sandal logo

poli 12
 • Home
 • Ενημέρωση

Νέα

Όλες οι Πρόσφατες Ανακοινώσεις

Κοινωνικός Διαμοιρασμός :

Όλες οι Πρόσφατες Ανακοινώσεις

24-09-2021
68/2021 Κανονιστική Απόφαση Επιτροπής Ποιότητας Ζωής

Για το κείμενο της απόφασης, πατήστε ΕΔΩ

24-09-2021
62/2021 Κανονιστική Απόφαση Επιτροπής Ποιότητας Ζωής

Για το κείμενο της απόφασης, πατήστε ΕΔΩ

24-09-2021
61/2021 Κανονιστική Απόφαση Επιτροπής Ποιότητας Ζωής

Για το κείμενο της απόφασης, πατήστε ΕΔΩ

24-09-2021
Συνεδρίαση Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων Τετάρτη 29/09/2021, ώρα 15:00 - Meeting fo the Integration Council of Immigrants and refugee, Wednesday 29/09/2021, time 15:00

Για το κείμενο της πρόσκλησης, πατήστε ΕΔΩ

Invitation for the meeting of the Integration Council of Immigrants and refugee, Wednesday 29/09/2021, time 15:00, Here

24-09-2021
Συνεδρίαση Οικονομικής Επιτροπής (ΔΙΑ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗΣ ) Τρίτη 28/09/2021, ώρα 13:00

Για το κείμενο της πρόσκλησης, πατήστε ΕΔΩ

24-09-2021
Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Πέμπτη 30/09/2021, ώρα 19:00

Για το κείμενο της πρόσκλησης, πατήστε ΕΔΩ

24-09-2021
Συνεδρίαση Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, Τετάρτη 29/09/2021, ώρα 12:30 (ΔΙΑ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗΣ)

Για το κείμενο της πρόσκλησης πατήστε ΕΔΩ

24-09-2021
Διανομή τροφίμων και αγαθών σε 2040 ευπαθείς οικογένειες του Δ. Λαρισαίων
 • Μέσω του προγράμματος ΤΕΒΑ που υλοποιεί ο Δήμος Λαρισαίων σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας

Ολοκληρώνεται σήμερα από το Δήμο Λαρισαίων η διανομή τροφίμων και αγαθών στους δικαιούχους του «Επιχειρησιακού Προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής ΤΕΒΑ».

Η διανομή ξεκίνησε την περασμένη Τετάρτη και ολοκληρώνεται σήμερα. Στο Δήμο Λαρισαίων ωφελούμενοι του προγράμματος είναι 2.040 οικογένειες με 3.806 μέλη, ενώ σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας στηρίζονται από το πρόγραμμα 4.345 οικογένειες με 8.460 μέλη.

Στη συγκεκριμένη διανομή, διανεμήθηκαν Ελαιόλαδο, Αλεύρι, Ρύζι, Φακές, Φασόλια, Φρυγανιές, Μακαρόνια, Μέλι, 2-4,   Αφρόλουτρο-Σαπούνι για τα μονομελή νοικοκυριά , Οδοντόκρεμα-Σαμπουάν-Σκόνη Πλυσίματος-Σαπούνι για οικογένειες με 2-8 μέλη, 3 Νωπά προϊόντα: Βόειο κρέας, Χοιρινό κρέας, Φέτα, ενώ οι πολυμελείς οικογένειες παρέλαβαν επιπλέον Γραβιέρα, Πατάτες και Καρότα

H διανομή τόσο στο Δήμο Λαρισαίων όσο και σε όλους τους Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας πραγματοποιούνται σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, ενώ ο Δήμος Λαρισαίων είναι συντονιστής του προγράμματος σε επίπεδο Π.Ε.

Παρόντες στη διανομή ήταν ο αντιπεριφερειάρχης κ. Χρ. Καλομπάτσιος, ο αντιδήμαρχος του Δήμου Λαρισαίων κ. Σωτ. Βούλγαρης, υπηρεσιακά στελέχη του Δήμου Λαρισαίων κ.α.

 

24-09-2021
ΕΝΑΡΞΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗΣ ΖΩΝΗΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ

Από την  Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής και τη Διεύθυνση Παιδικών Σταθμών & Εκπαιδευτικών Δράσεων, του Δήμου Λαρισαίων ανακοινώνεται ότι από τη Δευτέρα 27/9/2021 θα ξεκινήσει η λειτουργία της  απογευματινής ζώνης  στον 5ο Βρεφονηπιακό Σταθμό       (Ρούσβελτ 46 τηλ. επικ. 2410 623082). 

Ο Δήμος Λαρισαίων, με συνέπεια και σεβασμό και κατανοώντας τις ανάγκες των συμπολιτών μας, συνεχίζει  τη λειτουργία της απογευματινής ζώνης με την πεποίθηση ότι συμβάλλει στη στήριξη των οικογενειών που έχουν ανάγκη.

Το ωράριο λειτουργίας είναι 16:45 μ.μ. έως 21:15 μ.μ. και κατά τη διάρκεια παραμονής τους τα παιδιά απασχολούνται δημιουργικά με τις πιο σύγχρονες παιδαγωγικές μεθόδους που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της κάθε ηλικίας  με στόχο την ολόπλευρη σφαιρική νοητική, συναισθηματική, κοινωνική και σωματική ανάπτυξή τους.

24-09-2021
ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 2021-2022

Το Θεσσαλικό Θέατρο συνεχίζει την επιτυχημένη πορεία του Θεατρικού Εργαστηρίου ενηλίκων τη θεατρική περίοδο 2021-2022. Η  έναρξη των μαθημάτων θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 4 Οκτωβρίου.

Το Εργαστήριο λειτουργεί σε δύο έτη, αρχαρίων και προχωρημένων και έχει στόχο την εισαγωγή στην τέχνη του θεάτρου, πάντα με οδηγό ένα υψηλό  παιδαγωγικό και καλλιτεχνικό κριτήριο.

Θεατρικά παιχνίδια, αυτοσχεδιασμός, κίνηση, αναπνοή και ορθοφωνία καθώς και υποκριτική  στηρίζουν μέσα σε ένα πνεύμα ενθάρρυνσης και χαράς την  βιωματική μάθηση και την θεατρική απόλαυση.

 • Αρχάριοι: Υπεύθυνη τμήματος Ειρήνη Γκότση, θεατρολόγος και θεατροπαιδαγωγός.
 • Προχωρημένοι: Υπεύθυνη τμήματος Ειρήνη Ζγούρη, ηθοποιός,
  θεατρολόγο και κινηματογραφίστρια.
 • Ολόκληρο τον Οκτώβριο τα μαθήματα θα είναι ανοιχτά και δωρεάν για όλους
  τους ενδιαφερόμενους.

Στόχος είναι να υπάρχει παράσταση εφαρμογής στο τέλος της χρονιάς.

Στελέχη του Θεσσαλικού Θεάτρου και επισκέπτες καλλιτέχνες θα πραγματοποιούν εξειδικευμένα σεμινάρια.

Πληροφορίες – Εγγραφές: Γραμματεία Θεσσαλικού Θεάτρου.
Τηλ. Επικοινωνίας: 2410 621209 (10-2μ.μ. εργάσιμες μέρες)
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

24-09-2021
ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΜΙΣΘΩΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΕΚΤΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΡΟΧΕΙΡΩΝ ΣΤΑΥΛΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ

Για την περίληψη, πατήστε ΕΔΩ

24-09-2021
Διεύθυνση Αμαξοστασίου - Κατάθεση προσφορών ανταλλακτικών

Για το κείμενο της πρόσκλησης, πατήστε ΕΔΩ

24-09-2021
Παρουσίαση του νέου βιβλίου του Νεκτάριου Νότα στον θερινό

Την Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου στις 19:00 θα παρουσιαστεί το δεύτερο βιβλίο του ποιητή Νεκτάριου Νότα με τίτλο “Άνοιξε το παραθύρι της καρδιάς σου να με ακούσει η ψυχή σου”, στον θερινό κινηματογράφο “Μπαρμπής Βοζαλής” στον Μύλο του Παππά, με την αιγίδα της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού & Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων και του περιοδικού Λόγου και Τέχνης ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ ο ΘΕΣΣΑΛΟΣ.

Χαιρετισμό θα απευθύνει η πρόεδρος της ΔΕΕΛ (Διεθνής Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών) Αικατερίνη Μπατάλια.

Θα μιλήσουν: η Δήμητρα Μπαρδάνη καθηγήτρια γαλλικής φιλολογίας, λογοτέχνης, πρόεδρος της ΕΛΟΣΥΛ (Ένωση Λογοτεχνών Συγγραφέων Λάρισας), ο Αρχιμανδρίτης πατήρ Βησσαρίων Μπλέτσας,, ιεροκήρυκας Ιεράς Συνόδου, ο Κωνσταντίνος Δημουλάς δρ. Ψυχιατρικός Κλινοψυχολόγος,επί τιμή Α΄σχ. Σύμβουλος Φιλολόγων, Βάσος Κορομπίλιας, δικηγόρος, επιστημονικός συνεργάτης στη Βουλή των Ελλήνων.

Θα διαβάσουν ποιήματα η Ζαφειρία Κοτζαμάνογλου ιατρός ωτορινολαρυγγολόγος, λογοτέχνης και Μαρία Αράπκουλε, λογοτέχνης.

Την εκδήλωση συντονίζει η Σταματία Καππέ, εικαστικός, λογοτέχνης, διευθύντρια του περιοδικού ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ Ο ΘΕΣΣΑΛΟΣ, μέλος του ΔΣ της ΔΕΕΛ,

Επίσης, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα ακουστούν μελοποιημένα ποιήματα του Νεκτάριου Νότα σε μουσική Μιχάλη Χώτου.

23-09-2021
8ος Μύλος Παραστατικών Τεχνών - “Ένα ζευγάρι στο Φεγγάρι” στο Θέατρο Κώστας Τσιάνος

Η βωβή ρομαντική κομεντί με ζωντανή μουσικήΈνα ζευγάρι στο Φεγγάρι” από την ομάδα Art Vouveau παρουσιάζεται στον 8ο Μύλο παραστατικών Τεχνών την Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου στις 21:00, στο Θέατρο Κώστας Τσιάνος.

Μια φαινομενικά απλή ιστορία για ένα ζευγάρι που ζει κατά τη διάρκεια της δικτατορίας στην Ελλάδα και προσπαθεί να ανταπεξέλθει στην πνιγερή καθημερινότητα.

Την ίδια εποχή που ο άνθρωπος πάτησε στο Φεγγάρι. Την εποχή που επιτυγχάνεται ένα μεγάλο επίτευγμα για την ανθρωπότητα. Ένα επίτευγμα στο οποίο συμμετείχε συναισθηματικά όλη η Υφήλιος.

Το “Ένα ζευγάρι στο φεγγάρι” αποτελεί μια παραβολή σχετικά με τον άνθρωπο που παλεύει να ξεπεράσει τα εμπόδια που του βάζει η πραγματικότητα.

Οι ήρωες της ιστορίας, είναι ένα ζευγάρι σε τέλμα, εγκλωβισμένο σε μια επαναλαμβανόμενη ρουτίνα επιβίωσης. Ήρωες που μένουν στάσιμοι απέναντι στα προβλήματά τους, ενώ υπαρξιακά αναζητούν με μανία ένα ταξίδι μακριά από αυτά.

Δραματουργική επιμέλεια: Λένος Χρηστίδης

Σκηνοθεσία: Θανάσης Μεγαλόπουλος

Σκηνικά-κοστούμια: Ελένη Παπαναστασίου

Φωτισμοί-βίντεο: Στάθης Μήτσιος

Μουσική σύνθεση-πιάνο: Γιάννης Σελέκος

Παίζουν: Φοίβος Συμεωνίδης, Δανάη Τίκου

Ακουστική περιγραφή: Liminal

Είσοδος: 2€

 Τα έσοδα των εισιτηρίων θα κατατεθούν στον λογαριασμό της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Θεσσαλίας για την ενίσχυση των πυρόπληκτων της Εύβοιας.

Το κοινό μπορεί να προμηθευτεί εισιτήρια την ίδια μέρα των εκδηλώσεων από την Connectiva, Βενιζέλου 133 και ώρες 10:00-14:00, καθώς και στον χώρο κάθε εκδήλωσης 45 λεπτά πριν την έναρξη.

Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις σε κλειστούς χώρους γίνεται με την επίδειξη ενός από τα παρακάτω:

-Πιστοποιητικό εμβολιασμού, πιστοποιητικό νόσησης από Covid-19, βεβαίωση αρνητικού PCR test 72 ωρών ή rapid-test 48 ωρών.

Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους χώρους του φεστιβάλ, κλειστούς και ανοιχτούς.

Ο 8ος Μύλος Παραστατικών Τεχνών συνδιοργανώνεται από την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων και το ΣΜουΘ, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Λίγα λόγια για την ομάδα:

Η θεατρική ομάδα Art Vouveau ιδρύθηκε το 2013 στην Αθήνα. Ένας από τους βασικούς στόχους της ομάδας είναι να επικοινωνήσει την δουλειά της σε φεστιβάλ θεάτρου εντός και εκτός συνόρων.

 Έχει ήδη λάβει μέρος σε πολλά φεστιβάλ μεταξύ των οποίων είναι το 5ο και 6ο Διαβαλκανικό Φεστιβάλ Θεάτρου της Προύσας (Τουρκία), το 20ο Φεστιβάλ Θεάτρου της Μαύρης Θάλασσας στην Τραπεζούντα (Τουρκία), το Santorini Arts Factory Festival, το Φεστιβάλ του Θεάτρου Αλώνι (Πήλιο), το 8ο Αττικό Σχολείο Αρχαίου Δράματος (Ελευσίνα), κα.

Παράλληλα, βασική προτεραιότητα της ομάδας είναι η διεξαγωγή σεμιναρίων βωβού θεάτρου.

Επίσης, είναι συνεργαζόμενο μέλος του Athens Culture Net του Δήμου Αθηναίων.

Έχει συμμετάσχει σε δράσεις προς όφελος του κοινωνικού συνόλου όπως διοργάνωση σεμιναρίου στη Λέσχη Φιλίας Γκράβας, ανοιχτή παράσταση για τους πρόσφυγες στο camp του Ελαιώνα, κ.α.

23-09-2021
Ληξιαρχική πράξη θανάτου

Ο ενδιαφερόμενος Ληξιαρχικής Πράξης Θανάτου θα πρέπει να κάνει αίτηση στον ακόλουθο σύνδεσμο: Ψηφιακή Πλατφόρμα Δήμου Λαρισαίων και:

 • να συμπληρώσει υποχρεωτικά τα στοιχεία του θανόντα
 • να επισυνάψει υποχρεωτικά το Πιστοποιητικό πλησιεστέρων/εγγυητέρων συγγενών.

Μετά την Οριστική Υποβολή της αίτησης, η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου Λαρισαίων θα «ανεβάσει» στη ψηφιακή πλατφόρμα, στα «Παραδοτέα Έντυπα», το πιστοποιητικό που αιτείται ο ενδιαφερόμενος δημότης.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στο Τμήμα Ληξιαρχείου τηλ: 2413 500 251 & 252 & 255 & 256 & 257.

 

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΥΠΟΒΟΛΗ

Επιλέγοντας το ανωτέρω link, ο ενδιαφερόμενος:

 • εισέρχεται στο περιβάλλον της ψηφιακής πλατφόρμας,
 • επιλέγει από το αριστερό μενού: «Οι Αιτήσεις μου»,
 • ακολουθεί η αυθεντικοποίηση του χρήστη με τους κωδικούς TAXISNET
 • επιλέγει: «Εισαγωγή»

Στο πεδίο Κατηγορία Αιτήσεων επιλέγει Τμήμα Ληξιαρχείου και στο πεδίο Υποκατηγορία Αιτήσεων επιλέγει την πράξη για την οποία αιτείται.

Συμπληρώνει όλα τα απαραίτητα πεδία (*) στην ενότητα ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ.

Στα Συνοδευτικά Δικαιολογητικά επιλέγοντας κάθε γραμμή και πατώντας Επεξεργασία, επισυνάπτει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

Η αίτηση θα πρωτοκολληθεί μετά την Οριστική Υποβολή.

23-09-2021
Σύμφωνο Συμβίωσης

Ο ενδιαφερόμενος Συμφώνου Συμβίωσης θα πρέπει κάνει αίτηση στον ακόλουθο σύνδεσμο: Ψηφιακή Πλατφόρμα Δήμου Λαρισαίων

Μετά την Οριστική Υποβολή της αίτησης, η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου Λαρισαίων θα «ανεβάσει» στη ψηφιακή πλατφόρμα, στα «Παραδοτέα Έντυπα», το πιστοποιητικό που αιτείται ο ενδιαφερόμενος δημότης.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στο Τμήμα Ληξιαρχείου τηλ: 2413 500 251 & 252 & 255 & 256 & 257.

 

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΥΠΟΒΟΛΗ

Επιλέγοντας το ανωτέρω link, ο ενδιαφερόμενος:

 • εισέρχεται στο περιβάλλον της ψηφιακής πλατφόρμας,
 • επιλέγει από το αριστερό μενού: «Οι Αιτήσεις μου»,
 • ακολουθεί η αυθεντικοποίηση του χρήστη με τους κωδικούς TAXISNET
 • επιλέγει: «Εισαγωγή»

Στο πεδίο Κατηγορία Αιτήσεων επιλέγει Τμήμα Ληξιαρχείου και στο πεδίο Υποκατηγορία Αιτήσεων επιλέγει την πράξη για την οποία αιτείται.

Συμπληρώνει όλα τα απαραίτητα πεδία (*) στην ενότητα ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ.

Η αίτηση θα πρωτοκολληθεί μετά την Οριστική Υποβολή.

23-09-2021
Ληξιαρχική πράξη γέννησης

Ο ενδιαφερόμενος Ληξιαρχικής Πράξης Γέννησης θα πρέπει κάνει αίτηση στον ακόλουθο σύνδεσμο: Ψηφιακή Πλατφόρμα Δήμου Λαρισαίων

Μετά την Οριστική Υποβολή της αίτησης, η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου Λαρισαίων θα «ανεβάσει» στη ψηφιακή πλατφόρμα, στα «Παραδοτέα Έντυπα», το πιστοποιητικό που αιτείται ο ενδιαφερόμενος δημότης.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στο Τμήμα Ληξιαρχείου τηλ: 2413 500 251 & 252 & 255 & 256 & 257.

 

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΥΠΟΒΟΛΗ

Επιλέγοντας το ανωτέρω link, ο ενδιαφερόμενος:

 • εισέρχεται στο περιβάλλον της ψηφιακής πλατφόρμας,
 • επιλέγει από το αριστερό μενού: «Οι Αιτήσεις μου»,
 • ακολουθεί η αυθεντικοποίηση του χρήστη με τους κωδικούς TAXISNET
 • επιλέγει: «Εισαγωγή»

Στο πεδίο Κατηγορία Αιτήσεων επιλέγει Τμήμα Ληξιαρχείου και στο πεδίο Υποκατηγορία Αιτήσεων επιλέγει την πράξη για την οποία αιτείται.

Συμπληρώνει όλα τα απαραίτητα πεδία (*) στην ενότητα ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ.

Η αίτηση θα πρωτοκολληθεί μετά την Οριστική Υποβολή.

23-09-2021
Ληξιαρχική πράξη γάμου

Ο ενδιαφερόμενος Ληξιαρχικής Πράξης Γάμου θα πρέπει κάνει αίτηση στον ακόλουθο σύνδεσμο: Ψηφιακή Πλατφόρμα Δήμου Λαρισαίων

Μετά την Οριστική Υποβολή της αίτησης, η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου Λαρισαίων θα «ανεβάσει» στη ψηφιακή πλατφόρμα, στα «Παραδοτέα Έντυπα», το πιστοποιητικό που αιτείται ο ενδιαφερόμενος δημότης.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στο Τμήμα Ληξιαρχείου τηλ: 2413 500 251 & 252 & 255 & 256 & 257.

 

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΥΠΟΒΟΛΗ

Επιλέγοντας το ανωτέρω link, ο ενδιαφερόμενος:

 • εισέρχεται στο περιβάλλον της ψηφιακής πλατφόρμας,
 • επιλέγει από το αριστερό μενού: «Οι Αιτήσεις μου»,
 • ακολουθεί η αυθεντικοποίηση του χρήστη με τους κωδικούς TAXISNET
 • επιλέγει: «Εισαγωγή»

Στο πεδίο Κατηγορία Αιτήσεων επιλέγει Τμήμα Ληξιαρχείου και στο πεδίο Υποκατηγορία Αιτήσεων επιλέγει την πράξη για την οποία αιτείται.

