sandal logo

poli 12
  • Home
  • Όλα τα Νέα - Ανακοινώσεις

Όλες οι Πρόσφατες Ανακοινώσεις

Εκτύπωση E-mail
Κοινωνικός Διαμοιρασμός:

Όλες οι Πρόσφατες Ανακοινώσεις

10-12-2025
ΔΕΥΑΛ - Διακοπή πρόσβασης στον υπαίθριο χώρο στάθμευσης επί της οδού Γεωργιάδου την Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου

Η ΔΕΥΑΛ στο πλαίσιο του έργου «ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΓΩΓΩΝ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΣΕ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΟΔΩΝ ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΑΣ, ΗΡΩΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ, ΚΑΡΔΙΤΣΗΣ» αντικαθιστά κατά το τρέχον χρονικό διάστημα τα δίκτυα ύδρευσης της οδού Γεωργιάδου.

Για τον σκοπό αυτό και προκειμένου να εκτελεστούν οι εργασίες, σας ενημερώνουμε ότι την Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2025 για τις ώρες από 06:00 έως 11:00, θα διακοπεί η πρόσβαση προς τον υπαίθριο χώρο στάθμευσης του Δήμου (γήπεδο μπάσκετ) που βρίσκεται επί της οδού Γεωργιάδου (μεταξύ των οδών Διονύσου και Ζωοδόχου Πηγής).

Παρακαλούμε για την κατανόηση και τη συνεργασία σας.

Λάρισα, 10 Δεκεμβρίου 2025

Ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της Δ.Ε.Υ.Α.Λ.

Κωνσταντίνος Αργυρόπουλος

10-12-2025
Δήμος Λαρισαίων: Υποδέχεται εκπροσώπους από Σμύρνη - Συνάντηση με τον Δήμαρχο Λαρισαίων, στο πλαίσιο του NetZeroCities – Twinning Programme

Εκπροσώπους από τη Σμύρνη, που βρίσκονται στη Λάρισα στο πλαίσιο διήμερης συνάντησης για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα NetZeroCities – Twinning Learning Programme, υποδέχθηκε, νωρίς το πρωί της Τετάρτης, ο Δήμαρχος Λαρισαίων, κ.Θανάσης Μαμάκος, στο Δημαρχείο.

Ο κ.Μαμάκος είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τον κ.Metin Savural, εκπρόσωπο του Δήμου Σμύρνης και την κ.Monica Castaneda, εμπειρογνώμονα του προγράμματος για θέματα που αφορούν στη συνεργασία των δύο Δήμων, τόσο στο πλαίσιο του προγράμματος, που αφορά κυρίως καλές πρακτικές και καινοτόμες προσεγγίσεις για την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας, όσο και σε ένα ευρύτερο πλαίσιο ενδυνάμωσης οικονομικών, τουριστικών και πολιτιστικών συνεργειών.

Η συνεργασία των δύο πόλεων πραγματοποιείται στο πλαίσιο υλοποίησης ενός 17μηνου προγράμματος, κατά το οποίο ο Δήμος Λαρισαίων και ο Δήμος Σμύρνης επικεντρώνονται στην αναπαραγωγή αποτελεσματικών λύσεων, την καινοτομία και τη συνδιαμόρφωση νέων προσεγγίσεων για την αντιμετώπιση των σύγχρονων αστικών προκλήσεων. Σήμερα το πρωί, πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου και παρουσιάστηκαν δράσεις, πρωτοβουλίες και έργα του Δήμου Λαρισαίων που στοχεύουν στην κλιματική ουδετερότητα.

Στο Twinning Learning Programme COHORT 3, η Λάρισα και η Σμύρνη συνεργάζονται στρατηγικά για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης, τη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος και την ενίσχυση της πράσινης μετάβασης. Η σύμπραξη των δύο πόλεων εντάσσεται και στην ευρωπαϊκή πρωτοβουλία Global Climate Community – Synergy (GCC-Synergy) του NetZeroCities, η οποία προωθεί την αξιοποίηση ψηφιακών τεχνολογιών για τη μετάβαση σε ένα βιώσιμο και ενεργειακά αποδοτικό μέλλον.

Στην ατζέντα του προγράμματος, περιλαμβάνεται ακόμη: θεματικός περίπατος στο κέντρο της πόλης και τεχνική επίσκεψη στον Ιπποκρατικό Βοτανικό Κήπο, θεματική επίδειξη για τη διαχείριση των κορακοειδών στο αστικό περιβάλλον με τη χρήση εκπαιδευμένων γερακιών, επίσκεψη στη Διεύθυνση Καθαριότητας και Ανακύκλωσης και σε Γωνιές Ανακύκλωσης (σύστημα διαλογής στην πηγή), καθώς και επίσκεψη στη νέα Μονάδα Ξήρανσης Ιλύος με Φωτοβολταϊκά της ΔΕΥΑΛ.

10-12-2025
Γεμίζει μουσική και Χριστουγεννιάτικες μελωδίες η Λάρισα - Εκδηλώσεις στους πεζόδρομους και τις πλατείες από την Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Λαρισαίων

Συναυλίες στο κέντρο της πόλης με τη συμμετοχή μουσικών συνόλων και ορχηστρών θα πραγματοποιήσει η Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Λαρισαίων, στο πλαίσιο των Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων του Δήμου, θέλοντας να δημιουργήσει ένα ιδιαίτερο χρώμα στις γιορτές.

Η αρχή θα γίνει την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου και ώρα 12:00 στον πεζόδρομο Κούμα & Ρούσβελτ με το Εργαστήρι Παραδοσιακής Μουσικής και Λαϊκής Μουσικής Μελωδία και την συμμετοχή της Γ’ τάξης της Σχολής Καραβάνα, όπου θα παρουσιαστούν παραδοσιακά κάλαντα από όλη την Ελλάδα, φέρνοντας το ηχόχρωμα κάθε τόπου στη πιο ζεστή γωνιά της πόλης.

Αναλυτικότερα το πρόγραμμα

Κυριακή 14.12

12.00 - Πεζόδρομος Κούμα & Ρούζβελτ

“Κάλαντα από όλη την Ελλάδα” με το Εργαστήρι Παραδοσιακής και Λαϊκής Μουσικής Μελωδία

Τετάρτη 17.12

19.30 - Πεζόδρομος Κούμα & Ασκληπιού

Εορταστική Συναυλία ντουέτου Κ. Πάλλη & Γ. Αστρίτη

Κυριακή 21.12

12.00 - Στην οδό Κούμα, Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας

Συναυλία Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Λαρισαίων

Τρίτη 23.12

19:00 - Πεζόδρομος Παπακυριαζή & Μ. Αλεξάνδρου

Χριστουγεννιάτικη Συναυλία Flashback Group

Τετάρτη 24.12

Από το πρωί, στους δρόμους της πόλης

Κάλαντα από την Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Λαρισαίων

19.30 - Κεντρική Πλατεία

Χριστουγεννιάτικη Συναυλία Μικτής Χορωδίας Μουσικού Συλλόγου Λάρισας με τη Συμφωνικής Ορχήστρας Λάρισας Junior

Κυριακή 28.12

12.00 - Κεντρική Πλατεία

Συναυλία Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Λαρισαίων

Δευτέρα 29.12

13.00 Στοά Δημάρχου Αστεριάδη (Κούμα & Παναγούλη)

“Χριστουγεννιάτικες Μελωδίες” - Εορταστική Συναυλία Συνόλου Πνευστών

Τρίτη 30.12

12.30 - Α΄ Αρχαίο Θέατρο Λάρισας

Κάλαντα από τον Σύλλογο Φίλων Βυζαντινής και Δημοτικής Μουσικής

13.00 - Φρίξου & Δευκαλίωνος

Εορταστική Συναυλία Μουσικού Σχήματος “Ανέλιξη”

Τετάρτη 31.12

Από το πρωί, στο κέντρο της πόλης

Κάλαντα από τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Λαρισαίων

10-12-2025
Δήμος Λαρισαίων: Λήξη της κατάστασης επιφυλακής - Επιχείρηση καθαρισμού των διαδρόμων στην εσωτερική κοίτη του Πηνειού

Λήξη επιφυλακής σημαίνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Λαρισαίων και της ΔΕΥΑΛ, καθώς η στάθμη των υδάτων, τόσο στην εξωτερική όσο και στην εσωτερική κοίτη του Πηνειού έχει υποχωρήσει σημαντικά.

Σε εξέλιξη βρισκόταν από νωρίς το πρωί επιχείρηση καθαρισμού των διαδρομών στην εσωτερική κοίτη, από συνεργεία της Πολιτικής Προστασίας και της Διεύθυνσης Καθαριότητας, ενώ με το πέρας των εργασιών άνοιξαν και οι προσβάσεις προς και από το ποτάμι για τους πολίτες.

Λίγο μετά τις 10 το πρωί, η στάθμη των υδάτων βρισκόταν κάτω από το όριο ασφαλείας των 3,5 μ., στα περίπου 3,4 μ. στην εξωτερική κοίτη και στα 1,43 μ. στην εσωτερική κοίτη (περιοχή Γέφυρας Ιπποκράτη, στον Άγιο Αχίλλιο).

Δείτε βίντεο:

10-12-2025
Πρόσκληση Συνεδρίασης Δημοτικού Συμβουλίου (ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΥΣΑ) - Πέμπτη 11/12/2025, ώρα 14:00

Για το κείμενο της πρόσκλησης, πατήστε ΕΔΩ

10-12-2025
Επίσκεψη των μελών του τμήματος ΚΑΠΗ στον ΑΡΙΣΤΕΑ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

Επίσκεψη στη Δομή Γιάννουλης του παραρτήματος Α.με.Α. Λάρισας “Ο ΑΡΙΣΤΕΥΣ” του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, πραγματοποίησαν μέλη του τμήματος ΚΑΠΗ της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής και Πρόνοιας του Δ. Λαρισαίων.

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία και είχε σαν στόχο να προωθήσει την δημιουργικότητα, την αλληλεπίδραση και της ανάδειξη των δυνατοτήτων των ατόμων με αναπηρία.

Τα μέλη των ΚΑΠΗ, που συνόδευε η  Αν. Προϊσταμένη του τμήματος ΚΑΠΗ κ. Δήμητρα Κωστοπούλου, υποδέχτηκαν η Πρόεδρος του ΔΣ. του Κέντρου Πρόνοιας  κ. Σοφία Ζαχαρή και το προσωπικό της δομής. Η κ. Ζαχαρή αφού ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους, τόνισε ότι οι συγκεκριμένες δράσεις ενισχύουν την κοινωνική συνοχή και την αλληλεγγύη μεταξύ διαφορετικών γενεών και ευάλωτων ομάδων και αποτρέπουν τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Η επίσκεψη περιλάμβανε χριστουγεννιάτικο θεατρικό δρώμενο από την ομάδα του θεατρικού παιχνιδιού για ενήλικες του Γ΄ΚΑΠΗ, με υπεύθυνη συντονίστρια την κ. Σταυρούλα Τσικρίκη. Οι λειτουργικοί ενήλικες με αναπηρία με ιδιαίτερη αφοσίωση και προσοχή παρακολούθησαν και συμμετείχαν στο εορταστικό δρώμενο μαζί με τα μέλη, τραγούδησαν χριστουγεννιάτικες μελωδίες, πλημμυρίζοντας με συναισθήματα συγκίνησης και χαράς.  

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τον Άγιο Βασίλη και την Άγιο-Βασιλίτσα, που τους υποδύθηκαν με ιδιαίτερη επιτυχία τα μέλη του ΚΑΠΗ ο κ. Νίκος Χουλιαρόπουλος και η κ. Άρτεμις Σιαφογιάννη, προσφέροντας χειροποίητες χριστουγεννιάτικες κατασκευές, τις οποίες φιλοτέχνησαν οι κυρίες του ΚΑΠΗ Γιάννουλης υπό την καθοδήγηση της κ. Εύης Καλούδη. Τα υλικά και τα διακοσμητικά είδη  τα διέθεσαν  για την εν λόγω δράση ο πρώην σύλλογος των Ενεργών Πολιτών Λάρισας, από τα αποθέματα του καλλιτεχνικού εργαστηρίου τους.

10-12-2025
Πρόσκληση σε Ανοιχτή Διάλεξη για την Υγεία με θέμα: «Αλκοόλ: μια απειλή για την ψυχική υγεία, κρυμμένη σε κοινή θέα»

6η Διάλεξη Υγείας

«Αλκοόλ: μια απειλή για την ψυχική υγεία, κρυμμένη σε κοινή θέα»

Το αλκοόλ είναι παντού γύρω μας… αλλά πόσα πραγματικά γνωρίζουμε για τις επιπτώσεις του στην ψυχική υγεία;

Ο Σύλλογος Καθηγητών του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ο Δήμος Λαρισαίων σας προσκαλούν σε μια ανοιχτή διάλεξη που αξίζει να ακούσει κάθε γονιός, εκπαιδευτικός και νέος.

📅 Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 🕡 6:30 μ.μ. 📍 Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο 🎟 Είσοδος ελεύθερη

Στη διάλεξη θα μάθουμε: ✨ Πώς το αλκοόλ επηρεάζει διάθεση, άγχος και ψυχική ισορροπία ✨ Γιατί οι έφηβοι και οι νέοι είναι πιο ευάλωτοι ✨ Τι δείχνουν τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα για την εξάρτηση ✨ Τι μπορούμε να κάνουμε όλοι μας για έγκαιρη πρόληψη

👤 Ομιλητής: Νικόλαος Χριστοδούλου, Καθηγητής Ψυχιατρικής, Τμήμα Ιατρικής ΠΘ, Διευθυντής Ψυχιατρικής Κλινικής, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας

Με απλή γλώσσα και πρακτικές συμβουλές, ο κ. Χριστοδούλου θα μας βοηθήσει να δούμε «πίσω» από τη σχέση μας με το αλκοόλ και να προστατέψουμε τη δική μας ψυχική υγεία — και των παιδιών μας.

🎓 Όσοι παρακολουθήσουν 8 από τις 10 διαλέξεις θα λάβουν βεβαίωση παρακολούθησης.

Η δράση πραγματοποιείται από το Τμήμα Διά Βίου Μάθησης της Διεύθυνσης Παιδείας του Δήμου Λαρισαίων, στο πλαίσιο της «Λάρισα – Πόλη που Μαθαίνει» και του Πανεπιστημίου των Πολιτών.

📞 2410680249, 2410680250 📧 Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

🔗 https://www.facebook.com/learninglarissa2016

09-12-2025
Δήμος Λαρισαίων: Παραμένει σε επιφυλακή, κλειστά τα θυροφράγματα - Με ικανοποιητικό ρυθμό η υποχώρηση των υδάτων

Κλειστές, προληπτικά, για ακόμη ένα 24ωρο οι προσβάσεις στην εσωτερική κοίτη του Πηνειού - Επιχείρηση καθαρισμού αύριο το πρωί

Σε επιφυλακή παραμένουν Δήμος Λαρισαίων και ΔΕΥΑΛ εκτιμώντας πως θα χρειαστεί τουλάχιστον ακόμη ένα 24ωρο για τη λήξη συναγερμού. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο ρυθμός υποχώρησης των υδάτων σήμερα είναι ικανοποιητικός -η στάθμη έχει υποχωρήσει στα 4,6 μ., ωστόσο τα θυροφράγματα παραμένουν κλειστά, για λόγους ασφαλείας.

Νωρίς το πρωί ο Δήμαρχος Λαρισαίων και Πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ, κ.Θανάσης Μαμάκος, μαζί με τον Αντιπρόεδρο της Δημοτικής Επιχείρησης, κ.Κώστα Αργυρόπουλο, επιθεώρησαν σημεία στην εσωτερική κοίτη του Πηνειού, ενώ οι τελικές παράμετροι διαχείρισης της κατάστασης από δω κι έπειτα συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, στη σημερινή μεσημβρινή συνεδρίαση του ΔΣ της ΔΕΥΑΛ.

Επί ποδός παραμένει και η Πολιτική Προστασία, για ακόμη ένα εικοσιτετράωρο, ενώ αποφασίστηκε να παραμείνουν και για σήμερα κλειστές οι προσβάσεις από και προς την εσωτερική κοίτη του Πηνειού, για λόγους ασφαλείας και να δοθεί περισσότερος χρόνος για υποχώρηση των υδάτων. Για αύριο το πρωί έχει προγραμματιστεί επιχείρηση καθαρισμού των μονοπατιών και διαδρομών από τη Διεύθυνση Καθαριότητας, προκειμένου να αποδοθεί στην κυκλοφορία ο χώρος.

09-12-2025
Θ.Μαμάκος: «Κοινωνικό δικαίωμα και πυλώνας συνοχής ο αθλητισμός» - Πρωτοβουλία για επανεξέταση κόστους χρήσης εγκαταστάσεων από τον Δήμαρχο Λαρισαίων

Συνάντηση με εκπροσώπους αθλητικών συλλόγων της Λάρισας στο Δημαρχείο

Πρωτοβουλία για τη στήριξη των αθλητικών σωματείων και συλλόγων αναφορικά με το κόστος χρήσης των δημόσιων αθλητικών εγκαταστάσεων αναλαμβάνει ο Δήμαρχος Λαρισαίων, κ.Θανάσης Μαμάκος, καλώντας, παράλληλα, το Υπουργείο Αθλητισμού να επανεξετάσει την απόφαση για τις αυξήσεις, μέσα από διάλογο με τις Ομοσπονδίες και τους Δήμους.

