sandal logo

poli 12
 • Home
 • Ενημέρωση

Νέα

Όλες οι Πρόσφατες Ανακοινώσεις

Κοινωνικός Διαμοιρασμός :

Όλες οι Πρόσφατες Ανακοινώσεις

26-09-2022
“Νέκυια” στο Μουσείο Σιτηρών και Αλεύρων. Τελευταία ξενάγηση και δύο εργαστήρια

Μια τελευταία ξενάγηση. την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου στις 19:00 και δύο εργαστήρια, ένα για παιδιά και ένα για ενήλικες, το Σαββατοκύριακο 1 και 2 Οκτωβρίου από 10:00-12:00, θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο της έκθεσης “Νέκυια”, που διοργανώθηκε τον περασμένο Ιούλιο από το Πανθεσσαλικό Φεστιβάλ Ποίησης και παρουσιάζεται στο Μουσείο Σιτηρών και Αλεύρων μέχρι τις 2 Οκτωβρίου.

Η “Νέκυια” αποτελεί μια εικαστική ραψωδία για την κλιματική κρίση, όπου ένας χορός 15 “ερμηνευτών” τη σχολιάζει με μια, ετερόκλητα, συλλογική φωνή.

Η έκθεση μεταμοντέρνας τέχνης παρουσιάζεται μέσα σ' ένα μουσείο που από την πρώτη στιγμή εντός του, το βλέμμα συναντά τη μηχανή. Εργαλεία δηλαδή του ανθρώπου που δημιουργήθηκαν για τη διευκόλυνση της δικής του ζωής, αδιαφορώντας για τα υπόλοιπα πλάσματα αυτού του κόσμου.

Στον χώρο του Μουσείου Σιτηρών και Αλεύρων στον Μύλο του Παππά, στέκουν επιβλητικά, μόνιμα εκτεθειμένα, κουφάρια της ανθρώπινης επινόησης. Ανάμεσά τους αναδύονται 15 κραυγές εικαστικού λόγου.

Η έκθεση χαρακτηρίζεται από μια ακανόνιστη αισθητική, από μια αλλόκοτη ένταση μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας, μεταξύ επιφάνειας και τρισδιαστατικότητας.

Σύλληψη & Επιμέλεια: Αντιγόνη Καψάλη, Εικαστικός / Ιστορικός Τέχνης.

Συμμετέχουν οι εικαστικοί: Δαλάκα Αλεξάνδρα, Διαμαντή Άρτεμις + Δουλούδης Κωνσταντίνος, Εξάρχου Δήμητρα, Κυριαζή Έλλη, Λαγού Μαρία, Μάτας Νίκος, Μπλιάτσου Γεωργία, Παναγιώτου Μαρία, Παπατζέλου Αθανασία, Παπατζέλου Μαρία, Σαρλή Ελένη, Τσιάτσιου Θεοδώρα, karl grumpe + rene p.g.

Tο πρόγραμμα των δράσεων:

30/09/2022 -19:00 Ανοιχτή ξενάγηση στην περιοδική έκθεση από την επιμελήτρια της έκθεσης Α. Καψάλη.

01/10/2022 - 10:00-12:00 Εικαστικό workshop για παιδιά ηλικίας 6-12 ετών “Τα τελευταία γενέθλια της γης”.
Απαραίτητες οι δηλώσεις συμμετοχής.

02/10/2022 - 10:00-12:00 Workshop εννοιολογικής τέχνης για ενήλικες “Νέκυια: Μικρογραφίες καταστροφής ”.
Απαραίτητες οι δηλώσεις συμμετοχής.

Σχεδιασμός εννοιολογικού και εικαστικού Workshop: Αντιγόνη Καψάλη.
Στην υλοποίηση των workshop συμμετέχουν οι εικαστικοί: Αλεξάνδρα Δαλακα, Μαρία Παναγιώτου, Θεοδώρα Τσιάτσιου, Μαρία Λαγού, Αθανασία Παπατζέλου, Δήμητρα Εξάρχου Αντιγόνη Καψάλη.

Η είσοδος σε όλες τις δράσεις είναι ελεύθερη.

Ωράριο λειτουργίας Μουσείου Σιτηρών και Αλεύρων: Τρίτη-Κυριακή 10:00-14:00 και Τετάρτη-Παρασκευή 18:00-21:00
Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: 2410 530083.

26-09-2022
Μέχρι τις 30/9 οι εγγραφές και μετεγγραφές στο Β΄ και Γ΄ έτος της Ανώτερης Σχολής Χορού

Έως και την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου γίνονται δεκτές οι αιτήσεις εγγραφής και μετεγγραφής για το Β’ και Γ’ Έτος σπουδών των Ανωτέρων Σχολών Χορού (π.δ.372/83).

Η Ανώτερη Σχολή Χορού Δήμου Λαρισαίων, εκπαιδευτικό ίδρυμα υπό την εποπτεία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, ιδρύθηκε το 1997 συμβάλλοντας στην αποκέντρωση της επαγγελματικής χορευτικής παιδείας και της καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Η φοίτηση είναι τριετής και υποχρεωτική και οι απόφοιτοι/απόφοιτες λαμβάνουν Δίπλωμα Καθηγητή/Καθηγήτριας Χορού ή Πτυχίο Χορευτή/Χορεύτριας.

Το πρόγραμμα σπουδών περιλαμβάνει:

 • ΚΥΡΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ
  Κλασικός Χορός, Σύγχρονος Χορός, Ρυθμική, Θεωρία και ανάλυση τεχνικής Κλασικού και Σύγχρονου Χορού, Διδασκαλία.
 • ΔΕΥΤΕΡΕΥΟΝΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ
  Μουσική, Εφαρμοσμένη Ανατομία και Μυολογία, Ιστορικοί και Θεατρικοί Χοροί, Ρεπερτόριο, Ελληνικοί Χοροί, Ιστορία Χορού, Αυτοσχεδιασμός και Στοιχεία Χορογραφίας, Παιδαγωγική Ψυχολογία.

Πληροφορίες: Γεωργιάδου 53 (Μύλος του Παππά), τηλέφωνο επικοινωνίας:2410256464
e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

26-09-2022
Δράσεις του Λαογραφικού Μουσείου για την άνοια

Την Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ, στις 21 Σεπτεμβρίου, το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας, γι' ακόμη μια φορά βγήκε εκτός των τειχών και συμμετείχε στις παράλληλες δράσεις που διοργάνωσε το Κέντρο Ημέρας Άνοιας Λάρισας – Ε.Π.Α.Ψ.Υ. στην πλατεία Ταχυδρομείου.

Σκοπός των δράσεων ήταν η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση του συνόλου της κοινωνίας σχετικά με την άνοια, η ενδυνάμωση και η ανάπτυξη θετικού κοινωνικού κλίματος, καθώς και η καταπολέμηση του στίγματος και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Η πρωινή δράση αφορούσε εικαστικό εργαστήρι όπου συμμετείχαν οι μαθητές της ΣΤ΄ τάξης του 3ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας.

Τα παιδιά αφού πρώτα ενημερώθηκαν και συζήτησαν εποικοδομητικά με τους υπευθύνους σχετικά με το πώς μπορούμε να συμβάλλουμε στην αντιμετώπιση της άνοιας και να υποστηρίξουμε άτομα που πάσχουν από Αλτσχάιμερ, εμπνεύστηκαν μέσω της δημιουργικής διαδικασίας και της χρήσης της φαντασίας τους και προχώρησαν στην κατασκευή αναμνηστικών καρτών με εικόνες εμπνευσμένες από αντικείμενα της Μόνιμης Συλλογής του Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας.

Στις κάρτες έγραψαν ευχές κι αφιερώσεις με ενθαρρυντικά μηνύματα για τους ανθρώπους που πάσχουν από άνοια.

Το μήνυμα της δράσης ήταν ότι η πρόληψη της νόσου, η ενημέρωση και η υποστήριξη των ατόμων με άνοια είναι υπόθεση όλων μας.
Τους μαθητές συνόδευαν οι εκπαιδευτικοί κ. Ανδρέας Τσιρίκος, υποδιευθυντής, και ο κ. Γιάννης Καραδήμος.

Η απογευματινή δράση αφορούσε ανοιχτό εικαστικό εργαστήρι για ενήλικες και άτομα με άνοια, κατά το οποίο, μέσω της ανταλλαγής ιδεών και της δημιουργικής σκέψης, επικοινώνησαν και εκφράστηκαν καλλιτεχνικά.
Όλοι μαζί ενεπλάκησαν στη δράση και επικοινωνώντας μεταξύ τους, δημιούργησαν και εκφράστηκαν καλλιτεχνικά από κοινού με τη δημιουργία ευχετήριων καρτών.

Η δράση εμψυχώθηκε από την νευρολόγο κ. Ευαγγελία Πανταζή, την διευθύντρια του Μουσείου κ. Φανή Καλοκαιρινού, την κοινωνική λειτουργό κ. Μαρία Τζιάρτα, τη νοσηλεύτρια κ. Μαρία Παπαδοπούλου και το προσωπικό του Λαογραφικού Μουσείου.

Στη δράση παραβρέθηκε ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού κι Επιστημών κ. Πάνος Σάπκας. Η δράση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Μήνα Αλτσχάιμερ.

23-09-2022
Έξαρση φαινομένου αντικανονικής απόθεσης ογκωδών απορριμμάτων και υπολειμμάτων εργασιών ανακαίνισης
 • Ανεπίτρεπτη η εναπόθεση εργασιών ανακαίνισης (κουφώματα, είδη υγιεινής κλπ) σε δημόσιο χώρο

 • Ογκώδη απορρίμματα και μπάζα σε συσκευασίες, αποθέτονται μόνο σε συνεννόηση με την Υπηρεσία Καθαριότητας και Ανακύκλωσης

Τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται το φαινόμενο της προκλητικής απόθεσης ογκωδών αντικειμένων σε διάφορα σημεία στην πόλη. Αποτελεί μεγάλο πρόβλημα για την καθαριότητα των δημόσιων χώρων, η εναπόθεση υλικών από ανακαινίσεις του προγράμματος «Εξοικονομώ», κατεδαφίσεις και άλλες οικοδομικές εργασίες, σε πεζοδρόμια και κοινόχρηστους χώρους ή δίπλα σε κάδους.

Πρόκειται για ενέργειες που δεν επιτρέπονται, αφού σύμφωνα με τον κανονισμό τα μπάζα θα πρέπει να τοποθετούνται σε μικρά τσουβάλια και μέχρι συγκεκριμένο αριθμό (10-15) αφού φυσικά προηγηθεί συνεννόηση με την Υπηρεσία Καθαριότητας και Περιβάλλοντος. Φυσικά δεν νοείται η εναπόθεση σε δημόσιο χώρο, ειδών υγιεινής, κουφωμάτων και υπολειμμάτων ανακαίνισης. Τέτοιες ενέργειες προκαλούν προβλήματα στη λειτουργία και την εικόνα της πόλης.

Η αρμόδια Υπηρεσία Καθαριότητας και Ανακύκλωσης πραγματοποιεί σε καθημερινή βάση δρομολόγια για την συγκέντρωση ογκωδών απορριμμάτων. Με την ευκαιρία υπογραμμίζεται ότι η αποκομιδή των ογκωδών απορριμμάτων, γίνεται ακόμα πιο δύσκολη όταν αυτά αποθέτονται σε στενούς δρόμους στο κέντρο ή τις συνοικίες, αφού παρατηρούνται προβλήματα στην προσέγγιση των σημείων από τα μεγάλα φορτηγά και μηχανήματα της υπηρεσίας.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα ισχύοντα από τη νομοθεσία και τους κανονισμούς λειτουργίας των υπηρεσιών, οι συμπολίτες που πρόκειται να κατεβάσουν ογκώδη απορρίμματα, θα πρέπει να επικοινωνούν με το Δήμο Λαρισαίων, προκειμένου να υπάρξει συνεννόηση για τον χρόνο αποκομιδής.

Ειδικά στην συγκεκριμένη περίοδο, λόγω της αυξημένων αναγκών που παρατηρούνται από ανακαινίσεις , η συνεννόηση με την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου είναι επιβεβλημένη.

Σημειωτέον ότι από τις μέχρι σήμερα τα αιτήματα στην υπηρεσία για ογκώδη, κλαδιά και μπάζα ανέρχονται σε 11.410 και έχουν ολοκληρωθεί τα 11.027, εκ των οποίων πάνω από 55% αφορούν διαχείριση ογκωδών.

Οι υποχρεώσεις των πολιτών στις οποίες οφείλουν να συμμορφώνονται:

Να μην εναποθέτουν ογκώδη αντικείμενα στο πεζοδρόμιο ή σε κοινόχρηστους χώρους, ή σε σημεία που εμποδίζουν την κυκλοφορία πεζών ή οχημάτων ή όπου είναι δυσχερής η αποκομιδή τους (όπως π.χ. σε γωνίες δρόμων, σε σηματοδότες κυκλοφορίας, σε διαβάσεις πεζών, σε ράμπες Α.Μ.Ε.Α., σε στάσεις λεωφορείων, σε ράμπες ασθενοφόρων, σε πυροσβεστικούς κρουνούς, σε χώρους όπου ενδέχεται να δημιουργήσουν προβλήματα ασφαλείας), αλλά να τοποθετούν αυτά σε σημεία που προκαλούν τη μικρότερη δυνατή όχληση στους δημότες και στις υπηρεσίες καθαριότητας.

Για τη συγκεκριμένη συνεννόηση οι συμπολίτες πρέπει να επικοινωνούν με τη Διεύθυνση Καθαριότητας και Ανακύκλωσης στο τηλέφωνο 2410.680.200

Επίσης σε περίπτωση που υπάρχουν εκτεθειμένα ογκώδη αντικείμενα οι συμπολίτες μπορούν να επικοινωνούν είτε στη Διεύθυνση Καθαριότητας, είτε στο Γραφείο Πολιτών του Δήμου Λαρισαίων 2413.500.400, είτε κάνοντας χρήση της εφαρμογής Novoville από το κινητό τους τηλέφωνο.

Για άλλη μια φορά επισημαίνεται ότι η τήρηση της καθαριότητας της πόλης είναι υπόθεση και των πολιτών.

23-09-2022
Έναρξη λειτουργίας της απογευματινής ζώνης των παιδικών σταθμών του Δήμου Λαρισαίων

Από την Αντιδημαρχία Διοίκησης, Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης και τη Διεύθυνση Παιδείας, του Δήμου Λαρισαίων ανακοινώνεται ότι από τη Δευτέρα 26/9/2022 θα ξεκινήσει η λειτουργία της απογευματινής ζώνης στον 5ο Βρεφονηπιακό Σταθμό (Ρούσβελτ 46 τηλ. επικ. 2410 623082) με τη συμμετοχή δεκάδων παιδιών της πόλης.

Ο Δήμος Λαρισαίων, με συνέπεια και σεβασμό και κατανοώντας τις ανάγκες των συμπολιτών μας, συνεχίζει τη λειτουργία της απογευματινής ζώνης με την πεποίθηση ότι συμβάλλει στη στήριξη των οικογενειών που έχουν ανάγκη.

Το ωράριο λειτουργίας είναι 16:45 μ.μ. έως 21:15 μ.μ. και κατά τη διάρκεια παραμονής τους τα παιδιά απασχολούνται δημιουργικά με τις πιο σύγχρονες παιδαγωγικές μεθόδους που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της κάθε ηλικίας με στόχο την ολόπλευρη σφαιρική νοητική, συναισθηματική, κοινωνική και σωματική ανάπτυξή τους.

23-09-2022
Συνεδρίαση Οικονομικής Επιτροπής (ΔΙΑ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗΣ) Πέμπτη 29/09/2022, ώρα 13:00

Για το κείμενο της πρόσκλησης, πατήστε εδώ.

23-09-2022
Συνεδρίαση Επιτροπής Ποιότητας Ζωής (ΔΙΑ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗΣ) Τετάρτη 28/09/2022, ώρα 12:30

Για το κείμενο της πρόσκλησης, πατήστε ΕΔΩ.

23-09-2022
Διεύθυνση Αμαξοστασίου - Κατάθεση προσφορών ανταλλακτικών

Για το κείμενο της πρόσκλησης, πατήστε ΕΔΩ

23-09-2022
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΜΕΤΑΘΕΣΗΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ “ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΕΚΤΥΠΩΤΙΚΟΥ ΧΑΡΤΙΟΥ”

Νέα καταληκτική ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής προσφορών ορίζεται η 3η-10-2022, ημέρα Δευτέρα και ώρα 15:00 μ.μ.. Ορίζεται νέα ημερομηνία διεξαγωγής του Διαγωνισμού (ημ/νία ηλεκτρονικής αποσφράγισης) η 7η-10-2022, ημέρα Παρασκευή και ώρα 10:00 π.μ.

