sandal logo

poli 12
 • Home
 • Ενημέρωση

Νέα

Όλες οι Πρόσφατες Ανακοινώσεις

Κοινωνικός Διαμοιρασμός :

Όλες οι Πρόσφατες Ανακοινώσεις

27-01-2023
Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Πέμπτη 02/02/2023, ώρα 20:00

Για το κείμενο της πρόσκλησης, πατήστε ΕΔΩ

27-01-2023
Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου (ΕΙΔΙΚΗ) Πέμπτη 02/02/2023, ώρα 19:00

Για το κείμενο της πρόσκλησης, πατήστε ΕΔΩ

27-01-2023
Συνεδρίαση Οικονομικής Επιτροπής (ΔΙΑ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗΣ) Πέμπτη 02/02/2023, ώρα 13:00

Για το κείμενο της πρόσκλησης, πατήστε ΕΔΩ

27-01-2023
Διεύθυνση Αμαξοστασίου - Κατάθεση προσφορών ανταλλακτικών

Για το κείμενο της πρόσκλησης, πατήστε ΕΔΩ

26-01-2023
Πίνακας αξιολογικής κατάταξης υποψηφίων για την πρόσληψη ενός δικηγόρου με σχέση έμμισθης εντολής στο Δήμο Λαρισαίων

Για να δείτε τον πίνακα, πατήστε ΕΔΩ.

26-01-2023
Διεύθυνση Αμαξοστασίου - Κατάθεση προσφορών ανταλλακτικών

Για το κείμενο της πρόσκλησης, πατήστε ΕΔΩ

26-01-2023
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΕΣΟΔΩΝ ΕΞΟΔΩΝ ΔΗΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2022 ΑΠΟ 01/01/2022 ΕΩΣ 31/12/2022 (Ν 4305/2014 ΑΡΘΡΟ 15)

Ο Δήμος Λαρισαίων έχει την υποχρέωση σύμφωνα με το Ν 3852/2010 ΑΡΘΡΟ 266 ΠΑΡ 6 να δημοσιεύει στην ιστοσελίδα του Δήμου στοιχεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού.

Για να δείτε το αρχείο, πατήστε ΕΔΩ

26-01-2023
Ενημερωτικό υλικό με οδηγίες προστασίας των πολιτών από φαινόμενα χιονοπτώσεων-παγετού

Το Αυτοτελές Τμήμα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Λαρισαίων ενημερώνει τους πολίτες για θέματα προστασίας από χιονοπτώσεις, παγετό και για ταξίδια το χειμώνα.

Βρείτε επιπλέον ενημερωτικό υλικό στη σελίδα του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Χιονοπτώσεις

Παγετός

Ταξιδεύω το χειμώνα

25-01-2023
Διεύθυνση Αμαξοστασίου - Κατάθεση προσφορών ανταλλακτικών

Για το κείμενο της πρόσκλησης, πατήστε ΕΔΩ

25-01-2023
“Η μνήμη και η πόλις 40+1 δημόσιες ιστορίες” στη Λογοτεχνική Γωνία

Το βιβλίο του Χάρη Αθανασιάδη “Η μνήμη και η πόλις 40+1 δημόσιες ιστορίες” παρουσιάζεται την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023 στις 19:00 στη Λογοτεχνική Γωνία (Γαληνού & Φαρμακίδου).

Την εκδήλωση διοργανώνουν η Αντιδημαρχία Πολιτισμού & Επιστημών Δήμου Λαρισαίων, ο Σύνδεσμος Φιλολόγων ν. Λάρισας, το περιοδικό Θράκα, το βιβλιοπωλείο Καλτσάς και οι εκδόσεις Ασίνη.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν, η Ελένη Αναστασοπούλου – συγγραφέας και ο Τάσος Μάτος – φιλόλογος – συντονιστής εκπαιδευτικού έργου. Συντονίζει και σχολιάζει ο δημοσιογράφος Γιάννης Σιούλας.

Το βιβλίο
Οι 40+1 ιστορίες του βιβλίου είναι όπως ο υπότιτλος τις ορίζει: δημόσιες. Όχι μόνο διότι θέλουν να είναι εύληπτες και ελκυστικές, έτσι που ν' απευθύνονται σε ένα ευρύ κοινό, μα επίσης διότι αναμετριούνται με τις συλλογικές μας μνήμες όπως αυτές διαχέονται στη δημόσια σφαίρα:

Ποια από τα ίχνη του παρελθόντος αναδείχθηκαν σε σύμβολα, ποια ανασύρουμε από τη σκόνη του χρόνου (και ποιοι τα ανασύρουμε), ποια αφέθηκαν οριστικά στη λήθη και γιατί;

Τι γίνεται με τις δύσκολες, τις επώδυνες, τις διαιρεμένες και διαιρετικές μνήμες; Πώς εξηγείται η αντοχή τους και πώς επηρεάζουν τις ζωές και τους προσανατολισμούς μας;

Οι δημόσιες ιστορίες θέλουν να φωτίσουν την ηχώ των περασμένων, μα όχι αποστασιοποιημένα, με τον τρόπο του ιατροδικαστή, όχι σίγουρα ψυχρά, αλλά ασφαλώς ψύχραιμα και κάποτε ίσως θερμά, με τον τρόπο του πολίτη.

Προπαντός με συνείδηση των διακυβεύσεων του παρόντος - οι ιστορίες είναι δημόσιες διότι αναλύουν τις μνημονικές συγκρούσεις μετέχοντας ταυτόχρονο σε αυτές. (στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Ο συγγραφέας
Ο Χάρης Αθανασιάδης είναι καθηγητής Δημόσιας Ιστορίας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Εργάστηκε επίσης στο Τμήμα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (2005-2021) και στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης (2002-2004), ενώ συνεργάστηκε με το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ (2001) και το Πανεπιστήμιο της Κύπρου (2009, 2012).

Παράλληλα, διευθύνει το μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Δημόσια Ιστορία» του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (2017 και εξής) και μετέχει στο Επιστημονικό Συμβούλιο του ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ (2012 και εξής).

Οι δημοσιεύσεις, το ερευνητικό έργο και η δημόσια παρουσία του επικεντρώνονται στη Δημόσια Ιστορία, την Ιστορία της Εκπαίδευσης και την Ιστορία του Εργατικού Κινήματος.

25-01-2023
Αιτήσεις για τη ΣΟΧ1/2023 Ανακοίνωση για την πρόσληψη 4 ατόμων στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Κέντρα Κοινότητας

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΟΧ1/2023 (ΑΔΑ: Ψ1Ι5ΩΛΞ-3ΔΘ) πρόσληψης προσωπικού με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου συνολικά 4 ατόμων, ένα για κάθε μία από τις εξής ειδικότητες: ΠΕ ή ΤΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ, ΠΕ ΨΥΧΟΛΟΓΩΝ, ΠΕ Εκπαιδευτικών με ειδικότητα ΠΕ Φιλολόγων, (ΠΕ Ελληνικής Φιλολογίας) και ΠΕ /ΤΕ Διοίκησης Επιχειρήσεων για διάστημα από την υπογραφή της σύμβασης έως τη λήξη του υποέργου 30-10-2023, με δυνατότητα ανανέωσης ή παράτασης σε περίπτωση συνέχισης του υποέργου.

Η ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων ξεκινά από 26/01/2023 και λήγει 06/02/2023.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΟΧ1/2023
ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗΣ ΣΟΧ1/2023
ΑΙΤΗΣΗ ΕΝΤΥΠΟ ΣΟΧ12 (σε μορφή .doc - σε μορφή .pdf)
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΩΝ Συμβάσεων Εργασίας Ορισμένου Χρόνου (ΣΟΧ) για τις συγχρηματοδοτούμενες δράσεις “Δομές Παροχής Βασικών Αγαθών, Κέντρα Κοινότητας, Δομές Αστέγων” με σήμανση έκδοσης «4-8-2021»,
ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (Α1) Απόδειξης Χειρισμού Η/Υ με σήμανση έκδοσης «29-11-2022»,
ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (Α2) Απόδειξης Γλωσσομάθειας με σήμανση έκδοσης «23-11-2022»

23-01-2023
Στη Λάρισα στελέχη της Παγκόσμιας Τράπεζας για τη βιώσιμη ανάπτυξη της πόλης
 • Είχαν συνάντηση με τον δήμαρχο Απ. Καλογιάννη και στελέχη του Δήμου
 • Θα πραγματοποιήσουν συναντήσεις με τοπικούς φορείς και αυτοψίες σε έργα

Στη Λάρισα βρίσκονται από σήμερα και για τρεις ημέρες στελέχη της Παγκόσμιας Τράπεζας (World Bank) για συναντήσεις και συζητήσεις με τη δημοτική αρχή του Δήμου Λαρισαίων και φορείς για ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη βιώσιμη ανάπτυξη της πόλης της Λάρισας.

Σκοπός της παρουσίας των στελεχών και εμπειρογνωμόνων της Παγκόσμιας Τράπεζας στην πρωτεύουσα της Θεσσαλίας είναι η υποστήριξη της προσπάθειας της πόλης μέσω τεχνικής βοήθειας, για ενίσχυση των πολιτικών για βιώσιμη ανάπτυξη, με την παροχή τεχνογνωσίας και υιοθέτησης καλών πρακτικών από το διεθνές περιβάλλον.


Σήμερα το πρωί στο Δημαρχείο πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση του κλιμακίου της Παγκόσμιας Τράπεζας, με τη συμμετοχή του δημάρχου Λαρισαίων Απόστολου Καλογιάννη, αντιδημάρχων, του γενικού γραμματέα του Δήμου Γ. Οικονομίδη κι υπηρεσιακών στελεχών του Δήμου Λαρισαίων.

Το πρόγραμμα της παρουσίας του κλιμακίου της Παγκόσμιας Τράπεζας στη Λάρισα, περιλαμβάνει συναντήσεις με φορείς, αυτοψίες σε έργα κι θα ολοκληρωθεί με νέα συνάντηση με τον δήμαρχο και στελέχη της δημοτικής αρχής.Το κλιμάκιο των στελεχών της Παγκόσμιας Τράπεζας απαρτίζουν οι εξής:
Nikos Schmidt - Program Coordinator for Greece
Yondela Silimela - Senior Urban Specialist
Damaris Lois Bangea - Policy Analyst
Μαρία Σιτζόγλου - Consultant

23-01-2023
Πρόσκοποι από το Αγρίνιο και τα Ιωάννινα στο ΜΕΑΛ

Οι Κοινότητες Ανιχνευτών, τα Προσκοπικά Δίκτυα των συστημάτων Αγρινίου και Ιωαννίνων, πραγματοποίησαν χειμερινή εκδρομή στη Λάρισα.

Επισκεπτόμενοι τα αξιοθέατα, γνωρίζοντας την πόλη, μεταξύ άλλων, έκαναν μία στάση για ξενάγηση στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης.

Τα μέλη των Προσκοπικών δικτύων, εντυπωσιάστηκαν από την ιστορία του κτηρίου του Μουσείου, λαμβάνοντας σημαντικές πληροφορίες για την περίοδο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και της Εθνικής Αντίστασης, έχοντας την ευκαιρία παράλληλα να περιεργαστούν τα μοναδικά αντικείμενα της εποχής, που μαρτυρούν τις δυσκολίες και τις κακουχίες με τις οποίες ήρθαν αντιμέτωποι οι πατριώτες/-ισσες, κατά τη διάρκεια των μαχών εναντίων των ξένων εισβολέων.

Η επίσκεψη αποσκοπούσε στην αναζήτηση αρχειακού υλικού για έρευνα σχετικά με την ιστορία του προσκοπισμού στη Θεσσαλία, πάνω σε θέματα πολέμου και σύγχρονου πολιτισμού.

Η υποδοχή και η ξενάγηση έγινε από τον υπεύθυνο λειτουργίας του Μουσείου, Βαγγέλη Ρεμπάπη.

23-01-2023
Βασίλεψε η Δημοτική Σχολή Μπαλέτου

Σε χαρμόσυνο και αισιόδοξο κλίμα έκοψαν την πίτα τους οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες στο Τμήμα Χορού – Ανώτερη Σχολή Χορού και Δημοτική Σχολή Μπαλέτου- παρουσία του Αντιδημάρχου Πολιτισμού και Επιστημών Πάνου Σάπκα, ο οποίος τους ευχήθηκε καλή χρονιά και καλή συνεργασία, έμπνευση και δημιουργία, ταχεία επίλυση των προβλημάτων που τους αφορούν.

Παρευρέθησαν η αναπληρώτρια διευθύντρια Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Μαίρη Αρότσιου, η προϊσταμένη Τμήματος Χορού κ. Βίκυ Μπασιάκου, η διευθύντρια σπουδών κ. Ρίτσα Ζαχαρία, το καλλιτεχνικό, διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό.

Τυχερή στην κοπή της πίτας αναδείχθηκε η καθηγήτρια χορού κ. Νικολέτα Μπατζαλέξη, ενώ, κατόπιν κλήρωσης, όμορφα δώρα έλαβαν η καθηγήτρια χορού κ. Μαρία Γαδετσάκη και η καθηγήτρια ρυθμικής κ. Καμίλα Τομανόβα.

23-01-2023
Η ποιήτρια Δήμητρα Χριστοδούλου στη Λογοτεχνική Γωνία

Την Κυριακή 29 Ιανουαρίου, στις 19:00, στη Λογοτεχνική Γωνία (Γαληνού & Φαρμακίδου) θα παρουσιαστεί η τελευταία ποιητική συλλογή της διακεκριμένης Ελληνίδας ποιήτριας Δήμητρας Χριστοδούλου, “Ευγενής Ναυσιπλοΐα”.

Η πολυβραβευμένη ποιήτρια παρουσιάζεται πρώτη φορά στο λαρισαϊκό κοινό, ενώ έχει έρθει στην πόλη μας, καλεσμένη του Πανθεσσαλικού Φεστιβάλ Ποίησης.

Η Δήμητρα Χριστοδούλου θα παρουσιάσει την τελευταία της συλλογή μόνο σε μία εκδήλωση πανελλαδικά και επέλεξε αυτή, να γίνει στη Λάρισα, καθώς αγαπά την πόλη μας και συνδέεται φιλικά με αρκετούς Λαρισαίους δημιουργούς.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο ποιητής Κώστας Λάνταβος, ως κεντρικός ομιλητής, και ο ποιητής, θεατρολόγος και κριτικός Κωνσταντίνος Μπούρας.

Θα προλογίσoυν οι:
Πάνος Σάπκας, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού & Επιστημών Δήμου Λαρισαίων και Θάνος Γώγος ποιητής, εκδότης και διευθυντής του Πανθεσσαλικού Φεστιβάλ Ποίησης.

Η ποιήτρια θα διαβάσει ποιήματά της.

Συνδιοργάνωση: Θράκα, Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών Δήμου Λαρισαίων.

* Η Δήμητρα Χ. Χριστοδούλου είναι Ελληνίδα ποιήτρια. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1953 και σπούδασε Νομικά και Φιλολογία. Εργάστηκε μέχρι τη συνταξιοδότησή της ως καθηγήτρια στη Δημόσια Μέση Εκπαίδευση.
Εμφανίστηκε στα γράμματα το 1974 και έκτοτε έχει εκδώσει δεκαπέντε βιβλία ποίησης, ένα πεζογραφίας και ένα ανθολόγιο μεταφρασμένης αρχαίας ελληνικής λυρικής ποίησης.

Γραμματολογικά έχει τοποθετηθεί στη λεγόμενη «Γενιά του '70».
Το βιβλίο της «Ελάχιστα πριν» (Νεφέλη 2005), ήταν υποψήφιο για το Κρατικό Βραβείο Ποίησης του 2006, το βιβλίο της «Λιμός» (Νεφέλη 2007), απέσπασε το Κρατικό Βραβείο Ποίησης το 2008, το βιβλίο της «Το ελάχιστο Ψωμί της Συνείδησης» (Μελάνι 2014), απέσπασε το Βραβείο Ποίησης 2015 του ηλεκτρονικού λογοτεχνικού περιοδικού Ο Αναγνώστης, το βιβλίο της «Παράκτιος Οικισμός» (Μελάνι 2017), απέσπασε το Βραβείο Ζαν Μορεάς του «Γραφείου Ποιήσεως» και το βιβλίο της «Είκοσι τέσσερις Χτύποι και Σιωπή» (Μελάνι 2019), ήταν υποψήφιο για το Βραβείο Ποίησης 2020 του ηλεκτρονικού λογοτεχνικού περιοδικού Ο Αναγνώστης.

Η ποίησή της, θεωρείται συγκερασμός της υπαρξιακής αγωνίας και της πολιτικής – κοινωνικής παρατήρησης, με συνεχή την αναζήτηση της πυκνότητας και της συντομίας στην έκφραση. Αυτή η αναζήτηση εκφράστηκε με αυστηρότητα στα δύο τελευταία βιβλία της, όπου όλα τα ποιήματα (50+50) είναι γραμμένα σε ακριβώς 24 στίχους.

Ο αριθμός αποκαλύπτει, κατά την ποιήτρια, την ποίηση ως τελετουργία χρόνου και ρυθμού, που δεν μπορεί να ξεπερνά το αποτύπωμα ενός εικοσιτετραώρου, χρονικού συμβόλου του κύκλου «γέννηση – ακμή – θάνατος».

Ποιήματά της έχουν μεταφραστεί σε πολλές ευρωπαϊκές γλώσσες αλλά και στα τουρκικά και στα περσικά.

23-01-2023
«Το μαύρο ψαράκι» από την ομάδα Αστροναύτες στο Κουκλοθέατρο στον Μύλο

Δεν προλαβαίνει να υποδέχεται καλεσμένους ο Δημοτικός Κουκλοθίασος Τιριτόμπα στο Κουκλοθέατρο στον Μύλο.
Μετά το θέατρο μαριονέτας “Ανταμαπανταχού”, έρχεται η ομάδα “Αστροναύτες” το Σάββατο 28 Ιανουαρίου στις 18:00 και την Κυριακή 29 Ιανουαρίου στις 12:00,για να παρουσιάσουν «Το μαύρο ψαράκι».

