sandal logo

Η πόλη σήμερα με μια ματιά

Ημερολόγιο & Επίκαιρα

Μάιος 2021
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Επιλεγμένες Ανακοινώσεις

14-05-2021
Απαλλαγή δημοτικών τελών σε σεισμόπληκτους

Με την υπ’ αριθμ. 96/2021 Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λαρισαίων σε εφαρμογή των διατάξεων του αρ. 20 του Ν. 4566/18, αποφασίσθηκε η απαλλαγή από τα ανταποδοτικά δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού, το φόρο ηλεκτροδοτούμενων χώρων και το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας των ακινήτων που βρίσκονται στο Δήμο Λαρισαίων, τα οποία έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας, λόγω του σεισμού της 3ης Μαρτίου 2021 και έχουν αποδεδειγμένα καταστραφεί ολοσχερώς ή υποστεί λειτουργικές ζημιές που τα καθιστούν μη κατοικήσιμα.

Η χορηγούμενη απαλλαγή ισχύει για όσο χρονικό διάστημα τα ακίνητα είναι μη κατοικήσιμα και κατά συνέπεια δεν χρησιμοποιούνται, κατόπιν αίτησης/δήλωσης των ιδιοκτητών στην Ψηφιακή Πλατφόρμα του Δήμου Λαρισαίων, προσκομίζοντας:

1. Έναν πρόσφατο λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος.

2. Το Δελτίο Επανελέγχου της ΥΠΥΜΕ-ΓΓΥ-ΓΔΑΕΦΚ.

Επισημαίνεται, ότι σε περίπτωση επαναχρησιμοποίησης των εν λόγω ακινήτων, οι ιδιοκτήτες τους οφείλουν να υποβάλλουν δήλωση στο Τμήμα Εσόδων του Δήμου Λαρισαίων για την επιβολή των παραπάνω δημοτικών τελών.

14-05-2021
Απαλλαγή δημοτικών τελών επιχειρήσεων λόγω Covid-19

Με την υπ’ αριθμ. 95/2021 Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λαρισαίων αποφασίσθηκε η λήψη επιπλέον έκτακτων μέτρων οικονομικής στήριξης από το Δήμο Λαρισαίων σε επιχειρήσεις που αναστέλλεται υποχρεωτικά η λειτουργία τους με κρατική εντολή λόγω των μέτρων αποτροπής της διασποράς του κορωνοϊού κατά το δεύτερο lockdown (π.χ. εστίαση από 30/10/20, λιανεμπόριο από 7/11/20, εκπαίδευση από 16/11/20 κ.λ.π.) και για όσο χρονικό διάστημα διαρκέσουν τα περιοριστικά μέτρα στο Δήμο Λαρισαίων, τα οποία είναι τα κάτωθι:

 • Απαλλαγή καταβολής των ανταποδοτικών δημοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού για τους επαγγελματικούς λογαριασμούς παροχής ρεύματος.
 • Απαλλαγή καταβολής των τελών κατάληψης κοινόχρηστων χώρων όσων δεν κάνουν χρήση του παραχωρημένου κοινόχρηστου χώρου.

Ως εκ τούτου, όσοι υπάγονται στις παραπάνω κατηγορίες προκειμένου να απαλλαγούν από την καταβολή δημοτικών τελών, θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση στην Ψηφιακή Πλατφόρμα του Δήμου Λαρισαίων, επισυνάπτοντας:

1. ΑΡΧΙΚΗ δήλωση αναστολής λειτουργίας στο ΕΡΓΑΝΗ, ή εν ελλείψει αυτής, την εκτύπωση του taxis με υπογράμμιση του κύριου ΚΑΔ της συγκεκριμένης επιχείρησης.

2. Έναν πρόσφατο λογαριασμό παροχής ρεύματος.

Επισημαίνεται, ότι στην περίπτωση καταβολής των παραπάνω τελών κατά το διάστημα απαλλαγής αυτών, θα υπάρχει η δυνατότητα συμψηφισμού με μελλοντικές απαιτήσεις τελών.

27-04-2021
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ - Αιτήσεις για άδεια χρήσης κοινόχρηστου χώρου για τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων έτους 2021

Αίτηση – Υπεύθυνη Δήλωση για άδεια χρήσης κοινόχρηστου χώρου για τραπεζοκαθίσματα έτους 2021 (ΥΠΑΡΧΟΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ - ΠΡΟΣΘΕΤΟΣ ΧΩΡΟΣ)

Οι ενδιαφερόμενοι άδειας χρήσης κοινόχρηστου χώρου για τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων έτους 2021, καθώς και πρόσθετου κοινόχρηστου χώρου ατελώς έως τις 31/10/2021 (αρ. 60 του Ν. 4795/17-4-21), θα πρέπει να υποβάλλουν την αίτηση μέσα από τη ψηφιακή πλατφόρμα του Δήμου Λαρισαίων. Πιο αναλυτικά:

Αίτηση - Υπεύθυνη Δήλωση για άδεια χρήσης κοινόχρηστου χώρου για τραπεζοκαθίσματα

(Κατηγορία Αιτήσεων: Τμήμα Εσόδων –Υποκατηγορία Αιτήσεων: Τμήμα Εσόδων-ΚΧ τραπεζοκαθισμάτων).

Αίτηση μείωσης τέλους κοινόχρηστου χώρου για τραπεζοκαθίσματα έτους 2021

Όσοι δεν επιθυμούν ή δε δικαιούνται πρόσθετο κοινόχρηστο χώρο για τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων, μπορούν να υποβάλλουν αίτηση μείωσης του τέλους κοινόχρηστου χώρου έτους 2021 (αρ. 65 του Ν. 4688/20) μέσα από τη ψηφιακή πλατφόρμα του Δήμου Λαρισαίων. Πιο αναλυτικά:

Αίτηση μείωσης τέλους κοινόχρηστου χώρου για τραπεζοκαθίσματα

(Κατηγορία Αιτήσεων: Τμήμα Εσόδων –Υποκατηγορία Αιτήσεων: Τμήμα Εσόδων-ΚΧ τραπεζοκαθισμάτων-Μείωση τέλους)

Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά ανά κατηγορία αίτησης καθώς και οδηγίες συμπλήρωσης και υποβολής των αιτήσεων αναφέρονται στην ψηφιακή πλατφόρμα του Δήμου Λαρισαίων.

Μετά την Οριστική Υποβολή της αίτησης, θα γίνει έλεγχος από την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου Λαρισαίων.

Σε περίπτωση έγκρισής της, η τακτοποίηση της οφειλής θα γίνεται με κατάθεση στον τραπεζικό λογαριασμό GR57 0172 6060 0056 0600 4883 211 της Τράπεζας Πειραιώς, στην οποία υποχρεωτικά θα αναγράφονται Ονοματεπώνυμο – ΑΦΜ – αιτιολογία κατάθεσης.

Η απόδειξη της τραπεζικής κατάθεσης (καταθετήριο), μπορεί να επισυνάπτεται και ηλεκτρονικά στη Ψηφιακή Πλατφόρμας του Δήμου Λαρισαίων.

Στη συνέχεια, η υπηρεσία θα «ανεβάζει» στην πλατφόρμα, στα «Παραδοτέα Έντυπα», την άδεια που αιτείται ο ενδιαφερόμενος δημότης.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στο Τμήμα Εσόδων τηλ: 2413 500 313.

15-04-2021
Καμπάνια ευαισθητοποίησης για τον εμβολιασμό απο τον Δήμο Λαρισαίων

«Εμβολιάζομαι γιατί νοιάζομαι»

 • Καμπάνια προώθησης του εμβολιασμού από τον Δήμο Λαρισαίων

Στην μεγάλη προσπάθεια προώθησης του εμβολιασμού κατά της COVID 19, ώστε η κοινωνία να βγει, όσο γίνεται πιο σύντομα, από την πανδημία και τους περιορισμούς, συμβάλει ο Δήμος Λαρισαίων με τις δικές του δυνάμεις. 

Ειδικότερα, ο Δήμος υποστηρίζει την εθνική προσπάθεια, μέσω μια τοπικής καμπάνιας προώθησης του εμβολιασμού με κεντρικό σύνθημα «εμβολιάζομαι γιατί νοιάζομαι».

Εξάλλου, Ο εμβολιασμός κατά του Covid19 αποτελεί υποχρέωση απέναντι στον εαυτό μας και σε αυτούς που αγαπάμε και νοιαζόμαστε.

