sandal logo

Η πόλη σήμερα με μια ματιά

banner-kolonakia

Ημερολόγιο & Επίκαιρα

Οκτώβριος 2021
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Επιλεγμένες Ανακοινώσεις

14-10-2021
Στο ΔΣ του Δικτύου Δήμων των Εκλεκτών Ελληνικών Γεύσεων η αντιδήμαρχος Λάρισας Ρίτα Απρίλη

Στο Διοικητικό Συμβούλιο του «Δικτύου Δήμων των Εκλεκτών Ελληνικών Γεύσεων», μετέχει ως εκπρόσωπος του Δήμου Λαρισαίων, η αντιδήμαρχος Δημοτικών Ενοτήτων Γιάννουλης, Κοιλάδας και Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Ρίτα Απρίλη.

Η κα. Απρίλη, εξελέγη στο Δ.Σ. από τη Γενική Συνέλευση της 12 ης Σεπτεμβρίου 2021.

Σημειώνεται ότι το Δίκτυο  συστάθηκε ως αστική εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και ξεκίνησε τη δραστηριοποίησή του το 2015, βασίζεται στην εκπροσώπηση μεγάλου μέρους της χώρας μέσα από την ευρύτητα της μετοχικής του σύνθεσης, η οποία αυτή τη στιγμή περιλαμβάνει 56 Δήμους, 19 Αναπτυξιακές εταιρείες και 4 Λοιπούς Φορείς (εκπαιδευτικούς, κοινωνικοί και πολιτιστικοί Φορείς), ενώ τελεί υπό την αιγίδα του Υπ.Α.Α.Τ. – Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και της Κ.Ε.Δ.Ε. -Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας.

Η στόχευση του Δικτύου είναι η αξιοποίηση, υποστήριξη και ανάδειξη του Ελληνικού Γαστρονομικού Πολιτισμού, ξεκινώντας από τα εκλεκτά και αναγνωρισμένα αγροδιατροφικά προϊόντα με έμφαση στα ΠΟΠ και ΠΓΕ, την παραδοσιακή αλλά και σύγχρονη ελληνική κουζίνα και καταλήγοντας στον αγροδιατροφικό πολιτισμό, τον γαστρονομικό τουρισμό και την εξωστρέφεια, με αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων σε εθνικό επίπεδο.

 

01-10-2021
Ξεκινούν τα αθλητικά προγράμματα του Δήμου Λαρισαίων

Τα αθλητικά προγράμματα του Δήμου Λαρισαίων για την χρονική περίοδο 2021-2022 ξεκινούν την Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2021.

Οι Ακαδημίες, οι Σχολές εκμάθησης αθλημάτων και το Πρόγραμμα ¨΄Αθληση και Γυναίκα¨, υλοποιούνται πάνω από 30 χρόνια, με μεγάλη συμμετοχή από τους πολίτες της Λάρισας μικρούς  και μεγάλους.

Οι χώροι διεξαγωγής είναι τα κλειστά γυμναστήρια των σχολείων και τα δημοτικά αθλητικά κέντρα, σε όλες τις συνοικίες της πόλης μας.

Αυτή την χρονιά, τα τμήματα θα είναι ολιγομελή και θα τηρηθούν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα. 

-Οι  Ακαδημίες & οι Σχολές εκμάθησης αθλημάτων του Δήμου Λαρισαίων είναι οι εξής:

Ποδηλασία, Κολύμβηση, Μπάσκετ, Βόλεϊ, Τένις, Ποδόσφαιρο. Λειτουργούν τμήματα παιδικά  και ενηλίκων (Κολύμβηση & Τένις ).

-Το πρόγραμμα ¨Άθληση & γυναίκα¨ (Aerobic, Aqua Gymnastic, Pilates κ.α.)  υλοποιείται στις παρακάτω συνοικίες:

ΆΓΙΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ (7ο Δημοτικό), ΆΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (12ο Δημοτικό, 23ο Δημοτικό  & Πολιτιστικό κέντρο Αγ.Γεωργίου), ΆΓΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ (Πολιτιστικό κέντρο Αγ.Κων/νου, 39ο Δημοτικό & 5ο Δημοτικό), ΆΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ (4ο Δημοτικό) , ΆΓΙΟΙ ΣΑΡΑΝΤΑ(6ο-29ο Δημοτικό), ΑΛΚΑΖΑΡ (ΕΑΚ Κολυμβητήριο), ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ (12ο Γυμνάσιο),ΑΝΘΟΥΠΟΛΗ (17ο Δημοτικό & Λέσχη Ανθούπολης), ΑΤΑ (15o Δημοτικό),ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ (14ο Δημοτικό), ΛΙΒΑΔΑΚΙ (25ο Δημοτικό), ΝΕΑ ΠΟΛΙΤΕΙΑ (42ο Δημοτικό, 44o Δημοτικό, Κονάκι & Κολυμβητήριο Νέας Πολιτείας), ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ (11ο Γυμνάσιο & Λέσχη Νέας Σμύρνης), ΝΕΑΠΟΛΗ (21o Δημοτικό,) ΝΕΡΑΙΔΑ (16ο Δημοτικό & Λέσχη Νεράιδας), ΣΙΔ.ΣΤΑΘΜΟΣ (3ο Δημοτικό & 5ο Λύκειο),ΦΙΛΙΠΠΟΥΠΟΛΗ (Πολιτιστικό κέντρο¨Ι.Κράγια¨), ΧΑΡΑΥΓΗ (Πνευματικό κέντρο ¨Σ.Ζιαζιά¨& 19ο Δημοτικό), ΓΙΑΝΝΟΥΛΗ (1ο Δημοτικό),ΚΟΙΛΑΔΑ (Δημοτικό Σχολείο), ΤΕΡΨΙΘΕΑ (Δημοτικό Σχολείο),ΦΑΛΑΝΗ (Δημοτικό σχολείο).

Περισσότερες πληροφορίες στο τηλ. 2410 235260, fb :Αντιδημαρχία Αθλητισμού Δήμου Λαρισαίων και στην ιστοσελίδα του Δήμου Λαρισαίων www.larissa.gov.gr

28-09-2021
Ένταξη ηλεκτρονικών αιτήσεων του Τμήματος Ληξιαρχείου στην Ψηφιακή Πλατφόρμα του Δήμου Λαρισαίων

Στα πλαίσια της προσπάθειας που καταβάλλει ο Δήμος Λαρισαίων, για την περαιτέρω διευκόλυνση και εξυπηρέτηση των πολιτών, διευρύνει την παλέτα των ψηφιακών υπηρεσιών που προσφέρει στους πολίτες, η εκτέλεση των οποίων, δεν απαιτεί τη φυσική παρουσία τους αλλά υλοποιείται από απόσταση.

Οι νέες υπηρεσίες  του Τμήματος Ληξιαρχείου που είναι πλέον διαθέσιμες είναι οι:

Ληξιαρχική πράξη γάμου          

Ληξιαρχική πράξη γέννησης

Σύμφωνο Συμβίωσης

Ληξιαρχική πράξη θανάτου

Για την είσοδο στη Ψηφιακή Πλατφόρμα, εισέρχεστε στο site του Δήμου Λαρισαίων (larissa.gov.gr) και στη συνέχεια μενού e-Υπηρεσίες - Τμήμα Ληξιαρχείου. Επιλέγετε την πράξη για την οποία αιτήστε και ακολουθείτε τις οδηγίες ηλεκτρονικής υποβολής.

Η είσοδος στην πλατφόρμα ψηφιακών υπηρεσιών αιτήσεων γίνεται με τη χρήση των κωδικών taxisnet και τη συνεργασία του Κέντρου Διαλειτουργικότητας (ΚΕΔ) του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

H παλέτα των προσφερομένων υπηρεσιών, θα συνεχίζει να διευρύνεται περαιτέρω, με την ένταξη νέων, καλύπτοντας έτσι ένα ευρύ φάσμα ψηφιακών υπηρεσιών προς τους πολίτες, με κατεύθυνση την πληρέστερη δυνατή εξυπηρέτηση τους. Η ένταξη των νέων υπηρεσιών υλοποιείται με τη συνεργασία του Τμήματος Μηχανογραφικών Εφαρμογών και των αρμόδιων τμημάτων των υπηρεσιών του Δήμου που  αφορά η εντασσόμενη υπηρεσία.

14-05-2021
Απαλλαγή δημοτικών τελών επιχειρήσεων λόγω Covid-19

Με την υπ’ αριθμ. 95/2021 Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λαρισαίων αποφασίσθηκε η λήψη επιπλέον έκτακτων μέτρων οικονομικής στήριξης από το Δήμο Λαρισαίων σε επιχειρήσεις που αναστέλλεται υποχρεωτικά η λειτουργία τους με κρατική εντολή λόγω των μέτρων αποτροπής της διασποράς του κορωνοϊού κατά το δεύτερο lockdown (π.χ. εστίαση από 30/10/20, λιανεμπόριο από 7/11/20, εκπαίδευση από 16/11/20 κ.λ.π.) και για όσο χρονικό διάστημα διαρκέσουν τα περιοριστικά μέτρα στο Δήμο Λαρισαίων, τα οποία είναι τα κάτωθι:

 • Απαλλαγή καταβολής των ανταποδοτικών δημοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού για τους επαγγελματικούς λογαριασμούς παροχής ρεύματος.
 • Απαλλαγή καταβολής των τελών κατάληψης κοινόχρηστων χώρων όσων δεν κάνουν χρήση του παραχωρημένου κοινόχρηστου χώρου.

Ως εκ τούτου, όσοι υπάγονται στις παραπάνω κατηγορίες προκειμένου να απαλλαγούν από την καταβολή δημοτικών τελών, θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση στην Ψηφιακή Πλατφόρμα του Δήμου Λαρισαίων, επισυνάπτοντας:

1. ΑΡΧΙΚΗ δήλωση αναστολής λειτουργίας στο ΕΡΓΑΝΗ, ή εν ελλείψει αυτής, την εκτύπωση του taxis με υπογράμμιση του κύριου ΚΑΔ της συγκεκριμένης επιχείρησης.

2. Έναν πρόσφατο λογαριασμό παροχής ρεύματος.

Επισημαίνεται, ότι στην περίπτωση καταβολής των παραπάνω τελών κατά το διάστημα απαλλαγής αυτών, θα υπάρχει η δυνατότητα συμψηφισμού με μελλοντικές απαιτήσεις τελών.

 

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΥΠΟΒΟΛΗ

Επιλέγοντας το ανωτέρω link, ο ενδιαφερόμενος:

 • εισέρχεται στο περιβάλλον της ψηφιακής πλατφόρμας,
 • επιλέγει από το αριστερό μενού: «Οι Αιτήσεις μου»,
 • ακολουθεί η αυθεντικοποίηση του χρήστη με τους κωδικούς TAXISNET
 • επιλέγει: «Εισαγωγή»

Στο πεδίο Κατηγορία Αιτήσεων επιλέγει Τμήμα Εσόδων-Απαλλαγές Τελών και στο πεδίο Υποκατηγορία Αιτήσεων επιλέγει την πράξη για την οποία αιτείται.

Συμπληρώνει όλα τα απαραίτητα πεδία (*) στην ενότητα ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ και τα Συνοδευτικά Δικαιολογητικά (αν απαιτείται).

Η αίτηση θα πρωτοκολληθεί μετά την Οριστική Υποβολή.

15-04-2021
Καμπάνια ευαισθητοποίησης για τον εμβολιασμό απο τον Δήμο Λαρισαίων

«Εμβολιάζομαι γιατί νοιάζομαι»

 • Καμπάνια προώθησης του εμβολιασμού από τον Δήμο Λαρισαίων

Στην μεγάλη προσπάθεια προώθησης του εμβολιασμού κατά της COVID 19, ώστε η κοινωνία να βγει, όσο γίνεται πιο σύντομα, από την πανδημία και τους περιορισμούς, συμβάλει ο Δήμος Λαρισαίων με τις δικές του δυνάμεις. 