Συμπληρώνει όλα τα απαραίτητα πεδία (*) στην ενότητα ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ.

Η αίτηση θα πρωτοκολληθεί μετά την Οριστική Υποβολή.

23-09-2021
Ανέγερση νέου πολυδύναμου διδακτηρίου Ειδικής Εκπαίδευσης προωθεί ο Δήμος Λαρισαίων
 • Σε δημοτική έκταση 7.300 τμ για τη στέγαση του Ειδικού Δημοτικού και Νηπιαγωγείου (ΔΑΔ) και του Ειδικού Γυμνασίου – Λυκείου (ΕΝΕΕΓΥΛ)
 • Κατατέθηκε πρόταση στο πρόγραμμα Αντ. Τρίτσης όπως τονίστηκε στην τελευταία  συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Την κατασκευή νέου πολυδύναμου σχολικού συγκροτήματος που θα στεγάζει νηπιαγωγείο, δημοτικό και γυμνάσιο Ειδικής Εκπαίδευσης και ειδικότερα για παιδιά με διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές, δρομολογεί ο δήμος Λαρισαίων.  Ειδικότερα το νέο διδακτήριο θα στεγάσει φιλοξενεί το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο (ΔΑΔ) και το Ειδικό Γυμνάσιο – Λύκειο (ΕΝΕΕΓΥΛ). Η σχετική πρόταση για την υλοποίηση του έργου έχει κατατεθεί ήδη στο υπουργείο Εσωτερικών για  χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

Σχετικές ανακοινώσεις έγιναν στην διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου από τον αναπληρωτή δήμαρχο και αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Γιώργο Σούλτη.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό οι σχολικές μονάδες βαθμίδες θα είναι ανεξάρτητες και όχι ενιαίες, ενώ σύντομα θα προκηρυχθεί η μελέτη.

Ο σχεδιασμός του Δήμου Λαρισαίων προβλέπει την ανέγερση διδακτηρίων, σε δημοτική έκτασης 7.300 τετραγωνικών μέτρων, στην οδό Φαρσάλων και περίπου στο ύψος του ξενοδοχείου «Imperial». Μάλιστα, οι  αρμόδιες υπηρεσίες της Διεύθυνσης Πολεοδομίας του Δήμου Λαρισαίων, έχουν ήδη προχωρήσει  τις διαδικασίες για σημειακή Πολεοδομική τροποποίηση με ανασχεδιασμό των δύο Οικοδομικών τετραγώνων που θα ανεγερθεί το σχολείο. Η διαδικασία αυτή είναι εφικτό να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο Νοέμβριο.

Σημειώνεται ότι από την αρχή της θητείας της διοίκησης Καλογιάννη στο Δήμο Λαρισαίων υπήρξε αμέριστη στήριξη σε ζητήματα εκπαίδευσης ατόμων με ειδικές ανάγκες. Υπενθυμίζεται ότι τα πρώτα χρόνια της θητείας και με αντιδήμαρχο τον αείμνηστο Αλ. Μπατζανούλη πραγματοποιήθηκε η μεταφορά του  ΕΕΕΕΚ από τους Αγίους Αναργύρους στην Λάρισα, ενώ ακολούθησε η συνεργασία Δήμου Λαρισαίων – Περιφέρειας Θεσσαλίας με το Δήμο να παραχωρεί έκταση στην Νεάπολη για την ανέγερση του νέου διδακτηρίου.

23-09-2021
Δ.Ε.Υ.Α.Λ. - Διακοπή νερού (Παρασκευή 24/09/2021, ώρα 09:00-13:00)

Η Δ.Ε.Υ.Α.Λ. ανακοινώνει ότι την Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου και από ώρα 9:00 μέχρι 13:00 θα πραγματοποιηθεί διακοπή υδροδότησης στη συνοικία της Νέας Σμύρνης στις παρακάτω οδούς:

 • ΟΜΗΡΟΥ (από Σωκράτους έως Λυκούργου)
 • ΣΩΚΡΑΤΟΥΣ (από Ομήρου έως Δημοσθένους)
 • ΠΑΡΟΔΟΣ ΟΜΗΡΟΥ
 • ΛΥΚΟΥΡΓΟΥ
 • ΕΥΡΙΠΙΔΟΥ
 • ΜΙΛΤΙΑΔΟΥ
23-09-2021
Διεύθυνση Αμαξοστασίου - Προμήθεια επίσωτρων ελαστικών
23-09-2021
Διεύθυνση Αμαξοστασίου - Κατάθεση προσφορών ανταλλακτικών

Για το κείμενο της πρόσκλησης, πατήστε ΕΔΩ

23-09-2021
Μεταφορά παραστάσεων του Θεσσαλικού Θεάτρου

Την Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου, στις 21:00 μεταφέρεται η performance του διεθνούς εικαστικού Φίλιππου Τσιτσόπουλου με τίτλο ΔΕΕ Διαταραχή έλλειψης ειλικρίνειας στο Β Αρχαίο Θέατρο. Η παράσταση Χορείες Χώρων του Ζωρζ Περέκ, σε σκηνοθεσία Αλεξάνδρας Καζάζου θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή και το Σάββατο 24-25/9 την ίδια ώρα στο Β Αρχαίο Θέατρο. Πρόκειται για δράσεις του Θεσσαλικού Θεάτρου στο πλαίσιο της πρώτης συνάντησης του Διεθνούς Δικτύου Αρχαίου Δράματος που πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας.

Πληροφορίες - κρατήσεις θέσεων καθημερινά 10:00-14:00 στο 2410621209 .

Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου, στις 21:00.

ΔΕΕ Διαταραχή έλλειψης ειλικρίνειας - Performance του διεθνούς εικαστικού Φίλιππου Τσιτσόπουλου

Αλληλεπίδραση δυο κειμένων με μια μάσκα σε ένα Αρχαίο Θέατρο. Ένα ποίημα του J. Mekas σε αντιπαράθεση με το μονόλογο του Ριχάρδου ΙΙΙ. Loop έως εξαντλήσεως. Ο τίτλος αντικατοπτρίζει την ανικανότητα του καλλιτέχνη να μιλήσει με τα δικά του λόγια και τη σύνδεσή του με τα δικά του συναισθήματα. Χρειάζεται μια εξωτερική εκπυρσοκρότηση, συνήθως από ένα κείμενο ή μια φωνή κάποιου άλλου για να τον αφήσουν οι εσωτερικές του δεσμεύσεις να εκφραστεί. Προσπαθεί να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα, εν μέρει για να την αποδεχτεί και εν μέρει να την κάνει να σωπάσει μέσα του και να την επανατοποθετήσει. Δεν αισθάνεται συναρπαστικός σε έναν κόσμο γεμάτο «αλήθεια» όπου χτίζει τους δικούς του ελλείμματικους, σπασμένους κώδικες ειλικρίνειας και επικοινωνίας για να αντιμετωπίσει τον εαυτό του και τον καθρέφτη της ύπαρξής του πολλές φορές φορώντας μάσκες. Έλλειμμα ειλικρίνειας η ή Διαταραχή Έλλειψης Ειλικρίνειας κάνει έναν υπαινιγμό σε αυτό που μπορούμε να ονομάσουμε «Ψέμα».

Ένα ψέμα που μπορεί να δημιουργήσει τη δική του αμφίδρομη αλήθεια.

Η performance πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Γκαλερί Cask.

24 και 25 Σεπτεμβρίου 2021, στις 21:00.

Χορείες Χώρων του Ζωρζ Περέκ, σκηνοθεσία Αλεξάνδρα Καζάζου – Ομάδα Transatlantic

Στις Χορείες χώρων, κάτι ανάμεσα σε ημερολόγιο και δοκίμιο, o Perec μας καλεί να περιδιαβούμε μαζί του τον χώρο. Πολλή αναφορά, ισχυρίζεται, έχει γίνει και γίνεται σχετικά με τον χρόνο, όχι όμως και γύρω από τον χώρο. Μας προτρέπει να παρατηρήσουμε το μέρος που ζούμε, τις συνήθειες τόσο τις δικές μας όσο και των άλλων ανθρώπων, τις προσόψεις των κτιρίων, την εξοχή και τα προάστια.

Χωρισμένο με τίτλους όπως διαμέρισμα, πολυκατοικία, πόλη, γειτονιά, εξοχή, κόσμος, το συγκεκριμένο βιβλίο αποτελεί μια καλή βάση να ταξιδέψει κανείς ξεκινώντας από το κρεβάτι του, συνεχίζοντας στο υπόλοιπο σπίτι, κατεβαίνοντας τις σκάλες της πολυκατοικίας, περπατώντας στη γειτονιά, στην πόλη, ταξιδεύοντας λίγο πιο πέρα στην εξοχή και συνεχίζοντας ανά τον κόσμο.

Κανένας δογματισμός, απλές παρατηρήσεις, πολλές από τις οποίες σίγουρα έχεις κάνει είτε συνειδητά είτε όχι. Ένα διαφορετικό έργο που αποτελεί μεγάλη έμπνευση για τη σκηνή και προσφέρει ποικίλες δυνατότητες έρευνας. Με πηγαίο χιούμορ το οποίο εμπεριέχει η τραγική ειρωνεία της καθημερινότητας.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Αλεξάνδρα Καζάζου

Επιμέλεια δραματουργίας: Αλεξάνδρα Καζάζου, Karol Jarek

Σκηνικό – Εικαστική εγκατάσταση: Χρήστος Λάσκαρης

Επιμέλεια φωτισμών και βίντεο: Karol Jarek

Μουσική σύνθεση – Ερμηνευτής: Rafal Habel

Ηθοποιοί: Αντιγόνη Φρυδά, Σπύρος Δέτσικας, Βασίλης Μπούτσικος, Βασίλης Τρυφουλτσάνης

23-09-2021
8ος Μύλος Παραστατικών Τεχνών - Συναυλία του Αλέξανδρου Κτιστάκη

Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου – 21:30 – Θερινός Κινηματογράφος «Μπαρμπής Βοζαλής», Μύλος του Παππά

Τον εξαιρετικά αγαπητό στην πόλη Αλέξανδρο Κτιστάκη θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει το λαρισαϊκό κοινό αυτή την Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου στις 21:30 στον 8ο Μύλο Παραστατικών Τεχνών.

Τον Αλέξανδρο Κτιστάκη τον γνωρίσαμε στις συναυλίες του Θανάση Παπακωνσταντίνου όπου συνεργάζεται μαζί του από το 2013. Το καλοκαίρι του 2018 συμμετείχε στην περιοδεία του Θανάση Παπακωνσταντίνου και του Σωκράτη Μάλαμα «Με στόμα που γελά».

Από τότε που άρχισε να ασχολείται με τη μουσική δεν σταμάτησε να πειραματίζεται και να δημιουργεί. Έχει γράψει μουσική για το θέατρο:  Κωνσταντίνου Ντέλλα “Insomnia Greca” (2015-2016, Δημοτικό Θέατρο Πειραιά), “Ο Έλλην Βρυκόλαξ [reloaded]” (2017, Ιωάννινα, Δημητσάνα, Τήνος, Αθήνα) και “Αντιγόνη του Σοφοκλή” (2018, Φεστιβάλ Αθηνών, Μικρή Επίδαυρος) και για την παράσταση “Form.At”, από την ομάδα σύγχρονου χορού “A Priori” (2018, Bios).

Toν χειμώνα του 2020 έκανε τρεις εμφανίσεις στον Σταυρό του Νότου παρουσιάζοντας τραγούδια αγαπημένων τραγουδοποιών, παραδοσιακά, αλλά και νέα τραγούδια από τον πρώτο προσωπικό δίσκο που ετοιμάζει.

Ως προετοιμασία για τον πρώτο προσωπικό του δίσκο που θα κυκλοφορήσει το φθινόπωρο 2021, ο Αλέξανδρος προσεγγίζει φέτος φεστιβάλ και χώρους που εκτιμούν το προσωπικό του στιλ και θέλουν να στηρίξουν την παρουσίαση της δουλειάς του.

Συντελεστές:
Αλέξανδρος Κτιστάκης – κιθάρα, φωνή
Έβρος Βοσκαρίδης – βιολί
Διονύσης Μακρής – μπάσο
Γιάννης Ριζόπουλος – Κρουστά
Αλέξανδρος Ορφανός – Τρομπέτα
Γιάννης Ταβουλάρης – ηχοληψία
Παναγιώτης Λαμπής – Φωτισμοί

Εισιτήρια  2 ευρώ διαθέσιμα μόνο την ημέρα της συναυλίας μέχρι τις 14.00 στην Connectiva, Βενιζέλου133, και από τις 20:15 στην είσοδο του θερινού κινηματογράφου.

Τα έσοδα των εισιτηρίων θα κατατεθούν στον λογαριασμό της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Θεσσαλίας για την ενίσχυση των πυρόπληκτων της Εύβοιας.

Παρακαλούμε ελάτε νωρίτερα στο χώρο για να εξασφαλίσετε την είσοδό σας. Χρήση μάσκας απαραίτητη.

Το φεστιβάλ 8ος Μύλος Παραστατικών Τεχνών συνδιοργανώνεται από το ΣΜουΘ και την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών Δήμου Λαρισαίων, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

23-09-2021
Σεμινάριο κλασικού χορού με τον Γκες Μίχωφ

Η Ανώτερη Σχολή Χορού και η Δημοτική Σχολή Μπαλέτου με χαρά υποδέχονται τον κύριο Γκες Μίχωφ, καλλιτεχνικό διευθυντή της Σχολής  από το 1990 έως το 2017, για την πραγματοποίηση σεμιναρίου κλασικού χορού  από 23 έως και 30 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο της προετοιμασίας υποψηφίων για τις Ανώτερες Σχολές Χορού, σπουδαστών Ανώτερης Σχολής Χορού και μαθητών Φυτωρίου Δημοτικής Σχολής Μπαλέτου.

Στόχος του σεμιναρίου είναι η μεταλαμπάδευση στους νεότερους της πολύτιμης γνώσης, της πολύχρονης εμπειρίας, του πάθους για την τέχνη του χορού  του κυρίου Μίχωφ,  ώστε  κι εκείνοι να την  υπηρετήσουν με έμπνευση και αφοσίωση.

Ο Γκες Μίχωφ γεννήθηκε στη Βουλγαρία. Σπούδασε κλασικό χορό στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης της Σόφιας με τις σπουδαίες δασκάλες Βαλτατσέεβα, Μπαλάμπινα, Κομίσνικωφ.

Στη συνέχεια, αποφοίτησε από την Ανώτατη Μουσική Ακαδημία της Σόφιας. Μετεκπαιδεύτηκε στη  Βέρνη στο σύγχρονο χορό και στη τζαζ με δασκάλους τους Aλέν Μπερνάρ και Μίσα Μπεργκέζε. Στο Μπαλέτο Arabesque της Σόφιας υπήρξε πρώτος σολίστ.

Το 1983 ξεκίνησε την εκπαιδευτική του καριέρα στην Ελλάδα. Από το 1990 διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής της Δημοτικής Σχολής Μπαλέτου και από το 1997-2017 και της Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Δήμου Λαρισαίων.

Το 1997 δημιούργησε το Θεσσαλικό Μπαλέτο  με στόχο την αναβίωση του κλασικού ρεπερτορίου, καθώς και τη δημιουργία πρωτότυπων καλλιτεχνικών παραγωγών.   

 Ήταν ο δάσκαλος των χορευτριών που εκπροσώπησαν την Ελλάδα στο 8ο  GRAND PRIX EUROVISION 1999, Λυών (Μαρία Μπούμπουλη), στο 9ο  GRAND PRIX EUROVISION 2001, Λονδίνο (Όλγα Τσιμούρτα, Τίνα Νασίκα), στο 10ο  GRAND  PRIX EUROVISION 2003, Άμστερνταμ (Ελενίνα Νικολάου) και στο  11ο  GRAND  PRIX EUROVISION 2005 (Ελεάνα Ανδρεούδη).

Μαθητές  του έλαβαν υψηλές διακρίσεις σε Πανελλήνιους και Διεθνείς Διαγωνισμούς Χορού. Ενδεικτικά: Chausson d’ Or ( Παρίσι, 2011), Sicilia Barocca (2006), Διεθνής Διαγωνσιμός Χορού της Ριέτης (2004), Διεθνής Διαγωνισμός Χορού του Brno (2003), Μεσογειακός Διαγωνισμός Χορού «Μία Αρμπάτοβα» (2000),  Διεθνής Διαγωνισμός Χορού της Βάρνας και άλλοι πολλοί.

Ανέβασε πολλές,  σπουδαίες παραστάσεις κλασικού ρεπερτορίου και   δημιούργησε πρωτότυπες νεοκλασσικές χορογραφίες.

Ενδεικτικά : Ζιζέλ -Α΄ και Β΄ Πράξη-, Μπολερό, FORTUNA, Pas de Quatre, La Vivandiere , αποσπάσματα από τα μπαλέτα Suite en Blanc,  Mπαγιαντέρα, Δον Κιχώτης, Κουρσάρος, variations και pas de deux από εμβληματικά και ιστορικά έργα κλασικού ρεπερτορίου.

Συνεργάστηκε καλλιτεχνικά  με την Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης της Σόφιας.  Επίσης, ήταν ο καλλιτεχνικός διευθυντής της παράστασης νεοκλασικού μπαλέτου «…και η ψυχή κινείται» στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού και Επιστημών «Ιπποκράτης- Η αέναη επιστροφή». 

Πραγματοποίησε με μεγάλη επιτυχία περιοδείες ανά το πανελλήνιο και το εξωτερικό. Το 2014 τού απονεμήθηκε το Βραβείο «Τερψιχόρη»  για τη μεγάλη του προσφορά στην τέχνη του χορού.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή καθημερινά στο τηλέφωνο 2410256464  –διεύθυνση: Γεωργιάδου 53, Μύλος του Παππά, ώρες 16.00-21.00. 

Λόγω του περιορισμένου αριθμού συμμετεχόντων θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Θα εφαρμοσθούν σχολαστικά όλα τα μέτρα προστασίας κατά της μετάδοσης του κορωνοϊού, όπως ορίζονται  στο σχετικό υγειονομικό πρωτόκολλο.

Φωτογραφίες: Γιάννης Χατζηαντωνίου (από σεμινάριο του 2017)

23-09-2021
Δήμος Λαρισαίων - Σε εξέλιξη η Απογραφή Κτιρίων 2021 από την ΕΛΣΤΑΤ

Από το Δήμο Λαρισαίων ανακοινώνεται ότι είναι σε εξέλιξη και στο Δήμο μας, η απογραφή κτιρίων 2021, η οποία διενεργείται από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ). Θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα η διεξαγωγή της μεγάλης Απογραφής Πληθυσμού Κατοικιών.

Για καλύτερη ενημέρωση συμπολιτών παραθέτουμε την επίσημη ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η Απογραφή Κτιρίων 2021, η οποία διενεργείται από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) σε όλους τους Δήμους και τις Κοινότητες της Χώρας, για την κάλυψη εθνικών αναγκών σε στατιστική πληροφόρηση σχετικά με τον οικοδομικό πλούτο της Χώρας.

Η Απογραφή Κτιρίων πραγματοποιείται λίγο καιρό πριν τη διεξαγωγή της Απογραφής Πληθυσμού- Κατοικιών (Οκτώβριος – Δεκέμβριος 2021), με σκοπό την καταγραφή του συνόλου των κτιρίων της Ελλάδας και τη συλλογή στοιχείων για τη σύνθεση και τα χαρακτηριστικά τους, όπως ο αριθμός των ορόφων, τα υλικά κατασκευής, η χρήση ή ο προορισμός χρήσης τους, η περίοδος κατασκευής, η προσβασιμότητα σε αυτά Ατόμων με Αναπηρίες (ΑμεΑ), ο αριθμός ανελκυστήρων κ.ά. Η Απογραφή Κτιρίων διενεργείται κάθε δέκα χρόνια και αποτελεί στάδιο των προπαρασκευαστικών εργασιών της Απογραφής Πληθυσμού-Κατοικιών για τον εντοπισμό των προς απογραφή κατοικιών-νοικοκυριών της Απογραφής Πληθυσμού και Κατοικιών. Το νομικό πλαίσιο των Γενικών Απογραφών 2021 είναι ο Νόμος 4772/2021 (ΦΕΚ 17/Α΄/05-02-2021).