Νωρίς σήμερα το μεσημέρι, ο κ.Μαμάκος είχε συνάντηση για το θέμα με εκπροσώπους Αθλητικών Συλλόγων της Λάρισας, στο Δημαρχείο, ενώ αναμένεται να θέσει το θέμα και στην ΚΕΔΕ, καθώς το ζήτημα των αυξήσεων δεν αφορά μόνον στη Λάρισα, αλλά 17 πόλεις με ΕΑΚ σε όλη την Ελλάδα.

«Ο αθλητισμός δεν είναι πολυτέλεια, είναι δικαίωμα και βασικός πυλώνας πρόληψης, υγείας και συνοχής. Ο Δήμος δεν μπορεί και δεν πρόκειται να μείνει αμέτοχος, όταν οι αποφάσεις αυτές επηρεάζουν άμεσα δεκάδες ερασιτεχνικά σωματεία, χιλιάδες αθλητές και εκατοντάδες οικογένειες της πόλης μας», τονίζει ο κ.Μαμάκος.

Αναλυτικά, η τοποθέτηση του Δημάρχου Λαρισαίων έχει ως εξής:

«Με αφορμή το θέμα που έχει προκύψει από την εγκύκλιο, που υπογράφει ο Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού κ. Ιωάννης Βρούτσης και οδηγεί σε σημαντικές αυξήσεις στο κόστος χρήσης των δημόσιων αθλητικών εγκαταστάσεων, οφείλω να τοποθετηθώ με σαφήνεια:

Πρώτον, είναι αλήθεια ότι το ζήτημα αυτό δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες του Δήμου. Οι εγκαταστάσεις όπως το ΕΑΚ Λάρισας ανήκουν στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και οι χρεώσεις καθορίζονται κεντρικά. Παρ’ όλα αυτά, ο Δήμος δεν μπορεί και δεν πρόκειται να μείνει αμέτοχος, όταν οι αποφάσεις αυτές επηρεάζουν άμεσα δεκάδες ερασιτεχνικά σωματεία, χιλιάδες αθλητές και εκατοντάδες οικογένειες της πόλης μας.

Η εκτίναξη του κόστους προπόνησης , καθώς και τα πρόσθετα τέλη για τη διεξαγωγή αγώνων, δημιουργούν μια πραγματική ασφυξία για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό ειδικότερα στην επαρχία. Πρόκειται για μια επιβάρυνση που απειλεί τη βιωσιμότητα πολλών σωματείων, την απρόσκοπτη προπονητική δραστηριότητα, αλλά και την πρόσβαση των παιδιών στον οργανωμένο αθλητισμό.

Ο αθλητισμός δεν είναι πολυτέλεια, είναι κοινωνικό δικαίωμα και βασικός πυλώνας πρόληψης, υγείας και συνοχής.

Με βάση τα παραπάνω είναι σαφές ότι ο αναπληρωτής Υπουργός πρέπει να επανεξετάσει την απόφασή του μέσα από διάλογο με τις Ομοσπονδίες και τους Δήμους.

Ως Δήμος, μπορεί να μην έχουμε την αρμοδιότητα να καθορίσουμε τις τιμές στις κρατικές εγκαταστάσεις, έχουμε όμως την υποχρέωση να υπερασπιστούμε τον ερασιτεχνικό αθλητισμό της Λάρισας. Ο διάλογος, η πίεση, οι προτάσεις και οι δικές μας πρωτοβουλίες θα συνεχιστούν, ώστε να βρεθεί μια λύση δίκαιη, βιώσιμη και ρεαλιστική. Ο αθλητισμός της πόλης μας δεν πρέπει να πληγεί.»

Πρωτοβουλίες

Στο πλαίσιο αυτό ο Δήμος Λαρισαίων προτίθεται να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες:

1. Άμεση πρόσκληση σε διάλογο όλων των αθλητικών σωματείων της πόλης για χαρτογράφηση των αναγκών και των επιπτώσεων.

2. Ανάληψη πρωτοβουλίας μέσω της ΚΕΔΕ, ώστε το θέμα να τεθεί συλλογικά από την τοπική αυτοδιοίκηση. Δεν αφορά μόνο τη Λάρισα αλλά 17 πόλεις με ΕΑΚ σε ολόκληρη τη χώρα

3. Αξιοποίηση δημοτικών αθλητικών χώρων, όπου αυτό είναι δυνατόν, με προτεραιότητα στα ερασιτεχνικά σωματεία και χωρίς επιβάρυνση πέραν των πάγιων λειτουργικών εξόδων.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο

Να σημειωθεί ότι στη συνάντηση με τον κ.Μαμάκο μετείχαν ο δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», κ.Πέτρος Κρίκης, ως Πρόεδρος Πανελληνίου Συλλόγου Προπονητών Πάλης & Προπονητής τμ. Πάλης ΕΑΛ Πήγασος, ο κ. Σωτήρης Γκιουλέκας, Προπονητής Α2 Καλαθοσφαίρισης με Αμαξίδιο - “Ολυμπιάδα” ΑμΕΑ και πρώην διεθνής μπασκεμπολίστας, ο κ.Κώστας Μπαζάκης, έφορος Τμ. Καλαθοσφαίρισης “Αστέρας Λάρισας”, ο κ.Χρήστος Τουλουμτζίδης, ΝΟΛ Υδατοσφαίριση Γυναικών, ο κ.Θωμάς Γρυπάρης, “Φιλαθλητικός”, Ενόργανη Γυμναστική, και ο κ.Κώστας Κασσάρος, από τον “Φιλαθλητικό” (στίβος), ως Επιτροπή Αγώνα Αθλητικών Συλλόγων Λάρισας -εκπροσωπώντας 24 σωματεία και συλλόγους, που παρέδωσαν και σχετικό υπόμνημα με αίτημα την απόσυρση της εγκυκλίου Βρούτση, κάνοντας λόγο, μεταξύ άλλων, εξόντωση του ελληνικού αθλητισμού. Το υπόμνημα κατατέθηκε και στην Προεδρία του Δημοτικού Συμβουλίου και αναμένεται να συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση του οργάνου.

09-12-2025
“Το ταξίδι στη χώρα με τους δύο ήλιους” - Παρουσιάζεται το πρώτο παιδικό βιβλίο της Κατερίνας Χατζημαρκάκη

την Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου στο Χατζηγιάννειο  Πνευματικό Κέντρο Λάρισας

Το πρώτο παιδικό βιβλίο της Κατερίνας Χατζημαρκάκη «ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΗΛΙΟΥΣ», παρουσιάζουν την Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2025 και ώρα 19:00 στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο Λάρισας (Ρούσβελτ 59), η Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο Δήμος Λαρισαίων, ο Σύνδεσμος Γραμμάτων και Τεχνών Θεσσαλίας, ο Σύλλογος Εικαστικών Ν. Λάρισας, η θεατρική ομάδα ΠΑΣΠΑΡΤΟΥ και το βιβλιοπωλείο ΠΡΙΣΜΑ. Πρόκειται για μία διαφορετική παρουσίαση που θα απολαύσουν μικροί και μεγάλοι.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ

Ηώ και ο Φοίβος. Δυο αδέλφια που ξεκινάνε ένα ταξίδι με σκοπό να βρουν τη «Χώρα με τους Δυο Ήλιους», της οποίας την ύπαρξη ανακαλύπτουν από έναν χάρτη, κρυμμένο μέσα σε ένα ξεχασμένο μπαούλο. Οι μικροί εξερευνητές θα αρχίσουν μια περιπετειώδη διαδρομή, περνώντας από πολλά μέρη και δοκιμασίες. Θα συναντήσουν χωριά όπου απέμειναν μόνο ηλικιωμένοι άνθρωποι, μαγικά δάση, ζώα που μιλάνε, μάγισσες, νεράιδες και ήρωες παραμυθιών, μέχρι να καταφέρουν να φτάσουν στον στόχο τους. Ένα υπέροχο ταξίδι φαντασίας, μεταξύ πραγματικότητας και παραμυθιού, όπου τα παιδιά βαδίζουν το δρόμο προς την ενηλικίωση, μαθαίνοντας να δαμάζουν τις αδυναμίες τους, να σέβονται τη γνώση και την εμπειρία των μεγαλύτερων και να εκτιμούν την αδελφική και οικογενειακή αγάπη.

Σκηνοθετική επιμέλεια: Ηλίας Β. Παπαγιάννης

Συντονισμός – Αφήγηση: Ντουρουντάκη Ελένη

Δραματοποίηση: θεατρική ομάδα ΠΑΣΠΑΡΤΟΥ

Σκηνογραφία – Ενδυματολογία: Δώρα Παπαδούλη

Μουσική επιμέλεια: Κουκολίτσου Κωνσταντίνα – Ψωφάκα Βασιλική

Παίζουν οι ηθοποιοί: Βασίλης Σακάς, Λίλη Σιαδήμα και Κατερίνα Χατζημαρκάκη.

Βιογραφικό

Η Κατερίνα Χατζημαρκάκη γεννήθηκε στο Μαρούσι Αττικής. Ζει στη Λάρισα με τα δυο της παιδιά και είναι υπάλληλος της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Πτυχιούχος της Σχολής «Ελληνικού Πολιτισμού - Τμήμα Ανθρωπιστικών Σπουδών» από το «Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο» και του ΤΕΙ Λάρισας «Στελεχών Επιχειρήσεων – Τμήμα Λογιστών».

Μαθήτευσε στο πλευρό γνωστών ζωγράφων της Λάρισας και συμμετείχε σε ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής σε Θεσσαλικές πόλεις και στην Αθήνα.

Ασχολείται ενεργά με το θέατρο από το 2008. Συμμετείχε σε πολλές παραστάσεις του ελληνικού και ξένου ρεπερτορίου και έχει συνεργαστεί με καταξιωμένους ηθοποιούς και σκηνοθέτες.

Είναι θεατρικός συγγραφέας και έχουν εκδοθεί τα θεατρικά της έργα: 1) «Για ένα σπίτι στον Παράδεισο», το οποίο ανέβηκε στο «Θέατρο Τεχνών» Λάρισας το 2016, 2) «Αχαρτογράφητη Διαδρομή», το οποίο απέσπασε το βραβείο του «Βιβλίου χρονιάς 2017» στον 8ο Παγκόσμιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό από τον Ε.Π.Ο.Κ. (Ελληνικός Πολιτισμικός Όμιλος Κυπρίων Ελλάδας) και 3) «Το Μήνυμα στο Μενταγιόν» από τις εκδόσεις ΟΣΤΡΙΑ, το οποίο απέσπασε το Α’ βραβείο θεατρικού έργου στον 9ο Παγκόσμιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό από τον Ε.Π.Ο.Κ. (Ελληνικός Πολιτισμικός Όμιλος Κυπρίων Ελλάδας) και ανέβηκε το 2020 στο «Θέατρο Τεχνών» Λάρισας, ενώ το 2021 περιόδευσε σε όλη τη Θεσσαλία με την θεατρική ομάδα της «Πασπαρτού». 

Το  2025 εκδίδεται το πρώτο της  μυθιστόρημα «ΑΚΟΥΣΙΑ ΣΥΝΕΝΟΧΗ» από τις εκδόσεις ΕΛΚΥΣΤΗΣ.

Το παραμύθι «ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΗΛΙΟΥΣ» είναι το πρώτο της παιδικό βιβλίο, το οποίο έγινε θεατρικό έργο και δραματοποιήθηκε από τη θεατρική ομάδα «Πασπαρτού».

09-12-2025
Πίνακες αποτελεσμάτων της ΣΟΧ 5/2025 Ανακοίνωσης

Πίνακες αποτελεσμάτων της Ανακοίνωσης ΣΟΧ 5/2025 με αριθμ.πρωτ. 50225/23-09-2025 (ΑΔΑ: ΨΖ0ΜΩΛΞ-8ΜΧ) του Δήμου Λαρισαίων για την σύναψη σύμβασης εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, συνολικά δύο (2) ατόμων, για την κάλυψη αναγκών στελέχωσης της Υπηρεσίας Δόμησης (Υ.ΔΟΜ.) του Δήμου Λαρισαίων.

Για τον κωδικό θέσης 101, ειδικότητα ΠΕ ΑΓΡΟΝΟΜΩΝ ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ και εν ελλείψει ΠΕ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ:

  1. Ονομαστικός πίνακας υποψηφίων με αρ. πρωτ 66639/09-12-2025 (ΑΔΑ:93Λ4ΩΛΞ-ΒΝ2)
  2. Πίνακας κατάταξης και βαθμολογίας υποψηφίων με αρ. πρωτ. 66645/19-12-2025 (ΑΔΑ:ΨΕ4ΖΩΛΞ-Β5Τ)
  3. Πίνακας Προσληπτέων με αρ.πρωτ 66660/19-12-2025 (ΑΔΑ:9ΛΒΣΩΛΞ-ΑΔΔ )
  4. Πίνακας Απορριπτέων με αρ.πρωτ 66656/ 19-12-2025 (ΑΔΑ: Ψ59ΠΩΛΞ-0Β4)

Επισημαίνεται ότι οι υποψήφιοι προκειμένου να δουν τη σειρά κατάταξής τους θα πρέπει να λάβουν υπόψη ότι εμφανίζονται στους εν λόγω πίνακες βάσει του ΑΜ (αρ. πρωτοκόλλου), των αρχικών γραμμάτων, του επιθέτου, του κυρίου ονόματος και του ονόματος πατρός και των τριών τελευταίων ψηφίων του αριθμού δελτίου ταυτότητας.

09-12-2025
«Όλοι μοναδικοί, όλοι ίσοι, Νικάμε μαζί» - Με παλμό και μεγάλη συμμετοχή ο φιλανθρωπικός αγώνας μπάσκετ με αμαξίδιο στη Νεάπολη Λάρισας

Με μεγάλη συμμετοχή και έντονο παλμό πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2025 στο Κλειστό Γυμναστήριο Νεάπολης ο Φιλανθρωπικός Αγώνας Μπάσκετ με Αμαξίδιο, που διοργανώθηκε από τον Α.Σ. Ολυμπιάδα ΑμεΑ σε συνεργασία με τον Δήμο Λαρισαίων, το Τμήμα Αθλητισμού – Αντιδημαρχία Παιδείας και Άθλησης, τη ΔΕΥΑΛ, την Περιφέρεια Θεσσαλίας, το ΕΑΚΛάρισας,την ΟΣΕΚΑ και τη ΕΣΚΑΘ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία.

Με σύνθημα «Όλοι μοναδικοί, όλοι ίσοι – Νικάμε μαζί», όσοι βρέθηκαν στο Κλειστό Γήπεδο της Νεάπολης χθες Κυριακή, έζησαν ιστορικές στιγμές, με τους βετεράνους μπασκετμπολίστες που ξύπνησαν μνήμες, αλλά και στιγμές μεγαλείου, από τη θέληση και τη δύναμη των αθλητών και αθλητριών της “Ολυμπιάδας” και του “Μέγα Αλέξανδρου”, που καθήλωσαν το κοινό με την μεταξύ τους αναμέτρηση -το Κλειστό ήταν γεμάτο από κόσμο που αγκάλιασε και στήριξε με θέρμη τον φιλανθρωπικό χαρακτήρα της διοργάνωσης.

Δυνατά μηνύματα

Ο Δήμαρχος Λαρισαίων, στον χαιρετισμό του, τόνισε πως «η Λάρισα απέδειξε για ακόμη μία φορά ότι στηρίζει ενεργά την ισότητα, τη συμπερίληψη και τα άτομα με αναπηρία. Ο αθλητισμός ενώνει και σήμερα αυτό φάνηκε ξεκάθαρα. Συγχαρητήρια σε όλους τους αθλητές και τους πολίτες που γέμισαν το Κλειστό». Ο αντιδήμαρχος Ηρακλής Γερογιώκας ανέφερε ότι «ο σημερινός αγώνας δεν είναι απλώς μια αθλητική διοργάνωση, αλλά μια γιορτή ζωής. Ευχαριστούμε τον κόσμο που κατέκλυσε το γήπεδο και έδειξε ότι η αποδοχή και η συμπερίληψη μπορούν να γίνουν πράξη μέσα από τον αθλητισμό» και ευχαρίστησε το Τμήμα Αθλητισμού που συνέβαλε καθοριστικά στην οργάνωση της εκδήλωσης. Ο Σωτήρης Γκιουλέκας και η Δάφνη Νταουντάκη υπογράμμισαν πως «η ισότητα, η συμπερίληψη και η ενδυνάμωση, χρησιμοποιώντας το μπάσκετ ως μέσω κοινωνικής ένταξης και ευαισθητοποίησης είναι προτεραιότητας μας¨.

Ευχαρίστησαν τον Σύλλογο Βετεράνων Καλοθοσφαίρισης Ελλάδος που ήταν βασικός πρωτεργάτης της προσπάθειας και της υλοποίησης της και τον Μ.Αλέξανδρο Θεσσαλονίκης που αγωνίστηκε με την ομάδα μας και ήταν αρωγός της εκδήλωσης.

