sandal logo

larissa
 • Home
 • Για τους Πολίτες
 • Ελεύθερο Εργαστήρι

Ελεύθερο Εργαστήρι

Εκτύπωση E-mail
Κοινωνικός Διαμοιρασμός :

ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ - ΜΟΥΣΕΙΟ Γ.Ι.ΚΑΤΣΙΓΡΑ

Tο Ελεύθερο Εργαστήρι Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας – Μουσείου Γ.Ι.Κατσίγρα ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 1986 από τη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι.Κατσίγρα. Σκοπός του Ελεύθερου Εργαστηρίου είναι να οργανώσει κάθε δημιουργική προσπάθεια των νέων που ασχολούνται με τις καλές τέχνες και αυτών που βρίσκουν ευχαρίστηση στην καλλιτεχνική δημιουργία. Τα μαθήματα διαρκούν οκτώ μήνες το χρόνο ( Οκτώβριο – Μάιο). Ακολουθούνται οι διακοπές και οι αργίες των Δημόσιων Σχολείων.

Οι εγγραφές γίνονται το Σεπτέμβριο ( συνήθως έως τις 20/9). Ωράριο εγγραφών 11- 1 π.μ. και 6-9 μ.μ. από Δευτέρα έως και Παρασκευή.
Διεύθυνση
Λεωφόρος Γεωργίου Παπανδρέου 2
ΤΚ 41334 Νεάπολη Λάρισας
Τηλέφωνο: 2410 670496

Το κόστος της εγγραφής είναι 10 ευρώ ανεξαρτήτως τμήματος. Για μαθητή που παρακολουθεί περισσότερα από ένα τμήματα η εγγραφή είναι κοινή (μία).

Όταν κάποιος παρακολουθεί δύο τμήματα ταυτόχρονα γίνεται έκπτωση 10%, στο δεύτερο μέλος μιας οικογένειας υπάρχει έκπτωση 10% ενώ στο τρίτο μέλος η φοίτηση είναι δωρεάν.

Το ωράριο λειτουργίας της Γραμματείας κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους είναι: Τρίτη έως Παρασκευή 6-9μ.μ. και Σάββατο πρωί 10-1μ.μ.

Στο Ελεύθερο Εργαστήρι λειτουργούν τα εξής τμήματα:ZΩΓΡΑΦΙΚΗ

ΠΑΙΔΙΚΑ

Τα παιδιά παρακολουθούν μία φορά την εβδομάδα και κάνουν δύο ώρες μάθημα. Εντάσσονται στα τμήματα ανάλογα με την ηλικία τους και με το έτος παρακολούθησης στο Εργαστήρι. ΄Ετσι υπάρχουν τα τμήματα της Α΄ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ, Β΄+Γ΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ, Δ΄+Ε΄ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ, ΣΤ΄+Α΄+Β΄ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ.

Στα παιδικά τμήματα δίνεται ιδιαίτερη φροντίδα στην αυθόρμητη και ελεύθερη έκφραση, μέσα από τις εικαστικές αναζητήσεις του προσωπικού κόσμου των παιδιών σε διάφορους θεματολογικούς προβληματισμούς, που οξύνουν την κρίση και διευρύνουν τις πνευματικές ανησυχίες. Τα παιδιά παίζοντας θα μάθουν για τα χρώματα, για τις μορφές και τις τεχνικές (π.χ. είδη χρωμάτων και σχέσεις μεταξύ τους, παρατήρηση απλών αντικειμένων του φυσικού περιβάλλοντος, τυπώματα, κολλάζ, κ.λ.π.).

Το κόστος των διδάκτρων ανέρχεται σε 20 ευρώ το μήνα.

ΕΦΗΒΙΚΑ

Αφορά σε παιδιά Γ΄ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ έως Γ΄ΛΥΚΕΙΟΥ. Τα παιδιά παρακολουθούν μία ή δύο φορές την εβδομάδα και κάνουν πέντε ώρες μάθημα. Στα τμήματα εφήβων, δίνεται προτεραιότητα στην απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων μέσω του εθισμού και της άσκησης στην παρατήρηση, στην έρευνα και τον πειραματισμό,αναγκαία όχι μόνο για την καλλιτεχνική έκφραση αλλά και για την εξέλιξη των ατομικών αναζητήσεων των σπουδαστών. Το κόστος των διδάκτρων ανέρχεται σε 25 ευρώ το μήνα.