Στα στοιχεία της Απογραφής Κτιρίων στηρίζονται οι αποφάσεις της Πολιτείας για τον αντισεισμικό σχεδιασμό, τις πολιτικές υποδομών, μεταφορών, ενέργειας και εν γένει τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης. Τα στοιχεία που συλλέγονται μέσω της Απογραφής είναι εμπιστευτικά και χρησιμοποιούνται μόνο για την παραγωγή συγκεντρωτικών στατιστικών στοιχείων. Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της Απογραφής δεν συλλέγονται στοιχεία για την ιδιοκτησία, το εμβαδόν, τυχόν παραβάσεις πολεοδομικής νομοθεσίας κ.λπ. που αφορούν στα απογραφόμενα κτίρια.

 

Τρόπος διενέργειας

Κατά τη διάρκεια της Απογραφής Κτιρίων, οι ερευνητές της ΕΛΣΤΑΤ επισκέπτονται όλα τα κτίρια κάθε οικισμού και καταγράφουν, για κάθε ένα ξεχωριστά, τα χαρακτηριστικά του συμπληρώνοντας το σχετικό ερωτηματολόγιο το οποίο περιλαμβάνεται σε ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή. Για τη συλλογή των στοιχείων χρησιμοποιούνται ηλεκτρονικές συσκευές αφής (tablet), ενώ για πρώτη φορά πραγματοποιείται και ο γεωχωρικός εντοπισμός των κτιρίων με τη χρήση κατάλληλων τεχνολογικών εργαλείων (σε συμμόρφωση με τον Κανονισμό (ΕΕ) 2018/1799 της Επιτροπής).

Οι ερευνητές της ΕΛΣΤΑΤ (Τομεάρχες) επικοινωνούν με ιδιοκτήτη ή ένοικο της κατοικίας ή του κτιρίου, ή τον διαχειριστή της πολυκατοικίας, για την παροχή πληροφοριών αναφορικά με τα χαρακτηριστικά κάθε κτιρίου. Οι ερευνητές (Τομεάρχες) φέρουν ειδική κονκάρδα με το σήμα της ΕΛΣΤΑΤ, στην οποία αναγράφονται τα στοιχεία τους, καθώς και έντυπο ορισμού με τη φωτογραφία τους και σφραγίδα της ΕΛΣΤΑΤ, και τηρούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς της νόσου του κορωνοϊού COVID-19.

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση επί της διαδικασίας της Απογραφής Κτιρίων 2021, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν στους τηλεφωνικούς αριθμούς: Τηλ.: 213 135 2894, 213 135 2887, 213 135 2873, 213 135 2891, 213 135 2911, 213 135 2913 ή να απευθύνονται στο e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

 

Αναλυτικές πληροφορίες: https://www.statistics.gr/el/2021-buildings-census

Σχετικό ενημερωτικό και οπτικοακουστικό υλικό: https://www.statistics.gr/el/2021-buildings-press-kit

22-09-2021
Αγορά Καταναλωτών Χωρίς Μεσάζοντες από τους Ενεργούς Πολίτες Λάρισας

Ξεκινάει η νέα σεζόν της Αγοράς Καταναλωτών Χωρίς Μεσάζοντες των Ενεργών Πολιτών Λάρισας, με την ελπίδα να μην ξαναχρειαστεί να διακοπεί ο θεσμός λόγω εκτάκτων συνθηκών πανδημίας.

Οι Εν.Πο.Λ. μετά την ανάπαυλα του καλοκαιριού, με ανανεωμένες τις δυνάμεις τους, έσπευσαν να οργανώσουν την AΓΟΡΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΧΩΡΙΣ ΜΕΣΑΖΟΝΤΕΣ με προϊόντα ελληνικής παραγωγής, εξαιρετικής ποιότητας και ανταγωνιστικής τιμής, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 10 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ  2021 στη Σκεπαστή Αγορά Νεάπολης Λάρισας και ώρες 10:00-14:00.

Υπενθυμίζουμε ότι από την Αγορά Καταναλωτών Χωρίς Μεσάζοντες μπορούν να αγοράσουν προϊόντα ΟΛΟΙ ανεξαιρέτως οι πολίτες. Όσο περισσότερες ποσότητες διατεθούν, τόσο περισσότερα προϊόντα θα ενισχύσουν το Δωρητήριο Τροφίμων των Εν.Πο.Λ. που στηρίζει πάνω από 110 οικογένειες.
Σ’ αυτή τη διάθεση, φροντίσαμε να συμπεριλάβουμε και παραγωγούς από την πολύπαθη Β. Εύβοια για να δείξουμε για μία ακόμη φορά έμπρακτα την αλληλεγγύη μας στους δοκιμαζόμενους συμπατριώτες μας! Σας καλούμε να τιμήσετε τα εξαιρετικά προϊόντα τους με ιδιαίτερη θέρμη!
Όλα τα είδη έχουν δειγματιστεί στην ομάδα προϊόντων των "ΕνΠοΛ", έχουν παραδοθεί αναλύσεις, όπου ήταν δυνατόν, και έχουν υπογραφεί δηλώσεις παραγωγών ότι τα προϊόντα που θα διατεθούν είναι ποιοτικά και ίδια με αυτά που έχουν δειγματιστεί. Σε κάθε περίπτωση η ευθύνη για την ποιότητα των προϊόντων ανήκει αποκλειστικά στους πωλητές τους.

Συγκεκριμένα, θα διατεθούν:

 • Παραγωγός: «ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΛΑΪΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΑΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ» από Κορινθία:
 • Ελαιόλαδο εξαιρετικά παρθένο ανωτέρας ποιότητας, εσοδείας  2020-2021 από ελιές ποικιλίας Μανάκι Κορινθίας, σε πλαστική συσκευασία των 5 λίτρων με ιμή/συσκευασία 21,00€, ήτοι τιμή λίτρου 4,20€.
 • Παραγωγός: Σταυρούλα Γιουρούκα από Νέο Μοναστήρι Δομοκού:
 • Ρεβίθια (ποικιλία Θηβών) σε συσκευασία δύο κιλών, που αποτελεί και το ελάχιστο όριο παραγγελίας με τελική τιμή λιανικής πώλησης 3,00€/συσκευασία (ήτοι τιμή κιλού 1,50€).
 • Φακές (ποικιλία ΣΑΜΟΣ) σε συσκευασία δύο κιλών, που αποτελεί και το ελάχιστο όριο παραγγελίας με τελική τιμή λιανικής πώλησης 3,00€/συσκευασία (ήτοι τιμή κιλού 1,50€)
 • Παραγωγός: Δημήτριος Γκουντοβάς από Μεσοχώρι Ελασσόνας
 • Μέλι ΠΕΥΚΟΥ σε συσκευασία (πλαστικό δοχείο), βάρους 3 κιλών, με τιμή συσκευασίας 15€ (τιμή κιλού:5€)
 • Μέλι ΑΝΘΕΩΝ σε συσκευασία (πλαστικό δοχείο), βάρους 3 κιλών, με τιμή συσκευασίας 15€ (τιμή κιλού:5€)
 • Μέλι ΔΑΣΟΥΣ και ΚΑΣΤΑΝΙΑΣ σε συσκευασία (πλαστικό δοχείο), βάρους 3 κιλών, με τιμή συσκευασίας 15€ (τιμή κιλού:5€)
 • Παραγωγός: Αλέξανδρος Νταλαμπέκας από Αμπελώνα Λάρισας:
 • Μέλι ΑΝΘΕΩΝ – ΚΩΝΟΦΟΡΩΝ σε συσκευασία (πλαστικό δοχείο), βάρους 3 κιλών, με τιμή συσκευασίας 15€ (τιμή κιλού:5€)
 • Μέλι ΔΑΣΟΥΣ σε συσκευασία (πλαστικό δοχείο), βάρους 3 κιλών, με τιμή συσκευασίας 15€ (τιμή κιλού:5€)
 • Μέλι ΘΥΜΑΡΙΣΙΟ σε συσκευασία (πλαστικό δοχείο), βάρους 3 κιλών, με τιμή συσκευασίας 24€ (τιμή κιλού 8€)
 • Παραγωγός: Χρήστος Στεργίου από Μικρολίμνη Φλώρινας:
 • ΦΑΣΟΛΙΑ ΜΕΓΑΛΟΣΠΕΡΜΑ πλακέ σε συσκευασία των 2,120 κιλών, που αποτελεί και το ελάχιστο όριο παραγγελίας με τελική τιμή λιανικής πώλησης 7,00€/συσκευασία, ήτοι τιμή κιλού 3,30€.
 • ΦΑΣΟΛΙΑ μικρά σούπας «ΠΑΠΟΥΔΑ» σε συσκευασία των 2,150 κιλών, που αποτελεί και το ελάχιστο όριο παραγγελίας με τελική τιμή λιανικής πώλησης 6,00€/συσκευασία, ήτοι τιμή κιλού 2,80€.
 • Παραγωγός: ΟΙΚΟΤΕΧΝΙΑ Παρασκευά Στεργίου από Μικρολίμνη Φλώρινας:
 • ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΦΑΣΟΛΙΑ ποικιλίας “ΓΙΓΑΝΤΕΣ” σε συσκευασία 1 κιλού, με τελική τιμή λιανικής πώλησης 5,50€/συσκευασία/κιλού
 • ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΦΑΣΟΛΙΑ ΜΕΓΑΛΟΣΠΕΡΜΑ πλακέ σε συσκευασία 1 κιλού ,με λιανική τιμή πώλησης 5,50€/συσκευασία/κιλού
 • ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΦΑΣΟΛΙΑ ΜΑΥΡΟΜΑΤΙΚΑ σε συσκευασία 1 κιλού ,με τελική τιμή λιανικής πώλησης 5,50€/συσκευασία/κιλού
 • ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΛΙΩΜΕΝΗ ΠΙΠΕΡΙΑ σε συσκευασία 250 γρ (καθαρό βάρος) , με τελική τιμή λιανικής πώλησης 5,50€/συσκευασία (τιμή κιλού 22,00€)
 • ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΠΙΠΕΡΙΑ σε γυάλινη συσκευασία 400γρμ(καθαρό βάρος) , με τιμή συσκευασίας 3,50€ ( τιμή κιλού 8,75€)
 • Παραγωγός : Νικόλαος Μαγκλαβάνης , από Καστανιώτισσα Ωρεών Ιστιαίας Εύβοιας
 • ΣΥΚΑ ΞΗΡΑ ΦΥΣΙΚΑ Α ΜΕΓΕΘΟΣ σε συσκευασία ενός κιλού σε σακουλάκι Kraft, που αποτελεί και το ελάχιστο όριο παραγγελίας με τελική τιμή λιανικής πώλησης 7,00€/συσκευασία, ήτοι τιμή κιλού 7,00€.
 • ΣΥΚΑ ΞΗΡΑ ΦΥΣΙΚΑ Β ΜΕΓΕΘΟΣ σε συσκευασία ενός κιλού σε σακουλάκι Kraft, που αποτελεί και το ελάχιστο όριο παραγγελίας με τελική τιμή λιανικής πώλησης 6,00€/συσκευασία, ήτοι τιμή κιλού 6,00€.
 • ΠΑΣΤΕΛΙ ΣΥΚΟΥ σε συσκευασία 100gr, που αποτελεί και το ελάχιστο όριο παραγγελίας με τελική τιμή λιανικής πώλησης 2,00€, ήτοι τιμή κιλού 20,00€.
 • Παραγωγός : «ΛΑΣΑΝΟΝ ΙΚΕ», από τους Ωραιούς Ιστιαίας Εύβοιας
 • ΧΥΛΟΠΙΤΕΣ  ΜΕ ΑΥΓΑ ΑΠΟ ΚΟΤΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΑΣ ΒΟΣΚΗΣ και φρέσκο αιγοπρόβειο γάλα, σε συσκευασία 1Kgr, με τελική τιμή λιανικής πώλησης 5,50€/συσκευασία/ τιμή κιλού
 • ΠΑΠΑΡΔΕΛΕΣ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝσε συσκευασία 500gr, με τελική τιμή λιανικής πώλησης 3,00€/συσκευασία, ήτοι τιμή κιλού 6,00€.
 • ΤΡΑΧΑΝΑΣ ΞΙΝΟΣ ΜΕ ΦΡΕΣΚΟ ΠΡΟΒΕΙΟ ΓΙΑΟΥΡΤΙ σε συσκευασία 1Kgr, που αποτελεί και το ελάχιστο όριο παραγγελίας με τελική τιμή λιανικής πώλησης 6.50€/συσκευασία/τιμή κιλού .
 • ΡΙΖΟΤΟ ΜΑΝΙΤΑΡΙΩΝσε συσκευασία 500gr, με τελική τιμή λιανικής πώλησης 4,00€/συσκευασία, ήτοι τιμή κιλού 8,00€.
 • ΚΡΙΘΑΡΟΤΟ ΠΙΚΑΝΤΙΚΟ με αυγά, φρέσκο αιγοπρόβειο γάλα με λιαστή ντομάτα &  μίξη λαχανικών σε συσκευασία 500gr, με τελική τιμή λιανικής πώλησης 3,50€/συσκευασία, ήτοι τιμή κιλού 7,00€.
 • Παραγωγός : Χρήστος Μπενέκης από Συκαμινέας Ελασσόνας
 • ΠΑΤΑΤΕΣ ποικιλίας JELLY σε συσκευασία 11,110 κιλών, που αποτελεί και το ελάχιστο όριο παραγγελίας με τελική τιμή λιανικής πώλησης 5,00€/συσκευασία, ήτοι τιμή κιλού 0,45€.
 • Παραγωγός : Μελεμές Ιωάννης, από Βρύναινα Αλμυρού Μαγνησίας
 • Τσάϊ σε συσκευασία 200 γρ., που αποτελεί και το ελάχιστο όριο παραγγελίας με τελική τιμή λιανικής πώλησης 2,00€/συσκευασία, ήτοι τιμή κιλού 10,00€.
 • Ρίγανη σε συσκευασία 250 γρ., που αποτελεί και το ελάχιστο όριο παραγγελίας με τελική τιμή λιανικής πώλησης 2,00€/συσκευασία, ήτοι τιμή κιλού 8,00€.

Τρόπος παραγγελιών λόγω των μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό :

1. Μέσω της ιστοσελίδας των Εν.Πο.Λ. www.energw.gr

2. Στα τηλέφωνα: 2413011972, κιν. 6909566709 κατά τις ώρες λειτουργίας της γραμματείας από Δευτέρα -Παρασκευή 10 - 12 το πρωί και Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή 5-7 το απόγευμα.)

ΠΡΟΣΟΧΗ! Για εξαιρετικές περιπτώσεις πολιτών που αδυνατούν να κάνουν μόνοι τους ηλεκτρονική παραγγελία, ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙ ΑΥΤΟΥΣ, θα μπορούν να προσέλθουν στον Πολυχώρο Αλληλεγγύης των Εν.Πο.Λ., στην οδό Λάμπρου Κατσώνη 37, κατά τις ώρες λειτουργίας του, φορώντας απαραιτήτως μάσκες και τηρώντας τις αποστάσεις ασφαλείας.

Την ημέρα της διάθεσης, στο χώρο της Σκεπαστής Αγοράς της Νεάπολης, θα εφαρμοστούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας που συστήνουν οι Αρχές, τα οποία θα πρέπει να τηρηθούν ευλαβικά, γιατί προέχει η ασφάλεια όλων μας!

Οι εγκαίρως προσερχόμενοι θα εξυπηρετούνται ταχύτερα από 3 γραμματείες, ενώ οι εκτός καθορισμένου ωραρίου (πριν και μετά την ώρα επιλογής της παραγγελίας) θα εξυπηρετούνται από μια γραμματεία, στην οποία ενδέχεται η καθυστέρηση να είναι μεγαλύτερη. Επίσης, καλό θα είναι όταν προσέρχεστε να έχετε εκτυπώσει την παραγγελία σας, ή να γνωρίζετε τον αριθμό της. Τέλος, δεν θα λειτουργήσουν οι γραμματείες των αδιάθετων ή επιπλέον παραγγελιών πριν τις 12:30, όταν θα έχει ικανοποιηθεί το μεγαλύτερο μέρος των ηλεκτρονικών παραγγελιών. Να είστε βέβαιοι, ότι καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την ταχύτερη και ποιοτικότερη εξυπηρέτησή σας.

Αν είσαι εθελοντής ή θέλεις να γίνεις, δήλωσε συμμετοχή γι’ αυτή τη δράση στα τηλέφωνα: 6909566709 και 2413011972, στον Πολυχώρο Αλληλεγγύης των Εν.Πο.Λ. (Λάμπρου Κατσώνη 37) ή στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. .

 

22-09-2021
Διεύθυνση Αμαξοστασίου - Κατάθεση προσφορών ανταλλακτικών

Για το κείμενο της πρόσκλησης, πατήστε ΕΔΩ

22-09-2021
Διακήρυξη Ηλεκτρονικού Ανοικτού Διαγωνισμού για την Ανάδειξη Αναδόχου Διενέργειας Ιατρικών Εξετάσεων και Προμήθειας Εμβολίων για τους Δικαιούχους Εργαζομένους του Δήμου Λαρισαίων

Για τη Διακήρυξη πατήστε ΕΔΩ

Για την Περίληψη της Διακήρυξης πατήστε ΕΔΩ

Για το Υπόδειγμα Οικονομικής Προσφοράς πατήστε ΕΔΩ

22-09-2021
8ος Μύλος Παραστατικών Τεχνών - Θεατρική Παράσταση από την ομάδα Seven Sisters

Τετάρτη 22/09, 21:00, Θέατρο «Κώστας Τσιάνος»

«Το Μαράκι έκλασε» είναι μια σπονδυλωτή παράσταση βασισμένη σε 5 διηγήματα της Λένας Κιτσοπούλου (Σάκης, Η Τρύπα, Ο Καραγκιόζης, ΕΛΤΑ, Χαρταετοί).

Έξι γυναίκες αφηγούνται πέντε σκληρές ιστορίες με πρωταγωνίστρια την Αγία ελληνική οικογένεια. Με μοναδικό σκηνικό έξι σχολικές καρέκλες και ένα θρανίο -σημεία αναφοράς για τα παιδικά τους χρόνια απ’ όπου ξεκίνησαν όλα- οι Seven Sisters πειραματίζονται με τις έννοιες του αυτοσχέδιου, του χειροποίητου, του μετακινούμενου, του μεταβαλλόμενου, του minimal.

Ένα σύνολο ηθοποιών με βασικό τους μέλημα να επικοινωνήσουν την ιστορία, να παρουσιάσουν την αλήθεια του κειμένου και όχι τους εαυτούς τους που βλέπουν σαν διαμεσολαβήτριες, σαν παραμυθούδες. Με μεγάλες δόσεις χιούμορ, με μικρές δόσεις ειρωνείας και σαρκασμού, με διάθεση παιχνιδιού, βασίζονται η μία στην άλλη, δημιουργούν κοινούς κώδικες επικοινωνίας και ερευνούν διαρκώς το θέατρο, τη σκηνή, τον λόγο και το σώμα.

Κείμενο: Λένα Κιτσοπούλου

Σκηνοθεσία: Γιώτα Σερεμέτη
Σκηνικά - κοστούμια: Seven Sisters
Μουσική επιλογή: Γιώτα Σερεμέτη
Σχεδιασμός φωτισμών: Κώστας Φιλίππογλου
Βοηθός σκηνοθέτη: Βάνα Σλέιμαν
Φωτογραφίες - βίντεο: Λυδία Τσάτσου Παρασκευοπούλου
Καλλιτεχνική συνεργασία: Παναγιώτα Βαρελά, Μαρούλα Καλαμποκιά, Ανδρομάχη Μακρίδου

Παίζουν: Χριστίνα Ανδρεάκου, Ελένη Γκιούρα, Άρτεμις Δούρου, Μαρία Σαρέλη, Γιώτα Σερεμέτη, Βάνα Σλέιμαν

Διάρκεια: 120 λεπτά

Είσοδος: 2€

 Τα έσοδα των εισιτηρίων θα κατατεθούν στον λογαριασμό της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Θεσσαλίας για την ενίσχυση των πυρόπληκτων της Εύβοιας.

Το κοινό μπορεί να προμηθευτεί εισιτήρια την ίδια μέρα των εκδηλώσεων από την Connectiva, Βενιζέλου 133 και ώρες 10:00-14:00, καθώς και στο χώρο κάθε εκδήλωσης 45 λεπτά πριν την έναρξη.

Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις σε κλειστούς χώρους γίνεται με την επίδειξη ενός από τα παρακάτω:

-Πιστοποιητικό εμβολιασμού, Πιστοποιητικό νόσησης από Covid-19, Βεβαίωση αρνητικού PCR test 72 ωρών ή rapid-test 48 ωρών.

Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους χώρους του φεστιβάλ, κλειστούς και ανοιχτούς.

Ο 8ος Μύλος Παραστατικών Τεχνών συνδιοργανώνεται από την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων και το ΣΜουΘ, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

 

Λίγα λόγια για την ομάδα:

Οι Seven Sisters δημιουργήθηκαν τον Μάρτιο του 2020 από 5 γυναίκες που είχαν ήδη συναντηθεί στο Εργαστήρι Σωματικού Θεάτρου του Κώστα Φιλίππογλου και αποφάσισαν για πρώτη φορά να φτιάξουν κάτι δικό τους, μια παράσταση που θα μιλά για όλα εκείνα που τις ενοχλούσαν από παιδιά και που τελικά τις διαμόρφωσαν και τις διαμορφώνουν μέχρι σήμερα.

Το πρώτο lockdown ανέκοψε βίαια τη φόρα τους, αλλά τον Οκτώβρη του 2020 βρέθηκαν ξανά, με μεγάλο πείσμα και όρεξη και με δύο «αδερφές» περισσότερες.

Η ομάδα προέκυψε από τη βαθύτερη ανάγκη αυτών των 7 γυναικών να βρεθούν με άλλες γυναίκες και να μιλήσουν γι’ αυτά που τις τρώνε μέσα τους χρόνια. Με την ιδιότητά τους ως performers και με εργαλείο τη γυναικεία αλληλεγγύη, αμφισβητούν το “this is a man’s world”, παίρνουν δύναμη από τα σώματά τους, φτύνουν κατάμουτρα μια πατριαρχία που τις θέλει αδύναμες και μόνες, χτίζουν ένα περιβάλλον από αυτές γι’ αυτές και επικοινωνούν μέσω της τέχνης του θεάτρου την πραγματικότητα 7 μικρών κοριτσιών που έγιναν γυναίκες σε ένα εχθρικό γι’ αυτές περιβάλλον.

 

22-09-2021
Εγκαινιάστηκε η δράση "Το Μουσείο Πάει Σχολείο"

Εγκαινιάστηκε χθες, στο Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας, η δράση «Το Μουσείο Πάει Σχολείο» με υπεύθυνο φορέα οργάνωσης-υλοποίησης το Πολεμικό Μουσείο.

Η παρουσίαση της δράσης, έγινε από τον αντιπρόεδρο του Πολεμικού Μουσείου Υποπτέραρχο Ιωάννη Θεοδοσουλάκη και τον σύμβουλο του Δ.Σ. Ταξίαρχο Κωνσταντίνο Μπίμπιζα.

Τους παριστάμενους καλωσόρισαν ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Επιστημών κ. Πάνος Σάπκας, ενώ η διευθύντρια του Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας κ. Φανή Καλοκαιρινού προλογίζοντας τόνισε την εκπαιδευτική διάσταση του σύγχρονου μουσείου.

Η δράση πραγματοποιείται στο πλαίσιο διατήρησης της ιστορικής εθνικής μνήμης από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, υπό την αιγίδα της Επιτροπής “Ελλάδα 2021”, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, τη συνδρομή της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) και υπεύθυνο φορέα οργάνωσης-υλοποίησης το Πολεμικό Μουσείο.

Στην έκθεση παρευρέθηκαν, εκπρόσωπος της ΙΜ Λαρίσης & Τυρνάβου, εκπρόσωποι στρατιωτικών αρχών και σωμάτων ασφαλείας, ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης κ. Γιώργος Δοδοντσάκης, ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου του ΛΙΜΛ κ. Αστέριος Λαχανάς και το μέλος του Δ.Σ. κ. Αριστέα Μπέσιου. 

Το εκθεσιακό υλικό, που περιλαμβάνει αριθμό επιλεγμένων κειμηλίων, κατάλληλων ντροπς – ειδικών πινάκων «k – Fix», οπτικό – έντυπο υλικό και λοιπό εξοπλισμό συναφή με τη δράση, φιλοξενείται στο Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο από τις 20-24 Σεπτεμβρίου 2021 στο πλαίσιο των 200 ετών από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης.

Καθημερινά πραγματοποιούνται ξεναγήσεις, το πρωί για σχολικές ομάδες και το απόγευμα για το κοινό.

Πληροφορίες στο τηλέφωνο 2410 239446.

 

          

          

21-09-2021
Συνεδρίαση Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, Πέμπτη 23/09/2021, ώρα 10:00 (ΔΙΑ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗΣ)

Για το κείμενο της πρόσκλησης πατήστε ΕΔΩ

21-09-2021
Δ.Ε.Υ.Α.Λ. - Διακοπή νερού (Τετάρτη 22/09/2021, ώρα 09:00-13:00)

Η Δ.Ε.Υ.Α.Λ. ανακοινώνει ότι την Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου και από ώρα 9:00 μέχρι 13:00 θα πραγματοποιηθεί διακοπή υδροδότησης στη συνοικία της Νέας Σμύρνης στις οδούς:

 • ΟΜΗΡΟΥ (από Σωκράτους έως Λυκούργου)
 • ΣΩΚΡΑΤΟΥΣ (από Ομήρου έως Δημοσθένους)
 • ΠΑΡΟΔΟΣ ΟΜΗΡΟΥ
 • ΛΥΚΟΥΡΓΟΥ
 • ΔΗΜΟΣΘΕΝΟΥΣ (από Σωκράτους έως Πλάτωνος)
 • ΕΥΡΙΠΙΔΟΥ
 • ΜΙΛΤΙΑΔΟΥ

και από 9:00 έως 12:00 θα πραγματοποιηθεί διακοπή υδροδότησης στη συνοικία των Λαχανόκηπων στις οδούς

 • ΤΣΑΡΤΣΑΡΑ
 • ΑΛΚΑΙΟΥ
 • ΚΑΡΥΣΤΟΥ (από Αρκαδίου έως Ιστιαίας)
 • ΑΘΑΜΑΝΩΝ

 

Λάρισα, 21 Σεπτεμβρίου 2021

21-09-2021
Performance και παραστάσεις στο Β’ Αρχαίο Θέατρο στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικτύου Αρχαίου Δράματος

Συνεχίζονται με αμείωτο ενδιαφέρον οι δράσεις του Θεσσαλικού Θεάτρου στο πλαίσιο της πρώτης συνάντησης του Διεθνούς Δικτύου Αρχαίου Δράματος που πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας.

Παράλληλα με τα σεμινάρια το πρόγραμμα περιλαμβάνει και παραστάσεις στο Β΄ Αρχαίο Θέατρο Λάρισας, με είσοδο ελεύθερη για το κοινό. Πληροφορίες - κρατήσεις θέσεων καθημερινά 10:00-14:00 στο 2410621209 .

Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου, στις 21:00.

ΔΕΕ Διαταραχή έλλειψης ειλικρίνειας - Performance του διεθνούς εικαστικού Φίλιππου Τσιτσόπουλου

Αλληλεπίδραση δυο κειμένων με μια μάσκα σε ένα Αρχαίο Θέατρο. Ένα ποίημα του J. Mekas σε αντιπαράθεση με το μονόλογο του Ριχάρδου ΙΙΙ. Loop έως εξαντλήσεως. Ο τίτλος αντικατοπτρίζει την ανικανότητα του καλλιτέχνη να μιλήσει με τα δικά του λόγια και τη σύνδεσή του με τα δικά του συναισθήματα. Χρειάζεται μια εξωτερική εκπυρσοκρότηση, συνήθως από ένα κείμενο ή μια φωνή κάποιου άλλου για να τον αφήσουν οι εσωτερικές του δεσμεύσεις να εκφραστεί. Προσπαθεί να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα, εν μέρει για να την αποδεχτεί και εν μέρει να την κάνει να σωπάσει μέσα του και να την επανατοποθετήσει. Δεν αισθάνεται συναρπαστικός σε έναν κόσμο γεμάτο «αλήθεια» όπου χτίζει τους δικούς του ελλείμματικους, σπασμένους κώδικες ειλικρίνειας και επικοινωνίας για να αντιμετωπίσει τον εαυτό του και τον καθρέφτη της ύπαρξής του πολλές φορές φορώντας μάσκες. Έλλειμμα ειλικρίνειας η ή Διαταραχή Έλλειψης Ειλικρίνειας κάνει έναν υπαινιγμό σε αυτό που μπορούμε να ονομάσουμε «Ψέμα».

Ένα ψέμα που μπορεί να δημιουργήσει τη δική του αμφίδρομη αλήθεια.

Η performance πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Γκαλερί Cask.

23-24 και 25 Σεπτεμβρίου 2021, στις 21:00.

Χορείες Χώρων του Ζωρζ Περέκ, σκηνοθεσία Αλεξάνδρα Καζάζου – Ομάδα Transatlantic

Στις Χορείες χώρων, κάτι ανάμεσα σε ημερολόγιο και δοκίμιο, o Perec μας καλεί να περιδιαβούμε μαζί του τον χώρο. Πολλή αναφορά, ισχυρίζεται, έχει γίνει και γίνεται σχετικά με τον χρόνο, όχι όμως και γύρω από τον χώρο. Μας προτρέπει να παρατηρήσουμε το μέρος που ζούμε, τις συνήθειες τόσο τις δικές μας όσο και των άλλων ανθρώπων, τις προσόψεις των κτιρίων, την εξοχή και τα προάστια.

Χωρισμένο με τίτλους όπως διαμέρισμα, πολυκατοικία, πόλη, γειτονιά, εξοχή, κόσμος, το συγκεκριμένο βιβλίο αποτελεί μια καλή βάση να ταξιδέψει κανείς ξεκινώντας από το κρεβάτι του, συνεχίζοντας στο υπόλοιπο σπίτι, κατεβαίνοντας τις σκάλες της πολυκατοικίας, περπατώντας στη γειτονιά, στην πόλη, ταξιδεύοντας λίγο πιο πέρα στην εξοχή και συνεχίζοντας ανά τον κόσμο.

Κανένας δογματισμός, απλές παρατηρήσεις, πολλές από τις οποίες σίγουρα έχεις κάνει είτε συνειδητά είτε όχι. Ένα διαφορετικό έργο που αποτελεί μεγάλη έμπνευση για τη σκηνή και προσφέρει ποικίλες δυνατότητες έρευνας. Με πηγαίο χιούμορ το οποίο εμπεριέχει η τραγική ειρωνεία της καθημερινότητας.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Αλεξάνδρα Καζάζου

Επιμέλεια δραματουργίας: Αλεξάνδρα Καζάζου, Karol Jarek

Σκηνικό – Εικαστική εγκατάσταση: Χρήστος Λάσκαρης

Επιμέλεια φωτισμών και βίντεο: Karol Jarek

Μουσική σύνθεση – Ερμηνευτής: Rafal Habel

Ηθοποιοί: Αντιγόνη Φρυδά, Σπύρος Δέτσικας, Βασίλης Μπούτσικος, Βασίλης Τρυφουλτσάνης

 

21-09-2021
Ολοκλήρωση Φεστιβάλ Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας

Με την παράσταση «ΕΡΩΣ ΛΥΣΙΜΕΛΗΣ, 3 Μύθοι για τον Έρωτα», η οποία επιμελήθηκε από νέους ανθρώπους και παρακολούθησε πλήθος κόσμου, καθώς και με συζήτηση για το μέλλον των νέων και την δημοκρατία ανάμεσα σε Δημοτικά Συμβούλια Νέων από όλη την Ελλάδα (Δήμος Θέρμης, Δήμος Παγγαίου), ολοκληρώθηκαν στον εμβληματικό χώρο του Β’ Αρχαίου Θεάτρου οι διεργασίες του 1ου Φεστιβάλ Νεολαίας & Διά Βίου Μάθησης.

            Κατά την διάρκεια του φεστιβάλ, που διοργανώθηκε στο πλαίσιο της Λάρισας – Πόλη που Μαθαίνει από το Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας του Δήμου Λαρισαίων με την υποστήριξη του Δήμου Λαρισαίων, παρά τον άστατο καιρό, πραγματοποιήθηκαν μία σειρά από πολιτικές, πολιτιστικές, εκπαιδευτικές αλλά και ψυχαγωγικές δραστηριότητες.

            Το φεστιβάλ το οποίο πραγματοποιήθηκε στους χώρους της Δημοτικής Πινακοθήκης, του Μύλου του Παππά και του Β΄Αρχαίου Θεάτρου θεωρούμε πως πέτυχε τον στόχο του με τη σημαντική εμπλοκή και παρουσία νέων ανθρώπων τόσο στο κομμάτι της διοργάνωσης όσο και στη διάρκεια των εκδηλώσεων. Η συμμετοχή αυτή των νέων ανθρώπων, οι οποίοι μοιράστηκαν τις έννοιες και τα όνειρα τους για το μέλλον, μας κάνει αισιόδοξους πως το φεστιβάλ θα αποτελέσει ένα σημαντικό θεσμό για την πόλη της Λάρισας τα επόμενα χρόνια.

            Ως Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας νιώθουμε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε θερμά όλους και όλες, αυτούς και αυτές,  που βοήθησαν στη διοργάνωση του φεστιβάλ καθώς και όσους μας τίμησαν με την παρουσία τους.  Καθώς βέβαια να ευχαριστήσουμε επίσης και όλους τους φορείς που συμμετείχαν στο φεστιβάλ χωρίς τους οποίους το αποτέλεσμα δε θα ήταν το ίδιο.

            Με την ολοκλήρωση του 1ου φεστιβάλ αλλά και της 1ης θητείας του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας, καλούμε όλους τους νέους και τις νέες να δηλώσουν συμμετοχή στο Μητρώο Νέων Πολιτών του Δήμου Λαρισαίων ώστε να είναι κομμάτι του επόμενου οργάνου. Τις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθεί από μεριάς του Δήμου μεγάλη καμπάνια με σκοπό την ενημέρωση σχετικά με την εγγραφή στο Μητρώο. 

 

21-09-2021
Παρουσίαση του βιβλίου του Δημ. Αθανασέλου στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας

Οι εκδόσεις Θράκα παρουσιάζουν το βιβλίο του ποιητή Δημήτρη Αθανασέλου «Το πρόσωπο εντός μου» την Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2021 στις 9 μ.μ., στο καφέ του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας. Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο ποιητής Κώστας Λάνταβος και ο  Κλινικός Ψυχολόγος, Καθηγητής στο ΠΤΔΕ του Πανεπιστημίου Κρήτης και συγγραφέας  Ηλίας Κουρκούτας.

 

21-09-2021
Μείωση διδάκτρων για τις νέες εγγραφές στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας

Μείωση στο μισό διδάκτρων για βιολί και κιθάρα στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας

Το Δημοτικό Ωδείο Λάρισας προσφέρει για την τρέχουσα σχολική χρονιά 2021-22 μείωση κατά 50% των διδάκτρων σε όσους γραφτούν για πρώτη φορά στις τάξεις κιθάρας και βιολιού, προκειμένου να δώσει την ευκαιρία σε περισσότερα παιδιά να γνωρίσουν και να αγαπήσουν τα συγκεκριμένα όργανα.

Η προσφορά ισχύει μέχρι 15/10/2021, ώστε όσοι εγγραφούν να μπορέσουν να ενταχθούν στο μαθητολόγιο.

Πληροφορίες στη γραμματεία του ωδείου, τηλ 2410531960 κα Βάνα Φαρμακιώτη.

21-09-2021
Διεύθυνση Αμαξοστασίου - Κατάθεση προσφορών ανταλλακτικών

Για το κείμενο της πρόσκλησης, πατήστε ΕΔΩ

21-09-2021
TRANSITIONS – Μεταβάσεις στο ΔΩΛ - Παράσταση-αποτέλεσμα του καλλιτεχνικού residency με τον Nabil Ouelhadj

Την Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου στις 20:30  στην αίθουσα συναυλιών Δημοτικού Ωδείου Λάρισας και στο πλαίσιο του 8ου Μύλου Παραστατικών Τεχνών που συνδιοργανώνουν η Αντιδημαρχία Πολιτισμού και το ΣμουΘ θα πραγματοποιηθεί η  παράσταση-αποτέλεσμα του καλλιτεχνικού residency με τον Nabil Ouelhadj.

O Γάλλος χορευτής και χορογράφος Nabil Ouelhadj, προσκλήθηκε από το φεστιβαλικό δίκτυο ΜΕΤΑΒΑΣΗ με σκοπό να διευθύνει καλλιτεχνικά τη δημιουργία μιας πρωτότυπης παράστασης χορού, με επιλεγμένους χορευτές από όλη την Ελλάδα.

Η θεματική πρόκληση που του δόθηκε, τον οδήγησε στην ιδέα μιας παράστασης με στοιχεία μετάβασης τόσο στο εκφραστικό όσο και στο θεματικό κομμάτι.

Η ομάδα δούλεψε μαζί του για 5 μέρες (σε καλλιτεχνικό residency στη Λάρισα) πάνω σε εικόνες καθημερινότητας, διερευνώντας τη μετάβαση μεταξύ αυθόρμητου και προσποιητού, αληθινού και επίπλαστου, προτύπων και ταυτότητας, επικοινωνίας, κοινωνικοποίησης και απομόνωσης.

 Οι 7 χορεύτριες θα παρουσιάσουν επί σκηνής μια παράσταση Μεταβάσεων που συνδυάζει το χοροθέατρο, με το Urban Dance.

Το καλλιτεχνικό residency πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα, στους χώρους του Μύλου του Παππά, από τις 16 ως τις 20 Σεπτεμβρίου και η παράσταση θα παρουσιαστεί σε Λάρισα και Βόλο, στις 21 και 22 Σεπτεμβρίου αντίστοιχα.

Είσοδος: 2€

Τα έσοδα των εισιτηρίων θα κατατεθούν στον λογαριασμό της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Θεσσαλίας για την ενίσχυση των πυρόπληκτων της Εύβοιας.

Το κοινό μπορεί να προμηθευτεί εισιτήρια την ίδια μέρα των εκδηλώσεων από την Connectiva, Βενιζέλου 133 και ώρες 10:00-14:00, καθώς και στον χώρο κάθε εκδήλωσης 45 λεπτά πριν από την έναρξη.

Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις σε κλειστούς χώρους γίνεται με την επίδειξη ενός από τα παρακάτω: Πιστοποιητικό εμβολιασμού, Πιστοποιητικό νόσησης από Covid-19, Βεβαίωση αρνητικού PCR test 72 ωρών ή rapid-test 48 ωρών.

Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους χώρους του φεστιβάλ, κλειστούς και ανοιχτούς.

Λίγα λόγια για τον χορογράφο

Nabil Ouelhadj (FR)

Χορογράφος, περφόρμερ και εκπαιδευτής, μεταξύ Πανεπιστημίων και χορογραφικών κέντρων, το άτυπο μονοπάτι του ανοίγει τις πόρτες σε πολύ διαφορετικά σύμπαντα. Συνεργάζεται με την Carolyn Carlson και τον José Montalvo, είναι βοηθός των Farid Berki και Kader Attou, με τους οποίους δημιουργεί έργα και καλλιτεχνικά projects σε διεθνές επίπεδο.

Μέλος του «συμβουλίου καλλιτεχνών» του διεθνούς δικτύου ROOTS & ROUTES International και δημιουργός της ομάδας Racines Carrées, είναι ο εμπνευστής πολυάριθμων παραστάσεων που συνδυάζουν χορό, video, θέατρο και μουσική και παρουσιάστηκαν στην Ευρώπη, την Ασία και τη Μέση Ανατολή.

Είναι μέλος του “Masters in Motricity, Expression, Language and Health” και η καριέρα του ως χορογράφου ενισχύθηκε από διεθνείς εκπαιδεύσεις, που του έχουν δώσει τη δυνατότητα να γίνει ειδικός σε καλλιτεχνικά –παιδαγωγικά ζητήματα του urban dance.

 

21-09-2021
Διανομή Τροφίμων από το Πρόγραμμα ΤΕΒΑ Σεπτέμβριος 2021

Από την Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Λαρισαίων ανακοινώνεται ότι θα πραγματοποιηθεί διανομή τροφίμων του «Επιχειρησιακού Προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής ΤΕΒΑ»,τις ημέρες  Τετάρτη 22/09, Πέμπτη 23/09, και Παρασκευή 24/09/2021 και ώρες   09:00-14:00,  στη Σκεπαστή Αγορά Νεάπολης Λάρισας.

