικά εργαστήρια: urban street art, εικαστική ψυχοθεραπεία, δραματοθεραπεία, φωτογραφία, brave talk

Ομιλίες: Για τις προκλήσεις της ψυχικής υγείας, από ειδικούς και άτομα που έχουν αντιμετωπίσει τέτοιες προκλήσεις

Ενημερωτικά περίπτερα: Οργανώσεις θα παρέχουν πληροφορίες και υποστήριξη σε όσους το έχουν ανάγκη

Μουσική συναυλία: Με τη συμμετοχή γνωστών hip hop καλλιτεχνών.

Τα βιωματικά εργαστήρια που θα πραγματοποιηθούν στο Φεστιβάλ προωθούν τη δημιουργικότητα, την αυτοέκφραση και τη συμμετοχή στην κοινότητα,  διαδραματίζοντας καθοριστικό ρόλο στην προώθηση της ευαισθητοποίησης για την ψυχική υγεία. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τα εργαστήρια και να δηλώσετε δωρεάν τη συμμετοχή σας ακολουθώντας τον σύνδεσμο: https://forms.office.com/e/hixHYmatsd

Στη μεγάλη hip hop συναυλία που θα ξεκινήσει στις 20:00, θα τραγουδήσουν οι αγαπημένοι ράπερ Long3, Ζήνων, The VoCults, Teaser, Mistline X Raw. Στα decks θα βρίσκεται ο Padu και ο Gus.


Φορέας Υλοποίησης: Ε.Π.Α.Ψ.Υ.
Σε συνεργασία με: Action Εστί | Artist & Event Management
Υπό την αιγίδα: Δήμος Λαρισαίων
Με την υποστήριξη: Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας Δήμου Λαρισαίων
Με τη δωρεά SNF-Release Athens, με χρηματοδότηση από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), στο πλαίσιο της Διεθνούς Πρωτοβουλίας για την Υγεία (ΔΠΥ).

Περισσότερες πληροφορίες για την καμπάνια:https://www.epapsy.gr/mila-its-ok-festival-psyxikis-ygeias-mou/

 

16-05-2024
«Βελονιές Παράδοσης» στο Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας

Η περιοδική έκθεση «Βελονιές Παράδοσης», εγκαινιάζεται την Κυριακή 19 Μαΐου 2024 στις 11:00 στο Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας στην οδό Γ. Γουργιώτη (πάροδο οδού Φαρσάλων). Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του φετινού εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων με θέμα «Μουσεία για την εκπαίδευση και την έρευνα» από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας – Γιώργος και Λένα Γουργιώτη σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Λαρισαίων και το περιοδικό «Δευκαλίων ο Θεσσαλός».

Η έκθεση θα περιλαμβάνει κεντήματα από όλη την Ελλάδα, φιλοτεχνημένα με διάφορες βελονιές και σχέδια. Στόχος είναι να παρουσιαστεί η παραδοσιακή αυτή τεχνική με έμφαση στη χρήση των χειροποίητων κεντημάτων για τον στολισμό της παραδοσιακής και αστικής κατοικίας.

Η έκθεση έχει συλλογικό χαρακτήρα καθώς πέρα από τα κεντήματα από τις συλλογές του Μουσείου θα παρουσιάζονται και έργα από από ιδιωτικές συλλογές έπειτα από πρόσκληση που απηύθυναν το περιοδικό Δευκαλίων ο Θεσσαλός και το Μουσείο. Στην έκθεση θα εκτίθενται ενδεικτικά εργόχειρα από μέλη της Ισραηλιτικής κοινότητας καθώς και από το Λύκειο Ελληνίδων Λάρισας.

Τα κεντημένα χειροτεχνήματα γίνονται εκθέματα και θα παρουσιαστούν ως σημείο αναφοράς για την παραδοσιακή κοινωνία και όχι μόνο, αλλά και ως πηγή έμπνευσης για σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία.

Στην έκθεση οι επισκέπτες θα βιώσουν επιπλέον μια πρωτοποριακή εμπειρία χωρικής επαυξημένης πραγματικότητας. Το μουσείο θα ζωντανέψει τα παραδοσιακά κεντήματα μέσω ψηφιακής ολογραμματικής αναπαράστασης. Η νέα αυτή τεχνολογία θα εφαρμοστεί σε δύο κεντρικές εγκαταστάσεις εντός του μουσείου, προσφέροντας στους επισκέπτες την δυνατότητα εμβύθισης στην τέχνη του κεντήματος.

