sandal logo

poli 5
 • Home
 • Η πόλη
 • Χώροι Πολιτισμού

Χώροι Πολιτισμού

Εκτύπωση E-mail
Κοινωνικός Διαμοιρασμός:

Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο

Ιστορικό - Λαογραφικό Μουσείο
 • Δ/νση: Γ. Γουργιώτη & Αργυροκάστρου
  Τηλ και Φαξ: 2410 239446
  Ιστοσελίδα: https://www.liml.gr/
  Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας ιδρύθηκε το 1974 και αποτελεί πρότυπο Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου του ελληνικού χώρου και στέγη για την πλούσια λαογραφική κληρονομιά του τόπου. Σήμερα, στεγασμένο σε νέο κτήριο υψηλών προδιαγραφών στη συνοικία Χαραυγή, παρέχει στον επισκέπτη τη δυνατότητα να δει κειμήλια, έργα τέχνης, συλλογή χαρακτικών έργων, απλά αντικείμενα του τρόπου ζωής του προμηχανικού και πρωτοβιομηχανικού ανθρώπου που εικονογραφούν την πολιτισμική ταυτότητα της Λάρισας και της γύρω περιοχής.

Ιδιαίτερη κατηγορία συνιστούν η μοναδική συλλογή ξυλοτύπων, σταμπωτών υφασμάτων και ο εξοπλισμός τυποβαφικών εργαστηρίων του Τυρνάβου, καθώς και η πλούσια συλλογή χαρακτικών έργων 15ου αι. - αρχών 20ου αι. Το Μουσείο διαθέτει, επίσης, αξιόλογη συλλογή έργων κοσμικής και εκκλησιαστικής αργυροχοΐας, μικροτεχνίας, λιθοτεχνίας, ξυλοτεχνίας, μεταλλοτεχνίας, ζωγραφικής, κεραμικής, κεντητικής, υφαντικής και ενδυμασίας, καθώς και επιλεγμένα αντικείμενα του αγροτικού βίου και του αστικού σπιτιού. Ακόμη διαθέτει σειρά από επιστημονικές εκδόσεις, εκπαιδευτικά έντυπα και πρακτικά συνεδρίων.

Διαβάστε περισσότερα για το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας


Διαχρονικό Μουσείο

 • Διεύθυνση: Λόφος Μεζούρλου
  Περιφερειακή Αθηνών-Τρικάλων
  Ιστοσελίδα: http://dml.culture.gr/

Το νέο και σύγχρονο Αρχαιολογικό μουσείο βρίσκεται στο λόφο του Μεζούρλου, σε μια έκταση δέκα στρεμμάτων. Εδώ στεγάζεται ο αρχαιολογικός θησαυρός της Θεσσαλίας - προϊστορικός, κλασικός και βυζαντινός - που έγινε αντικείμενο μελέτης τον τελευταίο αιώνα από πολλούς Έλληνες και Ευρωπαίους αρχαιολόγους. Περιλαμβάνει εκθεσιακούς χώρους με προϊστορικές, κλασικές, ελληνιστικές, ρωμαϊκές και βυζαντινές αρχαιότητες, αποθήκες και εξειδικευμένα εργαστήρια τοιχογραφιών, ψηφιδωτών, πήλινων και γυάλινων αντικειμένων, μετάλλων, γλυπτών και εικόνων.

Εδώ ξαναζεί η ιστορία της θεσσαλικής πρωτεύουσας μέσα από το σχηματοποιημένο λίθινο γλυπτό (μενχίρ) με παράσταση γυναικείας μορφής προϊστορικής εποχής, τη μαρμάρινη επιτύμβια στήλη από τη Λάρισα με ανάγλυφη παράσταση οπλίτη που σκοτώθηκε στη μάχη της Τανάγρας το 457π.Χ. και πολλά άλλα από τα σημαντικά εκθέματα του μουσείου.

Διαβάστε περισσότερα για το Διαχρονικό Μουσείο


Αρχαιολογικό Μουσείο - Γενί Τζαμί

Αρχαιολογικό Μουσείο - Γενί Τζαμί
 • Δ/νση: 31η Αυγούστου 1 Γενί Τζαμί (Πλατεία Μπλάνα)
  Τ.Κ.: 41221
  Τηλ.: 2410 288515
  Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 • Ώρες Λειτουργίας:
  Χειμερινό: Δευτέρα - Κυριακή: 08:30 - 15:00
  Θερινό: Δευτέρα: κλειστό, Τρίτη - Κυριακή: 08:30 - 15:00

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Λάρισας στεγάζεται σήμερα στο μουσουλμανικό τέμενος Γενί Τζαμί, το οποίο κατασκευάστηκε στα τέλη του 19ου αι. και ήταν δωρεά της βασίλισσας Όλγας στους εναπομείναντες μουσουλμάνους στην πόλη της Λάρισας. Είναι το νεότερο από τα τζαμιά της πόλης και το μοναδικό που σώζεται σήμερα. Τα αρχαία αντικείμενα εκτίθενται στη μοναδική αίθουσα του τζαμιού.