Στη συγκεκριμένη διανομή θα διανεμηθούν τα ακόλουθα προϊόντα : Ελαιόλαδο, Αλεύρι, Ρύζι, Φακές, Φασόλια, Φρυγανιές, Μακαρόνια, Μέλι, 2-4 ΒΥΣ:  Αφρόλουτρο-Σαπούνι για τα μονομελή νοικοκυριά , Οδοντόκρεμα-Σαμπουάν-Σκόνη Πλυσίματος-Σαπούνι για οικογένειες με 2-8 μέλη, 3 Νωπά προϊόντα: Βόειο κρέας, Χοιρινό κρέας,Φέτα. Οι πολυμελείς οικογένειες θα παραλάβουν επιπλέον Γραβιέρα,Πατάτες και Καρότα. 

Οι δικαιούχοι του προγράμματος θα παραλάβουν τα προϊόντα με την επίδειξη της απόφασης έγκρισης ΚΕΑ ή του ΑΜΚΑ του μέλους της αίτησης που παραλαμβάνει και σε περίπτωση αδυναμίας προσέλευσης των ιδίων, με επιπλέον κατάθεση εξουσιοδότησης ετέρου προσώπου με βεβαίωση γνήσιου υπογραφής από αρμόδια Αρχή.Όταν η εξουσιοδότηση δε φέρει το γνήσιο της υπογραφής απαιτείται επίδειξη της αστυνομικής του ταυτότητας, ή άλλου επίσημου εγγράφου από το οποίο προκύπτουν ο ΑΜΚΑ ή ο ΑΦΜ του.

Μεθοδολογία Διανομής «Drive Through»

Λόγω της υφιστάμενης κατάστασης και της πανδημίας Covid-19, οι ωφελούμενοι που θα προσεγγίσουν το σταθερό σημείο διανομής (Σκεπαστή Αγορά Νεάπολης) με όχημα θα ακολουθήσουν τους διαμορφωμένους διαδρόμους εισόδου και εξόδου του οχήματος στο περιβάλλοντα χώρο του γυμναστηρίου έτσι ώστε:

 • Οι ωφελούμενοι δεν θα αποβιβάζονται σε καμία στιγμή από τα οχήματα τους.
 • Να διέρχονται από δύο «στάσεις» όπου
  • Στη πρώτη, θα πραγματοποιείται η ταυτοποίηση τους από υπαλλήλους του Δήμου που θα είναι προφυλαγμένοι με μάσκες και γάντια. Μετά την ταυτοποίηση οι ωφελούμενοι θα υπογράφουν στο ηλεκτρονικό σύστημα ταυτοποίησης.
  • Στη δεύτερη, ο ωφελούμενος θα υποδεικνύει στους υπαλλήλους του αναδόχου που θα τοποθετήσουν τα τρόφιμα (σχάρα, πορτ – παγκάζ, εντός του οχήματος) και οι υπάλληλοι της αναδόχου εταιρείας ολοκληρώνουν την διαδικασία.
  • Με την ολοκλήρωση της παραπάνω διαδικασίας συνεχίζουν την έξοδο τους από τον περιβάλλοντα χώρο.

Υποχρεώσεις Ωφελούμενων

Οι ωφελούμενοι είναι υποχρεωμένοι να ακολουθήσουν τις παρακάτω οδηγίες:

 • Να προσέλθουν στο σημείο παραλαβής των τροφίμων αυστηρά στη προκαθορισμένη μέρα και ώρα που θα τους κοινοποιηθεί με SMS. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να τηρηθεί ο συγκεκριμένος κανόνας για την αποφυγή μποτιλιαρίσματος.
 • Κατά τη ταυτοποίηση και παραλαβή να φορούν μάσκα.

Το ΤΕΒΑ υποστηρίζει τη διανομή τροφίμων και βασικών υλικών αγαθών, συνδυάζεται με συνοδευτικά μέτρα τα οποία στοχεύουν στην κοινωνική ενσωμάτωση των ωφελουμένων και υλοποιείται στο σύνολο της χώρας. Συμβάλλει στην επίτευξη του στόχου για την ανακούφιση των χειρότερων μορφών της φτώχειας, προάγει την κοινωνική συνοχή και ως εκ τούτου συνεισφέρει στον στόχο της εξάλειψης της φτώχειας και συγκεκριμένα στη μείωση του αριθμού των ατόμων που διατρέχουν κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού. Ενισχύει την δημιουργία ευρύτερου δικτύου συνεργαζόμενων Δήμων και Φορέων.

Η ενημέρωση θα γίνει με γραπτό μήνυμα SMS στα κινητά τους τηλέφωνα των δικαιούχων.

Ωφελούμενοι του Προγράμματος είναι:

* Άτομα και οικογένειες που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας πληρούν τα κριτήρια της υπ’ αριθμ.Δ23/οικ.17108/875/10.04.2017 Απόφασης της Αναπληρώτριας Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΦΕΚ Β’1474/28.04.2017) και συμπεριλαμβάνονται στην πλατφόρμα του ΚΕΑ στον Πίνακα).

* Άστεγοι, που εξυπηρετούνται από αντίστοιχες δομές φιλοξενίας αστέγων (π.χ. κέντρα ημέρας, συσσίτια αστέγων κτλ).

20-09-2021
Ο ΑΠ. ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΑ ΟΔΟ ΙΟΥΣΤΙΝΙΑΝΟΥ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΙΑΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Συνεχίζουμε, αφουγκραζόμαστε, βελτιώνουμε και δημιουργούμε τη νέα Λάρισα

 • Κ. Αγοραστός: Εποικοδομητική η συνεργασία με το Δήμο για χρηματοδότηση έργων Αστικής Ανάπτυξης από το ΕΣΠΑ/ΕΠ Θεσσαλίας
 • Περιφερειάρχης, δήμαρχος, περιφ. Διευθυντής Εκπαίδευσης και μαθητές φύτευσαν συμβολικά λουλούδια στα παρτέρια  μπροστά από το 3ο Δημοτικό Σχολείο

Με μια όμορφη και λιτή εκδήλωση στην νέα οδό Ιουστινιανού που έχει μετατραπεί σε δρόμο ήπιας κυκλοφορίας, συνεχίστηκαν σήμερα το πρωί οι δράσεις του Δήμου Λαρισαίων στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας.

Η οδός Ιουστινιανού, σχεδιάστηκε στο πλαίσιο του ΣΒΑΚ ως δρόμος ήπιας κυκλοφορίας, δημιουργώντας συνθήκες γειτονιάς,  και πλέον με την ολοκλήρωσή της προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια στις μετακινήσεις των μαθητών που φοιτούν στα σχολεία που βρίσκονται στην περιοχή, ενώ αποτελεί δρόμο αναφοράς για την πόλη και για όσες πόλεις προετοιμάζουν Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας.

Η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε μπροστά από το 3ο Δημοτικό Σχολείο  είχε τίτλο "Οι δρόμοι ήπιας κυκλοφορίας στην ζωή της πόλης». Παρόντες ήταν ο δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Β. Πινακάς, στελέχη της δημοτικής αρχής, ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Θεσσαλίας Γ. Δοδοντσάκης, στελέχη υπηρεσιών του Δήμου Λαρισαίων,  μαθητές και εκπαιδευτικοί του 3ου Δημ. Σχολείου, κάτοικοι της περιοχής κ.α.

Στο σύντομο χαιρετισμό του ο Απ. Καλογιάννης υπογράμμισε ότι ο Δήμος Λαρισαίων προχωρά συντεταγμένα στην υλοποίηση ενός μεγάλου προγράμματος που αλλάζει το ευρύτερο κέντρο της πόλης, προς όφελος των πολιτών, προωθώντας τις ήπιες μετακινήσεις και αποτρέπει την αλόγιστη χρήση του αυτοκινήτου. «Θα συνεχίσουμε αταλάντευτα στην πορεία αυτή. Προχωράμε, Αφουγκραζόμαστε, παρεμβαίνουμε όπου χρειάζεται για βελτιώσεις και δημιουργούμε τη νέα Λάρισα. Μια πόλη περισσότερο φιλική στους ανθρώπους», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Καλογιάννης. 

Ο Δήμαρχος εξέφρασε, επίσης ευχαριστίες προς τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστό για την συνεργασία, και τις συνέργειες μεταξύ Δήμου και Περιφέρειας που είχαν ως αποτέλεσμα την ένταξη έργων του ΣΒΑΚ, όπως αυτό της Ιουστινιανού, στο ΕΣΠΑ/ΕΠ Θεσσαλίας για χρηματοδότηση.  Ευχαριστίες επίσης απηύθυνε σε όλους τους φορείς και συλλόγους που συμμετέχουν στις δράσεις της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας καθώς και στις υπηρεσίες του Δήμου για την υλοποίηση των έργων.

Παράλληλα, ο κ. Καλογιάννης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υιοθέτηση και υποστήριξη των μεγάλων αλλαγών που συντελούνται στην πόλη από τις νέες γενιές των Λαρισαίων. Τέλος, ο κ. Καλογιάννης αναφέρθηκε και στο θέμα της ολοκλήρωσης των εργασιών αποκατάστασης στο 3ο Δημοτικό Σχολείο, ενώ πριν την εκδήλωση μαθητές του σχολείου παρέδωσαν επιστολή στον δήμαρχο με την οποία τον ευχαριστούσαν για την  έγκαιρη ολοκλήρωση των εργασιών στο σχολείο.

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστός εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνεργασία με το Δήμο για την υλοποίηση έργων και δράσεων που υποστηρίζονται και χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ/ΕΠ Θεσσαλίας, συμπληρώνοντας παράλληλα ότι η Περιφέρεια υλοποιεί και τους μεγάλους  περιφερειακούς δρόμους της Λάρισας που εξυπηρετούν στην ασφαλή και ταχύτερη μεταφορά ανθρωπίνων κοινοτήτων και αγαθών αλλά και στην ομαλή συγκοινωνιακή λειτουργία της Λάρισας.

Επίσης ο κ. Αγοραστός εξέφρασε την ικανοποίησή του και συνεχάρη το Δήμο για την ταχεία ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασης των ζημιών στο 3ο Δ.Σ.

Αμέσως μετά περιφερειάρχης, δήμαρχος, περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης και μαθητές του σχολείου φύτεψαν λουλούδια στο παρτέρι έξω από το σχολείο.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκαν επίσης  Θεατρικές και αθλητικές δράσεις  απο το προσωπικό του αθλητικού τμήματος του Δήμου Λαρισαίων και την ομάδα κλόουν Edu Europe, ενώ συμμετείχε και  η μπάντα κρουστών του Μουσικού Σχολείου Λάρισας.

20-09-2021
Προκήρυξη διεθνούς Αρχιτεκτονικού διαγωνισμού ιδεών για περιβάλλοντα χώρο Α' Αρχαίου θεάτρου

Προκηρύχθηκε από το Δήμο Λαρισαίων ο διεθνής ανοικτός αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ιδεών για τον σχεδιασμό του Περιβάλλοντος χώρου του  Α’ Αρχαίου Θεάτρου.  Ο διαγωνισμός εγκρίθηκε από τη Διεθνή Ένωση Αρχιτεκτόνων (UIA), και θα διεξαχθεί σύμφωνα με τους κανονισμούς της UNESCO και τις συστάσεις της UIA για την καλύτερη εφαρμογή τους.

Ειδικότερα, ο Δήμος Λαρισαίων προσκαλεί αρχιτέκτονες, ή ομάδες πολλαπλών ειδικοτήτων οι οποίες αποτελούνται από τουλάχιστον έναν αρχιτέκτονα μαζί με άλλες ειδικότητες, όπως αρχιτέκτονες τοπίου, αρχιτέκτονες αστικού σχεδιασμού κλπ. από όλο τον κόσμο να συμμετάσχουν στον Διεθνή Ανοικτό Διαγωνισμό Ιδεών για τον Σχεδιασμό του Περιβάλλοντος Χώρου του Αρχαίου Θεάτρου Α’ στη Λάρισα.

Το Αρχαίο Θέατρο Α’ της Λάρισας είναι ένα υπαίθριο θέατρο, χτισμένο το δεύτερο μισό του 3ου αιώνα π.Χ. το μεγαλύτερο στην Θεσσαλία-Κεντρική Ελλάδα, κατασκευασμένο για χωρητικότητα 10.000 ατόμων, βρίσκεται στην νότια πλαγιά του λόφου του «Φρουρίου», ο οποίος ταυτίζεται με την οχυρωμένη αρχαία ακρόπολη, στο κέντρο της πόλης της Λάρισας.

Το θέατρο έχει αποκαλυφθεί σχεδόν ολόκληρο πρόσφατα μετά από μια μακρά περίοδο απαλλοτριώσεων και ανασκαφών. Τα έργα αποκατάστασης, τα οποία σταδιακά ολοκληρώνονται, θα επιτρέψουν την πλήρη λειτουργικότητά του.

 

Η όλη διαδικασία του διαγωνισμού θα διεξαχθεί ηλεκτρονικά, στην ακόλουθη ασφαλή ιστοσελίδα: https://www.saata-competition.gr

 

ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

Ο διοργανωτής αναγνωρίζει το σημαντικό νόημα και αξία του Αρχαίου Θεάτρου Α΄ της Λάρισας, καθώς και τον αντίκτυπό του στην ταυτότητα της πόλης.

Η πρόθεση του διοργανωτή να δώσει το θέατρο στο κοινό και να μετατρέψει αυτό το μεγάλης αξίας αρχαίο μνημείο σε ενεργό μέρος της σύγχρονης ζωής της Λάρισας, απαιτεί την επανεξέταση του ευρύτερου περιβάλλοντος χώρου του με στόχο τόσο τη βέλτιστη ανάδειξή του, όσο και την καλύτερη δυνατή ένταξή του στον πολεοδομικό ιστό και τη σύνδεσή του με τα άλλα σημαντικά τοπόσημα και τις χρήσεις γης.

Η μελλοντική λειτουργία του μνημείου ως θέατρο με προβλεπόμενη χωρητικότητα 1500 θεατών, θα δημιουργήσει πέρα από τις λειτουργικές ανάγκες και νέες ισορροπίες και δυναμικές σε ολόκληρη την πόλη και θα επηρεάσει σημαντικά την ίδια της την ταυτότητα.

 

Η ΠΡΟΚΛΗΣΗ

Η πρόκληση του διαγωνισμού είναι η μετατροπή ενός μη ενεργού μείζονος αξίας αρχαίου μνημείου σε ενεργό σημείο αναφοράς της σύγχρονης ζωής της πόλης, το οποίο θα δημιουργήσει νέες ισορροπίες και συσχετισμούς.

Ταυτόχρονα, μέσω του επαναπροσδιορισμού και επανασχεδιασμού των ανοικτών δημόσιων χώρων που περιβάλλουν το Αρχαίο Θέατρο Α ', του σχεδιασμού εκείνων που ενδεχομένως να προκύψουν με τις απαλλοτριώσεις, καθώς και την χωροθέτηση των βασικών λειτουργικών αναγκών του θεάτρου, ο διαγωνιζόμενος καλείται να επιτύχει την ανάδειξη ενός νέου ενεργού τοπόσημου πολιτισμού, ικανό όχι μόνο να φέρει διεθνή προβολή και αναγνωσιμότητα, αλλά και να προσελκύσει επισκέπτες από όλο τον κόσμο.

Επιπλέον, η θέση του μνημείου στην καρδιά του κέντρου της πόλης σε συνδυασμό με τη μελλοντική λειτουργία του κάνει την περίπτωση μοναδική.

 

ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΕΛΕΤΗΣ (ΠΕΡΙΟΧΗ 1 - ΠΕΡΙΟΧΗ 2)

Η περιοχή του διαγωνισμού καταλαμβάνει περίπου 42 εκτάρια (420.000τμ) και χωρίζεται σε 2 περιοχές:

1) ΠΕΡΙΟΧΗ 1: είναι ο περιβάλλων χώρος σε άμεση γειτνίαση με το αρχαίο θέατρο

2) ΠΕΡΙΟΧΗ 2: είναι ο ευρύτερος περιβάλλων χώρος επιρροής του θεάτρου

 

ΤΥΠΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ-ΓΛΩΣΣΑ-ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΕΤΡΗΣΗΣ

Ο διαγωνισμός για τον «ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΩΡΟΥ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ Α΄ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ» είναι ένας Ανοικτός Διεθνής Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός Ιδεών, και αποτελεί μια πρώτη πρόσκληση ιδεών από επαγγελματίες όπως απαιτείται από τη Διεθνή Ένωση Αρχιτεκτόνων (UIA). Όλοι οι κανονισμοί και κατευθυντήριες γραμμές, καθώς και η επιλογή της Κριτικής Επιτροπής, είναι σύμφωνα με τις απαιτήσεις περί αρχιτεκτονικών και πολεοδομικών διαγωνισμών της UIA.

Η γλώσσα του διαγωνισμού είναι η Αγγλική.

Το σύστημα μέτρησης είναι το μετρικό.

 

ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΗΤΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Ο Διαγωνισμός είναι ανοικτός σε αρχιτέκτονες από όλες τις χώρες του κόσμου, που έχουν δικαίωμα άσκησης του επαγγέλματος στη χώρα κατοικίας τους.

Λόγω της μεγάλης σημασίας της περιοχής του διαγωνισμού και το μέγεθός της, ο Διοργανωτής ενθαρρύνει τον σχηματισμό ομάδων που θα ενσωματώνουν εκτός της αρχιτεκτονικής και άλλες ειδικότητες όπως αρχιτεκτονική τοπίου, αστικό σχεδιασμό, πολεοδομία, αρχαιολογία, ιστορία, κοινωνιολογία κ.ά..

ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΚΟ ΕΠΑΘΛΟ

Συνολικά το καθαρό ποσό των 63.000 ευρώ θα μοιραστεί στους νικητές που θα επιλεχτούν από τη Διεθνή Κριτική Επιτροπή, και θα είναι ως εξής:

1ο βραβείο 30.000 Ευρώ

2ο βραβείο 15.000 Ευρώ

3ο βραβείο 10.000 Ευρώ

4ο βραβείο 5.000 Ευρώ

5ο βραβείο 3.000 Ευρώ

Ο ΦΠΑ θα πληρωθεί επιπλέον στις ανωτέρω αμοιβές.

Στη Λάρισα θα πραγματοποιηθεί έκθεση όλων των συμμετοχών και βραβευμένων έργων.

 

ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ κατηγορία

όνομα

εθνικότητα

Διεθνής Κριτής

Deniz Incedayi

Τουρκία

Διεθνής Κριτής

Rainer Mahlamäki

Φινλανδία

Διεθνής Κριτής, Πρόεδρος της επιτροπής

Renato Rizzi

Ιταλία

Έλληνας Κριτής

Aristidis Sapounakis

Ελλάδα

Διεθνής Κριτής, Εκπρόσωπος UIA

Christian Sumi

Ελβετία

Διεθνής αναπληρωματικός Κριτής - Εκπρόσωπος UIA

Jacek Lenart

Πολωνία

 

ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ

Έναρξη διαγωνισμού και εγγραφής 20 Σεπτεμβρίου, 2021

Λήξη εγγραφής στην ιστοσελίδα 19 Νοεμβρίου, 2021

Περίοδος ερωτήσεων 24-30 Σεπτεμβρίου, 2021

Δημοσίευση απαντήσεων 15 Οκτωβρίου, 2021

Προθεσμία υποβολής συμμετοχών (ταχ/κή αποστολή) έως: 24 Φεβρουαρίου, 2022

Προθεσμία παραλαβής συμμετοχών με ταχυδρομείο ή courier 14 Μαρτίου, 2022

Συνεδριάσεις Κριτικής Επιτροπής 16-18 Μαρτίου, 2022

Ανακοίνωση αποτελεσμάτων 22 Μαρτίου, 2022

Εγκαίνια έκθεσης Θα ανακοινωθούν στην ιστοσελίδα του διαγωνισμού

 

ΕΓΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΔΙΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΩΝ

Η εγγραφή των διαγωνιζομένων θα πραγματοποιηθεί αποκλειστικά μέσω της ιστοσελίδας του διαγωνισμού (https://www.saata-competition.gr), μέσω του κουμπιού «registration» (εγγραφή), το αργότερο μέχρι τις 19 Νοεμβρίου, 2021.