Η καμπάνια θα εξελιχθεί το επόμενο χρονικό διάστημα προκειμένου να ευαισθητοποιηθούν ολοένα και περισσότεροι συμπολίτες, προγραμματίζοντας τον εμβολιασμό τους, στη βάση των προτεραιοτήτων που θέτει η Εθνική Επιτροπή εμβολιασμού.

Στο πλαίσιο της καμπάνιας αναπτύχθηκε και η ιστοσελίδα emvoliolarissa.gr που περιλαμβάνει χρήσιμες πληροφορίες, διευθύνσεις και τηλέφωνα των εμβολιαστικών κέντρων που λειτουργούν στο Δήμο Λαρισαίων αλλά και σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα, ενώ θα φιλοξενεί επίκαιρη ενημέρωση και όλο το προωθητικό υλικό.

Σας στέλνουμε το link με το πρώτο video της καμπάνιας

https://www.youtube.com/watch?v=QucZ3dlQGic

ellas 2021 short

platforma eisodos neo

deh dhmos new

Πρόσφατα Νέα - Ανακοινώσεις

14-05-2021
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΕΣΟΔΩΝ ΕΞΟΔΩΝ ΔΗΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2020 ΑΠΟ 01/01/2021 ΕΩΣ 30/04/2021 (Ν 4305/2014 ΑΡΘΡΟ 15)

Ο Δήμος Λαρισαίων έχει την υποχρέωση σύμφωνα με το Ν 3852/2010 ΑΡΘΡΟ 266 ΠΑΡ 6 να δημοσιεύει στην ιστοσελίδα του Δήμου στοιχεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού.

Για να δείτε το αρχείο, πατήστε ΕΔΩ

14-05-2021
Θεσσαλικό Radio… plays - Ο επικήδειος του Ιάκωβου Καμπανέλλη

Με το μονόπρακτο Ο επικήδειος του Ιάκωβου Καμπανέλλη συνεχίζεται την Δευτέρα 18 Μάϊου 2021, στις 9μ.μ., στη Δημοτική Ραδιοφωνία Λάρισας, ο κύκλος των ραδιοφωνικών παραστάσεων του Θ.Θ., «Θεσσαλικό Radio… Plays»!

Σαρκάζει, αυτοσαρκάζεται και παραμένει μύχια ανθρώπινος, ο Ιάκωβος Καμπανέλλης  στο μονόλογο του  Ο Επικήδειος που πρωτοπαίχτηκε το 1992 στη Στοά από το Θανάση Παπαγεωργίου.

Ένας συγγραφέας επιστρέφει από την κηδεία ενός ομοτέχνου του και έχοντας ζηλέψει τη μεγαλοπρέπεια της τελετής  μηχανεύεται ένα σχέδιο για να εξασφαλίσει τη μεταθανάτια δόξα του. Πώς μπορεί ο φόβος του θανάτου, της μοναξιάς και η επιθυμία της υστεροφημίας να δώσουν μια τέτοια υπέροχη κωμωδία?

Παίζει ο Θανάσης Ζέρβας, σε σκηνοθετική επιμέλεια της Κυριακής Σπανού.

Ηχογράφηση και μιξάζ ήχου για το Θεσσαλικό Θέατρο, Νίκος Γεωργάκης.

14-05-2021
Συνεδρίαση Οικονομικής Επιτροπής Πέμπτη 20/05/2021, ώρα 12:30 (ΔΙΑ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗΣ)

Για το κείμενο της πρόσκλησης, πατήστε ΕΔΩ

14-05-2021
Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Πέμπτη 20/05/2021, ώρα 19:00(ΔΙΑ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗΣ)

Για το κείμενο της πρόσκλησης, πατήστε ΕΔΩ

14-05-2021
Συνεδρίαση Επιτροπής Ισότητας Τρίτη 18/05/2021, ώρα 10:00

Για τις προσκλήσεις, πατήστε ΕΔΩ

Για τις ημερήσιες, πατήστε ΕΔΩ

14-05-2021
Δράσεις στην Λάρισα απο το Ιδρυμα οδικής Ασφάλειας "Π. Μυλωνάς"

Στην Λάρισα το  Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Π. Μυλωνάς»

για την 6η Παγκόσμια εβδομάδα οδικής ασφάλειας 

 •  Ψήφος εμπιστοσύνης από το «ΙΟΑ Π. Μυλωνάς» για τις μεγάλες αλλαγές  στην Λάρισα,  μέσω του Σχεδίου Βιώσιμης Κινητικότητας

Ο Μάιος είναι ο μήνας της 6ης Παγκόσμιας Εβδομάδας Οδικής Ασφάλειας. Η Εβδομάδα διοργανώνεται κάθε δυο χρόνια με πλούσιες δράσεις σε όλο τον κόσμο απο τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας μέσω της Συνεργασίας για την οδική Ασφάλεια των Ηνωμένων Εθνών.

Η φετινή θεματική αφορά στην προώθηση και επέκταση των ζωνών 30km/h εντός των πόλεων καθώς έχει τεκμηριωθεί οτι το όριο αυτό σώζει ζωές εντός περιοχών που οι άνθρωποι κινούνται, περπατούν, ζουν και παίζουν. Η δημιουργία “δρόμων για ζωή – streets for life”  με μειωμένες ταχύτητες εντός κατοικημένων περιοχών ενισχύει την ασφάλεια για όλους, ιδιαίτερα για παιδιά, ηλικιωμένους, άτομα με αναπηρία, ποδηλάτες.

Η Λάρισα είναι από τις πρώτες πόλεις που υλοποιεί τμηματικά σχέδιο βιώσιμης κινητικότητας το οποίο προάγει την ασφαλή οικολογική μετακίνηση και τη μη αλόγιστη χρήση αυτοκινήτων στο κέντρο μέσω της δημιουργίας νέων ποδηλατοδρόμων και δρόμων ήπιας κυκλοφορίας. Στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμος Λαρισαίων υποστηρίζει ενεργά και υλοποιεί τη δέσμευση των Ηνωμένων Εθνών για όρια ταχύτητας 30km/h εντός πόλης και 20km/h στους δρόμους ήπιας κυκλοφορίας.

Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Εβδομάδας Οδικής Ασφάλειας των Ηνωμένων Εθνών, ο Δήμος Λαρισαίων θα υποδεχθεί το Ινστιτούτο Οδικής ασφάλειας “Παύλος Μυλωνάς”  το απόγευμα της Τρίτης 18 Μαίου 2021, στις 6.30 μ.μ. στην κεντρική πλατεία για την προώθηση του μηνύματος  “#30Love klm/h”.

Την εκδήλωση θα χαιρετήσουν η Πρόεδρος του ΙΟΑ “Παύλος Μυλωνάς” κα Βασιλική Δανέλλη και ο δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης.

Θα ακολουθήσει επίδειξη bmx από την ομάδα bmx LA flatland με τον Δημήτρη Παγκαρλιώτα και τον Λευτέρη Πάτα και στη συνέχεια ποδηλασία στους νέους ποδηλατοδρόμους και δρόμους ήπιας κυκλοφορίας απο μικρούς ποδηλάτες της ακαδημίας ποδηλασίας του Δήμου Λαρισαίων, οικογένειες που παρακολουθούν το πρόγραμμα του Δήμου “Κινούμαι με το ποδήλατο με το παιδί μου”, άτομα με αναπηρία με τα ηλεκτροκίνητα αμαξίδια τους καθώς και μικρούς αθλητές των σχολών ποδηλασίας του Ποδηλατικού Αθλητικού Συλλόγου “Πηνειός” και του Ποδηλατικού Γυμναστικού Συλλόγου Λάρισας.

Μέλη του Συλλόγου Εκπαιδευτών Υποψηφίων Οδηγών Λάρισας και της Ένωσης Εκπαιδευτών Υποψηφίων Οδηγών Θεσσαλίας θα παρευρεθούν στην εκδήλωση η οποία   θα πλαισιωθεί από την Τροχαία Λάρισας και εθελοντές της Ομάδας Διάσωσης και Υγειονομικών Αποστολών Ε.Ο.Δ.Υ.Α.