Το Μουσείο διαθέτει μια μόνιμη έκθεση, η οποία περιέχει εκθέματα παλαιολιθικών, νεολιθικών, αρχαϊκών, κλασικών, ελληνιστικών και ρωμαϊκών συλλογών. Εισερχόμενος ο επισκέπτης στο μουσείο αντικρίζει τις βιτρίνες με εκθέματα διάφορων εποχών, ενώ ακριβώς απέναντι του, στην άλλη άκρη της αίθουσας έχει εκτεθεί η εντυπωσιακή νεολιθική στήλη τύπου μενίρ. Τον κεντρικό χώρο της αίθουσας καταλαμβάνουν δύο σειρές βιτρινών.

Η εσωτερική σειρά βιτρινών περιέχουν ευρήματα από την Προϊστορική ως και την Αρχαϊκή Εποχή, αν και το στίγμα δίνουν τα προϊστορικά ευρήματα από την ευρύτερη περιοχή της Λάρισας, αλλά και τα αρχαϊκά ευρήματα από το σημαντικό νεκροταφείο τύμβων του Αγίου Γεωργίου Λάρισας. Η εξωτερική σειρά των βιτρι νών περιέχει πήλινα και χάλκινα αγγεία κλασικών και ελληνιστικών χρόνων, δίνοντας στον επισκέπτη μια εικόνα των δεξιοτήτων των Θεσσαλών καλλιτεχνών.


Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας - Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα

Δημοτική Πινακοθήκη
 • Δ/νση: Λεωφόρος Γεωργίου Παπανδρέου 2
  41334, Νεάπολη Λάρισας
  Τηλ: 2410 621205
  email:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 • Ώρες λειτουργίας:
  Τρίτη - Κυριακή: 10:00 - 14:00 και 18:00 - 21:00

Η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας - Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα ιδρύθηκε το 1983 για να φιλοξενήσει τους 750 πίνακες ζωγραφικής του 19ου και 20ου αιώνα που είχε δωρίσει ο Γεώργιος Κατσίγρας στην πόλη καθώς και άλλα 410 έργα γλυπτικής, ζωγραφικής και χαρακτικά που είχε αποκτήσει στο μεταξύ.

Η συλλογή περιλαμβάνει αξιόλογα δείγματα ζωγραφικής του 19ου αιώνα σε λάδια, ακουαρέλες, σχέδια, χαρακτικά. Η συλλογή Κατσίγρα έχει εκτιμηθεί από ειδικούς, ιστορικούς της τέχνης και ζωγράφους ως η καλύτερη και σπουδαιότερη μετά τη συλλογή της Εθνικής Πινακοθήκης και τη συλλογή Κουτλίδη. Επίσης στη συλλογή περιλαμβάνεται και η επίπλωση του γραφείου του αρχαιολόγου Ερρίκου Σλήμαν κατασκευασμένα πάνω σε σχέδια του Τσίλερ.

Ως πυρήνας πνευματικής δημιουργίας και αναζήτησης, διοργανώνει κατά καιρούς εκθέσεις συμβάλλοντας στην αισθητική και καλλιτεχνική διαπαιδαγώγηση του κοινού της πόλης και της περιοχής.

Το κτήριο της πινακοθήκης, που εγκαινιάσθηκε το 2003, βρίσκεται στην συνοικία της Νεάπολης και πέραν των εκθεσιακών χώρων περιλαμβάνει βιβλιοπωλείο εκδόσεων τέχνης, άρτια εξοπλισμένο αμφιθέατρο, εργαστήριο φωτογραφίας και άλλους βοηθητικούς χώρους.

Διαβάστε περισσότερα για τη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας - Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα


Δημοτική Βιβλιοθήκη

Δημοτική Βιβλιοθήκη
 • Διεύθυνση: Ρούσβελτ 59
  Τηλ: 2410671173 (τμήμα ενηλίκων), 2410618753 (παιδικό τμήμα)
  41222, Λάρισα

Η Δημοτική βιβλιοθήκη Λάρισας, εγκαινιάσθηκε το 2005 και στεγάζεται στον πρώτο όροφο του Πνευματικού Κέντρου «Χατζηγιάννειο». Πρόκειται για ένα ευχάριστο και φιλικό χώρο όπου οι πολίτες μπορούν να διαβάσουν στο αναγνωστήριο, να δανειστούν βιβλία και να πάρουν πληροφορίες. Η συλλογή της βιβλιοθήκης εμπλουτίστηκε με βιβλία από δωρητές της πόλης όπως των Μ. Μ Παπαϊωάννου, Γ. Κατσίγρα, Δ. Χατζηγιάννη αλλά και άλλων.