Διαβάστε την ανακοίνωση μετάθεσης της ημερομηνίας υποβολής προσφορών και διενέργειας του Διαγωνισμού "Προμήθεια εκτυπωτικού χαρτιού".

Διαβάστε διευκρινίσεις για το Διαγωνισμό "Προμήθεια εκτυπωτικού χαρτιού".

Δείτε το διορθωμένο φύλλο συμμόρφωσης.

-------

Διαβάστε το αρχικό άρθρο της Διακήρυξης του Διαγωνισμού.

 

23-09-2022
Οι Souled Out και η Αλεξάνδρα Σιετή στον 9ο Μύλο Παραστατικών Τεχνών

Η μουσική δεν θα μπορούσε να λείπει από τη φετινή 9η διοργάνωση του Μύλου Παραστατικών Τεχνών με θεματικό άξονα τη ΣΥΝΘΕΣΗ!

Οι Souled Out έρχονται για πρώτη φορά στη Λάρισα, στο πλαίσιο του φεστιβάλ που συνδιοργανώνει η Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών του Δ. Λαρισαίων και το ΣΜουΘ, για μια μοναδική συναυλία στη δροσιά του θερινού κινηματογράφου Σινέ Μύλος “Μπαρμπής Βοζαλής” στον Μύλο του Παππά, υποσχόμενοι στο κοινό ένα τεράστιο πάρτι, με καινούργιο δίσκο και το πιο χορευτικό soul, funk και disco πρόγραμμα!

Το πενταμελές συγκρότημα από τη Θεσσαλονίκη που έχει κερδίσει τις εντυπώσεις με εμφανίσεις σε όλη την Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό, μετά τα single τους “Let Me In Your Heart” και “Madness”, παρουσιάζουν τραγούδια από το πρώτο τους επερχόμενο άλμπουμ και υπόσχονται να μη σε αφήσουν να κάτσεις στην καρέκλα σου!

Οι Souled Out δημιουργήθηκαν το 2013 μέσα από την κοινή τους αγάπη για τη soul / r'n'b μουσική και έκτοτε εξερεύνησαν κάθε στέκι και venue με τη μουσική τους, αλλά και κάθε πτυχή της soul στα jamming sessions της μπάντας.

Μέσα στο αλλόκοτο 2020 αποφάσισαν να αποτυπώσουν τις δημιουργικές συνθέσεις της μπάντας στον πρώτο τους δίσκο που μόλις κυκλοφόρησε με τίτλο Sunny Side Up και με τη συγκλονιστική φωνή της frontwoman τους Αλεξάνδρας Σιετή, μας αποκαλύπτει τις διάφορες μουσικές του πτυχές μέσα από κάθε single που κυκλοφορεί.

Ημερομηνία: Σάββατο 24/09/22
Ώρα: 21:00
Χώρος: Θερινός κινηματογράφος “Μπαρμπής Βοζαλής”
Είσοδος: 2 ευρώ
Προπώληση: Connectiva, Βενιζέλου 133, καθημερινά 10:00-13:00 και στον χώρο της συναυλίας από τις 20:15.

22-09-2022
Στο φεστιβάλ των Φαρσάλων η Χορωδία «Ευεστώ»

Με μια επιτυχημένη εμφάνιση στο 19ο Χορωδιακό Φεστιβάλ Φαρσάλων, ένα θεσμό για την πόλη των Φαρσάλων και την ευρύτερη περιοχή, ξεκίνησε την φετινή καλλιτεχνική χρονιά η Χορωδία της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Πολιτικής Δήμου Λαρισαίων «Η Ευεστώ», το βράδυ της Παρασκευής 16 Σεπτεμβρίου 2022 με τη διοργάνωση του Δήμου Φαρσάλων, του Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού Κοινωνικής Προστασίας Αλληλεγγύης Δήμου Φαρσάλων (ΟΠΑΠΚΑ ΔΦ) και της Δημοτική Χορωδίας Φαρσάλων στο πλαίσιο των τριήμερων πολιτιστικών εκδηλώσεων της «15ης Γιορτής Χαλβά».

Περίπου 200 χορωδοί και μουσικοί ένωσαν τις φωνές τους σε μια γιορτή του πολιτισμού και ταξίδεψαν μελωδικά το κοινό στις μουσικές γειτονιές του κόσμου, που κατέκλυσε την πλατεία Δημαρχείου στο κέντρο της πόλης. Στη χορωδιακή συνάντηση πήραν μέρος τα σύνολα: Χορωδία Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Πολιτικής Δήμου Λαρισαίων «Η Ευεστώ», Χορωδία Ενηλίκων «Βελβεντινές φωνές» συλλόγου Φίλων της Μουσικής Βελβεντού Κοζάνης, Μικτή Χορωδία Δήμου Μεγαρέων Αττικής και η Δημοτική Χορωδία Φαρσάλων.

Η Χορωδία «Ευεστώ» παρουσίασε σε τετράφωνη επεξεργασία a capella και συνοδεία πιάνου ένα ευχάριστο πρόγραμμα με συνθέσεις Ελλήνων δημιουργών κερδίζοντας το παρατεταμένο χειροκρότημα του κοινού. Στο πιάνο συνόδευσε η καθηγήτρια πιάνου – μουσικοπαιδαγωγός κ. Έφη Φαρμάκη. Τη διδασκαλία και διεύθυνση της χορωδίας είχε ο μαέστρος Κωνσταντίνος Μάτης.
Την αποστολή συνόδευσαν ο αντιδήμαρχος Διοίκησης, Παιδείας και δια βίου Μάθησης Δήμου Λαρισαίων κ. Δημήτρης Δεληγιάννης και ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής κ. Σωτήρης Βούλγαρης.

Κατά την απονομή των αναμνηστικών, ο δήμαρχος Φαρσάλων κ. Μάκης Εσκίογλου συνεχάρη τους χορωδούς για την αξιόλογη ερμηνεία τους και επισήμανε τη σπουδαιότητα και τη συνεισφορά της μουσικής στον πολιτισμό. Ο Αντιδήμαρχος κ. Βούλγαρης παρέλαβε εκ μέρους της χορωδίας την τιμητική πλακέτα και ευχαρίστησε τους διοργανωτές για την πρόσκληση και τη θερμή φιλοξενία προσφέροντας αναμνηστικά δώρα από την Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας.

Η λειτουργία της χορωδίας «Η Ευεστώ» εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος "Λάρισα - Πόλη που Μαθαίνει" και στη φιλοσοφία της Δια Βίου Μάθησης.

22-09-2022
Αντικατάσταση αγωγών ύδρευσης και ασφαλτοστρώσεις από τη ΔΕΥΑΛ
 • Γιγάντιο έργο που σύντομα θα συμπεριλάβει το σύνολο των συνοικιών της πόλης έχοντας μέχρι στιγμής δαπανήσει πάνω από 19 εκατ. ευρώ

Σ’ ένα εκτεταμένο έργο αντικατάστασης των αγωγών ύδρευσης και αποκατάστασης των οδοστρωμάτων μετά τις εργασίες έχει προχωρήσει τα τελευταία χρόνια η ΔΕΥΑΛ. Στο διάστημα από το 2015 έως σήμερα έχουν δαπανηθεί περισσότερα από 19 εκατ. ευρώ, ενώ το έργο είναι προγραμματισμένο να επεκταθεί στο σύνολο σχεδόν των αγωγών ύδρευσης της πόλης.

Ο γενικός στόχος που τίθεται από τη ΔΕΥΑΛ αφορά την ορθολογική και περιβαλλοντική διαχείριση των υδατικών πόρων και ιδιαίτερα την ενίσχυση των υποδομών από την πηγή του νερού έως την διανομή, την παρακολούθηση της λειτουργίας των δικτύων ύδρευσης, τον εντοπισμό απωλειών και τον έλεγχο των διαρροών. Η κατευθυντήρια γραμμή της Επιχείρησης είναι η ενθάρρυνση της βιώσιμης χρησιμοποίησης των φυσικών πόρων και η ενίσχυση της προστασίας του περιβάλλοντος

Αντικαταστάσεις παλαιών δικτύων ύδρευσης
Η Δ.Ε.Υ.Α.Λ. με εντατικούς ρυθμούς προχώρησε σε αντικατάσταση των παλαιών δικτύων ύδρευσης με ίδιους πόρους. Το σχέδιο της επένδυσης σε έργα υδροδότησης και ιδιαίτερα στις αντικαταστάσεις των παλαιών δικτύων ύδρευσης στην πόλη της Λάρισας έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των διαρροών λόγω θραύσης, τον εξορθολογισμό λειτουργίας των δικτύων διανομής, την αναβάθμιση της ποιότητας υδροδότησης των κατοίκων καθώς και την μείωση των λειτουργικών εξόδων της Επιχείρησης.

Ακολουθεί πίνακας των έργων αντικατάστασης δικτύων ύδρευσης που εκτελέστηκαν από τη ΔΕΥΑΛ:

Πίνακας Έργων αποκατάστασης οδοστρωμάτων που συνοδεύουν το Έργο 6/18:


Γενικό Σύνολο Προϋπολογισμού : 34.380.000,00 €
Γενικό Σύνολο Συμβάσεων : 19.252.356,28 €

Επίσης έχει δημοπρατηθεί και στις αρχές του έτους 2023 θα ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής του έργου 12/22 ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΓΩΓΩΝ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΟΔΟΥ ΗΡΩΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΣΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΔΟ ΚΑΡΔΙΤΣΗΣ ΕΩΣ ΤΗΝ ΟΔΟ ΦΑΡΣΑΛΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΔΟ ΒΟΛΟΥ ΕΩΣ ΤΗΝ ΟΔΟ ΚΟΥΤΣΙΝΑ με προϋπ. 503.000,00€ για την αντικατάσταση 1.900μ. δικτύου ύδρευσης.

Ταυτόχρονα έχει υποβληθεί πρόταση για χρηματοδότηση στο πρόγραμμα «Υποδομές παροχής νερού & Προμήθεια ψηφιακών μετρητών νερού» το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την υλοποίηση των έργων

 1. ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΓΩΓΩΝ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΣΥΝΟΙΚΙΑΣ ΑΓΙΟΣ ΘΩΜΑΣ, προϋπ. 1.556.000,00€ για την αντικατάσταση 5.700μ. δικτύου ύδρευσης
 2. ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΓΩΓΩΝ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΣΥΝΟΙΚΙΑΣ ΠΥΡΟΒΟΛΙΚΑ προϋπ. 1.691.844,00€ για την αντικατάσταση 7.048 μ. δικτύου ύδρευσης
 3. ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΓΩΓΩΝ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΣΥΝΟΙΚΙΑΣ ΛΕΙΒΑΔΑΚΙ προϋπ. 2.535.000,00€ για την αντικατάσταση 9.600 μ. δικτύου ύδρευσης
 4. ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΓΩΓΩΝ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΣΥΝΟΙΚΙΑΣ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΑ προϋπ. 1.900.078,00€ για την αντικατάσταση 6.900 μ. δικτύου ύδρευσης

Μετά την ολοκλήρωση της αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης η ΔΕΥΑΛ ανακατασκευάζει το οδόστρωμα σε όλο το πλάτος του δρόμου εκτός από τα έργα που ακολουθεί με παρεμβάσεις του στο οδόστρωμα ο δήμος Λαρισαίων.

22-09-2022
Διεύθυνση Αμαξοστασίου - Κατάθεση προσφορών ανταλλακτικών

Για το κείμενο της πρόσκλησης, πατήστε ΕΔΩ

22-09-2022
Διεύθυνση Αμαξοστασίου - Προμήθεια επίσωτρων ελαστικών
22-09-2022
Το Θεσσαλικό Θέατρο στο Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας

ΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ
Το Θεσσαλικό Θέατρο στο Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας

Η πόλις
Μυθιστορηματική ανθρωπογεωγραφία της Λάρισας
του Μάκη Λαχανά

Το Θεσσαλικό Θέατρο, σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας – Γαλλική Πρεσβεία τιμάει την πόλη της Λάρισας, τον σπουδαίο πνευματικό της άνθρωπο, ψυχίατρο και συγγραφέα Μάκη Λαχανά και τα 100 χρόνια της Μικρασιατικής Καταστροφής, παρουσιάζοντας το μυθιστόρημα του γνωστού Λαρισαίου με τίτλο Η πόλις, Μυθιστορηματική ανθρωπογεωγραφία της Λάρισας, σε διασκευή και σκηνοθεσία του Δημήτρη Ι. Τσουμάνη. Η παραγωγή του Θ. Θ. που συγκίνησε το κοινό κι ανέσυρε σημαντικές ιστορικές μνήμες της πόλης, συνεχίζει το ταξίδι της με παραστάσεις σε εμβληματικούς χώρους της Λάρισας, στην Αυλή του Γαλλικού Ινστιτούτου Λάρισας, την Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου στις 20:30.

Πληροφορίες – κρατήσεις θέσεων στο 2410533417 Δευτέρα – Παρασκευή 10:00-14:30.

Γενική είσοδος 5 ευρώ
Διάρκεια παράστασης: 90 λεπτά

Ο συγγραφέας
Ο ψυχίατρος και συγγραφέας Μάκης Λαχανάς (1924-2010) υπήρξε ένα σημείο αναφοράς για τη Λάρισα. Σπούδασε ιατρική στη Θεσσαλονίκη, νευρολογία στο Μόναχο και ψυχιατρική στην Τυβίγκη. Πέρα από τις επιστημονικές του εργασίες πάνω στη σχιζοφρένεια, έγραψε διηγήματα, μυθιστορήματα, ποιήματα, θεατρικά έργα και δοκίμια. Διακρίθηκε για το μεταφραστικό του έργο, ενώ εξέδιδε από το 1976 και για δεκαετίες το λογοτεχνικό περιοδικό Σπαρμός.

Η παράσταση
Η Πόλις, μυθιστορηματική ανθρωπογεωγραφία της Λάρισας, είναι το τελευταίο έργο του Λαχανά. Εκδόθηκε το 2009, έναν χρόνο πριν από τον θάνατό του, και είναι αφιερωμένο στους πρόσφυγες όλου του κόσμου.
Ο συγγραφέας αναδημιουργεί μνήμες από τη δική του οικογένεια, που ζούσε στην ακμάζουσα Αδριανούπολη, στην Ανατολική Θράκη. Η αφήγηση αρχίζει το 1912, πριν από το ξέσπασμα του Α' Βαλκανικού Πολέμου. Οι γυναίκες και τα παιδιά της οικογένειας Φλωριά, που εμπορευόταν το μετάξι της Αδριανούπολης στις παραδουνάβιες χώρες, αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την πόλη.
Αναζητώντας καταφύγιο καταλήγουν στη Λάρισα. Η οικογένεια τοποθετείται σε ένα παλιό αρχοντικό στον Άγιο Κωνσταντίνο (συνοικία των εύπορων μουσουλμάνων στην οθωμανική εποχή), όπου πρέπει να συγκατοικήσει με οικογένειες από διάφορα μέρη που έρχονται κατά κύματα, ως το 1922, όταν καταφθάνουν οι πρόσφυγες από τη Σμύρνη: αυτό είναι το πλαίσιο μέσα στο οποίο ο Λαχανάς ξεδιπλώνει την αφήγηση της Λάρισας, της εποχής του Μεσοπολέμου, μέσα από τη ματιά των προσφύγων και μέσα από τις προσωπικές του μνήμες.
Οι ιστορίες που αποτελούν την πρώτη ύλη της παράστασης συχνά προκαλούν έκπληξη. Πρόσωπα και καταστάσεις συνθέτουν ένα μεγάλο ψηφιδωτό, το ψηφιδωτό μιας πόλης σκληρής αλλά και βαθιά ανθρώπινης, αντιφατικής και σχεδόν παγανιστικής. Με κομβικό έτος το 1941, έτος μαρτυρικό, όταν μέσα σε λίγες μέρες η πόλη πλήττεται από βομβαρδισμούς και ισχυρό σεισμό και ισοπεδώνεται σχεδόν ολόκληρη.
Μέσα από τα ερείπια της παλιάς Λάρισας αναδύεται η νέα Λάρισα, μια άλλη πόλη, όπως μέσα από την οθωμανική αναδύεται προηγουμένως η ελληνική Λάρισα: η μεταμόρφωση, το μεγάλο θέμα που διατρέχει όλο το βιβλίο και την παράσταση. Η εχθρική αρχικά για τους πρόσφυγες πόλη, η οποία στη συνέχεια γίνεται η νέα εστία τους, η μήτρα, το χωνευτήρι της νέας ζωής.