Ειδικότερα, ο Δήμος υποστηρίζει την εθνική προσπάθεια, μέσω μια τοπικής καμπάνιας προώθησης του εμβολιασμού με κεντρικό σύνθημα «εμβολιάζομαι γιατί νοιάζομαι».

Εξάλλου, Ο εμβολιασμός κατά του Covid19 αποτελεί υποχρέωση απέναντι στον εαυτό μας και σε αυτούς που αγαπάμε και νοιαζόμαστε.

Η καμπάνια θα εξελιχθεί το επόμενο χρονικό διάστημα προκειμένου να ευαισθητοποιηθούν ολοένα και περισσότεροι συμπολίτες, προγραμματίζοντας τον εμβολιασμό τους, στη βάση των προτεραιοτήτων που θέτει η Εθνική Επιτροπή εμβολιασμού.

Στο πλαίσιο της καμπάνιας αναπτύχθηκε και η ιστοσελίδα emvoliolarissa.gr που περιλαμβάνει χρήσιμες πληροφορίες, διευθύνσεις και τηλέφωνα των εμβολιαστικών κέντρων που λειτουργούν στο Δήμο Λαρισαίων αλλά και σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα, ενώ θα φιλοξενεί επίκαιρη ενημέρωση και όλο το προωθητικό υλικό.

Σας στέλνουμε το link με το πρώτο video της καμπάνιας

https://www.youtube.com/watch?v=QucZ3dlQGic

ellas 2021 short

saata banner dimos

Webp.net gifmaker 1

platforma eisodos neo

Πρόσφατα Νέα - Ανακοινώσεις

18-10-2021
Συνεργασία του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών του Δήμου Λαρισαίων με τον Πολυχώρο Τέχνης “Ηλιαχτίδα”

Την Παρασκευή, 1 Οκτωβρίου 2021, ο Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών του Δήμου Λαρισαίων είχε τη χαρά να συμμετέχει στα εγκαίνια του Πολυχώρου Τέχνης “Ηλιαχτίδα” παρουσιάζοντας το πλαίσιο συνεργασίας των δύο φορέων αλλά και χειροποίητες δημιουργίες των φιλοξενούμενων γυναικών. 

Η “Ηλιαχτίδα” προσφέρει τη δυνατότητα στις φιλοξενούμενες γυναίκες του ξενώνα να συμμετέχουν δωρεάν στα δημιουργικά τμήματά της αλλά και να εκθέτουν στο χώρο της τις χειροποίητες δημιουργίες τους. Από την άλλη, το επιστημονικό προσωπικό του ξενώνα πρόκειται να διοργανώσει στο χώρο της “Ηλιαχτίδας” δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης γύρω από θέματα έμφυλης βίας, που θα απευθύνονται στα μέλη της “Ηλιαχτίδας” αλλά και στο ευρύτερο κοινό.

Στα εγκαίνια, οι φιλοξενούμενες του ξενώνα έστειλαν το δικό τους μήνυμα στο κοινό παρουσιάζοντας τη δημιουργική τους πλευρά. Έδειξαν ένα μικρό δείγμα των χειροποίητων κατασκευών τους και δώρισαν συμβολικά στους παρευρισκόμενους φορείς τις χειροποίητες δημιουργίες τους.

Ακολουθεί η ομιλία του επιστημονικού προσωπικού που έλαβε χώρα στα εγκαίνια.

Καλησπέρα σας,

ευχαριστούμε την Ηλιαχτίδα για την πρόσκληση να βρισκόμαστε σήμερα εδώ, στα εγκαίνια της, ως Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών του Δήμου Λαρισαίων για να συμμετέχουμε με τη δική μας δημιουργική πλευρά.

Ο Ξενώνας μας φιλοξενεί γυναίκες θύματα βίας ή και πολλαπλών διακρίσεων (άστεγες, πρόσφυγες, άνεργες, μονογονείς) μαζί με τα παιδιά τους (κορίτσια εως 18 και αγόρια έως 12 ετών ). Λειτουργεί από τον Οκτώβριο του 2013, ανήκει στο Επιχειρησιακό Περιφερειακό Πρόγραμμα ΕΣΠΑ “Θεσσαλία 2014-2020 και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο με φορέα υλοποίησης το Δήμο Λαρισαίων. Ανήκει στις δομές του δικτύου της ΓΓΔΟΠΙΦ για την αντιμετώπιση και καταπολέμηση της έμφυλης βίας, μαζί με άλλους 19 ξενώνες φιλοξενίας και 41 Συμβουλευτικά Κέντρα σε όλη τη χώρα.

Λειτουργεί όλο το 24ωρο και παρέχει ασφαλή διαμονή και σίτιση, συμβουλευτική κοινωνικής και ψυχολογικής στήριξης, εργασιακή συμβουλευτική, υπηρεσίες παιδοψυχολόγου. Η διαμονή είναι βραχείας διάρκειας και έχει μεταβατικό χαρακτήρα. Μέσω της συμβουλευτικής επιτυγχάνεται η πολυεπίπεδη στήριξη της γυναίκας και των παιδιών της, ενώ απώτερος στόχος είναι η ενεργοποίηση και η ενδυνάμωση των γυναικών ώστε να ανακτήσουν τον έλεγχο της ζωής τους και να προχωρήσουν αυτόνομα στην κοινότητα.

Μέσω των δικτυώσεων, ο ξενώνας επιδιώκει και διατηρεί συνεργασία με φορείς και υπηρεσίες που συνδράμουν στην ολιστική εξυπηρέτηση των αναγκών της κάθε φιλοξενούμενης, ενεργοποιώντας έτσι ένα ευρύ υποστηρικτικό δίκτυο σε τοπικό και εθνικό επίπεδο.

Μια τέτοια δικτύωση ήταν και η συνάντησή μας με την Ηλιαχτίδα πριν από περίπου 2 χρόνια, όταν ακόμη λειτουργούσε ως Σύλλογος Ανέργων. H κα Ιωάννα γνώριζε ήδη για τον ξενώνα και ήταν ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη. Μας υποδέχτηκε με χαμόγελο στον τότε στριμωγμένο χώρο του συλλόγου ανάμεσα σε πίνακες ζωγραφικής, χάντρες, εργαλεία, αναπαλαιωμένα αντικείμενα και άλλες δημιουργίες… Μας μίλησε με θαυμασμό για γυναίκες που μπορεί να μην είχαν ξαναπιάσει πινέλο στα χέρια τους, έμαθαν όμως βήμα βήμα να απεικονίζουν ολόκληρους νέους κόσμους σε έναν καμβά…  Μιλήσαμε για την αξία του να μπορείς να φτιάχνεις κάτι με τα χέρια σου… Από τότε η Ηλιαχτίδα προσφέρει τη δυνατότητα στις φιλοξενούμενες του ξενώνα να συμμετέχουν δωρεάν στα δημιουργικά τμήματα της.

 

Η δημιουργικότητα είναι αναπόσπαστο μέρος της εργασίας μας στον ξενώνα… Προσωπικό και φιλοξενούμενες ενεργοποιούμε τα χέρια μας και δημιουργούμε, ανταλλάσσοντας γνώσεις και εμπειρίες… Μαγειρική, ζωγραφική, χειροτεχνίες, πλέξιμο, κέντημα… Οτιδήποτε θέτει σε κίνηση τα χέρια σταματά το μυαλό και τη ροή των σκέψεων, επιφέροντας χαλάρωση και συγκέντρωση στο “εδώ και τώρα”. Το να φτιάχνεις κάτι με τα χέρια σου είναι χαλαρωτικό και θεραπευτικό. Τα χέρια είναι οι κεραίες της ψυχής και η κίνησή τους μαλακώνει τον πόνο και ανασύρει απ’ το σεντούκι της λήθης μνήμες ευχάριστες και ενδυναμωτικές. Η δημιουργική απασχόληση με τα χέρια είναι βίωμα συμπληρωματικό της διαδικασίας της συμβουλευτικής στήριξης στα πλαίσια του ξενώνα. Είναι η πρακτική εφαρμογή του “Παίρνω τη ζωή στα χέρια μου και της δίνω την μορφή που επιθυμώ”.

Ξέρετε οι γυναίκες που έχουν επιβιώσει από την κακοποίηση, από τη βία του πολέμου και της προσφυγιάς ή την ευαλωτότητα της αστεγίας έχουν ήδη επιδείξει μεγάλη ανθεκτικότητα σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες. Η ανθεκτικότητα αυτή περικλείει μια εξαιρετική δυναμική που χρειάζεται ανακατεύθυνση σε πεδία δημιουργικά. Γιατί τα δέντρα φυτρώνουν και στις πέτρες αλλά χρειάζεται να υψωθούν προς τον ήλιο για να ανθοφορήσουν…

Kαι μιλώντας για δέντρα και ανθοφορία, έχουμε σήμερα εδώ ένα δείγμα της δημιουργικότητας των γυναικών, καθώς εδώ και λίγο καιρό έχουμε στήσει το δικό μας εργαστήρι μέσα στον ξενώνα. Το φυλλάδιο που κρατάτε στα χέρια σας και οι χειροποίητες δημιουργίες που έχουμε φέρει είναι αποτέλεσμα της ομαδικής δημιουργικής εργασίας μας. Αυτό το δέντρο είναι δείγμα της δουλειάς που θα ακολουθήσει στο επόμενο διάστημα και αυτά τα χειροποίητα φύλλα οι γυναίκες θέλησαν σήμερα να τα δωρίσουν. Θέλουμε έτσι να αναδείξουμε τη φωτεινή πλευρά που ανατέλλει μακριά από τον κύκλο της βίας και να μεταφέρουμε το μήνυμα ότι προορισμός του κάθε ανθρώπου δεν είναι η επιβίωση αλλά η ανθοφορία.

Η Ηλιαχτίδα, αναβαθμισμένη πια, ως Πολυχώρος Τέχνης παρέχει τη δυνατότητα να φιλοξενούνται στη νέα στέγη της εργόχειρα των γυναικών του ξενώνα. Εμείς από την πλευρά μας, ως επιστημονικό προσωπικό του ξενώνα θα διοργανώσουμε έναν κύκλο βιωματικών εργαστηρίων πάνω σε θέματα έμφυλης βίας, που θα είναι ανοιχτά στο κοινό και θα φιλοξενηθούν στο χώρο της Ηλιαχτίδας, καθώς η επικαιρότητα καθιστά αναγκαία την έγκυρη και υπεύθυνη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού. Το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσει σχετική πρόσκληση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ευχαριστούμε...”

 

 

18-10-2021
Συμμετοχή του Ξενώνα Γυναικών στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Mη Κυβερνητικής Οργάνωσης Alternative Innovative Development ''My Body, my Rights''

Ο Ξενώνας Γυναικών του Δήμου Λαρισαίων συμμετείχε στο εκπαιδευτικό  πρόγραμμα της Mη Κυβερνητικής Οργάνωσης Alternative Innovative Development  ''My Body, my Rights'', που πραγματοποιήθηκε στις 27-28 Ιουλίου και 13-14 Σεπτεμβρίου 2021 στη πόλη της Λάρισας, ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα ενημέρωσης και εκπαίδευσης για τις μορφές παρενόχλησης και κακοποίησης γυναικών.