Το παραμύθι του μεγάλου Ιρανού παιδαγωγού και συγγραφέα Σαμάντ Μπεχραγκί, αφηγείται τις περιπέτειες που περνάει ένα ψάρι «του γλυκού νερού» μέχρι να φτάσει στον ωκεανό.

Ποιους κινδύνους συναντάει; Πώς αντιμετωπίζει τους φόβους του; Πώς βρίσκει τον τρόπο να ακολουθήσει το όνειρό του;

Με φαντασία, χιούμορ, γρήγορες εναλλαγές και πρωτότυπη μουσική αναπαρίσταται ένα αλληγορικό απολαυστικό ταξίδι.

Το μαύρο ψαράκι επεξεργάζεται τις ιδέες της ελευθερίας, του ηρωισμού και της ανεξαρτησίας με στόχο να φωτιστούν οι απαραίτητες αξίες της ζωής χωρίς δογματισμούς ή υπερβολές.

Η παράσταση συνδυάζει πρωτότυπα τον θεατρικό διάλογο με το θέατρο σκιών και τις κούκλες. Η εναλλαγή θεατρικών μέσων έχει αισθητικό αλλά και παιδαγωγικό αποτέλεσμα, καθώς εισάγει τα παιδιά σε ποικίλους τρόπους της αφήγησης και της χρήσης της γλώσσας μέσα από τη θεατρική εμπειρία.

Ηλικίες: +3 έως 103!
Θεατρική διασκευή/Σκηνοθεσία: Ντίνος Ποντικόπουλος
Σκηνική επιμέλεια, κούκλες: Ολυμπία Σιδερίδου
Ηθοποιοί:, Φρόσω Ζαγοραίου και Ντίνος Ποντικόπουλος
Μουσική επιμέλεια: Βασίλης Εφραιμίδης

Παραστάσεις:
Σάββατο 28 Ιανουαρίου στις 18:00 & Κυριακή 29 Ιανουαρίου στις 12:00
Κρατήσεις θέσεων 2410251657 & 6989460969 ή αποστολή μηνύματος στο FB Messenger Δημοτικός Κουκλοθίασος Τιριτόμπα
Είσοδος 5€

23-01-2023
Διεύθυνση Αμαξοστασίου - Κατάθεση προσφορών ανταλλακτικών

Για το κείμενο της πρόσκλησης, πατήστε ΕΔΩ

23-01-2023
Με εντατικούς ρυθμούς τα έργα ανακατασκευής της Νικηταρά

Υπογειοποιείται το δίκτυο και απομακρύνονται στύλοι του ΔΕΔΔΗΕ στη Νικηταρά

 • Στο πλαίσιο των έργων του Δήμου Λαρισαίων για την ανακατασκευής της
 • Κατασκευάζεται νέος αγωγός ομβρίων
 • Κλαδεύονται δένδρα στο τμήμα του δρόμου που είναι κλειστό στην κυκλοφορία

Συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς από τον Δήμο Λαρισαίων οι εργασίες ανακατασκευής της οδού Νικηταρά στα πλαίσια του έργου “Ανακατασκευή οδών Κύπρου, Νικηταρά, Αυξεντίου, 23ης Οκτωβρίου, Βενιζέλου”.


Σήμερα ολοκληρώνονται οι εργασίες καθαίρεσης των πεζοδρομίων στο τμήμα από την οδό Ογλ έως τις οδούς Λ. Κατσώνη-Αγ. Μαρίνης και θα ακολουθήσουν οι πρόδρομες εργασίες για την κατασκευή του ποδηλατόδρομου από την αριστερή πλευρά κατά τη φορά κίνησης των οχημάτων (κατασκευή νέου αγωγού ομβρίων υδάτων, τακτοποίηση υδροροών, νέο δίκτυο οδοφωτισμού κλπ).


Ταυτόχρονα συνεργεία της Διεύθυνσης Πρασίνου πραγματοποιούν εργασίες κλαδέματος των δέντρων στο τμήμα που είναι κλειστό στην κυκλοφορία. Οι εργασίες αυτές θα επαναλαμβάνονται σε κάθε τμήμα του έργου ανάλογα με την πρόοδο των εργασιών.

Παράλληλα με τις εργασίες που εκτελούνται από το Δήμο Λαρισαίων, τις επόμενες ημέρες συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ θα ολοκληρώσουν τις εργασίες υπογειοποίησης των δικτύων και θα προβούν σε αποξήλωση των στύλων του ΔΕΔΔΗΕ στο τμήμα που είναι κλειστό στην κυκλοφορία. Και αυτές οι εργασίες αυτές θα επαναλαμβάνονται σε κάθε τμήμα του έργου ανάλογα με την πρόοδο των εργασιών.

23-01-2023
Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής με τον συγγραφέα Διονύση Λεϊμονή στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Λάρισας

Η Αντιδημαρχία Πολιτισμού & Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων, η Δημοτική Βιβλιοθήκη Λάρισας και το Πολιτιστικό Κέντρο Εκπαιδευτικών νομού Λάρισας, συνδιοργανώνουν Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής, με τον συγγραφέα Διονύση Λεϊμονή, την Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου 2023, από τις 17:00 – 20:00, στο παιδικό τμήμα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Λάρισας, στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο.

Το εργαστήρι απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς και φίλους του ΠΟΚΕΛ, τους οποίους ενδιαφέρει η Δημιουργική Γραφή και θα ολοκληρωθεί σε μία συνάντηση 3 ωρών.

Δεν υπάρχει κόστος συμμετοχής συμμετοχής, αλλά θα πρέπει κάθε άτομο που θα συμμετάσχει, να αποκτήσει ένα Ημερολόγιο Δημιουργικής Γραφής του Διονύση Λεϊμονή (τιμή: 10 ευρώ), γιατί οι εργασίες θα γίνουν με βάση αυτό το Ημερολόγιο.

Θα δημιουργηθεί μόνο ένα τμήμα, με 20 συμμετέχοντες κι επειδή οι θέσεις είναι συγκεκριμένες, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Δηλώσεις συμμετοχής στην υπεύθυνη, Ελένη Χριστούλα, στο τηλέφωνο 6946594756.

Πώς αξιοποιείται δημιουργικά μία ρήση, ένα λογοτεχνικό κείμενο, ένα βιβλίο;
Τι «ελευθερία» έχει ο καθένας μας να επέμβει σε ένα λογοτεχνικό κείμενο;
Τι σημαίνει δημιουργική γραφή και ποιες είναι οι δεξιότητες για να γίνει πράξη;
Μια «δοκιμή» γραφής από ανθρώπους που θεωρούν τη γραφή καταφύγιο, ώστε να πειραματιστούμε, να γράψουμε με την καρδιά μας, να ανταλλάξουμε ιδέες, να δώσουμε και να πάρουμε έμπνευση, σ’ ένα εργαστήρι ενηλίκων ξεφυλλίζοντας ένα ημερολόγιο, όπου κάθε μέρα του χρόνου ο κάτοχός του με αφόρμηση μία ρήση, ένα βιβλίο Έλληνα ή ξένου συγγραφέα, καλείται να γράψει το δικό του κείμενο, πεζό ή ποιητικό, «συνομιλώντας» ουσιαστικά με την/τον συγγραφέα.
Στο «Ημερολόγιο δημιουργικής γραφής» του Διονύση Λεϊμονή, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις «Γράφημα», ανθολογούνται 338 δημιουργοί (πεζογράφοι, ποιητές, σκηνοθέτες, ζωγράφοι, συνθέτες, δημοσιογράφοι) κάθε κείμενο των οποίων συνοδεύεται από μια άσκηση γραφής.

Βιογραφικό
Ο Διονύσης Λεϊμονής γεννήθηκε στο Αιτωλικό της Αιτωλοακαρνανίας, είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής Ιωαννίνων, ζει στη Νέα Ιωνία Βόλου κι εργάζεται στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Ασχολείται με την αρθρογραφία σε εφημερίδες και περιοδικά, με τη συγγραφή λογοτεχνικών έργων και με την επιμέλεια και κριτική έργων για παιδιά και ενήλικες, την παρουσίαση βιβλίων, τη διοργάνωση φιλολογικών - λογοτεχνικών εκδηλώσεων, τη διοργάνωση σεμιναρίων δημιουργικής γραφής για παιδιά και ενήλικες, αλλά και σε εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (είναι κάτοχος πιστοποιητικού κατάρτισης στη Δημιουργική Γραφή από το Α.Π.Θ. και μεταπτυχιακός φοιτητής στο Τμήμα Δημιουργικής γραφής του Ε.Α.Π.).

Επιμελείται και παρουσιάζει τη λογοτεχνική ραδιοφωνική εκπομπή «Μιλάμε για το βιβλίο» και είναι τακτικό μέλος του Κέντρου Βιβλίου Μαγνησιωτών συγγραφέων (Κε.Βι.Μα.Συ.) και του Ελληνικού τμήματος του παιδικού βιβλίου (ΙΒΒΥ).

23-01-2023
Το Θεσσαλικό Θέατρο τιμά την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος

Το Θεσσαλικό Θέατρο τιμά την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος
Ημέρα Σάββατο
Την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου στις 9.00μ.μ. Θέατρο Κώστας Τσιάνος

Το Θεσσαλικό Θέατρο συμμετέχει για πέμπτη συνεχή χρονιά στην Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος, καλώντας τη συγκλονιστική παράσταση Ημέρα Σάββατο που στηρίζεται σε μαρτυρίες Ελλήνων Εβραίων που επέζησαν από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας και την υποστήριξη της Ισραηλιτικής Κοινότητας Λάρισας.
Τιμές εισιτηρίων: γενική είσοδος 14 ευρώ, προπώληση 12 ευρώ, 10 ευρώ (ομαδικό- άνω των 65), 8 ευρώ φοιτητικό και 5 ευρώ Άνεργοι- ΑΜΕΑ
Προπώληση: viva.gr
Διάρκεια: 90 λεπτά
Κρατήσεις θέσεων: 2410 533417 (10:00-13:00 και 18:00-21:00)

Η παράσταση
Η παράσταση Μέρα Σάββατο αφηγείται την ιστορία και τον εκτοπισμό των Ελλήνων Εβραίων μέσα από μαρτυρίες, ποιήματα, αφηγήσεις και τραγούδια: ηπειρώτικα, σεφαραδίτικα, «τραγούδια του στρατοπέδου» — λαϊκές μελωδίες των οποίων οι εξόριστοι άλλαζαν τα λόγια για να μπορέσουν να επικοινωνήσουν και να μεταδώσουν την εμπειρία τους.

Αφετηρία της παράστασης αποτελεί το διήγημα του Δημήτρη Χατζή «Σαμπεθάι Καμπιλής» από τη συλλογή διηγημάτων του «Το τέλος της μικρής μας πόλης». Ο συγγραφέας επιστρέφει στα Γιάννενα των παιδικών του χρόνων, περιγράφοντας την ντόπια εβραϊκή κοινότητα με τη μακραίωνη ιστορία της καθώς και τη ρήξη δύο σημαντικών προσωπικοτήτων της, του συντηρητικού επικεφαλής της κοινότητας Σαμπεθάι Καμπιλή και του ποιητή και κομμουνιστή Γιοσέφ Ελιγιά.

Το δεύτερο μέρος, βασισμένο σε μαρτυρίες επιζώντων, αφηγείται την έφοδο της Wehrmacht και της ελληνικής χωροφυλακής στο Κάστρο, τον εβραϊκό μαχαλά της πόλης, στις 25 Μαρτίου του 1944 — ένα Σάββατο — και ιχνηλατεί τον εκτοπισμό της κοινότητας από τα Γιάννενα προς το Άουσβιτς, εστιάζοντας σ´ ένα πολύ λίγο γνωστό αλλά κομβικό γεγονός: την εξέγερση των Sonderkommandos, το Σάββατο 7 Οκτωβρίου του 1944, στην οποία πρωταγωνίστησαν Έλληνες Εβραίοι.

Η Γαλλίδα σκηνοθέτις Irène Bonnaud υπογράφει τη δραματουργία, τη σκηνοθεσία και τη συγγραφή του δεύτερου μέρους του έργου. Η Φωτεινή Μπάνου αφηγείται την ιστορία, περνώντας από τον λόγο στο τραγούδι και δίνοντας φωνή στα 11 μικρά γλυπτά αγάλματα που δημιούργησε για την παράσταση η γλύπτρια Κλειώ Μακρή.


Η ταυτότητα της παράστασης
Κείμενο A' μέρους: Δημήτρης Χατζής / Γιοσέφ Ελιγιά (δραματουργία: Irène Bonnaud) | κείμενο B' μέρους: Irène Bonnaud (μετάφραση από τα γαλλικά: Φωτεινή Μπάνου) | σκηνοθεσία: Irène Bonnaud | ερμηνεία & τραγούδι: Φωτεινή Μπάνου | σκηνογραφία (κατασκευή γλυπτών): Κλειώ Μακρή | φωτισμοί: Daniel Levy | καλλιτεχνική συνεργασία: Αγγελική Καράμπελα, Δημήτρης Αλεξάκης | τεχνικός υπεύθυνος: Αποστόλης Κουτσιανικούλης | φωτογραφίες: Δημήτρης Αλεξάκης, Zoi Tilinski, Nicolas Lascourrèges, Αποστόλης Κουτσιανικούλης

Παραγωγή: Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων | Συμπαραγωγή: Scène Nationale Châteauvallon - Liberté (Toulon, Γαλλία) και Théâtre National de Nice (Γαλλία). | Οργάνωση παραγωγής γαλλικής περιοδείας: SENS INTERDITS, Festival international de théâtre.

23-01-2023
Συνεχίζει την επιτυχημένη του πορεία ο Επιθεωρητής του Θεσσαλικού Θεάτρου

Συνεχίζει την επιτυχημένη της πορεία η παραγωγή της Κεντρικής Σκηνής του Θεσσαλικού Θεάτρου, με την αριστουργηματική κωμωδία του Νικολάι Γκόγκολ Ο Επιθεωρητής, σε σκηνοθεσία Κυριακής Δ. Σπανού, έχοντας ήδη καταγράψει διαδοχικές sold out παραστάσεις και ενθουσιώδη σχόλια από το κοινό.

Οι παραστάσεις θα συνεχιστούν ολόκληρο τον Ιανουάριο κάθε Πέμπτη στις 7μ.μ., Παρασκευή και Σάββατο στις 9μ.μ και Κυριακή στις 7μ.μ.

Τιμές εισιτηρίων: γενική είσοδος 14 ευρώ, προπώληση 12 ευρώ, 10 ευρώ (ομαδικό- άνω των 65), 8 ευρώ φοιτητικό και 5 ευρώ Άνεργοι- ΑΜΕΑ

Πληροφορίες: τις ημέρες των παραστάσεων στο 2410533417, 10:00-13:00 και 18:00-21:00

Προπώληση: viva.gr

Διάρκεια: 110 λεπτά

Το έργο

Όταν ο Γκόγκολ παρουσίασε το έργο για πρώτη φορά το 1836 στην Αγ. Πετρούπολη, ο Τσάρος Νικόλαος που ήταν ανάμεσα στους θεατές είπε: καλά μας «περιποιήθηκε»  όλους μας και πρώτα πρώτα  εμένα.  Ο Επιθεωρητής είναι μια τέλεια κωμική μηχανή που στηρίζεται στην παρεξήγηση. Είναι ακόμη ένα υπόδειγμα σατιρικής κωμωδίας που θα λέγαμε ότι έχει συγγένειες με τον Αριστοφάνη στην σκιαγράφηση των χαρακτήρων. 

Σε μια Ρώσικη επαρχιακή πόλη, αναμένεται ένας Επιθεωρητής απ΄ την Πρωτεύουσα. Από την ανησυχία τους οι αξιωματούχοι της πόλης, παίρνουν για Επιθεωρητή έναν άφραγκο δημόσιο υπάλληλο που είναι στο πανδοχείο της πόλης και όταν τον επισκέπτονται αρχίζουν να επιδίδονται σε ένα πρωτοφανές πανδαιμόνιο από κολακείες, αλληλοκατηγορίες και αυτοεξευτελισμούς.  Ο ψευδο-επιθεωρητής γίνεται καταλύτης της μικρής κοινωνίας, η οποία αυτοαποκαλύπτεται  ως υποκριτική και διεφθαρμένη. Και ο Κυβερνήτης αποδεικνύεται το έξυπνο πουλί που από τη μύτη πιάνεται. Μια κωμωδία διαχρονική εδώ και 200 χρόνια, μια κωμωδία που το θέμα της και το χιούμορ της μοιάζει σημερινό.

Η παράσταση

Το έργο τοποθετείται σε μια  σύγχρονη προ-ηλεκτρονική εποχή γύρω στη δεκαετία του ’70 που οι δυνάμεις της αυταρχικότητας και οι νέες ηδονιστικές ιδέες έρχονται σε αντιπαράθεση, φωτίζοντας την υποκρισία της εξουσίας αλλά και την ανευθυνότητα του ναρκισσιστικού ηδονισμού. Ο κωμικός κόσμος του Γκόγκολ είναι σκοτεινός, τα πρόσωπα είναι αποξενωμένα, με κρυμμένη βία,  ανικανοποίητες επιθυμίες  και αλληλουπονομεύσεις, αλλά η παράσταση επιμένει στο θρίαμβο της φωτεινής «τρέλας» της ζωής… στον αθέατο υπερρεαλισμό και την εύθυμη απουσία αυτογνωσίας να κυριαρχήσει. Όλοι στο ίδιο καζάνι βράζουμε και το γέλιο είναι το υπέρτατο δώρο που μοιραζόμαστε.