 

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Διασκευή-σκηνοθεσία: Δημήτρης Ι. Τσουμάνης
Ηθοποιοί: Χριστίνα Βράκα, Δημήτρης Όντος
Ακορντεόν: Μανώλης Ντάλλας
Ηλεκτρονική μουσική: Sot-K
Ενδύτρια: Νικολέτα Καΐση
Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Ευθυμιόπουλος
Αφίσα: Μουτζούρα
Ιδιαίτερες ευχαριστίες στην ενδυματολόγο-θεατρολόγο Ίλια Σδράλλη και στην χορογράφο Αναστασία Μπρουζιώτη.
Διάρκεια παράστασης: 90 λεπτά
Τιμές εισιτηρίων: Γενική είσοδος 5 ευρώ
Μεγάλοι Χορηγοί: Εκπαιδευτήρια Ν. Μπακογιάννη - INTERCOMM FOODS
Χορηγοί επικοινωνίας: ΕΡΤ, ASTRA, Formedia TV, ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ, TRT, Larissanet, Πολιτεία Λαρισαίων, Formedia.gr, Larissanet.gr, Larissapress.gr, On Larissa.gr, Paidis.com, thessaliatv.gr, Tι νέα Λάρισα, Δημοτική Ραδιοφωνία Λάρισας, Formedia Radio, Πόλις Radio.

22-09-2022
Ξεκινάει η μελέτη αναστύλωσης του κτιρίου Μουσσών
 • Υπεγράφη από τον δήμαρχο Λαρισαίων η σχετική σύμβαση, ενώ παράλληλα αναζητούνται και χρηματοδοτικές πηγές για την εκτέλεση των εργασιών

Ξεκινάει η μελέτη αναστύλωσης του κτιρίου Μουσσών, στο κέντρο της πόλης, μετά την υπογραφή της σχετικής σύμβασης μεταξύ του Δημάρχου Λαρισαίων Απόστολου Καλογιάννη και εκπροσώπου της αναδόχου εταιρείας.

Ως γνωστόν, το κτίριο Μουσσών, μετά από διαπραγματεύσεις με τους ιδιοκτήτες του, περιήλθε στο Δήμο Λαρισαίων το 2018, ενώ απόφαση της δημοτικής αρχής είναι μετά την αναστύλωσή του να λειτουργήσει ως Μουσείο πόλης.

Η μελέτη της αναστύλωσης, το κόστος της οποίας ανέρχεται στις 185.000 ευρώ περίπου και χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», θα αφορά στην αποκατάσταση και ανάδειξη του διατηρητέου κτιρίου και του περιβάλλοντα χώρου, καθώς και την επανάχρησή του ως χώρου Πολιτιστικού κυττάρου με δράσεις επικεντρωμένες στην ιστορία της πόλης, σε βάθος χρόνου και μέχρι σήμερα, στην έρευνα, συλλογή, καταγραφή, συντήρηση και παρουσίασή της, παράλληλα με την έκθεση του αρχειακού – μουσειακού υλικού της πόλης στις αίθουσες του ισογείου του κτιρίου.

Η μελέτη, που περιλαμβάνει και την μουσειολογική προσέγγιση του κτιρίου, αναμένεται να ολοκληρωθεί, μέσα σε έξι μήνες, ενώ από την πλευρά της δημοτικής αρχής ήδη έχει ξεκινήσει η αναζήτηση χρηματοδοτικών εργαλείων και προγραμμάτων για την υλοποίηση των έργων.

Σε δήλωσή του ο Απόστολος Καλογιάννης, τόνισε τα εξής:

«Συνεχίζουμε με σταθερά βήματα το πολυεπίπεδο έργο για τις αλλαγές και το αύριο της πόλης. Μετά την επιτυχή προσπάθεια που καταβάλλαμε στην προηγούμενη θητεία για την πρόσκτηση του ιστορικού κτιρίου Μουσσών από το Δήμο Λαρισαίων, ήρθε η ώρα της μελέτης για την αναστύλωση, η οποία θα ολοκληρωθεί τους επόμενους μήνες. Το κτίριο μετά την αποκατάστασή του θα λειτουργήσει ως Μουσειο Πόλης. Με αυτό τον τρόπο διατηρούμε ένα από τα ιστορικότερα κτίρια της Λάρισας και το αναδεικνύουμε σε σημείο αναφοράς για την εξέλιξη της ιστορίας της πόλης μας. Παράλληλα αναζητούμε χρηματοδοτικές πηγές για την υλοποίηση των εργασιών αποκατάστασης που θα καταδείξει η μελέτη.

Προχωρούμε με σταθερά βήματα στο σχέδιο μας για την Λάρισα. Με σοβαρότητα, αποφασιστικότητα και συνέπεια»

Ως γνωστόν, η οικοδόμηση του κτηρίου άρχισε το 1929, σε οικόπεδο του Λαρισαίου Μουσών Αβραάμ με προορισμό την στέγαση του ζεύγους Σαλβαδόρ Αβραάμ. Κατά την διάρκεια της κατοχής στέγαζε τις υπηρεσίες του Δήμου Λάρισας, μετέπειτα και για αρκετό διάστημα φιλοξένησε καταστήματα αναψυχής. Μεταπολεμικά το νοίκιασε ο Δήμος για να στεγάσει τις υπηρεσίες του και στο υπόγειο είχε μετακομίσει από το τζαμί η Δημοτική Βιβλιοθήκη. Στη συνέχεια στέγασε Νευρολογική Κλινική και κατόπιν ακολούθησαν και άλλοι ενοικιαστές.

Λίγα χρόνια μετά τον θάνατο του Σαλβαδώρ Αβραάμ το 1965, καθώς το σπίτι ήταν υποθηκευμένο σε τράπεζα, αγοράσθηκε από τον μηχανικό Ευριπίδη Σταθόπουλο ο οποίος προχώρησε στην αποκατάστασή του και για ένα μεγάλο διάστημα φιλοξένησε καταστήματα αναψυχής.
Πριν την εξαγορά από το Δήμο Λαρισαίων, το κτήριο παρέμενε αχρησιμοποίητο, γεγονός που συμβάλλει στην επιδείνωση της κατάστασής του.

Στην υπογραφή της συμβασης παρέστησαν επίσης ο αν. δήμαρχος και αντιδήμαρχος Τεχνικών Εργων Γ. Σούλτης, ο αν. προιστάμενος της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Θ. Πατσιούρας και το στέλεχος της ίδιας υπηρεσίας κ. Μ. Κωτούλα.

21-09-2022
Σχολικά είδη μοίρασε το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Λαρισαίων

Σχολικά είδη μοίρασε το Κοινωνικό Παντοπωλείο της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Λαρισαίων σε οικογένειες δικαιούχοι της Δομής με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Μοιράστηκαν σχολικές τσάντες, τετράδια, μπλοκ ζωγραφικής, γραφική ύλη, σχολικά βοηθήματα και οτιδήποτε άλλο μπορεί να φανεί χρήσιμο στους μαθητές όλων των σχολικών βαθμίδων.

Στόχος της δράσης είναι όλα τα παιδιά να ξεκινήσουν ομαλά το σχολείο ώστε κανένας μαθητής να μη μείνει χωρίς τα απαραίτητα σχολικά είδη για τη νέα χρονιά.

Η διανομή έγινε στο χώρο του Κοινωνικού Παντοπωλείου από τα στελέχη της Δομής.

Παράλληλα ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής κος Σωτήρης Βούλγαρης ευχήθηκε καλή σχολική χρονιά ενώ παράλληλα τόνισε «ότι κάνοντας πράξη την αλληλεγγύη βρισκόμαστε δίπλα σε όσους έχουν ανάγκη και αιτούνται στήριξη». Επιπλέον ευχαρίστησε    τις επιχειρήσεις που μας στηρίζουν και τους απλούς πολίτες για την συνεισφορά τους στην προσπάθεια αυτή, επισημαίνοντας ότι σχολικά είδη θα μοιράζονται και σε όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.

Το Κοινωνικό Παντοπωλείο είναι μια από τις Δομές Παροχής Βασικών Αγαθών του Δήμου Λαρισαίων, χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο στο πλαίσιο του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Θεσσαλίας 2014-2020 και λειτουργεί προς όφελος των ευπαθών ομάδων πληθυσμού,  κυρίως αυτών που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας, μέσω της παροχής επισιτιστικής και υλικής βοήθειας.

Όσοι επιθυμούν να συνδράμουν στην προσπάθεια αυτή μπορούν να επικοινωνήσουν με το Κοινωνικό Παντοπωλείο στο τηλ: 2410-255876 και στη διεύθυνση Μανωλάκη 9-11( εντός της στοάς).

21-09-2022
Διεύθυνση Αμαξοστασίου - Κατάθεση προσφορών ανταλλακτικών

Για το κείμενο της πρόσκλησης, πατήστε ΕΔΩ

21-09-2022
Με βιωματικό εργαστήρι γιορτάζει το Λαογραφικό Μουσείο τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2022

Το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, θα γιορτάσει τις «Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς» που για το 2022 έχουν θέμα: «Βιώσιμη Πολιτιστική Κληρονομιά -Διατηρώντας το παρελθόν για τις μελλοντικές γενιές».

Ειδικότερα, θα υλοποιήσει Βιωματικό Εργαστήρι για ενήλικες με τίτλο "Δημιουργώντας στα χνάρια του Θεόφιλου" σε συνεργασία με το Λύκειο Ελληνίδων Βόλου, κατά τη διάρκεια του οποίου οι συμμετέχοντες θα γνωρίσουν το έργο του Θεόφιλου, μέσα από παραδοσιακές τεχνικές όπως η υφαντική.

Θα παρουσιαστούν θέματα και σύγχρονες αναφορές με αφορμή την έκθεση: «απ' τη μεριά των σοφών και των τρελών – εικαστικό αφιέρωμα στον Θεόφιλο Χατζημιχαήλ».

Σκοπός είναι οι συμμετέχοντες να μυηθούν, να εμπνευστούν, να ψυχαγωγηθούν και να εκφραστούν καλλιτεχνικά και δημιουργικά μέσω της αναβίωσης της τέχνης, της παραδοσιακής τεχνικής της υφαντικής και να αντιληφθούν πώς αυτή μπορεί να συμβάλει στην βιώσιμη ανάπτυξη.

Ο στόχος είναι στο μέλλον να χρησιμοποιούνται βιώσιμες πρακτικές, παραδοσιακές τεχνικές, πόροι και υλικά που να μειώνουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Το Βιωματικό Εργαστήρι θα πραγματοποιηθεί στους χώρους του Μουσείου, τη Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου και ώρα 18:00, χωρίς κόστος συμμετοχής. Η δήλωση συμμετοχής είναι απαραίτητη.

Το Βιωματικό Εργαστήρι απευθύνεται σε ενήλικες.
Συνολικός χρόνος προγράμματος 60΄.
Προϋποθέσεις Συμμετοχής: προεγγραφή
Δηλώσεις συμμετοχής και πληροφορίες στο τηλέφωνο (ΛΙΜΛ): 2410239446

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Δωρεάν συμμετοχή.

20-09-2022
Με ποδηλατοβόλτα ολοκληρώνεται την Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας

Συνεχίζονται μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη, οπότε και ολοκληρώνονται οι εκδηλώσεις του Δήμου Λαρισαίων για την Ευρωπαική Εβδομάδα Κινητικότητας 2022.

Ειδικότερα, την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου το πρωί θα πραγματοοιηθεί Περιπατος για την Ειρήνη με τη συμμετοχή παιδιών δημοτικών σχολείων το βράδυ.

Το απόγευμα, στις 6, θα λάβει χώρα ανάλογη δράση (Περίπατος για την Ειρήνη) σε συνεργασία με τους καθηγητές Φυσικής Αγωγής του Προγράμματος «Άθληση και Γυναίκα» του Τμήματος Αθλητισμού της ΔΗ.Κ.Ε.Λ.

Στις 6 μ.μ. επιβιβαζόμαστε με το ηλεκτρικό λεωφορείο δωρεάν από την Κεντρική πλατεία, προσφορά των Αστικών Συγκοινωνιών Λάρισας. Πέραν της Κεντρικής πλατείας στάση για επιβίβαση θα γίνει μπροστά στο 3ο Δημοτικό σχολείο (Ηρ.Πολυτεχνείου), Με την συνοδεία των καθηγητών θα περπατήσουν και θα ασκηθούν στο Μεζούρλο, στο Διαχρονικό Μουσείο. Ώρα επιστροφής 20.00.

Ποδηλατοβόλτα από τις συνοικίες προς το κέντρο

Τέλος, την τελευταία ημέρα της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας, την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου, στις 7 το απόγευμα θα γίνει ποδηλατοβόλτα, με τίτλο «Μία πόλη ένα ποδήλατο» από το Τμήμα Αθλητισμού της ΔΗ.Κ.Ε.Λ. και τις Κοινότητες του Δήμου Λαρισαίων. Επιλέξτε 1 από τις 4 διαδρομές και ελάτε με το ποδήλατο σας. Μην ξεχάσετε τα φώτα στο ποδήλατο σας.

Οι 4 ποδηλατικές διαδρομές έχουν ώρα εκκίνησης στις 7μμ. Οι ποδηλάτες ακολουθώντας μια συγκεκριμένη διαδρομή, θα τερματίσουν στην κεντρική πλατεία στις 8μμ όπου θα παρακολουθήσουν συναυλία με την Μπάντα Κρουστών και τη Big Band του Μουσικού Σχολείου Λάρισας.
Καλούνται οι πολίτες να επιλέξουν την αφετηρία και να πάρουν μέρος στις ποδηλατοβόλτες.

Σημεία αφετηρίας 1η κοινότητα (Πάρκο Χρωμάτων, 2η Κοινότητα Πλατεία Σάλια, 3η Κοινότητα Πλατεία Καινούρια, Άγιος Γεώργιος, 4η Κοινότητα Κολυμβητήριο Νέας Πολιτείας.

Οι διαδρομές είναι οι εξής:
 
Κοινότητα 1η
ΑΦΕΤΗΡΙΑ : Πάρκο χρωμάτων (Χατζηχαλάρ)
Κλέαρχου Πατέρα, 4ου Συντάγματος Πεζικού, Καραολή Δημητρίου,
Γιάγκου, Aγιας Τριάδος, Ιωαννίνων, Ηρώων Πολυτεχνείου
Καραθάνου, Ηπείρου, Ανθίμου Γαζή (ποδηλατόδρομο), Κύπρου, Κεντρική πλατεία.
 
Κοινότητα 2η
ΑΦΕΤΗΡΙΑ : Πλατεία Σάλια
Αθηνάς, κοίτη Πηνειού, Ανάχωμα Αμπελοκήπων, Τσολάκη, Ρόδου, Μύρων
Μύλος Παππά, Δήμητρας, Βενιζέλου, Φιλελλήνων, Κεντρική πλατεία.
 
Κοινότητα 3η
ΑΦΕΤΗΡΙΑ : Πλατεία "Καινούρια" οδός Ιεράπετρας
Αρκαδίου, Μελισσοχωρίου, Εκκλησία Άγιος Γεώργιος parking, Βόλου,
Γραμμές δεξιά, Αρκαδίου, Ξενόπουλου, Καραγάτση, Χατζηγιάννη, Αγιάς, 31η Αυγούστου, Βενιζέλου, Φιλελλήνων, Κεντρική πλατεία.
 
Κοινότητα 4η
ΑΦΕΤΗΡΙΑ : Κολυμβητήριο Ν. Πολιτείας
Τσιτσάνη, Υπόγεια διάβαση, Λατταμύα, Φαρσάλων, Παναγούλη, Ιουστινιανού, Κολοκοτρώνη, Κοραή, Μανδηλαρά, Μ. Αλεξάνδρου, Κεντρική Πλατεία.

 

20-09-2022
Επιστρέφει μετά απο δυο χρόνια το Παζάρι της Λάρισας

Επιστρέφει στη Λάρισα το Παζάρι, μετά απο δυο χρόνια απουσίας, λόγω πανδημίας και περιοριστικών μέτρων. Στην Σκεπαστή Αγορά της Νεάπολης, οι εργασίες θα συνεχιστούν μέχρι και την τελευταία στιγμή προκειμένου να είναι όλα έτοιμα για τη λειτουργία του Παζαριού (24 Σεπτεμβρίου – 30 Σεπτεμβρίου).