Στόχος του εκπαιδευτικού προγράμματος αποτέλεσε η ενημέρωση των γυναικών για τους τρόπους προστασίας και καταγγελίας περιστατικών βίας ή προσβολής της γενετήσιας αξιοπρέπειας, τόσο στην προσωπική όσο και στην επαγγελματική τους ζωή. Η συμμετοχή του Ξενώνα ήταν βιωματικού χαρακτήρα όπου μέσω της παρουσίασης του βιώματος μίας γυναίκας που υπήρξε θύμα βίας καθώς και μέσω τεχνικών role- playing  οι συμμετέχοντες μπήκαν στη θέση τόσο του θύτη όσο και του θύματος, εμβαθύνοντας στα έμφυλα στερεότυπα που αναπαράγονται και στις μορφές βίας και ενισχύοντας δεξιότητες διαχείρισης ανάλογων περιστατικών. Επιπλέον στο πλαίσιο της συζήτησης πραγματοποιήθηκε ανοιχτός διάλογος ανάμεσα στους φορείς και προέκυψαν σημαντικά συμπεράσματα για τις διάφορες μορφές της βίας. Τέλος, οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν για τις υπηρεσίες που προσφέρει ο Ξενώνας Γυναικών του Δήμου Λαρισαίων ,ενημερώθηκαν για τις δομές πρόνοιας που μπορούν να απευθυνθούν αλλά και ποια είναι η φιλοσοφία της δομής.

 

18-10-2021
Συμμετοχή του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών Δήμου Λαρισαίων στο διήμερο εκδηλώσεων (31 Ιουλίου -1 Αυγούστου) που διοργάνωσε στη Ραψάνη το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας – “Ξενώνας Ραψάνης” του Α.Π.Θ. με τίτλο “Ο Λόγος των Γυναικών”

Το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας – “Ξενώνας Ραψάνης” του Α.Π.Θ. σε συνεργασία με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ραψάνης, διοργάνωσε διήμερο εκδηλώσεων με θέμα: “Ο Λόγος των Γυναικών”. Ο Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών Δήμου Λαρισαίων συμμετείχε την πρώτη μέρα των εκδηλώσεων, Σάββατο 31 Ιουλίου 2021, με τη θεματική “Γυναίκα: Μια ιστορία, χίλια πρόσωπα…”. Η ψυχολόγος Ματζίρη Γεωργία ανέπτυξε μέσα από την εμπειρία του ξενώνα  ζητήματα έμφυλων διακρίσεων και κατέδειξε πώς τα βιώματα και οι διαδρομές διαφορετικών γυναικών συναντιούνται  σε μια ιστορία.


Ακολουθεί η παρουσίαση του Ξενώνα

Γυναίκα: Μια ιστορία, χίλια πρόσωπα …

Πώς τα βιώματα και οι διαδρομές διαφορετικών γυναικών συναντιούνται σε μια ιστορία…

“Καλησπέρα σας,

θα ήθελα να ευχαριστήσω πολύ για την πρόσκληση να συμμετέχουμε ως ξενώνας με τη δική μας φωνή στο “Λόγο των Γυναικών”.

Θα ξεκινήσω με δυο λόγια για το φορέα που εκπροσωπώ.

Ο ξενώνας φιλοξενίας γυναικών λειτουργεί από τον Οκτώβριο του 2013, ανήκει στο Επιχειρησιακό Περιφερειακό Πρόγραμμα ΕΣΠΑ “Θεσσαλία 2014-2020 και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο με φορέα υλοποίησης το Δήμο Λαρισαίων. Ανήκει στις δομές του δικτύου της ΓΓΔΟΠΙΦ για την αντιμετώπιση και καταπολέμηση της έμφυλης βίας, μαζί με άλλους 19 ξενώνες φιλοξενίας και 41 Συμβουλευτικά Κέντρα σε όλη τη χώρα. Ο Ξενώνας μας φιλοξενεί γυναίκες θύματα βίας ή και πολλαπλών διακρίσεων (άστεγες, πρόσφυγες, άνεργες, μονογονείς) μαζί με τα παιδιά τους (κορίτσια εως 18 και αγόρια έως 12 ετών ). Λειτουργεί όλο το 24ωρο και παρέχει ασφαλή διαμονή και σίτιση, συμβουλευτική κοινωνικής και ψυχολογικής στήριξης, εργασιακή συμβουλευτική, υπηρεσίες παιδοψυχολόγου. Η διαμονή είναι βραχείας διάρκειας και έχει μεταβατικό χαρακτήρα. Μέσω της συμβουλευτικής επιτυγχάνεται η πολυεπίπεδη στήριξη της γυναίκας και των παιδιών της, ενώ απώτερος στόχος είναι η ενεργοποίηση και η ενδυνάμωση των γυναικών ώστε να ανακτήσουν τον έλεγχο της ζωής τους και να προχωρήσουν αυτόνομα στην κοινότητα.

Μέσω των δικτυώσεων, ο ξενώνας επιδιώκει και διατηρεί συνεργασία με φορείς και υπηρεσίες που συνδράμουν στην ολιστική εξυπηρέτηση των αναγκών της κάθε φιλοξενούμενης, ενεργοποιώντας έτσι ένα ευρύ υποστηρικτικό δίκτυο σε τοπικό και εθνικό επίπεδο.  Αναπόσπαστο μέρος της εργασίας μας είναι και οι δράσεις ευαισθητοποίησης κοινού αλλά και επιμόρφωσης/ εκπαίδευσης προσωπικού (όπως π.χ. με το αστυνομικό προσωπικό της Περιφέρειας Θεσσαλίας).

Στη συντριπτική πλειοψηφία, οι γυναίκες που έχουν φιλοξενηθεί έως σήμερα στον ξενώνα υπήρξαν θύματα ενδοοικογενειακής βίας. Γυναίκες που ως  σύζυγοι, μάνες, κόρες, ή αδερφές είχαν δεχθεί κακοποίηση στην οικογενειακή εστία (από συζύγους, συντρόφους, πατεράδες, γιους, αδερφούς.) Γυναίκες όλων των ηλικιών, από 18 έως 82 -θυμάμαι τη γηραιότερη που την κακοποιούσε ο γιος της..Γυναίκες πολλών διαφορετικών εθνικοτήτων,  από χωριά ή μεγαλουπόλεις, με διαφορετικές θρησκευτικές πεποιθήσεις, από διαφορετικά κοινωνικοοικονομικά στρώματα και μορφωτικά επίπεδα… Ξέρετε οι έμφυλες διακρίσεις δεν κάνουν καμιά απολύτως διάκριση, πλήττουν όλες ανεξαιρέτως τις γυναίκες απ’ όπου κι αν προέρχονται. Γυναίκες που διένυσαν διαφορετικές διαδρομές, επιβίωσαν από την κακοποίηση και έφτασαν στον ξενώνα, με λιγοστές ή καθόλου αποσκευές, άλλες κατόπιν οργανωμένου πλάνου φυγής  κι άλλες φεύγοντας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, γλιτώνοντας τελευταία στιγμή από το χειρότερο.

Η κάθε μια από τις γυναίκες αυτές που φτάνει στον ξενώνα κουβαλάει τη δική της προσωπική, μοναδική ιστορία.

Στις ιστορίες αυτές διαφαίνονται οι πολλαπλές μορφές της βίας, σωματική, ψυχολογική, σεξουαλική, οικονομική εκμετάλλευση ή αποστέρηση, κοινωνικός αποκλεισμός, απειλές, εκφοβισμός, υποτίμηση … Θυμάμαι χαρακτηριστικά τα λόγια της κας Βασιλικής “Δεν με πείραζε τόσο ούτε το ξύλο, ούτε οι βρισιές αλλά όταν καθόταν στο τραπέζι να φάει και μου πετούσε το ψωμί στα μούτρα , αυτό ήταν το κάτι άλλο, αυτό δεν το άντεχα”.  Η κακοποίηση στην οικογενειακή εστία διαταράσσει σημαντικά το βασικό αίσθημα ασφάλειας, εμπιστοσύνης και ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Τα θύματα διακατέχονται από έντονο στρες στην προσπάθεια τους να ελέγξουν μια ανεξέλεγκτη κατάσταση “Δεν ήξερα από που θα μου ‘ρθει”, αναφέρουν  και όλη αυτή η κατάσταση που βιώνουν έχει φυσικά επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική τους υγεία.

Στη διερεύνηση των αφηγήσεων αναδύονται συναισθήματα ντροπής και ενοχής “Έξω δεν έδειχνα τίποτα. Φορούσα το χαμόγελο και ήμουν πολύ κοινωνική. Στο σύλλογο ήμουν δραστήρια. Όταν γύριζα στο σπίτι και έβγαζα τα παπούτσια, ήταν άλλο. Σαν τη σταχτοπούτα.” “Κανείς δεν ήξερε. Ποιος να πιστέψει .Του είχα φτιάξει την εικόνα στο χωριό. Όλοι έλεγαν τα καλύτερα”. Κι όταν κάποια γυναίκα έβρισκε το θάρρος να μιλήσει σε κάποιον ή να δηλώσει ότι θα φύγει μπορεί να άκουγε “Που θα πας, γυναίκα πράμα με 2 παιδιά”. “Αυτός σου ‘λαχε, αυτή είναι η μοίρα σου. Κοίτα μη μας ντροπιάσεις”. “Έ άντρας είναι!” “Μήπως τον προκαλείς;” “Μη χαλάς την οικογένεια” “Κανείς δε θα σε πιστέψει, θα σε βγάλω τρελή” “Τίποτα δεν θα καταφέρεις χωρίς εμένα, στους δρόμους θα γυρνάς” “Θα σου ράψω το στόμα με βελόνι!”. Πρόκειται για φράσεις που τρομοκρατούν, αποθαρρύνουν και ενοχοποιούν το θύμα εκ νέου.

Η απόφαση λοιπόν να φύγει μια γυναίκα από την εστία βίας δεν είναι πάντα εύκολη, ούτε είναι οι συνθήκες ευνοϊκές. “Εδώ που είμαστε δεν έχουμε κάνει ένα μικρό βήμα … έχουμε κάνει ένα άλμα κι έχουμε βρεθεί εδώ”, αναφέρει χαρακτηριστικά μια άλλη φιλοξενούμενη για τον ξενώνα. Στον ξενώνα παρέχεται πρωταρχικά η ασφάλεια και η φυσική απόσταση από το βίαιο περιβάλλον, ως βασικό έδαφος για να αρχίσει μια γυναίκα να στέκεται στα πόδια της και να οργανώσει το πλάνο ζωής της.

Μέσα από όλες τις αφηγήσεις και πίσω από τις ιστορίες ζωής αποκαλύπτεται ένα βασικό μοτίβο, μια στοιχειώδης ιστορία όπου συναντιόμαστε όλοι : “Από την κοιλιά της μάνας μας μας καθορίζει το φύλο. Από τη γέννησή μας και σε όλη μας τη διαδρομή, από όποιο σταθμό κι αν περάσουμε (οικογένεια, σχολείο, εργασία, κοινότητα, κοινωνία) καλούμαστε να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες για τους ρόλους των 2 φύλων. Τα έμφυλα στερεότυπα όχι μόνο υποδεικνύουν και καθορίζουν τη συμπεριφορά μας σε κάθε πλαίσιο αλλά ταυτόχρονα προωθούν την υπεροχή του αρσενικού σε κάθε επίπεδο. Η αρρενωπότητα συνδέεται με τη δύναμη, την εξουσία, την κυριαρχία ενώ η θηλυκότητα συνδέεται με την αδυναμία, την υποταγή, τη φροντίδα. Εγκαθιδρύεται έτσι ένα άνισο, εξουσιαστικό μοντέλο σχέσης ανάμεσα στα δυο φύλα, μετατρέποντας σε φυσιολογική την επιβολή του θεωρητικά “ανώτερου”. Γιαυτό χρησιμοποιούμε τους όρους έμφυλες διακρίσεις, έμφυλη ανισότητα, έμφυλη βία.  Κι αν οι όροι μας ξενίζουν ή μας βαραίνουν ας πιάσουμε το νήμα απ’ το οικείο και ανάλαφρο “Η Θανάσαινα έχει 1 παιδί και 2 κορίτσια”.  Δε θυμάμαι γυναίκα που να μην αναφέρει με παράπονο για την πατρική της οικογένεια την άνιση μεταχείριση υπέρ του αδερφού της. “Εμένα δε με βοήθησαν να σπουδάσω που ήθελα τόσο πολύ, παρόλο που τους βοηθούσα από μικρό κορίτσι και έβγαζα τόση παραγωγή στα χωράφια. Με πάντρεψαν με προξενιό στα 18 και ξεμπέρδεψαν μαζί μου. Ενώ στον αδερφό μου, του τα δωσαν όλα”. ..