Παρουσίες

Εκπρόσωπος της εκκλησίας ήταν ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Ευάγγελος Παπαδημητρίου. Παρόντες ήταν επίσης οι : Αντιπεριφερειάρχες κ.Σουλούκος Σωτήρης και κ.Κομήτσα Ανδριάνα, οι Αντιδήμαρχοι κ.Καλόγηρος Κων/νος και κ.Βλαχούλης Κώστας, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.Τάσος Κουρδής, κ.Θανάσης Δρυστέλας, κ.Ευρυδίκη Γούλα και κ. Άρης Καρτσαφλέκης, ο πρόεδρος του ΕΑΚ Λάρισας κ. Χρήστος Μαιμουλιώτης, η κ. Χριστίνα Μητρούλα, αν. προϊσταμένη του Τμ.Αθλητισμού, η κ. Έλενα Ζήλου, υπ. αθλητικών δράσεων καθώς και εκπρόσωποι φορέων της πόλης μας, οι οποίοι υπογράμμισαν τη σημασία της ενίσχυσης δράσεων που προωθούν την ισότιμη πρόσβαση στον αθλητισμό και την ανάγκη συνεχούς στήριξης των ατόμων με αναπηρία από την τοπική κοινωνία.

Στιγμές συγκίνησης

Έντονη ήταν η παρουσία των παλαιμάχων της ΑΕΛ και του ΣΠΑΚ Λάρισας, αποδεικνύοντας τη δέσμευσή τους στον αθλητισμό και την υποστήριξη της τοπικής κοινότητας. Η εκδήλωση ξεκίνησε στις 11:00 με την εντυπωσιακή εμφάνιση της μπάντας κρουστών του Μουσικού Σχολείου Λάρισας, η οποία έδωσε πανηγυρικό τόνο στην έναρξη. Ακολούθησαν οι επίσημοι χαιρετισμοί και στη συνέχεια παρουσιάστηκαν οι ομάδες, πριν ξεκινήσει ο αγώνας μπάσκετ με αμαξίδιο ανάμεσα στην Ολυμπιάδα Λάρισας ΑμεΑ και τον Μέγα Αλέξανδρο. Οι αθλητές εντυπωσίασαν με το πάθος, την τεχνική και τη δύναμη ψυχής τους, επιβεβαιώνοντας ότι ο αθλητισμός δεν γνωρίζει εμπόδια.

Κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης, ανάμεσα στα τάιμ-άουτ, τα κορίτσια της σχολής χορού Independance παρουσίασαν εντυπωσιακά χορευτικά δρώμενα, προσφέροντας ζωντάνια, ρυθμό και κέφι στο κοινό, που τα υποδέχτηκε με θερμά χειροκροτήματα. Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν οι ομάδες των ALL STAR – Βετεράνων , οι οποίες αγωνίστηκαν σε ένα παιχνίδι με έντονο συμβολισμό και μεγάλη συμμετοχή σημαντικών προσωπικοτήτων του ελληνικού αθλητισμού, όπως οι: Πρέλεβιτς Μπάνε, Μπουρούσης Γιάννης, Γιαννούλης Γιάννης, Κωνσταντινίδης Χρήστος, Κουτρούλιας Αποστόλης, Λάππας Ιωάννης, Μόρας Βαγγέλης, Καραποστόλου Σωτήρης, Αγγελακόπουλος Βασίλης, Παπακώστας Φάνης, Κουρδής Τάσος, Παπαχρήστος Γιάννης, Τσέλιος Κων/νος, Γκαντιάς Θανάσης,Λιάκος Θοδωρής, Παλάσκας Παναγιώτης οι οποίες απέσπασαν θερμό χειροκρότημα από το κοινό.

Διαιτητές των αγώνων ήταν ο Αθανάσιος Παπαδημητρίου και ο Γεώργιος Παπαδημητρίου. Κριτές των αγώνων ήταν οι κ.Καραγιάννη Μαρία, κ.Ανδρέου Χριστίνα,και κ.Νανούλη Ζωή. Συντονιστής της εκδήλωσης, ο δημοσιογράφος κ. Αποστόλης Τριανταφύλλου, φρόντισε για την ομαλή ροή της και, κατά τη διάρκειά της, πήρε δηλώσεις από τους παλαίμαχους, οι οποίοι έδωσαν το “παρών”.

Μετά τους αγώνες πραγματοποιήθηκε η λαχειοφόρος και οι απονομές. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τους Βετεράνους αθλητές να υπογράφουν αυτόγραφα στους μικρούς και μεγάλους φίλους τους, προσφέροντας όμορφες στιγμές και κλείνοντας τη διοργάνωση σε εορταστικό κλίμα.

Υποστηρικτές

Μεγάλοι χορηγοί της εκδήλωσης ήταν το AEGEAN COLLEGE και το ΚΔΗΦ «ΑΓΚΑΛΙΑΖΗΝ», ενώ τη διοργάνωση στήριξαν επίσης οι SENTER Ελλάς ΒΑΝΚΟ ΙΚΕ, Melissa, Delopoulos Trans και Sport Travel. Στη λαχειοφόρο κληρώθηκαν σημαντικά δώρα, ανάμεσα στα οποία μία ετήσια υποτροφία από το AEGEAN COLLEGE, μία ετήσια υποτροφία από το ΙΕΚ ΟΜΗΡΟΣ, ένα ποδήλατο από την Orient Bikes, μία διανυκτέρευση στα «9 Μούσες – Αμπελάκια», μία μονοήμερη εκδρομή για δύο άτομα από το Τίtanas Travel – ΚΤΕΛ Λάρισας, ένα ζευγάρι γυαλιά από τα Οπτικά Κουτζαηλιάς – Θεοδοσιάδης και ένα τετραήμερο ταξίδι από το Sport Travel με προορισμό στο Ζλάτιμπορ της Σερβίας.

Χορηγός επικοινωνίας ήταν ο ραδιοφωνικός σταθμός Campos 97,8 fm, ενώ υποστηρικτές της πρωτοβουλίας ήταν η Independance  σχολή χορού,  το Dante’s και το Taxi Helper. Στην εκδήλωση προσέφεραν και εθελοντικά τη βοήθειά τους οι γυμναστές του Τμήματος Αθλητισμού, συμβάλλοντας στο άριστο αποτέλεσμα της διοργάνωσης. Όπως Ιδιαίτερα σημαντική ήταν και η παρουσία των εθελοντικών ομάδων ΕΠΟΜΕΑ, ΕΟΔΥΑ και της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, που βρέθηκαν στο πλευρό των διοργανωτών, αποδεικνύοντας για ακόμη μία φορά ότι ο εθελοντισμός αποτελεί βασικό πυλώνα τέτοιων πρωτοβουλιών.

Η επιτυχημένη διοργάνωση ανέδειξε για ακόμη μία φορά τη σημασία της συλλογικότητας, της ευαισθητοποίησης και της στήριξης των ατόμων με αναπηρία. Τα παιδιά και οι ενήλικες που βρέθηκαν στο Κλειστό Γυμναστήριο Νεάπολης έστειλαν ένα ισχυρό μήνυμα ότι ο αθλητισμός ανήκει σε όλους και ότι η διαφορετικότητα αποτελεί δύναμη που ενώνει.

09-12-2025
Στη Λάρισα εκπρόσωποι της Σμύρνης στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος NetZeroCities – Twinning Learning Programme

Αντιπροσωπεία της πόλης της Σμύρνης υποδέχεται αύριο, Τετάρτη και μεθαύριο, Πέμπτη ο Δήμος Λαρισαίων, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος NetZeroCities – Twinning Learning Programme, μιας πρωτοβουλίας που προωθεί την ανταλλαγή γνώσης, τη διάδοση επιτυχημένων πρακτικών και τη συνεργασία για την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας.

Η συνεργασία των δύο πόλεων πραγματοποιείται στο πλαίσιο υλοποίησης ενός 17μηνου προγράμματος, κατά το οποίο ο Δήμος Λαρισαίων και ο Δήμος Σμύρνης επικεντρώνονται στην αναπαραγωγή αποτελεσματικών λύσεων, την καινοτομία και τη συνδιαμόρφωση νέων προσεγγίσεων για την αντιμετώπιση των σύγχρονων αστικών προκλήσεων. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Μάιο, είχε προηγηθεί επίσκεψη αντιπροσωπείας της Λάρισας στη Σμύρνη.

Στο Twinning Learning Programme COHORT 3, η Λάρισα και η Σμύρνη συνεργάζονται στρατηγικά για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης, τη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος και την ενίσχυση της πράσινης μετάβασης. Η σύμπραξη των δύο πόλεων εντάσσεται και στην ευρωπαϊκή πρωτοβουλία Global Climate Community – Synergy (GCC-Synergy) του NetZeroCities, η οποία προωθεί την αξιοποίηση ψηφιακών τεχνολογιών για τη μετάβαση σε ένα βιώσιμο και ενεργειακά αποδοτικό μέλλον.

Παρουσίαση «πράσινων» δράσεων

Με αφορμή την επίσκεψη της αντιπροσωπείας Σμύρνης, αύριο, Τετάρτη, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Λαρισαίων θα πραγματοποιηθεί και η παρουσίαση «πράσινων» δράσεων, μέσω των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, που υλοποιεί ο Δήμος Λαρισαίων, παρουσία εκπροσώπων φορέων της πόλης

Αναλυτικά θα παρουσιαστούν:

  • το Σχέδιο Μείωσης Εκπομπών του Δήμου (ΔηΣΜΕ)
  • οι δράσεις του Δήμου Λαρισαίων μέσω της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας Intelligent Cities Challenge (ICC) και οι τοπικές Πράσινες Συμφωνίες που έχουν αναπτυχθεί έως τώρα
  • Οι δράσεις του ευρωπαϊκού προγράμματος URBACT IV – In4Green,
  • η δημιουργία συνεργιών μεταξύ της Συμμαχίας Πανεπιστημίων INVEST και των Τοπικών Ενδιαφερομένων Φορέων

Θα ακολουθήσουν θεματικός περίπατος στο κέντρο της πόλης και τεχνική επίσκεψη στον Ιπποκρατικό Βοτανικό Κήπο, έναν χώρο που αναδεικνύει την πράσινη αστική αναγέννηση και την ιστορική κληρονομιά της αρχαίας ιατρικής. Το πρόγραμμα της ημέρας κλείνει με θεματική επίδειξη για τη διαχείριση των κορακοειδών στο αστικό περιβάλλον με τη χρήση εκπαιδευμένων γερακιών.

Μεθαύριο, Πέμπτη, 11 Δεκεμβρίου 2025, δεύτερη ημέρα της συνάντησης που θα είναι αφιερωμένη στη στρατηγική διαχείρισης απορριμμάτων και κυκλικής οικονομίας του Δήμου Λαρισαίων, η αποστολή θα επισκεφθεί τη Διεύθυνση

Καθαριότητας και Ανακύκλωσης, για ενημέρωση αναφορικά με τις πρωτοβουλίες του Δήμου Λαρισαίων, ενώ θα ακολουθήσει επίσκεψη σε Γωνιές Ανακύκλωσης (σύστημα διαλογής στην πηγή), καθώς και επίσκεψη στη νέα Μονάδα Ξήρανσης Ιλύος με Φωτοβολταϊκά της ΔΕΥΑΛ, ένα έργο αιχμής για τη βιώσιμη διαχείριση λυμάτων.

09-12-2025
Διακήρυξη Ανοικτού Ηλεκτρονικού Διαγωνισμού - ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΕΙΔΩΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΕΥΠΡΕΠΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ ΑΝΑΓΚΩΝ

Ο ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ προκηρύσσει ανοικτό, ηλεκτρονικό διαγωνισμό, άνω των ορίων, με κριτήριο κατακύρωσης την πλέον συμφέρουσα από οικονομικής άποψης προσφορά βάσει τιμής, για τη σύναψη δημόσιας σύμβασης με τίτλο:

«ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΕΙΔΩΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΕΥΠΡΕΠΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΔΗ.ΘΕ.ΚΕΛ (ΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ) ΓΙΑ ΤΑ ΕΤΗ 2026 - 2027 - 2028»

Περίληψη διακήρυξης

Διακήρυξη της ανοικτής διαδικασίας

08-12-2025
“Χριστουγεννιάτικο Νυχτέρι” στο Λαογραφικό Μουσείο Λάρισας την Τρίτη 16 Δεκεμβρίου

Το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας – Γιώργος και Λένα Γουργιώτη, υποδέχεται τις γιορτές με ένα Χριστουγεννιάτικο Νυχτέρι, την Τρίτη 16 Δεκεμβρίου στις 19:00, και προσκαλεί γυναίκες κάθε ηλικίας φίλες της παράδοσης να ζήσουν μια βραδιά γεμάτη παραδόσεις, ιστορίες και μνήμες.

 Σε μια ατμόσφαιρα ζεστή, φιλόξενη και συμμετοχική—σαν τα παλιά νυχτέρια γύρω από το τζάκι - θα αναβιώσει το χαρούμενο κλίμα των ημερών, με έθιμα του Δωδεκαημέρου, αφηγήσεις για τα γιορτινά φαγητά και τις ετοιμασίες, κάλαντα από διάφορες πληθυσμιακές ομάδες της Θεσσαλίας, αναδεικνύοντας το πολύχρωμο και πολυφωνικό ψηφιδωτό της περιοχής μας.

Μέλη των πολιτιστικών συλλόγων - Εξωραϊστική Μορφωτική Λέσχη Φιλιππούπολης, Πανθεσσαλικός Σύλλογος Καλαρρυτινών "ΟΙ ΚΑΛΑΡΡΥΤΕΣ",Σύλλογος Ποντίων Λάρισας, Σύνδεσμος Σαρακατσαναίων Ν. Λάρισας «Ο Κατσαντώνης»,Σύλλογος Βλατσιωτών Ν. Λάρισας ,Πολιτιστικός Σύλλογος Μικρασιατών Νομού Λάρισας, Σύνδεσμος Σαμαριναίων Λάρισας & Περιχώρων " Η Αγία Παρασκευή",Πολιτιστικός Σύλλογος Αρβανιτοβλάχων Αργυροπουλίου, Σύνδεσμος Βορειοηπειρωτών Θεσσαλίας « Ο Πύρρος»-  θα συμμετάσχουν στη βραδιά, φέρνοντας φωνές, παραδόσεις, ιστορίες, και μουσικές, που θα πλημμυρίσουν το Μουσείο με το εορταστικό και ανθρώπινο πνεύμα των Χριστουγέννων.

Στο “Χριστουγεννιάτικο Νυχτέρι”, γυναίκες κάθε ηλικίας που αγαπούν την παράδοση, μπορούν να φέρουν το εργόχειρό τους ή απλώς τη διάθεσή τους να μοιραστούν μνήμες, να ακούσουν ιστορίες, να γελάσουν, να τραγουδήσουν και να δημιουργήσουν μια μεγάλη, ζωντανή χριστουγεννιάτικη παρέα.

Η συμμετοχή θα είναι  χωρίς οικονομική επιβάρυνση. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Για δηλώσεις συμμετοχής: Καθημερινά  9¨00-13¨00 στο 2410239446

Σκοπός είναι  να ξαναστηθεί στο Μουσείο το νυχτέρι – αυτή τη φορά γιορτινό, φωτεινό και γεμάτο Θεσσαλία.

Η δράση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού του Δήμου Λαρισαίων

08-12-2025
Θ.Μαμάκος για στάθμη Πηνειού: “Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις, δεν εφησυχάζουμε” - Αργή, αλλά σταθερή η υποχώρηση των υδάτων, σε πλήρη επιφυλακή ο Δήμος Λαρισαίων

Προς σταθεροποίηση βαίνει η κατάσταση στην πόλη της Λάρισας, αναφορικά με τη στάθμη των υδάτων του Πηνειού, σύμφωνα με τη Δημοτική Αρχή, που παρακολουθεί το φαινόμενο εδώ και αρκετά 24ωρα. Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Λαρισαίων, κ.Θανάση Μαμάκο, η υποχώρηση των υδάτων κινείται με αργό μεν, αλλά σταθερό ρυθμό και με βάση τις μέχρι στιγμής ενδείξεις, δεν υπάρχει πιθανότητα αντιστροφής.

«Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις με όλους τους συναρμόδιους, δεν εφησυχάζουμε. Η ανησυχία των συμπολιτών μας είναι απολύτως δικαιολογημένη γιατί όλοι θυμόμαστε τι περάσαμε το 2023. Είμαστε παρόντες, έχουμε σχέδιο, αξιοποιούμε κάθε πληροφορία και όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας», ανέφερε, μεταξύ άλλων, σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Λαρισαίων, κ.Θανάσης Μαμάκος.