Όπως όλα δείχνουν και σύμφωνα με το ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί στο Δήμο Λαρισαίων από επαγγελματίες του χώρου, το Παζάρι της Λάρισας, ένα από τα μεγαλύτερα της χώρας επιστρέφει δυναμικά με ιδιαίτερη υψηλή συμμετοχή και πληρότητα. Ιδιαίτερα αισιόδοξες είναι και οι εκτιμήσεις για την επισκεψιμότητα που θα καταγραφεί στο παζάρι της Λάρισας, αφού αναμένεται πλήθος επισκεπτών όχι μόνο από την περιφρειακή ενότητα Λάρισας αλλά απ΄ όλη τη Θεσσαλία.

Σημειώνεται ότι η καθιερωμένη εναρκτήρια συναυλία θα δοθεί στις 8.30 το βράδυ της ερχόμενης Παρασκευής 23 Σεπτεμβρίου, στο χώρο του παρκινγκ με καλεσμένη του Δήμου Λαρισαίων την Μελίνα Ασλανίδου.

Επίσης, την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου, στις 8.30 μ.μ. και μέσα στους χώρους του παζαριού θα εμφανιστεί η λαϊκή ορχήστρα του Σπύρου Πολυκανδριώτη.

20-09-2022
Διεύθυνση Αμαξοστασίου - Κατάθεση προσφορών ανταλλακτικών

Για το κείμενο της πρόσκλησης, πατήστε ΕΔΩ

20-09-2022
Πρόσληψη προσωπικού με σύμβαση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου δύο (2) ατόμων - Τμήμα Χορού της Δ/νσης Πολιτισμού & Αθλητισμού

Ανακοινώνουμε την πρόσληψη προσωπικού με σύμβαση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου δύο (2) ατόμων με ωρομίσθια απασχόληση υπό μορφή αντιτίμου, για την κάλυψη των αναγκών του Τμήματος Χορού της Δ/νσης
Πολιτισμού και Αθλητισμού και ειδικότερα για την Ανώτερη Σχολή Χορού και Δημοτική Σχολή Μπαλέτου, για χρονικό διάστημα από την υπογραφή της σύμβασης έως και την 30/06/2023.

Για την ανακοίνωση πατήστε ΕΔΩ.

Για την αίτηση πατήστε ΕΔΩ.

20-09-2022
Ψήφισμα στήριξης γονέων, εργαζομένων εκπαιδευτικών Εκπαιδευτηρίων Μαίρης Ράπτου από το ΔΣ του δήμου Λαρισαίων

Το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρισας που συνεδρίασε εκτάκτως στις 09-09-2022 έχοντας υπ ́ όψιν το ψήφισμα στήριξης των εκπαιδευτικών και γονέων των εκπαιδευτηρίων Μαίρης Ν. Ράπτου που λέει το εξής:

Συγκεντρωθήκαμε όλοι εμείς, εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές του ιστορικού σχολείου της Λάρισας Μαίρης Ν. Ράπτου για να εκφράσουμε την υποστήριξη της συνέχισης λειτουργίας του σχολείου μας.

Είμαστε οι πρώτοι που θέτουμε την υγεία και την ασφάλεια των μαθητών και των εκπαιδευτών ως όρο αδιαπραγμάτευτο για τη λειτουργία κάθε σχολείου, ιδιωτικού και δημόσιου. Το μέλημα αυτό αποτελούσε και αποτελεί επίκεντρο όλων των ενεργειών μας πάντοτε.

Όπως προκύπτει δε αυτό από έγγραφα που έχουμε στην διάθεσή μας, ο φάκελος των Εκπαιδευτηρίων Μ. Ν. Ράπτου , που κατατέθηκε στον ΕΟΠΠΕΠ τον Αύγουστο του 2022 είναι πλήρης , δεν έχει ληφθεί όμως υπ ́ όψιν του αρμοδίου φορέα ΕΟΠΠΕΠ.

Ζητούμε, λοιπόν, από το Υπουργείο Παιδείας να κάνει το αυτονόητο:

 • Να τερματίσει την ομηρία των 1300 μαθητών και των 200 περίπου εκπαιδευτών και εργαζομένων , προκειμένου να μπορέσουμε όλοι μαζί να ξεκινήσουμε τη νέα σχολική χρονιά.
 • Να δεχθεί όλα τα έγγραφα που πιστοποιούν την νόμιμη λειτουργία του σχολείου μας και μάλιστα όλων των βαθμίδων, ώστε να συνεχίσουμε το εκπαιδευτικό μας έργο, προσφέροντας σε όλους τους μαθητές μας τις υπηρεσίες μας, όπως και κατά την σχολική χρονιά 2021-22. Κανένας μαθητής δεν περισσεύει, σε βάρος κανενός δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνει διάκριση.
 • Να απαντήσει το Υπουργείο επιτέλους στις συνεχείς αιτήσεις της διοίκησης τροποποίησης των αδειών λειτουργίας και να παύσει την ελλιπή πληροφόρηση που γίνεται το τελευταίο διάστημα. Η λειτουργία των Εκπαιδευτηρίων Μαίρης Ν.Ράπτου πάντοτε ήταν νόμιμη.

Οι εκπαιδευτικοί και οι εργαζόμενοι του σχολείου έχουμε το δικαίωμα σε μια ευνομούμενη πολιτεία να προετοιμαζόμαστε έγκαιρα και απρόσκοπτα προκειμένου να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας στο ιδιωτικό σχολείο που μας επέλεξε να εργαστούμε.

Οι γονείς έχουμε το δικαίωμα σε μια ευνομούμενη πολιτεία να επιλέγουμε το ιδιωτικό σχολείο στο οποίο εμπιστευόμαστε τη διαπαιδαγώγηση και τη μόρφωση των παιδιών μας.

Οι μαθητές έχουν το δικαίωμα σε μια ευνομούμενη πολιτεία να περιμένουν αμέριμνοι να βρεθούν ξανά στην αγκαλιά του αγαπημένου τους σχολείου.

Το αναφαίρετο αυτό δικαίωμά μας ζητούμε να σεβαστεί το Υπουργείο Παιδείας και άμεσα να εγκρίνει την απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας του Δημοτικού και του Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων Μαίρη Ν. Ράπτου.

Ως εκ τούτου, με τη θετική ψήφο των παρατάξεων «Συμπαράταξη Λαρισαίων», «Λάρισα Μπροστά», «Πρωτοβουλία Αξιών ΠΡ.ΑΞΙ. για τη Λάρισα», «Ορμή Ανανέωσης» και «Λαρισαίων Κοινόν» και τη διαφωνία της παράταξης «Λαϊκή
Συσπείρωση» αποφασίστηκε ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ η έκδοση του κάτωθι ψηφίσματος:

ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ:

 • Στηρίζει και συμπαρίσταται στο δίκαιο αγώνα των γονέων και των εργαζόμενων εκπαιδευτικών για να μείνει το σχολείο ανοιχτό.
 • Η πολιτεία οφείλει να προχωρήσει σύντομα σε αυτοψία και καταγραφή των πιθανών παρατηρήσεων και να δοθεί εύλογη πίστωση χρόνου για την προσαρμογή αυτών.
 • Πρέπει το σχολείο να συνεχίσει την λειτουργία του διότι δημιουργείται μέγα κοινωνικό πρόβλημα.


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

ΤΑΧΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

 
20-09-2022
Πρόσληψη προσωπικού με σύμβαση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου επτά (7) ατόμων - Τμήμα Χορού της Δ/νσης Πολιτισμού & Αθλητισμού

Ανακοινώνουμε την πρόσληψη προσωπικού με σύμβαση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου επτά (7) ατόμων για την κάλυψη των αναγκών του τμήματος Χορού της Δ/νσης Πολιτισμού & Αθλητισμού του δήμου Λαρισαίων και
ειδικότερα για την Ανώτερη Σχολή Χορού και τη Δημοτική Σχολή Μπαλέτου, για χρονικό διάστημα από την υπογραφή της σύμβασης έως και την 30/06/2023.

Για την ανακοίνωση πατήστε ΕΔΩ.

Για την αίτηση πατήστε ΕΔΩ.

20-09-2022
Η δωρεά του Γιάννη Διαμαντή στο Λαογραφικό Μουσείο Λάρισας

Εκπληρώνοντας την επιθυμία του αείμνηστου πατέρα της Γιάννη Διαμαντή, η κόρη του Ερασμία Διαμαντή, παρέδωσε στον δήμαρχο Λαρισαίων Απόστολο Καλογιάννη και τον αντιδήμαρχο Πολιτισμού Πάνο Σάπκα, επιστολή με την υποσχεθείσα δωρεά στο Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας, η οποία περιλαμβάνει:

μια γωνιακή βιβλιοθήκη, ένα γραφείο και μια λάμπα, τρεις πολυθρόνες, τρεις καρέκλες, ένα διθέσιο καναπέ, ένα τραπεζάκι, μια κασέλα, ένα ντουλάπι, όλα κατασκευασμένα δια χειρός του Σκοπελίτη μάστορα Γιάννη Κριτσίλη.

Επίσης, έναν πίνακα του λαϊκού ζωγράφου Χρήστου Καγκαρά.

Η επιστολή κατέληγε με την παράκληση να γίνει αποδεκτή η δωρεά, ως γνήσιο δείγμα της παραδοσιακής μας κληρονομιάς, αποτελώντας πλέον απόκτημα του Λαογραφικού Μουσείου, όπως επιθυμούσε ο δωρητής πατέρας της.

Την επιστολή γνωστοποίησε ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Πάνος Σάπκας στο νέο ΔΣ του Μουσείου, που συνεδρίασε χθες βράδυ, για πρώτη φορά υπό το νέο καθεστώς ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, το οποίο έκανε αποδεκτή ομόφωνα την εν λόγω δωρεά.

Ο διαπρεπής δικηγόρος Γιάννης Διαμαντής με την πλούσια πολιτική, κοινωνική και νομική δράση, έφυγε πλήρης ημερών τον περασμένο Ιούνιο σε ηλικία 94 ετών, αφήνοντας ανεξίτηλο το στίγμα του στους τομείς όπου δραστηριοποιήθηκε.

«Το ενδιαφέρον του για τη δικηγορία ήταν εφάμιλλο του ενδιαφέροντός του για τον πολιτισμό», τόνισε ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Πάνος Σάπκας απευθυνόμενος προς τα μέλη του ΔΣ, θυμίζοντας ότι ο εκλιπών και εν ζωή υπήρξε δωρητής τόσο προς το Λαογραφικό Μουσείο όσο και προς τη Δημοτική Πινακοθήκη.

«Οι δωρητές, άνθρωποι γενναιόδωροι, έχουν συναίσθηση του χρέους μας προς τις επόμενες γενιές. Η προσφορά του αείμνηστου Γιάννη Διαμαντή, σημαντική ως μέγεθος και ως αξία, λειτουργεί παραδειγματικά για όσους στην εποχή μας κάνουν το ελάχιστο και σ’ ανταπόδοση περιμένουν το μέγιστο» είπε ο Πάνος Σάπκας, εμφανώς συγκινημένος, αφού ο γνωστός ποινικολόγος και συλλέκτης υπήρξε προσωπικός φίλος του.

Το ΔΣ ανέλαβε την υποχρέωση, τα δωρηθέντα αντικείμενα να αναδειχθούν και να αξιοποιηθούν με τον πλέον κατάλληλο τρόπο, σαν ένα μικρό δείγμα της ευγνωμοσύνης στο πρόσωπο του δωρητή.

 

20-09-2022
“Αντιγόνη” και “Γουτού Γουπατού”: Δύο συμπεριληπτικές θεατρικές παραστάσεις στον 9ο Μύλο Παραστατικών Τεχνών

Η προσβασιμότητα και η συμπερίληψη ατόμων με αναπηρία αποτελούν τα 4 τελευταία χρόνια σταθερή προτεραιότητα του φεστιβάλ “Μύλος Παραστατικών Τεχνών” που συνδιοργανώνει η Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών του Δ. Λαρισαίων και το ΣΜουΘ.

Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας ανάδειξης ομάδων και καλλιτεχνών που ανοίγουν την πρόσβαση στην τέχνη τόσο για θεατές όσο και για καλλιτέχνες με αναπηρία, την Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου στις 21:00, στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας, η επαγγελματική συμπεριληπτική θεατρική ομάδα ΘΕΑΜΑ παρουσιάζει την καθολικά προσβάσιμη performance “Αντιγόνη-Πράξις Ι”.

Η παράσταση ρίχνει φως στο δίπολο Ισμήνης και Αντιγόνης, τις αντιθέσεις, τη σχέση, την αντιπαράθεση και την έντονη διαμάχη των δύο αδελφών.

"Όταν η δράση και η αντίδραση υπακούουν στη μοναδικότητα του προσωπικού εγκλεισμού. Μία μήτρα που γεννά δύο σημεία που αλληλεπιδρούν σε μία πορεία της ίδιας ιστορικής συνθήκης, αλλά διαφορετικής βούλησης." (Βασίλης Οικονόμου)

Πρόκειται για μία καθολικά προσβάσιμη παράσταση: - με ανοιχτή ακουστική περιγραφή για Τυφλά άτομα ή άτομα με μειωμένη όραση, με διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα (ΕΝΓ) επί σκηνής και με υπέρτιτλους στην ελληνική γλώσσα για Κ(κ)ωφά ή βαρήκοα άτομα.

Η παράσταση έχει ελεύθερη είσοδο και παρουσιάζεται σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Θεσσαλίας.Την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου και ώρα 21:00, στο Θέατρο Κώστας Τσιάνος, η πολυαγαπημένη στην πόλη της Λάρισας συμπεριληπτική ομάδα θεάτρου “Εν Δυνάμει”, παρουσιάζει τη νέα της παράσταση με τίτλο “Γουτού Γουπατού”.

Στην παράσταση, η ομάδα προτείνει μια θεατρική φόρμα στην οποία συνδυάζονται στοιχεία αφηγηματικότητας και μουσικής. Ο εξαμελής θίασος της ομάδας Εν ∆υνάμει, αποτελούμενος από 2 ηθοποιούς με αναπηρία και 4 ηθοποιούς χωρίς αναπηρία, αφηγείται σαν σύνολο το διήγημα του Παπαδιαμάντη διατηρώντας τη γλώσσα γραφής του.

Κάθε άνθρωπος κουβαλά πάνω του προκαταλήψεις, αρχέτυπα, παγιωμένες ιδέες και σκέψεις.

Πού μας οδηγούν αυτά; Πώς αυτά όρισαν και διαμόρφωσαν τον κόσμο που έπλασε ο Παπαδιαμάντης; Πώς αυτά μπορούν να οδηγήσουν στα άκρα και να φτιάξουν ξανά μία νέα αρχή; Γραμμένο πριν 100 χρόνια, οι άνθρωποι ακόμα κουβαλάμε στους ώμους μας προκαταλήψεις. Προσπαθούμε να τα αποποιηθούμε; Ή κλείνουμε τα μάτια με την ελπίδα πώς όλα είναι παρελθόν;

Τα εισιτήρια της παράστασης κοστίζουν 2 ευρώ και μπορείτε να τα προμηθευτείτε από την Connectiva, Βενιζέλου 133, καθημερινά 10:00-13:00 και στο ταμείο του θεάτρου από τις 20:15 την ημέρα της παράστασης.

19-09-2022
Με μεγάλη συμμετοχή οι εκδηλώσεις της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας στη Λάρισα
 • Οι εκδηλώσεις ολοκληρώνονται την ερχόμενη Πέμπτη με ποδηλατοβόλτα από τις συνοικίες προς το κέντρο

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο στη Λάρισα οι εκδηλώσεις και οι δράσεις του Δήμου Λαρισαίων για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικοτητας (16-22 Σεπτεμβρίου).

Η Κεντρική πλατεία της πόλης, τόσο το Σάββατο και το ευρύτερο στενό κέντρο, την Κυριακή, «Ημέρα χωρίς Αυτοκίνητο», μετατράπηκε σε ένα μεγάλο ελεύθερο χώρο αθλητικών δράσεων και παιγνιδιού και πολύ ποδήλατο, με μεγάλη συμμετοχή, παιδιών, οικογενειών, και νέοι και νέες, συμμετείχαν στις δράσεις που διοργάνωσε ο Δήμος Λαρισαίων στο πλαίσιο της φετινής πανευρωπαϊκής δράσης «Εβδομάδα Ευρωπαϊκή Κινητικότητας».