Ταυτότητα της παράστασης

Διασκευή – Σκηνοθεσία: Κυριακή  Δ. Σπανού

Σκηνικά: Απόστολος -Φωκίων Βέττας

Κοστούμια: Μάρθα Φωκά

Μουσική: Κώστας Βόμβολος

Διδασκαλία κίνησης: Αναστασία Μπρουζιώτη

Σχεδιασμός φωτισμών: Ζωή Μολυβδά Φαμέλη

Κατασκευή κοστουμιών: Νικολέτα Καΐση

Βοηθός σκηνοθέτη: Μαρία Παπουτσή

Βοηθός σκηνογράφου: Ανδρονίκη Τσαγκαράκου

Διεύθυνση παραγωγής: Νίκος Γεωργάκης

Φώτα: Μάκης Παπατριανταφύλλου - Γιώργος Γκόλαντας

Ήχος: Νίκος Γεωργάκης

Μηχανικοί σκηνής: Χρήστος Καράκης, Νίκος Ανδριανόπουλος, Στράτος Φράγκου

Κινητή μονάδα: Γιώργος Σδράνης

Φωτογραφίες προώθησης - παράστασης: Αλέξανδρος Ευθυμιόπουλος

Trailer: Life of Film Production Δημήτρης Βάλλας

Αφίσα: Μουτζούρα

Παίζουν οι ηθοποιοί (αλφαβητικά)

Θανάσης Ζέρβας – Μπομπτσίνσκι

Βασίλης Καρμίρης - Αμός

Βασίλης Κουλακιώτης- Χλιεστακώφ

Μαρσέλα Λένα - Λουκία Λούκοβα - Άννα Αντρέγιεβνα

Δημήτρης Όντος - Ντομπτσίνσκι

Σήφης Πολυζωίδης - Κυβερνήτης

Ντίνος Ποντικόπουλος – Οσίπ – Διευθυντής Ταχυδρομείου

Έλλη Χατζεϊπίδου – Αρτεμισία Φιλίπποβνα – Μαρία Αντόνοβνα

Χορηγοί επικοινωνίας:
ΕΡΤ, ASTRA, Formedia TV, ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ, TRT, Εφημερίδα Ελευθερία, Πολιτεία Λαρισαίων, Larissanet, Formedia.gr, Larissanet.gr, Larissapress.gr, OnLarissa.gr, Paidis.com, thessaliatv.gr, ti nea larissa.gr, Δημοτική Ραδιοφωνία Λάρισας, Formedia Radio Musica Radio, Πόλις Radio.

20-01-2023
Συνεδρίαση Οικονομικής Επιτροπής (ΔΙΑ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗΣ) Πέμπτη 26/01/2023, ώρα 13:00

Για το κείμενο της πρόσκλησης, πατήστε ΕΔΩ

20-01-2023
Συνεδρίαση Επιτροπής Ποιότητας Ζωής (ΔΙΑ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗΣ) Τετάρτη 25/01/2023, ώρα 12:30

Για το κείμενο της πρόσκλησης, πατήστε ΕΔΩ

20-01-2023
Διεύθυνση Αμαξοστασίου - Κατάθεση προσφορών ανταλλακτικών

Για το κείμενο της πρόσκλησης, πατήστε ΕΔΩ

20-01-2023
Πρόσκληση για την πλαισίωση της χορωδίας στην παραγωγή «Φιντέλιο»

Το ΔΩΛ θα παρουσιάσει την όπερα του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν, «Φιντέλιο» για τρεις παραστάσεις 4, 6, 9 Μαΐου 2023.

Το ΔΩΛ προσκαλεί έμπειρους χορωδούς να στελεχώσουν τη χορωδία της όπερας.

Οι πρόβες θα πραγματοποιούνται κάθε Πέμπτη 20:00-22:00 στο ΔΩΛ.

Δηλώσεις συμμετοχής για ακρόαση - πληροφορίες στο ΔΩΛ κάθε μέρα 9:00-13:00 στο τηλ: 2410536886.

20-01-2023
“Το τέλειο αφεντικό” στο Χατζηγιάννειο

Η Αντιδημαρχία Πολιτισμού & Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων και η Κινηματογραφική Λέσχη Λάρισας, προβάλλουν τη Δευτέρα 23 και την Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2023 στις 19:00 και στις 21:30, την ισπανική ταινία “Το τέλειο αφεντικό”.

Με πρωταγωνιστή τον Χαβιέ Μπαρδέμ, αυτή είναι η καυστική σάτιρα του Φερνάντο Λεόν ντε Αρανόα που θριάμβευσε στα ισπανικά ταμεία και σάρωσε τα βραβεία Goya της Ισπανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Ο Μπλάνκο είναι ο χαρισματικός ιδιοκτήτης μιας οικογενειακής επιχείρησης που επιδιώκει να κερδίσει έναν διαγωνισμό «Επιχειρηματικής Αριστείας».

Όλα πρέπει να είναι τέλεια! Αλλά η εικόνα της τέλειας εταιρίας καταρρέει καθώς ο Μπλάνκο πρέπει να διαχειριστεί μια σειρά από έκρυθμες καταστάσεις, όπως την εκδικητικότητα ενός απολυμένου υπαλλήλου, την κατάθλιψη του διευθυντή και το ξεμυάλισμα ενός φιλόδοξου ειδικευόμενου.

Προκειμένου να κερδίσει τον διαγωνισμό, το «τέλειο αφεντικό» εισβάλει απροκάλυπτα στις ιδιωτικές ζωές των υπαλλήλων του πυροδοτώντας μια αλυσιδωτή αντίδραση με ολέθριες συνέπειες.

Ο Φερνάντο Λεόν ντε Αρανόα παρουσιάζει μια θαυμάσια κοινωνική σάτιρα, με υποχθόνια και χιουμοριστική ματιά στο εργασιακό περιβάλλον του επιχειρείν.

Η αναίδεια, ο θυμός, η απαξίωση, η ανασφάλεια, ο φόβος, ο σαρκασμός, η πλεκτάνη φορτίζουν τον συναισθηματικό κόσμο των ηρώων. Έτσι, ο δημιουργός φτάνει στο επιθυμητό αποτέλεσμα, που είναι η τραγελαφική διακωμώδηση των καταστάσεων, μα προπαντός η επισήμανση της γνωστής τακτικής: Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα.

Δραματική σάτιρα/ Ισπανία, 2021 / Έγχρ./ Διάρκεια: 120΄/ Σκηνοθεσία: Φερνάντο Λεόν ντε Αρανόα / Πρωταγωνιστούν: Χαβιέρ Μπαρδέμ, Μανόλο Σόλο, Αλμουντένια Αμόρ, Όσκαρ ντι λα Φουέντε, Φερνάντο Αλμπίσου
Γενική είσοδος 4 ευρώ

19-01-2023
Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου (ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΥΣΑ) Πέμπτη 19/01/2023, ώρα 21:00

Για το κείμενο της πρόσκλησης, πατήστε ΕΔΩ

19-01-2023
Συνεδρίαση Οικονομικής Επιτροπής (ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΥΣΑ-ΔΙΑ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗΣ) Πέμπτη 19/01/2023, ώρα 12:00

Για το κείμενο της πρόσκλησης, πατήστε ΕΔΩ

19-01-2023
Συνεχίζονται οι εγγραφές για το τμήμα pilates στη Δημοτική Σχολή Μπαλέτου

Το pilates είναι μέθοδος εκγύμνασης που αποβλέπει στην ενδυνάμωση των μυών, στην αύξηση της ευλυγισίας και του ελέγχου του σώματος και γενικότερα στη βελτίωση της συνολικής υγείας. Οι ασκήσεις αφορούν ολόκληρο το σώμα και εκτελούνται με προσοχή στην αναπνοή, στην ακρίβεια και στην ποιότητα της κίνησης.Το μάθημα απευθύνεται σε όλους! Από τον πιο γυμνασμένο μέχρι τον πιο αρχάριο. Αυτό συμβαίνει διότι η μέθοδος δίνει τη δυνατότητα εξειδικευμένης άσκησης για τον καθένα μέσω των παραλλαγών που προσφέρει.

Είναι όχι μόνο ασφαλής άσκηση, αλλά και ιδιαίτερα αποτελεσματική για ανθρώπους που ταλαιπωρούνται από μυοσκελετικά προβλήματα λόγω κακής στάσης ή ανατομικών ιδιαιτεροτήτων, καθώς θαυμάσια συμπληρωματική άσκηση για όσους ασχολούνται με τον χορό. Επίσης, μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του άγχους, στην αύξηση της δυνατότητας αυτοσυγκέντρωσης, προσφέροντας διανοητική ηρεμία και αυξάνοντας το επίπεδο ενέργειας.

Κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή, ώρα 18.00-19.00.

Διδάσκει η Βασιλική Σουλτούκη, καθηγήτρια Χορού στη Σχολή και κάτοχος Διπλώματος “The Pilates Coach” (Matwork Advanced Barre Course).

Πληροφορίες και εγγραφές στη Δημοτική Σχολή Μπαλέτου, ώρες 15:30-21:00 (Μύλος του Παππά, τηλέφωνο 2410256464)

19-01-2023
"Κουκλοποιήματα, στου χορού τα βήματα" από το θέατρο μαριονέτας “ΑΝΤΑΜΑΠΑΝΤΑΧΟΥ”

Με το δεξί μπαίνει ο νέος χρόνος στο Κουκλοθέατρο στον Μύλο, αφού ποδαρικό θα κάνει στον Δημοτικό Κουκλοθίασο Τιριτόμπα, το θέατρο μαριονέτας “ΑΝΤΑΜΑΠΑΝΤΑΧΟΥ” με την παράσταση "Κουκλοποιήματα, στου χορού τα βήματα", το Σάββατο 21 Ιανουαρίου στις 18:00 και την Κυριακή 22 Ιανουαρίου στις 12:00.

Μια ιστορία αρχινά με κόλπα μαγικά.
Με τη φαντασία για οδηγό σ' ένα θέατρο παλιό.
Από ανέμους ρημαγμένο, κι από ανθρώπους ξεχασμένο.
Απ' όλους ; Όχι!

Η καρδιά μιας κοπέλας ξαγρυπνά, τις παλιές του δόξες, ονειρεύεται ξανά.
Μια ιδέα έχει τολμηρή. Να χορέψει, λέει, πάνω στη σκηνή.
Μόνο η επιθυμία όμως δεν αρκεί. Μέσα απ' τα ερείπια, ζωή να γεννηθεί.
Χρειάζεται δουλειά και πείρα αρκετή. Μια είναι η λύση!

Την υπόθεση να πάρει... η Ζιζέλ απ' το Παρίσι.

Η ιστορία μιας χορεύτριας που λαχταρά να χορέψει σε αληθινό θέατρο, αλλά δίχως να έχει τα απαραίτητα, σκηνή, φώτα, μουσική, κοστούμι, ούτε καν χορογραφία.

Διαδραστική παράσταση κουκλοθεάτρου.
Ενεργοί θεατές τα ίδια τα παιδιά, καλούνται να βρουν λύσεις στα προβλήματα της μικρής μας χορεύτριας. και βοηθούν στην εξέλιξη της δράσης.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σύλληψη ιδέας: Ελένη Γιαννακοπούλου, Ελένη Παναγιώτου, Νίκος Τόμπρος
Κείμενο: Nίκος Τόμπρος, Μιράντα Βατικιώτη
Σκηνοθεσία: Νίκος Τόμπρος (θέατρο μαριονέτας ΑΝΤΑΜΑΠΑΝΤΑΧΟΥ)
Αφήγηση-εμψύχωση: Eλένη Γιαννακοπούλου, Ελένη Παναγιώτου
Κατασκευές : Θέατρο μαριονέτας ANTAMAΠANTAXOY
Επιμέλεια κειμένου: Μιράντα Βατικιώτη
Κοστούμια: Όλγα Γερογιαννάκη

Ηλικίες: 4+

Σάββατο 21 Ιανουαρίου στις 18.00 & Κυριακή 22 Ιανουαρίου στις 12.00
Κρατήσεις θέσεων 2410251657 & 6989460969 ή αποστολή μηνύματος στο FB Messenger Δημοτικός Κουκλοθίασος Τιριτόμπα
Είσοδος 5€

19-01-2023
Το Billy Prim Quartet στο ΔΩΛ

Την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2023 στις 20:00 στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας, το Billy Prim Quartet με τους Ούγγρους μουσικούς, καθηγητές και μέντορες του Billy Prim από το πασίγνωστο και δημοφιλές Πανεπιστήμιο της Ουγγαρίας “List Ferenc Academy”, θα παρουσιάσουν τον δεύτερο προσωπικό δίσκο του με τίτλο IVORA.

Το “IVORA” είναι ο δεύτερος προσωπικός δίσκος του Billy Prim, ο οποίος κυκλοφορεί από την Irida music label.

Το “IVORA” μπορεί να θεωρηθεί η συνέχεια του “Thalassa” , όσον αφορά τις αφορμές που οδήγησαν στη δημιουργία του. Εσωτερική αναζήτηση, θαυμασμός και σεβασμός για τα στοιχεία της φύσης, νοσταλγία και φόρος τιμής στα πάτρια και την παράδοση.

Μουσικά όμως, οι συνθέσεις του Billy Prim, ανοίγονται πλέον σε νέους δρόμους καθώς η παρουσία του σαξοφωνίστα – δυναμίτη Daniel Mester και οι φωνητικοί αυτοσχεδιασμοί της εκπληκτικής Veronica Harcsa (μια από τις σημαντικότερες τραγουδίστριες στην Ευρώπη) δίνουν στο άλμπουμ έναν χαρακτήρα περισσότερο αυτοσχεδιαστικό από το προηγούμενο, ενώ σίγουρα η παράδοση “κρύβεται” με πολύ ιδιαίτερο τρόπο δίνοντας έναν global jazz τόνο στο άλμπουμ.

Με την πρώτη ακρόαση βέβαια, μας κερδίζουν τα κομμάτια “Yefyri” και “The Breath of all things” όπου στο ξέσπασμά τους, πραγματικά, η αδρεναλίνη χτυπάει κόκκινο.

Δημιουργημένο μέσα στην περίοδο του εγκλεισμού και συνοδευόμενο από ένα μικρό αλλά εξαιρετικά καλαίσθητο βιβλίο κόμικ που συνδημιούργησε με τον Στέλιο Πλιάτσικα και τον Θάνο Κυρατζή, ο Βασίλης βλέπει στα μάτια του “Ivora” τον ουρανό.

Και σε συνδυασμό με το άλμπουμ “Thalassa”(ο πρώτος του δίσκος), αποτελεί πλέον το δεύτερο μέρος μιας τριλογίας που θα ολοκληρωθεί με το μέρος που θα αφορά τη γη.

Ένα πνευματικό ταξίδι ολοκλήρωσης ενός νέου παιδιού και μουσικού, από τον οποίο τα πρώτα δείγματα γραφής, μας κάνουν να περιμένουμε πάρα πολλά όμορφα πράγματα.

«Όλοι διαθέτουμε μια υπερδύναμη και ένα άθραυστο σημείο που ζει μέσα μας και αυτό είναι κάτι που αισθάνομαι υποχρέωση να εξερευνήσω ως καλλιτέχνης και ως άνθρωπος», λέει ο Mr. Prim.

Τα οκτώ κομμάτια του άλμπουμ είναι η αντανάκλαση και εξερεύνηση του εσωτερικού κόσμου στο σύνολό του.

Billy Prim- Drums
Ο Βασίλης Πριμηκύρης, αλλιώς Billy Prim, είναι ένας μουσικός, συνθέτης, ντράμερ από τη Λάρισα που ξεκίνησε το μουσικό του ταξίδι στην ηλικία των 16 ετών εμπνευσμένος από τον μεγαλύτερό του αδερφό.
Πλέον, είναι ένας δημοφιλής και ενεργός μουσικός της τζαζ στο εξωτερικό και στην Ελλάδα, παίζοντας σε μεγάλα φεστιβάλ με κάποιους από τους σημαντικότερους μουσικούς της χώρας μας και του εξωτερικού.

Attila Blaho – Piano
Ο Attila Blaho είναι ένας Ούγγρος μουσικός, πιανίστας, καθηγητής της τζαζ μουσικής με έδρα, τα τελευταία χρόνια, στο Szeged, Ουγγαρία.
O Attila έχει κυριολεκτικά συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα ονόματα της τζαζ μουσικής στον κόσμο, έχει δώσει συναυλίες με την Harcsa Veronika (μια από τις σημαντικότερες τραγουδίστριες παγκοσμίως) στην Ιαπωνία, Κίνα, Ινδία, Αμερική και σε όλη την Ευρώπη.

Daniel Mester – Saxophone / Clarinet
O Daniel Mester είναι ένας πολυβραβευμένος μουσικός, σαξοφωνίστας αλλά και συνθέτης της τζαζ και όχι μόνο. Αυτή τη στιγμή, με έδρα την Βουδαπέστη, είναι από τους σημαντικότερους μουσικούς της χώρας, συνθέτοντας και παίζοντας με τις μεγαλύτερες Ορχήστρες και μουσικά σχήματα στην Ευρώπη.

Adam Bogothy – Double Bass
Ο Adam Bogothy είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς και ενεργούς κοντραμπασίστες μουσικούς στην Ουγγαρία. Παίζοντας για πολλά χρόνια με την Modern Art Orchestra, συνολικά ως session μουσικός έχει παίξει στα πιο γνωστά μέρη στην Ευρώπη, με πασίγνωστα ονόματα μουσικών της κλασικής και τζαζ μουσικής και έχει ηχογραφήσει περισσότερους από πενήντα δίσκους τα τελευταία πέντε χρόνια.

Τιμή εισιτηρίου: 10 ευρώ
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2410 531960
Προπώληση στο ΔΩΛ και την Connectiva (Βενιζέλου 133)

18-01-2023
Διεύθυνση Αμαξοστασίου - Κατάθεση προσφορών ανταλλακτικών

Για το κείμενο της πρόσκλησης, πατήστε ΕΔΩ

18-01-2023
Innovent Forum 2023 - Matchmaking Event: Προσφέροντας σε Ιδιώτες και Επιχειρήσεις Ευκαιρίες Δικτύωσης και Συνεργασίας

Αναπτύσσετε τα δικά σας καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες και αναζητάτε δυνητικούς συνεργάτες ή επενδυτές που θα υποστηρίξουν την περαιτέρω εξέλιξή σας. Μη χάσετε την ευκαιρία να δηλώσετε δωρεάν συμμετοχή στο Innovent Forum 2023 B2B & B2G Matchmaking Event, που στοχεύει στη δικτύωση, τη συνεργασία και τη χρηματοδότηση ιδιωτών και επιχειρήσεων.

Το Innovent Forum είναι μια διήμερη υβριδική έκθεση αφιερωμένη στην Επιστήμη και την Τεχνολογία που προωθεί και αναδεικνύει καινοτόμα προϊόντα, υπηρεσίες και μετασχηματιστικές λύσεις που αναπτύχθηκαν από εταιρίες, ερευνητικά κέντρα και Πανεπιστήμια της Ελλάδας, με στόχο την αξιοποίηση τους μέσα από τη δικτύωση και τη συνεργασία.

Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί διά ζώσης και online την Παρασκευή 10 και το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2023, στο Πάρκο Καινοτομίας JOIST στη Λάρισα, ενώ το B2B & B2G Matchmaking Event θα συνεχιστεί αποκλειστικά online και την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2023.

Διοργανωτής του Innovent Forum είναι το JOIST με συνδιοργανωτές το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και τον Δήμο Λαρισαίων, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Υποστηρικτές της διοργάνωσης είναι ο ΣΘΕΒ, το ΕΙΤ Digital, το EIT Food, το Elevate Greece, το Industry Disruptors-Game Changers, το L-STONE CAPITAL, το Whitebeam και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.

Μία από τις σημαντικότερες δράσεις στο πλαίσιο του Innovent Forum, είναι η διεξαγωγή του Β2Β & Β2G Matchmaking Event. Οι επιχειρηματικές και ερευνητικές συναντήσεις στοχεύουν να καλλιεργήσουν επιχειρηματικές, τεχνολογικές και ερευνητικές συνεργασίες, φέρνοντας σε επαφή κοινότητες καινοτομίας από την Ελλάδα και την Ευρώπη, σε τομείς που αφορούν την ψηφιακή υγεία, την τεχνολογία στην αγροδιατροφή, την εκπαιδευτική τεχνολογία, την ενέργεια, τις έξυπνες πόλεις, την τεχνολογία τουρισμού, το gaming και άλλα.

Τις επιχειρηματικές και ερευνητικές συναντήσεις κατά τη διάρκεια του τριήμερου Matchmaking Event θα συντονίσουν το PRAXI Network και ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδος, μέλη του Δικτύου Enterprise Europe Network.

Η συμμετοχή σας στις matchmaking συναντήσεις είναι δωρεάν με απαραίτητη προϋπόθεση την εγγραφή σας στο σύνδεσμοinnovent-2023.b2match.io  έως την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2023.

Η επιλογή των συναντήσεων γίνεται αποκλειστικά από εσάς με τη δημιουργία του κατάλληλου επιχειρηματικού, τεχνολογικού, ή ερευνητικού προφίλ σας, το οποίο θα αναφέρεται σε προσφορά ή ζήτηση συνεργασίας. Προϋπόθεση για την ενεργοποίηση του προφίλ σας είναι η δημιουργία ενός τουλάχιστον Marketplace item (προϊόν ή υπηρεσία που προσφέρετε ή αναζητάτε).

Τόσο οι διά ζώσης όσο και οι online συναντήσεις πραγματοποιούνται κατόπιν επιβεβαίωσης και από τα δύο ενδιαφερόμενα μέρη σε προκαθορισμένη ώρα, σύμφωνα με τη διαθεσιμότητα των ενδιαφερομένων.

Εκτός από τα matchmaking sessions, το Innovent Forum 2023 παρέχει την ευκαιρία να συμμετάσχετε σε ένα ευρύ φάσμα άλλων δραστηριοτήτων, παράλληλες εκδηλώσεις με κεντρικές ομιλίες από ηγέτες διαφόρων κλάδων, πάνελ συζητήσεων για τις τελευταίες εξελίξεις σε σημαντικούς τομείς, live broadcasting συνεντεύξεων αλλά και workshops.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους εκθέτες, το αναλυτικό πρόγραμμα καθώς και για να εξασφαλίσετε τη συμμετοχή σας στο Innovent Forum, επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα: innoventforum.joistpark.eu.

• Διοργανωτής του Innovent Forum είναι το JOIST με συνδιοργανωτές το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και τον Δήμο Λαρισαίων

 

Αναπτύσσετε τα δικά σας καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες και αναζητάτε δυνητικούς συνεργάτες ή επενδυτές που θα υποστηρίξουν την περαιτέρω εξέλιξή σας. Μη χάσετε την ευκαιρία να δηλώσετε δωρεάν συμμετοχή στο Innovent Forum 2023 B2B & B2G Matchmaking Event, που στοχεύει στη δικτύωση, τη συνεργασία και τη χρηματοδότηση ιδιωτών και επιχειρήσεων.
Το Innovent Forum είναι μια διήμερη υβριδική έκθεση αφιερωμένη στην Επιστήμη και την Τεχνολογία που προωθεί και αναδεικνύει καινοτόμα προϊόντα, υπηρεσίες και μετασχηματιστικές λύσεις που αναπτύχθηκαν από εταιρίες, ερευνητικά κέντρα και Πανεπιστήμια της Ελλάδας, με στόχο την αξιοποίηση τους μέσα από τη δικτύωση και τη συνεργασία.
Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί διά ζώσης και online την Παρασκευή 10 και το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2023, στο Πάρκο Καινοτομίας JOIST στη Λάρισα, ενώ το B2B & B2G Matchmaking Event θα συνεχιστεί αποκλειστικά online και την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2023.
Διοργανωτής του Innovent Forum είναι το JOIST με συνδιοργανωτές το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και τον Δήμο Λαρισαίων, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Υποστηρικτές της διοργάνωσης είναι ο ΣΘΕΒ, το ΕΙΤ Digital, το EIT Food, το Elevate Greece, το Industry Disruptors-Game Changers, το L-STONE CAPITAL, το Whitebeam και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.
Μία από τις σημαντικότερες δράσεις στο πλαίσιο του Innovent Forum, είναι η διεξαγωγή του Β2Β & Β2G Matchmaking Event. Οι επιχειρηματικές και ερευνητικές συναντήσεις στοχεύουν να καλλιεργήσουν επιχειρηματικές, τεχνολογικές και ερευνητικές συνεργασίες, φέρνοντας σε επαφή κοινότητες καινοτομίας από την Ελλάδα και την Ευρώπη, σε τομείς που αφορούν την ψηφιακή υγεία, την τεχνολογία στην αγροδιατροφή, την εκπαιδευτική τεχνολογία, την ενέργεια, τις έξυπνες πόλεις, την τεχνολογία τουρισμού, το gaming και άλλα.
Τις επιχειρηματικές και ερευνητικές συναντήσεις κατά τη διάρκεια του τριήμερου Matchmaking Event θα συντονίσουν το PRAXI Network και ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδος, μέλη του Δικτύου Enterprise Europe Network.
Η συμμετοχή σας στις matchmaking συναντήσεις είναι δωρεάν με απαραίτητη προϋπόθεση την εγγραφή σας στο σύνδεσμο innovent-2023.b2match.io  έως την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2023.
Η επιλογή των συναντήσεων γίνεται αποκλειστικά από εσάς με τη δημιουργία του κατάλληλου επιχειρηματικού, τεχνολογικού, ή ερευνητικού προφίλ σας, το οποίο θα αναφέρεται σε προσφορά ή ζήτηση συνεργασίας. Προϋπόθεση για την ενεργοποίηση του προφίλ σας είναι η δημιουργία ενός τουλάχιστον Marketplace item (προϊόν ή υπηρεσία που προσφέρετε ή αναζητάτε).
Τόσο οι διά ζώσης όσο και οι online συναντήσεις πραγματοποιούνται κατόπιν επιβεβαίωσης και από τα δύο ενδιαφερόμενα μέρη σε προκαθορισμένη ώρα, σύμφωνα με τη διαθεσιμότητα των ενδιαφερομένων.
Εκτός από τα matchmaking sessions, το Innovent Forum 2023 παρέχει την ευκαιρία να συμμετάσχετε σε ένα ευρύ φάσμα άλλων δραστηριοτήτων, παράλληλες εκδηλώσεις με κεντρικές ομιλίες από ηγέτες διαφόρων κλάδων, πάνελ συζητήσεων για τις τελευταίες εξελίξεις σε σημαντικούς τομείς, live broadcasting συνεντεύξεων αλλά και workshops.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους εκθέτες, το αναλυτικό πρόγραμμα καθώς και για να εξασφαλίσετε τη συμμετοχή σας στο Innovent Forum, επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα: innoventforum.joistpark.eu.

18-01-2023
Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου (ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΥΣΑ-ΔΙΑ ΠΕΡΙΦΟΡΑΣ) Τετάρτη 18/01/2023, ώρα 11:00 (λήξη ώρα 12:30)

Για το κείμενο της πρόσκλησης, πατήστε ΕΔΩ

18-01-2023
Ασφαλτοστρώσεις δρόμων στην Ανθούπολη από τη ΔΕΥΑΛ
 • Ακολουθούν ασφαλτοστρώσεις στη Φιλιππούπολη, όπου συνεχίζεται η αντικατάσταση του παλιού δικτύου ύδρευσης
 • Σε εξέλιξη τα έργα σε Αγιο Αθανάσιο και ακολουθούν οι συνοικίες Αγ. Θωμά, Πυροβολικών, Λειβαδακίου, Ηπειρώτικων
 • Στο προγραμματισμό του 2023 αντικαταστάσεις δικτύων σε Νεάπολη, και Αβέρωφ

Συνεχίζονται οι εργασίες ασφαλτόστρωσης στους δρόμους της συνοικίας Ανθούπολης, στο πλαίσιο του έργου της ΔΕΥΑΛ για αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης στην συνοικία.


Ως γνωστόν, η ΔΕΥΑΛ υλοποιεί εκτεταμένο πρόγραμμα αντικατάστασης του παλιού δικτύου ύδρευσης, όπου υπήρχε σε συνοικίες της πόλης. Η τρέχουσα εργολαβία, ύψους 6, 5 εκατ ευρώ, αφορούσε την αντικατάσταση δικτύου σε Ανθούπολη, Νέα Σμύρνη, Λαχανόκηπους, Φιλιππούπολη, ενώ με άλλο έργο σε εξέλιξη βρίσκεται η αντικατάσταση του δικτύου στην συνοικία του Αγίου Αθανασίου, με προυπολογισμό 4 εκατ. ευρώ, ενώ έπονται τα έργα αντικατάστασης δικτύων που αφορούν τις συνοικίες του Αγ. Θωμά, των Πυροβολικών, Λειβαδακίου και Ηπειρώτικων.

Σημειώνεται επίσης ότι στο τεχνικό πρόγραμμα της ΔΕΥΑΛ για το 2023 περιλαμβάνονται οι συνοικίες της Νεάπολης και του Αβέρωφ.

Τις επόμενες εβδομάδες ολοκληρώνεται η ασφαλτόστρωση στην Ανθούπολη και ακολουθεί η πλήρης ασφαλτόστρωση δρόμων της Φιλιππούπολης, όπου πραγματοποιήθηκε έργο αντικατάστασης.


Η υλοποίηση αυτού του σχεδιασμού ξεκίνησε στην προηγούμενη θητεία της δημοτικής αρχής και του Δ.Σ της ΔΕΥΑΛ και συνεχίζει ώσπου να ολοκληρωθεί η αντικατάσταση των πεπαλαιωμένων δικτύων της πόλης. Το πόσο σημαντικό είναι το συγκεκριμένο έργο είναι εύκολο να το κατανοήσει κανείς. Ενδεικτικά θα μπορούσε να αναφερθεί την μείωση των βλαβών και αντιστοίχως των διαρροών στο δίκτυο.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως στα παραπάνω έργα περιλαμβάνονται και ολικές αποκαταστάσεις οδοστρωμάτων, γεγονός που βελτίωσε σε μεγάλο βαθμό την κατάσταση του οδικού δικτύου, στις συνοικίες και όχι μόνο.

18-01-2023
«Art Talk» με τη Μαρία Λαγού και τον π. Παύλο Καστανάρα στη Λογοτεχνική Γωνία

Στη Λογοτεχνική Γωνία (Γαληνού και Φαρμακίδου) τον νέο χώρο πολιτισμού με επίκεντρο τη λογοτεχνία στη Λάρισα, διοργανώνεται, από την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων και την ΑΜΚΕ «Θράκα», το «Art Talk».

Δίνουμε ραντεβού την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου και ώρα 21.00.

Ο Θάνος Γώγος, εκδότης της «Θράκας» και διευθυντής του Πανθεσσαλικού Φεστιβάλ Ποίησης και η Αντιγόνη Καψάλη εικαστικός, ιστορικός τέχνης και ανεξάρτητη επιμελήτρια εικαστικών εκθέσεων, συστήνουν στο φιλότεχνο κοινό της πόλης την εικαστικό Μαρία Λαγού , παρέα με τον ποιητή Παύλο Καστανάρα.

Ένα καλλιτεχνικό σταυροδρόμι υπό μορφή συζήτησης, με σύγχρονη εικαστική τέχνη και απαγγελίες, συνεχίζεται με διάδραση μεταξύ των καλλιτεχνών και το κοινό που παρακολουθεί, δημιουργώντας ένα εύφορο έδαφος και δίνοντας στους παρευρισκόμενους την ευκαιρία να συζητήσουν τους καλλιτεχνικούς προβληματισμούς τους με τους δημιουργούς.

Η Μαρία Λαγού γεννήθηκε στη Λάρισα το 1978. Ζει και εργάζεται στη Λάρισα. Σπούδασε στην Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας ζωγραφική στο εργαστήριο του Χάρη Κοντοσφύρη - δίπλα του ανέπτυξε τις εγκαταστάσεις με νέα μέσα, χαρακτική με την Δήμητρα Σιατερλή και αρχαίες – παραδοσιακές τεχνικές ζωγραφικής στο εργαστήριο του Δημοσθένη Αβραμίδη, καθώς και στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής Γραφικές Τέχνες.

Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου με θέμα «Εφαρμοσμένη Κλινική Κοινωνιολογία & Τέχνη».

Από το 2021 έως σήμερα διδάσκει ζωγραφική στα εργαστήρια Εφαρμοσμένων τεχνών της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας.
Το 2020 -21 δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας τα μαθήματα, δημιουργικά μέσα και οπτικοακουστικές πρακτικές και τις εικαστικές πρακτικές στο τμήμα Πολιτισμού Δημιουργικών μέσων και Βιομηχανιών. Το 2018-20 δίδαξε στην σχολή Καλών Τεχνών της Φλώρινας τις τεχνικές ζωγραφικής φρέσκο, εγκαυστική και αυγοτέμπερα στο εργαστήριο της αγιογραφίας.
Από το 2006 διδάσκει στην Επαγγελματική Εκπαίδευση στον τομέα Εφαρμοσμένων Τεχνών. Από το 2010 και μετά, είναι Συντονίστρια σε Πολιτιστικά Προγράμματα στην Εκπαίδευση και από το 2018 υλοποιεί Ευρωπαϊκά προγράμματα.
Διετέλεσε αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Σύγχρονης Δημοτικής Πινακοθήκης Γόννων.
Τα τελευταία χρόνια υλοποιεί σεμινάρια και εργαστήρια σε συνεργασία με φεστιβάλ, δήμους, ιδιωτικούς φορείς κ.α.
Συμμετείχε σε τρεις μπιενάλε στην Ελλάδα και το εξωτερικό και σε πολλές ομαδικές εκθέσεις. Έχει κάνει δύο ατομικές εκθέσεις. Έργα της βρίσκονται σε μουσεία και ιδιωτικές συλλογές. Δουλειά της έχει δημοσιευτεί σε βιβλία από τις εκδόσεις «Μωβ Σκίουρος», «Βάρφης» και στο ντοκιμαντέρ «Το φως πυκνώνει».

Ο π. Παύλος Καστανάρας γεννήθηκε στη πόλη της Λάρισας το 1975. Σε νεαρή ηλικία έμαθε την τέχνη του επιπλοποιού και έκανε μουσικές σπουδές στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας στην κλασική κιθάρα, αρμονία. Είναι κάτοχος Πτυχίου Βυζαντινής Μουσικής με βαθμό Άριστα.
Κατόπιν σπούδασε Θεολογία στην Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Θεσσαλονίκης και Δημιουργική Γραφή στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.
Ασχολείται με τη φιλοσοφία, την ψυχολογία και τη λογοτεχνία. Από το 2000 είναι κληρικός της Ιεράς Μητρόπολης Λαρίσης και Τυρνάβου.
Έχει διατελέσει πρόεδρος του Συλλόγου «Φίλων της Δημοτικής Πινακοθήκης του Δήμου Τεμπών» και βοήθησε στη δημιουργία καλλιτεχνικών φεστιβάλ με τη συμμετοχή σημαντικών καλλιτεχνών και καθηγητών από τις Ανώτατες Σχολές Καλών Τεχνών της Ελλάδος.
Λαμβάνει μέρος σε τοπικά και διεθνή συνέδρια για τη δημιουργική γραφή με εισηγήσεις.
Εμφανίστηκε σε ντοκιμαντέρ πολιτισμού για τις Τέχνες & τα Γράμματα «Δίγαμμα» στην ΕΡΤ και στην τηλεοπτική εκπομπή «Χαρά Θεού» με θεολογικά θέματα.
Συμμετείχε με συγγραφική & καλλιτεχνική έρευνα στο ντοκιμαντέρ «Το φως πυκνώνει» της σκηνοθέτριας Λυδία Κώνστα μαζί με εννιά καλλιτέχνες από την Ελλάδα. To ντοκιμαντέρ παρουσιάστηκε σε Ελλάδα και εξωτερικό (Ευρώπη, Αμερική) σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας.
Συνεργάστηκε με τους ραδιοφωνικούς σταθμούς της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και της Ιεράς Μητρόπολης Λαρίσης και Τυρνάβου.
Το 2015 πρωτοεμφανίζεται με ποιήματα στη συλλογική έκδοση του Μεταπτυχιακού Δημιουργικής Γραφής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, «Τριάντα μέρες σινιάκι…», εκδόσεις Βάρφης.
Το 2016 εκδίδεται η πρώτη ατομική ποιητική συλλογή «Μικρό άγημα», Δίγλωσση έκδοση (Ελληνικά & Γερμανικά), από τις εκδόσεις Μωβ Σκίουρος, με την υποστήριξη του Ελληνογερμανικού Ταμείου Φιλίας.
Το 2020 εκδίδεται η δεύτερη ποιητική συλλογή, «Σκόρπια στάχυα», από τις εκδόσεις Μωβ Σκίουρος.
Τέλος, το 2022 εμφανίζεται με ποιήματα στο Ανθολόγιο ποίησης του περιοδικού Καρυοθραύστης από τις εκδόσεις Ρώμη.