Να σημειωθεί ότι όλες οι Υπηρεσίες του Δήμου Λαρισαίων, ιδιαίτερα τα συνεργεία της Πολιτικής Προστασίας αλλά και της ΔΕΥΑΛ, εξακολουθούν να βρίσκονται σε πλήρη επιφυλακή και ετοιμότητα, ενώ ο ίδιος ο Δήμαρχος Λαρισαίων, από νωρίς το πρωί της Κυριακής μέχρι και σήμερα το μεσημέρι, βρέθηκε στα σημεία όπου αναφέρθηκαν ζητήματα: Γέφυρα στο Άλσος (στο δρόμο προς Γιάννουλη), Κουτσόχερο, Φαλάνη (ανάχωμα).

Παραμένουν τα προληπτικά μέτρα για την πρόσβαση στην εσωτερική κοίτη του Πηνειού, με τις εισόδους να παραμένουν κλειστές, μέχρι την υποχώρηση των υδάτων.

Προς σταθεροποίηση

Μιλώντας το πρωί σε εκπροσώπους των τοπικών ΜΜΕ, ο κ.Μαμάκος εξέφρασε την εκτίμηση πως η κατάσταση στην πόλη βαίνει προς σταθεροποίηση. Παράλληλα, ευχαρίστησε τόσο το προσωπικό Δήμου-ΔΕΥΑΛ, όσο και Αστυνομία, Πυροσβεστική και φυσικά την Περιφέρεια Θεσσαλίας για την άμεση επέμβαση στα σημεία όπου εντοπίστηκαν ζητήματα με φερτά υλικά. Να σημειωθεί ότι η επιχείρηση (για ενίσχυση) στο ανάχωμα της Φαλάνης συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.

Σύμφωνα με τον κ.Μαμάκο, η στάθμη των υδάτων έφτασε (χθες) μέχρι τα 6,30 μ. -στον σταθμό στη ΔΕΥΑΛ, που είναι ένα από τα σημεία αναφοράς, ενώ ήδη από τις πρωινές ώρες σημειώνεται αργή, αλλά σταθερή υποχώρηση. Παράλληλα, με αργό ρυθμό, αλλά σταθερή είναι η υποχώρηση και στην περιοχή του Κουτσόχερου, όπως και στο φράγμα Γυρτώνης -«όλα αυτά είναι ενδείξεις υποχώρησης. Η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη, μεν, χρειάζεται προσοχή, δε», τόνισε ο κ.Μαμάκος.

08-12-2025
Δήμος Λαρισαίων - Make-A-Wish: Με μεγάλη επιτυχία η εκδήλωση «All Star: Οι άνθρωποι πίσω από την ευχή»

Μέσα σε μία ατμόσφαιρα ευγνωμοσύνης και ανθρωπιάς το Τμήμα Αθλητισμού της Αντιδημαρχίας Παιδείας και Άθλησης του  Δήμου Λαρισαίων πραγματοποίησε την Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου στην ‘Λογοτεχνική Γωνιά’ την ευχαριστήρια εκδήλωση ALL Star: Οι άνθρωποι πίσω από την ευχή, τιμώντας την δυναμική συμμετοχή της αθλητικής οικογένειας του Δήμου στο πρόγραμμα «Αστέρι της Ευχής» του οργανισμού Κάνε -Μια- Ευχή Ελλάδος- Make a Wish Greece.

Προπονητές, αθλητές, γονείς και φίλοι του αθλητισμού κινητοποιήθηκαν με επιτυχία προς ένα  κοινό στόχο: να εκπληρώσουν την ευχή ενός παιδιού που αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας. Τα προγράμματα του Τμήματος Αθλητισμού, «Άθληση και Γυναίκα» και «Αθλητικές Ακαδημίες», αγκάλιασαν την προσπάθεια και αξίζουν να νιώθουν υπερήφανοι για το χαμόγελο και τη δύναμη που πρόσφεραν, όπως και το διοικητικό προσωπικό, που συνέβαλε καθοριστικά στην  επιτυχία της δράσης.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε παρουσία του Δημάρχου Λαρισαίων κ. Θανάση Μαμάκου, ο οποίος συγκινημένος για τη βραδιά, τόνισε ότι θα συνεχίσει να στέκεται δίπλα στο έργο του Make-A-Wish και εξέφρασε τη χαρά του για την εκπλήρωση της ευχής του παιδιού. Παρούσα ήταν επίσης η κ. Εύη Καντώνια, μέλος του Δ.Σ. του Make-A-Wish Ελλάδος και εθελόντρια , η οποία αναφέρθηκε στη σημαντική και σταθερή συμβολή της πόλης της Λάρισας στο έργο του οργανισμού, υπογραμμίζοντας τη σημασία της συλλογικής προσφοράς και της κοινωνικής ευαισθησίας, καθώς και ο Αντιδήμαρχος Παιδείας και Άθλησης κ. Ηρακλής Γερογιώκας, ο οποίος συνεχάρη το Τμήμα Αθλητισμού και τους γυμναστές για την αφοσίωση και την καθοριστική τους συμβολή στην πραγματοποίηση της ευχής. Την εκδήλωση τίμησαν επίσης με την παρουσία τους  ο Αντιδήμαρχος Πρασίνου κ. Κωνσταντίνος Καλόγηρος, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Τάσος Κουρδής , ο Πρόεδρος του ΕΑΚΛ Λάρισας κ. Χρήστος Μαιμουλιώτης, η κ. Χριστίνα Μητρούλα, αν. προϊσταμένη του Τμ.Αθλητισμού, η κ. Έλενα Ζήλου, υπεύθυνη αθλητικών δράσεων και η κ.Σταυρούλα Χαρατσή.

Η ικανοποίηση ήταν έκδηλη στα πρόσωπα των καθηγητών Φυσικής Αγωγής του Τμήματος Αθλητισμού: Σταυρούλα Λαδοπούλου, Λένα Θεοδώρου,Βασιλική Λαγού, Σοφία Σαμουρέλη, Λένα Μανώλα,  Εύη Ευαγγέλου, Σοφία Χατζή, ΒάγιαςΜπασιά,Ματίνα Κουρίνου, Ελένη Σαμαρά, Αλεξάνδρου Νατάσα και Κωνσταντίνου Κόρακα που είδαν την προσπάθειά τους να υλοποιείται.   

Η συντονίστρια της εκδήλωσης κ.Πόπη Ρεβήσιου, εθελόντρια του Make-A-Wish, μετέφερε  σε όλους το πραγματικό βάθος του έργου του οργανισμού μέσα από έναν λόγο γεμάτο ευαισθησία τονίζοντας την σπουδαιότητα του εθελοντισμού με έμφαση στη σημασία της συνεργασίας με το Τμήμα Αθλητισμού και ευχαρίστησε όλους όσους συνέβαλαν με την καρδιά τους. Συμβολικά, προσέφερε μια σφυρίχτρα στους γυμναστές, σηματοδοτώντας την έναρξη της νέας δράσης του προγράμματος «Αστέρι της Ευχής» με κεντρικό μήνυμα :Πίστεψέ το ΜΠΟΡΕΙΣ — μιας πράξης που απέδειξε πως ακόμη και τα πιο απλά αντικείμενα μπορούν να κρύβουν μέσα τους μεγάλα μηνύματα.

Ξεχωριστή στιγμή αποτέλεσε η ζωντανή σύνδεση με τη Γενική Διευθύντρια του Make-A-Wish Greece, κ. Σάντρα Ζαφειρακοπούλου, η οποία επανειλημμένα ευχαρίστησε και το τμήμα αθλητισμού και την πόλη της Λάρισας για την δυναμική τους ανταπόκριση σε όλες τις δράσεις του οργανισμού και μίλησε για την ευεργετική επίδραση της εκπλήρωσης μιας ευχής  ως πηγή δύναμης και ελπίδας για τα παιδιά και τις οικογένειές τους.

H μικρή Αγάπη, της οποίας η ευχή εκπληρώθηκε, συνοδευόμενη από την μητέρα της, μοιράστηκε με ατελείωτη συγκίνηση πόσο φως, ελπίδα και δύναμη πρόσφερε στην οικογένειά τους η πραγματοποίηση της ευχής.

Την εκδήλωση πλαισίωσαν και οι εθελοντές του Make-A-Wish, ενώ η καθηλωτική εμφάνιση της Δήμητρας Νεντούδη, μαθήτριας του Μουσικού Σχολείου Λάρισας, με τη μοναδική φωνή της, πρόσφερε στη βραδιά συγκίνηση και μελωδία.

Η ζεστή ανταπόκριση όσων συμμετείχαν απέδειξε πως ο αθλητισμός δικαίως αναδεικνύει την μοναδική του δύναμη σε κάθε αγώνα , αυτήν της ομαδικής συνεργασίας για έναν κοινό, ανθρώπινο σκοπό.

08-12-2025
Γιορτινά ανοιχτά μαθήματα στη Δημοτική Σχολή Μπαλέτου Λάρισας

ΓΙΟΡΤΙΝΑ ΑΝΟΙΧΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ

ή «ΜΙΑΝ ΕΥΧΗ …αλλιώς» στη Δημοτική Σχολή Μπαλέτου Λάρισας

Τα γιορτινά της φοράει η Δημοτική Σχολή Μπαλέτου Λάρισας και παρουσιάζει ανοιχτά μαθήματα των τάξεών της από τις 10 έως και τις 23 Δεκεμβρίου.

Τα ανοιχτά μαθήματα πραγματοποιούνται σύμφωνα με το ωρολόγιο πρόγραμμα της Σχολής, την ημέρα και ώρα διεξαγωγής του μαθήματος της κάθε τάξης. Απευθύνονται στους οικείους των μαθητών, αλλά και σε κάθε φίλο του χορού που θέλει να απολαύσει την πραγμάτωση, τη δομή και εκτύλιξη ενός μαθήματος χορού.

Διδάσκουν: Ευγενία Γαζίζοβα, Νικολέτα Μπατζαλέξη, Κατερίνα Μπούτου, Βασιλική Σουλτούκη και η Ειρήνη Θανασούλη.

Στο τέλος του ανοιχτού μαθήματος της κάθε τάξης απονέμεται στις μαθήτριες και τους μαθητές βεβαίωση παρακολούθησης για το περσινό διδακτικό έτος, 2024-2025.

Πληροφορίες για το αναλυτικό πρόγραμμα των ανοιχτών μαθημάτων στο τηλέφωνο 2410 256464 (Γεωργιάδου 53, Μύλος του Παππά)

 

08-12-2025
Χριστούγεννα για όλους στο Μουσείο Σιτηρών και Αλεύρων ανοιχτή για το κοινό η περιοδική Έκθεση «Τραπέζι γεμάτο μνήμες. Η μνήμη των αισθήσεων»

Το Μουσείο Σιτηρών και Αλεύρων διοργανώνει για τα φετινά Χριστούγεννα μια σειρά  δράσεων για παιδιά και ενήλικες.

Στις 13-12-2025 θα ανοίξει για το κοινό η περιοδική έκθεση με τίτλο «Τραπέζι γεμάτο μνήμες. Η μνήμη των αισθήσεων», η οποία θα περιλαμβάνει οπτικοακουστικό υλικό και εκθέματα που έχουν παραχωρηθεί στο Μουσείο από πολίτες της Λάρισας και ρίχνουν φως σε εθιμικές τελετουργίες προετοιμασίας και συμποσιασμού στα εορταστικά γεύματα των ημερών αυτών μέσα από βιωμένες ιστορίες στην πόλη. Παράλληλα οι επισκέπτες, ανήλικοι και ενήλικοι, καλούνται να καταγράψουν  στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο,  τις δικές τους ιστορίες και μνήμες εορταστικών φαγητών και γευμάτων με σκοπό τη δημιουργία ενός ιδιότυπου αρχείου μνήμης των αισθήσεων.  

Στο πλαίσιο της έκθεσης, θα πραγματοποιηθούν μια σειρά παράλληλων δράσεων:

Στις 13-12-2025 στις 19:00, στο αμφιθέατρο του Μύλου του Παππά, θα πραγματοποιηθεί η ομιλία του Ευάγγελου Καραμανέ, Διευθυντή του Κέντρου Ερευνών Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας «Οι τροφές του Δωδεκαημέρου. Συμβολισμοί και τελετουργίες, μνήμη και πολιτισμική κληρονομιά». Στις 20:00 θα ανοίξει για το κοινό η περιοδική έκθεση «Τραπέζι γεμάτο μνήμες. Η μνήμη των αισθήσεων» και θα πλαισιωθεί από μέλη της Σχολής Παραδοσιακής Μουσικής του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας.

Στις 14-12-2025 στις 11:30, στον χώρο του Μουσείου Σιτηρών και Αλεύρων, θα πραγματοποιηθεί το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για γονείς και παιδιά «Φτιάχνοντας το δικό μου χριστόψωμο» δίνοντας την ευκαιρία σε γονείς και παιδιά να γνωρίσουν τα  έθιμα του Δωδεκαημέρου μέσα από την αφήγηση και το παιχνίδι. Όλοι οι συμμετέχοντες θα φτιάξουν το δικό τους εορταστικό χριστόψωμο. Στις 21-12-2025, στις 11:30 θα πραγματοποιηθεί το διαγενεακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα παππούδες, γιαγιάδες και εγγόνια «Φτιάχνοντας το δικό μου χριστόψωμο!» όπου μικροί και μεγάλοι συνδεόμαστε μέσα από τη μνήμη, την αφήγηση και τη δημιουργία.  Τα προγράμματα πραγματοποιούνται σε συνεργασία με τη Συντεχνία Αρτοποιών Νομού Λάρισας. 

Σχεδιασμός και Επιμέλεια έκθεσης και δράσεων: Κωνσταντίνα Κόντσα, Επιστημονική Υπεύθυνη Μουσείου Σιτηρών και Αλεύρων.

Η είσοδος σε όλες τις δράσεις είναι ελεύθερη. Είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής μόνο  στα εκπαιδευτικά προγράμματα . Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: Μουσείο Σιτηρών και Αλεύρων, 2410 530083. Τρίτη-Σάββατο: 10:00-14:00, Τετάρτη-Παρασκευή:18:00-21:00.

08-12-2025
“Παιδί, πνοή του μέλλοντος” - Εγκαινιάζεται έκθεση εικαστικών δημιουργημάτων την Τρίτη 16 Δεκεμβρίου στο Χατζηγιάννειο

Έκθεση εικαστικών δημιουργημάτων με τίτλο “ΠΑΙΔΙ, ΠΝΟΗ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ”, διοργανώνουν ο Σύλλογος Εικαστικών Ν. Λάρισας, σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Λαρισαίων. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2025 στις 19:00, στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο Λάρισας, (αίθουσα Τάκη Τλούπα, 2ος όροφος). Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Διάρκεια της έκθεσης: Από Τρίτη 16 Δεκεμβρίου έως και Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2025.

Ώρες λειτουργίας:11:00-14:00 και 18:00-21:00.

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες δημιουργοί: Αγγελούλη Ευαγγέλια, Αναστασίου Ελένη, Αραμπατζή Λένα, Αργυροπούλου Βασιλική, Αργυρούλη Στέλλα, Βαλαβάνη Αριστέα, Βάρσου Αθανασία,  Βλαχάκης Δημήτριος, Γαργάλα Μαίρη, Γεροκώστας Σωτήρης Salvador, Γεωργιάδης Γιάννης, Γκουντής Ευθύμιος, Γκουτσίδου Εύα, Γουγόπουλος Δημήτριος, Δαρδούμπας Βασίλειος, Ζαχαρούλη Ελένη, Λυγερή-Ρούλα Ζαφειρίδου, Ζωγράφος Χρήστος, Θάνος Ντανιέλα, Καραδόντου Βασιλική, Κουτάλου θεοδώρα, Κουτίνα Ειρήνη, Κουτσιαρή Βούλα, Λάμπρου Νίνα, Λάππας Σωτήριος, Λιάπη Αγαθή, Μακρής Στέφανος, Μητάκου Σμαραγδή, Μηλιώνη Έλενα, Μπαρά Τόνια, Μπαρμπούτση Ελευθερία (Έλντα), Μπριάζα Κωνσταντίνα, Μπουντινούλη Αντιγόνη, Νικολόπουλος Νίκος, Ντούφα Ζώη, Πανδόλφη Αγγελική, Παπαγιαννούλα Ιωάννα, Παπαθανασίου Ηλίας, Παπανδρέου Ευθύμιος, Παυλή Ιουλία, Πίσπας Κωνσταντίνος, Ρέντας Χρήστος, Ρόκου Ζωή, Σλούτσα Δήμητρα, Σμαλιαρά Μάρθα, Σουλιώτου Παρασκευή, Τανού Στέλλα, Τζάμανη Ραφαέλα, Τζανετοπούλου Φωτεινή, Τερζούδης Αστέριος, Τσάλτας Δημήτριος, Τσικούρα Καίτη, Μάγδα Τσιφλικιώτη-Τσιγλοπούλου, Τσόγκα Έλενα, Χαλάτση Ιωάννα, Χάμος Γεώργιος, Χαρούλης Δημοσθένης, Χασιώτης Ευάγγελος, Χατζημαρκάκη Κατερίνα, Χρήστου Άρτεμις, Φιλίππου Γιάννα

08-12-2025
Δήμος Λαρισαίων: Παραμένει σε κατάσταση πλήρους επιφυλακής – Επί ποδός κλιμάκια της Πολιτικής Προστασίας και της ΔΕΥΑΛ, στις συνοικίες και τους οικισμούς

Ο Δήμος Λαρισαίων βρίσκεται σε κατάσταση πλήρους επιφυλακής λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που έπληξαν την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας. Όλες οι υπηρεσίες του Δήμου όπως και η ΔΕΥΑΛ, βρίσκονται επί ποδός, προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσα τυχόν προβλήματα, λόγω της στάθμης των υδάτων και να διασφαλιστεί η προστασία των πολιτών και των υποδομών.