Ο θεσμός, ο οποίος στηρίζεται και από το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας, δίνει σε Δήμους την ευκαιρία να σχεδιάσουν και υλοποιήσουν στοχευμένες δράσεις και μαζί με τους πολίτες να ανακαλύψουν και να δημιουργήσουν νέους βιώσιμους και εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης μέσα στις πόλεις τους, ενθαρρύνοντας και προωθώντας τη Βιώσιμη Κινητικότητα. Φέτος, στόχος της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας είναι η ενθάρρυνση των πολιτών να επιλέγουν εναλλακτικούς τρόπους για την μετακίνησή τους. Η Λάρισα, φυσικά, η οποία είναι η πρώτη πόλη στην Ελλάδα που υλοποιεί Σχέδιο Βιώσιμης Κινητικότητας, κάνοντας τα τελευταία χρόνια, πολύ σημαντικά βήματα, οργανώνει ένα μεγάλο πρόγραμμα εκδηλώσεων και δράσεων με επίκεντρο το ποδήλατο, την άθληση αλλά και η ασφάλεια στη μετακίνηση.

Την Κυριακή, το κέντρο της πόλης ήταν κλειστό για τα οχήματα από το πρωί μέχρι το μεσημέρι. Στην Κεντρική πλατεία πραγματοποιήθηκαν πολλές δράσεις για παιδιά.

Η δράση "HERO 2030" , αφορούσε πίστα δεξιοτεχνίας για ποδήλατα, αφιερωμένη στους 17 στόχους για την βιώσιμη ανάπτυξη των Ηνωμένων Εθνών. Η συμμετοχή των παιδιών στην συγκεκριμένη πίστα ήταν ιδιαίτερα μεγάλη τόσο την Παρασκευή όσο και το Σαββατοκύριακο.

Επίσης το πρωί της Κυριακής πραγματοποιήθηκαν και αγώνες ποδηλασίας στην περιοχή του κέντρου.

Σημειώνεται ότι την Κυριακή βρέθηκε στη Λάρισα και στις δράσεις του Δήμου και ο ποδηλάτης Γιάννης Παπανικολάου, ο οποίος πραγματοποίησε με επιτυχία το «Olympus bike challenge». Ο αθλητής διένυσε μια απόσταση 880 χλμ από την Αθήνα μέχρι το μυθικό βουνό του Ολύμπου.

Οι δράσεις συνεχίζονται και αυτή την εβδομάδα και κορυφώνονται την ερχόμενη Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου, τελευταία ημέρα της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας με την ποδηλατοβόλτα. Η δράση με τίτλο «Μια πόλη ένα ποδήλατο» οργανώνεται από το Τμήμα Αθλητισμού της ΔΗ.Κ.Ε.Λ. και τις Κοινότητες.

Ραντεβού στις 7 μ.μ. σε σημεία εκκίνησης των τεσσάρων διαδρομών που θα καταλήξουν στην κεντρική πλατεία, όπου στις 8 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί συναυλία από σχήματα του Μουσεικού Σχολείου της Λάρισας.

Σημεία αφετηρίας
1η κοινότητα Πάρκο Χρωμάτων,
2η Κοινότητα Πλατεία Σάλια,
3η Κοινότητα Αγιος Γεώργιος, Νέα πλατεία
4η Κοινότητα Κολυμβητήριο Νέας Πολιτείας
*Μην ξεχάσετε τα φώτα στο ποδήλατο σας.

Επίσης, μια ημέρα νωρίτερα, Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου στις 6 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί ο Περίπατος για την Ειρήνη σε συνεργασία με τους καθηγητές Φ.Α του Προγράμματος «Άθληση και Γυναίκα» του Τμήματος Αθλητισμού της ΔΗ.Κ.Ε.Λ.
Στις 6 μ.μ. επιβιβαζόμαστε με το ηλεκτρικό λεωφορείο δωρεάν από την Κεντρική πλατεία, προσφορά των Αστικών Συγκοινωνιών Λάρισας. Πέραν της Κεντρικής πλατείας στάση για επιβίβαση θα γίνει μπροστά στο 3ο Δημοτικό σχολείο (Ηρ.Πολυτεχνείου), Με την συνοδεία των καθηγητών θα περπατήσουν και θα ασκηθούν στο Μεζούρλο, στο Διαχρονικό Μουσείο. Ώρα επιστροφής 20.00
Στο σύνολο των δράσεων μετέχουν δομές και υπηρεσίες του Δήμου Λαρισαίων και των φορέων του, συλλογοι, φορείς, ομάδες κ.α.

Φωτογραφίες

 

Πρόγραμμα

Αναλυτικά, το πρόγραμμα των επόμενων ημερών:

ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ 16-22 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2022

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΩΡΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗ
ΔΕΥΤΕΡΑ 19/9/2022   "Selfie time" Φωτογραφιζόμαστε με μέσα φιλικά στο περιβάλλον Χρησιμοποίησε το hashtag #MobilityWeekL arissa. Κάνε tag τη σελίδα Δήμος Λαρισαίων/Dimos.Larissas και την σελίδα EMWLarissa στο Facebook.
ΤΡΙΤΗ 20/9/2022 10:00-12:00 Εκπαίδευση κυκλοφοριακής αγωγής στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς.
  18:00-20:00 Ελάτε να γνωρίσετε το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής στο Αλκαζάρ, με το ποδήλατο, το πατίνι ή τα rollers σου.
ΤΕΤΑΡΤΗ 21/9/2022 10:00-12:00 Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης. Περίπατος στην πόλη, σε συνεργασία με το Κ.Π.Ε. με τα Δημοτικά Σχολεία της πόλης μας
  18:00-20:00 Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης. Περίπατος για την ειρήνη, σε συνεργασία με τους καθηγητές του προγράμματος ¨Αθληση και γυναίκα¨.
    Επιμορφωτικά σεμινάρια για εκπαιδευτικούς που αφορούν θέματα κυκλοφοριακής αγωγής σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης & Α/θμια Εκπαίδευση Λάρισας
ΠΕΜΠΤΗ 22/9/2022 20.00-21.00 Ποδηλατοβόλτα- Μια πόλη σε ένα ποδήλατο, σε συνεργασία με τις Κοινότητες του Δήμου Λαρισαίων
  20:00 Συναυλία από το Μουσικό σύνολο Κρουστών του Μουσικού Γυμνασίου Λάρισας στην Πλατεία (Σάπκα) Κεντρική.
19-09-2022
Διεύθυνση Αμαξοστασίου - Κατάθεση προσφορών ανταλλακτικών

Για το κείμενο της πρόσκλησης, πατήστε ΕΔΩ

19-09-2022
Συνεδρίαση Επιτροπής Ποιότητας Ζωής (ΔΙΑ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗΣ) - Παρασκευή 23/09/2022, ώρα 10:00

Για το κείμενο της πρόσκλησης, πατήστε ΕΔΩ

19-09-2022
Διεύθυνση Αμαξοστασίου - Προμήθεια επίσωτρων ελαστικών

Για το κείμενο της πρόκλησης, πατήστε ΕΔΩ

19-09-2022
Συνεδρίαση Οικονομικής Επιτροπής (ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΥΣΑ-ΔΙΑ ΠΕΡΙΦΟΡΑΣ) Δευτέρα 19/09/2022, ώρα 10:00

Για το κείμενο της πρόσκλησης, πατήστε εδώ.

19-09-2022
Οι εγγραφές συνεχίζονται στη Δημοτική Σχολή Μπαλέτου

Τα μαθήματα στη Δημοτική Σχολή Μπαλέτου έχουν ξεκινήσει την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου και οι εγγραφές συνεχίζονται.

Στη Δημοτική Σχολή Μπαλέτου λειτουργούν τμήματα μπαλέτου για παιδιά προνηπιακής και νηπιακής ηλικίας, τάξεων του Δημοτικού, Γυμνασίου, Λυκείου, τμήματα Φυτωρίων, καθώς ενηλίκων.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΟΥ ΜΠΑΛΕΤΟΥ;
• Το μπαλέτο περιλαμβάνει ασκήσεις που βελτιώνουν την στάση του σώματος, το συντονισμό των μελών του, τη μνήμη, καθώς την αίσθηση του ρυθμού.
• Ως αερόβια άσκηση, συμβάλλει στην καλή φυσική κατάσταση, ενδυναμώνει ιδιαίτερα την πλάτη και την κοιλιά, χτίζοντας δυνατά, ευλύγιστα, σμιλεμένα κορμιά με τονωμένο μυικό σύστημα, χωρίς να προσθέτει όγκο
• Οι χορευτές μαθαίνουν να σέβονται το σώμα τους, να χρησιμοποιούν το μυαλό τους, να διοχετεύουν την ενέργειά τους εποικοδομητικά.
• Στο μάθημα του μπαλέτου οι μαθητές διδάσκονται μια ποικιλία βημάτων και κινήσεων που καλλιεργούν την δημιουργικότητα, την καλλιτεχνική έκφραση, την ικανότητα ερμηνείας μπροστά σε άλλους.
• Η συμμετοχή στα μαθήματα και στις παραστάσεις διδάσκει στους μαθητές οργάνωση, αυτοπειθαρχία, υπευθυνότητα και ενισχύει την ικανότητα αυτοσυγκέντρωσης. Τους διδάσκει επίσης πώς να δουλεύουν και να συνεργάζονται με άλλα άτομα μέσω της σωματικής επικοινωνίας
• Το μπαλέτο ενισχύει την μουσική καλλιέργεια των μαθητών και ενθαρρύνει την εκτίμηση και την αγάπη για την κλασική μουσική.
• Όσοι ασχολούνται με το μπαλέτο αποκτούν γνώσεις για τις ρίζες του, την ιστορία του χορού, αποκτούν αισθητικό κριτήριο και μπορούν να απολαμβάνουν ως θεατές τις σημαντικές παραστάσεις χορού.
• Το μπαλέτο συμβάλλει στην διαμόρφωση και ανάπτυξη της προσωπικότητας του παιδιού, ενισχύοντας την αυτοεκτίμησή του, προσφέροντας χαρά, συναισθηματική πληρότητα και ικανοποίηση, διαύγεια και εγρήγορση πνεύματος.

ΓΙΑΤΙ ΜΠΑΛΕΤΟ; ΓΙΑΤΙ «ΤΑ ΑΓΑΘΑ ΚΟΠΟΙΣ ΚΤΩΝΤΑΙ»
(πηγή κειμένου: pro-dance)

Επίσης από τον Οκτώβριο, θα υπάρξει νεότερη ανακοίνωση για την ημερομηνία έναρξης, θα λειτουργήσουν, τμήμα σύγχρονου χορού για εφήβους/νέους καθώς και ποικίλα τμήματα για ενήλικες.

Πληροφορίες στο τηλέφωνο 2410256464.

Οι εγγραφές μας συνεχίζονται (καθημερινά 16.00-21.00) στη Δημοτική Σχολή Μπαλέτου (Μύλος του Παππά).

19-09-2022
“H Mάγισσα Μπαχλεβίτσα” στο Κουκλοθέατρο στον Μύλο

H Mάγισσα Μπαχλεβίτσα επιστρέφει στην κουκλοθεατρική σκηνή ολοκληρώνοντας τις καθημερινές παραστάσεις για σχολεία στο Κουκλοθέατρο στον Μύλο μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2022.

«Η Μάγισσα Μπαχλεβίτσα» θα συνεχίσει να κλέβει τις καρδιές των μικρών παιδιών για λίγους μήνες ακόμη, σπέρνοντας μύριες συμφορές, αλλά και του δειλινού τις χάρες, στον παραμυθένιο κόσμο του κουκλοθέατρου.

Πιστός της σύντροφος, το μαύρο της κοράκι, που παρά το κράξιμό του για τη μαύρη κι άραχνη καρδιά της, σαν μαγεμένο το μυαλό του φτερουγίζει στη σκιά της.

Η παράσταση θα είναι διαθέσιμη για σχολεία, ομάδες, συλλόγους, ώρες πρωινές, συνδυασμένη με την καθιερωμένη ξενάγηση των μαθητών στο Μουσείο Κούκλας.

Η υπόθεση του έργου

Μια μέρα, ένα κοριτσάκι, η Ελενίτσα, ξεμακραίνει από την αγκαλιά της γιαγιάς της, πέφτοντας στα χέρια της κακιάς μάγισσας Μπαχλεβίτσας.

Η γιαγιά είναι απαρηγόρητη μέχρι που εμφανίζονται ο Φασουλής και ο Ρεβίθης. Οι δύο φίλοι αναλαμβάνουν την άκρως επικίνδυνη αποστολή, να ψάξουν για τη φίλη τους στο μαγεμένο δάσος, αψηφώντας τους κινδύνους.

Προσπερνώντας ζούμπερα, ερπετά, καπλάνια κι αραχνιασμένα ξόρκια, ορκίζονται να σώσουν την Ελενίτσα όσο κι αν φοβούνται!

Και μα την αλήθεια, φοβούνται πάρα πολύ! Και ο φόβος, φέρνει αγωνία κι η αγωνία δράση κι η δράση περιπέτεια κι η περιπέτεια κωμικοτραγικούς μπελάδες!

Στο μεταξύ, η μύτη της μάγισσας Μπαχλεβίτσας ιδρώνει, το κοράκι προσπαθεί κράζοντας να παραπλανήσει τους δυο φίλους, αλλά και να τους βοηθήσει να κλέψουν τη μαγική σκούπα της μάγισσας, ώστε να λυθούν και τα δικά του μάγια.

Θα προλάβουν να γλιτώσουν από τη μάγισσα. όσο εκείνη κοιμάται τον ύπνο του ζοφερού της κακού δικαίου;

Θα νικήσει το καλό στο τέλος όπως σε κάθε παραμύθι;

Το έργο σημείωσε εξαιρετική επιτυχία επισφραγίζοντας την επιλογή να ανεβεί στην ιστορική κουκλοθεατρική σκηνή του Τιριτόμπα.

Μέσα από την ψυχαγωγία, ειδικά σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε, τα παιδιά έχουν ανάγκη να λυτρωθούν από τους φόβους τους και να γελάσουν με την καρδιά τους. Απλά και αληθινά.

Μέσα από τις συνεχόμενες ανατροπές του παραμυθιού, τα παιδιά ζυγίζουν τα συναισθήματά τους και προσπαθώντας να νικήσουν τον φόβο τους, τον διακωμωδούν και προχωρούν.

Προσπερνούν κάθε εμπόδιο απνευστί, μέσα από την αλήθεια της παιδικότητάς τους.

Και το κουκλοθέατρο, είναι σύμμαχος των παιδιών, στήριγμα και ελπίδα.

Ειδικές Κατασκευές – Κατασκευή Κούκλας & διασκευή κειμένου για το κουκλοθέατρο: Φωτεινή Καλούδη
Πρωτότυπο Κείμενο: Μιχάλης Χατζάκης
Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνα Καρυδάκη
Επιμέλεια Μουσικής- Στίχοι Τραγουδιών : Φωτεινή Καλούδη
Φωτογραφίες: Κατερίνα Λιάπτσιου
Δημιουργικό Αφίσας: Grammi
Παίζουν: Μάγισσα Μπαχλεβίτσα, Φασουλής, Ρεβύθης, Ελενίτσα, Κοράκι, Γιαγιά Καλή
Παραγωγή: Δημοτικό Κουκλοθέατρο Λάρισας Τιριτόμπα – Σοφία Φουτζοπούλου – Κώστας Χατζηανδρέου 1984-2022.

Δημοτικό εισιτήριο: 3€
Για κρατήσεις, πληροφορίες & επισκέψεις στο Μουσείο Κούκλας: 2410251657 ώρες 8:15-10:00 και 12:30-15:00 ή στείλτε μας μήνυμα στο Messenger Facebook Page Δημοτικός Κουκλοθίασος Τιριτόμπα.
Γιατί η Λάρισα, αγαπάει το Κουκλοθέατρο.

19-09-2022
Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας Πέμπτη 29/09/2022, ώρα 19:00

Σας καλούμε να προσέλθετε στις 29-09-2022, ημέρα Πέμπτη και ώρα 19.00, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας, η οποία θα πραγματοποιηθεί δια ζώσης στην αίοθυσα του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου Λαρισαίων, στην οποία θα συζητηθούν τα θέματα της Ημερήσιας Διάταξης.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΝΕΟΛΑΙΑΣ
ΜΥΣΙΡΛΗ ΦΩΤΕΙΝΗ

16-09-2022
Ξεκινά τη λειτουργία του για τη νέα σεζόν το Δημοτικό Κολυμβητήριο της Νέας Πολιτείας

Τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου ξεκινά τη λειτουργία του για όλες τις Λαρισαίες και όλους τους Λαρισαίους το υπερσύγχρονο Δημοτικό Κολυμβητήριο της Νέας Πολιτείας.