Η εκδήλωση διοργανώνεται στο πλαίσιο των δράσεων της “Λάρισα – Πόλη που Μαθαίνει” με την ευθύνη της Διεύθυνσης Παιδικών Σταθμών και Εκπαιδευτικών Δράσεων του Δήμου Λαρισαίων

Στο πλαίσιο της παρουσίας των στελεχών του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας Π. Μυλωνάς στην Λάρισα για την συγκεκριμένη δράση, την Τετάρτη 19 Μαιου, θα δοθεί συνέντευξη τύπου στο χώρο του Πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής (πάρκο Αλκαζάρ) στις 11 το πρωί.

14-05-2021
Συνεδρίαση Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων Τετάρτη 19/05/2021, ώρα 15:00 (ΔΙΑ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗΣ)

Για το κείμενο της πρόσκλησης, πατήστε ΕΔΩ

Για την Ημερήσια πρόσκληση, πατήστε ΕΔΩ

14-05-2021
Ανακοινώσεις σχετικά με σύναψη μίσθωσης έργου σε ευρωπαϊκά προγράμματα

Ο Δήμος Λαρισαίων ανακοινώνει την πρόθεσή του να συνάψει σύμβαση μίσθωσης έργου με αντικείμενο την παροχή υπηρεσιών υποστήριξης του Γραφείου Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του Τμήματος Σχεδιασμού της Διεύθυνσης Επιχειρησιακού Σχεδιασμού  σε ότι αφορά τη διοίκηση, διαχείριση και υλοποίηση των παρακάτω ευρωπαϊκών έργων.

Roma women’s Empowerment and fighting discrimination in ACcess to Health (REACH)

Rurban Food-Food Corridors

Easyrights

 

14-05-2021
Διεύθυνση Αμαξοστασίου - Προμήθεια επίσωτρων ελαστικών
14-05-2021
Διεύθυνση Αμαξοστασίου - Κατάθεση προσφορών ανταλλακτικών

Για το κείμενο της πρόσκλησης, πατήστε ΕΔΩ

14-05-2021
Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Λάρισας - Εκδήλωση webinar για τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων

Το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Λάρισας και η Αντιδημαρχία Πολιτισμού κι Επιστημών Λαρισαίων σε συνεργασία με το Μουσείο Ελιάς και Λαδιού Πηλίου και τον Πολιτιστικό και Αθλητικό Οργανισμό Δήμου Νοτίου Πηλίου, με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρα Μουσείων θα πραγματοποιήσει webinar με το θέμα που όρισε το ICOM : «Το Μέλλον των Μουσείων: Αναστοχασμός και Επανεκκίνηση» όπου θα συζητηθούν μερικά καίρια ζητήματα εν όψει της επαναλειτουργίας των μουσείων μετά από μεγάλο διάστημα.

Καθώς βρισκόμαστε στο μεταίχμιο ανάμεσα από την πολύμηνη καραντίνα και το άνοιγμα των μουσείων είναι η κατάλληλη στιγμή να αναστοχαστούμε τα όσα έγιναν.

Ποια πραγματικότητα βίωσαν τα μικρά και νέα μουσεία της Περιφέρειας όλο αυτό το διάστημα και πώς προσαρμόστηκαν στις νέες συνθήκες; Ποιες ήταν οι δράσεις που πραγματοποίησαν και πώς ανταποκρίθηκε το κοινό στα νέα δεδομένα;

Πολύ σημαντικό, επίσης, είναι να  αναλογιστούμε το τι διδαχτήκαμε από την όλη κατάσταση ώστε να προχωρήσουμε στο μέλλον με ασφάλεια, αλλά και να προβληματιστούμε για τα καινούργια εφόδια -κυρίως ψηφιακές δυνατότητες- που αποκτήσαμε, αν θα συνεχίσουν να λειτουργούν ως σύμμαχοι  ή θα θέσουν νέα εμπόδια στη λειτουργία των μουσείων.

Τα μουσεία τελικά, θα βγουν νικητές ή ηττημένοι;

Με την ελπίδα ότι τα μουσεία για ακόμα μία φορά κατάφεραν να υπερκεράσουν τα προβλήματα που προέκυψαν λόγω της πανδημίας, οφείλουμε πριν την επανεκκίνηση να έρθουμε αντιμέτωποι με αυτά τα ζητήματα, να επικοινωνήσουμε τις νέες μας εμπειρίες και να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον όπου μέσα από το γόνιμο διάλογο θα προκύψουν ενδιαφέρουσες προτάσεις για το μέλλον.

Το webinar θα διεξαχθεί τη Δευτέρα 17 Μαΐου στις 19:00  μέσω της πλατφόρμας zoom:

https://zoom.us/j/97461686412?pwd=UnErL0xMTEtZMElhYmRjM1M0aCtkUT09<https://zoom.us/j/97461686412?pwd=UnErL0xMTEtZMElhYmRjM1M0aCtkUT09>

Meeting ID: 974 6168 6412

Passcode: 311480

Συμμετέχουν:

Αίγλη Δημόγλου, Ιστορικός, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Αρχείων, Μουσείων & Βιβλιοθηκών του Δ. Βόλου

Άννα Ιακωβίδου, Αρχαιολόγος – Μουσειολόγος, Υπεύθυνη Μουσείου Εθνικής Αντίστασης Λάρισας

Κωνσταντίνα Κόντσα, Αρχαιολόγος – Κοινωνική Ανθρωπολόγος, Υπεύθυνη Μουσείου Σιτηρών & Αλεύρων Λάρισας

Μάρλεν Μούλιου, Μουσειολόγος, Επ. Καθηγήτρια Μουσειολογίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Ιουλία Πεντάζου, Ιστορικός, Επ. Καθηγήτρια του Τμήματος Πολιτισμού και Δημιουργικών Μέσων και Βιομηχανιών Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Συντονισμός: Κων. Μοράρος, Σύμβουλος Ανάπτυξης, Μουσείο Ελιάς και Λαδιού Πηλίου

14-05-2021
Έτοιμη προς χρήση τη Δευτέρα η νέα πτέρυγα του Δημοτικού Σχολείου Φαλάνης
 • Τα προβλήματα λύνονται με συνεργασία και όχι με άγονες αντιπαραθέσεις, σημειώνει η δημοτική αρχή, με αφορμή την αναστάτωση που επιχείρησε να προκαλέσει μικρή  μερίδα γονέων της Φαλάνης αλλά και σε εξώδικη διαμαρτυρία συλλόγου διδασκόντων του 2ου ΕΠΑΛ

 

Έτοιμο να υποδεχθεί τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου της Φαλάνης, την ερχόμενη Δευτέρα,  θα είναι το κτίριο της νέας πτέρυγας του σχολείου, στο οποίο γίνονται οι σχετικές εργασίες από το Δήμο Λαρισαίων.

Στην νέα πτέρυγα, τμήματα του Δημοτικού Σχολείο Φαλάνης, θα λειτουργήσουν σε πρωινή και απογευματινή βάρδια. Σημειώνεται ότι από τη Δευτέρα που τα παιδιά επέστρεψαν στα σχολεία, οι μαθητές του Δημοτικού, φιλοξενούνται σε εναλλάξ βάρδια, στο Γυμνάσιο της Φαλάνης.

Στην Φαλάνη, βρέθηκε χθες ο Δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης, ο οποίος πραγματοποίησε αυτοψία στο χώρο του σχολείου, διαπιστώνοντας την πρόοδο των εργασιών, παρουσία της αντιδημάρχου Ρ. Απρίλη, του αν. προϊσταμένου της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Λαρισαίων κ. Θαν. Πατσιούρα, του προέδρου της τοπικής κοινότητας Κ. Λυγούρα, του διευθυντή του σχολείου κ. Ν. Κολοβού και της υποδιευθύντριας Ιφ. Λάππα.

Στις συζητήσεις του με τους παριστάμενους ο κ. Καλογιάννης, εξήγησε για άλλη μια φορά ότι όταν υπάρχει ένα τέτοιο έκτακτο γεγονός, όπως οι σεισμός της 3ης Μαρτίου, με τις σημαντικές επιπτώσεις και ζημιές που προκάλεσε σε σχολικές υποδομές, αναγκαστικά για κάποιο χρονικό διάστημα θα πρέπει να δοθούν έκτακτες λύσεις.  Και γι αυτές τις λύσεις χρειάζεται κατανόηση και συνεργασία.

Δυστυχώς μερίδα γονέων εξέφρασε αντιρρήσεις και καλούσε σε αποχή από τα μαθήματα. Για εμας είναι προφανές ότι η προσπάθεια να αναστατωθεί η Φαλάνη, δεν βρήκε ευήκοα ώτα στην μεγάλη πλειονότητα των γονέων.