Από τη ΔΕΥΑΛ έγιναν οι απαιτούμενες ενέργειες χειρισμού των θυροφραγμάτων που βρίσκονται στις εκβολές των δικτύων ομβρίων. Επιπλέον έκλεισε και το νέο θυρόφραγμα που τοποθετήθηκε στην εκβολή του αγωγού Χατζηχαλάρ, ενώ παρακολουθείται διαρκώς τηλεμετρικά η άνοδος της στάθμης, μέσω των σταθμημέτρων που εγκαταστάθηκαν πρόσφατα.

Με αφορμή ότι η άνοδος της στάθμης του Πηνειού συνεχίστηκε και σήμερα ξεπερνώντας το μεσημέρι τα 5,5 μέτρα στο σταθμήμετρο της ΔΕΥΑΛ, ο Δήμαρχος Λαρισαίων Θανάσης Μαμάκος συγκάλεσε σύσκεψη στις 16.00 στα γραφεία της ΔΕΥΑΛ, προκειμένου να εξεταστεί η εξέλιξη της κατάστασης των δικτύων και του ποταμού.

Ταυτόχρονα με τη συμβολή της Περιφέρειας Θεσσαλίας πραγματοποιείται παρέμβαση στη γέφυρα του Αλκαζάρ (στο δρόμο προς τη Γιάννουλη), στην οποία συγκεντρώθηκε μεγάλος όγκος φερτών υλικών, ώστε να αποφευχθούν φραξίματα και πιθανοί κίνδυνοι υπερχείλισης.

Στις περιοχές που είχαν πληγεί το 2023 (Άγιος Θωμάς, Νέα Σμύρνη, ΑΤΑ, Γιάννουλη, Φαλάνη) δεν έχουν αναφερθεί προβλήματα, ενώ σε πλήρη λειτουργία βρίσκονται τα νέα θυροφράγματα και αντλιοστάσια που έχουν εγκατασταθεί σε αυτά τα σημεία.  

Επειδή, όμως, η στάθμη του Πηνειού ξεπέρασε το όριο επιφυλακής των 6,00 μ. στις 19:30 σήμερα το απόγευμα, τέθηκαν σε αυξημένη επιφυλακή τα συνεργεία της ΔΕΥΑΛ για ενδεχόμενη άντληση σε δίκτυα χαμηλών περιοχών της Ν. Σμύρνης που βρίσκονται πλησίον της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Λάρισας.

Η υπερχείλιση στις όχθες του Πηνειού κατά μήκος του περιπατητικού διαδρόμου οδήγησε σε προληπτικό κλείσιμο των εισόδων που οδηγούν στην εσωτερική κοίτη.

Προληπτικά μέτρα ελήφθησαν στις περιοχές του Κουτσοχέρου και του χώρου όπισθεν της Αγίας Μαρίνας.

Ο Δήμος Λαρισαίων καλεί τους πολίτες:

  • Να αποφεύγουν άσκοπες μετακινήσεις σε σημεία όπου έχουν ληφθεί προληπτικά μέτρα.
  • Να ενημερώνουν άμεσα τον Δήμο ή τη ΔΕΥΑΛ για οποιοδήποτε περιστατικό (τηλ. 24ωρης λειτουργίας 2410 687 220).
  • Να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών και των αρμόδιων υπηρεσιών.

Η ενημέρωση θα συνεχιστεί, ανάλογα με τις εξελίξεις.

08-12-2025
Εργασίες ασφαλτόστρωσης σε τμήμα της Ανθίμου Γαζή – Σε ισχύ ρυθμίσεις, με αποκλεισμό κυκλοφορίας οχημάτων

Εργασίες ασφαλτόστρωσης πραγματοποιούνται από σήμερα, Δευτέρα και για συνολικά τέσσερις μέρες σε τμήμα της οδού Ανθίμου Γαζή, σύμφωνα με ανακοίνωση του Τμήματος Οδοποιίας της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Λαρισαίων. Οι εργασίες αφορούν στο τμήμα από την οδό Αθ.Διάκου ως την οδό Ηπείρου και θα εφαρμοστούν ρυθμίσεις, με ολικό αποκλεισμό της κυκλοφορίας των οχημάτων από το σημείο.

Να σημειωθεί ότι οι εργασίες θα διαρκέσουν από σήμερα, Δευτέρα, 8 Δεκεμβρίου (Στάδιο Α10) ως και την Πέμπτη, 11 Δεκεμβρίου (Στάδιο Α13), καθ’όλο το 24ωρο, ενώ θα ληφθεί μέριμνα για τη διευκόλυνση της προσέλευσης και αποχώρησης (πρωί και μεσημέρι) από τις σχολικές μονάδες στην περιοχή, εφόσον χρειαστεί.

Αναλυτικά, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Τμήματος Οδοποιίας της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Λαρισαίων:

Σύμφωνα με τον υφιστάμενο προγραμματισμό, το έργο «Βελτίωση της οδικής ασφάλειας γύρω από σχολικά συγκροτήματα στην πόλη της Λάρισας» συνεχίζεται με τα στάδια Α10 (2 ημερολογιακές ημέρες) και Α13 (2 ημερολογιακές ημέρες) που αφορούν τις εργασίες ασφαλτόστρωσης στην οδό Ανθίμου Γαζή (από την οδό Αθ. Διάκου έως την οδό Ηπείρου).

Για τους λόγους αυτούς θα εφαρμοστούν προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις με ολικό αποκλεισμό της κυκλοφορίας των οχημάτων στην οδό  Ανθ.  Γαζή (από την οδό Αθ. Διάκου έως την οδό Ηπείρου) από τη Δευτέρα, 8 Δεκεμβρίου 2025 έως και την Πέμπτη, 11 Δεκεμβρίου 2025, καθ’ όλο το 24ωρο.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών στην οδό Ανθ.Γαζή, η κυκλοφορία των οχημάτων θα διεξάγεται σύμφωνα με τις προβλεπόμενες πληροφοριακές και ρυθμιστικές πινακίδες που θα τοποθετηθούν από τον ανάδοχο του έργου.

Οι ρυθμίσεις που θα ισχύσουν στην ευρύτερη περιοχή εμφανίζονται στα παρακάτω αποσπάσματα:

Υπενθυμίζεται ότι οι εργασίες αυτές εκτελούνται στα πλαίσια του δημοτικού έργου “Βελτίωση της οδικής ασφάλειας γύρω από σχολικά συγκροτήματα στην πόλη της Λάρισας”.

Το έργο εντάσσεται στη Δράση “Πρόγραμμα βελτίωσης οδικής ασφάλειας στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο” της Πρόσκλησης “Πρόγραμμα βελτίωσης οδικής ασφάλειας του Υπουργείου Εσωτερικών (Εθνικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας – Ελλάδα 2.0). 

Είναι προϋπολογισμού 2.240.000,00 € (1.806.451,61 € + 433.548,39 € ΦΠΑ) και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. 

08-12-2025
Ολοκληρωμένο και λειτουργικό Κανονισμό Πρασίνου αποκτά για πρώτη φορά ο Δήμος Λαρισαίων – Κ.Καλόγηρος: «Οργανώνουμε, προστατεύουμε και αναβαθμίζουμε το φυσικό περιβάλλον της Λάρισας»

Εθελοντές Πρασίνου, οργανωμένη διαδικασία αποζημίωσης από πτώσεις δέντρων, αλλά και αυστηροί κανόνες προστασίας στις κανονιστικές διατάξεις

Κανονισμό Πρασίνου, με ολοκληρωμένο και σαφές πλαίσιο διατάξεων, αποκτά για πρώτη φορά ο Δήμος Λαρισαίων, με στόχο την οργάνωση, προστασία και αναβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος της Λάρισας. Στο πλαίσιο του Κανονισμού, ο οποίος βρίσκεται σε εφαρμογή, καθώς υπερψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο, προβλέπεται η θεσμοθέτηση «Εθελοντών Πρασίνου», καθιερώνεται οργανωμένη διαδικασία αποζημιώσεων δημοτών από πτώσεις δέντρων, ενώ τίθενται κανόνες -και αυστηρά πρόστιμα- για την προστασία και διαχείριση των δημοσίων χώρων πρασίνου.

«Είναι η πρώτη φορά που ο Δήμος Λαρισαίων αποκτά έναν ολοκληρωμένο, σύγχρονο και λειτουργικό Κανονισμό Πρασίνου, ένα εργαλείο που λείπει εδώ και δεκαετίες και που πλέον έρχεται να οργανώσει, να προστατεύσει και να αναβαθμίσει το φυσικό περιβάλλον της Λάρισας», τονίζει ο Αντιδήμαρχος Πρασίνου, κ.Κωνσταντίνος Καλόγηρος.

Η Λάρισα τα τελευταία χρόνια έχει αντιμετωπίσει δύσκολες συνθήκες. Οι πλημμύρες του 2023 ανέδειξαν την ανάγκη για ένα πιο ισχυρό δίκτυο πρασίνου, που λειτουργεί όχι μόνο ως αισθητικό στοιχείο, αλλά και ως φυσικός σύμμαχος απέναντι στην κλιματική κρίση: απορροφά νερό, μειώνει θερμοκρασίες, βελτιώνει το μικροκλίμα.

Την ίδια στιγμή, η αυξανόμενη πίεση στους κοινόχρηστους χώρους από ανθρώπινες δραστηριότητες, παρεμβάσεις, αυθαίρετες κοπές και φθορές, δημιούργησε την ανάγκη για ένα σαφές πλαίσιο κανόνων, υποχρεώσεων και κυρώσεων.

Τι προβλέπεται και ποιες οι υποχρεώσεις των πολιτών

Ο Κανονισμός Πρασίνου περιλαμβάνει:

  • Καθαρή οριοθέτηση των χώρων πρασίνου: πάρκα, δενδροστοιχίες, νησίδες, άλση, ιστορικοί χώροι, κοιμητήριο, αλλά και ο τρόπος χρήσης τους. Για παράδειγμα, απαγορεύεται σε αυτούς τους χώρους το άναµµα και η διατήρηση φωτιάς, η στάθμευση των αυτοκινήτων, η τοποθέτηση διαφημιστικών πινακίδων, η κλοπή ή καταστροφή των φυτών που έχουν φυτευτεί, οι παρεμβάσεις από ιδιώτες κτλ).
  • Ρητή προστασία όλων των δέντρων της πόλης, με κανόνες για παρεμβάσεις, εργασίες, εκσκαφές και οχλούσες δραστηριότητες. Για παράδειγμα, δεν επιτρέπεται ουδεμία παρέμβαση και επέμβαση σε οιοδήποτε τμήμα προστατευόμενου δένδρου, οι στερεώσεις αντικειμένων στο κορμό, η δημιουργία αυθαίρετων κατασκευών γύρω ή μέσα στις δενδροδόχους αλλά και η φύτευση δένδρου σε πεζοδρόμιο, που δεν ανταποκρίνεται στη μελέτη και στις προδιαγραφές της διεύθυνσης Πρασίνου)
  • Θεσμοθέτηση του οικολογικού αντισταθμίσματος, ώστε όποιος καταστρέφει πράσινο να υποχρεώνεται να το αποκαθιστά. Να σημειωθεί ότι το ύψος της αντισταθµιστικής εισφοράς καθορίζεται από την αξία των δένδρων αντικατάστασης σύμφωνα µε τις τρέχουσες τιμές του εμπορίου συν µία προσαύξηση 30% για την κάλυψη των εξόδων φύτευσης.
  • Καθιέρωση τεκμηρίου ευθύνης για γειτονικές ιδιοκτησίες, για να σταματήσει το χρόνιο φαινόμενο αυθαίρετων κοπών. Σε περίπτωση αυθαίρετης κοπής ή κλαδέματος δένδρου, θεωρείται κατά μαχητό τεκμήριο ότι την κοπή την έχει πραγματοποιήσει ο ιδιοκτήτης, μισθωτής ή νομέας της ιδιοκτησίας (οικίας ή καταστήματος) που γειτνιάζει µε το κατεστραμμένο φυτικό υλικό ή βρίσκεται σε τέτοια τοπική σχέση, ώστε να θεωρείται ότι ωφελείται από την πραγματοποιθείσα απώλεια του φυτικού υλικού. Σε περίπτωση πολυκατοικίας την ευθύνη την έχει ο διαχειριστής αυτής. Στους υπεύθυνους επιβάλλονται τα προβλεπόμενα από τον Κανονισμό πρόστιμα, καθώς και η υποχρέωση αντιστάθμισης του φυτικού υλικού.
  • Σαφή και κυμαινόμενα πρόστιμα, ανάλογα με τη σοβαρότητα της παράβασης. Πιο συγκεκριμένα, για την κοπή δένδρου το πρόστιμο κυμαίνεται από 330-5.000 ευρώ, για την κοπή θάμνου από 50-150 ευρώ, για τη δημιουργία κατασκευών γύρω από δένδρα 200 ευρώ ανά δένδρο, για την κλοπή φυτών 100 ευρώ, για τη μερική ή ολική καταστροφή αστικού εξοπλισμού (παγκάκια, κάδοι, κ.λπ.) των χώρων πρασίνου 150-600 ευρώ, για το άναμμα φωτιάς σε χώρο πρασίνου 200 ευρώ, συν το κόστος για την αποκατάσταση τυχόν καταστροφών.
  • Οργανωμένη διαδικασία αποζημίωσης δημοτών σε περίπτωση ζημιών από πτώσεις δέντρων . Η διαδικασία περιλαμβάνει: καταγραφή συμβάντος, αίτηση αποζημίωσης, Έκθεση Πραγματογνωμοσύνης, γνωμοδότηση, απόφαση Δημοτικής Επιτροπής
  • Ενεργοποίηση και θεσμοθέτηση των Εθελοντών Πρασίνου, γιατί η πόλη μας χρειάζεται ενεργούς συμμάχους. Πρόκειται για τις περιπτώσεις που δημότες, μαθητές, σύλλογοι ή φορείς έχουν περιβαλλοντικές ευαισθησίες και θέλουν να συμβάλλουν µε την ενεργή συμμετοχή τους στη συντήρηση των αστικών κοινόχρηστων χώρων πρασίνου και στην αύξηση και αναβάθμιση του πρασίνου.

Μπορείτε να δείτε αναλυτικά τον Κανονισμό Πρασίνου στην ιστοσελίδα του Δήμου Λαρισαίων, στον ακόλουθο σύνδεσμο:

https://www.larissa.gov.gr/images/apofaseis/ds/DS-0411-2025.pdf

07-12-2025
Ανακοίνωση λόγω της υπερχείλισης του Πηνειού ποταμού σε σημεία της εσωτερικής κοίτης

Λόγω της υπερχείλισης του Πηνειού ποταμού σε σημεία της εσωτερικής κοίτης, κατά μήκος του περιπατητικού διαδρόμου, ο Δήμος Λαρισαίων προχώρησε προληπτικά στο κλείσιμο όλων των εισόδων που οδηγούν προς τις όχθες.

Συνιστάται στους δημότες να αποφεύγουν την πρόσβαση και την κάθοδο στην κοίτη του ποταμού, μέχρι την πλήρη υποχώρηση των υδάτων και την επανεκτίμηση της κατάστασης από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Ευχαριστούμε για την κατανόηση και τη συνεργασία σας.

07-12-2025
Ανακοίνωση του Δήμου Λαρισαίων για την επιχείρηση στη γέφυρα Πηνειού

Ο Δήμος Λαρισαίων βρίσκεται σε κατάσταση πλήρους επιφυλακής λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που έπληξαν την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας. Όλες οι υπηρεσίες του Δήμου όπως και η ΔΕΥΑΛ, βρίσκονται επί ποδός, προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσα τυχόν προβλήματα, λόγω της στάθμης των υδάτων και να διασφαλιστεί η προστασία των πολιτών και των υποδομών.

Από τη ΔΕΥΑΛ έγιναν οι απαιτούμενες ενέργειες χειρισμού των θυροφραγμάτων που βρίσκονται στις εκβολές των δικτύων ομβρίων. Επιπλέον έκλεισε και το νέο θυρόφραγμα που τοποθετήθηκε στην εκβολή του αγωγού Χατζηχαλάρ, ενώ παρακολουθείται διαρκώς τηλεμετρικά η άνοδος της στάθμης, μέσω των σταθμημέτρων που εγκαταστάθηκαν πρόσφατα.

Με αφορμή ότι η άνοδος της στάθμης του Πηνειού συνεχίστηκε και σήμερα ξεπερνώντας το μεσημέρι τα 5,5 μέτρα στο σταθμήμετρο της ΔΕΥΑΛ, ο Δήμαρχος Λαρισαίων Θανάσης Μαμάκος συγκάλεσε σύσκεψη στις 16.00 στα γραφεία της ΔΕΥΑΛ, προκειμένου να εξεταστεί η εξέλιξη της κατάστασης των δικτύων και του ποταμού.