17-01-2023
Συνεχίζει την επιτυχημένη του πορεία ο Επιθεωρητής του Θεσσαλικού Θεάτρου

Συνεχίζει την επιτυχημένη της πορεία η παραγωγή της Κεντρικής Σκηνής του Θεσσαλικού Θεάτρου, με την αριστουργηματική κωμωδία του Νικολάι Γκόγκολ Ο Επιθεωρητής, σε σκηνοθεσία Κυριακής Δ. Σπανού, έχοντας ήδη καταγράψει διαδοχικές sold out παραστάσεις και ενθουσιώδη σχόλια από το κοινό.

Οι παραστάσεις θα συνεχιστούν ολόκληρο τον Ιανουάριο κάθε Πέμπτη στις 7μ.μ., Παρασκευή και Σάββατο στις 9μ.μ και Κυριακή στις 7μ.μ.

Τιμές εισιτηρίων: γενική είσοδος 14 ευρώ, προπώληση 12 ευρώ, 10 ευρώ (ομαδικό- άνω των 65), 8 ευρώ φοιτητικό και 5 ευρώ Άνεργοι- ΑΜΕΑ

Πληροφορίες: τις ημέρες των παραστάσεων στο 2410533417, 10:00-13:00 και 18:00-21:00

Προπώληση: viva.gr

Διάρκεια: 110 λεπτά

Το έργο

Όταν ο Γκόγκολ παρουσίασε το έργο για πρώτη φορά το 1836 στην Αγ. Πετρούπολη, ο Τσάρος Νικόλαος που ήταν ανάμεσα στους θεατές είπε: καλά μας «περιποιήθηκε»  όλους μας και πρώτα πρώτα  εμένα.  Ο Επιθεωρητής είναι μια τέλεια κωμική μηχανή που στηρίζεται στην παρεξήγηση. Είναι ακόμη ένα υπόδειγμα σατιρικής κωμωδίας που θα λέγαμε ότι έχει συγγένειες με τον Αριστοφάνη στην σκιαγράφηση των χαρακτήρων. 

Σε μια Ρώσικη επαρχιακή πόλη, αναμένεται ένας Επιθεωρητής απ΄ την Πρωτεύουσα. Από την ανησυχία τους οι αξιωματούχοι της πόλης, παίρνουν για Επιθεωρητή έναν άφραγκο δημόσιο υπάλληλο που είναι στο πανδοχείο της πόλης και όταν τον επισκέπτονται αρχίζουν να επιδίδονται σε ένα πρωτοφανές πανδαιμόνιο από κολακείες, αλληλοκατηγορίες και αυτοεξευτελισμούς.  Ο ψευδο-επιθεωρητής γίνεται καταλύτης της μικρής κοινωνίας, η οποία αυτοαποκαλύπτεται  ως υποκριτική και διεφθαρμένη. Και ο Κυβερνήτης αποδεικνύεται το έξυπνο πουλί που από τη μύτη πιάνεται. Μια κωμωδία διαχρονική εδώ και 200 χρόνια, μια κωμωδία που το θέμα της και το χιούμορ της μοιάζει σημερινό.

Η παράσταση

Το έργο τοποθετείται σε μια  σύγχρονη προ-ηλεκτρονική εποχή γύρω στη δεκαετία του ’70 που οι δυνάμεις της αυταρχικότητας και οι νέες ηδονιστικές ιδέες έρχονται σε αντιπαράθεση, φωτίζοντας την υποκρισία της εξουσίας αλλά και την ανευθυνότητα του ναρκισσιστικού ηδονισμού. Ο κωμικός κόσμος του Γκόγκολ είναι σκοτεινός, τα πρόσωπα είναι αποξενωμένα, με κρυμμένη βία,  ανικανοποίητες επιθυμίες  και αλληλουπονομεύσεις, αλλά η παράσταση επιμένει στο θρίαμβο της φωτεινής «τρέλας» της ζωής… στον αθέατο υπερρεαλισμό και την εύθυμη απουσία αυτογνωσίας να κυριαρχήσει. Όλοι στο ίδιο καζάνι βράζουμε και το γέλιο είναι το υπέρτατο δώρο που μοιραζόμαστε.

Ταυτότητα της παράστασης

Διασκευή – Σκηνοθεσία: Κυριακή  Δ. Σπανού

Σκηνικά: Απόστολος -Φωκίων Βέττας

Κοστούμια: Μάρθα Φωκά

Μουσική: Κώστας Βόμβολος

Διδασκαλία κίνησης: Αναστασία Μπρουζιώτη

Σχεδιασμός φωτισμών: Ζωή Μολυβδά Φαμέλη

Κατασκευή κοστουμιών: Νικολέτα Καΐση

Βοηθός σκηνοθέτη: Μαρία Παπουτσή

Βοηθός σκηνογράφου: Ανδρονίκη Τσαγκαράκου

Διεύθυνση παραγωγής: Νίκος Γεωργάκης

Φώτα: Μάκης Παπατριανταφύλλου - Γιώργος Γκόλαντας

Ήχος: Νίκος Γεωργάκης

Μηχανικοί σκηνής: Χρήστος Καράκης, Νίκος Ανδριανόπουλος, Στράτος Φράγκου

Κινητή μονάδα: Γιώργος Σδράνης

Φωτογραφίες προώθησης - παράστασης: Αλέξανδρος Ευθυμιόπουλος

Trailer: Life of Film Production Δημήτρης Βάλλας

Αφίσα: Μουτζούρα

Παίζουν οι ηθοποιοί (αλφαβητικά)

Θανάσης Ζέρβας – Μπομπτσίνσκι

Βασίλης Καρμίρης - Αμός

Βασίλης Κουλακιώτης- Χλιεστακώφ

Μαρσέλα Λένα - Λουκία Λούκοβα - Άννα Αντρέγιεβνα

Δημήτρης Όντος - Ντομπτσίνσκι

Σήφης Πολυζωίδης - Κυβερνήτης

Ντίνος Ποντικόπουλος – Οσίπ – Διευθυντής Ταχυδρομείου

Έλλη Χατζεϊπίδου – Αρτεμισία Φιλίπποβνα – Μαρία Αντόνοβνα

Χορηγοί επικοινωνίας:
ΕΡΤ, ASTRA, Formedia TV, ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ, TRT, Εφημερίδα Ελευθερία, Πολιτεία Λαρισαίων, Larissanet, Formedia.gr, Larissanet.gr, Larissapress.gr, OnLarissa.gr, Paidis.com, thessaliatv.gr, ti nea larissa.gr, Δημοτική Ραδιοφωνία Λάρισας, Formedia Radio Musica Radio, Πόλις Radio.

17-01-2023
Διεύθυνση Αμαξοστασίου - Κατάθεση προσφορών ανταλλακτικών

Για το κείμενο της πρόσκλησης, πατήστε ΕΔΩ

17-01-2023
Παρουσίαση του βιβλίου "Οι Αρχές και η Άσκηση της Αφηγηματικής Ιατρικής" στο Χατζηγιάννειο

Οι SOS ΙΑΤΡΟΙ σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων, την Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και το Βιβλιοπωλείο Καλτσάς, διοργανώνουν την παρουσίαση του βιβλίου "Οι Αρχές και η Άσκηση της Αφηγηματικής Ιατρικής".

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2023 και ώρα 19:00 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Χατζηγιάννειου Πνευματικού Κέντρου. (Η είσοδος είναι ελεύθερη).

Την εκδήλωση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Ανδρέας Γιουρμετάκης.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

 • Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης
  Πνευμονολόγος, Καθηγητής Ιατρικής και Πρώην Πρύτανης Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
 • Γεώργιος Θεοχάρης
  Παθολόγος, Πρόεδρος των SOS ΙΑΤΡΩΝ, Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Ευρωκλινικής Αθηνών
 • Ηλίας Κουρκούτας
  Κλινικός Ψυχολόγος, Καθηγητής ΠΤΔΕ Πανεπιστημίου Κρήτης
 • Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης
  Ποιητής, Μεταφραστής, Συγγραφέας

Μετά την "Ανθρώπινη Ιατρική", το βιβλίο "Οι Αρχές και η Άσκηση της Αφηγηματικής Ιατρικής", αποτελεί το δεύτερο βιβλίο της σειράς "Ιατρικές Ανθρωπιστικές Σπουδές", η οποία εκδίδεται υπό την επιστημονική διεύθυνση και επιμέλεια του Γιώργου Θεοχάρη, Παθολόγου και Προέδρου των SOS ΙΑΤΡΩΝ.

Η αφηγηματική ιατρική αποτελεί ένα αναπτυσσόμενο πεδίο στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης. Ξεκίνησε ως ένας θεωρητικός και πρακτικός επιστημονικός κλάδος με σκοπό την ενίσχυση της ιατρικής περίθαλψης μέσω της βελτίωσης της ικανότητας των ιατρών να προσλαμβάνουν και να κατανοούν τις περιγραφές που δίνουν οι ασθενείς για τον εαυτό τους.
Αν και στην Ελλάδα αποτελεί ένα πρωτοποριακό και καινούριο πεδίο με αυξανόμενη απήχηση και επιρροή, η αφηγηματική ιατρική είναι, από το 2001, υποχρεωτικό μάθημα στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κολούμπια και έχει εξαπλωθεί σε διάφορες ιατρικές σχολές του κόσμου (Καναδά, Παρίσι κ.ά.).

Οι γιατροί επιχειρούν να κατανοήσουν σε βάθος πώς οι εμπειρίες που έχουν βιώσει οι ασθενείς επηρεάζουν την υγεία των τελευταίων.
Η άσκηση της ιατρικής αυτού του τύπου ενθαρρύνει τους ασθενείς να αφηγούνται την ιστορία τους, διαδικασία η οποία θα βοηθήσει τους γιατρούς να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικότερα την ασθένεια, αξιοποιώντας τις πληροφορίες που συλλέγουν για τις ζωές των ασθενών τους.

Ποιος είναι ο στόχος της άσκησης της αφηγηματικής ιατρικής;

Η αφηγηματική ιατρική αξιοποιεί έργα των ανθρωπιστικών επιστημών και των τεχνών με στόχο να συνδράμει στη βελτίωση της εκπαίδευσης των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού. Η ενασχόληση με έργα τέχνης και λογοτεχνίας, υπό την καθοδήγηση εκπαιδευμένων συντονιστών, συμβάλλει στη διεύρυνση της ικανότητας των γιατρών να κατανοούν τις εκφάνσεις των ζωών των ασθενών τους οδηγώντας τόσο στην αυτεπίγνωση όσο και στην επίγνωση του άλλου ατόμου. Η προαναφερθείσα διαδικασία οριοθετεί τους πραγματικούς στόχους της ιατρικής εν γένει: την ενσυναίσθηση, τον αλτρουισμό, τη συνεργασία και την εμπιστοσύνη.

Σύμφωνα με την Rita Charon, MD, PhD, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κολούμπια και θεμελιώτρια του εν λόγω πεδίου, "η αφηγηματική ιατρική παρέχει ένα ισχυρό μέσο για τη γεφύρωση των διαιρέσεων που χωρίζουν τους γιατρούς από τους ασθενείς".

Συνιστά έναν πιο ολιστικό τρόπο αντιμετώπισης της νόσου, πέρα από τα συμπτώματα και τις επιλογές θεραπείας, με σκοπό να εξετάσει τον ασθενή στο σύνολό του, λαμβάνοντας υπόψιν τις μοναδικές ανάγκες, πεποιθήσεις και αξίες του.
Ποιες είναι οι κύριες έννοιες που αποτελούν τη βάση για την άσκηση της αφηγηματικής ιατρικής;

Η αφηγηματική ιατρική βασίζεται στην προσεκτική ανάγνωση και στη στοχαστική γραφή. Αποτελεί συνάντηση των σύγχρονων θεωριών της λογοτεχνίας, της αισθητικής, του κινηματογράφου και των φιλοσοφικών ρευμάτων με την ιατρική. Κύριο άξονά της συνιστά επίσης η έννοια της διυποκειμενικότητας, δηλαδή η συνάντηση δύο ατομικών (υποκειμενικών) συνειδήσεων, διαδικασία που βοηθά στη δημιουργία ενός βαθύτερου δεσίματος μεταξύ των δύο πλευρών, εν προκειμένω μεταξύ γιατρού και ασθενούς, πεδίου που θα πρέπει πάντα να είναι το επίκεντρο της ιατρικής φροντίδας.

Η ιατρική δεν είναι επιστήμη αλλά "τέχνη" που βασίζεται στην επιστήμη. Χρειάζεται τη συνδρομή των άλλων τεχνών, ιδιαίτερα των ανθρωπιστικών, και μάλιστα των σύγχρονων, καθώς είναι αυτές ασχολούνται με τον σύγχρονο άνθρωπο.

Έχοντας ως βάση τις ανθρωπιστικές αρχές και αντιλήψεις, η αφηγηματική ιατρική στοχεύει και τελικά συμβάλλει σε μια ιατρική περίθαλψη βασισμένη στην εμπιστοσύνη και στην αξιοπιστία, στην ταπεινότητα και στην αμοιβαία αναγνώριση.

16-01-2023
Δ. Λαρισαίων: Ξεκινά το πρόγραμμα δωρεάν συμμετοχής παιδιών και ενηλίκων σε αθλητικές δράσεις
 • Με τη συνεργασία σωματείων, ομάδων και φορεών της πόλης
 • Παράταση υποβολής αιτήσεων εως 23 Ιανουαρίου

Σήμερα Δευτέρα 16 Ιανουαρίου ξεκινούν τα αθλητικά προγράμματα δωρεάν συμμετοχής που πραγματοποιεί η Αντιδημαρχία Διοίκησης, Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης και η ΔΗ.Κ.Ε.Λ., σε συνεργασία με συλλόγους, ομάδες και φορείς της πόλης. Δεκάδες παιδιά αλλά και ενήλικες, που έχουν ήδη υποβάλει αίτηση, εντάσσονται με κοινωνικοοικονομικά κριτήρια σε τμήματα αθλητισμού και παραδοσιακών χορών που υλοποιούνται στα κλειστά γυμναστήρια, στο δημοτικό κολυμβητήριο της Ν. Πολιτείας και στα γήπεδα ποδοσφαίρου της πόλης μας, περιλαμβάνοντας προπονήσεις Βόλεϊ, Μπάσκετ, Κολύμβησης, Ενόργανης Γυμναστικής, Ποδοσφαίρου και πολλών άλλων.

Η προσπάθεια εντάσσεται στο πλαίσιο της φιλοσοφίας της Πόλης που Μαθαίνει που ακολουθεί την παράδοση άλλων αντίστοιχων συνεργασιών, όπως το Κοινωνικό Φροντιστήριο, θέτοντας ως βασική προτεραιότητα τη στήριξη των ευάλωτων ομάδων και την ισότιμη συμμετοχή των νέων σε εκπαιδευτικά προγράμματα και προσφέροντας ευκαιρίες άθλησης για όλους και όλες.

Για τις θέσεις που δεν έχουν ακόμη συμπληρωθεί, δίνεται παράταση της προθεσμίας έως 23 Ιανουαρίου. Όλοι οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων θα λάβουν άμεσα τη σχετική ενημέρωση από τα σχολεία τους.

Για τη τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων και τα κριτήρια για την ένταξη στο πρόγραμμα διαβάστε το αρχικό δελτίο τύπου.

Δείτε τον πίνακα των προσφερόμενων αθλημάτων και πληροφορίες για την διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής των αιτήσεων

16-01-2023
Διεύθυνση Αμαξοστασίου - Κατάθεση προσφορών ανταλλακτικών

Για το κείμενο της πρόσκλησης, πατήστε ΕΔΩ

16-01-2023
PRESENT | Χοροθέατρο στον Μύλο του Παππά

The present is the story you make

Το ΣΜΟΥΘ σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων, παρουσιάζουν την παράσταση χοροθεάτρου Present από τις 19-22 Ιανουαρίου 2023 στις 21:15, στον Μύλο του Παππά (κεντρικό κτήριο, αμφιθέατρο, 2ος όροφος).

Το Present αναπτύσσεται σαν ένα σκηνικό ποίημα που διαπραγματεύεται την ανθρώπινη ύπαρξη σε σχέση με τον χρόνο και την πράξη.
Πρόκειται για ένα παιχνίδι ανάμεσα στις δύο σημασίες της λέξης “present” που δηλώνει ταυτόχρονα το “παρόν” αλλά και το “δώρο”, έναν χορευτικό διάλογο που εξελίσσεται σαν μια συνάντηση με τον ίδιο μας τον εαυτό, αξιοποιώντας την παρουσία δύο χορευτριών επί σκηνής που συχνά λειτουργούν σαν μία.
Το έργο αποτυπώνει καλλιτεχνικά τα αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποίησε η καλλιτεχνική ομάδα του ΣΜουΘ τo 2021-22, πάνω στην αξιοποίηση και τον συνδυασμό του σύγχρονου χορού και της νοηματικής γλώσσας και της ανάδειξής του ως μια νέα σκηνική γλώσσα για τη συμπερίληψη και την προσβασιμότητα στην τέχνη.
Η παράσταση φιλοδοξεί να λειτουργήσει ως ένα διεθνές παραστατικό μοντέλο που συνθέτει δημιουργικά τον χορό, τον λόγο (αγγλική γλώσσα), τη νοηματική γλώσσα (διεθνή νοήματα), τον ήχο και τη μουσική.


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Σκηνοθεσία-Χορογραφία: Δέσποινα Μπουνίτση
Κείμενο: Κώστας Λαμπρούλης
Μουσική: Φίλιππος Ζούκας
Β’ χορογράφος: Αθηνά Μανώλη
Χορεύουν: Γεωργία Κολλύρα, Κωνσταντίνα Παπαγεωργίου
Διδασκαλία Νοηματικής Γλώσσας: Έφη Ορφανίδου
Εικόνες –φωτισμός: Γιάννης Χατζηαντωνίου

Ομάδα έρευνας: Δέσποινα Μπουνίτση, Κώστας Λαμπρούλης, Φίλιππος Ζούκας, Αθηνά Μανώλη, Έφη Ορφανίδου, Μαρία Καπρίνη, Μαρία Χανδρινού

Ευχαριστούμε την Έφη Ορφανίδου, την Αλεξία Πρίγκου, τον Θανάση Ρέτζιο, την Αλεξάνδρα Κοτσάκη και τον Πάνο Παράσχου και τη Σχολή Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας Λάρισας -Βόλου για τη συμβουλευτική και την επιστημονική υποστήριξη του έργου.