Διαθέτει βιβλία από όλους τους τομείς της γνώσης όπως λογοτεχνία, ιστορία, φιλοσοφία, αλλά και σπάνια βιβλία εκδόσεων του 1920 έως του 1950. Επίσης υπάρχει και παιδικό τμήμα, για τους μικρούς φίλους, με σύγχρονα βιβλία των καλύτερων εκδόσεων.

Ο δανεισμός των βιβλίων γίνεται με εύκολο τρόπο αρκεί ο ενδιαφερόμενος να έχει μαζί του την αστυνομική ταυτότητα.

Ο Δήμος Λαρισαίων έχει ως στόχο τον συνεχή εμπλουτισμό της βιβλιοθήκης με νέα και ενδιαφέροντα βιβλία που θα καλύπτουν τις ανάγκες όλων των πολιτών.

Διαβάστε περισσότερα για τη Δημοτική βιβλιοθήκη Λάρισας


Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη 'Κωνσταντίνος Κούμας'

Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη
 • Δ/νση: 28ης Οκτωβρίου 9
  41221, Λάρισα

 • Χειμερινό ωράριο λειτουργίας για το κοινό:
  Δευτέρα & Πέμπτη: 8.00 - 20.00
  Τρίτη, Τετάρτη & Παρασκευή: 8.00 - 14.30

Οι πρώτες προσπάθειες για την δημιουργία βιβλιοθήκης στην Λάρισα ξεκινούν το 1891, δέκα χρόνια μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλίας από τους Τούρκους το 1881.Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Λάρισας ιδρύθηκε με την απόφαση 435/1939 της Διοικούσης Επιτροπής του Δήμου Λάρισας. Το 1972 με απόφαση του τότε Δημοτικού Συμβουλίου η Δημοτική Βιβλιοθήκη Λάρισας παραχωρήθηκε στο νεοσύστατο τότε Υπουργείο Πολιτισμού και γίνεται Δημόσια.Το καλοκαίρι του 1976 η βιβλιοθήκη μεταφέρεται σε ενοικιαζόμενο κτήριο επί της οδού Παπακυριαζή 47.

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λάρισας "Κωνσταντίνος Κούμας" αποτελεί για την πόλη της Λάρισας πολιτιστικό κέντρο που έχει σκοπό την προώθηση χωρίς πολιτικές, θρησκευτικές, φυλετικές ή άλλες διακρίσεις της γνώσης, της πληροφορίας, της εκπαίδευσης και του πολιτισμού.

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λάρισας:

 • λειτουργεί ως τοπικό κέντρο πληροφόρησης που εξασφαλίζει στους χρήστες της πρόσβαση σε κάθε είδους γνώση και πληροφορία.
 • ενισχύει την αναγνωσιμότητα και κάθε είδους σχετική μορφωτική και πολιτιστική δραστηριότητα.
 • παρέχει ειδικές υπηρεσίες και υλικό σε όσους χρήστες δεν μπορούν, για οποιονδήποτε λόγο, να χρησιμοποιήσουν τις συνήθεις υπηρεσίες και το υπάρχον Υλικό της Βιβλιοθήκης όπως: ξενόγλωσσες μειονότητες, άτομα με ειδικές ανάγκες ή άτομα που βρίσκονται σε νοσοκομεία, φυλακές κλπ.
 • ενεργεί προς κάθε κατεύθυνση για την εκπλήρωση της αποστολής της.

Στεγάζεται σε ιδιόκτητο κτήριο στην οδό 28ης Οκτωβρίου, αριθμός 9, ενώ η είσοδος στο αμφιθέατρο γίνεται από τη Μιχ. Χαδέλλη (πάροδος Κούμα).

Γενικά Αρχεία Κράτους - Αρχεία Νομού Λάρισας

Τα Γενικά Αρχεία του Κράτους είναι η αρμόδια υπηρεσία για την εποπτεία, διάσωση, συγκέντρωση και ταξινόμηση του αρχειακού υλικού της χώρας και τη διάθεση προς μελέτη όλων των δημοσίων και ιδιωτικών αρχείων.

Στα Αρχεία Ν. Λάρισας, την αρμόδια περιφερειακή υπηρεσία, υπάρχει πλούσιο υλικό από τις δημόσιες υπηρεσίες του νομού που συγκεντρώθηκαν κατά τα περίπου 25 χρόνια λειτουργίας.

Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας - Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα

Επικοινωνία

ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ
Ίωνος Δραγούμη 1
Τ.Κ. 41222

Τηλ. Κέντρο: 2413 500 200
E-mail: protokolo@larissa.gov.gr

Σχετικά

diavgeia m1

kairos 1