Για το 2ο ΕΠΑΛ

Και ενώ στην Φαλάνη, οι όποιες αντιδράσεις αφορούν στην προσωρινή συστέγαση του Δημοτικού Σχολείου με το Γυμνάσιο, σε βάρδιες, εξώδικη διαμαρτυρία απέστειλε στο Δήμο ο Σύλλογος διδασκόντων του 2ου ΕΠΑΛ, το οποίο ως γνωστόν, λειτουργεί, σε πρωινή βάρδια,  σε αίθουσες στο campus του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (πρώην ΤΕΙ Λάρισας), με την οποία υποστηρίζεται ότι οι καθηγητές «θα βρεθούνε στη δυσάρεστη θέση να μην μπορούν εκ των πραγμάτων να ανταποκριθούνε σωστά στις υποχρεώσεις και να εκτελέσουν αποτελεσματικά τα καθήκοντά τους» σε ό,τι αφορά στην ασφάλεια των μαθητών.

Σημειώνεται ότι στις εγκαταστάσεις του πρώην ΤΕΙ, σε αίθουσες που παραχωρήθηκαν από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας,  λειτουργούν με μετεγκατάσταση από την ημέρα επαναλειτουργίας των Λυκείων, δηλαδή εδώ και ένα μήνα και  χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα,  το   1ο ΕΠΑΛ, το 6ο Εσπερινό ΕΠΑΛ και το 1ο Εργαστηριακό Κέντρο. Αδυνατούμε, κατά συνέπεια, να κατανοήσουμε τις αιτιάσεις που προβάλλονται από μέρος της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Με αφορμή όλα τα παραπάνω η δημοτική αρχή του Δήμου Λαρισαίων σημειώνει ότι η διαχείριση των προβλημάτων που προκάλεσε ένα έκτακτο σοβαρό γεγονός όπως ο σεισμός του Μαρτίου, απαιτεί και έκτακτες λύσεις. Αυτές, σε μεγάλο βαθμό,  συνδιαμορφώθηκαν το προηγούμενο διάστημα μετά από συνεννόηση και συνεργασία του Δήμου Λαρισαίων με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, συλλόγους γονέων κλπ)

Είναι γνωστό ότι για την επαναλειτουργία των σχολείων προκρίθηκε σε μεγάλο βαθμό η εναλλάξ λειτουργία κάποιων σχολείων σε διπλές βάρδιες (πρωί – απόγευμα), χωρίς κάποιο άλλο ιδιαίτερο πρόβλημα. Οι λύσεις που δόθηκαν,  αφορούν τις επόμενες λίγες εβδομάδες, μέχρι την ολοκλήρωση της σχολική χρονιάς,  και βρίσκουν την κατανόηση  της συντριπτικής πλειονότητας εκπαιδευτικών και γονέων.

Το μεγάλο στοίχημα της δημοτικής αρχής είναι η διεκδίκηση και έγκαιρη κατανομή των κονδυλίων από την κυβέρνηση, ύψους 8,5 εκατ. ευρώ περίπου για την αποκατάσταση των ζημιών στα σχολεία και την ομαλή επαναλειτουργία τους στην έναρξη της σχολικής χρονιάς 2021 – 2022.

Στην προσπάθεια για τη διεκδίκηση των κονδυλίων απαιτείται συνεργασία τοπικών αρχών και φορέων και όχι άγονες αντιπαραθέσεις.  

 

14-05-2021
Απαλλαγή δημοτικών τελών σε σεισμόπληκτους

Με την υπ’ αριθμ. 96/2021 Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λαρισαίων σε εφαρμογή των διατάξεων του αρ. 20 του Ν. 4566/18, αποφασίσθηκε η απαλλαγή από τα ανταποδοτικά δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού, το φόρο ηλεκτροδοτούμενων χώρων και το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας των ακινήτων που βρίσκονται στο Δήμο Λαρισαίων, τα οποία έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας, λόγω του σεισμού της 3ης Μαρτίου 2021 και έχουν αποδεδειγμένα καταστραφεί ολοσχερώς ή υποστεί λειτουργικές ζημιές που τα καθιστούν μη κατοικήσιμα.

Η χορηγούμενη απαλλαγή ισχύει για όσο χρονικό διάστημα τα ακίνητα είναι μη κατοικήσιμα και κατά συνέπεια δεν χρησιμοποιούνται, κατόπιν αίτησης/δήλωσης των ιδιοκτητών στην Ψηφιακή Πλατφόρμα του Δήμου Λαρισαίων, προσκομίζοντας:

1. Έναν πρόσφατο λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος.

2. Το Δελτίο Επανελέγχου της ΥΠΥΜΕ-ΓΓΥ-ΓΔΑΕΦΚ.

Επισημαίνεται, ότι σε περίπτωση επαναχρησιμοποίησης των εν λόγω ακινήτων, οι ιδιοκτήτες τους οφείλουν να υποβάλλουν δήλωση στο Τμήμα Εσόδων του Δήμου Λαρισαίων για την επιβολή των παραπάνω δημοτικών τελών.

14-05-2021
Απαλλαγή δημοτικών τελών επιχειρήσεων λόγω Covid-19

Με την υπ’ αριθμ. 95/2021 Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λαρισαίων αποφασίσθηκε η λήψη επιπλέον έκτακτων μέτρων οικονομικής στήριξης από το Δήμο Λαρισαίων σε επιχειρήσεις που αναστέλλεται υποχρεωτικά η λειτουργία τους με κρατική εντολή λόγω των μέτρων αποτροπής της διασποράς του κορωνοϊού κατά το δεύτερο lockdown (π.χ. εστίαση από 30/10/20, λιανεμπόριο από 7/11/20, εκπαίδευση από 16/11/20 κ.λ.π.) και για όσο χρονικό διάστημα διαρκέσουν τα περιοριστικά μέτρα στο Δήμο Λαρισαίων, τα οποία είναι τα κάτωθι:

 • Απαλλαγή καταβολής των ανταποδοτικών δημοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού για τους επαγγελματικούς λογαριασμούς παροχής ρεύματος.
 • Απαλλαγή καταβολής των τελών κατάληψης κοινόχρηστων χώρων όσων δεν κάνουν χρήση του παραχωρημένου κοινόχρηστου χώρου.

Ως εκ τούτου, όσοι υπάγονται στις παραπάνω κατηγορίες προκειμένου να απαλλαγούν από την καταβολή δημοτικών τελών, θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση στην Ψηφιακή Πλατφόρμα του Δήμου Λαρισαίων, επισυνάπτοντας:

1. ΑΡΧΙΚΗ δήλωση αναστολής λειτουργίας στο ΕΡΓΑΝΗ, ή εν ελλείψει αυτής, την εκτύπωση του taxis με υπογράμμιση του κύριου ΚΑΔ της συγκεκριμένης επιχείρησης.

2. Έναν πρόσφατο λογαριασμό παροχής ρεύματος.

Επισημαίνεται, ότι στην περίπτωση καταβολής των παραπάνω τελών κατά το διάστημα απαλλαγής αυτών, θα υπάρχει η δυνατότητα συμψηφισμού με μελλοντικές απαιτήσεις τελών.

14-05-2021
Συνεδρίαση Επιτροπής Ποιότητας Ζωής Τετάρτη 19/05/2021, ώρα 12:30 (ΔΙΑ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗΣ)

Για το κείμενο της πρόσκλησης, πατήστε ΕΔΩ

13-05-2021
Διεύθυνση Αμαξοστασίου - Κατάθεση προσφορών ανταλλακτικών

Για το κείμενο της πρόσκλησης, πατήστε ΕΔΩ

13-05-2021
ΕΠΑΝΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΧΩΡΙΣ ΜΕΣΑΖΟΝΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥ ΕΝΕΡΓΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ
 
Μετά από ένα μακρύ διάστημα αναστολής των δραστηριοτήτων λόγω της πανδημίας, οι Ενεργοί Πολίτες Λάρισας επανέρχονται στην διοργάνωση Αγοράς Καταναλωτών Χωρίς Μεσάζοντες, έναν θεσμό που αγάπησαν και στηρίζουν οι Λαρισαίοι πολίτες, και που μας το ζητούσαν επιμόνως σε όλη τη διάρκεια της καραντίνας.