 

20-09-2021
Δ.Ε.Υ.Α.Λ. - Διακοπή νερού (Τρίτη 21/09/2021, ώρα 09:00-13:00)

Η Δ.Ε.Υ.Α.Λ. ανακοινώνει ότι την Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου και από ώρα 9:00 μέχρι 13:00 θα πραγματοποιηθεί διακοπή υδροδότησης στη συνοικία της Ανθούπολης στις παρακάτω οδούς:

 • ΙΘΑΚΗΣ (από Αγαπίου έως Παξινού)
 • ΑΙΑΚΟΥ
 • ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ (από Αθηνογένους έως Αιακού)
 • ΑΘΗΝΟΔΩΡΟΥ

                                    

                                           Λάρισα, 20 Σεπτεμβρίου 2021

20-09-2021
Διεύθυνση Αμαξοστασίου - Κατάθεση προσφορών ανταλλακτικών

Για το κείμενο της πρόσκλησης, πατήστε ΕΔΩ

20-09-2021
Εβδομαδιαίο πρόγραμμα διεξαγωγής rapid test (20/09 εως 26/09) στο Δήμο Λαρισαίων

Από τον Δήμο Λαρισαίων ανακοινώνεται το εβδομαδιαίο πρόγραμμα διεξαγωγής rapid test, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

 

Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου

Κεντρική Πλατεία 8 π.μ. – 4 μ.μ

Πλατεία Ταχυδρομειου 8 π.μ. – 4 μ.μ

Πλατεία ΟΣΕ 8 π.μ. – 4 μ.μ

Πλατεία ΑΤΑ 8 π.μ. – 4 μ.μ

Υπεραστικό ΚΤΕΛ 8 π.μ. – 3 μ.μ

Ραχούλα 8 π.μ. – 12 μ.

 

Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου

Κεντρική Πλατεία 8 π.μ. – 4 μ.μ

Πλατεία Ταχυδρομείου 8 π.μ. – 4 μ.μ

Πλατεία ΟΣΕ 8 π.μ. – 4 μ.μ

Σκεπαστή Νεάπολης 8 π.μ.- 2 μ.μ

Αμπελόκηποι, πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου 8 π.μ. – 2 μ.μ

Πλατεία Αγίου Βησσαρίωνα 8 π.μ. – 2 μ.μ

Νέα Σμύρνη, πάρκο οδού Αισχύλου 8 π.μ. – 2 μ.μ

 

Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου

Κεντρική Πλατεία 8 π.μ. – 4 μ.μ

Πλατεία Ταχυδρομειου 8 π.μ. – 4 μ.μ

Πλατεία ΟΣΕ 8 π.μ. – 4 μ.μ

Πλατεία ΑΤΑ 8 π.μ. – 4 μ.μ

Υπεραστικό ΚΤΕΛ 8 π.μ. – 2 μ.μ

Αγιος Αχίλλιος (άλογο) 8 π.μ. – 2 μ.μ

Πλατεία Ανθούπολης 8 π.μ – 2 μ.μ

 

Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου

Κεντρική Πλατεία 8 π.μ. – 4 μ.μ

Πλατεία Ταχυδρομειου8 π.μ. – 4 μ.μ

Πλατεία ΟΣΕ 8 π.μ. – 4 μ.μ

Πλατεία ΑΤΑ 8 π.μ. – 4 μ.μ.

Νέα Πολιτεία, πλατεία Θεοδωρακοπούλου 8 π.μ – 2 μ.μ

Αγιος Γεώργιος, νέα Πλατεία  8 π.μ. – 2 μ.μ.

Λειβαδάκι, πλατεία 8 π.μ. – 2 μ.μ

 

Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου

Κεντρική Πλατεία 8 π.μ. – 4 μ.μ

Πλατεία Ταχυδρομειου 8 π.μ. – 4 μ.μ

Πλατεία ΟΣΕ 8 π.μ. – 4 μ.μ

Πλατεία ΑΤΑ 8 π.μ. – 4 μ.μ

Κηποθέατρο Αλκαζάρ 8 π.μ. – 4 μ.μ

Υπεραστικό ΚΤΕΛ 8 π.μ. – 3 μ.μ.

Νεάπολη, πλατεία  8 π.μ. – 2 μ.μ. 

 

Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου

Κεντρική Πλατεία 8 π.μ. – 4 μ.μ

 

Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου

Κεντρική Πλατεία 8 π.μ. – 4 μ.μ

20-09-2021
Στελέχη της πολιτικής κίνησης «ΕΜΕΙΣ» στο Δήμαρχο Λαρισαίων

Συνάντηση με το Δήμαρχο Λαρισαίων Απόστολο Καλογιάννης είχε η πολιτική κίνηση κοινωνικού φιλελευθερισμού «ΕΜΕΙΣ».

Στη συνάντηση συμμετείχαν  από την πλευρά της «ΕΜΕΙΣ» ο συντονιστής της κίνησης Δημ. Σακατζής, εκπαιδευτικός από Λάρισα, τα μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας Χρ. Εμμανουηλίδης, γιατρός – ογκολόγος από τη Θεσσαλονίκη και Σταύρος Τζέπας, πολιτικός μηχανικός από Λάρισα.

Στη συζήτηση αναπτύχθηκαν θέματα που αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενώ τα μέλη της κίνησης ενημέρωσαν τον κ. Καλογιάννη για τις επόμενες πολιτικές κινήσεις της «ΕΜΕΙΣ», αναφορικά με τη διενέργεια συνεδρίου και τη μετεξέλιξή της σε κόμμα, με την ονομασία #ΜΕΤΑ.

Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε σε φιλικό επίπεδο και οι θέσεις της «ΕΜΕΙΣ» έγιναν πλήρως κατανοητές.

 

20-09-2021
Εκθέσεις στον 8ο Μύλο Παραστατικών Τεχνών

Δύο μοναδικές εκθέσεις θα φιλοξενηθούν τις επόμενες ημέρες στον Μύλο του Παππά, στο πλαίσιο του 8ου Μύλου Παραστατικών Τεχνών που συνδιοργανώνεται από την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών και το ΣΜουΘ, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Πρόκειται για την εικαστική διαδραστική εγκατάσταση “Don’t touch me” του Γιάννη Κρανιδιώτη (17 – 26/09– 21:00, κεντρικό κτήριο-ισόγειο) και την έκθεση πορτρέτων της Λωξάνδρας Λούκας και συμμετεχόντων στο project 1000 FACES της ομάδας Εν Δυνάμει (18-21/09, 17:00-21:00, 2ος όροφος).

Η είσοδος στον χώρο της έκθεσης είναι ελεύθερη, σε περιορισμένο αριθμό ατόμων κάθε φορά, και με την επίδειξη στην είσοδο ενός από τα παρακάτω: Πιστοποιητικό εμβολιασμού, Πιστοποιητικό νόσησης από Covid-19, Βεβαίωση αρνητικού PCR test 72 ωρών ή rapid-test 48 ωρών.

Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους χώρους του φεστιβάλ, κλειστούς και ανοιχτούς.

Αναλυτικές πληροφορίες για τις εκθέσεις:

Don’t touch me (2019), Γιάννης Κρανιδιώτης

Διαδραστικό οπτικό και ακουστικό γλυπτό με οπτικές ίνες, ακρυλική ρητίνη, LEDs, Raspberry Pi, Arduino και προσαρμοσμένο λογισμικό.

Το "Don't Touch Me" είναι ένα διαδραστικό γλυπτό που ερευνά τη σχέση μεταξύ ανθρώπου και μηχανής. Μετά το προηγούμενο γλυπτό "Touch Me", όπου ο επισκέπτης κλήθηκε να το αγγίξει και να αλληλεπιδράσει μαζί του, αυτό το γλυπτό απορρίπτει και τελικά απαγορεύει τη φυσική επαφή.

Όταν ο επισκέπτης πλησιάζει την επιφάνειά του, αρχίζει να εκπέμπει ανησυχητικό χρώμα και φως. Το ύψος των ήχων γίνεται υψηλότερο καθώς ο "εισβολέας" πλησιάζει. Αν το αγγίξετε τελικά, αναβοσβήνει με έντονο κόκκινο χρώμα και απενεργοποιείται.

Μετά από μερικά δευτερόλεπτα, το γλυπτό ενεργοποιείται ξανά.

Το λευκό χρώμα και η μορφή του γλυπτού είναι εμπνευσμένα από τα αρχαία κυκλαδίτικα είδωλα με έντονη αναφορά στον φουτουριστικό πολιτισμό Sci-Fi.

Το «Don't Touch me» προσπαθεί να διερευνήσει τις δυσκολίες της αλληλεπίδρασης ανθρώπου-μηχανής.

Οι άνθρωποι περιβάλλονται από τεχνολογία αφής και έχουν συνηθίσει να αλληλεπιδρούν με αυτήν με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Με τόσες απτικές συσκευές που μας περιβάλλουν στην καθημερινή ζωή, πόσο έτοιμοι είμαστε να απορριφθούμε από μια μηχανή;

 

Λίγα λόγια για τον καλλιτέχνη:

Ο Γιάννης Κρανιδιώτης είναι ένας καλλιτέχνης, το έργο του οποίου διερευνά την σχέση μεταξύ επιστήμης και τέχνης, χρησιμοποιώντας κυρίως το φως, την κίνηση και τον ήχο, δημιουργώντας χώρους και εμπειρίες όπου και τα δύο συνυπάρχουν και αλληλεπιδρούν.

Ενδιαφέρεται για φυσικά φαινόμενα όπως η αρμονική ταλάντωση, η φυσική επαναληψιμότητα και η κυματική, αλλά και η διερεύνηση και η επεξεργασία επιστημονικών δεδομένων, όπως οι ιδιότητες των νέων εξωπλανητών ή του ηλιακού ανέμου.

Η αυξανόμενη ρύπανση του πλανήτη με πλαστικό και οι επιπτώσεις στους ωκεανούς είναι θέματα που επηρεάζουν επίσης την πρακτική του. Πολλά από τα έργα του ενσωματώνουν κίνηση και αλληλεπίδραση, ενώ άλλα περιλαμβάνουν μεθόδους επεξεργασίας δεδομένων και ηχοποίησης.

Αυτό απαιτεί μία διεπιστημονική εργασία ανάμεσα στην μουσική, sound art, εικαστικά, ηλεκτρονικά, φυσική και προγραμματισμό. Σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας και Οπτική (M.Sc.) στο Essex University.

Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

1000 FACES

Η Λωξάνδρα Λούκας και η ομάδα Εν Δυνάμει ταξιδεύουν στη Λάρισα για μια μοναδική έκθεση αποτέλεσμα του εργαστηρίου 1000 FACES.

Το project 1000 FACES - 1000 ΠΡΟΣΩΠΑ προέκυψε από την ίδια τη Λωξάνδρα, καλλιτέχνιδα με σύνδρομο Down και μέλος της ομάδας Εν Δυνάμει, με τη μέθοδο που δημιούργησε και προσάρμοσε στις δυνατότητές της με την Ελένη Δημοπούλου.
Στην έκθεση αυτή, συμπεριλαμβάνονται τα πορτρέτα από το χέρι της Λωξάνδρας και συμμετεχόντων σε προηγούμενα εργαστήρια 1000 FACES μέχρι σήμερα.

Στις 18 Σεπτεμβρίου, η Λωξάνδρα θα πραγματοποιήσει εργαστήριο για να μοιραστεί με το κοινό της Λάρισας τη δική της μέθοδο δημιουργίας πορτρέτων, ανοιχτό σε όλες τις ηλικίες.
Η έκθεση θα λάβει χώρα από τις 18 έως και τις 21 Σεπτεμβρίου, στον 2ο όροφο του Μύλου του Παππά. Ο χώρος είναι προσβάσιμος σε άτομα με κινητική αναπηρία.

Η είσοδος στην έκθεση και στο εργαστήριο είναι δωρεάν. Δηλώσεις συμμετοχής στο εργαστήριο στο https://mpart.gr/el/contact/

Λίγα λόγια για την καλλιτέχνιδα:

Η Loxandra Lucas είναι 28 ετών και είναι μέλος του «En Dynamei» μια ομάδα δημιουργικών τεχνών που αποτελείται από νεαρά μέλη, με και χωρίς αναπηρίες.

Το συγκρότημα δραστηριοποιείται από το 2008 και αναγνωρίζεται ως πολιτιστική και καλλιτεχνική δύναμη στην Ελλάδα. Ως ερμηνευτής, η Λωξάνδρα έχει συμμετάσχει σε πολλές παραγωγές, "The fan-man or how to dress a ελέφαντας", "The other Home", Horses in Love, σε σκηνοθεσία Ελένης Ευθυμίου. Φεστιβάλ Αθηνών, Rencontres du Jeune Théâtre Européen Grenoble, Our Stage Europäisches Bürgerbühnenfestival Δρέσδη, Φεστιβάλ Δημήτρης Θεσσαλονίκης.

«Νόμιζα ότι ήσουν ξένος» ένα κολάζ αληθινών ιστοριών γύρω από πρόσφυγες, σε σκηνοθεσία Ελένης Δημοπούλου 2013. «Morning Star» της Γιάννης Ρίτσου, σε σκηνοθεσία Ελένης Δημοπούλου 2012. Συμμετέχων στην ομαδική εργασία «En dynamie», «Home; μικρό μικρό σπίτι »και« The Signs », και οι δύο μικτές εγκαταστάσεις πολυμέσων στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης.

Εργαστήριο εντατικής ομάδας "Inspire" 2015 με τον Γάλλο καλλιτέχνη Pierre Labat, Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκη. Φεστιβάλ Αθηνών «Jerusaleum» 2014, κοινωνική χορογραφία, έργο του Michael Klien.

Φεστιβάλ Αθηνών «Jerusaleum» 2014, κοινωνική χορογραφία, έργο του Michael Klien. «Το κορίτσι που πέταξε πέρα από τον ωκεανό επειδή σε αγαπούσε» του Δημήτρη Ζάχου, μιας ταινίας μικρού μήκους αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα Συνδρόμου 2012 και μια τηλεοπτική διαφήμιση για το 2015. «TEMPUS» Μια πειραματική μουσική παράσταση. Ασημένιο μετάλλιο στους Εθνικούς Ειδικούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Ελλάδας, ρυθμική γυμναστική.

Συμμετοχή σε πολλές παραστάσεις των Σχολείων Μαντουλίδης με διάσημους συνθέτες Ευανθία Ρεμπουτσικά, Διονύση Σαββόπουλο, επίσης «Τρελαντώνης», «Παραμύθι χωρίς όνομα»  και άλλα.

 

17-09-2021
Η Αντιγόνη του Σοφοκλή στο Β’ Αρχαίο Θέατρο Λάρισας

Μια παράσταση, που έχει ήδη αποσπάσει θερμές κριτικές, την Αντιγόνη  του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία Σάββα Στρούμπου, από την Ομάδα Σημείο Μηδέν, θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει το θεατρόφιλο κοινό της Λάρισας, την Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου, στις 21:00.

Η παράσταση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Θεσσαλικό Θέατρο και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας και εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων του Διεθνούς Δικτύου Αρχαίου Δράματος.

Πρόκειται για την 3η συνεχή χρονιά που η παράσταση ταξιδεύει σε επιλεγμένους σταθμούς σε όλη την Ελλάδα ενώ αυτό το καλοκαίρι οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μία νέα, δεύτερη, εκδοχή της παράστασης.

Η «Αντιγόνη» της Ομάδας Σημείο Μηδέν είναι το αποτέλεσμα πολύμηνου εργαστηρίου πάνω στην αρχαία Τραγωδία, που ξεκίνησε τον Οκτώβρη του 2018. Για τις ανάγκες της ερευνητικής διαδικασίας και της παράστασης δημιουργήθηκε νέα μετάφραση του έργου από τον Δημήτρη Δημητριάδη.

Ο σκηνοθέτης της παράστασης Σάββας Στρούμπος σημειώνει:

«Το σκεπτικό της παράστασης: Βλέπουμε την «Αντιγόνη» ως Τραγωδία για τη Διεκδίκηση της Ζωής. Η ακατάβλητη επιθυμία της Αντιγόνης να θάψει τον νεκρό αδερφό της παρά τις διαταγές του Κρέοντα, δεν τη συνδέει μονάχα με τον κόσμο των νεκρών της και της οικογένειάς της. Ξεκινώντας από τη διεκδίκηση της ταφής απέναντι στην κρατική εξουσία, οδηγείται στη διεκδίκηση νέων όρων για την επανεκκίνηση της Ζωής στην πόλη μετά τον πόλεμο. Η Αντιγόνη επιχειρεί να ενώσει Μνήμη και Πόλη, Ύπαρξη και Ιστορία, Εξέγερση και Κοινωνία.

Ο Κρέων φέρει το τρίπτυχο δύναμης της ανδρικής – κρατικής εξουσίας ως απόλυτη αρχή: πατριαρχία – στρατοκρατία – φαλλοκρατία. Όποιος δεν είναι μαζί του είναι εναντίον του. Κατά τη γνώμη του όλοι και όλα τον απειλούν, όλοι χρηματίζονται για να υποσκάψουν την εξουσία του.

Η Αντιγόνη αντιτίθεται, αντιστέκεται. Η στάση της δεν αφορά μονάχα την οικογενειακή διάσταση του ζητήματος. Στον οίκο των Λαβδακιδών κάθε πράξη είναι άμεσα πολιτική, γιατί επηρεάζει άμεσα την πόλη. Ο κατ’ επιλογή θάνατος της Αντιγόνης αποτελεί κραυγή Ζωής! Επιλέγει τον θάνατο γιατί θέλει να ζήσει ασυμβίβαστα.

Η παράστασή μας παίζεται αμέσως μετά από έναν πόλεμο. Δεν βλέπουμε τον Μύθο στο βάθος του παρελθόντος, αλλά στο Μέλλον. Μπορεί η ζωή να επανεκκινήσει μετά τον πόλεμο; Μπορεί ο άνθρωπος να διεκδικήσει εκ νέου τους όρους της ζωής του; Ο πόλεμος αφορά την οικουμένη και δεν έχει χωρικό όριο. Το ίδιο και η τραγωδία. Μέσα από την οπτική του πολέμου συναντάμε την οντολογική και βιοπολιτική προσέγγιση του έργου ως αστερισμό τραγωδιών μέσα στην τραγωδία:

-Η τραγωδία του εξεγερμένου Ανθρώπου: Αντιγόνη

-Η τραγωδία της Εξουσίας: Κρέων

-Η τραγωδία του Συγκρουσιακού ανθρώπου: Ισμήνη

-Η τραγωδία του Λόγου: Αίμων

-Η τραγωδία της Προφητείας: Τειρεσίας

-Η τραγωδία του βραχυκυκλωμένου ανθρώπου: Ευρυδίκη

-Η τραγωδία της Υποτακτικότητας: Φύλακας

-Η τραγωδία της Δημοκρατίας: Χορός

Ο Χορός διαρκώς αναζητά το μέτρο. Θέτει ερωτήματα, αμφισβητεί και αυτό-αμφισβητείται, κρίνει και κρίνεται, αναιρεί και αυτό – αναιρείται. Προσπαθεί με μεγάλη αγωνία να ορίσει το δίκαιο και το άδικο, το σωστό και το λάθος, τον θύτη και το θύμα, χωρίς να υπάρχει καμία εξωκοσμική αρχή να δώσει σαφείς και οριστικές απαντήσεις. Πρόκειται για την Τραγωδία της Δημοκρατίας. Δεν μπορεί κανείς να είναι ήσυχος, αναθέτοντας την ευθύνη πολιτών και πόλης σε κάποιον θεό ή σωτήρα: «Ή θα είμαστε ήσυχοι ή θα είμαστε ελεύθεροι», έγραφε ο Θουκυδίδης.

Η Αρχαία Ελληνική Τραγωδία

Η αρχαία Τραγωδία είναι τελετουργικό θέατρο προς τιμήν του θεού Διόνυσου, θεού της γονιμότητας και της βίας, της μεταμόρφωσης και των ενστίκτων. Βγαίνει μέσα από το συλλογικό ασυνείδητο της κοινωνίας. Μελετάει τη Ζωή στα ακραία όρια της Φύσης, της Ύπαρξης και της Ιστορίας. Είναι ένα βιοπολιτικό θέατρο, που ασκεί δριμύτατη κριτική στο δημοκρατικό πολίτευμα που το γέννησε, με σκοπό το ίδιο αυτό πολίτευμα να βαθαίνει διαρκώς τα χειραφετητικά του χαρακτηριστικά.

Η Τραγωδία, παιδί και μήτρα της Φιλοσοφίας και της Δημοκρατίας, είναι θέατρο καθολικής αμφισβήτησης. Μας προσκαλεί σε μια ριζική επαναξιολόγηση όλων των αξιών της ζωής, με το βλέμμα στραμμένο στον ενεργό και χειραφετημένο πολίτη σε διαρκή εγρήγορση».