Το Τμήμα Αθλητισμού της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Λάρισας (ΔΗ.Κ.Ε.Λ.) απευθύνει κάλεσμα σε όλους τους πολίτες να ετοιμάσουν τα σκουφάκια και τα μαγιό τους και να έρθουν για υδάτινη γυμναστική και ευεξία στη θερμαινόμενη εξωτερική πισίνα του Δημοτικού Κολυμβητηρίου της Νέας Πολιτείας.

Οι διαθέσιμες ώρες κοινού στην μεγάλη πισίνα είναι από Δευτέρα έως και Παρασκευή από τις 8 το πρωί μέχρι και τις 6 το απόγευμα, ενώ το Σάββατο το κοινό μπορεί να κολυμπά από τις 8 το πρωί μέχρι και τις 12 το μεσημέρι.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με το Τμήμα Αθλητισμού της ΔΗ.Κ.Ε.Λ στο τηλέφωνο 2410235260, ή απευθείας στα γραφεία του Δημοτικού Κολυμβητηρίου στο τηλέφωνο 2410626071.

Ο πρόεδρος της ΔΗ.Κ.Ε.Λ., Βαγγέλης Μόρας, δηλώνει τα ακόλουθα:
«Ξεκινάμε δυναμικά τη νέα σεζόν στο Δημοτικό Κολυμβητήριο της Νέας Πολιτείας, το οποίο αποτελεί ένα στολίδι για την πόλη μας, όπως αποδείχθηκε και στην πρόσφατη -εξαιρετικά επιτυχημένη- διοργάνωση του 1ου Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Πόλο Κορασίδων Κ16. Απευθύνω κάλεσμα σε όλες τις Λαρισαίες και τους Λαρισαίους να μας τιμήσουν με την παρουσία τους, φροντίζοντας παράλληλα την υγεία τους, σε ένα χώρο που θα είναι για πρώτη φορά φέτος ανοιχτός για 11 μήνες τον χρόνο, ενώ η ΔΗ.Κ.Ε.Λ. επιφυλάσσεται για πολλές ακόμα ευχάριστες αθλητικές εκπλήξεις καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου».

16-09-2022
Συνεδρίαση Οικονομικής Επιτροπής (ΔΙΑ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗΣ) Πέμπτη 22/09/2022, ώρα 13:00

Για το κείμενο της πρόσκλησης, πατήστε ΕΔΩ

16-09-2022
Διεύθυνση Αμαξοστασίου - Κατάθεση προσφορών ανταλλακτικών

Για το κείμενο της πρόσκλησης, πατήστε ΕΔΩ

16-09-2022
Διεύθυνση Αμαξοστασίου - Προμήθεια επίσωτρων ελαστικών
15-09-2022
Διεύθυνση Αμαξοστασίου - Κατάθεση προσφορών ανταλλακτικών

Για το κείμενο της πρόσκλησης, πατήστε ΕΔΩ

15-09-2022
Παρουσίαση στη Λάρισα της ποιητικής συλλογής του Γιώργου Σαράτση “Πρόσφορο Χώμα”

Η Αντιδημαρχία Πολιτισμού & Επιστημών Δήμου Λαρισαίων και οι Εκδόσεις Στίξις διοργανώνουν την Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2022 και ώρα 19:30, την παρουσίαση της ποιητικής συλλογής “Πρόσφορο Χώμα” του Γιώργου Σαράτση, στο αμφιθέατρο του 2ου ορόφου του Μύλου του Παππά (κεντρικό κτήριο).

Η συλλογή περιλαμβάνει ποιητικά σχεδιάσματα της τελευταίας τριετίας, που επιχειρούν να συμπυκνώσουν μία αιχμηρή διαπίστωση ενός κόσμου στο τέλμα του.

Παρουσιάζουν: η δημοσιογράφος Κωνσταντίνα Καρυδάκη, ο ποιητής Σωτήρης Παστάκας και η θεατρολόγος Λένα Χαϊδούτη.

Στο τέλος της βραδιάς, θα παρουσιαστεί από τους μουσικούς Δημήτρη Χατζούλη (όμποε) και Στέλιο Κοτρώτσιο (κλαρινέτο) το έργο του Finn Høffding «Dialogues» Op. 10 (Διάλογοι για όμποε και κλαρινέτο, κονσέρτο του 1927).

***

Ο Γιώργος Σαράτσης κατάγεται από την Ελασσόνα. Κείμενά του δημοσιεύονται τακτικά στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο. Το Πρόσφορο Χώμα είναι η δεύτερη εκδοτική του απόπειρα και η πρώτη ποιητική του συλλογή. Διατηρεί το προσωπικό ιστολόγιο http://apotypoma.blogspot.com/

15-09-2022
Ξεκινάει ο 9ος Μύλος Παραστατικών Τεχνών - ΣΥΝΘΕΣΗ

Από τις 15 ως τις 25 Σεπτεμβρίου 2022, στην 9η διοργάνωση του φεστιβάλ-θεσμού της πόλης, χορός, θέατρο, μουσικό θέατρο, συμπεριληπτικό θέατρο, σύγχρονες performance, προβολές ταινιών για τις παραστατικές τέχνες και συναυλίες ΣΥΝΘΕΤΟΥΝ το δεκαήμερο πρόγραμμα και καλούν το κοινό της Λάρισας και της Θεσσαλίας να γεμίσει και φέτος τους χώρους του Μύλου του Παππά και άλλους χώρους-ορόσημα της πόλης όπως το Δημοτικό Ωδείο και το Β΄Αρχαίο Θέατρο Λάρισας.

Οι συνδιοργανωτές, Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών Δ. Λαρισαίων και ΣΜουΘ, ανυπομονούν να υποδεχθούν τους καλλιτέχνες, τις νέες ομάδες αλλά και το κοινό της πόλης, με βασικό στόχο του φεστιβάλ, τον δημιουργικό διάλογο ανάμεσά τους.

Το φεστιβάλ Μύλος Παραστατικών Τεχνών (ΜΠαρΤ) ξεκίνησε το 2014 με σκοπό να αναβαθμίσει την ταυτότητα του βιομηχανικού μνημείου Μύλος Παππά, τοποθετώντας τον στο κέντρο της πολιτιστικής δραστηριότητας και συνείδησης της πόλης. Επιπλέον, να αναδείξει τις σύγχρονες τάσεις των παραστατικών τεχνών και να προβάλει την καλλιτεχνική πολυμορφία και την πρωτότυπη δημιουργία.

Φέτος, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, ο Μύλος Παραστατικών Τεχνών συνεργάζεται με το Φεστιβάλ Βόλου και το Φεστιβάλ Κωμωδίας Τρικάλων, συνεχίζοντας τη θεμελίωση ενός δικτύου Θεσσαλικών φεστιβάλ με κοινούς στόχους, θεματικές και δράσεις.

Μετά την περσινή, πρώτη, επιτυχημένη απόπειρα της ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ, φέτος, τα φεστιβάλ επέλεξαν τη ΣΥΝΘΕΣΗ ως κοινή θεματική, πάνω στην οποία σχεδίασαν ένα πληθωρικό πρόγραμμα εκδηλώσεων και παραστάσεων.

Η θεματική εμπνέεται και δίνει αφορμή για ΣΥΝΘΕΣΗ δυνάμεων, ανθρώπων, οργανισμών, πόλεων, δημιουργών αλλά κυρίως, ΣΥΝΘΕΣΗ δημιουργικών πλαισίων.

Οι σύγχρονες παραστατικές τέχνες αναθεωρούν τις φόρμες και τα πλαίσια για να διερευνήσουν τα δυσδιάκριτα όρια μεταξύ των επιμέρους τεχνών και ειδών, που γίνονται ολοένα και πιο ευέλικτα και διαρκώς επαναπροσδιορίζονται.

Πού τελειώνει το θέατρο και ξεκινάει ο χορός; πότε ο χορός γίνεται performance; τι είναι συναυλία και τι μουσική παράσταση; οι παραστατικές τέχνες προβάλλονται στην οθόνη ή ο κινηματογράφος γίνεται σκηνή;

Περιμένουμε το κοινό να δώσει τις δικές του απαντήσεις!

Δείτε το πλήρες πρόγραμμα εδώ: https://smouth.com/el/program-mpart-9/

Ο 9ος Μύλος Παραστατικών Τεχνών υποστηρίζεται οικονομικά από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

14-09-2022
ΔΕΥΑΛ - Διακοπή νερού (Πέμπτη 15/09/2022, ώρα 09:00-12:00)

Η Δ.Ε.Υ.Α.Λ. ανακοινώνει ότι την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου και από ώρα 9:00 έως 12:00 θα πραγματοποιηθεί διακοπή υδροδότησης στη συνοικία της Φιλιππούπολης και συγκεκριμένα στην οδό Αγνώστου Στρατιώτη (από Παπαζαχαρίου έως Λαγού) λόγω εργασιών στο δίκτυο ύδρευσης.

Λάρισα, 14 Σεπτεμβρίου 2022

14-09-2022
Ψήφισμα καταδίκης της απρόκλητης επίθεσης κατά ενστόλων

Η Λάρισα ήταν, είναι και θα είναι μια ασφαλής πόλη. Εδώ και πολλά χρόνια οι δείκτες εγκληματικότητας και παραβατικότητας παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα. Αυτό είναι επίτευγμα της Ελληνικής Αστυνομίας και της τοπικής κοινωνίας και των θεσμών της. Ακόμα και τα τελευταία χρόνια των συνεχών κρίσεων που ταλαιπωρούν την Ελληνική κοινωνία στη Λάρισα, δεν υπήρξαν σοβαρά προβλήματα. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν θέματα που χρήζουν μεγαλύτερης προσοχής.

Ωστόσο, το βασικό δεδομένο είναι ότι η Λάρισα είναι ένα ασφαλές αστικό κέντρο, από τα μεγαλύτερα της χώρας.

Το πρόσφατο λυπηρό περιστατικό στο Φρούριο, είναι καταδικαστέο. Δεν μπορεί κανείς νοήμων άνθρωπος να μην καταδικάζει τέτοια γεγονότα και να μην εκφράζει τη συμπαράστασή του στους τραυματίες αστυνομικούς. Αυτό επιτάσσει η κοινή λογική.
Το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρισας καταδικάζει απερίφραστα την επίθεση που δέχτηκαν αστυνομικοί του Τμήματος Άμεσης Δράσης στο λόφο του Φρουρίου, από ομάδα ατόμων και που είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό δύο ένστολων.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρισας, αναγνωρίζει το έργο και την προσφορά των αστυνομικών υπαλλήλων , οι οποίοι με αυταπάρνηση και υψηλό αίσθημα καθήκοντος βρίσκονται αγόγγυστα πάντα στην πρώτη γραμμή της μάχης.

Οι δύσκολοι καιροί που περνάει η κοινωνία μας πρέπει να μας βρίσκουν ενωμένους, έτοιμους να βοηθήσουμε όσους έχουν πραγματική ανάγκη.

Σε συνεργασία με την ηγεσία της ΕΛΑΣ και τους νόμιμους εκπροσώπους τους , η Λάρισα θα παραμείνει ζωντανή και ασφαλής πόλη.

Για να δείτε το ψήφισμα, πατήστε ΕΔΩ

14-09-2022
Διεύθυνση Αμαξοστασίου - Κατάθεση προσφορών ανταλλακτικών

Για το κείμενο της πρόσκλησης, πατήστε ΕΔΩ

14-09-2022
Ανοιχτό κάλεσμα προς τους φορείς της πόλης για επίσκεψη στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Λάρισας

Το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Λάρισας στεγάζεται στο κτίριο των παλαιών φυλακών Λάρισας, που βρίσκεται επί της οδού Ιουστινιανού, στον προαύλιο χώρο του 5ου Γυμνασίου και Λυκείου. Πρόκειται για κτίσμα χαρακτηρισμένο ιστορικό-διατηρητέο μνημείο, σύμφωνα με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού.

Η μόνιμη έκθεση του μουσείου “Η Θεσσαλία Αντιστέκεται: 1941-1944” πραγματεύεται τον τρόπο με τον οποίο οι Θεσσαλοί οργανώθηκαν προκειμένου να απελευθερώσουν την πατρίδα από τις Δυνάμεις του Άξονα.

Στόχοι είναι, να παρουσιαστούν τα γεγονότα της ελληνικής ιστορίας της περιόδου 1940-1944, όπως τα βίωσαν οι Θεσσαλοί , να διδαχθεί η ιστορία του τόπου με βιωματικό τρόπο, ταξιδεύοντας στο χρόνο. Να τονιστεί το γεγονός, ότι στην Εθνική Αντίσταση έλαβαν μέρος άνθρωποι με διαφορετικό μορφωτικό υπόβαθρο, καταγωγή, ηλικία και ιδιότητα, κοινωνική και πολιτική ένταξη. Άντρες και γυναίκες, με τον τρόπο τους, ανταποκρίθηκαν στα αντιστασιακά κελεύσματα, διεξάγοντας τον δικό τους αγώνα στις πόλεις και στα βουνά.

Στο χώρο του μουσείου παρουσιάζονται αντικείμενα που αφορούν την περίοδο του ελληνοϊταλικού πολέμου, της Κατοχής, καλύπτοντας υλικό της Θεσσαλίας στην Αντίσταση.

Είναι ένας χώρος με πολλαπλούς συμβολισμούς. Πάνω στους τοίχους του μουσείου «ακούμπησαν» εκατοντάδες επώνυμοι και ανώνυμοι αγωνιστές και αγωνίστριες του λαού μας, δίνοντας το αίμα και τους για Λευτεριά, Δημοκρατία, Κοινωνική Δικαιοσύνη.

Η συμβολή της Θεσσαλίας, και ιδιαίτερα της περιοχής της Λάρισας στον συμμαχικό αγώνα για την υπεράσπιση της πατρίδας, ήταν μεγάλη.

Το μουσείο ως οδηγός αναδεικνύει τη τοπική ιστορία, καλλιεργώντας την ιστορική συνείδηση, διαφυλάσσοντας τη συλλογική μνήμη της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου.

Το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης διοργανώνει ομαδικές ξεναγήσεις, για συλλόγους και φορείς, απ’ όλους τους χώρους των τεχνών, του πολιτισμού, της εκπαίδευσης, του θεάτρου, της μουσικής και του χορού.

Πληροφορίες: Βαγγέλης Ρεμπάπης, Ιστορικός
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Παρασκευή: 09:00 - 13:00 & 18:00 - 20:00,
Σάββατο: 10:00 - 14:00
Τηλέφωνο: 2410 280220, Διεύθυνση: Ιουστινιανού 42, ΤΚ 41223, Λάρισα

14-09-2022
“Στου Μποχώρη’’, για τη Σμύρνη της καρδιάς μας

Στο Κηποθέατρο – Είσοδος ελεύθερη

Με την παράσταση του έργου του Μηνά Βιντιάδη “Στου Μποχώρη”, που παρουσιάζεται την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου στις 20:30 στο Κηποθέατρο Αλακαζάρ, τιμά ο Δήμος Λαρισαίων – Αντιδημαρχία Πολιτισμού & Επιστημών, τη σημαντική επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική καταστροφή.

Τρεις εξαίρετοι ηθοποιοί, ο Κώστας Αρζόγλου, η Πέμη Ζούνη και ο Βασίλης Ευταξόπουλος πλαισιωμένοι από ορχήστρα που ερμηνεύει σμυρνέικα τραγούδια, με τη σκηνοθετική καθοδήγηση της Βάνας Πεφάνη, ξετυλίγουν το χρονικό μιας καθοριστικής περιόδου για την Ελλάδα, που άλλαξε τον ρου της Ιστορίας.

Όπως δηλώνει ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Επιστημών Πάνος Σάπκας “Το έργο του Βιντιάδη, μας δίνει την αφορμή να θυμηθούμε, να μάθουμε και να εξηγήσουμε ένα κορυφαίο για τη χώρα μας γεγονός και να τιμήσουμε τους ανθρώπους που έδωσαν τη ζωή τους και έφεραν πολιτισμό και αγάπη στους συνανθρώπους τους”.

Το έργο παρουσιάστηκε μέχρι τώρα, στη Νέα Σμύρνη, το Αττικό ‘Αλσος, το Πάρκο Τρίτση και το Φάληρο και μετά τη Λάρισα θα συνεχίσει την περιοδεία του.