Με την άρση των περιοριστικών μέτρων οι Εν.Πο.Λ. έσπευσαν να οργανώσουν την AΓΟΡΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΧΩΡΙΣ ΜΕΣΑΖΟΝΤΕΣ με προϊόντα ελληνικής παραγωγής, εξαιρετικής ποιότητας και ανταγωνιστικής τιμής, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 30 ΜΑΙΟΥ  2021 στη Σκεπαστή Αγορά Νεάπολης Λάρισας και ώρες 10:00-14:00. Υπενθυμίζουμε ότι από την Αγορά Καταναλωτών Χωρίς Μεσάζοντες μπορούν να αγοράσουν προϊόντα ΟΛΟΙ ανεξαιρέτως οι πολίτες. Όσο περισσότερες ποσότητες διατεθούν, τόσο περισσότερα προϊόντα θα ενισχύσουν το Δωρητήριο Τροφίμων των Εν.Πο.Λ. που στηρίζει πάνω από 110 οικογένειες.
Όλα τα είδη έχουν δειγματιστεί στην ομάδα προϊόντων των "ΕνΠοΛ", έχουν παραδοθεί αναλύσεις, όπου ήταν δυνατόν, και έχουν υπογραφεί δηλώσεις παραγωγών ότι τα προϊόντα που θα διατεθούν είναι ποιοτικά και ίδια με αυτά που έχουν δειγματιστεί. Σε κάθε περίπτωση η ευθύνη για την ποιότητα των προϊόντων ανήκει αποκλειστικά στους πωλητές τους.
Συγκεκριμένα, θα διατεθούν:

1. Παραγωγός: «ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΛΑΪΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΑΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ» από Κορινθία:

Ελαιόλαδο εξαιρετικά παρθένο ανωτέρας ποιότητας, εσοδείας 2020-2021 από ελιές ποικιλίας Μανάκι Κορινθίας, σε πλαστική συσκευασία των 5 λίτρων με τιμή/συσκευασία 19,50€, ήτοι τιμή λίτρου 3,90€.

2. Παραγωγός: Δημήτριος Γκουντοβάς από Μεσοχώρι Ελασσόνας

 • Μέλι ΠΕΥΚΟΥ σε συσκευασία (πλαστικό δοχείο), βάρους 3 κιλών, με τιμή συσκευασίας 15€ (τιμή κιλού:5€)
 • Μέλι ΑΝΘΕΩΝ σε συσκευασία (πλαστικό δοχείο), βάρους 3 κιλών, με τιμή συσκευασίας 15€ (τιμή κιλού:5€)
 • Μέλι ΔΑΣΟΥΣ σε συσκευασία (πλαστικό δοχείο), βάρους 3 κιλών, με τιμή συσκευασίας 15€ (τιμή κιλού:5€)

3. Παραγωγός: Αλέξανδρος Νταλαμπέκας από Αμπελώνα Λάρισας:

 • Μέλι ΑΝΘΕΩΝ – ΚΩΝΟΦΟΡΩΝ σε συσκευασία (πλαστ. δοχείο), βάρους 3 κιλών, με τιμή συσκευασίας 15€ (τιμή κιλού:5€)
 • Μέλι ΔΑΣΟΥΣ σε συσκευασία (πλαστ. δοχείο), βάρους 3 κιλών, με τιμή συσκευασίας 15€ (τιμή κιλού:5€)
 • Μέλι ΘΥΜΑΡΙΣΙΟ σε συσκευασία (πλαστ. δοχείο), βάρους 3 κιλών, με τιμή συσκευασίας 24€ (τιμή κιλού 8€)

4. Παραγωγός: Χρήστος Στεργίου από Μικρολίμνη Φλώρινας:

 • ΦΑΣΟΛΙΑ ποικιλίας “ΓΙΓΑΝΤΕΣ” σε συσκευασία των 2,12 κιλών, με τελική τιμή λιανικής πώλησης 7,00€/συσκευασία, ήτοι τιμή κιλού 3,30€.
 • ΦΑΣΟΛΙΑ σούπας (ΜΕΓΑΛΟΣΠΕΡΜΑ πλακέ)σε συσκευασία των 2 κιλών, που αποτελεί και το ελάχιστο όριο παραγγελίας με τελική τιμή λιανικής πώλησης 6,20€/συσκευασία, ήτοι τιμή κιλού 3,10€.
 • ΦΑΣΟΛΙΑ μικρά σούπας «ΠΑΠΟΥΔΑ» σε συσκευασία των 2,14 κιλών, που αποτελεί και το ελάχιστο όριο παραγγελίας με τελική τιμή λιανικής πώλησης 6,00€/συσκευασία, ήτοι τιμή κιλού 2,80€.

5. Παραγωγός: ΟΙΚΟΤΕΧΝΙΑ Παρασκευά Στεργίου από Μικρολίμνη Φλώρινας:

 • ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΦΑΣΟΛΙΑ ποικιλίας “ΓΙΓΑΝΤΕΣ” σε συσκευασία 1 κιλου, με τελική

τιμή λιανικής πώλησης 5,50€/συσκευασία.

 • ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΦΑΣΟΛΙΑ σούπας (ΜΕΓΑΛΟΣΠΕΡΜΑ πλακέ) σε συσκευασία 1 κιλού ,με λιανική τιμή πώλησης 5,50€/συσκευασία.
 • ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΦΑΣΟΛΙΑ ΜΑΥΡΟΜΑΤΙΚΑ σε συσκευασία 1 κιλού ,με τελική τιμή λιανικής πώλησης 5,50€/συσκευασία
 • ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΛΙΩΜΕΝΗ ΠΙΠΕΡΙΑ σε συσκευασία 250 γρ (καθαρό βάρος) , με τελική τιμή λιανικής πώλησης 5,50€/συσκευασία

6. Παραγωγός: Μελεμέ Ιωάννη από Βρύναινα Αλμυρού Μαγνησίας

 • Τσάϊ σε συσκευασία 200 γρ., που αποτελεί και το ελάχιστο όριο παραγγελίας με τελική τιμή λιανικής πώλησης 2,00€/συσκευασία, ήτοι τιμή κιλού 10,00€.
 • Ρίγανη σε συσκευασία 250 γρ., που αποτελεί και το ελάχιστο όριο παραγγελίας με τελική τιμή λιανικής πώλησης 2,00€/συσκευασία, ήτοι τιμή κιλού 8,00€.

7. Παραγωγός Ραχμάνη Αλεξάνδρα από Ανάβρα Καρδίτσας

 • ΧΥΜΟΣ ΤΟΜΑΤΑΣ σε συσκευασία 0,720 lt. , που αποτελεί και το ελάχιστο όριο παραγγελίας με τελική τιμή λιανικής πώλησης 2,30€/συσκευασία, ήτοι τιμή λίτρου 3,19€.
 • ΠΕΛΤΕΣ ΤΟΜΑΤΑΣ σε συσκευασία 0,370lt., που αποτελεί και το ελάχιστο όριο παραγγελίας με τελική τιμή λιανικής πώλησης 3.30€/συσκευασία, ήτοι τιμή λίτρου 8,92€.
 • ΠΑΣΤΑ ΠΙΠΕΡΙΑΣ σε συσκευασία 0,106lt., που αποτελεί και το ελάχιστο όριο παραγγελίας με τελική τιμή λιανικής πώλησης 2.50€/συσκευασία, ήτοι τιμή λίτρου 23,58€.

8. Παραγωγός Αγγελής Χρήστος από Χλόη Μαγνησίας

ΦΥΣΙΚΟΣ ΧΥΜΟΣ ΡΟΔΙΟΥ σε πλαστικές συσκευασίες (φιάλη pet) :

 • Βάρους 1lt, με τελική τιμή λιανικής πώλησης 4€/συσκευασία
 • Βάρους 500ml, με τελική τιμή λιανικής πώλησης 2,60€/συσκευασία
 • Βάρους 250ml, με τελική τιμή λιανικής πώλησης 1.80€/συσκευασία

Τρόπος παραγγελιών λόγω των μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό :

1.μεσω της ιστοσελίδας των Εν.Πο.Λ. www.energw.gr

2.στα τηλέφωνα: 2413011972, κιν. 6909566709 κατά τις ώρες λειτουργίας της γραμματείας από Δευτέρα –Τετάρτη-Παρασκευή 10 -12 το πρωί και Τετάρτη  6-8 το απόγευμα.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Για εξαιρετικές περιπτώσεις πολιτών που αδυνατούν να κάνουν μόνοι τους ηλεκτρονική παραγγελία, ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙ ΑΥΤΟΥΣ, θα μπορούν να προσέλθουν στον Πολυχώρο Αλληλεγγύης των Εν.Πο.Λ., στην οδό Λάμπρου Κατσώνη 37, κατά τις ώρες λειτουργίας του, φορώντας απαραιτήτως μάσκες και τηρώντας τις αποστάσεις ασφαλείας.