Η σωστή ανάγνωση ενός προβλήματος εμπεριέχει αυτομάτως και τους τρόπους επίλυσής του.

Ως σύμβουλοι ψυχοκοινωνικής στήριξης και προκειμένου να επιτευχθεί η ενδυνάμωση  έχουμε στα χέρια μας 2 βασικά εργαλεία. Το ένα εργαλείο είναι η οπτική του φύλου και το άλλο η ισότιμη συμβουλευτική σχέση.

Η οπτική του φύλου καταδεικνύεται ζωτικής σημασίας. Είναι ζωτικής σημασίας να κάνει η γυναίκα τις συνδέσεις και να δει το προσωπικό της βίωμα με μια ευρύτερη οπτική, προσδίδοντας στο “προσωπικό” την κοινωνική και πολιτική διάσταση που του αναλογεί. Αυτό συμβάλλει στην απενοχοποίηση της ίδιας, καθώς συνειδητοποιεί ότι πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει δεν είναι απόρροια προσωπικών παραγόντων αλλά κοινωνικών. Συνοδεύουμε τη γυναίκα να διερωτηθεί και  να διερευνήσει από μόνη της “τι ρόλο έχουν παίξει τα έμφυλα στερεότυπα μέχρι τώρα στη ζωή μου ; ποια από αυτά έχω εσωτερικεύσει και πώς τα αναπαράγω; πώς έχουν καθορίσει τις επιλογές μου, τις αποφάσεις μου, τον τρόπο που σκέφτομαι, τον τρόπο που αντιλαμβάνομαι την αξία μου;”. Η συνειδητοποίηση που προκύπτει απελευθερώνει τον απαραίτητο χώρο για να επαναπροσδιορίσει τον εαυτό της, τις αξίες, τις ανάγκες και τους στόχους της, πετώντας από πάνω της ό,τι ξένο ρούχο της έχει φορεθεί και δεν της ταιριάζει πια. Μπορεί να μην ευθύνομαι για την κακοποίηση που βίωσα , ευθύνομαι όμως στο “εδώ και τώρα” , για το πώς θα επιλέξω να ζήσω τη ζωή μου.

Αναφορικά με την ισότιμη σχέση , είναι αυτή που εγκαθιδρύουμε με την κάθε συμβουλευόμενη. Είναι πολύ σημαντικό, όλοι οι άνθρωποι, να έχουμε μια τέτοια σχέση ως σημείο αναφοράς επειδή άνισες και εξουσιαστικές σχέσεις δεν είναι μόνο οι βίαιες. Είναι και αυτές οι σχέσεις στις οποίες ακούς “ εγώ ξέρω τι είναι καλό για σένα... έχω τις λύσεις για σένα… έχω τις απαντήσεις στα ερωτήματά σου... μπορώ να φροντίσω τις ανάγκες σου…”. Αν αυτό σας ακούγεται φροντιστικό, ακούστε λίγο πιο προσεκτικά > “Δεν είσαι ικανή να φροντίσεις τις ανάγκες σου, με χρειάζεσαι”. Εύστοχα και με γενναιότητα το συνειδητοποιεί η κα Ζωή στη σχέση με τα ενήλικα πια παιδιά της “Έμπαινα πάντα μπροστά για να τα υπερασπιστώ, να τα προστατέψω, να φροντίσω για όλα. Τελικά αυτό που έκανα ήταν να μην τους αφήσω χώρο να ανασάνουν”.

Ναι, υποστηρίζουμε τη γυναίκα αλλά δεν την εμποδίζουμε να μεγαλώσει, να ενηλικιωθεί, να αναλάβει την ευθύνη του εαυτού της στο “εδώ και τώρα”.  Δε γνωρίζουμε τι είναι καλύτερο για εκείνη αλλά γνωρίζουμε τη διαδικασία μέσα από την οποία μπορεί να το βρει και γινόμαστε συνοδοιπόροι της.

Η Άννα είχε περιγράψει τη διαδικασία της ενδυνάμωσης στον ξενώνα ως εξής “ Εδώ, είναι σαν να δουλεύουμε  με τη γη, προετοιμάζουμε το έδαφος, το καθαρίζουμε, το μαλακώνουμε για να φυτέψουμε τον σπόρο απ’ όπου θα ανθίσει το δέντρο της Ζωής”.

Άλλωστε το να έχεις επιβιώσει από την κακοποίηση σημαίνει ήδη ότι έχεις επιδείξει μεγάλη ανθεκτικότητα.

Η ανθεκτικότητα αυτή περικλείει μια εξαιρετική δυναμική που χρειάζεται απλά ανακατεύθυνση.

Σταματώ να καταναλώνω τις δυνάμεις μου για να αναχαιτίζω τη βία. Επενδύω τις δυνάμεις μου σε πεδία δημιουργικά.

Οι ιστορίες ανθεκτικότητας μετατρέπονται σε Ιστορίες Δύναμης.

Ενδυνάμωση σημαίνει ότι από απλή αφηγήτρια ιστοριών γίνομαι η συγγραφέας της ιστορίας που επιθυμώ.

Σημαίνει αναλαμβάνω τα ηνία της ζωής μου και την ευθύνη του εαυτού μου.

Σημαίνει λύνω τα προβλήματά μου σε χρόνο ενεστώτα, όχι “Θα κάνω” , “Κάνω”!

Παύω να μένω αόρατη και βγαίνω στο φως.

Στέκω στη γης και διεκδικώ το χώρο που μου αναλογεί.

Η ενδυνάμωση είναι μεταμόρφωση. Είναι διαδικασία που προσομοιάζει με την αναγέννηση του περήφανου αετού.

Ο μύθος λέει : Ο Αετός ζει πολλά χρόνια, μέχρι και 70. Αλλά για να φθάσει σε αυτή την ηλικία, πρέπει στα 40 να πάρει μια δύσκολη απόφαση. Τα μακριά και ευέλικτα νύχια του δεν μπορούν πλέον να αρπάξουν τη λεία του για να τραφεί. Το μακρύ και κοφτερό ράμφος του γίνεται πολύ κυρτό. Τα υπερήλικα και βαριά φτερά του, που οφείλονται στα πυκνά πούπουλα, κολλάνε στο στήθος του και τον δυσκολεύουν στο πέταγμα. Του μένουν λοιπόν δύο επιλογές: να πεθάνει ή να περάσει μια επώδυνη διαδικασία αλλαγής που διαρκεί 150 μέρες.

Η διαδικασία απαιτεί να πετάξει στην κορυφή ενός βουνού και να παραμείνει στη φωλιά του. Εκεί ο Αετός χτυπάει το ράμφος του σε ένα βράχο μέχρι να το αποκόψει. Αφού το αποκόψει, θα περιμένει να φυτρώσει καινούργιο και με αυτό θα αποκόψει έπειτα τα νύχια του. Αφού φυτρώσουν τα καινούργια του νύχια, αρχίζει να μαδάει τα γερασμένα του φτερά. Μετά από πέντε μήνες,ο Αετός με καινούριο ράμφος, νύχια και φτερά πραγματοποιεί τη διάσημη πτήση της Αναγέννησης του και ζει ακόμη 30 χρόνια! 

Αλήθεια,  “Θέλει Αρετή και Τόλμη η Ελευθερία…”

Ευχαριστώ”

Η ψυχολόγος του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών του Δήμου Λαρισαίων

Ματζίρη Γεωργία

18-10-2021
Δ.Ε.Υ.Α.Λ. - Διακοπή νερού (Τρίτη 19/10/2021, ώρα 9:00-13:00)

Η Δ.Ε.Υ.Α.Λ. ανακοινώνει ότι την Τρίτη 19 Οκτωβρίου και από ώρα 9:00 μέχρι 13:00 θα πραγματοποιηθεί διακοπή υδροδότησης στη συνοικία της Νέας Σμύρνης στην οδό Πλάτωνος.

18-10-2021
Διεύθυνση Αμαξοστασίου - Κατάθεση προσφορών ανταλλακτικών

Για το κείμενο της πρόσκλησης, πατήστε ΕΔΩ

18-10-2021
Διακήρυξη ανοικτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού - Παροχή συνοδευτικών μέτρων της Κοινωνικής Σύμπραξης Λάρισας της Πράξης "ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΕΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΒΑΣΙΚΗΣ ΥΛΙΚΗΣ ΣΥΝΔΡΟΜΗΣ, ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΟΧΗ ΣΥΝΟΔΕΥΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ 2018-2019"

Για την περίληψη της διακήρυξης, πατήστε ΕΔΩ

Για το κείμενο της διακήρυξης, πατήστε ΕΔΩ

Για το υπόδιεγμα του βιογραφικού, πατήστε ΕΔΩ

Για το υπόδειγμα της οικονομικής προσφοράς, πατήστε ΕΔΩ

18-10-2021
Εβδομαδιαίο πρόγραμμα διεξαγωγής rapid test (18.10 εως 24.10) στο Δήμο Λαρισαίων

Από το Δήμο Λαρισαίων ανακοινώνεται το εβδομαδιαίο πρόγραμμα διεξαγωγής rapid test, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

 

Δευτέρα 18 Οκτωβρίου

Δημαρχείο Λάρισας  8 π.μ. – 4 μ.μ.

ΟΣΕ 8 π.μ – 4 μ.μ

Δημοτικό Ωδείο 8 π.μ – 4 μ.μ

Υπεραστικο ΚΤΕΛ 8 π.μ.– 3 μ.μ.

Νεάπολη (Γαία) 8 π.μ. – 3 μ.μ.

 

Τρίτη 19 Οκτωβρίου

Δημαρχείο Λάρισας  8 π.μ – 4 μ.μ

ΟΣΕ 8 π.μ – 4 μ.μ

Δημοτικό Ωδείο 8 π.μ – 4 μ.μ

Υπεραστικο ΚΤΕΛ 8 π.μ.– 3 μ.μ

Γ’ ΚΑΠΗ (23ης Οκτωβρίου και Ηρ. Πολυτεχνείου) 8 π.μ.- 4 μ.μ

 

Τετάρτη 20 Οκτωβρίου

Δημαρχείο Λάρισας  8 π.μ.- 4 μ.μ

ΟΣΕ 8 π.μ – 4 μ.μ

Δημοτικό Ωδείο 8 π.μ – 4 μ.μ

ΚΑΠΗ Γιάννουλης 8 π.μ – 3 μ.μ.

 

Πέμπτη 21 Οκτωβρίου

Δημαρχείο Λάρισας  8 π.μ.- 4 μ.μ

ΟΣΕ 8 π.μ. – 4 μ.μ.

ΚΑΠΗ Φαλάνης  8 π.μ. – 3 μ.μ.