Η ταυτότητα της παράστασης

Μετάφραση: Δημήτρης Δημητριάδης

Σκηνοθεσία: Σάββας Στρούμπος

Παίζουν οι ηθοποιοί:

Έβελυν Ασουάντ, Κωνσταντίνος Γώγουλος, Έλλη Ιγγλίζ, Γιάννης Γιαραμαζίδης, Ρόζυ Μονάκη, Άννα Μαρκά – Μπονισέλ, Μπάμπης Αλεφάντης, Ντίνος Παπαγεωργίου

Εισιτήρια: 15 ευρώ κανονικό, 10 ευρώ μειωμένο (φοιτητές, άνεργοι ΟΑΕΔ, ΑμΕΑ, συνοδός ΑμΕΑ, άνω των 65, ΟΛΜΕ-ΔΟΕ, με την επίδειξη της αντίστοιχης κάρτας), δεκτές ατέλειες Σ.Ε.Η.

Πληροφορίες / Κρατήσεις: simeiomiden.gr

17-09-2021
Ο ΑΠ. ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
 • Ηχηρό μήνυμα για μια πιο ανθρώπινη και φιλική πόλη για τους ανθρώπους, στις εκδηλώσεις της Ευρωπαικής Εβδομάδας Κινητικότητας
 • Εκατοντάδες ποδηλάτες, κυρίως παιδιά και οικογένειες, συμμετείχαν στην ποδηλατάδα στους δρόμους ήπιας κυκλοφορίας
 • Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων των επόμενων ημερών

Ηχηρό μήνυμα για μια ανθρώπινη πόλη με έμφαση στις ήπιες μετακινήσεις και ειδικότερα το ποδήλατο, έστειλαν εκατοντάδες ποδηλάτες που συμμετείχαν στην ποδηλατάδα που διοργάνωσε ο Δήμος Λαρισαίων, το απόγευμα της Πέμπτης.

Η ποδηλατάδα περιλαμβάνεται στις δράσεις της Ευρωπαικής Εβδομάδας Κινητικότητας που διοργανώνει ο Δήμος μέχρι τις 22 Σεπτεμβρίου.

Εκατοντάδες ποδηλάτες, κάθε ηλικίας και  πολλές οικογένειες με παιδιά, μετείχαν στη δράση, με σημείο της εκκίνησης την Κεντρική Πλατεία και κινούμενοι στους νέους δρόμους ήπιας κυκλοφορίας και ποδηλατοδρόμους και σε δρόμους που υλοποιούνται στο πλαίσιο του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας.

Στην Κεντρική  Πλατεία βρέθηκε και ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης μαζί με αντιδημάρχους και στελέχη της δημοτικής αρχής, καθώς και ο βουλευτής Λάρισας κ. Βασ. Κόκκαλης.

Απευθυνόμενος στους συμμετέχοντες ο Απ. Καλογιάννης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη μεγάλη συμμετοχή μικρών παιδιών, σημείωνοντας χαρακτηριστικά τα εξής:

«Ο Δήμος προσπαθεί με τα έργα υποδομής, τους δρόμους ήπιας κυκλοφορίας και τους ποδηλατοδρόμους να κάνει την πόλη ανθρώπινη, να αποδόσει το δημόσιο χώρο στους πεζούς και στους ποδηλάτες, να δώσει ώθηση στις ήπιες μετακινήσεις έναντι τους αυτοκινήτου. Οι άνθρωποι στη μέση ηλικία και οι μεγαλύτεροι προσπαθούμε  να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα και αλλάξουμε την νοοτροπία μας σε σχέση με την αλόγιστη χρήση του αυτοκινήτου.

Όμως οι γενιές που θα αλλάξουν οριστικά την κατάσταση, τα σημερινά παιδιά, βρίσκονται εδώ. Είναι οι γενιές που μεγαλώνουν με καλύτερη νοοτροπία είναι οι γενιές που σύντομα θα αλλάξουν οριστικά την κατάσταση στην πόλη μας» τόνισε ο κ. Καλογιάννης.   

Πριν την έναρξη της ποδηλατάδας πραγματοποιήθηκε δρώμενο από ομάδα θεάτρου φόρουμ @κλουν Λάρισας Edu Europe.

 

Εκθεση ποδηλάτων, στατική ποδηλασία και προσομοιωτές πρόσκρουσης

Σήμερα Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου το πρόγραμμα των εκδηλώσεων συνεχίζεται με έκθεση ποδηλάτων στην Κεντρική Πλατεία, ποδηλασία αλληλεγγύης, από το ΙΕΚ ΔΗΜΗΤΡΑ (Για κάθε χιλιόμετρο στατικής ποδηλασίας, ένα ευρώ για το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Λαρισαίων)

Επίσης σήμερα, όσοι βρεθούν στην Κεντρική Πλατεία, από τις 4 το απόγευμα μέχρι τις 9 το βράδυ, θα έχουν τη δυνατότητα να ζήσουν μια πρωτότυπη βιωματική εμπειρία. Ειδικότερα, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Δήμου Λαρισαίων για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας και σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» θα υπάρχουν από τις 4 το απόγευμα μέχρι τις 9 το βράδυ, προσομοιωτές πρόσκρουσης – ανατροπής και γυαλιά

 • Προσομοιωτής Πρόσκρουσης: Σύγκρουση σε σταθερό σημείο με πολύ μικρή ταχύτητα. Συζήτηση για τη χρήση της ζώνης ασφαλείας, ακόμη και με μικρές ταχύτητες κίνησης,εντός του αστικού ιστού.
 • Προσομοιωτή Ανατροπής: Ανατροπή 360ο ως οδηγός ή επιβάτης σε όχημα. Επίδειξη της χρησιμότητας της ζώνης ασφαλείας για όλους τους επιβαίνοντες σε κάθε διαδρομή .
 • Γυαλιά Προσομοίωσης Μέθης : Δραστηριότητα σχετικά με την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ

 

Το πρόγραμμα των επόμενων ημερών

   

ΣΑΒΒΑΤΟ 18 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

 
 

10:00-22:00

Έκθεση Ποδηλάτων

 Πλατεία Σάπκα (Κεντρική)

 

10:00-22:00

Ποδηλασία  Αλληλεγγύης -ΙΕΚ ΔΗΜΗΤΡΑ -Για κάθε χιλιόμετρο στατικής ποδηλασίας , ένα ευρώ για το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Λαρισαίων

 Πλατεία Σάπκα (Κεντρική)

 

10:30-11:00

Ερυθρός Σταυρός -Επίδειξη Πρώτων  Βοηθειών

Πλατεία Σάπκα (Κεντρική)

 

16:00-20:30

Εκδήλωση HERO 2030 (πίστα δεξιοτεχνίας για ποδήλατα αφιερωμένη στους 17 στόχους για την βιώσιμη ανάπτυξη των Ηνωμένων Εθνών,mini baby race -για παιδιά 3-6 ετών,fun race, εκπαιδευτική παρουσίαση "Ποδηλατώ στην φύση και στην πόλη και μαθαίνω τα μυστικά της ποδηλασίας"), Βιωματικό Εργαστήριο από το ΚΠΕ Κισσάβου-Ελασσόνας  - "Ποδήλατο στην γνώση", Εικαστικό εργαστήρι " Τα λεωφορεία της τέχνης" από τους εικαστικούς των Λεσχών πολιτισμού του Δήμου Λαρισαίων, Workshops από ποδηλατάδικα της πόλης (Νestor bikes, Dalavikas bikes, Ορθοπεταλιά) με θέμα "Συντήρηση του ποδηλάτου" και εύθυμα θεατρικά παιχνίδια : "Πράσινη κινητικότητα" από την ομάδα Θεάτρου φόρουμ @Κλόουν Λάρισας την ΚΟΙΝΣΕΠ Edu Europe -Επίδειξη Πρώτων Βοηθειών ΕΠΟΜΕΑ

Πάρκο Αλκαζάρ

   

ΚΥΡΙΑΚΗ 19 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

 
 

09:30-14:00

ΗΜΕΡΑ ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

 
   

Αστικό ΚΤΕΛ όλη τη μέρα δωρεάν εισιτήριο για μαθητές και μισό εισιτήριο για ενήλικες -"Μετακινούμαστε με μέσα φιλικά στο περιβάλλον. Αλλάζουμε την καθημερινότητα και τις ζωές μας. Μένουμε υγιείς"

 
 

10:00-22:00

Έκθεση Ποδηλάτων

Πλατεία Σάπκα (Κεντρική)

 

10:00-22:00

Ποδηλασία  Αλληλεγγύης -ΙΕΚ ΔΗΜΗΤΡΑ -Για κάθε χιλιόμετρο στατικής ποδηλασίας , ένα ευρώ για το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Λαρισαίων

Πλατεία Σάπκα (Κεντρική)

 

10:00-11:00

Πολιτιστική Διαδρομή με Ποδήλατα -Ξενάγηση σε ιστορικά μνημεία της πόλης -Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας

Εκκίνηση από Αρχαίο Θέατρο (Βενιζέλου)

 

10:30-11:00

Ερυθρός Σταυρός -Επίδειξη Πρώτων  Βοηθειών

 
 

10:30-12:00

Πολιτιστικός Περίπατος με Αναπηρικά Αμαξίδια- Ξενάγηση σε ιστορικά μνημεία της πόλης- Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας - ΠΟΜ ΑΜΕΑ Θεσσαλίας-Πανθεσσαλικός Σϋλλογος Αναπήρων Πολιτών

Εκκίνηση από Πλατεία Α. Μπλάνα (πλ Ωδείου, πάνω από το Parking)

 

11:00-12:30

 Κυνήγι Θησαυρού -Δράση AID

Εκκίνηση από Πλατεία Σάπκα(κεντρική)

 

10:00-13:00

Επιδαπέδιο Σκάκι

Πλατεία Σάπκα (Κεντρική) 

10:00-12:00

Ομάδα Θεάτρου φόρουμ @Κλόουν Λάρισας την ΚΟΙΝΣΕΠ Edu Europe- "Οι σεληνάνθρωποι" με εικόνες ενσυναίσθησης για την αναπηρία και την κινητικότητα τους

 Πλατεία Σάπκα (Κεντρική)

 
 

10:00-13:00

Πίνγκ Πόνγκ-  Αθλητικός Σύλλογος Λάρισας "Δύναμη" 

 Πλατεία Σάπκα (Κεντρική) Επί της οδού Κύπρου

 

11:00-13:30

"Πράσινες διαδρομές στους πολύχρωμους σταθμούς της Δημιουργικής Πόρτας"- ΚΔΑΠ Δημιουργική πόρτα

Πλατεία Ταχυδρομείου

 

10:00-12:00

Καθαρισμός πινακίδων σήμανσης από το 1ο Σύστημα Αεροπροσκόπων, το 2ο και 5ο Σύστημα Προσκόπων

Παπαναστασίου, Μ.Αλεξάνδρου και Κύπρου

 

10:00-11:00

Περίπατος στην πόλη-Σύλλογος Μαραθωνοδρόμων Λάρισας-Σύλλογος Καρκινοπαθών Λάρισας

Εκκίνηση από  Πλατεία Σάπκα (Κεντρική)

 

11:30-12:00

«Μπες στη θέση μου» ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΛΛΕΓΙΟ-Μια μικρή διαδρομή μπορεί να είναι ικανή για να αλλάξει την οπτική μας; Η ομάδα μας και ένα αμαξίδιο θα βρίσκονται εκεί για να λύσουνε αυτή την απορία. Συμμετέχει ο αθλητής Παραολυμπιάδας στο ακόντιο Βαρυτιμίδης Μπάμπης

Πλατεία Σάπκα (Κεντρική)

 

12:00-12:30

#doitathome with TRAINators! Ομάδα σπουδαστών του ΙΕΚ ΑΚΜΗ παρουσιάζει πρόγραμμα άθλησης για γυμναστική στο σπίτι

Πλατεία Σάπκα (Κεντρική)

 

11:00-13:00

Ξυλορακέτες-Σύλλογος Ξυλορακέτας Λάρισας

 Πλατεία Σάπκα (Κεντρική)-Απέναντι από τη Λέσχη Αξιωματικών

 

18:00-19:00

Ξυλορακέτες-Σύλλογος Ξυλορακέτας Λάρισας

 Πλατεία Σάπκα (Κεντρική)-Απέναντι από τη Λέσχη Αξιωματικών

         

 

 

 

 

 

17-09-2021
Ομόφωνο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου για την κατάργηση τάξεων σε Κοιλάδα και Φαλάνη

Για το κείμενο, πατήστε ΕΔΩ

17-09-2021
Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου(ΕΚΤΑΚΤΗ - ΔΙΑ ΠΕΡΙΦΟΡΑΣ )Δευτέρα 20/09/2021, ώρα 11:00

Για το κείμενο της πρόσκλησης, πατήστε ΕΔΩ

17-09-2021
Συνεδρίαση Οικονομικής Επιτροπής (ΔΙΑ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗΣ ) Πέμπτη 23/09/2021, ώρα 13:00

Για το κείμενο της πρόσκλησης, πατήστε ΕΔΩ

17-09-2021
Διαδικασία Γραπτών Ερωτήσεων Δημοτικών Συμβούλων Τρίτη 21/09/2021, ώρα 19:00

Για το κείμενο της πρόσκλησης, πατήστε ΕΔΩ

17-09-2021
Δ.Ε.Υ.Α.Λ. - Διακοπή νερού (Δευτέρα 20/09/2021, ώρα 09:00-12:00)

Η Δ.Ε.Υ.Α.Λ. ανακοινώνει ότι τη Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου και από ώρα 9:00 μέχρι 12:00 θα πραγματοποιηθεί διακοπή υδροδότησης στη συνοικία των Λαχανόκηπων στις παρακάτω οδούς:

 • ΔΩΔΩΝΗΣ (από Ιστιαίας έως Αρκαδίου)
 • ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ
 • ΧΑΛΚΙΔΟΣ
 • ΕΥΦΡΟΣΥΝΗΣ
17-09-2021
Διεύθυνση Αμαξοστασίου - Προμήθεια επίσωτρων ελαστικών
17-09-2021
Διεύθυνση Αμαξοστασίου - Κατάθεση προσφορών ανταλλακτικών

Για το κείμενο της πρόσκλησης, πατήστε ΕΔΩ

17-09-2021
8ος Μύλος Παραστατικών Τεχνών - Πρόγραμμα Παραστάσεων

Παραστάσεις στον 8ο Μύλο Παραστατικών Τεχνών

Ξεκινούν από την Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου οι εκδηλώσεις του Μύλου Παραστατικών Τεχνών που συνδιοργανώνουν η Αντιδημαρχία Πολιτισμού & Επιστημών Δήμου Λαρισαίων και το ΣμουΘ στον Μύλο του Παππά, με πλούσιο πρόγραμμα παραστάσεων, συναυλιών, προβολών, εργαστηρίων και εκθέσεων.

Φέτος, στις εκδηλώσεις υπάρχει συμβολικό εισιτήριο 2€. Τα έσοδα των εισιτηρίων θα κατατεθούν στον λογαριασμό της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Θεσσαλίας για την ενίσχυση των πυρόπληκτων της Εύβοιας.

Το κοινό μπορεί να προμηθευτεί εισιτήρια την ίδια μέρα των εκδηλώσεων από την Connectiva, Βενιζέλου 133 και ώρες 10:00-14:00, καθώς και στον χώρο κάθε εκδήλωσης 45 λεπτά πριν την έναρξη.

Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις σε κλειστούς χώρους γίνεται με την επίδειξη ενός από τα παρακάτω: Πιστοποιητικό εμβολιασμού, πιστοποιητικό νόσησης από Covid-19 - βεβαίωση αρνητικού PCR test 72 ωρών ή rapid-test 48 ωρών.

Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους χώρους του φεστιβάλ, κλειστούς και ανοιχτούς.

Αναλυτικά οι παραστάσεις της πρώτης εβδομάδας, από τις 17 ως τις 22 Σεπτεμβρίου:

ΔΙΟΝΥΣΙΑΚΟ ΚΑΜΠΑΡΕ – Οpera Chaotique

Παρασκευή 17/09, 21:00

Θερινός Κινηματογράφος “Μπαρμπής Βοζαλής”

Αποφθέγματα και ρητά συνδυάζονται με μελοποιήσεις σπουδαίων Ελλήνων και ξένων ποιητών και πώς η τραγωδία επηρέασε το σύγχρονο καμπαρέ.

Το πέρασμα από τις σοφίες των αρχαίων στα ακατονόμαστα των νεότερων. Το εκκεντρικό ντουέτο παρουσιάζει στη νέα του παράσταση τη μετάβαση από τα αρχαία χρόνια στην νεότερη εποχή. Από τον Αριστοφάνη και τον Σωκράτη στον Εμπειρίκο και τον Βάρναλη. Από τον Διόνυσο στον Tom Waits.

Νέα τραγούδια και ορχηστρικά μπλέκονται με αγαπημένες μελωδίες και μεγάλες επιτυχίες.

Ο Τένορμαν χτυπάει τα πλήκτρα βγάζοντας ουρλιαχτά ενώ ο Βούντου κοπανάει τα δέρματα των τυμπάνων. Τολμηρά κείμενα ακούγονται πάνω σε ελληνικούς ρυθμούς που κορυφώνονται σε ένα ΔΙΟΝΥΣΙΑΚΟ ΚΑΜΠΑΡΕ.

Λίγα λόγια για τους καλλιτέχνες:

Οι OperaChaotique έχουν εμφανιστεί σε 19 χώρες ήδη στα 10 χρόνια πορείας τους. Με soldout σε Εθνική Λυρική Σκηνή, Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και Φεστιβάλ Αθηνών, έχουν συνεργαστεί με σημαντικούς καλλιτέχνες από την Ελλάδα (Δ. Σαββόπουλος, Λ.Μαχαιρίτσας, Μ. Πασχαλίδης κ.α.) και από τον υπόλοιπο κόσμο (NouvelleVague, TheTigerLillies , OjosdeBrujo κ.α.).

Μόλις κυκλοφόρησε το 4ο άλμπουμ τους και πρώτο ελληνόφωνο με τίτλο «Στων Διακαμένων σας Χειλιών την άκρη» από το OgdooMusicGroup.

Συντελεστές: Tenorman- Γιώργος Τζιουβάρας, Voodoo Drummer - Χρήστος Κουτσογιάννης

ΑΠΕΘΑΝΤΟ

Σάββατο 18/09, 21:00

Θέατρο “Κώστας Τσιάνος”

Η θεατρική ομάδα Hippo παρουσιάζει την παράσταση «ΑΠΕΘΑΝΤΟ»: ένα πολυμεσικό έργο, βασισμένο στην παραλογή του Νεκρού Αδερφού, που συνδυάζει την υποκριτική τέχνη με τη σύγχρονη κινησιολογία και μουσική και τα new media με τον κινηματογράφο και τη ζωγραφική.

Έχουμε άραγε μεταβεί σε μια νέα εποχή, κι αν όχι, τότε θα το προσπαθήσουμε; Η διασκευή του κειμένου είναι αιχμηρή, με πολλά ειρωνικά στοιχεία και οξύ λόγο που αναφέρεται στην σύγχρονη Ελλάδα του σήμερα.

Συντελεστές:

Κείμενο: Φώτης Δούσος – Ιωάννα Λιούτσια – Αλέξανδρος Ράπτης, Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Ράπτης, Δραματολόγος: Δημήτρης Καλακίδης, Βοηθός Σκηνοθέτη: Χριστίνα Μπακαστάθη, Σκηνογραφία – Ενδυματολογία: Κατερίνα Χατζοπούλου Κίνηση: Μίκα Στεφανάκη- Αλέξανδρος Ράπτης, Χορογραφίες: Μίκα Στεφανάκη, Μουσική: Γιώργος Δούσος, Βίντεο – Εικαστική Σύνθεση: Βασίλης Σελιμάς, Video Mapping – Φωτισμοί: Αποστόλης Κουτσιανικούλης, Φωτογραφίες: Δώρα Καλακίδου

Παίζουν (με αλφαβητική σειρά): Ελένη Ευθυμίου (βίντεο), Ανδρομάχη Μακρίδου, Γιώργος Σοφικίτης, Δανάη Τίκου

Λίγα λόγια την ομάδα:

Η ομάδα HIPPO ιδρύθηκε το 2009 και αποτελείται από τους Αλέξανδρο Ράπτη και Φώτη Δούσο. Δραστηριοποιείται στο χώρο του ενήλικου, του παιδικού θεάτρου και του Εκπαιδευτικού Δράματος και χαρακτηρίζεται από μια “avant-garde” αισθητική που συνομιλεί με τις σύγχρονες καλλιτεχνικές αναζητήσεις. Οργανώνει σεμινάρια και θεατρικά εργαστήρια για παιδιά με εκπαιδευτική μέριμνα, αγάπη και κέφι στην Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό. Είναι από τους ελάχιστους θεατρικούς οργανισμούς στην Ελλάδα που ειδικεύεται στο Εφαρμοσμένο Θέατρο και το Εκπαιδευτικό Δράμα (Applied Theatre & Drama in Education).