Την ημέρα της διάθεσης, στο χώρο της Σκεπαστής Αγοράς της Νεάπολης, θα εφαρμοστούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας που συστήνουν οι Αρχές, τα οποία θα πρέπει να τηρηθούν ευλαβικά, γιατί προέχει η ασφάλεια όλων μας!

Οι εγκαίρως προσερχόμενοι θα εξυπηρετούνται ταχύτερα από 3 γραμματείες, ενώ οι εκτός καθορισμένου ωραρίου (πριν και μετά την ώρα επιλογής της παραγγελίας) θα εξυπηρετούνται από μια γραμματεία, στην οποία ενδέχεται η καθυστέρηση να είναι μεγαλύτερη. Επίσης, καλό θα είναι όταν προσέρχεστε να έχετε εκτυπώσει την παραγγελία σας, ή να γνωρίζετε τον αριθμό της. Τέλος, δεν θα λειτουργήσουν οι γραμματείες των αδιάθετων ή επιπλέον παραγγελιών πριν τις 12:30, όταν θα έχει ικανοποιηθεί το μεγαλύτερο μέρος των ηλεκτρονικών παραγγελιών. Να είστε βέβαιοι, ότι καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την ταχύτερη και ποιοτικότερη εξυπηρέτησή σας.

Αν είσαι εθελοντής ή θέλεις να γίνεις, δήλωσε συμμετοχή γι’ αυτή τη δράση στα τηλέφωνα: 6909566709 και 2413011972, στον Πολυχώρο Αλληλεγγύης των Εν.Πο.Λ. (Λάμπρου Κατσώνη 37) ή στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. .

13-05-2021
Συμμετοχή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2021

Η 18η Μαΐου έχει καθιερωθεί από το ICOM (Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων) ως Διεθνής Ημέρα Μουσείων. Το θέμα του φετινού εορτασμού είναι «Το Μέλλον των Μουσείων: Αναστοχασμός και Επανεκκίνηση». Σε μια κρίσιμη στιγμή για την κοινωνία και τον πολιτισμό λόγω των πρωτοφανών συνθηκών που διαμορφώθηκαν από την εξάπλωση της λοίμωξης covid-19, τα μουσεία καλούνται να ανοίξουν δρόμους στον πολιτισμό, ώστε να επαναπροσδιορίσουν και να αποκαταστήσουν τη σχέση του κοινού με αυτόν.

Το Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας ανταποκρινόμενο στην πρόσκληση του Ελληνικού Τμήματος του ICOM, του κόμβου προβολής των πρωτοβουλιών των ελληνικών μουσείων, συμμετέχει και στον φετινό ψηφιακό εορτασμό. Προσκαλεί τους φίλους του σε μια διαφορετική διαδικτυακή «ξενάγηση» στην περιοδική έκθεση «Ειδώλιο. Ένας κόσμος σε μικρογραφία. Θεσσαλία και Μακεδονία», την οποία θα συνοδεύει μελωδικά η Λαρισαία πιανίστα Φρόσω Αστ. Κτιστάκη. Η καταξιωμένη καλλιτέχνιδα θα ερμηνεύσει γνωστά έργα – μινιατούρες από το ρεπερτόριο της πιανιστικής φιλολογίας σε ένα ξεχωριστό ρεσιτάλ για σόλο πιάνο, που θα μας χαρίσει μοναδικές μελωδικές στιγμές. Το ρεσιτάλ που θα βιντεοσκοπηθεί μέσα στον χώρο της έκθεσης, θα μπορέσει να το απολαύσει το κοινό στην ιστοσελίδα του Διαχρονικού Μουσείου (dml.culture.gr/index.php/el/) καθώς και στη σελίδα του Μουσείου στο YouTube, όπου θα αναρτηθεί την Παρασκευή και ώρα 7 μ.μ.

Όπως κάθε χρόνο, την Τρίτη 18 Μαΐου η είσοδος σε όλα τα μουσεία θα είναι ελεύθερη.

12-05-2021
Διακήρυξη Συνοπτικού Διαγωνισμού - «Σχέδιο φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων Δήμου Λαρισαίων»

Για τη Διακήρυξη πατήστε ΕΔΩ

Για την Προκήρυξη Σύμβασης πατήστε ΕΔΩ

Για την Τεχνική Περιγραφή πατήστε ΕΔΩ

Για το Έντυπο Οικονομικής Προσφοράς πατήστε ΕΔΩ

Για το Έντυπο Υπεύθυνης Δήλωσης πατήστε ΕΔΩ

 

12-05-2021
Διεύθυνση Αμαξοστασίου - Κατάθεση προσφορών ανταλλακτικών

Για το κείμενο της πρόσκλησης, πατήστε ΕΔΩ

12-05-2021
Νέα δημόσια τοιχογραφία με τίτλο «Σύνθεσις -‘21» (Πόλις) αφιερωμένη στον Αγήνορα Αστεριάδη και στο έργο του

Η Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων σε συνέχεια της δράσης της, που έχει ως σκοπό να τιμήσει σημαντικές προσωπικότητες του πολιτισμού της Λάρισας με τη δημιουργία δημόσιων τοιχογραφιών στον αστικό ιστό της πόλης (1η τοιχογραφία αφιερωμένη στον φωτογράφο Τάκη Τλούπα, Ιούνιος 2020), υλοποίησε τη 2η τοιχογραφία σε συνεργασία με την εταιρεία χρωμάτων KRAFT Paints (χορηγός), με σκοπό να τιμηθεί αυτή τη φορά ο Λαρισαίος ζωγράφος Αγήνορας Αστεριάδης (1898 -1977) και το έργο του.

Το συγκεκριμένο έργο εντάσσεται στη δράση της εταιρείας KRAFT Paints με τίτλο “Array of Colors”, όπου καλλιτέχνες καλούνται να δώσουν τη δική τους ερμηνεία στο θέμα, με τη δημιουργία τοιχογραφιών στις οποίες κυριαρχούν το χρώμα, η αισιοδοξία και ενισχύεται παράλληλα η αρχιτεκτονική των κτιρίων, αποδεικνύοντας ακόμα μία φορά ότι το χρώμα και η τέχνη βρίσκονται στο DNA του brand.    

Η τοιχογραφία με τίτλo «Σύνθεσις -‘21» (Πόλις) ολοκληρώθηκε και κοσμεί τον τοίχο της πολυκατοικίας στην οδό Ανθίμου Γαζή 37 στη Λάρισα. 

Οι δημιουργοί της είναι ο γραφίστας / εικονογράφος Γιάννης Πέτρου και ο visual designer Κωστής Τσιάχας, σε επιμέλεια της εικαστικής επιμελήτριας/μουσειολόγου Βαλεντίνης Μαργαριτοπούλου.

Με σχεδιαστική καθοδήγηση από τον εμβληματικό πίνακα του Αγήνορα Αστεριάδη (1898-1977), «Πολιτεία» (Λάρισα), 1969, αυγοτέμπερα σε ξύλο, 165x270 εκ., δωρεά Κ. και Ν. Αστεριάδη, Συλλογή Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας - Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα, ο οποίος αποτελεί μία πρωτότυπη δημιουργία του ζωγράφου, μία φαντασιακά σχηματοποιημένη απεικόνιση της Λάρισας, που περιγράφει την πόλη του με το ξεχωριστό προσωπικό του ιδίωμα σε μία εκδοχή με πολλές οπτικές, οι δημιουργοί συνέθεσαν τον δικό τους καθρέφτη αναμνήσεων από την πόλη τους με αφορμή το έργο χρησιμοποιώντας διάφορες λεπτομέρειες σε μικρή και μεγάλη κλίμακα.