ΤΟ ΕΡΓΟ

1923. Ένας ηλικιωμένος άντρας, ο Αναστάσης, με δανεικά και τις λίγες οικονομίες του, στήνει ένα ταβερνάκι με μουσική στον Πειραιά. Το ονομάζει «Στου Μποχώρη», από το γνωστό τραγούδι της εποχής.

Έφυγε από τη Σμύρνη, μαζί με την κόρη του Ρηνιώ –που έχασε τον άντρα της κάτω από άσχημες συνθήκες- και είναι μορφωμένη και πολύ καλή τραγουδίστρια.
Τους πλαισιώνουν, ο παιδικός φίλος της Ρηνιώς, ο Φώτης, χορευτής και τραγουδιστής, ο μεγάλος Σμυρνιός συνθέτης Παν. Τούντας και δυο ακόμα μουσικοί.

Το έργο διατρέχει το χρονικό διάστημα από τις τελευταίες μέρες πριν από την καταστροφή έως το πρώτο χρονικό διάστημα της προσφυγιάς και βασίζεται σε ιστορικά στοιχεία και συγκλονιστικές μαρτυρίες ανθρώπων που βίωσαν αυτή την ξεχωριστή εμπειρία.

Μέσα από τη ζωή των κεντρικών ηρώων περνάνε όλα τα σημαντικά γεγονότα από το 1890 έως το 1924. Η καθημερινή ζωή των Ελλήνων της Σμύρνης, οι συνθήκες σε Ελλάδα και Τουρκία που οδήγησαν στη Μικρασιατική Καταστροφή και στη Συνθήκη της Λωζάνης με την Ανταλλαγή των Πληθυσμών, η Τέχνη κι ο Πολιτισμός στη Σμύρνη, οι γεύσεις και η κουζίνα, το ρεμπέτικο και ο αγώνας των άξιων μουσικών να το καθιερώσουν παρά τον πόλεμο και την αμφισβήτηση στην Αθήνα και τον Πειραιά.

Σημαντικές δραματουργικές αναφορές γίνονται ακόμα, στα πρώτα δύσκολα χρόνια της εγκατάστασης του 1.500.000 των προσφύγων στην Ελλάδα, ανθρώπων που γνώρισαν περιφρόνηση, έχθρα, ακόμα και πόλεμο από τους συμπατριώτες τους, με τους οποίους μιλούσαν την ίδια γλώσσα…

Τα σμυρναίικα τραγούδια του πόνου, της ξενιτιάς και του έρωτα, δίνουν στην παράσταση ένα ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Συγγραφέας του έργου είναι ο Μηνάς Βιντιάδης, μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων και υποψήφιος για το Βραβείο Κάρολος Κουν 2018, σκηνοθέτης η Βάνα Πεφάνη με πολλές δημιουργικές σκηνοθεσίες στο ενεργητικό της και πρωταγωνιστούν η Πέμη Ζούνη, ο Κώστας Αρζόγλου, ο Βασίλης Ευταξόπουλος πλαισιωμένοι από τρεις αξιόλογους μουσικούς, τον Γιάννη Παπαγεωργίου, Βασίλη Ζιγκερίδη και Κώστα Ζιγκερίδη.

Η παραγωγή είναι του Πολιτιστικού Σωματείου ΠΕΤΡΑ.

Είσοδος ελεύθερη. Οι θέσεις θα καλυφθούν με σειρά προσέλευσης.

13-09-2022
Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας στη Λάρισα

Γεμάτη εκδηλώσεις η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας στη Λάρισα

 • Από τις 16 εως τις 22 Σεπτεμβρίου με πολλές δράσεις στην Κεντρική Πλατεία
 • Ημέρα χωρίς Αυτοκίνητο και ποδηλατικοί αγώνες την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου
 • Μεγάλη ποδηλατοβόλτα την Πέμπτη 22 Σεπτεμβριου
 • Πίστα δεξιοτεχνίας για ποδήλατα (HERO 2030) στην Κεντρική Πλατεία το Σαββατοκύριακο

Από τις 16 εως τις 22 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιούνται φέτος οι δράσεις για την Ευρωπαϊκη Εβδομάδα Κινητικότητας. Ο Δήμος Λαρισαίων, συμμετέχει και φέτος στην πανευρωπαϊκή αυτή πρωτοβουλία, με ένα πρόγραμμα πλούσιων δράσεων.

Ολες οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στην κεντρική πλατεία της Λάρισας, ενώ δράσεις έχουν προγραμματιστεί και στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής του Δήμου Λαρισαίων.

Μεταξύ των δράσεων που ξεχωρίζουν είναι η «HERO 2030» με τη λειτουργία της πίστας δεξιοτεχνίας για ποδήλατα το ερχόμενο Σαββατοκύριακο στην Κεντρική Πλατεία, ενώ την επόμενη Πέμπτη 22 Σεπτεμβριου προγραμματίζεται μεγάλη ποδηλατοβόλτα με τίτλο – Μια πόλη ένα ποδήλατο , σε συνεργασία με το τμήμα αθλητισμού της ΔΗΚΕΛ και τις Δημοτικό Κοινότητες του Δήμου Λαρισαίων.

Ποδηλάτες από τέσσερα διαφορετικά σημεία της πόλης (ένα ανά κάθε κοινότητα) θα ποδηλατήσουν μέχρι την κεντρική πλατεία, όπου θα πραγματοποιηθεί συναυλία με τα σχήματα του Μουσικού Σχολείου Λάρισας.

Επίσης, την ερχόμενη Κυριακή, 18 Σεπτεμβρίου, είναι η κορυφαία δράση της «ημέρας χωρίς Αυτοκίνητο», με αποκλεισμό του στενού κέντρου της πόλης από τα οχήματα από τις 9 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι.

Την ίδια ημέρα (Κυριακή 18/9) θα πραγματοποιηθούν ποδηλατικός διασυλλογικός αγώνας σε και λαϊκός ποδηλατικός αγώνας για παιδιά από 8 εως 15 ετών. Και οι δυο δράσεις πραγματοποιούνται σε συνεργασία με τον Ποδηλατικό ΑΣ Πηνειό.

Αναλυτικά η αποκλεισμένη περιοχή εμφανίζεται με πράσινο χρώμα στον χάρτη:

Το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ 16-22 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2022

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΩΡΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 16/9/2022 18.00-20.00 "Ζωγραφίζουμε μετά μουσικής το αγαπημένο εναλλακτικό μέσο μεταφοράς" σε συνεργασία με τις Λέσχες Πολιτισμού και την συμμετοχή των ΚΔΑΠ του Δήμου Λαρισαίων.
ΣΑΒΒΑΤΟ 17/9/2022 11:00 – 15:00 & 18:00 – 21:00 "HERO 2030" Πίστα δεξιοτεχνίας για ποδήλατα, αφιερωμένη στους 17 στόχους για την βιώσιμη ανάπτυξη των Ηνωμένων Εθνών
  11:00 – 15:00 & 18:00 – 21:00 "Από το σπίτι στο Σχολείο" Εκπαιδευτικό επιδαπέδιο φιδάκι
  11:00-13:00 Ζωγραφίζουμε το αγαπημένο εναλλακτικό μέσο μεταφοράς σε συνεργασία με τις Λέσχες Πολιτισμού Δήμου Λαρισαίων
  11.00-22.00 Έκθεση Ποδηλάτων & Ηλεκτρικών πατινιών σε συνεργασία με τις επιχειρήσεις της πόλη μας
ΚΥΡΙΑΚΗ 18/9/2022   ΗΜΕΡΑ ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΣΤΗΝ ΛΑΡΙΣΑ
  11:00 – 15:00 & 18:00 – 21:00 "HERO 2030" Πίστα δεξιοτεχνίας για ποδήλατα, αφιερωμένη στους 17 στόχους για την βιώσιμη ανάπτυξη των Ηνωμένων Εθνών
  11:00 – 15:00 & 18:00 – 21:00 "Από το σπίτι στο Σχολείο" Εκπαιδευτικό επιδαπέδιο φιδάκι
  11:00-12:00 "Είσαι 3-5 ετών; Έλα για ποδήλατο!" σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Παιδείας και Διά Βιου Μάθησης και την Ακαδημία Ποδηλασίας του Δήμου Λαρισαίων.
  10:30-13:00 Ποδηλατικός Διασυλλογικός αγώνας σε συνεργασία με τον Ποδηλατικό Α.Σ. Πηνειό
  13:00-14:00 Λαικός ποδηλατικός αγώνας για παιδιά 8 έως 15 ετών σε συνεργασία με τον Ποδηλατικό Α.Σ. Πηνειό
  11:00-22:00 Έκθεση Ποδηλάτων & Ηλεκτρικών πατινιών σε συνεργασία με επιχειρήσεις της πόλη μας
  11:00-13:00 Ελάτε να γνωρίσουμε το τέννις με τους καθηγητές Φυσικής Αγωγής του Δήμου Λαρισαίων.
  11:00-13:00 "Στην πλατεία για σχοινάκι, κουτσό " , σε συνεργασία με τους καθηγητές Φυσικής Αγωγής του Δήμου Λαρισαίων
  11:00 – 15:00 & 18:00 – 21:00 Επιτραπέζια και επιδαπέδια παιχνίδια Subbuteo σε συνεργασία με τον Α.Ε.Σ.Λάρισα, Πίνγκ-Πόνγκ σε συνεργασία με την ΔΥΝΑΜΗ ΑΣ ΛΑΡΙΣΑΣ , Σκάκι σε συνεργασία με τον Σύλλογο Σκακιστών Λάρισας
ΔΕΥΤΕΡΑ 19/9/2022   "Selfie time" Φωτογραφιζόμαστε με μέσα φιλικά στο περιβάλλον Χρησιμοποίησε το hashtag #MobilityWeekL arissa. Κάνε tag τη σελίδα Δήμος Λαρισαίων/Dimos.Larissas και την σελίδα EMWLarissa στο Facebook.
ΤΡΙΤΗ 20/9/2022 10:00-12:00 Εκπαίδευση κυκλοφοριακής αγωγής στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς.
  18:00-20:00 Ελάτε να γνωρίσετε το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής στο Αλκαζάρ, με το ποδήλατο, το πατίνι ή τα rollers σου.
ΤΕΤΑΡΤΗ 21/9/2022 10:00-12:00 Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης. Περίπατος στην πόλη, σε συνεργασία με το Κ.Π.Ε. με τα Δημοτικά Σχολεία της πόλης μας
  18:00-20:00 Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης. Περίπατος για την ειρήνη, σε συνεργασία με τους καθηγητές του προγράμματος ¨Αθληση και γυναίκα¨.
    Επιμορφωτικά σεμινάρια για εκπαιδευτικούς που αφορούν θέματα κυκλοφοριακής αγωγής σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης & Α/θμια Εκπαίδευση Λάρισας
ΠΕΜΠΤΗ 22/9/2022 20.00-21.00 Ποδηλατοβόλτα- Μια πόλη σε ένα ποδήλατο, σε συνεργασία με τις Κοινότητες του Δήμου Λαρισαίων
  20:00 Συναυλία από το Μουσικό σύνολο Κρουστών του Μουσικού Γυμνασίου Λάρισας στην Πλατεία (Σάπκα) Κεντρική.

 

13-09-2022
Συνέντευξη τύπου του αντιδημάρχου Πολιτισμού και Επιστημών Π. Σάπκα - 9ος Μύλος Παραστατικών Τεχνών

Ο Μύλος Παραστατικών Τεχνών είναι ο πρώτος θεσμός που δημιουργήσαμε από τότε που αναλάβαμε, με στόχο να αναδείξουμε τον Μύλο του Παππά ως κύτταρο Πολιτισμού. Του δώσαμε δε, τα χαρακτηριστικά της πολιτιστικής μας πολιτικής: εξωστρέφεια, συνεργασία, καινοτομία, συμπερίληψη, διάδραση.

Με καλλιτέχνες και παραστάσεις που αφουγκράζονται τη σύγχρονη κοινωνία και τα προβλήματά της, τους φόβους και τα όνειρά της, από την Ελλάδα, τη Λάρισα και το εξωτερικό, παρουσιάζοντας κάθε καινούργια τάση και σκέψη στη φόρμα όσο και στο περιεχόμενο των παραστατικών τεχνών.

Και ο Μύλος Παραστατικών Τεχνών μεγάλωσε, φτάσαμε στον 9ο, κι έχει ανοίξει τα φτερά του και πραγματοποιείται για δεύτερη χρονιά σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Βόλου και το Φεστιβάλ Κωμωδίας Τρικάλων, με συντονισμένες δράσεις και κοινή θεματική, φέτος τη ΣΥΝΘΕΣΗ και με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Περιφέρειας Θεσσαλίας και της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση.

Επιπλέον, θα έλεγα ότι είναι ένα φεστιβάλ, αφιερωμένο πρωτίστως στη νεολαία, καθώς οι νέοι και ως δημιουργοί και ως αποδέκτες, είναι αυτοί που καλούνται να μετατρέψουν τις συνέπειες του παρελθόντος σε ένα καλύτερο μέλλον. Αλλά για να το κάνουν, χρειάζεται να προβληματιστούν, να δουν τη ζωή αλλιώς και να δράσουν. Εδώ τους δίνεται ένα βήμα, μια ευκαιρία, να συναντηθούν, να συνομιλήσουν, να αλληλεπιδράσουν, να σπάσουν στερεότυπα πρώτα στην τέχνη και μετά στη ζωή.

Συνεργάτης μας σε αυτή την προσπάθεια, το ΣΜουΘ, με μεγάλη εμπειρία πια σε αυτόν τον τομέα, την οποία έχει αποκτήσει μέσα από την καλλιτεχνική του πορεία στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Για 10 ημέρες, από τις 15 έως τις 25 Σεπτεμβρίου, ο Μύλος του Παππά θα μετατραπεί σε ένα εργοστάσιο τεχνών και ιδεών.

Το πρόγραμμα όπως έχετε δει, είναι ιδιαιτέρως πλούσιο και ενδιαφέρον, με εργαστήρια, παραστάσεις, προβολές, συναυλίες, από 100 και πλέον καλλιτέχνες, με κοινή θεματική τη σύνθεση, στους χώρους μας- θέατρο Κώστας Τσιάνος, θερινός κινηματογράφος, αμφιθέατρο, προαύλιο, αίθουσες- και άλλους χώρους - τοπόσημα της πόλης, όπως το Β΄ Αρχαίο Θέατρο και το ΔΩΛ.

Σύνθεση στη φιλοσοφία είναι ο συνδυασμός θέσης και αντίθεσης. Μόνο μέσα από τη σύνθεση μπορούμε να διερευνήσουμε τι συμβαίνει, να δημιουργήσουμε το καινούργιο, να έχουμε προοπτική, να ανακαλύψουμε νέους δρόμους και τρόπους, στην τέχνη και στη ζωή.

Σας περιμένουμε.

13-09-2022
9ος Μύλος Παραστατικών Τεχνών: Οι παραστάσεις της δεύτερης εβδομάδας

Η δεύτερη εβδομάδα της 9ης διοργάνωσης του Μύλου Παραστατικών Τεχνών - ΣΥΝΘΕΣΗ που συνδιοργανώνουν η Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών του Δ. Λαρισαίων και το Συνεργείο Μουσικού Θεάτρου (ΣΜουΘ), αναμένεται να συνεχίσει δυναμικά το πρόγραμμα, με παραστάσεις που φέρουν καινοτόμες ιδέες, συμπεριληπτικό θέατρο, παραστάσεις που διαμορφώθηκαν εργαστηριακά μέσα στη διάρκεια του φεστιβάλ, αλλά και ομάδες που η πόλη αγαπά και ακολουθεί.

Στόχος της διοργάνωσης είναι να προβάλει την καλλιτεχνική πολυφωνία, την αξία της συμπεριληπτικής και προσβάσιμης τέχνης και την πρωτότυπη δημιουργία βάζοντας σε διάλογο καλλιτέχνες και κοινό.