ΕΝΗΛΙΚΩΝ

Aφορά σε ηλικίες 18 ετών και άνω. Οι μαθητές παρακολουθούν δύο φορές την εβδομάδα, από δυόμισι ώρες, απογεύματα, και κάνουν πέντε ώρες συνολικά μάθημα την εβδομάδα. Η φοίτηση είναι τριετής. Το κόστος των διδάκτρων ανέρχεται σε 37 ευρώ το μήνα.ΚΕΡΑΜΙΚΗ

ΠΑΙΔΙΚΑ

Aφορά σε παιδιά Γ΄ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ έως Γ΄ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ. Τα παιδιά παρακολουθούν μία φορά την εβδομάδα και κάνουν δύο ώρες μάθημα. Εντάσσονται στα τμήματα ανάλογα με την ηλικία τους. Ένας εκφραστικός τρόπος κατανόησης του όγκου και της πλαστικής ιδιότητας της ύλης με άπειρες εφαρμογές σε όλο το φάσμα της παιδικής φαντασίας. Το κόστος των διδάκτρων ανέρχεται σε 20 ευρώ το μήνα.

ΕΝΗΛΙΚΩΝ

Oι μαθητές είναι από 18 χρονών και άνω. Παρακολουθούν δύο φορές την εβδομάδα, από δυόμισι ώρες, συνολικά πέντε ώρες, απογεύματα. Μπορούν να πειραματιστούν εκφραστικά με τον πηλό και να εμπλουτίσουν παράλληλα τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους σε θεωρητικό και τεχνικό επίπεδο. Αυτό επιτυγχάνεται με τη διδασκαλία της μορφολογίας του πηλού, τις τεχνικές κατασκευής, (τροχός, καλούπια), της διακόσμησης και τις τεχνικές ψησίματος. Σε θεωρητικό επίπεδο οι σπουδαστές γνωρίζουν την ιστορία της κεραμικής τέχνης, τη χημεία και την τεχνολογία των υλικών κεραμικής (πρώτες ύλες και σμάλτο). Η φοίτηση είναι τριετής. Το κόστος των διδάκτρων ανέρχεται σε 42 ευρώ το μήνα.ΧΑΡΑΚΤΙΚΗ

ΕΝΗΛΙΚΩΝ
Oι μαθητές είναι από 18 χρονών και άνω. Παρακολουθούν μια φορά την εβδομάδα 2,5 ώρες συνολικά. Στόχος του τμήματος είναι να μυήσει τους σπουδαστές του στη τέχνη της χαρακτικής, που οι απαρχές της ανάγονται στα βάθη των αιώνων, διδάσκοντάς τους βασικές τεχνικές, όπως υψιτυπία-βαθυτυπία σε σύγχρονα αλλά και σε παραδοσιακά υλικά, όπως το λινόλεουμ, το ξύλο και το πλέξι-γκλας.
Η φοίτηση στο τμήμα χαρακτικής διαρκεί ένα διδακτικό έτος. Το κόστος των διδάκτρων ανέρχεται σε 36€ το μήνα.ΨΗΦΙΔΩΤΟ


ΕΝΗΛΙΚΩΝ: 18 χρονών και άνω. Οι μαθητές παρακολουθούν δύο φορές την εβδομάδα, από δυόμισι ώρες, απογεύματα, συνολικά πέντε ώρες την εβδομάδα. Στο εργαστήριο του ψηφιδωτού οι σπουδαστές θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν την ιστορία και τις τεχνικές του και μερικά βασικά στοιχεία για το σχέδιο, το χρώμα αλλά και τη συντήρηση των αρχαίων ( Βυζαντινών ) Ελληνικών Ψηφιδωτών. Η φοίτηση είναι διετής. Το κόστος των διδάκτρων ανέρχεται σε 42 ευρώ το μήνα. Στους σπουδαστές του Ελεύθερου Εργαστηρίου στο τέλος κάθε κύκλου φοίτησης παρέχεται πιστοποιητικό σπουδών. Το Ελεύθερο Εργαστήρι στεγάζεται στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι.Κατσίγρα.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Στη διάρκεια της εκπαιδευτικής χρονιάς του Ελεύθερου Εργαστηρίου γίνονται διάφορες εκδηλώσεις:

 • ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΑΡΞΗΣ (ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΜΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΕΝ ΟΨΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΧΡΟΝΙΑΣ.
 • ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ (ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΟ ΜΠΑΖΑΡ).
 • ΚΑΡΝΑΒΑΛΟΣ (ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ -ΠΑΡΕΛΑΣΗ-ΚΑΨΙΜΟ)
 • ΠΗΝΕΙΟΣ (ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ)

 • ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ.
 • ΕΚΔΡΟΜΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ
 • ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΣΕ:

Α) ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΔΗΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ (ΗΜΕΡΑ ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ- ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ-ΠΗΝΕΙΟΣ).

  Β) ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑ,
  Γ) ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ

 • ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ
 • ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΕ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ.


Επικοινωνία

ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ
Ίωνος Δραγούμη 1
Τ.Κ. 41222

Τηλ. Κέντρο: 2413 500 200
Fax: 2410 250 372
E-mail: protokolo@larissa.gov.gr

Σχετικά

diavgeia m1

kairos 1

© 2016 Δήμος Λαρισαίων | Όροι Χρήσης | Προσωπικά Δεδομένα | Πολιτική Cookies | Ανάπτυξη ITBIZ.gr