 

Παρασκευή 22 Οκτωβρίου

Δημαρχείο Λάρισας  8 π.μ – 4 μ.μ

ΟΣΕ 8 π.μ – 4 μ.μ

Δημοτικό Ωδείο 8 π.μ – 4 μ.μ

Υπεραστικό ΚΤΕΛ 8 π.μ. – 3 μ.μ

Νεά Πολιτεία, Θεοδωρακοπούλου και Καϊρη – Στέκι Ηλικιωμένων 8 π.μ. – 4 μ.μ.

 

Σάββατο 23 Οκτωβρίου

Δημαρχείο 8 π.μ. – 4 .μ.

 

Κυριακή 24 Οκτωβρίου

Δημαρχείο 8 π.μ. – 4 μ.μ.

18-10-2021
“Κατηγορώ” στο Χατζηγιάννειο

Με την ταινία “Κατηγορώ” του Ρομάν Πολάνσκι αρχίζει ο φετινός κινηματογραφικός μας χειμώνας στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο, τη Δευτέρα 18 και την Τρίτη 19 Οκτωβρίου στις 19:00 και 21:30.

Η Αντιδημαρχία Πολιτισμού και η Κινηματογραφική Λέσχη Λάρισας επέλεξαν να προβάλουν την τελευταία ταινία του σπουδαίου Γαλλοπολωνού δημιουργού, η οποία κέρδισε τον Αργυρό Λέοντα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας 2019.

Πρόκειται για τη μεταφορά στη μεγάλη οθόνη της πολύκροτης υπόθεσης Ντρεϊφούς που συγκλόνισε την Γαλλία στα τέλη του 19ου αιώνα και τις αρχές του 20ου και μαζί, μια από τις πιο διάσημες περιπτώσεις κακοδικίας στην ιστορία.

Ο Πολάνσκι επιλέγει να αφηγηθεί την υπόθεση όχι από την πλευρά του άδικα κατηγορούμενου λοχαγού, αλλά απ' αυτή του αντισυνταγματάρχη Ζορζ Πικάρ, του άνδρα που πιστός στο καθήκον βοήθησε στην σύλληψή του κι όταν αργότερα ανέλαβε τη διεύθυνση των μυστικών υπηρεσιών της Γαλλίας, ανακαλύπτοντας την αλήθεια, έκανε τα πάντα για να τον αθωώσει.

Στα 86 του, ο Πολάνσκι φτιάχνει μια ταινία με ακρίβεια, γνώση και τεχνική. Δεν χρησιμοποιεί εφέ και κινηματογραφικά τρικ γιατί όπως λέει ο ίδιος, οι δυνατές ιστορίες γίνονται σπουδαίες ταινίες.

Η ιστορία του λοχαγού Αλφρέντ Ντρεϊφούς,που κατηγορείται άδικα πως κατασκόπευε για λογαριασμό της Γερμανίας και καταδικάζεται σε ισόβια κάθειρξη στο Νησί του Διαβόλου, είναι μια δυνατή ιστορία και το “Κατηγορώ” του Πολάνσκι ένα σπουδαίο φιλμ.

Δραματική 2019 | Έγχρ. | Διάρκεια: 132'

Γαλλοιταλική ταινία, σκηνοθεσία Ρομάν Πολάνσκι με τους: Ζαν Ντιζαρντέν, Λουί Γκαρέλ, Εμανουέλ Σενιέ, Γκρεγκορί Γκαντεμπουά, Μελβίλ Πουπό, Ματιέ Αμαλρίκ και Βενσάν Περέζ

Γενική είσοδος 4 ευρώ

*Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική, ενώ τις προβολές μπορούν να παρακολουθήσουν όσοι διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης με τις ταυτότητές τους. Το ταμείο θα ανοίγει μισή ώρα νωρίτερα από την προβολή.

18-10-2021
Δωρεάν σεμινάριο φωτογραφίας για παιδιά και εφήβους από το fmag και την fplus στον Μύλο

Το διαδικτυακό φωτογραφικό περιοδικό fmag και η φωτογραφική ομάδα fplus, σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών Δήμου Λαρισαίων, ανακοινώνει τη διοργάνωση δωρεάν φωτογραφικού σεμιναρίου για παιδιά και εφήβους που θα υλοποιηθεί στον Μύλο του Παππά με θέμα «Εισαγωγή στη Φωτογραφία»  και εισηγητή τον Ανδρέα Κατσάκο.

Στόχος του σεμιναρίου είναι η εξοικείωση των μαθητών με την τέχνη της φωτογραφίας, περιλαμβάνοντας κυρίως τις θεωρητικές και τεχνικές γνώσεις που θα βοηθήσουν στην κατανόηση και χρήση της φωτογραφικής γλώσσας, ως μέσο έκφρασης.

Στο σεμινάριο, που θα έχει συνολική διάρκεια 6 μήνες, μπορούν να συμμετέχουν μαθητές Δημοτικών Σχολείων (Ε΄ & ΣΤ΄ τάξης), Γυμνασίων και Λυκείων.

Στο τέλος του σεμιναρίου, το υλικό που θα παραχθεί θα αξιολογηθεί και θα αποτελέσει τον κορμό μιας ομαδικής μαθητικής έκθεσης φωτογραφίας που θα παρουσιαστεί στον χώρο του Μύλου του Παππά.

Covid-19 / Ενημέρωση σχετικά με τη λειτουργία
Η είσοδος στον χώρο προϋποθέτει Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID-19, είτε βεβαίωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) έως 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου.

Κατά τη διάρκεια των σεμιναρίων θα τηρηθούν όλα τα ισχύοντα μέτρα κατά της πανδημίας
* Αερισμός του χώρου
* Απόσταση μεταξύ των συμμετεχόντων
* Η χρήση μάσκας, η οποία κατά τη διάρκεια των σεμιναρίων θα είναι υποχρεωτική για όλους.
* Καθαριότητα και απολύμανση της αίθουσας, πριν και μετά το σεμινάριο.

Έναρξη: Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2021, στις 17:30 στον Μύλο του Παππά, (κεντρικό κτήριο - 1ος όροφος) Γεωργιάδου 53, Λάρισα.
Αριθμός θέσεων: 12
Ημέρα και ώρα διεξαγωγής: Κάθε Πέμπτη 17:30 – 19:00
Ενημέρωση / πληροφορίες:  T: 6944241177 (Ανδρέας Κατσάκος), E: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Κόστος: Δωρεάν
Διάρκεια: 6 μήνες

Δήλωση συμμετοχής στο σεμινάριο: https://forms.gle/HycoYCc8u6trvDoh6

Διοργάνωση: Διαδικτυακό φωτογραφικό περιοδικό fmag - http://fmag.gr/
Φωτογραφική ομάδα fplus - http://fplus.gr

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα του εισηγητή
Ο Ανδρέας Κατσάκος γεννήθηκε στη Λάρισα το 1973. Σπούδασε φωτογραφία στο Ι.Ι.Ε.Κ. E.S.P.
Με τη φωτογραφία ασχολείται ερασιτεχνικά από το 1996. Το φωτογραφικό του έργο έχει παρουσιαστεί σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Δουλειά του επίσης δημοσιεύτηκε σε ομαδικά λευκώματα και σε διάφορα φωτογραφικά περιοδικά. Το 2010 μαζί με τον Γρηγόρη Κατσιάνα δημιούργησαν το διαδικτυακό φωτογραφικό περιοδικό fmag (http://fmag.gr/). Το 2013 ανέλαβε τη δημιουργία της φωτογραφικής ομάδας “fplus”. Τα τελευταία χρόνια έχει επιμεληθεί και οργανώσει μεγάλο αριθμό εκθέσεων και άλλων φωτογραφικών εκδηλώσεων.
http://andreaskatsakos.com/

15-10-2021
Συνεδρίαση Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων Τετάρτη 20/10/2021, ώρα 15:00 - Meeting for the Integration Council of Immigrants and refugee, Wednesday 20/10/2021, time 15:00

Για το κείμενο της πρόσκλησης, πατήστε ΕΔΩ

Invitation for the meeting of the Integration Council of Immigrants and refugee, Wednesday 20/10/2021, time 15:00, Here

15-10-2021
Τεράστιο και διεθνές το ενδιαφέρον αρχιτεκτόνων για τον διαγωνισμό για το Α’ Αρχαίο Θέατρο της Λάρισας
 • Φτάνουν τις 600 οι εγγραφές συμμετοχής, μέχρι τώρα, στο Διεθνή Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό του Δήμου Λαρισαίων με συμμετοχές από Ευρώπη, Αμερική, Ασία, Αυστραλία και Αφρική

Τεράστιο αποδεικνύεται το ενδιαφέρον αρχιτεκτόνων και επιστημόνων απ’ όλο τον κόσμο για το Αρχιτεκτονικό διαγωνισμό του Δήμου Λαρισαίων για τον σχεδιασμό του περιβάλλοντος χώρου του Α’ Αρχαίου Θεάτρου.

Ήδη μέχρι τώρα οι εγγραφές στον διαγωνισμό αγγίζουν τις 600, ενώ ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί και άλλο, αφού η σχετική προθεσμία λήξης των εγγραφών ολοκληρώνεται στις 19 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με τις εγγραφές, στον διαγωνισμό οι συμμετοχές προέρχονται και από τις πέντε ηπείρους Ευρώπη, Αμερική, Ασία, Αφρική και Αυστραλία.

Ειδικότερα, έχουν δηλώσει ότι θα καταθέσουν προτάσεις ομάδες από όλες σχεδόν τις χώρες της Ευρώπης Ελλάδα, Κύπρος, Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ηνωμενο Βασίλειο, Ολλανδία, Λουξεμβούργο, Γερμανία, Ελβετία, Δανία, Σουηδία, Νορβηγία, Φινλανδία, Πολωνία, Μολδαβια, Μαυροβούνιο, Βοσνία Ερζεγοβινη, Βόρεια Μακεδονία, Ρουμανία, Ουγγαρία, Τσεχία, Ουκρανία, Γεωργία),  ενώ υπάρχουν συμμετοχές από χώρες όπως ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία, Κίνα,  Ιαπωνία, Βραζιλία, Νότια Αφρική, Αργεντινή, Ινδία, Τουρκία, Συρία, Ιορδανία,  Αίγυπτο, Τυνησία, Μεξικό, Περού, Λίβανος, Ινδονησία, Βιετνάμ, Μπουρκίνα Φάσο, Ουρουγουάη, Βολιβία κ.α.

Όπως είναι γνωστό ο διαγωνισμός προκηρύχθηκε από το Δήμο Λαρισαίων, εγκρίθηκε από τη Διεθνή Ένωση Αρχιτεκτόνων (UIA) και θα διεξαχθεί σύμφωνα με τους κανονισμούς της UNESCO και τις συστάσεις της UIA για την καλύτερη εφαρμογή τους.

Στην πενταμελή κριτική επιτροπή μετέχουν αρχιτέκτονες από Ελλάδα, Ιταλία, Ελβετία, Φινλαδία, Πολωνία και Τουρκία.

Πέραν του ουσιαστικού αποτελέσματος που θα επιφέρει ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για τον περιβάλλοντα χώρο του Α’ Αρχαίου Θεάτρου, η επιλογή της προκήρυξης διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, με την έγκριση της Διεθνούς Ενωσης Αρχιτεκτόνων αποτελεί και σημαντική ενέργεια έμμεσης προβολής του σημαντικότερου μνημείου της Λάρισας και της ίδιας της πόλης. 

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί, οι εγγραφές ολοκληρώνονται στις 19 Νοεμβρίου, ενώ η προθεσμία υποβολής συμμετοχών (με ταχ/κή αποστολή) είναι έως τις 24 Φεβρουαρίου του 2022. Οι συνεδριάσεις της κριτικής επιτροπής θα γίνουν από τις 16 εως τις 18 Μαρτίου του 2022 και η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων θα γίνει στις 22 Μαρτίου 2022.