Με τη χρήση προβολικών μηχανημάτων, οι εικόνες και τα σχέδια των κεντημάτων αποκτούν όγκο και κίνηση, δημιουργώντας ένα ζωντανό οπτικό θέαμα που είναι όχι μόνο εντυπωσιακό αλλά και εκπαιδευτικό. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν τα κεντήματα όπως ποτέ άλλοτε, παρατηρώντας τις λεπτομέρειες και τις τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν στην κατασκευή τους με έναν πλήρως αλληλεπιδραστικό τρόπο.

Στην εκδήλωση θα συμμετάσχει σχήμα από το Μουσικό Σχολείο Λάρισας.
Επιμέλεια έκθεσης: Φανή Καλοκαιρινού-Επιστημονική Υπεύθυνη Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας
Διάρκεια: Έως τον Νοέμβριο 2024

Η έκθεση περιλαμβάνει κεντήματα από τις εξής συλλογές: Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας, Ισραηλιτική κοινότητα –Συναγωγή Λάρισας -Λεβή Αλέγρη, Μαγρίζου Μπέττυ, Μωυσή Ρίτα-, Λύκειο Ελληνιδων Λάρισας -Θέλμα Ζητονούλη- , Αντωνούλη Μαρία, Αργυροπούλου Θωμαή ,Βλαχοπαναγιώτου- Μπατάλια Αικατερίνη, Γεωργάκη Θεοδώρα, Ευσταθίου Ζωή Κακογιαννάκη Ευφροσύνη, Καλοκαιρινού Ασπα , Καππέ Αντωνία, Καππέ Σταματία, Καραμανέ Αικατερίνη – (Ειρήνη), Καρανίκα Φώφη, Κόκα Ειρήνη, Κότση Κωνσταντίνα , Κούρτη Εύα, Κυρίτση Χρυσούλα, Κωστάντου Αγγελική, Μεγαλοοικονόμου Σοφία, Μιχαηλίδου Μαρία, Μπέσιου Αριστέα, Μπλιούκα Ελένη, Μυλωνά Άννα, Πολέζε Χριστίνα Ρουστανη Νατασα, Στεργιούλα Γιούλα, Τσικαντέρη Ελισαβετ, Φίκα Ολυμπία, Χαλκιοπούλου Παρθενία, Χασάπη Χριστίνα.

Πολιτική Προστασία

Job Center

Δημοτικό Καταφύγιο Αδέσποτων Ζώων

Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας
Πανεπιστήμιο των Πολιτών

Κατασκήνωση στην Πόλη

Κέντρο Κοινότητας Δήμου Λαρισαίων

Δημοτική Ραδιοφωνία Λάρισας

Εβδομάδα Ευρωπαϊκής Κινητικότητας

Διεθνής Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός για τον Περιβάλλοντα Χώρο του Αρχαίου Θεάτρου

Επανασύνδεση ρεύματος για ευπαθείς ομάδες

Οικογιορτή Λάρισας

Λάρισα Ιστορία Πολιτισμού Παρελθόν και Μέλλον

Βόλτες στην πόλη του Πολιτισμού και της Εκπαίδευσης

Εκδρομές στη Λάρισα PDF

Larissa Tours and Excursions

Food Corridors European Program

Εμβολιάζομαι Νοιάζομαι

  ΕΟΔΥ Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας

Λάρισα Είμαστε Μαζί απέναντι στον covid-19

ΚΔΑΠ - ΚΔΑΠ μεα

Βρείτε σε ποια Κοινότητα του Δήμου Λαρισαίων ανήκετε

Υδάτινοι Πόροι και Περιβάλλον Θεσσαλίας

Πολυοδηγός για Μετανάστες - Multiguide for Immigrants

Λάρισα Πόλη που Μαθαίνει 

Stop TTIP/CETA

Η Ευρώπη σου

Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τις Πράσινες Δημόσιες Συμβάσεις

Εγγραφή στο 112

Μέτρα Προστασίας από τα Κουνούπια

El municipio de Larisa

Diseñamo

una ciudad moderna en la que todos los ciudadanos estarán felices de vivir

Desarrollamos

infraestructura y servicios sociales para ciudadanos y visitantes

Prestamos atención

en la educación, la cultura y el reforzamiento de instituciones

Realizamos

proyectos de infraestructura que contribuirán al desarrollo de la ciudad

Contacto

El municipio de Larisa, 1 Ionos Dragoumi str P.C. 41222

Centro de llamadas: 2413 500 200
E-mail: protokolo@larissa.gov.gr

Más Información

kairos 1 en ekdromes larissa en

© 2016 El municipio de Larisa | Diseño de sitio web por ITBIZ DIGITAL AGENCY