Διάρκεια έργου: 45 λεπτά

Η έρευνα επιχορηγήθηκε από το ΥΠΠΟΑ για το έτος 2021

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ
Τιμή εισόδου: 6 ευρώ
Προπώληση, Connectiva , Βενιζέλου 133
*Οι χρήστες αναπηρικού αμαξιδίου παρακαλούμε να επικοινωνήσουν μαζί μας για να ενημερωθούν για τις δυνατότητες πρόσβασης στον παραστατικό χώρο.
Πληροφορίες: 6977783874

16-01-2023
Τελευταίες παραστάσεις για τη “Φαίδρα” στη Λογοτεχνική Γωνία

Η ομάδα χοροθεάτρου OFF ART σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων, παρουσιάζει για δύο τελευταίες παραστάσεις το ποιητικό θεατρικό έργο “Φαίδρα” σε κείμενο και σκηνοθεσία του Νικόλα Ντάβα, την Κυριακή 15 και Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2023 στις 21:15, στη Λογοτεχνική Γωνία (Γαληνού & Φαρμακίδου).

Μια θεατρική παράσταση για τον έρωτα, σε πρωτότυπη γραφή και πρώτη παρουσίαση, βασισμένη στον μύθο και στον ποιητικό λόγο.

«...Μόλις γίνω νερό τα όνειρα δε θα με πλησιάζουν πια. Τα όνειρα από ύλη είναι φθαρτά. Και φοβούνται πάντα τη φθορά.. Αν αγαπήσεις κάτι φθαρτό ή τους ανθρώπους βεβαιώσου πως δεν έχεις τίποτα. Ούτε φαΐ, ούτε πιοτό, ούτε σπίτι... Όλα πέθαναν κι όλα είναι αναστημένα… στο βάθος… σαν το φως. Ένα πρόσωπο απίστευτα οικείο το φως, εκτυφλωτικά σκοτεινό σαν το χαμόγελό μου.»

Συμμετέχουν:

Φαίδρα: Ρούλα Καραφέρη
Ιππόλυτος: Νικόλας Ντάβας
Στοργή: Αναστασία Μιχαλούδη
Φωτισμοί: Γιάννης Βαλεράς
Τεχνικός υπεύθυνος: Γρηγόρης Καραφέρης
Φωτογραφίες: Φώτης Νατσιούλης

Είσοδος: 10 ευρώ.
Τηλέφωνο κρατήσεων: 2410 253097

Ο Νικόλας Ντάβας γεννήθηκε στη Λάρισα. Με υποτροφία από το Ι.Κ.Υ (Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών) σπούδασε θέατρο (PhD) στο Drama Department του Manchester University. Έχει παίξει και διδάσκει στο θέατρο κυρίως στην Αγγλία, αλλά και στην Ελλάδα, ενώ έχει κάνει τρεις ταινίες μεγάλου μήκους.

Η Ρούλα Καραφέρη γεννήθηκε στη Λάρισα. Έχει ζήσει και έκανε σπουδές Χορού και Θεάτρου στη Δανία, Γερμανία και Ολλανδία.
Έχει MASTER (MDaT) από την κρατική Ακαδημία χορού (CODARTS University of the Arts)του Ρότερνταμ, ενώ έχει ειδικευθεί σε τεχνικές της κλασικής και σύγχρονης Ιαπωνικής θεατρικής σκηνής.
Έχει δημιουργήσει μια μεγάλη σειρά από παραστάσεις Χορού, Εικαστικές εγκαταστάσεις και performances «site specific» και έχει συνεργαστεί με πολλούς μουσικούς, εικαστικούς και σκηνοθέτες από όλο τον κόσμο.

Η Αναστασία Μιχαλούδη είναι απόφοιτη της Ανώτερης σχολής Δραματικής τέχνης του Βασίλη Διαμαντόπουλου (Θεσσαλονίκη), κάτοχος πιστοποιητικού του ΥΠΠΟ. Συμμετείχε στο Φεστιβάλ Ελλήνων δημιουργών με τις παραστάσεις μονολόγους «Ουρανός κατακκόκινος» και «Με το Νόμο» σε σκηνοθεσία του Κώστα Σαντά (2012) στο Θεσσαλικό Θέατρο και περιοδεία, ενώ συνεργάζεται μεταξύ άλλων με το Θέατρο Τεχνών Λάρισας.
Ο Γιάννης Βαλεράς είναι διευθυντής φωτογραφίας τα τελευταία 40 χρόνια στον ελληνικό κινηματογράφο, το θέατρο και την τηλεόραση. Έχει συνεργαστεί με σκηνοθέτες όπως ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, Νικος Κούνδουρος, Παντελής Βούλγαρης και άλλοι.

Ο Γιάννης Βαλεράς είναι διευθυντής φωτογραφίας τα τελευταία 40 χρόνια στον ελληνικό κινηματογράφο, το θέατρο και την τηλεόραση. Έχει συνεργαστεί με σκηνοθέτες όπως ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, Νικος Κούνδουρος, Παντελής Βούλγαρης και άλλοι.

16-01-2023
“Οι ροδακινιές του Αλκαράς” στο Χατζηγιάννειο

Η Αντιδημαρχία Πολιτισμού & Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων και η Κινηματογραφική Λέσχη Λάρισας, προβάλλουν τη Δευτέρα 16 και την Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2023 στις 19:00 και στις 21:30, την καταλανική ταινία “Οι ροδακινιές του Αλκαράς” της Κάρλα Σιμόν.

Πρόκειται για μια γλυκόπικρη ιστορία για τη γη που χάνεται και τον κόσμο που αλλάζει.

Η οικογένεια Σολέ περνούσε κάθε καλοκαίρι μαζεύοντας τα ροδάκινα από τον οπωρώνα της στο Αλκαράς, ένα μικρό χωριό στην Ισπανία.
Αλλά η φετινή σοδειά θα είναι μάλλον η τελευταία τους, καθώς αντιμετωπίζουν έξωση.

Τα νέα σχέδια για τη γη περιλαμβάνουν την εκρίζωση των ροδακινιών και την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάνελ, κάτι που προκαλεί ρήγμα στη άλλοτε σφιχτοδεμένη μεγάλη οικογένεια.

Για πρώτη φορά αντιμετωπίζουν ένα αβέβαιο μέλλον και κινδυνεύουν να χάσουν πολλά περισσότερα από το σπίτι τους.

*Να σημειωθεί πως κανένας από το καστ δεν είναι επαγγελματίας ηθοποιός, ενώ όλοι προήλθαν από την Καταλονία.
Είναι η πρώτη ταινία καταλανικής γλώσσας που κερδίζει το πρώτο βραβείο (Χρυσή Άρκτος) στην Μπερλινάλε.
Η ισπανίδα Κάρλα Σιμόν («Ένα αξέχαστο καλοκαίρι») καταφέρνει με την ταινία της έναν διεξοδικό και ευρηματικό σχολιασμό για τις συνέπειες της εγκατάλειψης του παραδοσιακού αγροτικού μοντέλου παραγωγής προς χάριν της αστικοποίησης και του εύκολου κέρδους.

Σινεφίλ 2022/ Ισπανία/Ιταλία/ Έγχρ./ Διάρκεια: 120΄/ Σκηνοθεσία: Κάρλα Σιμόν/ Πρωταγωνιστούν: Τζόρντι Πουγιόλ Ντολσέτ, Άννα Ότιν, Άλμπερτ Μπος
Γενική είσοδος 4 ευρώ

13-01-2023
Δ. Λαρισαίων Ξεκινάει έργο 11,7 εκατ. ευρώ για την ολοκλήρωση του εσωτερικού δακτυλίου
 • Υπεγράφη η σύμβαση από τον δήμαρχο Απ. Καλογιάννη και την ανάδοχο εταιρεία
 • Το έργο περιλαμβάνει ανακατασκευή της Ηρ. Πολυτεχνείου σε μήκος 1,6 χλμ, την ανακατασκευή και διάνοιξη της Τ. Τσιόγκα (πρώην Καλλιθέας)
 • Η έναρξη των έργων, αναμένεται τον Μάιο με την κατασκευή κυκλικού κόμβου στην συμβολή Ηρ. Πολυτεχνείου και Βόλου
 • Απ. Καλογιάννης: Από τα μεγαλύτερα έργα του Δήμου Λαρισαίων τα τελευταία χρόνια, που βελτιώνει την κυκλοφοριακή οργάνωση και συμβάλει σημαντικά στην εξέλιξη της Λάρισας σε σύγχρονη, μεσαίου μεγέθους, ευρωπαϊκή πόλη.

Η ολοκλήρωση του εσωτερικού δακτυλίου της Λάρισας, ένα ακόμα πολύ μεγάλο έργο του Δήμου Λαρισαίων παίρνει το δρόμο της υλοποίησης μετά την υπογραφή της σχετικής σύμβασης από το δήμαρχο Απόστολο Καλογιάννη και τον εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρείας.

Ως γνωστόν ο εσωτερικός δακτύλιος της Λάρισας περικλείεται από τις οδούς Ηρώων Πολυτεχνείου – Γεωργιάδου – Τάκη Τσιόγκα (πρώην Καλλιθέας) – Λαγού, ενώ το υπό έναρξη κατασκευής έργο περιλαμβάνει την ανακατασκευή του μεγαλύτερου τμήματος της Ηρώων Πολυτεχνείου και την ανακατασκευή της οδού Τ. Τσιόγκα (πρώην Καλλιθέας), από τον κυκλικό κομβο του Αγίου Αχιλλείου μέχρι τη γέφυρα Ναιάδων Νυμφών, καθώς και τη διάνοιξή της από τη γέφυρα Ναϊάδων μέχρι τον κόμβο της ΔΕΥΑΛ. Επίσης, προβλέπονται παρεμβάσεις και στην οδό Κραννώνος.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 11,7 εκατ. ευρώ περίπου και χρηματοδοτείται με 10 εκατ. από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και τα υπόλοιπα 1,7 εκατ ευρώ θα καταβάλει ο Δήμος Λαρισαίων, ενώ οι εργασίες που θα εκτελεστούν αφορούν σε διάφορα τμήματα του εσωτερικού δακτυλίου, με συνολικό εμβαδό παρεμβάσεων 100.000 Μ2 οδοστρώματος και πεζοδρομίων (57.500 Μ2 στην Ηρώων Πολυτεχνείου και 42.500 Μ2 στην Τάκη Τσιόγκα) .

Ειδικότερα, σε ότι αφορά στην Ηρώων Πολυτεχνείου, οι παρεμβάσεις ανακατασκευής της αφορούν τμήμα μήκους 1,6 χλμ και ειδικότερα από την οδό Καρδίτσης, έως την οδό Κουτσίνα, στο ύψος του σχολικού συγκροτήματος του 2ου Γυμνασίου – Λυκείου. Στο τμήμα αυτό πέραν της ανακατασκευής πεζοδρομίων και οδοστρώματος, προβλέπεται και η κατασκευή δυο κυκλικών κόμβων, στη συμβολή της Ηρώων Πολυτεχνείου με την Φαρσάλων και την 23ης Οκτωβρίου. Επίσης προβλέπεται απαλλοτρίωση ακινήτων στο τμήμα από Καρδίτσης έως Φαρσάλων, για τη διάνοιξη της οδού σε πλήρες πλάτος.

Από που θα ξεκινήσουν τα έργα

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό , οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν στα τέλη Μαΐου και μετά την έγκριση των εργοταξιακών κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, στις οδούς Βόλου και 23ης Οκτωβρίου (από τις σιδ. γραμμές έως την οδό Αιόλου) και στο τμήμα της οδού Ηρώων Πολυτεχνείου που είναι απαραίτητο για την κατασκευή του 1ου κυκλικού κόμβου του έργου στη συμβολή της οδού Ηρώων Πολυτεχνείου με την οδό Βόλου.

Τα έργα θα ξεκινήσουν τον Μάιο, με την κατασκευή κυκλικού κόμβου στη συμβολή της Ηρώων Πολυτεχνείου με την οδό Βόλου.

Το έργο θα υλοποιηθεί τμηματικά, με στόχο να προκληθεί η μικρότερη δυνατή όχληση στην κίνηση των οχημάτων, ενώ το σύνολο του έργου αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 2,5 χρόνια περίπου.

Στην πρώτη φάση των έργων,  θα ανακατασκευαστεί τμήμα της Βόλου (απο σιδ. γραμμές μέχρι Ηρ. Πολυτεχνείου) και της 23ης Οκτωβρίου (απο Πολυτεχνείου μέχρι Αιόλου)

Σε σχετική δήλωσή του ο δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης, τονίζει τα εξής:

«Η ολοκλήρωση του εσωτερικού δακτυλίου της πόλης της Λάρισας, είναι ένα από τα μεγαλύτερα τεχνικά έργα που υλοποιεί ο Δήμος Λαρισαίων τα τελευταία χρόνια, τόσο σε επίπεδο προϋπολογισμού όσο και τεχνικής παρέμβασης. Είναι ιδιαίτερα κρίσιμο αφού με την παρέμβαση αυτή ανακατασκευάζεται η Ηρώων Πολυτεχνείου, βελτιώνοντας ιδιαίτερα σημαντικά τις συνθήκες κίνησης των οχημάτων, ενώ με τη διάνοιξη της Τσιόγκα, ολοκληρώνεται ο εσωτερικός δακτύλιος της πόλης, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Σχεδίου Πόλης.

Παράλληλα, με το έργο που μελετά και σχεδιάζει η Περιφέρεια Θεσσαλίας, σε συνεργασία με το Δήμο Λαρισαίων για την ανακατασκευή της περιφερειακής Τρικάλων, η πόλη της Λάρισας θα βρίσκεται σε λίγα χρόνια στην ιδιαίτερα προνομιακή θέση, να διαθέτει δυο ολοκληρωμένους δακτυλίους: τον εξωτερικό για την κίνηση κυρίως των βαρέων οχημάτων και τις κινήσεις των ΙΧ από και προς τις περιφερειακές συνοικίες, ενώ ο εσωτερικός δακτύλιος θα «ακουμπά» στον κεντρικό τομέα της Λάρισας.

Πρόκειται για έργα που βελτιώνουν τις συνθήκες στην πόλη και συμβαδίζουν με τον στόχο που έχουμε θέσει για την εξέλιξη της Λάρισας σε μια σύγχρονη, μεσαίου μεγέθους, ευρωπαϊκή πόλη.

Συνεχίζουμε στο δρόμο που έχουμε χαράξει με στόχο την μεγάλη αλλαγή στην πόλη μας.»

Στην υπογραφή της σύμβασης εκτός του δημάρχου παρέστη ο αν. δήμαρχος και αντιδήμαρχος Τεχνικών Εργων κ. Γ. Σούλτης και υπηρεσιακά στελέχη του Δήμου Λαρισαίων.

Απο την υπογραφή της σύμβασης

13-01-2023
Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Πέμπτη 19/01/2023, ώρα 19:00

Για το κείμενο της πρόσκλησης, πατήστε ΕΔΩ

13-01-2023
Διεύθυνση Αμαξοστασίου - Προμήθεια επίσωτρων ελαστικών
13-01-2023
Δ. Λαρισαίων: Αντικαθίστανται μη λειτουργικοί κάδοι απορριμμάτων
 • Παρελήφθησαν 1180 νέοι κάδοι

Ξεκίνησε λίγο πριν τα Χριστούγεννα και συνεχίζεται το πρόγραμμα αντικατάστασης κάδων απορριμμάτων από τον Δήμο Λαρισαίων.

Οι νέοι κάδοι παρελήφθησαν από τον Δήμο, στην εορταστική περίοδο και μετά από πολλές καθυστερήσεις στην παράδοση, με τον προμηθευτή να επικαλείται καθυστερήσεις λόγω των πολεμικών γεγονότων στην Ουκρανία.


 Συνολικά παρελήφθησαν 1180 κάδοι  και σταδιακά αντικαθίστανται παλιοί και μη λειτουργικοί κάδο στο σύνολο του Δήμου.  Οι αντικαταστάσεις γίνονται καθημερινά, σύμφωνα με το πρόγραμμα της Υπηρεσίας. Ωστόσο, όσοι πολίτες θέλουν να αιτηθούν την αντικατάσταση μη λειτουργικού κάδου, μπορούν να καταθέτουν το αίτημα τους είτε μέσω της εφαρμογής Novoville, είτε τηλεφωνικά στη Διεύθυνση Καθαριότητας στο τηλέφωνο 2410 680200.
 
Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο κ. Παν. Νταή, «η προσπάθεια βελτίωσης των υπηρεσιών καθαριότητας στο Δήμο Λαρισαίων συνεχίζεται, σε όλα τα επίπεδα.»

12-01-2023
37ο Πρωτάθλημα Μπάσκετ εργαζομένων - Κληρώσεις ομίλων

Την Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2023 έγινε στο ¨Χατζηγιάννειο¨ Πνευματικό Κέντρο η καθιερωμένη συγκέντρωση των υπευθύνων των ομάδων για το 37ο πρωτάθλημα Μπάσκετ Εργαζομένων.

Σκοπός της συγκέντρωσης ήταν ο καταρτισμός των ομίλων για την νέα αγωνιστική περίοδο, η κλήρωση της 1ης φάσης του πρωταθλήματος, αλλά και η ανταλλαγή απόψεων για την καλύτερη διεξαγωγή του πρωταθλήματος.
Παρόντες ήταν ο Πρόεδρος της ΔΗ.Κ.Ε.Λ., κ. Μόρας Βαγγέλης, ο κ. Πανταζής Απόστολος εκ μέρους των διαιτητών και η κ. Ιωάννου Κική εκ μέρους των κριτών-γραμματείας αγώνων.Ο κ. Μόρας αφού καλωσόρισε τους υπευθύνους των ομάδων τόνισε ότι «Ο σκοπός του πρωταθλήματος των εργαζομένων δεν είναι ο πρωταθλητισμός αλλά ο αθλητισμός. Οι παίκτες πρέπει να χαίρονται τα παιχνίδια, να διασκεδάζουν και μέσα από τα παιχνίδια τους δίνεται η δυνατότητα εδώ και τριάντα έξι χρόνια, να αθλούνται με το άθλημα που αγαπάνε. Τόνισε δε ότι ο Δήμος Λαρισαίων διοργανώνει εδώ και χρόνια το καλύτερο πρωτάθλημα εργαζομένων σ΄ όλη την Ελλάδα και φέτος έχουμε, παρά την «απουσία» του πρωταθλήματος δύο χρόνια λόγω της πανδημίας, (20) είκοσι ομάδες.