Ταυτόχρονα με τη συμβολή της Περιφέρειας Θεσσαλίας πραγματοποιείται παρέμβαση στη γέφυρα του Αλκαζάρ (στο δρόμο προς τη Γιάννουλη), στην οποία συγκεντρώθηκε μεγάλος όγκος φερτών υλικών, ώστε να αποφευχθούν φραξίματα και πιθανοί κίνδυνοι υπερχείλισης.

Στις περιοχές που είχαν πληγεί το 2023 (Άγιος Θωμάς, Νέα Σμύρνη, ΑΤΑ, Γιάννουλη, Φαλάνη) δεν έχουν αναφερθεί προβλήματα, ενώ σε πλήρη λειτουργία βρίσκονται τα νέα θυροφράγματα και αντλιοστάσια που έχουν εγκατασταθεί σε αυτά τα σημεία.

Επειδή, όμως, η στάθμη του Πηνειού ξεπέρασε το όριο επιφυλακής των 6,00 μ. στις 19:30 σήμερα το απόγευμα, τέθηκαν σε αυξημένη επιφυλακή τα συνεργεία της ΔΕΥΑΛ για ενδεχόμενη άντληση σε δίκτυα χαμηλών περιοχών της Ν. Σμύρνης που βρίσκονται πλησίον της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Λάρισας.

Η υπερχείλιση στις όχθες του Πηνειού κατά μήκος του περιπατητικού διαδρόμου οδήγησε σε προληπτικό κλείσιμο των εισόδων που οδηγούν στην εσωτερική κοίτη.

Προληπτικά μέτρα ελήφθησαν στις περιοχές του Κουτσοχέρου και του χώρου όπισθεν της Αγίας Μαρίνας.

Ο Δήμος Λαρισαίων καλεί τους πολίτες:

  • Να αποφεύγουν άσκοπες μετακινήσεις σε σημεία όπου έχουν ληφθεί προληπτικά μέτρα.
  • Να ενημερώνουν άμεσα τον Δήμο ή τη ΔΕΥΑΛ για οποιοδήποτε περιστατικό (τηλ. 24ωρης λειτουργίας 2410 687 220).
  • Να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών και των αρμόδιων υπηρεσιών.

Η ενημέρωση θα συνεχιστεί, ανάλογα με τις εξελίξεις.

07-12-2025
Παραμένει σε αυξημένη επιφυλακή o Δήμος Λαρισαίων – Σύσκεψη στη ΔΕΥΑΛ

Σε αυξημένη επιφυλακή παραμένει ο Δήμος Λαρισαίων, με την Πολιτική Προστασία και τη ΔΕΥΑΛ να βρίσκονται επί ποδός ήδη για δεύτερο 24ωρο.

Τα μέτρα επιφυλακής και επιτήρησης αφορούν τη συστηματική παρακολούθηση της στάθμης των νερών στον Πηνειό, καθώς και των αντλιοστασίων και της λειτουργίας των θυροφραγμάτων, τα οποία έχουν κλείσει στο σύνολό τους.

Το φαινόμενο, που είναι σε εξέλιξη, βρίσκεται υπό στενή παρακολούθηση, με την έμφαση να δίνεται σε περιοχές όπως το Κουτσόχερο, ο Άγιος Θωμάς και η Νέα Σμύρνη.

Με τη συνδρομή συνεργείων της Περιφέρειας Θεσσαλίας οργανώνονται επιχειρήσεις απομάκρυνσης κλαδιών και φερτών υλικών στα σημεία του ποταμού όπου η συσσώρευσή τους είναι μεγάλη -χαρακτηριστική περίπτωση είναι η Γέφυρα Αλκαζάρ (στον δρόμο προς Γιάννουλη).

Νέα σύσκεψη, υπό τον Δήμαρχο Λαρισαίων και Πρόεδρο της ΔΕΥΑΛ, κ.Θανάση Μαμάκο θα πραγματοποιηθεί σε λίγη ώρα στις εγκαταστάσεις της Δημοτικής Επιχείρησης.

06-12-2025
Με την εμβληματική συναυλία της Φιλαρμονικής συνεχίζονται οι εκδηλώσεις για Χριστούγεννα 2025 - Πρωτοχρονιά 2026

- Το Στέκι του Άη Βασίλη χαρίζει χαμόγελα στα παιδιά Σάββατο-Κυριακή

- Την Κυριακή ανοίγουν οι χριστουγεννιάτικες αγορές σε Κεντρική και πλατεία Ταχυδρομείου

05-12-2025
Πρόσκληση Συνεδρίασης Δημοτικής Επιτροπής - Τρίτη 09/12/2025, ώρα 13:00

Για το κείμενο της πρόσκλησης, πατήστε ΕΔΩ

05-12-2025
Χριστουγεννιάτικο Παζάρι Συλλόγου Αυτισμού Λάρισας - Από τις 8 ως τις 14 Δεκεμβρίου

Σε μια εποχή που όλοι έχουμε ανάγκη από περισσότερη ζεστασιά και ανθρωπιά, το χριστουγεννιάτικο παζάρι του Συλλόγου Αυτισμού Λάρισας μας υπενθυμίζει την ουσία των γιορτών: τη χαρά του να προσφέρουμε.

Από τις 8 έως τις 14 Δεκεμβρίου, στον φιλόξενο χώρο του Συλλόγου, στην Πατρόκλου 8, θα σας περιμένουν μοναδικές χειροποίητες δημιουργίες, φτιαγμένες με αγάπη και μεράκι.

Από τις 09:00 έως τις 21:00, μπορείτε να ανακαλύψετε γούρια, κεριά, στεφάνια, ευχετήριες κάρτες και πολλά ακόμη είδη, όλα αποτέλεσμα δημιουργικότητας φίλων, εθελοντών, εκπαιδευτών και των ωφελούμενων του Κέντρου Ημέρας ΧΑΡΑ Ι.

Το παζάρι δεν είναι μόνο μια ευκαιρία για όμορφα δώρα είναι ένας ζεστός χώρος συνάντησης, ανταλλαγής ευχών και στήριξης του έργου του Συλλόγου, που βρίσκεται καθημερινά δίπλα στα άτομα με αυτισμό και τις οικογένειές τους.

Σας περιμένουμε να μοιραστούμε τη μαγεία των Χριστουγέννων και να κάνουμε μαζί τις γιορτές πιο φωτεινές για όλους.

Διεύθυνση: Πατρόκλου 8, Λάρισα

Ημερομηνίες: 8 – 14 Δεκεμβρίου

Ώρες λειτουργίας: 09:00 – 21:00 καθημερινά

05-12-2025
Με την ταινία "Σε Μια Άγνωστη Χώρα" συνεχίζονται οι προβολές στον χειμερινό κινηματογράφο του Δήμου Λαρισαίων στις 8 και 9 Δεκεμβρίου στο Χατζηγιάννειο

"Σε Μια Άγνωστη Χώρα" είναι ο τίτλος της ταινίας που θα προβληθεί τη Δευτέρα 8 και την Τρίτη 9 Δεκεμβρίου και ώρες 19:00 & 21:30, στον χειμερινό κινηματογράφο του Δήμου Λαρισαίων, στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Kέντρο Λάρισας. Οι προβολές πραγματοποιούνται από την Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Λαρισαίων και την Κινηματογραφική Λέσχη Λάρισας.

Λίγα λόγια για την ταινία:

Τα ξαδέλφια Τσατίλα και Ρέντα είναι δυο νεαροί Παλαιστίνιοι που με μικροκλοπές και κομπίνες μαζεύουν χρήματα για να αγοράσουν πλαστά διαβατήρια και να φύγουν από την Αθήνα για τη Γερμανία. Όταν όμως ο Ρέντα χάνει τις οικονομίες τους λόγω του εθισμού του στα ναρκωτικά, ο Τσατίλα πρέπει να καταστρώσει ένα επείγον και ριψοκίνδυνο σχέδιο.

Σκηνοθεσία: Μαχντί Φλεϊφέλ

με τους: Μαχμούντ Μπακρί, Αράμ Σαμπάχ, Μουατάζ Αλσαλτούχ, Μανάλ Αγουάντ, Αγγελική Παπούλια, Μοχάμαντ Γκασάν

Τιμή εισιτηρίου: 4 ευρώ

Η ταινία είναι κατάλληλη για άνω των 15ετών

 

05-12-2025
Διακήρυξη Ανοικτού Ηλεκτρονικού Διαγωνισμού - ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΥΔΡΑΥΛΙΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΚΑΙ ΥΛΙΚΩΝ ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ ΚΤΙΡΙΩΝ ΚΑΙ ΥΠΑΙΘΡΙΩΝ ΧΩΡΩΝ
04-12-2025
Σε πλήρη ετοιμότητα Πολιτική Προστασία και ΔΕΥΑΛ - Προσοχή στις μετακινήσεις των πολιτών

Θέματα συντονισμού και συνεργειών, μεταξύ Υπηρεσιών και Σωμάτων Ασφαλείας, βρέθηκαν μεταξύ άλλων στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Τοπικού Επιχειρησιακού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Λαρισαίων, που πραγματοποιήθηκε νωρίς το μεσημέρι της Πέμπτης, στο Δημαρχείο της Λάρισας.

«Όλες οι υπηρεσίες μας είναι σε κατάσταση ετοιμότητας. Ήδη τις προηγούμενες ημέρες έχουν γίνει παρεμβάσεις με συνεργεία στις συνοικίες και το κέντρο, για τον καθαρισμό και έλεγχο των φρεατίων, ας έχουμε και ως πολίτες τη σύνεση να φροντίσουμε και τον χώρο έξω από το σπίτι μας. Ευελπιστώ ότι τα φαινόμενα δεν θα είναι ιδιαίτερα έντονα στις περιοχές του Δήμου μας, ωστόσο οι πολίτες θα πρέπει να είναι προσεκτικοί και να ακολουθούν τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας», σημειώνει ο Δήμαρχος Λαρισαίων, κ.Θανάσης Μαμάκος, που έδωσε το «παρών» στη συνεδρίαση.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη από χθες, οι υπηρεσίες της Πολιτικής Προστασίας βρίσκονται σε καθεστώς αυξημένης ετοιμότητας, εξαιτίας της “κόκκινης προειδοποίησης” για έντονα -και δυνητικά επικίνδυνα- καιρικά φαινόμενα που αναμένεται να εκδηλωθούν και στην περιοχή της Θεσσαλίας, μέσα στις επόμενες ώρες και μέρες.

Σε ετοιμότητα είναι ΔΕΥΑΛ και το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας, με συνδρομή και των Διευθύνσεων Καθαριότητας και Τεχνικών Υπηρεσιών, εφόσον παραστεί ανάγκη. Να σημειωθεί ότι η ΔΕΥΑΛ διαθέτει τηλεφωνική γραμμή 24ωρης εξυπηρέτησης (2410 687 220), όπου οι πολίτες μπορούν να απευθυνθούν για σοβαρά περιστατικά.

Στη συνεδρίαση του ΤΕΣΟΠΠ Δήμου Λαρισαίων προήδρευσε ο Αντιδήμαρχος Αστικής Ανθεκτικότητας και Κλιματικής Αλλαγής, κ.Κωνσταντίνος Καλαμπαλίκης, ο Διοικητής του 1ου Πυροσβεστικού Σταθμού Λάρισας, Νικόλαος Γκουτζέλας, ο Υπαστυνόμος Α’ του Αστυνομικού Τμήματος Λάρισας, κ.Αντώνιος Λαναράς, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Φαλάνης, κ.Κωνσταντίνος Λυγούρας, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Γιάννουλης, κ.Κωνσταντίνος Μπαράκος, η Πρόεδρος της 2ης Κοινότητας Λάρισας, κ.Ναταλία Ζαβράκα, η αν.Προϊσταμένη της Δημοτικής Αστυνομίας, κ.Καλλιόπη Κακαρδάκη, ο Γενικός Διευθυντής, κ.Δημήτρης Σαββοργινάκης και ο υπεύθυνος Δικτύων της ΔΕΥΑΛ, κ.Τάσος Αφέντης, ο αν.Προϊστάμενος, κ.Μιχάλης Τσιάρας και τα στελέχη του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας Δ.Λαρισαίων, κ.κ. Μαρία Κουτή και Γιώργος Βάσσος.

04-12-2025
Στο Βουκουρέστι ο Αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας & Κυκλοφοριακών Παρεμβάσεων για τη διακρατική συνάντηση του προγράμματος «SMALL - Sharing urban solutions towards Sustainable Mobility for ALL» (URBACT IV)

Στην πόλη του Βουκουρεστίου της Ρουμανίας πραγματοποιήθηκε στις 25 και 26 Νοεμβρίου 2025, η 9η και τελευταία Διακρατική Συνάντηση του έργου «SMALL - Sharing urban solutions towards Sustainable Mobility for ALL», που υλοποιείται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος εδαφικής συνεργασίας URBACT IV με τον Δήμο Λαρισαίων να αποτελεί έναν από τους εταίρους του δικτύου.

Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι όλων των εταίρων του δικτύου, και συγκεκριμένα από τις πόλεις Ferrara (Ιταλία – Επικεφαλής Εταίρος), του Quadrilatero (Πορτογαλία), της Κομοτηνής (Ελλάδα), της Σόφιας (Βουλγαρία), του Druskininkai (Λιθουανία), του Στρασβούργου (Γαλλία), του Βουκουρεστίου (Ρουμανία) και της Λάρισας (Ελλάδα).

Στη διήμερη διακρατική συνάντηση του δικτύου, ο Δήμος Λαρισαίων εκπροσωπήθηκε από τον Αντιδήμαρχο Δημοτικής Αστυνομίας & Κυκλοφοριακών Παρεμβάσεων, κ. Ευάγγελο Παπαλέξη, ο οποίος συμμετείχε ενεργά στις εργασίες του διήμερου προγράμματος και υπέγραψε εκ μέρους του Δήμου, Μνημόνιο Συνεργασίας, επισημοποιώντας τη δέσμευση της πόλης της Λάρισας να συνεχίσει την προσπάθεια για τη βιώσιμη κινητικότητα και την προσβασιμότητα για όλους και μετά την ολοκλήρωση του έργου.

Η πρώτη ημέρα ξεκίνησε με επίσημους χαιρετισμούς από τους τοπικούς διοργανωτές και συνεχίστηκε με παρουσιάσεις από τον Επικεφαλής Εμπειρογνώμονα και τον Εκπρόσωπο του Επικεφαλής Εταίρου, αναδεικνύοντας τη συνολική πρόοδο του έργου και την προστιθέμενη αξία του για τις πόλεις-εταίρους. Ακολούθησε παρουσίαση από το εκπρόσωπο της Γενικής Γραμματείας του URBACT σχετικά με τα επόμενα βήματα του προγράμματος και τη στρατηγική κεφαλαιοποίησης των αποτελεσμάτων του.

Οι εταίροι παρουσίασαν τα Ολοκληρωμένα Σχέδια Δράσης και τις πιλοτικές τους δράσεις, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη συμμετοχικότητα, τη διατομεακή συνεργασία και την ενίσχυση της προσβασιμότητας στο δημόσιο χώρο.

Κατά τη δεύτερη ημέρα της συνάντησης, οι συμμετέχοντες επισκέφθηκαν περιοχές του Βουκουρεστίου στις οποίες υλοποιήθηκαν παρεμβάσεις που προωθούν τη βιώσιμη κινητικότητα και προσβασιμότητα, ενώ ακολούθησαν εργαστήρια και θεματικές συνεδρίες με αντικείμενο την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων του έργου, τη βιωσιμότητα των Τοπικών Ομάδων Δράσης και τη διατήρηση του θετικού κοινωνικού και θεσμικού αντίκτυπου που δημιουργήθηκε.

Η συνάντηση στο Βουκουρέστι, αποτέλεσε τον επίσημο επίλογο του δικτύου S.M.ALL, το οποίο ολοκληρώνεται στις 31 Δεκεμβρίου 2025 και επιβεβαίωσε τη δέσμευση των εταίρων για συνέχιση της κοινής πορείας τους σε μελλοντικές συνέργειες. Τέλος, σημειώθηκε ότι η επόμενη διακρατική συνάντηση του URBACT θα πραγματοποιηθεί στην Λευκωσία, στις 31 Μαρτίου 2026, με τη συμμετοχή όλων των ενεργών δικτύων του Προγράμματος.

Περισσότερες πληροφορίες για τα ευρωπαϊκά προγράμματα που υλοποιεί ο Δήμος Λαρισαίων, βρίσκονται στον ιστότοπο του Δήμου Λαρισαίων και συγκεκριμένα στον σύνδεσμο: https://www.larissa.gov.gr/el/enimerosi/europaika-programmata.

Επίσης, μπορείτε να επικοινωνείτε και με το Τμήμα Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων & Προώθησης Νέας Επιχειρηματικότητας του Δήμου Λαρισαίων στο τηλέφωνό: 2413-500237 και στο email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. (κ.Ευαγγελία Γκουντρουμπή).