Όλες οι πληροφορίες για τον Αρχιτεκτονικό διαγωνισμό στην ιστοσελίδα  https://www.saata-competition.gr

15-10-2021
Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Τρίτη 19/10/2021, ώρα 19:00

Για το κείμενο της πρόσκλησης, πατήστε ΕΔΩ

15-10-2021
Συνεδρίαση Οικονομικής Επιτροπής Τρίτη 19/10/2021, ώρα 13:00

Για το κείμενο της πρόσκλησης, πατήστε ΕΔΩ

15-10-2021
Διεύθυνση Αμαξοστασίου - Κατάθεση προσφορών ανταλλακτικών

Για το κείμενο της πρόσκλησης, πατήστε ΕΔΩ

15-10-2021
ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΜΙΣΘΩΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΤΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΡΑΧΟΥΛΑΣ

Για το κείμενο της διακήρυξης, πατήστε ΕΔΩ

15-10-2021
Ανοικτή πρόσκληση για τη συγκρότηση του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας του Δήμου Λαρισαίων

Για να δείτε την πρόσκληση, πατήστε ΕΔΩ

14-10-2021
Στο ΔΣ του Δικτύου Δήμων των Εκλεκτών Ελληνικών Γεύσεων η αντιδήμαρχος Λάρισας Ρίτα Απρίλη

Στο Διοικητικό Συμβούλιο του «Δικτύου Δήμων των Εκλεκτών Ελληνικών Γεύσεων», μετέχει ως εκπρόσωπος του Δήμου Λαρισαίων, η αντιδήμαρχος Δημοτικών Ενοτήτων Γιάννουλης, Κοιλάδας και Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Ρίτα Απρίλη.

Η κα. Απρίλη, εξελέγη στο Δ.Σ. από τη Γενική Συνέλευση της 12 ης Σεπτεμβρίου 2021.

Σημειώνεται ότι το Δίκτυο  συστάθηκε ως αστική εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και ξεκίνησε τη δραστηριοποίησή του το 2015, βασίζεται στην εκπροσώπηση μεγάλου μέρους της χώρας μέσα από την ευρύτητα της μετοχικής του σύνθεσης, η οποία αυτή τη στιγμή περιλαμβάνει 56 Δήμους, 19 Αναπτυξιακές εταιρείες και 4 Λοιπούς Φορείς (εκπαιδευτικούς, κοινωνικοί και πολιτιστικοί Φορείς), ενώ τελεί υπό την αιγίδα του Υπ.Α.Α.Τ. – Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και της Κ.Ε.Δ.Ε. -Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας.

Η στόχευση του Δικτύου είναι η αξιοποίηση, υποστήριξη και ανάδειξη του Ελληνικού Γαστρονομικού Πολιτισμού, ξεκινώντας από τα εκλεκτά και αναγνωρισμένα αγροδιατροφικά προϊόντα με έμφαση στα ΠΟΠ και ΠΓΕ, την παραδοσιακή αλλά και σύγχρονη ελληνική κουζίνα και καταλήγοντας στον αγροδιατροφικό πολιτισμό, τον γαστρονομικό τουρισμό και την εξωστρέφεια, με αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων σε εθνικό επίπεδο.

 

14-10-2021
Το Δημοτικό Ωδείο Λάρισας καλεί παιδιά να συμμετέχουν στην παιδική Χορωδία
Γίνεται γνωστό ότι το Σάββατο 23 Οκτωβρίου  και ώρα 11.00 θα διενεργηθεί συνάντηση/ακρόαση στο ΔΩΛ για τη στελέχωση της παιδικής Χορωδίας του Δημοτικού Ωδείου. 
 
Η συνάντηση/ ακρόαση θα πραγματοποιηθεί στο ΔΩΛ.
Στην παιδική Χορωδία δικαίωμα συμμετοχής έχουν:
1. οι σπουδαστές του ΔΩΛ  και 
2. παιδιά εκτός Ωδείου που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στην παιδική Χορωδία ηλικίας 6-18 ετών.
Επίσης, θα υπάρχει δυνατότητα συμμετοχής σε πιο νεαρό ηλικιακά τμήμα, τη Χορωδία - Φυτώριο της παιδικής Χορωδίας.
Έναρξη εβδομαδιαίων προβών:
30 Οκτωβρίου 
 
Οι Υπεύθυνοι Χορωδίας:
 
Δημήτρης Κτιστάκης,
Αντωνία Νταλανίκα 
 
Τηλ επικοινωνίας 2410.531960 ώρες 9.30-13.00 κα Βάνα Φαρμακιώτη
14-10-2021
Διεύθυνση Αμαξοστασίου - ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ ΓΙΑ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΑΣΥΡΜΑΤΟΥ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ( ΠΟΜΠΟΔΕΚΤΕΣ ΒΑΣΗΣ) - ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΩΝ

Για το κείμενο της πρόσκλησης, πατήστε ΕΔΩ

14-10-2021
Διεύθυνση Αμαξοστασίου - Προμήθεια επίσωτρων ελαστικών

Για το κείμενο της πρόσκλησης, πατήστε ΕΔΩ

14-10-2021
Διεύθυνση Αμαξοστασίου - Κατάθεση προσφορών ανταλλακτικών

Για το κείμενο της πρόσκλησης, πατήστε ΕΔΩ

13-10-2021
Ψήφισμα του Δήμου Λαρισαίων - Ενωτικό κάλεσμα για μαζικό εμβολιασμό των συμπολιτών μας

Για το κείμενο του ψηφίσματος, πατήστε ΕΔΩ

13-10-2021
Ενημερώθηκαν για το έξυπνο σύστημα πρόσβασης στους πεζοδρόμους τα μέλη της 2ης ΔΚ του Δήμου Λαρισαίων

Στα πλαίσια των δραστηριοτήτων της 2ης κοινότητας που αφορούν την ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα της καθημερινότητας τους, πραγματοποιήθηκε ενημέρωση –ξενάγηση της προέδρου κ. Σοφίας Γκουνέλα και των μελών της 2ης κοινότητας Δήμου Λαρισαίων από τον Αντιδήμαρχο Πολεοδομίας και Ψηφιακής Πολιτικής – “Έξυπνης Πόλης” κ. Ντίνο Διαμάντο σχετικά με την λειτουργία του έξυπνου συστήματος ελεγχόμενης πρόσβασης στους πεζοδρόμους (βυθιζόμενες μπάρες). 

Η πρόεδρος και τα μέλη είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στο Κέντρο Ελέγχου που υποστηρίζει την λειτουργία του συστήματος και στη συνέχεια με τον Αντιδήμαρχο περπάτησαν στους πεζοδρόμους που είναι σε λειτουργία οι βυθιζόμενες μπάρες και είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με συμπολίτες και διερχόμενους οδηγούς που χρησιμοποιούν το σύστημα. Διαπιστώθηκε ότι ο κόσμος αρχίζει να κατανοεί σιγά σιγά τη χρησιμότητα του συγκεκριμένου έργου που μοναδικός στόχος του είναι η απόδοση του κέντρου της πόλης στους πολίτες της με ποιότητα και ασφάλεια.  

13-10-2021
Διεύθυνση Αμαξοστασίου - Κατάθεση προσφορών ανταλλακτικών

Για το κείμενο της πρόσκλησης, πατήστε ΕΔΩ

13-10-2021
Έναρξη του Συνεδρίου του Δικτύου Major Cities of Europe

Τώρα είναι η ώρα του ψηφιακού μετασχηματισμού για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Giorgio Prister,  Πρόεδρος Major Cities of Europe

Σε μήνυμά του ο πρόεδρος του Δικτύου Major cities of Europe και πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου κ. Giorgio Prister , αναφέρεται στη χρονική περίοδο διεξαγωγής και τους λόγους που προτρέπουν στη διεξαγωγή του συνεδρίου των Major Cities of Europe με τίτλο From here to where? Succeed in the post Covid transformation”

«Γιατί είναι αυτή η σωστή περίοδος για να πραγματοποιηθεί αυτός ο μετασχηματισμός?

Η απάντηση είναι απλή, μια και ακόμη και αν είχαμε προβλήματα στην αποτελεσματική πραγματοποίηση του μετασχηματισμού στο παρελθόν, έχουμε μία μοναδική ευκαιρία, το χρηματοδοτικό πρόγραμμα Next Generation EU plan and funding, που θα βοηθήσει πολύ σε αυτή την κατεύθυνση. Θα ήταν κρίμα να μην το εκμεταλλευτούμε ως Δήμοι και γενικότερα Φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Τολμώ να πω ότι χωρίς ένα πλήρη ψηφιακό μετασχηματισμό δεν υπάρχει τρόπος να επεξεργαστούμε και να αξιοποιήσουμε όλα τα δεδομένα που αποκτούμε και να σχεδιάσουμε νέες υπηρεσίες ή να αναμορφώσουμε τις υπάρχουσες.

Χωρίς τον «πράσινο» μετασχηματισμό τα «πράσινα» projects θα είναι πολύ περιορισμένα, όπως και η επίδραση τους. Το να υπάρχει ένα ευρύ και αποτελεσματικό πρόγραμμα σχετικά με «πράσινες» και βιώσιμες πόλεις είναι κύρια προτεραιότητα μας.

Αλλά τι γίνεται με τις δεξιότητες; Έχουμε τις σωστές; Χρειαζόμαστε κι άλλες; Χρειαζόμαστε εξ ολοκλήρου νέες και διαφορετικές; Αυτό είναι ένα από τα θέματα που πρέπει να συζητήσουμε.

Όπως επίσης και τι γίνεται με την ηγεσία; Απαιτείται νέα προσέγγιση και στυλ που να εμπλέκει πολίτες και στελέχη και να παρακινεί σε αποτελεσματική ομαδική δουλειά για καλύτερα αποτελέσματα; Εμείς το πιστεύουμε και θα υπάρξει συζήτηση για το ζήτημα αυτό.

Τι γίνεται με την ιδιοκτησία δεδομένων, με την προστασία τους και γενικά με την ψηφιακή ηθική; Είμαστε βέβαιοι για την κυβερνοασφάλεια μας; Η εμπειρία μας, μετά από μια σειρά από εβδομαδιαία meetings και ανταλλαγής απόψεων, μας δείχνει ότι δεν είμαστε τόσο βέβαιοι, αλλά δουλεύοντας ομαδικά στη διαχείριση τέτοιων απειλών, είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος να τις αντιμετωπίσουμε. Θα συζητηθεί εκτενώς και αυτό.

Σας προσκαλώ να συναντηθούμε online από τις 13 έως τις 15 Οκτώβρη και μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι τον επόμενο χρόνο, το Μάιο του 2022, που το συνέδριο μας θα πραγματοποιηθεί δια ζώσης στη Λάρισα πάλι με τη συνεργασία του Δήμου Λαρισαίων, θα μας δοθεί η ευκαιρία να μοιραστούμε ακόμα περισσότερες εμπειρίες και να αναλύσουμε ακόμα περισσότερο τα θέματα που θα παρουσιάσουμε αυτή τη χρονιά.»

Το συνέδριο διοργανώνεται από το Δίκτυο Major Cities of Europe και τον Δήμο Λαρισαίων και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, του Υπουργείου Τουρισμού, της Περιφέρειας Θεσσαλίας, της ΚΕΔΕ, του e-Trikala, του ΣΕΠΕ και της Πανελλήνιας Ένωσης Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης και αποτελεί προπομπό του μεγάλου δια ζώσης συνεδρίου που θα διεξαχθεί τον Μάιο του 2022 στη Λάρισα.