Αμέσως μετά έλαβε τον λόγο ο κ. Πανταζής Απόστολος και τόνισε ότι, «Όπως και οι παίκτες που αγωνίζονται κάνουν λάθη, έτσι και οι διαιτητές, να δείξουν περισσότερη αυτοσυγκράτηση και οι διαμαρτυρίες να είναι μέσα στα πλαίσια τα αγωνιστικά».

«Η γραμματεία είναι εδώ για να γίνονται οι αγώνες χωρίς προβλήματα» τόνισε η εκπρόσωπος των κριτών κ. Κική Ιωάννου, κι όπως όλα τα χρόνια θα είναι κοντά στο πρωτάθλημα των Εργαζομένων, παρακάλεσε δε τους εκπροσώπους των ομάδων να ειδοποιούν εγκαίρως την διοργανώτρια αρχή σε περίπτωση που κάποια ομάδα για οποιονδήποτε λόγο δεν θα αγωνισθεί σε κάποιο παιχνίδι.

Στην συνέχεια το λόγο πήραν οι υπεύθυνοι των ομάδων όπου διατύπωσαν γνώμες και απορίες για την καλύτερη εξέλιξη του πρωταθλήματος, μάλιστα ο κ. Λαζαρίδης Γιάννης υπεύθυνος της ομάδας FRANKLIN, τόνισε ότι τα προηγούμενα χρόνια παρατηρήθηκε το φαινόμενο ομάδες να χρησιμοποιούν παίκτες που αγωνίζονται στα πρωταθλήματα της ΕΣΚΑΘ, όταν αυτοί προερχόταν από τραυματισμό, σαν αποθεραπεία. Αυτό το θεώρησε απαράδεκτο και παρακάλεσε να το αποφύγουν οι ομάδες ώστε να μη χρειαστούν ενστάσεις αγώνων.

Κατόπιν έγινε η κλήρωση και οι ομάδες χωρίστηκαν σε πέντε (5) ομίλους των τεσσάρων ομάδων, που θα αγωνιστούν σε πρωτάθλημα του ενός γύρου. Στην Β΄ φάση οι δύο πρώτοι του κάθε ομίλου θα συγκροτήσουν την Α1 κατηγορία και οι υπόλοιπες την Α2 κατηγορία.

Με την λήξη της 2ης φάσης θα ισχύσει και ο θεσμός του κυπέλλου με συμμετοχή δεκαέξι ομάδων.

Οι αγώνες θα αρχίσουν στις 21 Ιανουαρίου 2023 με την 1η αγωνιστική του πρωταθλήματος και οι υπεύθυνοι των ομάδων θα πρέπει να προσκομίσουν όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την συμμετοχή των ομάδων τους στο νέο πρωτάθλημα.

ΟΜΙΛΟΙ

1ος Όμιλος
COSMOS
ΠΟΛ. ΜΗΧ/ΚΟΙ
ΑΠΟΛΛΩΝΕΙΟ
ΤΟΠΟΓΡΑΦΟΙ

2ος Όμιλος
ΡΑΔΙΟΦΩΝΑ
ΣΠΑΚ
ΕΜΠΟΡΟΙ
ΚΟΜΜΩΤΕΣ

3ος Όμιλος
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
ΜΕΛΙΣΣΑ

4ος Όμιλος
ΑΥΤ/ΜΟΣ ΑΙΓΑΙΟ
ΔΕΥΑΛ
ΕΥΦΛ
ΜΕΣΙΤΕΣ

5ος Όμιλος
ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ
DEL MONTE
ΡΑΔΙΟ ΤΑΞΙ
FRANKLIN

1η Αγωνιστική

COSMOS - ΑΠΟΛΛΩΝΕΙΟ
ΠΟΛ. ΜΗΧ/ΚΟΙ - ΤΟΠΟΓΡΑΦΟΙ

ΡΑΔΙΟΦΩΝΑ - ΕΜΠΟΡΟΙ
ΣΠΑΚ - ΚΟΜΜΩΤΕΣ

ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ - ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ - ΜΕΛΙΣΣΑ

ΑΥΤ/ΜΟΣ ΑΙΓΑΙΟ - ΕΥΦΛ
ΔΕΥΑΛ - ΜΕΣΙΤΕΣ

ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ - ΡΑΔΙΟ ΤΑΞΙ
DEL MONTE - FRANKLIN

1η Αγωνιστική

COSMOS
ΑΠΟΛΛΩΝΕΙΟ
ΠΟΛ. ΜΗΧ/ΚΟΙ
ΤΟΠΟΓΡΑΦΟΙ

ΡΑΔΙΟΦΩΝΑ
ΕΜΠΟΡΟΙ
ΣΠΑΚ
ΚΟΜΜΩΤΕΣ

ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ
ΜΕΛΙΣΣΑ

ΑΥΤ/ΜΟΣ ΑΙΓΑΙΟ
ΕΥΦΛ
ΔΕΥΑΛ
ΜΕΣΙΤΕΣ

ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ
ΡΑΔΙΟ ΤΑΞΙ
DEL MONTE
FRANKLIN

12-01-2023
Νέα Προγράμματα του Δήμου Λαρισαίων σε συνεργασία με το ΙΝΕΔΙΒΙΜ του Υπουργείου Παιδείας
 • 42 Εκπαιδευτικά Προγράμματα έχουν σχεδιαστεί από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο
 • Η Λάρισα από τις πρώτες πόλεις σε αριθμό υλοποίησης προγραμμάτων

Με έντονο το ενδιαφέρον των συμπολιτών μας και μετά την υποβολή τουλάχιστον 1700 αιτήσεων συνεχίζονται τα προγράμματα του Κέντρου Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Λαρισαίων, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, στο πλαίσιο του συγχρηματοδοτούμενου Έργου «Κέντρα Διά Βίου Μάθησης (Κ.Δ.Β.Μ.) - Νέα Φάση» (ΟΠΣ 5002212).

Τα προγράμματα εντάσσονται στη φιλοσοφία της “Πόλης που Μαθαίνει”, σε μια προσπάθεια ενεργοποίησης των πολιτών με δημιουργικές δράσεις στην κοινότητα και υλοποιούνται από το τμήμα Διά Βίου Μάθησης της Διεύθυνσης Παιδείας.


Αξίζει να σημειωθεί ότι από το Σεπτέμβριο και μέχρι τώρα έχουν σχεδιαστεί και υλοποιούνται 42 προγράμματα . Από αυτά έχουν ολοκληρωθεί 10, μεταξύ αυτών “Κοπτική-Ραπτική”, “Ιταλικά για τον Τουρισμό”, “Άθληση στην Τρίτη Ηλικία”, “Αγωγή Υγείας-Πρώτες Βοήθειες”, “Ηλεκτρονικά Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης” “Βασικά Γερμανικά, Γαλλικά”, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται άλλα 15 εκπαιδευτικά προγράμματα όπως “Θεατρικό Εργαστήρι”, “Εικαστικό Εργαστήρι”, “Ισπανικά για τον Τουρισμό”, “Κοπτική-Ραπτική”. Παράλληλα, αναμένεται η έναρξη 17 νέων προγραμμάτων όπως “Πρακτικές Συμβουλές Υγιεινής Διατροφής”, “Διαμόρφωση & Διακόσμηση Εσωτερικών Χώρων”, “Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής”, “Βασικά Αγγλικά, Ισπανικά, Ιταλικά, Γερμανικά”, “Αγγλικά για το Χώρο Εργασίας”, “Τοπικοί Παραδοσιακοί Χοροί”, “Επαγγελματική Ενεργοποίηση Ανέργων Γυναικών”.

Τα τμήματα ενηλίκων λειτουργούν τόσο πρωινές όσο και απογευματινές ώρες διαδικτυακά και διά ζώσης στο Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Λαρισαίων, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Αγίου Κωνσταντίνου και στο Β΄ ΚΑΠΗ. Η Λάρισα ως «Πόλη που Μαθαίνει» υποστηρίζει, ενισχύει και προάγει κάθε διαδικασία τυπικής και άτυπης μορφής μάθησης καθώς τα τελευταία 6 χρόνια έχει επενδύσει σε δράσεις εκπαίδευσης, επιμόρφωσης και δημιουργικής απασχόλησης του ελεύθερου χρόνου για τα παιδιά της πόλης, τους γονείς, τα άτομα 3ης ηλικίας, τους εργαζόμενους, τους ανέργους και τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, σε συνεργασία τόσο με Ινστιτούτα και Φορείς, όσο και με δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς της πόλης.


Σύντομα θα υλοποιηθεί σεμινάριο επιμόρφωσης των εκπαιδευτών που υλοποιούν προγράμματα στο πλαίσιο του Πανεπιστημίου των Πολιτών και του ΚΔΒΜ, με την επιστημονική ευθύνη του κ. Κόκκου Αλέξη, Καθηγητή Εκπαίδευσης Ενηλίκων, πρόεδρο της Επιστημονικής Ένωσης Εκπαίδευσης Ενηλίκων.

Παράλληλα σε εξέλιξη βρίσκεται το πρόγραμμα Εκμάθησης Η/Υ για άτομα της Τρίτης Ηλικίας με έξι πρωϊνά τμήματα να λειτουργούν στον χώρο του Κέντρου Διά Βίου Μάθησης-Πανεπιστημίου των Πολιτών (Αιόλου 4).

Τμήμα Δια Βίου Μάθησης της Διεύθυνσης Παιδείας
Ρούσβελτ & Οικονόμου Εξ Οικονόμων 8Α, 3ος όροφος
Τηλ.: 2410680249, 2410680250, ώρες 08:00 – 14:00:
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Facebook: Larissa Learning City - Η Πόλη που Μαθαίνει

12-01-2023
Διεύθυνση Αμαξοστασίου - Κατάθεση προσφορών ανταλλακτικών

Για το κείμενο της πρόσκλησης, πατήστε ΕΔΩ

12-01-2023
Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο - Παρουσίαση του βιβλίου του Στέλιου Τσιανίκα "Ζωντανή Μνήμη"

Μετά την παρουσίαση του βιβλίου του Στέλιου Τσιανίκα "Ζωντανή Μνήμη" που έγινε τον περασμένο Αύγουστο στην Ανατολή της Αγιάς, αποφασίστηκε η παρουσίαση του βιβλίου να γίνει και στη Λάρισα, στο Χατζηγιάννειο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο, την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2023 στις 19:00.

Την παρουσίαση του βιβλίου διοργανώνει η Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων, ο Σύλλογος Ανατολιτών "Ιωάννης Πρόδρομος" και το Βιβλιοπωλείο "Παράθυρο στον κόσμο".

Για το βιβλίο θα μιλήσουν: Ο ιερέας π. Ρίζος Κομήτσας, ο γιατρός Έκτορας Νασιώκας και ο δάσκαλος Κώστας Κακαβάκης.

Αποσπάσματα του βιβλίου θα διαβάσει η ηθοποιός και βουλευτής Άννα Βαγενά.

Γράφει μεταξύ άλλων ο Στέλιος Τσιανίκας στον πρόλογο του βιβλίου του: "Αναλαμβάνω την ευθύνη να ερευνήσω και να καταγράψω το πολιτικό, πολιτιστικό και αισθητικό περιουσιολόγιο του χωριού μου... Το βιβλίο είναι βασισμένο στις μνήμες των γερόντων της Ανατολής, οι οποίοι έζησαν το χωριό τους στην μεγάλη του ακμή ως πολυάριθμο και παραγωγικό κεφαλοχώρι της επαρχίας Αγιάς."

Ο Πάνος Σάπκας για τον Στέλιο Τσιανίκα:

Ο Στέλιος Τσιανίκας από βιβλιοπώλης της καρδιάς μας, έγινε ένας συγγραφέας που άγγιξε την καρδιά μας, με το πόνημά του “Ζωντανή μνήμη”.

Για 40 χρόνια πουλούσε βιβλία. Το βιβλιοπωλείο Γνώση έγραψε τη δική του ιστορία, έχει το δικό του μερίδιο στο πολιτιστικό γίγνεσθαι της πόλης. Άλλωστε, σε αυτό έγινε η πρώτη στην Ελλάδα, παρουσίαση βιβλίου!

Τώρα, ήρθε η ώρα να γράψει το δικό του βιβλίο.

Ένα βιβλίο, με μνήμες για τις ωραίες μέρες της ακμής της Ανατολής, του χωριού του, όπως για το μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου και το πανηγύρι που ήταν για τους Σελιτσανιώτες και τους προσκυνητές μέγα γεγονός, αλλά και για τους διάσημους Σελιτσανιώτες που πρόφεραν στη χώρα από διάφορα μετερίζια, της πολιτικής, της επιστήμης, των τεχνών, του αθλητισμού, όπως ο Γιάννης Φλώρος, ο Αγαμέμνονας Μπλάνας, ο Σπύρος Κολοκοτρώνης, ο Ρίζος Λέλλης, ο Ρίζος Κομήτσας, ο Κώστας Νασίκας και άλλοι.

Ένα βιβλίο, με μνήμες τραγικές, από την περίοδο του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου, της Κατοχής, της Αντίστασης και του Εμφυλίου.

Πυκνό, εμπεριστατωμένο, γραμμένο με αγάπη και μεράκι, για τον τόπο, την παράδοση, την ιστορία.

Διαβάζοντας το βιβλίο του Στέλιου, μπορούμε να συνειδητοποιήσουμε βαθύτερα τα κακά του πολέμου και τα καλά της ειρήνης, τη σημασία που έχει το παρελθόν για το παρόν και το μέλλον και την αξία της προσωπικής μαρτυρίας.

Τον συγχαίρω και του εύχομαι να συνεχίσει να γράφει και να καταγράφει.

Εξάλλου, σύμφωνα με τον Βενιαμίν Φραγκλίνο, πρέπει, είτε να γράψουμε κάτι που αξίζει να διαβαστεί, είτε να κάνουμε κάτι που αξίζει να γραφτεί.

Ε, λοιπόν, η “Ζωντανή μνήμη” του Στέλιου Τσιανίκα, αξίζει να διαβαστεί!

11-01-2023
Πράσινο φως για την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων στην πόλη της Λάρισας
 • Εντάχθηκε στις πρώτες χρηματοδοτήσεις αστικών αναπλάσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης η πρόταση του Δήμου Λαρισαίων
 • Απ. Καλογιάννης: Μια ακόμα μεγάλη παρέμβαση με αναπτυξιακή προοπτική για την πόλη μας

Αναψε και τυπικά, το πράσινο φως για την υλοποίηση του μεγάλου έργου του Δήμου Λαρισαίων για την ενοποίηση αρχαιολογικών χώρων και σημείων πολιτιστικού ενδιαφέροντος στην πόλη της Λάρισας, μετά τη δημοσίευση της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Το έργο έχει προϋπολογισμό 8,5 εκατ. ευρώ περίπου και χρηματοδοτείται με 8 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και τα υπόλοιπα χρήματα θα καλυφθούν από ίδιους πόρους του Δήμου Λαρισαίων, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόταση του Δήμου περιλαμβάνεται στις πρώτα έντεκα (11) έργα αστικών αναπλάσεων που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Οι κύριες παρεμβάσεις που θα υλοποιηθούν αφορούν στην ενοποίηση αρχαιολογικών χώρων και σημείων ενδιαφέροντος στον ευρύτερο κεντρικό τομέα της πόλης : από το Μύλο του Παππά, τα δυο Αρχαία Θέατρα της πόλης, τα μνημεία στον λόφο του Φρουρίου μέχρι και το κτίριο Μουσών, όπου θα λειτουργήσει το Μουσείο Πόλης. Επίσης στην ίδια εγκεκριμένη πρόταση περιλαμβάνεται και η την παρέμβαση στην περιοχή του μνημείου του Ιπποκράτη με την δημιουργία βοτανικού κήπου στο Αλκαζάρ, παρεμβάσεις στο πάρκο Αλκαζάρ με ανακατασκευή της λίμνης, προμήθεια αστικού εξοπλισμού κ.α.

Με την έργο της ενοποίησης θα διευκολύνεται η επίσκεψη στους ανασκαμμένους και ορατούς αρχαιολογικούς χώρους, στα σωζόμενα κτιριακά κατάλοιπα των διαφόρων εποχών καθώς επίσης και σε σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος.

Η εν λόγω διαδρομή περιλαμβάνει τα εξής σημεία:

 1. Γενί Τζαμί στην ανατολική άκρη της πλατείας Μπλάνα, στη συμβολή των οδών Αμαλίας και 31ης Αυγούστου.
 2. Παλαιοχριστιανικά Λουτρά και Ιουστινιάνειο τείχος επί της πλατείας Μπλάνα.
 3. Μπαϊρακλί Τζαμί επί της οδού Παπαφλέσσα
 4. Οθωμανικό Λουτρό επί της οδού Βενιζέλου και Φιλλελήνων
 5. Α΄ Αρχαίο Θέατρο επί της οδού Βενιζέλου
 6. Ρωμαϊκή Δεξαμενή στο εσωτερικό οικοδομικού τετραγώνου μεταξύ των οδών Ηφαίστου, Μανωλάκη και Απόλλωνος
 7. Β’ Αρχαίο Θέατρο Β επί των οδών Εργατικής Πρωτομαγιάς και Ταγματάρχου Βελισσαρίου.
 8. Παλαιοχριστιανική Βασιλική Αγ. Αχίλλειου στο λόφο του Φρουρίου.
 9. Παλαιοχριστιανικά Λουτρά στο λόφο του Φρουρίου
 10. Μπεζεστένι στο λόφο του Φρουρίου
 11. Βυζαντινός Ναός και Ταφές στο λόφο του Φρουρίου
 12. Αφιερωματική Στήλη επί της οδού Δήμητρας
 13. Ρωμαϊκός Δρόμος και Ιουστινιάνειο προτείχισμα επί της οδού Νίκης
 14. Ιουστινιάνειο τείχος στη συμβολή των οδών Αλ. Παπαναστασίου και Κύπρου
 15. Μουσείο πόλης (κτίριο Μουσών) επί της οδού Παλαιστίνης
 16. Μύλος του Παππά επί της οδού Γεωργιάδου

Όπως τονίζεται στο κείμενο της μελέτης, ο Δήμος Λαρισαίων θα αναδείξει το φυσικό χαρακτήρα του χώρου ανάπλασης, θα αναζωογονήσει το ενδιαφέρον για τη μακρά και πλούσια ιστορία της περιοχής και θα δημιουργήσει υποδομές για δραστηριότητες ψυχαγωγίας και εκπαίδευσης. Παράλληλα, στόχος είναι η ανάπτυξη του τουρισμού και η ανάδειξη των αναπτυξιακών δυνατοτήτων του Δήμου, ώστε να ωφεληθεί η τοπική οικονομία με όραμα την τοπική ανάπτυξη μέσα σε ένα πλαίσιο προγραμματισμού και εφαρμογής καινοτόμων ιδεών και πρακτικών.