Η Βαλεντίνη Μαργαριτοπούλου σημειώνει χαρακτηριστικά για το έργο, «Με εικονογραφική και αισθητική αναφορά στον πυρήνα των τουριστικών ελληνικών αφισών του ΕΟΤ της δεκαετίας του ’60 για τη διεθνή καμπάνια της χώρας που εισήγαγαν μια καθαρά πιο γραφιστική αντίληψη επηρεασμένη από τις αρχές του μοντερνισμού και της αφαίρεσης, οι δημιουργοί μεταγλωττίζουν την εικαστική γλώσσα του έργου του Α. Αστεριάδη τοποθετώντας κάποια από τα πιο χαρακτηριστικά τοπόσημα του έργου στη σύγχρονη αυτή σύνθεση και χρησιμοποιώντας χρώματα από όλο το φάσμα της χρωματικής παλέτας, δημιουργούν χρωματικές αντιστίξεις σύμφωνα με τη δική τους σκέψη για την κίνηση και την τροχιά του έργου. Η τοιχογραφία «Σύνθεσις -‘21» (Πόλις) αποτελεί ένα συνεχές ξεδίπλωμα ιδεών, χρωμάτων, αναμνήσεων και σκέψεων για την πόλη μας. Μια «προσωπογραφία» της Λάρισας σε αξονομετρική διάταξη, ένας χάρτης της πόλης, ένα πλέγμα κίνησης και χρώματος, ένα δώρο για την πόλη».

Ο ρόλος της τέχνης στο δημόσιο χώρο είναι μια νέα μορφή επικοινωνίας, διαλόγου και εκπαίδευσης. Η εμπειρία της φυσικής παρουσίας και του συλλογικού μοιράζεσθαι είναι ασύγκριτη, γι’ αυτό ήρθε η εποχή για μια νέα μορφή δημόσιας τέχνης, μέσω (και) των τοιχογραφιών στον αστικό χώρο, όπου ο καθένας μπορεί να απολαύσει “in situ” περπατώντας στην πόλη. Μία τέχνη ελεύθερη και δημοκρατική, η οποία καθρεφτίζει την πόλη και ενσωματώνεται στο αστικό τοπίο, δημιουργώντας νέες νοηματοδοτήσεις και συνδέσεις μεταξύ πολίτη και πόλης αλλά και ένα παράθυρο σκέψης και πειραματισμού για τους καλλιτέχνες. Μία τέχνη που μπορεί ταυτόχρονα να ανασκάψει το παρελθόν και να οραματιστεί το μέλλον.

Για τη συγκεκριμένη τοιχογραφία που οραματίστηκαν οι δημιουργοί της,  χρησιμοποιήθηκε το 100% ακρυλικό χρώμα υψηλής ποιότητας για εξωτερική χρήση, 4 Seasons, της KRAFT Paints. Τα χρώματα που επιλέχθηκαν από τη συγκεκριμένη σειρά συνέβαλαν ώστε η τοιχογραφία να «ζωντανέψει» εντυπωσιακά πάνω στο κτήριο, ενώ η ποιότητα τους διασφαλίζει τη μακρά ζωή του έργου.

Ας γεμίσουμε την πόλη μας με χρώμα, τον δημόσιο χώρο με μηνύματα και την καθημερινότητα μας με αισιοδοξία, δίνοντας ένα νέο καλλιτεχνικό στίγμα στην πόλη και προσδίδοντας έναν σύγχρονο χαρακτήρα εξωστρέφειας.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΝΤΖΙΑΡΗΣ

 

 

11-05-2021
Συνεδρίαση Οικονομικής Επιτροπής Τρίτη 11/05/2021, ώρα 13:00 (ΔΙΑ ΠΕΡΙΦΟΡΑΣ)

Για το κείμενο της πρόσκλησης, πατήστε ΕΔΩ

11-05-2021
Δράσεις του Λαογραφικού Μουσείου για την Διεθνή Ημέρα Μουσείων

Η 18η Μαΐου είναι αφιερωμένη κάθε χρόνο σ’ ένα συγκεκριμένο θέμα που αφορά στα μουσεία και στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το θέμα του φετινού εορτασμού είναι «Το Μέλλον των Μουσείων: Αναστοχασμός και Επανεκκίνηση».

Το 2020, η κρίση του Covid-19 αιφνιδίασε και έπληξε με πρωτοφανή και βίαιο τρόπο ολόκληρο τον πλανήτη. 

Η λειτουργία των μουσείων αλλά και γενικότερα ο χώρος του πολιτισμού έχει πληγεί περισσότερο από κάθε άλλον τομέα, με σοβαρότατες οικονομικές, κοινωνικές και ψυχολογικές επιπτώσεις, τόσο βραχυπρόθεσμες όσο και μακροπρόθεσμες.

Από την άλλη πλευρά, η παγκόσμια κρίση λειτουργεί και ως καταλύτης για την προώθηση σημαντικών αλλαγών που είχαν ήδη δρομολογηθεί και αφορούν ιδιαίτερα την ψηφιοποίηση των μουσειακών συλλογών και την αναζήτηση νέων μεθόδων για την απόκτηση εμπειριών και τη διάχυση της πολιτισμικής δημιουργίας.

Σε μια ιδιαίτερα σημαντική καμπή για την κοινωνία μας, τα μουσεία καλούνται να γίνουν πρωτοπόροι στη νέα εποχή, να επαναπροσδιορίσουν τη σχέση τους με το κοινό, να αναζητήσουν νέους ορίζοντες και να επιβεβαιώσουν με αποφασιστικό τρόπο τον ουσιαστικό και καθοριστικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν για ένα δίκαιο και βιώσιμο μέλλον.

Λαμβάνοντας υπόψη την παρατεταμένη δυσμενή υγειονομική συγκυρία, η Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2021 θα εορταστεί και φέτος ψηφιακά.

Το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας υπερασπιζόμενο τη δημιουργική δύναμη του πολιτισμού, ως μοχλού επανεκκίνησης και αλλαγής στην μετά-Covid εποχή, επαναπροσδιορίζει την επικοινωνιακή του στρατηγική και συνεχίζει την επαφή  με το κοινό του, αξιοποιώντας, κατά το δυνατόν, ψηφιακά εργαλεία και κανάλια και δημιουργώντας εναλλακτικές ψηφιακές εμπειρίες.

Με τον τρόπο αυτό, δίνει σε όλους ανεξαιρέτως τη δυνατότητα να εμπλακούν στη μουσειακή διαδικασία και να βιώσουν τη μουσειακή εμπειρία από απόσταση.

Φέτος γιορτάζει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με διαδικτυακές δράσεις.

Πιο συγκεκριμένα:

 

Α. Παραγωγή βίντεο με θέμα : «Επανασύσταση ’21 – Θεσσαλία»: Ένα εικονικό προοίμιο  μιας έκθεσης αφιερωμένης στον αγώνα του ’21 (17.06.2021 εγκαίνια). Εθνικό Ιστορικό Μουσείο και Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας. Με την υποστήριξη της Πρωτοβουλίας 1821-2021.

Βιντεοσκοπημένη αναγγελία-παρουσίαση  μιας έκθεσης αφιερωμένης στον Αγώνα του ’21 στη Θεσσαλία.

Ενδεικτικές θεματικές:

 • Ο Νεοελληνικός Διαφωτισμός στη Θεσσαλία
 • Το ξεκίνημα του Αγώνα και οι πρωταγωνιστές του.
 • Θεσσαλοί Αγωνιστές του ‘21.
 • Πολεμικές τακτικές και οπλισμός
 • Το φιλελληνικό κίνημα
 • Ιωάννης Καποδίστριας
 • Ο Αλυτρωτικός Αγώνας στη Θεσσαλία,
 • 1854, 1878. Οργανωμένα μυστικά κινήματα αντίστασης.
 • 1881: Ένωση της Θεσσαλίας με την Ελλάδα.

Link : https://www.liml.gr https://www.facebook.com/profile.php?id=100009899255968

Διαθέσιμο από: 18.05.2021

Β.  Εκπαιδευτική βιντεοσκοπημένη δράση με θέμα «Τα παραδοσιακά σταμπωτά του Μουσείου έρχονται στο σχολείο μας» με το 1ο Ειδικό Νηπιαγωγείο Λάρισας – «Ένα μουσείο για όλους». Ειδική δράση για ΑΜΕΑ.

Τα παιδιά με σφραγίδες του Μουσείου θα διακοσμήσουν αντικείμενα που χρησιμοποιούν καθημερινά (μπλουζάκια, σεντόνια κ.λ.π.) και στη συνέχεια θα τα «ζωντανέψουν» με χρώματα. Έπειτα, οι μικροί μαθητές θα φωτογραφίσουν τα έργα τους και θα τα στείλουν στο Μουσείο για να εκτεθούν διαδικτυακά.