Αναλυτικά οι παραστάσεις:

Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου
19.00
code bend time (συμμετοχική παράσταση διαρκείας)
Ευαγγελία Κολύρα Ι Στέγη Ιδρύματος Ωνάση
(Μύλος Του Παππά, 2ος όροφος)
είσοδος ελεύθερη

Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου
21.00
Αντιγόνη - Πράξις Ι (συμπεριληπτικό θέατρο)
Βασίλης Οικονόμου | ΘΕΑΜΑ
(Δημοτικό Ωδείο Λάρισας)
Προσβασιμότητα: ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ (AD), ΔΙΕΡΜΗΝΕΙΑ ΣΤΗΝ
ΕΛΛ. ΝΟΗΜΑΤΙΚΗ ΥΠΕΡΤΙΤΛΟΙ SDH
είσοδος ελεύθερη

Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου
20.00
Γουτού Γουπατού (θέατρο)
Γιώργος Μπιλιώνης Ι Εν Δυνάμει
(Θέατρο Κώστας Τσιάνος)
είσοδος : 2 ευρώ

Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου
21.00
Παρουσίαση του εργαστηρίου body percussion
Μύλος του Παππά 2ος όροφος Αμφιθέατρο
είσοδος ελεύθερη

21.30
| arting | (performance)
Χριστίνα Καραγιάννη. Νεφέλη Μυρτίδη
(Μύλος του Παππά, 2ος όροφος)
είσοδος μόνο με πρόσκληση

Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου
21.00
Ο πιο δυνατός άνθρωπος του κόσμου (Χοροθέατρο εφήβων)
Κατερίνα Μπέκου | Σκηνοβάτης-Έκφραση
(Θέατρο Κώστας Τσιάνος)
είσοδος 2 ευρώ

Προπώληση εισιτηρίων:
-Connectiva, Βενιζέλου 133, καθημερινά 10:00-13:00
και στους χώρους του φεστιβάλ 45΄ πριν από την έναρξη κάθε εκδήλωσης.

Ο 9ος Μύλος Παραστατικών πραγματοποιείται με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Δείτε το πλήρες πρόγραμμα του φεστιβάλ https://smouth.com/el/program-mpart-9/
Ακολουθήστε μας:
https://mpart.gr/
facebook: https://www.facebook.com/millofperformingarts/
instragram: @millofpergormingarts
Πληροφορίες στο τηλέφωνο: 2410531778, 6947890412

Περισσότερα για τις παραστάσεις:

code bend time
Η Λαρισαία χορογράφος και περφόρμερ Ευαγγελία Κολύρα, σε επανάληψη της παράστασης της 17ης Σεπτεμβρίου, καλεί το κοινό του Μύλου Παραστατικών Τεχνών να αλληλεπιδράσει μαζί της, σε 2 μοναδικές συμμετοχικές παραστάσεις διαρκείας με τίτλο code bend time, τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου και ώρα 19:00 στον 2ο όροφο του Μύλου του Παππά.
Στο code bend time, συμπαραγωγή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, η Ευαγγελία Κολύρα αντιδρά σωματικά στις άπειρες παραλλαγές του τόνου, της χροιάς και του ηχοχρώματος που κουβαλούν τα φωνήματα της γλώσσας όπως εκφέρονται από το κοινό της παράστασης. Οι παραλλαγές στην προφορά μεταφέρονται πίσω στον ομιλητή με τη μορφή κινήσεων τόσο ξεχωριστών όσο και η φωνή στην οποία ανταποκρίνονται.
Το code bend time είναι μια συμμετοχική παράσταση για τη διαφορετικότητα των πολιτισμικών στοιχείων που φέρουν η κίνηση και η γλώσσα.
Η παράσταση παρουσιάζεται στον 9ο ΜΠαρΤ με την υποστήριξη της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση-Πρόγραμμα “Εξωστρέφεια”.

Αντιγόνη-Πράξις Ι
Η επαγγελματική συμπεριληπτική θεατρική ομάδα ΘΕΑΜΑ παρουσιάζει την καθολικά προσβάσιμη performance στον 9ο Μύλο Παραστατικών Τεχνών-ΣΥΝΘΕΣΗ την Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας. Η παράσταση ρίχνει φως στο δίπολο Ισμήνης και Αντιγόνης, τις αντιθέσεις, τη σχέση, την αντιπαράθεση, και την έντονη διαμάχη των δύο αδελφών.
"Όταν η δράση και η αντίδραση υπακούουν στη μοναδικότητα του προσωπικού εγκλεισμού. Μία μήτρα που γεννά δύο σημεία που αλληλεπιδρούν σε μία πορεία της ίδιας ιστορικής συνθήκης, αλλά διαφορετικής βούλησης." (Βασίλης Οικονόμου)
Πρόκειται για μία καθολικά προσβάσιμη παράσταση: - με ανοιχτή ακουστική περιγραφή για τυφλά άτομα ή άτομα με μειωμένη όραση (Εμμανουέλα Πατηνιωτάκη - ATLAS E.P. ) , -με διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα (ΕΝΓ) επί σκηνής (Θεοδώρα Τσαποΐτη) και - με υπέρτιτλους στην ελληνική γλώσσα για κωφά ή βαρήκοα άτομα (Εμμανουέλα Πατηνιωτάκη).
Η παράσταση παρουσιάζεται σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Γουτού Γουπατού
Η πολυαγαπημένη στην πόλη της Λάρισας συμπεριληπτική ομάδα θεάτρου “Εν Δυνάμει” παρουσιάζουν τη νέα τους παράσταση στον 9ο Μύλο Παραστατικών Τεχνών.
Στην παράσταση “Γουτού Γουπατού” (Πέμπτη 22/09 και ώρα 20:00, Θέατρο Κώστας Τσιάνος) η ομάδα προτείνει μια θεατρική φόρμα στην οποία συνδυάζονται στοιχεία αφηγηματικότητας και μουσικής. Ο εξαμελής θίασος της ομάδας Εν ∆υνάμει, αποτελούμενος από 2 ηθοποιούς με αναπηρία και 4 ηθοποιούς χωρίς αναπηρία, αφηγείται σαν σύνολο το διήγημα του Παπαδιαμάντη διατηρώντας τη γλώσσα γραφής του.
Κάθε άνθρωπος κουβαλά πάνω του προκαταλήψεις, αρχέτυπα, παγιωμένες ιδέες και σκέψεις. Πού μας οδηγούν αυτά; Πώς αυτά όρισαν και διαμόρφωσαν τον κόσμο που έπλασε ο Παπαδιαμάντης; Πώς αυτά μπορούν να οδηγήσουν στα άκρα και να φτιάξουν ξανά μία νέα αρχή; Γραμμένο πριν 100 χρόνια, οι άνθρωποι ακόμα κουβαλάμε στους ώμους μας προκαταλήψεις. Προσπαθούμε να τα αποποιηθούμε; Ή κλείνουμε τα μάτια με την ελπίδα πώς όλα είναι παρελθόν;

| arting |
Το | arting | είναι μια επιτέλεση που εξερευνά και αναπαριστά τις συνθήκες εργασίας και συνεργασίας στο καλλιτεχνικό οικοσύστημα.
Στον σκηνικό χώρο σχεδιάζουμε με τα σώματα και τις φωνές μας φανταστικές περιοχές μέσα στις οποίες επαναδιαπραγματευόμαστε τα γνώριμα πλαίσια της εργασίας και συνεργασίας. Μέσα από ενσώματες πρακτικές εξερευνούμε τα όρια μεταξύ ιδιωτικού και εργασιακού χώρου, τα οποία συχνά αλληλοκαλύπτονται και παραβιάζονται.
Εστιάζουμε σε λέξεις με δισυπόστατη σημασία όπως για παράδειγμα: ευελιξία, διαθεσιμότητα, συνεργασία (συν + εργασία), τις οποίες αναπαράγουμε και αναπροσαρμόζουμε φωνητικά και σωματικά. Για την περφόρμανς χρησιμοποιούμε κείμενα που έχουμε συν + γράψει και αντλούν υλικό από απορριπτικά emails αιτήσεων, αναπάντητα μηνύματα από συνεργασίες και από προσωπικές μας συνομιλίες. Παράλληλα ενσωματώνουμε και αναμετριόμαστε με την έννοια του χρόνου και τους διαφορετικούς ρυθμούς του.

Ο πιο δυνατός άνθρωπος του κόσμου
Βασισμένο στην πρωτότυπη ιστορία του Δημήτρη Μπασλάμ οι εφηβικές ομάδες σύγχρονου χορού και θεάτρου του Σκηνοβάτη- Έκφραση στήνουν ένα σκηνικό ποίημα που με αμεσότητα και ζωντάνια αναφέρεται στις σύγχρονες κοινωνικές κρίσεις. Πώς αντιδρούμε οι σύγχρονοι άνθρωποι στην δυσκολία; Με ποιες δυνάμεις αντιμετωπίζουμε την απειλή;
Μουσική, κίνηση, λόγος και η ενέργεια μιας εφηβικής ομάδας, συνθέτουν μια ονειρική διαδρομή όπου χωρίς να διστάζουν να αναδείξουν τις πικρές αλήθειες, φωτίζουν το αύριο…

12-09-2022
Διεύθυνση Αμαξοστασίου - Κατάθεση προσφορών ανταλλακτικών

Για το κείμενο της πρόσκλησης, πατήστε ΕΔΩ

12-09-2022
Διεύθυνση Αμαξοστασίου - Προμήθεια επίσωτρων ελαστικών
12-09-2022
Διεύθυνση Αμαξοστασίου - Κατάθεση προσφορών συντήρησης μηχανημάτων

Για το κείμενο της πρόσκλησης, πατήστε ΕΔΩ

12-09-2022
ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΛΗΡΩΣΗΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΙΣΟΒΑΘΜΟΥΝΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΤΗΣ ΜΕ ΑΡΙΘ. ΠΡΩΤ. 33313/29-07-2022, ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΣΕ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ

Στο πλαίσιο της με αριθμ. πρωτ. 33313/29-07-2022 (ΑΔΑ:6ΧΥΧΩΛΞ-ΘΚΤ) ανακοίνωσης για την πρόσληψη προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου σε υπηρεσίες καθαρισμού σχολικών μονάδων του Δήμου Λαρισαίων ορίζουμε στις 13 Σεπτεμβρίου ηµέρα Τρίτη και ώρα 11:00 π.μ., στην έδρα του ∆ήµου Λαρισαίων επί της οδού Ίωνος Δραγούμη 1 στη Λάρισα και συγκεκριµένα στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου (3ος όροφος), δηµόσια κλήρωση η οποία θα πραγματοποιηθεί από την ανωτέρω σχετική επιτροπή, για να καθορισθεί η τελική σειρά κατάταξης των τεσσάρων κατωτέρω υποψηφίων που εξακολουθούν να ισοβαθμούν μετά από την εξάντληση όλων των προβλεπόμενων κριτηρίων ισοβαθμίας ώστε να επιλεγούν οι τρεις (3) προσληπτέοι πλήρους απασχόλησης, ειδικότητας ΥΕ Καθαριστών-στριιών πλήρους απασχόλησης για την κάλυψη αναγκών καθαριότητας των Δημόσιων Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (Δ.Ι.Ε.Κ.) και η (1) προσληπτέα ειδικότητας ΥΕ Καθαριστών-στριιών μερικής απασχόλησης, για την κάλυψη αναγκών καθαριότητας σχολικών µονάδων, (ΣΔΕ) :

Α/Α     ΕΠΩΝΥΜΟ         ΟΝΟΜΑ            ΠΑΤΡΩΝΥΜΟ        
1 Α******* Α******* Ι*******
2 Τ******* Ε******* Ν*******
3 Γ******* Ε******* Χ*******
4 Κ******* Β******* Ε*******

Επισημαίνεται ότι οι ενδιαφερόμενοι που ισοβάθμησαν στον Πίνακα Κατάταξης και επιθυμούν να παραβρεθούν, θα πρέπει να προσέλθουν την ώρα διενέργειας της κλήρωσης.

09-09-2022
Στο Δημαρχείο της Λάρισας ο υπουργός μετανάστευσης Ν. Μηταράκης

Στο δημαρχείο της Λάρισας βρέθηκε, νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ κ. Νότης Μηταράκης στο πλαίσιο της παρουσίας του στη Λάρισα.

Τον κ. Μηταράκη και τα στελέχη του υπουργείου υποδέχθηκαν ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης και οι αντιδήμαρχοι Σ. Βούλγαρης και Δ. Δεληγιάννης. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα καλό κλίμα με τον Απ. Καλογιάννη να αναφέρεται στην συνολικά στη στάση της πόλης για το προσφυγικό και στην συνεργασία με το υπουργείο Μετανάστευσης. Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε και την ομαλή υλοποίηση του προγράμματος ΕΣΤΙΑ, το οποίο ολοκληρώνεται το προσεχές διάστημα, ενώ αντηλλάγησαν απόψεις για το πώς μπορεί να αξιοποιηθεί η εμπειρία και η γνώση που αποκτήθηκε από το συγκεκριμένο πρόγραμμα για άλλες ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

09-09-2022
Σε προσωρινή απογευματινή λειτουργία, για ένα μήνα το 6ο Λύκειο

Στην προσωρινή λύση της απογευματινής λειτουργίας του 6ου Λυκείου Λάρισας μέχρι τις 14 Οκτωβρίου 2022 κατέληξε ο Δήμος Λαρισαίων μετά από διαβουλεύσεις των τελευταίων ημερών, με τις αρμόδιες υπηρεσίες Εκπαίδευσης και τη σχολική κοινότητα.

Η απόφαση κρίνεται αναγκαία προκειμένου να ολοκληρωθούν οι εργασίες αποκατάστασης φθορών που προκάλεσε στο διδακτήριο, η σεισμική δραστηριότητα του Μαρτίου του 2021.

Ως γνωστόν, ο Δήμος Λαρισαίων μετά από εντατική προσπάθεια πέρσι το καλοκαίρι κατάφερε να ολοκληρώσει εργασίες αποκατάστασης σε σχολεία που είχαν πληγεί σοβαρά από το σεισμό του 2021 τα οποία επαναλειτούργησαν κανονικά πέρσι τον Σεπτέμβριο.

Φέτος το καλοκαίρι και μετά τη λήξη της σχολικής χρονιάς, ξεκίνησαν εργασίες αποκατάστασης στο διδακτήριο του 6ου Λυκείου Λάρισας. Μέχρι σήμερα έχει ολοκληρωθεί το μεγαλύτερο μέρος των εργασιών αποκατάστασης στο συγκεκριμένο κτίριο.

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια των εργασιών, αποκαλύφθηκαν επιπλέον φθορές που δεν ήταν εμφανείς κατά τη διάρκεια του μετασεισμικού ελέγχου και κρίθηκε αναγκαία η εκτέλεση και νέων εργασιών αποκατάστασης.

Εκτίμηση των αρμοδίων υπηρεσιών του Δήμου μας είναι θα χρειαστούν μερικές ακόμα εβδομάδες εργασιών, ώστε να αποκατασταθούν πλήρως οι ζημιές και το διδακτήριο να είναι πιο ασφαλές και από την πρότερη των σεισμών κατάστασή του.

09-09-2022
Συνεδρίαση Οικονομικής Επιτροπής (ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΥΣΑ-ΔΙΑ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗΣ) Δευτέρα 12/09/2022, ώρα 13:00

Για το κείμενο της πρόσκλησης, πατήστε εδώ.

09-09-2022
Συνεδρίαση Οικονομικής Επιτροπής (ΔΙΑ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗΣ) Τρίτη 13/09/2022, ώρα 13:00

Για το κείμενο της πρόσκλησης, πατήστε εδώ.

09-09-2022
Έναρξη μαθημάτων στη Δημοτική Σχολή Μπαλέτου - Ενημερωτικές συναντήσεις για το πρόγραμμα της νέας χρονιάς

Τα μαθήματα στη Δημοτική Σχολή Μπαλέτου Λάρισας ξεκινούν από την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου, ενώ τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου και την Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου, ώρα 18:30, θα προηγηθούν ενημερωτικές συναντήσεις με τους ενδιαφερόμενους για το πρόγραμμα της νέας χρονιάς.

Πληροφορίες – εγγραφές στη Δημοτική Σχολή Μπαλέτου (Μύλος του Παππά) καθημερινά 15.30 -20.30, τηλέφωνο 2410 256464.

Ενσταντανέ από το ανοιχτό μάθημα «Συμβαίνει στην τάξη»

09-09-2022
Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Παρασκευή 09/09/2022, ώρα 14:00

Για το κείμενο της πρόσκλησης, πατήστε ΕΔΩ

Διαβάστε περισσότερα...

Επικοινωνία

ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ
Ίωνος Δραγούμη 1
Τ.Κ. 41222

Τηλ. Κέντρο: 2413 500 200
Fax: 2410 250 372
E-mail: protokolo@larissa.gov.gr

Σχετικά

diavgeia m1

kairos 1

© 2016 Δήμος Λαρισαίων | Όροι Χρήσης | Προσωπικά Δεδομένα | Πολιτική Cookies | Ανάπτυξη ITBIZ.gr