Στην ουσία, με την υλοποίηση των έργων ο κεντρικός τομέας της πόλης θα μετατραπεί, κατά κάποιο τρόπο, σε ένα ανοικτό πάρκο αρχαιολογικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Όπως τονίζεται στην μελέτη, «η διαδικασία της ανάγνωσης της παλαιάς πόλης σε διάφορες περιόδους απαιτεί μα μεθοδολογία. Οι επισκέπτες που την περιηγούνται και κατά συνέπεια αναγνώστες της ιστορίας, πρέπει να διευκολύνονται μεθοδολογικά. Η περιήγηση και η ανάγνωση πρέπει να έχει αρχή, μέση και τέλος. Έτσι επιβάλλεται η νοητή σύνδεση των χώρων με τη μορφή της ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων. Ενοποίηση μεταφορικά, ώστε να κλείνει το παζλ και να περιέχει ένα νόημα.»

Για τη διευκόλυνση της περιήγησης και τη διασύνδεση των αρχαιολογικών και πολιτιστικών σημείων, θα χρησιμοποιηθούν οδοί διαφόρων μορφών του κέντρου της πόλης της Λάρισας οι οποίοι γενικά ανήκουν σε δύο μεγάλες κατηγορίες:

 • οδοί οι οποίοι έχουν ανακατασκευαστεί στο πρόσφατο παρελθόν
 • οδοί οι οποίοι δεν έχουν ανακατασκευαστεί και απαιτούν εργασίες ανακατασκευής

Ποιοι δρόμοι θα ανακατασκευαστούν

Στις οδούς που έχουν ανακατασκευαστεί οι εργασίες διασύνδεσης αφορούν την τοποθέτηση σήμανσης πάνω στα πεζοδρόμια και στους πεζοδρομημένους δρόμους ώστε να διευκολύνεται η πορεία περιήγησης, ενώ μπροστά σε κάθε αρχαιολογικό μνημείο θα τοποθετείται ένα σήμα που θα δηλώνει τη στάση του μνημείου.

Η μελέτη προβλέπει και εργασίες αναμόρφωσης σε διάφορους δρόμους που οδηγούν στα σημεία ενδιαφέροντος.

Ειδικότερα, παρεμβάσεις θα γίνουν σε αρτηρίες – συλλεκτήριους δρόμους και ειδικότερα σε τμήματα των οδών Ταγματάρχου Βελισσαρίου, Κενταύρων, Μανωλάκη, Γεωργιάδου, (Ολύμπου - Ξάνθου) μήκους 210 μ.

Σε δρόμους ήπιας κυκλοφορίας με ενιαίο οδόστρωμα θα μετατραπούν τμήματα των οδών: Μελετίου, Εργατικής Πρωτομαγιάς, Ταγματάρχου Βελισαρίου, Παλαιστίνης, Ηφαίστου, Δήμητρας, ενώ τέλος, θα πεζοδρομηθεί με ενιαίο οδόστρωμα το τμήμα της οδού Νίκης, από τη Δήμητρας μέχρι την Ολύμπου.

Απ. Καλογιάννης: Υλοποιούμε μια ακόμα μεγάλη παρέμβαση για την πόλη της Λάρισας

Σε δήλωση του ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης, σημειώνει τα εξής: «Ένα ακόμα μεγάλο έργο, μια ακόμα μεγάλη παρέμβαση παίρνει το δρόμο της υλοποίησης. Η ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων και των σημείων πολιτιστικού ενδιαφέροντος και η δημιουργία πολιτιστικής διαδρομής, απ΄ όπου οι επισκέπτες θα ενημερώνονται για την πλούσια και μακρά ιστορία της πόλης μας, αποτελούσε διαχρονικό θέμα συζήτησης φορέων και συλλόγων της Λάρισας. Ολοι αντιλαμβανόμαστε την ιδιαίτερη σημασία της παρέμβασης και τις αναπτυξιακές δυνατότητες που ανοίγονται για την πόλη, συμπληρωματικά με τις άλλες μεγάλες παρεμβάσεις που συνεχίζουμε να υλοποιούμε.

Μαζί με το έργο της ενοποίησης, θα γίνουν παρεμβάσεις στο Μνημείο του Ιπποκράτη, θα δημιουργηθεί ο βοτανικός κήπος με τα φυτά του Ιπποκράτη, ενώ θα γίνουν και παρεμβάσεις στο πάρκο Αλκαζάρ, όπου μεταξύ άλλων θα ανακατασκευαστεί πλήρως και η λίμνη του πάρκου.

Εκφράζω την ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι η πρόταση του Δήμου Λαρισαίων περιλαμβάνεται στο πρώτο πακέτο με έργα αστικών αναπλάσεων που υλοποιεί το Ταμείο Ανάκαμψης στην χώρα. Αυτό προφανώς δεν είναι τυχαίο. Καταδεικνύει την ιδιαίτερα επίμονη και σκληρή δουλειά των στελεχών της δημοτικής αρχής και τις δυνατότητες του υπηρεσιακού μηχανισμού του Δήμου Λαρισαίων. Ευχαριστώ θερμά όλους όσους εργάστηκαν για την ιδιαίτερα θετική και σημαντική εξέλιξη για το Δήμο μας.

11-01-2023
Διεύθυνση Αμαξοστασίου - Κατάθεση προσφορών διαφόρων υλικών και υπηρεσιών

Για το κείμενο της πρόσκλησης, πατήστε ΕΔΩ

11-01-2023
Διεύθυνση Αμαξοστασίου - Κατάθεση προσφορών ανταλλακτικών

Για το κείμενο της πρόσκλησης, πατήστε ΕΔΩ

11-01-2023
Ξαναβγαίνουν τα μπουλούκια! - Κάλεσμα συμμετοχής από την Αντιδημαρχία Πολιτισμού

Με μπουλούκια θα γιορταστούν οι φετινές Αποκριές στη Λάρισα, μετά από δυο χρόνια πανδημίας και απαγορεύσεων, τους περίφημους θιάσους μεταμφιεσμένων που συνοδεύουν μουσικοί με γκάιντες, νταούλια, κλαρίνα, κιθάρες και βιολιά και ξεσηκώνουν την πόλη με τα τραγούδια τους, τους αστεϊσμούς και τις αθυροστομίες τους, σκορπώντας κέφι και χαρά!

Το Σάββατο της Τρανής Αποκριάς (25 Φεβρουαρίου 2023) θα αναβιώσουν τα «μπουλούκια» καρναβαλιστών, εκδήλωση που πραγματοποιείται από το 2015, από την Αντιδημαρχία Πολιτισμού & Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων σε συνεργασία με πολιτιστικούς συλλόγους της περιοχής.

Ξεκινώντας από διαφορετικά σημεία – γειτονιές, τραγουδώντας και χορεύοντας, τα μπουλούκια κάνουν μια στάση στην πλατεία Ταχυδρομείου για να καταλήξουν στην Κεντρική πλατεία όπου στήνεται μεγάλο παραδοσιακό αποκριάτικο γλέντι.

Μέχρι δε, να φτάσουν στην Κεντρική πλατεία, στις στάσεις που κάνουν σε πεζόδρομους και πλατείες, παρουσιάζουν χορούς και αναπαραστατικά έθιμα (η απαγωγή της νύφης, γαϊτανάκι, καμήλα κλπ).

Όσοι σύλλογοι επιθυμούν να συμμετέχουν στο δρώμενο, ή έχουν να προτείνουν κάτι επιπλέον που θα εμπλουτίσει τη διοργάνωση, μπορούν να δηλώσουν την πρόθεσή τους ή να καταθέσουν την πρότασή τους μαζί με τα στοιχεία τους, στα γραφεία της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού στον Μύλο του Παππά (κεντρικό κτήριο – ισόγειο), στο τηλέφωνο 2410 614449 και στο e-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., μέχρι την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2023, καθημερινές από 10:00 – 13:00.

 

10-01-2023
Μια χορεύτρια κι ένα ψαράκι στο Κουκλοθέατρο στον Μύλο

Ο Δημοτικός Κουκλοθίασος Τιριτόμπα ξεκινά τη νέα χρονιά με τον καλλιτεχνικό του προγραμματισμό που περιλαμβάνει νέες παραστάσεις παραγωγής Τιριτόμπα, παραστάσεις για σχολεία, φιλοξενία θιάσων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, διοργάνωση εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Κουκλοθεάτρου και του 8ου Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου Λάρισας, εκπαιδευτικών σεμιναρίων, ξεναγήσεων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων στο Μουσείο Κούκλας.

Μέσα από πληθώρα εκδηλώσεων, μικροί και μεγάλοι έρχονται σε επαφή με την τέχνη του κουκλοθεάτρου πηγαίνοντάς την ένα βήμα παραπέρα. Εξάλλου, η πόλη μας, με τον Δημοτικό Κουκλοθίασο Τιριτόμπα πρωτοστατεί στην εξέλιξη της τέχνης στην Ελλάδα από το 1984 μέχρι και σήμερα.

Ποδαρικό στο Κουκλοθέατρο στον Μύλο, φέτος θα κάνουν δύο εξαιρετικές ομάδες με πολύχρονη εμπειρία στον χώρο του θεάτρου, του θεάτρου σκιών και του θεάτρου κούκλας με δύο παραστάσεις που δεν πρέπει να χάσει κανείς!

"Κουκλοποιήματα, στου χορού τα βήματα" από την ομάδα ΑΝΤΑΜΑΠΑΝΤΑΧΟΥ

Μια ιστορία αρχινά με κόλπα μαγικά.
Με τη φαντασία για οδηγό σ' ένα θέατρο παλιό.
Από ανέμους ρημαγμένο, κι από ανθρώπους ξεχασμένο.
Απ' όλους ; Όχι.

Η καρδιά μιας κοπέλας ξαγρυπνά, τις παλιές του δόξες, ονειρεύεται ξανά.
Μια ιδέα έχει τολμηρή. Να χορέψει, λέει, πάνω στη σκηνή.
Μόνο η επιθυμία όμως δεν αρκεί. Μέσα απ' τα ερείπια, ζωή να γεννηθεί.
Χρειάζεται δουλειά και πείρα αρκετή. Μια είναι η λύση!

Την υπόθεση να πάρει..η Ζιζέλ απ' το Παρίσι.

Η ιστορία μιας χορεύτριας που λαχταρά να χορέψει σε αληθινό θέατρο αλλά δίχως να έχει τα απαραίτητα, σκηνή, φώτα, μουσική, κοστούμι, ούτε καν χορογραφία.

Διαδραστική παράσταση κουκλοθεάτρου.
Ενεργοί θεατές τα ίδια τα παιδιά, καλούνται να βρουν λύσεις στα προβλήματα της μικρής μας χορεύτριας. και βοηθούν στην εξέλιξη της δράσης.

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σύλληψη ιδέας: Ελένη Γιαννακοπούλου, Ελένη Παναγιώτου, Νίκος Τόμπρος
Κείμενο: Nίκος Τόμπρος, Μιράντα Βατικιώτη
Σκηνοθεσία: Νίκος Τόμπρος (θέατρο μαριονέτας ΑΝΤΑΜΑΠΑΝΤΑΧΟΥ)
Αφήγηση-εμψύχωση: Eλένη Γιαννακοπούλου, Ελένη Παναγιώτου
Κατασκευές : Θέατρο μαριονέτας ANTAMAΠANTAXOY
Επιμέλεια κειμένου: Μιράντα Βατικιώτη
Κοστούμια: Όλγα Γερογιαννάκη

Ηλικίες: 4+
Σάββατο 21 Ιανουαρίου στις 18.00 & Κυριακή 22 Ιανουαρίου στις 12.00
Κρατήσεις θέσεων 2410251657 & 6989460969 ή αποστολή μηνύματος στο FB Messenger Δημοτικός Κουκλοθίασος Τιριτόμπα
Είσοδος 5€

«Το μαύρο ψαράκι» από την ομάδα Αστροναύτες

Το παραμύθι του μεγάλου Ιρανού παιδαγωγού και συγγραφέα Σαμάντ Μπεχραγκί, αφηγείται τις περιπέτειες που περνάει ένα ψάρι «του γλυκού νερού» μέχρι να φτάσει στον ωκεανό.

Ποιους κινδύνους συναντάει; Πως αντιμετωπίζει τους φόβους του; Πώς βρίσκει τον τρόπο να ακολουθήσει το όνειρό του;

Με φαντασία, χιούμορ, γρήγορες εναλλαγές και πρωτότυπη μουσική αναπαρίσταται ένα αλληγορικό απολαυστικό ταξίδι.

Το μαύρο ψαράκι επεξεργάζεται τις ιδέες της ελευθερίας, του ηρωισμού και της ανεξαρτησίας με στόχο να φωτιστούν οι απαραίτητες αξίες της ζωής χωρίς δογματισμούς ή υπερβολές.

Η παράσταση συνδυάζει πρωτότυπα τον θεατρικό διάλογο με το θέατρο σκιών και τις κούκλες. Η εναλλαγή θεατρικών μέσων έχει αισθητικό αλλά και παιδαγωγικό αποτέλεσμα, καθώς εισάγει τα παιδιά σε ποικίλους τρόπους της
αφήγησης και της χρήσης της γλώσσας μέσα από τη θεατρική εμπειρία.

 

 

 

Ηλικίες: +3 έως 103!
Θεατρική διασκευή/Σκηνοθεσία: Ντίνος Ποντικόπουλος
Σκηνική επιμέλεια, κούκλες: Ολυμπία Σιδερίδου
Ηθοποιοί:, Φρόσω Ζαγοραίου και Ντίνος Ποντικόπουλος
Μουσική επιμέλεια: Βασίλης Εφραιμίδης

Παραστάσεις:
Σάββατο 28 Ιανουαρίου στις 18:00 & Κυριακή 29 Ιανουαρίου στις 12:00
Κρατήσεις θέσεων 2410251657 & 6989460969 ή αποστολή μηνύματος στο FB Messenger Δημοτικός Κουκλοθίασος Τιριτόμπα
Είσοδος 5€

 

10-01-2023
Πρωτάθλημα Μπάσκετ Εργαζομένων - Συγκέντρωση των υπευθύνων

Την Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2023 και ώρα 12.00 θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη συγκέντρωση των υπευθύνων για το πρωτάθλημα Μπάσκετ των Εργαζομένων στο ¨Χατζηγιάννειο ¨ Πνευματικό κέντρο (Ρούσβελτ 59-ισόγειο).
Κατά την διάρκεια της συγκέντρωσης θα ακουσθούν εισηγήσεις για την καλύτερη διοργάνωση του πρωταθλήματος, θα συγκροτηθούν οι όμιλοι και θα ορισθεί ημερομηνία έναρξης των αγώνων.
Παρακαλούνται οι υπεύθυνοι των ομάδων να προσκομίσουν τις δηλώσεις συμμετοχής, τις καταστάσεις αθλητών και τις ιατρικές βεβαιώσεις.
Για την κλήρωση του πρωταθλήματος οι ομάδες χωρίσθηκαν σε «γκρουπ» δυναμικότητας, σύμφωνα με τη κατάταξη του τελευταίου πρωταθλήματος.

Η παρουσία των υπευθύνων των ομάδων κρίνεται απαραίτητη.

Το πρωτάθλημα Μπάσκετ Εργαζομένων διοργανώνεται για 37η χρονιά από τον Δήμο μας, από το Τμήμα Αθλητισμού της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Λάρισας (ΔΗ.Κ.Ε.Λ.)

Για περισσότερες πληροφορίες στη γραμματεία του Τμήματος Αθλητισμού τηλ. 2410-235260 κ. Καταραχιά Βασίλη.

10-01-2023
Ομιλία δημάρχου Λαρισαίων Απ. Καλογιάννη για την Τ.Α. και το Δήμο Λαρισαίων

Ανοικτή εκδήλωση με θέμα «Τοπική Αυτοδιοίκηση και προκλήσεις της νέας περιόδου. Το χθες, το σήμερα και το αύριο το Δήμου μας», διοργανώνει η δημοτική αρχή του Δήμου Λαρισαίων, την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2023, στις 7 μ.μ. στο ξενοδοχείο Διβάνι.

Ομιλητής στην εκδήλωση θα είναι ο δήμαρχος Λαρισαίων και μέλος του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ Απόστολος Καλογιάννης.

10-01-2023
Διεύθυνση Αμαξοστασίου - Κατάθεση προσφορών ανταλλακτικών

Για το κείμενο της πρόσκλησης, πατήστε ΕΔΩ

Διαβάστε περισσότερα...

Επικοινωνία

ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ
Ίωνος Δραγούμη 1
Τ.Κ. 41222

Τηλ. Κέντρο: 2413 500 200
Fax: 2410 250 372
E-mail: protokolo@larissa.gov.gr

Σχετικά

diavgeia m1

kairos 1

© 2016 Δήμος Λαρισαίων | Όροι Χρήσης | Προσωπικά Δεδομένα | Πολιτική Cookies | Ανάπτυξη ITBIZ.gr