Το Νοέμβρη του 2018 κυκλοφόρησε το βιβλίο της ομάδας με τίτλο kinemo από τις εκδόσεις Αγγελάκη που συνοψίζει τη θεωρητική προσέγγιση της ομάδας στο σωματικό θέατρο.

Τον Σεπτέμβρη του 2020 η ομάδα ίδρυσε το Hippo Theatre School, ένα διαδικτυακό καλλιτεχνικό σχολείο.

 

Manoeuvre

Κυριακή 19/09, 19:30

Μύλος του Παππά, κεντρική αυλή

Μια ξύλινη σανίδα και δύο χορεύτριες. Αυτό είναι όλο; Μπορεί, αλλά όχι! Παράδοξη συνθήκη και εύστοχος περιορισμός για να ερευνήσει κανείς τα όρια της κινητικής επινοητικότητας και να μελετήσει το χορευτικό σώμα επί τω έργω.

Το έργο παρουσιάζεται στην core εκδοχή του, σε εξωτερικό χώρο με φυσικό ήχο και φως, εστιάζοντας στην κινητική του παρτιτούρα.

Χορογραφία & Ερμηνεία: Κάντυ Καρρά & Χαρά Κότσαλη

Σχεδιασμός και Κατασκευή Σκηνικών & Αντικειμένων: Χρυσούλα Κοροβέση, Μάριος Γαμπιεράκης, Σχεδιασμός Φωτισμών: Ελίζα Αλεξανδροπούλου, Ηχοτοπίο & Μουσική Σύνθεση: Jeph Vanger

Μια ανάθεση και παραγωγή του 7ου Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση (7ONC).

Ταξιδεύοντας με τα παραμύθια των Ρομά - Τρίο Ταξιίδεψέ με

Κυριακή19/09, 20:00

Κουκλοθέατρο Τιριτόμπα

Αφήγηση τσιγγάνικων παραμυθιών από διάφορα μέρη και καταυλισμούς της Ελλάδας με συνοδεία μουσικής και τραγούδια που εξασφαλίζουν το εισιτήριο για μια γνωριμία με τον μυστήριο και αεικίνητο κόσμο των Ρομά.

Ιστορίες που συγκινούν, μαγεύουν, μας ταξιδεύουν στους μύθους, τα ήθη και τα έθιμα των Τσιγγάνων και μουσικές που δίνουν αυτή την πολυπόθητη ανάταση στην ψυχή και σε παίρνουν μαζί τους σε αυτή την αέναη πορεία των τσιγγάνικων καραβανιών.

Σύλληψη και δημιουργία: Χριστίνα Βράκα

Συντελεστές: Αλέξης Κωνσταντίνου, Γιώργος Κατσάρας

Διάρκεια: 90'

Kassandra

Δευτέρα 20/09, 21:00

Μύλος του Παππά, 2ος όροφος

Ένας σπαρακτικός και κωμικός μονόλογος που ο Sergio Blanco εμπνεύστηκε από την Αθήνα και έγραψε για την ηθοποιό Δέσποινα Σαραφείδου

Η Kassandra ξετυλίγει την Οδύσσειά της, φορώντας κόκκινες γυαλιστερές μπότες. Με τα σπαστά αγγλικά της, μιλάει για τη δική μας αναζήτηση νοήματος και ελπίδας. Πόλεμος, εξουσία, κερδισμένοι και χαμένοι, σεξ, χιούμορ και σαρκασμός. Ευριπίδης και Bugs Bunny, Abba, Manchester United και Σκάρλετ Ο’Χάρα. Η απόσταση μεταξύ μύθου και πραγματικότητας, ηθοποιού και θεατή, χώρου και λόγου, καταρρέει.

Στον μονόλογο του Μπλάνκο, η μυθική Κασσάνδρα γίνεται άντρας που νιώθει γυναίκα, μια σύγχρονη trans μετανάστρια που παλεύει για την επιβίωση, σε διαρκή αναζήτηση ταυτότητας – εξόριστη στο σώμα της, ξένη σε κάθε πατρίδα.

Κείμενο: Σέρχιο Μπλάνκο, Σκηνοθεσία: Δέσποινα Σαραφείδου, Ευαγγελία Ανδριτσάνου, Επιμέλεια κοστουμιών: Λουκία Μινέτου , Μουσική επιμέλεια: Βασίλης Τσόνογλου
Παίζει: Δέσποινα Σαραφείδου

Διάρκεια: 60 λεπτά

Παράσταση-αποτέλεσμα του καλλιτεχνικού residency με τον Nabil Ouelhadj

Τρίτη 21/09, 20:30

Αίθουσα συναυλιών Δημοτικού Ωδείου Λάρισας

Ο Nabil Ouelhadj, δημιουργός της ομάδας Racines Carrées, έχει στο ενεργητικό του πολυάριθμες συνεργασίες σε διάφορα καλλιτεχνικά περιβάλλοντα (από το urban dance ως τον σύγχρονο χορό και από το παραδοσιακό κινέζικο τσίρκο ως τα οπτικοακουστικά μέσα). Αυτές τις πρακτικές θα επιχειρήσει να συνθέσει, εξερευνώντας την έννοια της ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ στη σύγχρονη χορευτική σκηνή, σε μια πρωτότυπη παραγωγή που θα προκύψει μέσα από 5ήμερο residency με συμμετοχή επιλεγμένων χορευτών από τη Λάρισα, το Βόλο, τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα.

Το καλλιτεχνικό residency πραγματοποιείται στη Λάρισα, στους χώρους του Μύλου Παππά, από τις 16 ως τις 20 Σεπτεμβρίου και η παράσταση θα παρουσιαστεί σε Λάρισα και Βόλο, στις 21 και 22/09 αντίστοιχα.

 

Το Μαράκι έκλασε- Seven Sisters

Τετάρτη 22/09, 21:00

Θέατρο Κώστας Τσιάνος

Ένα ensemble ηθοποιών με βασικό τους μέλημα να επικοινωνήσουν την ιστορία, να παρουσιάσουν την αλήθεια του κειμένου και όχι τις εαυτές τους, τις οποίες βλέπουν σαν διαμεσολαβήτριες, σαν παραμυθούδες. Με μεγάλες δόσεις χιούμορ, με μικρές δόσεις ειρωνείας και σαρκασμού, με διάθεση παιχνιδιού, βασίζονται η μία στην άλλη, δημιουργούν κοινούς κώδικες επικοινωνίας και ερευνούν διαρκώς το θέατρο, τη σκηνή, τον λόγο και το σώμα.

«Το Μαράκι έκλασε» είναι μια σπονδυλωτή παράσταση βασισμένη σε 5 διηγήματα της Λένας Κιτσοπούλου (Σάκης, Η Τρύπα, Ο Καραγκιόζης, ΕΛΤΑ, Χαρταετοί). Έξι γυναίκες αφηγούνται πέντε σκληρές ιστορίες με πρωταγωνίστρια την αγία ελληνική οικογένεια. Με μοναδικό σκηνικό 6 σχολικές καρέκλες και 1 θρανίο -σημεία αναφοράς για τα παιδικά τους χρόνια απ’ όπου ξεκίνησαν όλα- οι Seven Sisters πειραματίζονται με τις έννοιες του αυτοσχέδιου, του χειροποίητου, του μετακινούμενου, του μεταβαλλόμενου, του minimal.

Κείμενο:Λένα Κιτσοπούλου, Σκηνοθεσία: Γιώτα Σερεμέτη, Σκηνικά - κοστούμια: Seven Sisters, Μουσική επιλογή: Γιώτα Σερεμέτη, Σχεδιασμός φωτισμών: Κώστας Φιλίππογλου, Βοηθός σκηνοθέτη: Βάνα Σλέιμαν , Φωτογραφίες - βίντεο: Λυδία Τσάτσου Παρασκευοπούλου
Καλλιτεχνική συνεργασία: Παναγιώτα Βαρελά, Μαρούλα Καλαμποκιά, Ανδρομάχη Μακρίδου

Παίζουν:Χριστίνα Ανδρεάκου, Ελένη Γκιούρα, Άρτεμις Δούρου, Μαρία Σαρέλη, Γιώτα Σερεμέτη, Βάνα Σλέιμαν

Διάρκεια: 90 λεπτά

Λίγα λόγια για την ομάδα:

Οι Seven Sisters δημιουργήθηκαν τον Μάρτιο του 2020 από 5 γυναίκες που είχαν ήδη συναντηθεί στο Εργαστήρι Σωματικού Θεάτρου του Κώστα Φιλίππογλου και αποφάσισαν για πρώτη φορά να φτιάξουν κάτι δικό τους, μια παράσταση που θα μιλά για όλα εκείνα που τις ενοχλούσαν από παιδιά και που τελικά τις διαμόρφωσαν και τις διαμορφώνουν μέχρι σήμερα.

Το πρώτο lockdown ανέκοψε βίαια τη φόρα τους, αλλά τον Οκτώβρη του 2020 βρέθηκαν ξανά, με μεγάλο πείσμα και όρεξη και με δύο «αδερφές» περισσότερες.

Η ομάδα προέκυψε από τη βαθύτερη ανάγκη αυτών των 7 γυναικών να βρεθούν με άλλες γυναίκες και να μιλήσουν γι’ αυτά που τις τρώνε μέσα τους χρόνια. Με την ιδιότητά τους ως performers και με εργαλείο τη γυναικεία αλληλεγγύη, αμφισβητούν το “this is a man’s world”, παίρνουν δύναμη από τα σώματά τους, φτύνουν κατάμουτρα μια πατριαρχία που τις θέλει αδύναμες και μόνες. περιβάλλον.

16-09-2021
Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας σχετικά με τη μοριοδότηση των μαθητών σεισμόπληκτων περιοχών και μη έγκρισης λειτουργίας ολιγομελών τμημάτων

Για το κείμενο του ψηφίσματος, πατήστε ΕΔΩ

16-09-2021
Ο Δήμος Λαρισαίων φιλοξενεί το ετήσιο συνέδριο του Δικτύου Major Cities of Europe
 • To δίκτυο «σημαντικών Πόλεων της Ευρώπης» (major Cities of Europe)  εμπιστεύεται την Λάρισα και τη Θεσσαλία – το διαδικτυακό συνέδριο αποτελεί προπομπό μεγάλου δια ζώσης συνεδρίου που προγραμματίζεται για τον ερχόμενο Μάιο
 • Με την  αιγίδα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, του Υπουργείου Τουρισμού, της Περιφέρειας Θεσσαλίας, της ΚΕΔΕ και του e-Trikala

Ένα εξαιρετικά σημαντικό διεθνές διαδικτυακό συνέδριο πραγματοποιείται με επίκεντρο τη Λάρισα στα μέσα Οκτωβρίου. Πρόκειται για συνέδριο που διοργανώνει  ο Δήμος Λαρισαίων και το Δίκτυο  Major Cities of Europe,  στις 13-15 Οκτωβρίου 2021 το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, του Υπουργείου Τουρισμού, της Περιφέρειας Θεσσαλίας, της ΚΕΔΕ και του e-Trikala και αποτελεί προπομπό του μεγάλου δια ζώσης συνεδρίου που θα διεξαχθεί τον Μάιο του 2022 στη Λάρισα.

Το θέμα του συνεδρίου αφορά  τις διαφορετικές προοπτικές και προσεγγίσεις του ψηφιακού μετασχηματισμού, με έμφαση στις προσδοκίες των πολιτών.

Για τη διοργάνωση του Συνεδρίου, αναφέρθηκαν σε συνέντευξη τύπου ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απ. Καλογιάννης και ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστός,  παρουσία αντιπεριφερειαρχών, αντιδημάρχων και μελών της οργανωτικής επιτροπής, ενώ μεταδόθηκε και μήνυμα του προέδρου του δικτύου Major Cities of Europe κ. Giorgio Prister.

Ο κ. Καλογιάννης στην τοποθέτησή το, αφού υπογράμμισε ότι το διεθνές διαδικτυακό συνέδριο αποτελεί προπομπό του μεγάλου, δια ζώσης, συνεδρίου, που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Μάιο στην Λάρισα, συμπλήρωσε πως για το Δήμο Λαρισαίων αποτελεί ακόμα μια δράση εξωστρέφειας και προβολής της πόλης, ως μιας συγχρονης πόλης που επενδύει στην γνώση και στο ανθρώπινο δυναμικό, ως μια ανοικτής πόλης, ως μιας πόλης που μαθαίνει. Σημειώνεται πως τα πρόσφατα ετήσια συνέδρια του δικτύου MCE φιλοξενήθηκαν στις πόλεις Βενετία, Λειψία, Ζάγκρεμπ, Φλωρεντία, Αμβούργο, Ζυρίχη, Λιουμπλιάνα, Βιέννη, Πράτο και Βερολίνο

Όπως τόνισε ο Δήμαρχος Λαρισαίων, το φετινό συνέδριο αναμένεται να το παρακολουθήσουν περισσότεροι από 300 συμμετέχοντες κυρίως αιρετοί, Περιφερειάρχες, Δήμαρχοι και Γενικοί Γραμματείς, καθώς και στελέχη ΟΤΑ που εμπλέκονται με το σχεδιασμό και την ανάπτυξη, εκπρόσωποι επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας, οι οποίοι θα παρουσιάσουν καινοτόμες προτάσεις που οδηγούν σε λύσεις smart cities, εκπρόσωποι ακαδημαϊκών και άλλων ερευνητικών φορέων που εμπλέκονται σε ευρωπαϊκά προγράμματα σχετικά με την έρευνα και ανάπτυξη ψηφιακών λύσεων και όσοι ενδιαφέρονται γενικά για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των πόλεων.

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστός, υποστήριξε ότι η χώρα, η Ευρώπη και ο όλος ο κόσμος ζουν μια διαφορετική εποχή κατά την οποία με τις κατάλληλες ενέργειες και διαδικασίες μπορούμε να ανταποκριθούμε θετικά στις προκλήσεις της μετα covid εποχής και να κερδίσουμε το στοίχημα του ψηφιακού μετασχηματισμού.

Το Συνέδριο που διοργανώνεται, τόνισε ο κ. Αγοραστός, βάζει τη Λάρισα και τη Θεσσαλία μπροστά στις εξελίξεις για την αναζήτηση και τη συζήτηση για τις καλές πρακτικές που μπορούν να οδηγήσουν στον ψηφιακό μετασχηματισμό.

G. Pister – Πρόεδρος Οργανωτικής Επιτροπής: Είναι η ώρα του ψηφιακού μετασχηματισμου

Στο μήνυμά του ο πρόεδρος του Δικτύου Major cities of Europe και πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου κ. Giorgio Prister , ο οποίος αφού εξέφρασε την ικανοποίηση του για την αποτελεσματική συνεργασία με το Δήμο Λαρισαίων αναφέρθηκε στη χρονική περίοδο διεξαγωγής και τους λόγους που προτρέπουν στη διεξαγωγή του:

«Γιατί είναι αυτή η σωστή περίοδος για να πραγματοποιηθεί αυτός ο μετασχηματισμός?

 Η απάντηση είναι απλή, μια και ακόμη και αν είχαμε προβλήματα στην αποτελεσματική πραγματοποίηση του μετασχηματισμού στο παρελθόν, έχουμε μία μοναδική ευκαιρία, το χρηματοδοτικό πρόγραμμα Next Generation EU plan and funding, που θα βοηθήσει πολύ σε αυτή την κατεύθυνση. Θα ήταν κρίμα να μην το εκμεταλλευτούμε ως Δήμοι και γενικότερα Φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Τολμώ να πω ότι χωρίς ένα πλήρη ψηφιακό μετασχηματισμό δεν υπάρχει τρόπος να επεξεργαστούμε και να αξιοποιήσουμε όλα τα δεδομένα που αποκτούμε και να σχεδιάσουμε νέες υπηρεσίες ή να αναμορφώσουμε τις υπάρχουσες.

Χωρίς τον «πράσινο» μετασχηματισμό τα «πράσινα» projects θα είναι πολύ περιορισμένα, όπως και η επίδραση τους. Το να υπάρχει ένα ευρύ και αποτελεσματικό πρόγραμμα σχετικά με «πράσινες» και βιώσιμες πόλεις είναι κύρια προτεραιότητα μας.

Αλλά τι γίνεται με τις δεξιότητες; Έχουμε τις σωστές; Χρειαζόμαστε κι άλλες; Χρειαζόμαστε εξ ολοκλήρου νέες και διαφορετικές; Αυτό είναι ένα από τα θέματα που πρέπει να συζητήσουμε.

Όπως επίσης και τι γίνεται με την ηγεσία; Απαιτείται νέα προσέγγιση και στυλ που να εμπλέκει πολίτες και στελέχη και να παρακινεί σε αποτελεσματική ομαδική δουλειά για καλύτερα αποτελέσματα; Εμείς το πιστεύουμε και θα υπάρξει συζήτηση για το ζήτημα αυτό.

Τι γίνεται με την ιδιοκτησία δεδομένων, με την προστασία τους και γενικά με την ψηφιακή ηθική; Είμαστε βέβαιοι για την κυβερνοασφάλεια μας; Η εμπειρία μας, μετά από μια σειρά από εβδομαδιαία meetings και ανταλλαγής απόψεων, μας δείχνει ότι δεν είμαστε τόσο βέβαιοι, αλλά δουλεύοντας ομαδικά στη διαχείριση τέτοιων απειλών, είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος να τις αντιμετωπίσουμε. Θα συζητηθεί εκτενώς και αυτό.

Σας προσκαλώ να συναντηθούμε online από τις 13 έως τις 15 Οκτώβρη και μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι τον επόμενο χρόνο, το Μάιο του 2022, που το συνέδριο μας θα πραγματοποιηθεί δια ζώσης στη Λάρισα πάλι με τη συνεργασία του Δήμου Λαρισαίων, θα μας δοθεί η ευκαιρία να μοιραστούμε ακόμα περισσότερες εμπειρίες και να αναλύσουμε ακόμα περισσότερο τα θέματα που θα παρουσιάσουμε αυτή τη χρονιά.»

Τέλος, σημειώνεται πως ειδικά φέτος το συνέδριο έχει ενταχθεί στις παράλληλες εκδηλώσεις της BEYOND 4.0 της πρώτης διεθνούς έκθεση για τη Βιομηχανία 4.0 στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, που θα διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη 14 – 16 Οκτωβρίου.

Παρόντες στην συνέντευξη τύπου ήταν ο αντιπεριφερειάρχης κ. Ν. Λιούπας, οι αντιδήμαρχοι Γ. Σούλτης και Ντ. Διαμάντος,  στελέχη του Γραφείου Ευρωπαϊκών προγραμμάτων του Δήμου Λαρισαίων και της Alpha Marketing που έχει αναλάβει τη διοργάνωση.

Για περισσότερες πληροφορίες καθώς και για το αναλυτικό πρόγραμμα του συνεδρίου επισκεφθείτε την ιστοσελίδα https://www.majorcities.eu/  .

Η παρακολούθηση του συνεδρίου είναι δωρεάν, ωστόσο απαιτείται εγγραφή στην ψηφιακή πλατφόρμα μετάδοσης https://mce.liveon.tech/

 

16-09-2021
Δ.Ε.Υ.Α.Λ. - Διακοπή νερού (Παρασκευή 17/09/2021, ώρα 09:00-12:00)

Η Δ.Ε.Υ.Α.Λ. ανακοινώνει ότι την Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου και από ώρα 9:00 μέχρι 12:00 θα πραγματοποιηθεί διακοπή υδροδότησης στη συνοικία της Νέας Σμύρνης στις παρακάτω οδούς:

 • ΘΕΟΔΩΡΑ
 • ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ
 • ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ
 • ΕΡΕΧΘΕΑ
 • ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ (από ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ έως ΓΟΡΓΙΑ)

Διαβάστε περισσότερα...

Επικοινωνία

ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ
Ίωνος Δραγούμη 1
Τ.Κ. 41222

Τηλ. Κέντρο: 2413 500 200
Fax: 2410 250 372
E-mail: protokolo@larissa.gov.gr

Σχετικά

diavgeia m1

kairos 1

Copyright © 2016 Δήμος Λαρισαίων | Όροι Χρήσης | Πολιτική Προστασίας Ιστοσελίδας | Πολιτική Cookies | Δημιουργία Ιστοσελίδας ITBIZ DIGITAL AGENCY