Δείτε το πρόγραμμα και εγγραφείτε για δωρεάν παρακολούθηση στον σύνδεσμο:

https://mce.liveon.tech/

13-10-2021
“Θραύσματα από τις Ικέτιδες του Ευριπίδη” στο Β΄ Αρχαίο Θέατρο

Από το Θέατρο των Οδοιπόρων Λάρισας

Το Θέατρο των Οδοιπόρων Λάρισας εγκαινιάζοντας το 1ο Εργαστήρι Αρχαίου Δράματος της ομάδας, μετά από έξι εβδομάδες θεωρητικής κατάρτισης στην αρχαία ελληνική δραματουργία των σπουδαστριών του εργαστηρίου, περνάει από την θεωρία στη σκηνική πράξη την Κυριακή 17 Οκτωβρίου στις 20:00,  στο Β΄ Αρχαίο Θέατρο της πόλης με ελεύθερη είσοδο, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας και την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων.

Το δρώμενο που θα παρουσιαστεί είναι το σκηνικό ερευνητικό αποτέλεσμα του εργαστηρίου υπό μορφή εργασίας. Μία πειραματική παραστασιακή δράση, βασισμένη πάνω στη μελέτη του σπουδαίου αντιπολεμικού έργου, Ικέτιδες του Ευριπίδη.

“Θραύσματα από τις Ικέτιδες του Ευριπίδη”

Κείμενο: Χορικά και άλλα μέρη από τις Ικέτιδες του Ευριπίδη

Συντελεστές

Επιλεγμένη μετάφραση: Γιώργος Κοροπούλης
Διδασκαλία/Σκηνοθεσία: Άκυς Μητσούλης

Επιλογή αποσπασμάτων-δραματουργία κειμένου: Γιώργος Παπαδόπουλος

Επιμέλεια κινησιολογίας: Ζωή Τζιότζιου
Διαμόρφωση σκηνικού χώρου-επιμέλεια ενδυματολογίας: Δώρα Παπαδούλη

Φώτα-ήχος: Karatzios Music & Sound

Φωτογράφιση δρώμενου: Φώτης Νατσιούλης
Φωτογραφίες πρόβας: Ηρακλής Μπαλάνος, Φώτης Νατσιούλης

Επιμέλεια μακιγιάζ: Εύη Δανιλούλη

Γραφιστική επιμέλεια αφίσας/προγράμματος: Νίκος Μεταξάς

Βιντεογράφηση: Δημήτρης Βάλλας, Γιάννης Χατζηαντωνίου

Υποδοχή θεατών: Ευγενία Μιχάλη, Πωλίνα-Δέσποινα Παπαχατζή,
Καλλιτεχνικός συντονισμός εργαστηρίου-σκηνικής δράσης: Γιώργος Παπαδόπουλος

Οργάνωση παραγωγής: Θέατρο των Οδοιπόρων

Παίζουν οι σπουδάστριες του εργαστηρίου: Μαρία Γιαννίκη, Κατερίνα Καζάκη, Γιώτα Καλοτραπέζη, Κατερίνα Μαργούδα, Όλγα Μπαλαμπέκου

Λαμβάνουν μέρος οι ηθοποιοί: Απόστολος Λύγδας (Κήρυκας), Ζωή Μυλωνάκη (Ευάδνη), Δήμητρα Μπαράτση (Αίθρα), Αθανάσιος Σαλιαμπούχος (Θησέας)

Συνοδεύουν μουσικά επί σκηνής η Μιχαέλα Αρχοντή (κρουστά/φλογέρα) και ο Μενέλαος Τζαφέτας (κρουστά handpan)

Διάρκεια δρώμενου:45΄

Είσοδος ελεύθερη

Πού; Στο Β΄ Αρχαίο Θέατρο Λάρισας

Πότε; Την Κυριακή 17 Οκτωβρίου στις 20:00

Χορηγός: Καφενείον Η ΓΗ

Θα τηρηθεί το πρωτόκολλο Covid-19 για πολιτιστικές εκδηλώσεις σε εξωτερικούς χώρους:
-Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική κατά την είσοδο – έξοδο, αλλά και κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.
-Η θέαση του δρώμενου είναι αποκλειστικά για καθήμενους.
-Για την αποφυγή συνωστισμού, προτείνουμε την έγκαιρη προσέλευση στον χώρο.

 

Ικέτιδες του Ευριπίδη

Το έργο που που επιλέχθηκε ως βασικός άξονας μελέτης για το 1ο Εργαστήρι Αρχαίου Δράματος της ομάδας, σε μορφή studio.

Μελετώντας εντατικά, καθημερινά, στο εργαστήρι, τον δραματουργικό κόσμο του Ευριπίδη εν γένει και του συγκεκριμένου πονήματός του ειδικά, με τα ιστορικά, φιλολογικά στοιχεία αυτού, περνώντας στην ανάλυση των προσώπων/ηρώων και των βασικών εννοιολογικών αξόνων της.

Ένα έργο, στην ουσία ύμνο της Δημοκρατίας έναντι της Τυραννίας.
Έναν αγώνα επιχειρημάτων μεταξύ των δύο.
Είναι το πρώτο έργο μέσα από το οποίο ακούγεται στο Αθηναϊκό κοινό της εποχής, κριτική καταρχάς στο πολίτευμα της ηγεμονικής συμμαχίας της Αθήνας και κατόπιν αυτής της κριτικής, ο ευφυής λόγος του Ευριπίδη οδηγεί αναγνωστικό κοινό και θεατές στην εξύμνηση των δημοκρατικών αξιών έναντι όποιου άλλου πολιτεύματος και δει της τυραννίας.

Οι στίχοι από τις «Ικέτιδες» του Ευριπίδη, θεωρούνται από πολλούς θεωρητικούς του αρχαίου δράματος μείζονος σημασίας, εξίσου βαρύνουσας ίσως, με τον Επιτάφιο του Περικλή του Θουκυδίδη, όσον αφορά ειδικά τη μελέτη της Αθηναϊκής Δημοκρατίας.

«Ουδέν τυράννου δυσμενέστερον πόλει… Και μην όπου γε δήμος αυθέντης χθονός, υπούσιν αστοίς ήδεται νεανίαις, ανηρ δε βασιλεύς εχθρόν ηγείται τόδε, και τους αρίστους ους αν ηγείται φρονείν κτείνει, δεδοικώς της τυραννίδος πέρι»

«Απ’ το μονάρχη πιο βαριά δεν είναι συμφορά σε μια πόλη… Κι όπου ο λαός αφέντης είναι, βλέπει με χαρά του ν’ ακμάζουν παλληκάρια. Μα ο βασιλιάς μισεί ένα τέτοιο πράμα. Κι όπου έξυπνος κι αντρείος τον ξεπαστρεύει».

12-10-2021
Σχετικά με τον επωφελέστερο τρόπο εκπλήρωσης του κληροδοτήματος(κεφαλαίου αυτοτελούς διαχείρησης) με την επωνυμία "Κληροδότημα Αφροδίτη Ζαχαράκη" υπέρ Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου

Για το κείμενο, πατήστε ΕΔΩ

12-10-2021
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΕΣΟΔΩΝ ΕΞΟΔΩΝ ΔΗΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2021 ΑΠΟ 01/01/2021 ΕΩΣ 30/09/2021 (Ν 4305/2014 ΑΡΘΡΟ 15)

Ο Δήμος Λαρισαίων έχει την υποχρέωση σύμφωνα με το Ν 3852/2010 ΑΡΘΡΟ 266 ΠΑΡ 6 να δημοσιεύει στην ιστοσελίδα του Δήμου στοιχεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού.

Για να δείτε το αρχείο, πατήστε ΕΔΩ

12-10-2021
Απ. Καλογιάννης: Νέα έργα 16 εκατ. στο Δήμο Λαρισαίων
 • Για την ολοκλήρωση του εσωτερικού δακτυλίου και και παρεμβάσεις στον Πηνειό - Εντάχθηκαν με χρηματοδότηση 12,4 εκατ. στο πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης
 • Ανακατασκευάζεται μεγάλο τμήμα της Ηρώων Πολυτεχνείου – Απαλλοτριώσεις στο τμήμα από οδό Αβέρωφ έως  Φαρσάλων
 • Δυο κυκλικοί κόμβοι στη συμβολή της Πολυτεχνείου με Φαρσάλων και Βόλου
 • Ανακατασκευάζεται και διανοίγεται η οδός Τ. Τσιόγκα (πρώην Καλλιθέας) μέχρι τον κυκλικό κόμβο της ΔΕΥΑΛ – Ανακατασκευάζεται και η Καλλιθέας

Πακέτο νέων έργων ύψους 16 εκατ. ευρώ για την ολοκλήρωση του εσωτερικού δακτυλίου της Λάρισας και παρεμβάσεις στην εσωτερική κοίτη του Πηνειού που εξελίσσεται σε γραμμικό πάρκο 4 χιλιομέτρων, ανακοίνωσε ο Δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης.

Πρόκειται για έργα που κατατέθηκαν και εντάχθηκαν στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και ειδικότερα στον άξονα «Αστικής Αναζωογόνησης». Η πρόταση των έργων χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα με 12,4 εκατ. ευρώ και το υπόλοιπο ποσό θα καλυφθεί από πόρους του Δήμου Λαρισαίων. 

Τα ιδιαίτερα σημαντικά αυτά έργα αφορούν σε δυο μεγάλες ενότητες

Α. Στην ολοκλήρωση του εσωτερικού δακτυλίου της Λάρισας

Β . Στην ανάπλαση παρόχθιας ζώνης Πηνειού ποταμού κατά μήκος της εσωτερικής κοίτης

Αναλυτικά, στην ενότητα των έργων ολοκλήρωσης του εσωτερικού δακτυλίου περιλαμβάνονται

1. Η  ανακατασκευή τη Ηρώων Πολυτεχνείου, σε μήκος 1,5 χιλ από Καρδίτσης μεχρι οδό Κουτσίνα (στο ύψος του 2ου Γυμνασίου - Λυκείου), με απαλλοτριώσεις και διάνοιξη του δρόμο στο τμήμα από οδό Αβέρωφ έως Φαρσάλων

2. Η  διάνοιξη και ανακατασκευή της οδού Τάκη Τσιογκα (πρώην Καλλιθέας), μέχρι τον κόμβο της  ΔΕΥΑΛ – Στο πλαίσιο του συγκεκριμενου έργου προβλέπεται και η ανακατασκευή της οδού Κρανώνος.

Β. Στην ανάπλαση της παρόχθιας ζώνης του Πηνειού, προβλέπονται ήπιες παρεμβάσεις, σε όλο το μήκος της κοίτης και πλήρη διαμόρφωση στο τμήμα από τις αθλητικές εγκαταστάσεις στην συνοικία Αμπελοκήπων μέχρι τον κυκλικό κόμβο της Νέας Σμύρνης

Αναλυτικά, στοιχεία των επιμέρους έργων

Ηρών Πολυτεχνείου

Η παρέμβαση αφορά στην ανακατασκευή μεγάλου τμήματος της Ηρώων Πολυτεχνείου σε μήκος περίπου 1,6 χιλιόμετρων, από την Καρδίτσης μέχρι την οδοό Κουτσίνα, στο ύψους του 2ου Γυμνασίου - Λυκειου

Στο πλαίσιο του έργου προβλέπονται οι αναγκαίες απαλλοτριώσεις στο τμήμα από την οδό Αβέρωφ έως την οδό Φαρσάλων, προκειμένου να «ανοίξει» ο δρόμος.  

Επίσης, επί της Πολυτεχνείου θα κατασκευαστούν δυο κυκλικοί κόμβοι.