Όλα τα στάδια θα περιληφθούν σε μια βιντεοσκοπημένη παρουσίαση. (25 Μαΐου).

Link : https://www.liml.gr https://www.facebook.com/profile.php?id=100009899255968

Διαθέσιμο από 25.05.2021

 

Γ. Διαδικτυακή έκθεση με έργα παιδιών από το 1ο Ειδικό Νηπιαγωγείο Λάρισας, με θέμα: «Σταμπωτά στολίδια σε σύγχρονα αντικείμενα». – «Ένα μουσείο για όλους».

Ειδική δράση για ΑΜΕΑ.

Η έκθεση θα περιλαμβάνει τα έργα που τα παιδιά δημιούργησαν με τις σφραγίδες του Μουσείου, εφαρμόζοντας την παραδοσιακή τεχνική του χειροποίητου σταμπωτού με μια προσπάθεια να το φέρουν στο σήμερα μέσα από αντικείμενα καθημερινής χρήσης.

Link : https://www.liml.gr https://www.facebook.com/profile.php?id=100009899255968

Διαθέσιμο από 25.05.2021

Δ. Εικονική περιήγηση και ζωντανό διαδικτυακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα με το Ε3 του 13ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας

Θέμα: Η παράδοση της τυποβαφικής του Τυρνάβου ξυπνά: από το χθες στο σήμερα. (18 Μαΐου – 11 π.μ.). Μέσω πλατφόρμας webex.

Οι μαθητές θα αλληλεπιδρούν με τον εμψυχωτή του Μουσείου ζωντανά, γνωρίζοντας την παράδοση της τυποβαφικής. Στη συνέχεια θα γίνει βιωματική προσέγγιση της τεχνικής στο σχολείο σε ανοιχτή σύνδεση με το Μουσείο.

Τα έργα των παιδιών επιτρεπόντων των συνθηκών θα εκτεθούν φυσικά στο Μουσείο και στο σχολείο καθώς και διαδικτυακά.

Link : https://www.liml.gr https://www.facebook.com/profile.php?id=100009899255968

Υλοποίηση προγράμματος 18.05.2021  στις 11:00 πμ.

 

11-05-2021
Διεύθυνση Αμαξοστασίου - Κατάθεση προσφορών ανταλλακτικών

Για το κείμενο της πρόσκλησης, πατήστε ΕΔΩ

11-05-2021
Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών - Πρόσκληση σε διαδικτυακή εκδήλωση

11-05-2021
Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής και Πρόνοιας - Σημαντική ενημέρωση για λήξη παρατάσεων και επανυποβολές αιτήσεων Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης και Επιδόματος Στέγασης

Για το κείμενο της πρόσκλησης, πατήστε ΕΔΩ

10-05-2021
«Το lockdown μέσα από τα έργα της συλλογής Κατσίγρα»
Ο εγκλεισμός, η μοναξιά των ανθρώπων, η απουσία της κανονικότητας από τις ζωές μας, η αβεβαιότητα, η ανασφάλεια αλλά και η ελπίδα του αύριο αποτυπώνονται στο βίντεο μέσα από τα έργα της συλλογής Γ. Κατσίγρα. Μια εικαστική παρουσίαση είκοσι τεσσάρων έργων (24) σε ένα αφήγημα περιγραφής των ημερών του lockdown.
 
 
 
10-05-2021
Απ. Καλογιάννης: Η αισιοδοξία επιστρέφει στην Λάρισα της ζωντάνιας και των μεγάλων γεγονότων

Μήνυμα αισιοδοξίας για την επιστροφή της Λάρισας σε δυναμική πορεία ανάπτυξης, στην πορεία προς την έξοδο από την κρίση της πανδημίας, στέλνει με δήλωσή του ο Δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης, με αφορμή την πετυχημένη διοργάνωση των αγώνων των Εθνικών ομάδων για τα προκριματικά του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος βόλει γυναικών αλλά και την ζωντάνια που παρουσιάζει πλέον η πόλη της Λάρισας, μετά και την επαναλειτουργία της εστίασης.

Ο Δήμαρχος εκφράζει τη βεβαιότητα για την συνέχιση της δυναμικής πορείας της πόλης, με την επιστροφή σε πιο κανονικούς ρυθμούς,  σημειώνει ωστόσο την αναγκαιότητα τήρησης των βασικών μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό και φυσικά τον εμβολιασμό ολοένα και περισσότερων συνανθρώπων μας.

Αναλυτικά στη δήλωσή του ο Δήμαρχος Λαρισαίων σημειώνει τα εξής:

«H διεξαγωγή στην Λάρισα των αγώνων του προκριματικού ομίλου του Πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος βόλει γυναικών, που συνοδεύτηκε από τις νίκες της Εθνικής μας και την πανηγυρική της πρόκριση στην επόμενη φάση, η άρτια διοργάνωση και η ζεστή φιλοξενία των αποστολών, σηματοδοτεί την έναρξη της πορείας προς μια νέα κανονικότητα. Τα στελέχη της Ομοσπονδίας πετοσφαίρισης, οι αθλήτριες και το τεχνικό επιτελείο της Εθνικής μας ομάδας, αλλά και των άλλων Εθνικών ομάδων που συμμετέχουν στον όμιλο (Νορβηγία, Ισπανία, Αυστρία) εξέφρασαν την απόλυτη ικανοποίησή τους για τη διοργάνωση και την πόλη.  Και ήταν μεγάλη χαρά για μένα, η απονομή της πλακέτας και η βράβευση από την Ομοσπονδία για την προσφορά του Δήμου μας στην διοργάνωση, η οποία πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία του Δήμου Λαρισαίων και της Περιφέρειας Θεσσαλίας. 

Η διεξαγωγή ενός μεγάλου αθλητικού γεγονότος, έστω και χωρίς γεμάτες κερκίδες, λόγω των περιοριστικών μέτρων και η ζωντάνια που επέστρεψε στην πόλη, με την επαναλειτουργία του κλάδου της εστίασης, προκαλεί αισιοδοξία για το αύριο της Λάρισας.

Είμαι βέβαιος ότι η δυναμική και η ζωντάνια της Λάρισας, η συνεργασία και οι συνέργειες των τοπικών αρχών και φορέων, οι άνθρωποί της και το περιβάλλον,  θα αποτελέσουν τον οδηγό για την θετική πορεία της πόλης, μετά την πανδημία. Η περιπέτεια που ζούμε, μπορεί να φρέναρε αλλά δεν θα εμποδίσει  το μεγάλο άλμα που επιχειρεί τα τελευταία χρόνια. 

Χρειάζεται ωστόσο ακόμα να επιδείξουμε προσοχή, τηρώντας τα βασικά μέτρα (μάσκα, αποστάσεις, αντισηπτικά) και φυσικά σπεύδοντας να εμβολιαστούμε. Πρέπει οπωσδήποτε να αποφύγουμε τα πισωγυρίσματα.»

 

10-05-2021
Διεύθυνση Αμαξοστασίου - Προμήθεια επίσωτρων ελαστικών
10-05-2021
Διεύθυνση Αμαξοστασίου - Κατάθεση προσφορών ανταλλακτικών

Για το κείμενο της πρόσκλησης, πατήστε ΕΔΩ

Δήμος Λαρισαίων

Σχεδιάζουμε

μία σύγχρονη πόλη, που κάθε πολίτης θα χαίρεται να ζει σε αυτή

Αναπτύσσουμε

κοινωνικές υποδομές και υπηρεσίες για τους πολίτες και τους επισκέπτες

Δίνουμε έμφαση

στην παιδεία, τον πολιτισμό και στην ενίσχυση των θεσμών

Υλοποιούμε

έργα υποδομών που θα συμβάλουν στην ανάπτυξη της πόλης

Επικοινωνία

ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ
Ίωνος Δραγούμη 1
Τ.Κ. 41222

Τηλ. Κέντρο: 2413 500 200
Fax: 2410 250 372
E-mail: protokolo@larissa.gov.gr

Σχετικά

diavgeia m1

kairos 1

Copyright © 2016 Δήμος Λαρισαίων | Όροι Χρήσης | Πολιτική Προστασίας Ιστοσελίδας | Πολιτική Cookies | Δημιουργία Ιστοσελίδας ITBIZ DIGITAL AGENCY