Ο πρώτος  κυκλικός κόμβος δυο λωρίδων θα  είναι στη συμβολή των οδών Ηρώων Πολυτεχνείου – Φαρσάλων με ακτίνα 22,00μ.

Ο δεύτερος θα κατασκευαστεί στη συμβολή των οδών Ηρώων Πολυτεχνείου – Βόλου – 23ης Οκτωβρίου με ακτίνα 18,50μ

Στο πλαίσιο της μεγάλης παρέμβασης στην Ηρ. Πολυτεχνείου θα γίνουν έργα και σε κάθετους δρόμους, όπως στην οδό Βόλου (μέχρι τις γραμμές), στην Φαρσάλων (μέχρι την υπόγεια διάβαση), στην Παναγούλη μέχρι την Ιουστινιανού, στην 23 Οκτωβρίου μέχρι την Αιόλου κ.α.

Οδός Τάκη Τσιόγκα (πρώην Καλλιθέας)

Μια ακόμα ιδιαίτερα σημαντική παρέμβαση για την ολοκλήρωση του εσωτερικού δακτυλίου αφορά στην οδό Τάκη Τσιόγκα (πρώην Καλλιθέας).

Η οδός Τσιόγκα, ανακατασκευάζεται πλήρως και γίνεται διπλής κατεύθυνσης, από την περιοχή του Αγίου Αχιλλίου, στην συμβολή των οδών Κενταύρων – Γρ. Λαμπράκη έως την συμβολή με την οδό Κρανώνος και θα συνεχιστεί με τη διάνοιξη του δρόμου, μέχρι τον κυκλικό κόμβο της ΔΕΥΑΛ. 

Επίσης θα κατασκευαστούν δύο νέοι κυκλικοί κόμβοι.

Ο πρώτος θα κατασκευαστεί στην συμβολή των οδών Τσιόγκα και Αθηνάς και ο δεύτερος στη συμβολή των οδών Τσιόγκα και Κρανώνος.

Η διανοιγμένη και ανακατασκευασμένη οδός Τάκη Τσιόγκα, ως δρόμος διπλής κυκλοφορίας, θα αποτελέσει τμήμα του εσωτερικού δακτυλίου που πλέον θα οριοθετείται από την Ηρ. Πολυτεχνείου – Λαγού, Τάκη Τσιόγκα, Γεωργιάδου, Αεροδρομίου, Ηρ. Πολυτεχνείου.

Επίσης, στο πλαίσιο του ίδιου έργου θα ανακατασκευαστεί και η οδός Κραννώνος.

Γραμμικό Πάρκο 4 χιλιομέτρων στην κοίτη του Πηνειού

Με την ίδια πρόταση ο Δήμος Λαρισαίων εξασφαλίζει χρηματοδότηση για παρεμβάσεις στον Πηνειό.

Ειδικότερα, θα υπάρξουν εργασίες σε όλο μήκος της εσωτερικής κοίτης, με παρεμβάσεις σε πλατώματα αλλά και επέκταση της παρέμβασης από την περιοχή των αθλητικών εγκαταστάσεων στους Αμπελόκηπους, εκεί δηλαδή που σήμερα ολοκληρώνεται η παρέμβαση, μέχρι και τον κόμβο της Νέας Σμύρνης.

Στην ουσία o Δήμος διαμορφώνει παρεμβαίνοντας με  ήπιο τρόπο σε άλλα δυο χιλιόμετρα στην εσωτερική κοίτη του ποταμού, διαμορφώνοντας έτσι ένα μεγάλο γραμμικό πάρκο στον Πηνειό, μήκους 4 χιλιομέτρων από τον κυκλικό κόμβο της έεας Σμύρνης μέχρι τη ΔΕΥΑΛ.

Κατά της μήκος της διαδρομής, διαμορφώνεται σε επιλεγμένα σημεία,   πλατώματα που  διαμορφώνονται ως μικρές νησίδες στάσης και ξεκούρασης, υποστηρικτικές της βασικής υλοποιημένης διαδρομής.

Έτσι, έχουν επιλεγεί τέσσερα (4) σημεία: το πρώτο, έκτασης περίπου 200 m2, χωροθετείται δίπλα από τα υφιστάμενα γήπεδα που βρίσκονται κοντά στη ΔΕΥΑΛ,

το δεύτερο και το τρίτο, έκτασης περίπου 130 m2 και 450 m2 αντίστοιχα, χωροθετούνται κοντά στην  γέφυρα Ναϊάδων Νυμφών, εκατέρωθεν στις δύο παρόχθιες περιοχές, και το τέταρτο, έκτασης περίπου 500 m2, αποτελεί τη αναμόρφωση της περιοχής που αποκαλείται «λιμανάκι».

Στα σημεία αυτά θα διαμορφωθούν μικρά πλατώματα,  με καθιστικά στοιχεία, ώστε να εμπλουτίσουν τη δυνατότητα επίσκεψης και παραμονής στην παραποτάμια περιοχή.

Θα δημιουργηθούν επίσης τέσσερα ακόμα αθλητικά γυμναστήρια στο πάρκο του Πηνειού

Ο Δήμος θα διερευνήσει εάν υπάρχει η δυνατότητα να υπάρξουν κάποια δημοτικά αναψυκτήρια. 

Α. Καλογιάννης: Η Λάρισα πορεύεται με σχέδιο και όραμα

Ο Απ. Καλογιάννης με αφορμή την προώθηση αυτών των σημαντικών νέων έργων για την πόλη, τόνισε με έμφαση ότι στην Λάρισα συνεχίζεται μια μακρά περίοδος κινητικότητας και μετάβασης της πόλης και του Δήμου σε μια νέα εποχή.

Από την πρώτη στιγμή που βρεθήκαμε στη διοίκηση του Δήμου, δεσμευτήκαμε στις Λαρισαίες και στους Λαρισαίους ότι θα εργαστούμε για την Λάρισα της επόμενης δεκαπενταετίας.

Σήμερα, με την εξέλιξη του σχεδιασμού και την υλοποίηση των έργων, είναι πλέον ορατό από την μεγάλη πλειονότητα των συμπολιτών  ότι η πόλη βρίσκεται σε διαρκή περίοδο μετάβασης και εξέλιξή της σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη μεσαίου μεγέθους.

Εχουμε εργαστεί και συνεχίζουμε να εργαζόμαστε αδιάκοπα, μεθοδικά και οργανωμένα, σε όλα τα επίπεδα, καταθέτοντας προτάσεις και μελέτες για χρηματοδότηση σημαντικών έργων για το Δήμο μας.

«Ζηλευτές οι πόλεις με δυο δακτυλίους»

Συνεχίζοντας ο κ. Καλογιάννης τόνισε τα εξής: «Με τα νέα έργα τη διάνοιξη της Τ. Τσιόγκα, και την ανάπλαση της Ηρ. Πολυτεχνείου η πόλη ολοκληρώνει  τον εσωτερικό της δακτύλιο, που περικλείει το ευρύτερο κέντρο,  ενώ ο δεύτερος περιφερειακός δακτύλιος της Καραμανλή, Σανδράκη κλπ περιφερειακών δρόμων που υλοποιεί, η Περιφέρεια Θεσσαλίας,  φέρνουν τη Λάρισα στην ιδιαίτερα ζηλευτή κατάσταση των πόλεων με δυο δακτυλίους.  Δεν θα το βρείτε εύκολα σε άλλες πόλεις αντίστοιχου μεγέθους.

Ειδικά, για την Ηρώων Πολυτεχνείου, πρέπει να πούμε ότι οι τελευταίες μετρήσεις κυκλοφοριακού φόρτου, που έγιναν τον περασμένο Ιούλιο, ότι μετά τις παρεμβάσεις του ΣΒΑΚ στο κέντρο, η κίνηση στην Ηρ. Πολυτεχνείου αυξήθηκε κατά 40%. Αυτό σημαίνει ότι πραγματικά η Ηρ. Πολυτεχνείου αναλαμβάνει το ρόλο που έχει στην πόλη, ως τμήμα του εσωτερικού δακτυλίου. Είναι δεδομένη, λοιπόν η αναγκαιότητα ανακατασκευή της.

Παράλληλα συνεχίζουμε  σε μεγάλες αλλαγές στο εμπορικό και ιστορικό της κέντρο, το  μεταμορφώνεται  και αλλάζει. Μεταμορφώνεται προς όφελος του ανθρώπου. Μεροληπτεί υπερ του πεζού, του ποδηλάτη, της οικογένειας και της μητέρας με το καρότσι, υπέρ του συμπολίτη μας που κινείται με αναπηρικό αμαξίδιο και στοχεύει στον περιορισμό της αλόγιστης χρήσης του ΙΧ στο κέντρο. Δεν μένουμε μόνο στις παρεμβάσεις με τις ανακατασκευές δρόμων. Όπως ξέρετε,  και πάλι στο πλαίσιο της δουλειάς μας στον κεντρικό τομέα, τέθηκε σε δοκιμαστική λειτουργία το σύστημα ελεγχόμενης πρόσβασης στους πεζοδρόμους, ενώ ακολουθεί το έργο της ελεγχόμενης στάθμευσης και των πάρκινγκ, με το Δήμαρχο να ανακοινώνει ότι τον Νοέμβριο θα ανοίξει νέα πρόσκληση για ένταξη σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

«Οι μεγάλες αλλαγές απαιτούν χρόνο, ενώ τα έργα προκαλούν αναστάτωση. Τέτοιες μεγάλες αλλαγές, χρειάζονται χρόνο για να αφομοιωθούν αλλά και αλλαγές στην νοοτροπία. Και χρειαζόμαστε δουλειά για αυτό.

Αισθανόμαστε όλοι ότι έχουμε τη στήριξη της μεγάλης πλειοψηφίας των συμπολιτών και κυρίως των νέων γενιών των Λαρισαίων.»

Κλείνοντας την τοποθέτηση του ο κ. Καλογιάννης ευχαρίστησε όλους τους υπηρεσιακούς παράγοντες, καθώς και το πολιτικό προσωπικό του Δήμου, για την οργανωμένη και μεθοδική δουλειά που είχε ως αποτέλεσμα την κατάθεση ολοκληρωμένων και τεκμηριωμένων προτάσεων και φακέλων στο πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης.

Παρόντες στην συνέντευξη ήταν ο αν. δήμαρχος και αντιδήμαρχος Τεχνικών Εργων κ. Γ. Σούλτης και ο αν. προϊστάμενος της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Θ. Πατσιούρας.

12-10-2021
Συνεδρίαση Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, Τετάρτη 13/10/2021, ώρα 12:30 (ΕΚΤΑΚΤΗ - ΔΙΑ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗΣ)

Για το κείμενο της πρόσκλησης πατήστε ΕΔΩ

Δήμος Λαρισαίων

Σχεδιάζουμε

μία σύγχρονη πόλη, που κάθε πολίτης θα χαίρεται να ζει σε αυτή

Αναπτύσσουμε

κοινωνικές υποδομές και υπηρεσίες για τους πολίτες και τους επισκέπτες

Δίνουμε έμφαση

στην παιδεία, τον πολιτισμό και στην ενίσχυση των θεσμών

Υλοποιούμε

έργα υποδομών που θα συμβάλουν στην ανάπτυξη της πόλης

Επικοινωνία

ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ
Ίωνος Δραγούμη 1
Τ.Κ. 41222

Τηλ. Κέντρο: 2413 500 200
Fax: 2410 250 372
E-mail: protokolo@larissa.gov.gr

Σχετικά

diavgeia m1

kairos 1

Copyright © 2016 Δήμος Λαρισαίων | Όροι Χρήσης | Πολιτική Προστασίας Ιστοσελίδας | Πολιτική Cookies | Δημιουργία Ιστοσελίδας ITBIZ DIGITAL AGENCY