04-12-2025
Εργασίες σε νέο τμήμα της Ταγμ.Βελισσαρίου από αύριο - Σε ισχύ ρυθμίσεις με απαγόρευση κυκλοφορίας και στάθμευσης

Ξεκινούν εργασίες ανακατασκευής σε τμήμα της οδού Ταγματάρχου Βελισσαρίου, από αύριο, Παρασκευή, 5 Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο του έργου της «Διασύνδεσης αρχαιολογικών - πολιτιστικών σημείων στην πόλη της Λάρισας», που βρίσκεται σε εξέλιξη. Οι εργασίες αφορούν στο τμήμα από την οδό Κύπρου ως την οδό Ηφαίστου, ενώ θα εφαρμοστούν προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, με ολική απαγόρευση κυκλοφορίας και στάθμευσης των οχημάτων.

Τις επόμενες ημέρες, πριν τις γιορτές, θα γίνουν και εργασίες ασφαλτόστρωσης στην οδό Παλαιστίνης (από την οδό Ανθ. Γαζή έως την οδό Ταγματάρχου Βελισσαρίου), αλλά και ασφαλτόστρωσης στην οδό Ταγματάρχου Βελισσαρίου (από την οδό Ηφαίστου έως την οδό Εργατικής Πρωτομαγιάς) και οι οδοί θα παραδοθούν στην κυκλοφορία για τις εορταστικές ημέρες.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με ανακοίνωση του Τμήματος Οδοποιίας της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Λαρισαίων, οι εργασίες του παραπάνω έργου θα συνεχιστούν με τα στάδια Α13 (42 ημέρες) και Α15 (8 ημέρες), που αφορούν στην πλήρη ανακατασκευή της οδού Ταγματάρχου Βελισσαρίου (από την οδό Κύπρου έως την οδό Ηφαίστου).

Για τους λόγους αυτούς θα εφαρμοστούν προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις με ολικό αποκλεισμό της κυκλοφορίας και της στάθμευσης των οχημάτων στην οδό Ταγμ.Βελισσαρίου (από την οδό Κύπρου έως την οδό Ηφαίστου) από αύριο, Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου έως και την Παρασκευή, 23 Ιανουαρίου 2026, καθ’ όλο το 24ωρο.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών στην οδό Ταγμ.Βελισσαρίου, η κυκλοφορία των οχημάτων θα διεξάγεται σύμφωνα με τις προβλεπόμενες πληροφοριακές και ρυθμιστικές πινακίδες που θα τοποθετηθούν από τον ανάδοχο του έργου.

Οι ρυθμίσεις που θα ισχύσουν στην ευρύτερη περιοχή εμφανίζονται στα παρακάτω αποσπάσματα:

Υπενθυμίζεται ότι το έργο είναι προϋπολογισμού 3.750.765,21 ευρώ, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, μέσω του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και έχει ενταχθεί στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα “Ελλάδα 2.0” και στο έργο “Παρεμβάσεις με στόχο τη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος και του δημόσιου χώρου”.

04-12-2025
Ανακοίνωση Αυτοτελούς Τμήματος Πολιτικής Προστασίας Δήμου Λαρισαίων για το τριήμερο 4-6 Δεκεμβρίου 2025

Σύμφωνα με το υπ’ αριθμ. 07/03-12-2025 Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας ΕΜΥ/ΑΜΚ που ισχύει από την Πέμπτη 04-12-2025, ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται από την Πέμπτη (04-12-2025) και μέχρι τις πρωινές ώρες του Σαββάτου (06-12-2025) στις περισσότερες περιοχές της ανατολικής και νότιας κυρίως χώρας. Κόκκινη προειδοποίηση.

Επίσης σύμφωνα με το Ιδιαίτερο προειδοποιητικό σήμα με αρ. πρωτ. 6047/03-12-2025 της Μονάδας Εμπλεκομένων Φορέων του Ε.Σ.Κ.Ε.ΔΙ.Κ./ΜΕΦ (Unit 3), τα φαινόμενα θα είναι κατά διαστήματα ιδιαιτέρως ισχυρά και δυνητικά επικίνδυνα (κόκκινη προειδοποίηση) στη Θεσσαλία και τις Σποράδες την Πέμπτη (04-12-2025) και την Παρασκευή (05-12-2025).

Για το λόγο αυτό ο Δήμος Λαρισαίων, σε εφαρμογή του άρθρου 2 παρ. 4α του Ν. 3013/2002 και σύμφωνα με το Γενικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και Άμεσης/Βραχείας Διαχείρισης των Συνεπειών από την εκδήλωση Πλημμυρικών φαινομένων του Δήμου Λαρισαίων «ΔΑΡΔΑΝΟΣ 2», θα βρίσκεται σε αυξημένη ετοιμότητα με τα μηχανήματα και το προσωπικό που διαθέτει, για την άμεση αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και την άμεση διαχείριση των συνεπειών από την εκδήλωση των φαινομένων.

Ακολουθούν οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας των πολιτών από καταιγίδες και πλημμυρικά φαινόμενα.

ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ

Πώς να εκτιμήσετε την απόσταση από μια καταιγίδα

  • Μετρήστε το χρόνο που μεσολαβεί μεταξύ της αστραπής και της βροντής σε δευτερόλεπτα. Διαιρέστε το χρόνο που μετρήσατε με το 3 ώστε να υπολογίσετε την απόσταση της καταιγίδας σε χιλιόμετρα.
  • Λάβετε γρήγορα τα απαραίτητα μέτρα, πριν η καταιγίδα σας πλησιάσει. Η απόσταση είναι ενδεικτική καθώς η καταιγίδα μπορεί να εμφανιστεί πολύ γρήγορα πάνω από την περιοχή στην οποία βρίσκεστε.

ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΜΙΑΣ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑΣ

Αν βρίσκεστε στο σπίτι

  • Ασφαλίστε αντικείμενα, που μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο ή τη ραγδαία βροχόπτωση και ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Ελέγξτε τον τρόπο στερέωσης διαφημιστικών πινακίδων που τυχόν έχετε αναρτήσει.
  • Ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρα.
  • Αποφύγετε να αγγίξετε τις σωληνώσεις των υδραυλικών (κουζίνα, μπάνιο) καθώς συνιστούν καλούς αγωγούς του ηλεκτρισμού.

Αν βρίσκεστε στο αυτοκίνητο

  • Ακινητοποιείστε το στην άκρη του δρόμου και μακριά από δέντρα και καλώδια ρεύματος που ενδέχεται να πέσουν πάνω του.
  • Μείνετε μέσα και ανάψτε τα προειδοποιητικά φώτα στάσης (φώτα έκτακτης ανάγκης) μέχρι να κοπάσει η καταιγίδα.
  • Κλείστε τα τζάμια και μην ακουμπάτε σε μεταλλικά αντικείμενα.
  • Αποφύγετε τους πλημμυρισμένους δρόμους.

Αν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο

  • Καταφύγετε σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο διαφορετικά καθίστε αμέσως στο έδαφος χωρίς να ξαπλώσετε.
  • Προστατευτείτε κάτω από συμπαγή κλαδιά χαμηλών δέντρων στην περίπτωση που είστε μέσα σε δάσος.
  • Μην καταφύγετε ποτέ κάτω από ένα ψηλό δέντρο σε ανοιχτό χώρο.
  • Αποφύγετε τα χαμηλά εδάφη για τον κίνδυνο πλημμύρας.
  • Μην στέκεστε πλάι σε πυλώνες, γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεφωνικές γραμμές και φράκτες.
  • Μην πλησιάζετε μεταλλικά αντικείμενα (π.χ. αυτοκίνητα, ποδήλατα, σύνεργα κατασκήνωσης κλπ.).
  • Απομακρυνθείτε από ποτάμια, λίμνες ή άλλες μάζες νερού.
  • Αν είστε μέσα στη θάλασσα βγείτε αμέσως έξω.
  • Αν βρίσκεστε απομονωμένοι σε μια επίπεδη έκταση και νιώσετε να σηκώνονται τα μαλλιά σας (γεγονός που δηλώνει ότι σύντομα θα εκδηλωθεί κεραυνός), κάντε βαθύ κάθισμα με το κεφάλι ανάμεσα στα πόδια (ώστε να ελαχιστοποιήσετε την επιφάνεια του σώματός σας και την επαφή σας με το έδαφος) πετώντας τα μεταλλικά αντικείμενα που έχετε επάνω σας.

Κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης

  • Προφυλαχθείτε αμέσως. Μην εγκαταλείψετε τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθείτε ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ

Προετοιμαστείτε

Αν κατοικείτε σε περιοχή που κατά το παρελθόν είχε προβλήματα με πλημμύρες

Σε περίπτωση που ενημερωθείτε για την εκδήλωση έντονης βροχόπτωσης στην περιοχή σας:

  • Βεβαιωθείτε ότι τα φρεάτια έξω από το σπίτι σας δεν είναι φραγμένα και οι υδρορροές λειτουργούν κανονικά.
  • Περιορίστε τις μετακινήσεις σας και αποφύγετε την εργασία και την παραμονή σε υπόγειους χώρους.

Προετοιμαστείτε

Αν είστε μέσα σε κτίριο

  • Εγκαταλείψτε υπόγειους χώρους και μετακινηθείτε σε ασφαλές υψηλό σημείο.
  • Αν βρίσκεστε σε ανοικτό χώρο
  • Μην διασχίσετε χείμαρρο πεζή ή με αυτοκίνητο.
  • Μείνετε μακριά από ηλεκτροφόρα καλώδια.
  • Εγκαταλείψτε το αυτοκίνητό σας αν έχει ακινητοποιηθεί καθώς ενδέχεται να παρασυρθεί ή να πλημμυρίσει.
  • Μην πλησιάζετε σε περιοχές όπου έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις.

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΛΗΜΜΥΡΑ

Αν βρίσκεστε σε ανοικτό χώρο

  • Μείνετε μακριά από περιοχές που έχουν πλημμυρίσει ή είναι επικίνδυνες να ξαναπλημμυρίσουν τις επόμενες ώρες.
  • η πλημμύρα ενδέχεται να έχει μεταβάλει τα χαρακτηριστικά γνώριμων περιοχών και τα νερά να έχουν παρασύρει μέρη του δρόμου, των πεζοδρομίων κλπ.
  • εγκυμονούν κίνδυνοι από σπασμένα οδοστρώματα, περιοχές με επικίνδυνη κλίση, λασποροές κλπ.
  • τα νερά ενδέχεται να είναι μολυσμένα αν έχουν παρασύρει μαζί τους απορρίμματα, αντικείμενα και νεκρά ζώα.
  • Προσέξτε να μην εμποδίζετε τα συνεργεία διάσωσης.
  • Μην πλησιάζετε σε περιοχές που έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις και πτώσεις βράχων.
  • Ελέγξτε αν το σπίτι ή ο χώρος εργασίας σας κινδυνεύει από πτώση βράχων.
  • Αν πρέπει οπωσδήποτε να βαδίσετε ή να οδηγήσετε σε περιοχές που έχουν πλημμυρίσει
  • Προσπαθήστε να βρείτε σταθερό έδαφος.
  • Αποφύγετε νερά που ρέουν.
  • Αν βρεθείτε μπροστά σε δρόμο που έχει πλημμυρίσει σταματήστε και αλλάξτε κατεύθυνση.
  • Αποφύγετε τα λιμνάζοντα νερά. Ενδέχεται να αποτελέσουν καλούς αγωγούς ηλεκτρικού ρεύματος καθώς κρύβουν υπόγεια καλώδια ή διαρροές από εγκαταστάσεις.
  • Ακολουθείστε πιστά τις οδηγίες των αρμόδιων Αρχών.

Τί να κάνετε κατά την αποκατάσταση των ζημιών

  • Πριν αρχίσετε τις διαδικασίες αποκατάστασης
  • Θυμηθείτε ότι οι κίνδυνοι από την πλημμύρα δεν υποχωρούν αμέσως μετά την απόσυρση των υδάτων.
  • Βεβαιωθείτε από τις Αρχές ότι η περιοχή που βρίσκεται το σπίτι ή ο χώρος εργασίας σας είναι πλέον ασφαλής και κατόπιν επιστρέψτε σε αυτήν ειδικά αν έχει προηγηθεί εκκένωση.
  • Κλείστε την τροφοδοσία του ηλεκτρικού ρεύματος, ακόμα και αν στην περιοχή σας έχει διακοπεί το ηλεκτρικό ρεύμα.
  • Κλείστε την παροχή νερού, για το ενδεχόμενο βλάβης στο δίκτυο ύδρευσης.

Για να εξετάσετε ένα κτίριο που έχει πλημμυρίσει

  • Φορέστε κλειστά παπούτσια ώστε να αποφύγετε τραυματισμούς από αντικείμενα ή ανωμαλίες στο έδαφος που κρύβουν τα νερά.
  • Εξετάστε τους τοίχους, τις πόρτες, τις σκάλες και τα παράθυρα.
  • Εξετάστε τα δίκτυα του ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης και αποχέτευσης.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΙΣ ΙΡΛΑΝΔΙΚΕΣ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ!

Υπάρχουν σημεία στο οδικό δίκτυο, όπου ο δρόμος διασταυρώνεται με χειμάρρους και δεν υπάρχει γέφυρα. Για τη διευκόλυνση της τοπικής κυκλοφορίας των οχημάτων εφαρμόζεται πρόχειρη κατασκευαστική λύση με τσιμεντόστρωση. Η κατασκευή αυτή ονομάζεται ιρλανδική διάβαση. Τα ατυχήματα και η απώλεια ζωής κατά τη διέλευση ιρλανδικών διαβάσεων είναι συχνό φαινόμενο.

Όταν συναντάτε μια ιρλανδική διάβαση

  • Δίνετε την απαιτούμενη προσοχή.
  • Μην διασχίζετε μια ιρλανδική διάβαση πεζή ή με όχημα, όταν κατακλύζεται από νερά. Υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή σας!
  • Μην υπερεκτιμάτε τις δυνατότητες του οχήματός σας.
  • Είναι προτιμότερο να κάνετε λίγα χιλιόμετρα παραπάνω επιλέγοντας μια άλλη διαδρομή, ώστε να φτάσετε με ασφάλεια στον προορισμό σας.
03-12-2025
Δήμος Λαρισαίων: Σε αυξημένη ετοιμότητα η Πολιτική Προστασία - Οδηγίες προς τους πολίτες

Σε αυξημένη ετοιμότητα βρίσκονται οι υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Λαρισαίων, για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και την άμεση διαχείριση τυχόν συνεπειών από την εκδήλωση έντονων ή επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, τις επόμενες ημέρες. Παράλληλα, καλούνται οι πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν τις σχετικές οδηγίες αυτοπροστασίας.

Αναλυτικά, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Λαρισαίων, σύμφωνα με το υπ’ αριθμ. 07/03-12-2025 Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας ΕΜΥ/ΑΜΚ που ισχύει από αύριο, Πέμπτη 04-12-2025, ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται από την Πέμπτη (04-12-2025) και μέχρι τις πρωινές ώρες του Σαββάτου (06-12-2025) στις περισσότερες περιοχές της ανατολικής και νότιας κυρίως χώρας. Κόκκινη προειδοποίηση.

Επίσης σύμφωνα με το Ιδιαίτερο προειδοποιητικό σήμα με αρ. πρωτ. 6047/03-12-2025 της Μονάδας Εμπλεκομένων Φορέων του Ε.Σ.Κ.Ε.ΔΙ.Κ./ΜΕΦ (Unit 3), τα φαινόμενα θα είναι κατά διαστήματα ιδιαιτέρως ισχυρά και δυνητικά επικίνδυνα (κόκκινη προειδοποίηση) στη Θεσσαλία και τις Σποράδες την Πέμπτη (04-12-2025) και την Παρασκευή (05-12-2025).

Για το λόγο αυτό ο Δήμος Λαρισαίων, σε εφαρμογή του άρθρου 2 παρ. 4α του Ν. 3013/2002 και σύμφωνα με το Γενικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και Άμεσης/Βραχείας Διαχείρισης των Συνεπειών από την εκδήλωση Πλημμυρικών φαινομένων του Δήμου Λαρισαίων «ΔΑΡΔΑΝΟΣ 2», θα βρίσκεται σε αυξημένη ετοιμότητα με τα μηχανήματα και το προσωπικό που διαθέτει, για την άμεση αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και την άμεση διαχείριση των συνεπειών από την εκδήλωση των φαινομένων.

Ακολουθούν οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας των πολιτών από καταιγίδες και πλημμυρικά φαινόμενα.

ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ

Πώς να εκτιμήσετε την απόσταση από μια καταιγίδα

  • Μετρήστε το χρόνο που μεσολαβεί μεταξύ της αστραπής και της βροντής σε δευτερόλεπτα. Διαιρέστε το χρόνο που μετρήσατε με το 3 ώστε να υπολογίσετε την απόσταση της καταιγίδας σε χιλιόμετρα.
  • Λάβετε γρήγορα τα απαραίτητα μέτρα, πριν η καταιγίδα σας πλησιάσει. Η απόσταση είναι ενδεικτική καθώς η καταιγίδα μπορεί να εμφανιστεί πολύ γρήγορα πάνω από την περιοχή στην οποία βρίσκεστε.

ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΜΙΑΣ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑΣ

Αν βρίσκεστε στο σπίτι

  • Ασφαλίστε αντικείμενα, που μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο ή τη ραγδαία βροχόπτωση και ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Ελέγξτε τον τρόπο στερέωσης διαφημιστικών πινακίδων που τυχόν έχετε αναρτήσει.
  • Ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρα.
  • Αποφύγετε να αγγίξετε τις σωληνώσεις των υδραυλικών (κουζίνα, μπάνιο) καθώς συνιστούν καλούς αγωγούς του ηλεκτρισμού.

Αν βρίσκεστε στο αυτοκίνητο

  • Ακινητοποιείστε το στην άκρη του δρόμου και μακριά από δέντρα και καλώδια ρεύματος που ενδέχεται να πέσουν πάνω του.
  • Μείνετε μέσα και ανάψτε τα προειδοποιητικά φώτα στάσης (φώτα έκτακτης ανάγκης) μέχρι να κοπάσει η καταιγίδα.
  • Κλείστε τα τζάμια και μην ακουμπάτε σε μεταλλικά αντικείμενα.
  • Αποφύγετε τους πλημμυρισμένους δρόμους.

Αν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο

  • Καταφύγετε σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο διαφορετικά καθίστε αμέσως στο έδαφος χωρίς να ξαπλώσετε.
  • Προστατευτείτε κάτω από συμπαγή κλαδιά χαμηλών δέντρων στην περίπτωση που είστε μέσα σε δάσος.
  • Μην καταφύγετε ποτέ κάτω από ένα ψηλό δέντρο σε ανοιχτό χώρο.
  • Αποφύγετε τα χαμηλά εδάφη για τον κίνδυνο πλημμύρας.
  • Μην στέκεστε πλάι σε πυλώνες, γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεφωνικές γραμμές και φράκτες.
  • Μην πλησιάζετε μεταλλικά αντικείμενα (π.χ. αυτοκίνητα, ποδήλατα, σύνεργα κατασκήνωσης κλπ.).
  • Απομακρυνθείτε από ποτάμια, λίμνες ή άλλες μάζες νερού.
  • Αν είστε μέσα στη θάλασσα βγείτε αμέσως έξω.
  • Αν βρίσκεστε απομονωμένοι σε μια επίπεδη έκταση και νιώσετε να σηκώνονται τα μαλλιά σας (γεγονός που δηλώνει ότι σύντομα θα εκδηλωθεί κεραυνός), κάντε βαθύ κάθισμα με το κεφάλι ανάμεσα στα πόδια (ώστε να ελαχιστοποιήσετε την επιφάνεια του σώματός σας και την επαφή σας με το έδαφος) πετώντας τα μεταλλικά αντικείμενα που έχετε επάνω σας.

Κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης

  • Προφυλαχθείτε αμέσως. Μην εγκαταλείψετε τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθείτε ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ

 

Προετοιμαστείτε

Αν κατοικείτε σε περιοχή που κατά το παρελθόν είχε προβλήματα με πλημμύρες

Σε περίπτωση που ενημερωθείτε για την εκδήλωση έντονης βροχόπτωσης στην περιοχή σας:

  • Βεβαιωθείτε ότι τα φρεάτια έξω από το σπίτι σας δεν είναι φραγμένα και οι υδρορροές λειτουργούν κανονικά.
  • Περιορίστε τις μετακινήσεις σας και αποφύγετε την εργασία και την παραμονή σε υπόγειους χώρους.

Προετοιμαστείτε

Αν είστε μέσα σε κτίριο

  • Εγκαταλείψτε υπόγειους χώρους και μετακινηθείτε σε ασφαλές υψηλό σημείο.
  • Αν βρίσκεστε σε ανοικτό χώρο
  • Μην διασχίσετε χείμαρρο πεζή ή με αυτοκίνητο.
  • Μείνετε μακριά από ηλεκτροφόρα καλώδια.
  • Εγκαταλείψτε το αυτοκίνητό σας αν έχει ακινητοποιηθεί καθώς ενδέχεται να παρασυρθεί ή να πλημμυρίσει.
  • Μην πλησιάζετε σε περιοχές όπου έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις.

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΛΗΜΜΥΡΑ

Αν βρίσκεστε σε ανοικτό χώρο

  • Μείνετε μακριά από περιοχές που έχουν πλημμυρίσει ή είναι επικίνδυνες να ξαναπλημμυρίσουν τις επόμενες ώρες.
  • η πλημμύρα ενδέχεται να έχει μεταβάλει τα χαρακτηριστικά γνώριμων περιοχών και τα νερά να έχουν παρασύρει μέρη του δρόμου, των πεζοδρομίων κλπ.
  • εγκυμονούν κίνδυνοι από σπασμένα οδοστρώματα, περιοχές με επικίνδυνη κλίση, λασποροές κλπ.
  • τα νερά ενδέχεται να είναι μολυσμένα αν έχουν παρασύρει μαζί τους απορρίμματα, αντικείμενα και νεκρά ζώα.
  • Προσέξτε να μην εμποδίζετε τα συνεργεία διάσωσης.
  • Μην πλησιάζετε σε περιοχές που έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις και πτώσεις βράχων.
  • Ελέγξτε αν το σπίτι ή ο χώρος εργασίας σας κινδυνεύει από πτώση βράχων.
  • Αν πρέπει οπωσδήποτε να βαδίσετε ή να οδηγήσετε σε περιοχές που έχουν πλημμυρίσει
  • Προσπαθήστε να βρείτε σταθερό έδαφος.
  • Αποφύγετε νερά που ρέουν.
  • Αν βρεθείτε μπροστά σε δρόμο που έχει πλημμυρίσει σταματήστε και αλλάξτε κατεύθυνση.
  • Αποφύγετε τα λιμνάζοντα νερά. Ενδέχεται να αποτελέσουν καλούς αγωγούς ηλεκτρικού ρεύματος καθώς κρύβουν υπόγεια καλώδια ή διαρροές από εγκαταστάσεις.
  • Ακολουθείστε πιστά τις οδηγίες των αρμόδιων Αρχών.

Τί να κάνετε κατά την αποκατάσταση των ζημιών

  • Πριν αρχίσετε τις διαδικασίες αποκατάστασης
  • Θυμηθείτε ότι οι κίνδυνοι από την πλημμύρα δεν υποχωρούν αμέσως μετά την απόσυρση των υδάτων.
  • Βεβαιωθείτε από τις Αρχές ότι η περιοχή που βρίσκεται το σπίτι ή ο χώρος εργασίας σας είναι πλέον ασφαλής και κατόπιν επιστρέψτε σε αυτήν ειδικά αν έχει προηγηθεί εκκένωση.
  • Κλείστε την τροφοδοσία του ηλεκτρικού ρεύματος, ακόμα και αν στην περιοχή σας έχει διακοπεί το ηλεκτρικό ρεύμα.
  • Κλείστε την παροχή νερού, για το ενδεχόμενο βλάβης στο δίκτυο ύδρευσης.

Για να εξετάσετε ένα κτίριο που έχει πλημμυρίσει

  • Φορέστε κλειστά παπούτσια ώστε να αποφύγετε τραυματισμούς από αντικείμενα ή ανωμαλίες στο έδαφος που κρύβουν τα νερά.
  • Εξετάστε τους τοίχους, τις πόρτες, τις σκάλες και τα παράθυρα.
  • Εξετάστε τα δίκτυα του ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης και αποχέτευσης.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΙΣ ΙΡΛΑΝΔΙΚΕΣ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ!

Υπάρχουν σημεία στο οδικό δίκτυο, όπου ο δρόμος διασταυρώνεται με χειμάρρους και δεν υπάρχει γέφυρα. Για τη διευκόλυνση της τοπικής κυκλοφορίας των οχημάτων εφαρμόζεται πρόχειρη κατασκευαστική λύση με τσιμεντόστρωση. Η κατασκευή αυτή ονομάζεται ιρλανδική διάβαση. Τα ατυχήματα και η απώλεια ζωής κατά τη διέλευση ιρλανδικών διαβάσεων είναι συχνό φαινόμενο.

Όταν συναντάτε μια ιρλανδική διάβαση

  • Δίνετε την απαιτούμενη προσοχή.
  • Μην διασχίζετε μια ιρλανδική διάβαση πεζή ή με όχημα, όταν κατακλύζεται από νερά. Υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή σας!
  • Μην υπερεκτιμάτε τις δυνατότητες του οχήματός σας.
  • Είναι προτιμότερο να κάνετε λίγα χιλιόμετρα παραπάνω επιλέγοντας μια άλλη διαδρομή, ώστε να φτάσετε με ασφάλεια στον προορισμό σας.

03-12-2025
Επί ποδός συνεργεία της ΔΕΥΑΛ και της Διεύθυνσης Καθαριότητας ενόψει κακοκαιρίας - Σε λειτουργία 24ωρη τηλεφωνική γραμμή

Σε αυξημένη επιφυλακή βρίσκονται οι Υπηρεσίες του Δήμου Λαρισαίων, ενόψει της εκδήλωσης έντονων καιρικών φαινομένων, με βάση τις προβλέψεις της ΕΜΥ και τις προειδοποιήσεις της Πολιτικής Προστασίας.

ΔΕΥΑΛ και Διεύθυνση Καθαριότητας, με συνεργεία και πληρώματα στις συνοικίες της Λάρισας, αλλά και στο κέντρο, επιχειρούν ήδη από τις προηγούμενες ημέρες, πραγματοποιώντας ελέγχους και καθαρισμό σχαρών και φρεατίων, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι τυχόν επιπτώσεις από ασυνήθιστα έντονη βροχόπτωση.

Από νωρίς και σήμερα το πρωί, κλιμάκια της ΔΕΥΑΛ, αλλά και των Υπηρεσιών Καθαριότητας συνέχισαν το έργο των παρεμβάσεων σε διάφορα σημείατης πόλης, μια διαδικασία που θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες. Προληπτικά ελέγχονται και καθαρίζονται οι σχάρες, καθώς και σημεία στο δίκτυο ομβρίων της πόλης, όπου έχουν εντοπιστεί ζητήματα.

Συμβουλές προς τους δημότες

Η ΔΕΥΑΛ προτρέπει τους δημότες εγκαίρως να φροντίζουν όχι μόνο για τον καθαρισμό των υδρορροών των σπιτιών, αλλά και για την απομάκρυνση των φερτών υλικών (φύλλα κλπ) από τα φρεάτια απορροής ομβρίων που βρίσκονται στους δρόμους πλησίον των κατοικιών τους, προκειμένου να αποφευχθούν πλημμυρικά φαινόμενα.

Παράλληλα, τους προτρέπει να φροντίζουν να απομακρύνουν έγκαιρα και πριν την εκδήλωση των βροχοπτώσεων, υλικά που μπορούν να φράξουν τα φρεάτια ή να εμποδίσουν την απρόσκοπτη παροχέτευση των υδάτων, ιδίως σε περιπτώσεις αυξημένης έντασης των βροχοπτώσεων.

Η συνδρομή όλων των δημοτών στην προσπάθεια αποφυγής πρόσθετων προβλημάτων από τα καιρικά φαινόμενα αποτελεί πρόσθετη εγγύηση για την αντιμετώπιση και αποφυγή των όποιων δυσμενών επιπτώσεων.

Τηλεφωνική γραμμή 24ωρης λειτουργίας

Ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι οι πολίτες κατά τη διέλευσή τους από υπόγειες διαβάσεις, σε περίπτωση ακραίων και έντονων καιρικών φαινομένων.

Για σοβαρά περιστατικά, οι δημότες μπορούν να ειδοποιούν την ΔΕΥΑΛ στο τηλέφωνο 2410687220 (ολόκληρο το 24ωρο) και στα τηλέφωνα που αναγράφονται στην ιστοσελίδα της επιχείρησης (εργάσιμες ώρες,

https://deyal.gr/el/contact/catalogue).

03-12-2025
Make A Wish: Εκδήλωση για τους ανθρώπους «πίσω από την ευχή»

Μια ευχή ενός μικρού παιδιού γίνεται πραγματικότητα μέσα και από τη δράση/πρωτοβουλία του Τμήματος Αθλητισμού-Αντιδημαρχίας Παιδείας και Άθλησης του Δήμου Λαρισαίων, μια δράση ενεργοποίησης και συμμετοχής στο πρόγραμμα «Αστέρι της Ευχής» του οργανισμού Make-A-Wish (Κάνε-Μια-Ευχή) Ελλάδος.

Με τη συμμετοχή προπονητών, αθλητών, γονέων και φίλων του Αθλητισμού, υποστηρίχθηκε η δράση του Make-A-Wish (Κάνε-Μια-Ευχή) Ελλάδος, με σκοπό την εκπλήρωση της ευχής ενός παιδιού με σοβαρά προβλήματα υγείας, στο πλαίσιο της κοινωνικής προσφοράς και της ενίσχυσης του εθελοντισμού.

Η ανταπόκριση ήταν εντυπωσιακή και συγκινητική, ενώ η δράση ανέδειξε για ακόμη μία φορά τη δύναμη του Αθλητισμού, όχι μόνο ως μέσο άσκησης και ψυχαγωγίας, αλλά και ως πηγή ανθρωπιάς, αλληλεγγύης, ελπίδας και ενίσχυση της κουλτούρας κοινωνικής ευθύνης, ιδιαίτερα στους νέους αθλητές.

Ευχαριστήρια εκδήλωση

Με στόχο την αναγνώριση των ανθρώπων που συνέβαλαν σε αυτή την προσπάθεια, πραγματοποιείται ειδική ευχαριστήρια εκδήλωση, με τίτλο «All Star: Οι άνθρωποι πίσω από την ευχή», μεθαύριο, Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου, στις 18:30, στον χώρο πολιτισμού «Λογοτεχνική Γωνιά» (Φαρμακίδου και Γαληνού). Η εκδήλωση θα αποτελέσει συμβολική αλλά και ουσιαστική αναγνώριση της προσφοράς των εθελοντών, υπενθυμίζοντας πως οι μικρές πράξεις καλοσύνης μπορούν να κάνουν τον κόσμο καλύτερο.

 

03-12-2025
Περίληψη διακήρυξης διαγωνισμού για τη μίσθωση ακίνητου για τη στέγαση υπηρεσιών του προγράμματος HELIOS+

Περίληψη διακήρυξης διαγωνισμού για τη μίσθωση ακίνητου για τη στέγαση υπηρεσιών του προγράμματος HELIOS+ «Ολοκληρωμένες δράσεις ένταξης πολιτών τρίτων χωρών στην αγορά εργασίας» στην Περιφέρεια Θεσσαλίας στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής ένταξης του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου (ΥΜΑ) που υλοποιείται από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

Για το κείμενο της περίληψης, πατήστε ΕΔΩ

03-12-2025
Περίληψη Διακήρυξης Διαγωνισμού για τη μίσθωση ακίνητου για τη στέγαση του Στεκιού Ηλικιωμένων Περιοχής Ιπποκράτη-Παράρτημα Α ΚΑΠH (Νέας Σμύρνης)

Περίληψη Διακήρυξης Διαγωνισμού για τη μίσθωση ακίνητου για τη στέγαση Στέκι Ηλικιωμένων Περιοχής Ιπποκράτη-Παράρτημα Α ΚΑΠH (Νέας Σμύρνης).

Για το κείμενο της περίληψης, πατήστε ΕΔΩ

03-12-2025
Στο Κοινοβούλιο και στην Αθήνα τα μέλη των ΚΑΠΗ του Δήμου Λαρισαίων

Στη Βουλή βρέθηκαν τα μέλη του ΚΑΠΗ του Δήμου Λαρισαίων, με αφορμή διήμερη εκδρομή στην Αθήνα που οργάνωσε η Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής και Πολιτικών Ισότητας του Δήμου Λαρισαίων, στο πλαίσιο των πολιτιστικών διαδρομών των τμημάτων ΚΑΠΗ.

Στην εκδρομή συμμετείχαν 288 άτομα, με τη συνοδεία στελεχών της Υπηρεσίας, κοινωνικών λειτουργών και νοσηλευτριών της Διεύθυνσης Πρόνοιας.

Στον χώρο του Κοινοβουλίου, τα μέλη των ΚΑΠΗ είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για την ιστορία του σύγχρονου ελληνικού κράτους και τον τρόπο λειτουργίας του Κοινοβουλίου, στην ξενάγηση που τους έγινε.

Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ομάδα συμμετεχόντων παρακολούθησε μέρος συνεδρίασης της Ολομέλειας.

Αξίζει να τονιστεί ότι τα μέλη των ΚΑΠΗ υποδέχθηκαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών για θέματα Αυτοδιοίκησης κ. Στέλιος Πέτσας, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Χρήστος Κέλλας, ο Γραμματέας της Κ.Ο. και Βουλευτής Λάρισας της ΝΔ, κ.Μάξιμος Χαρακόπουλος, καθώς και οι Βουλευτές κ.κ. Χρήστος Καπετάνος και Γεώργιος Λαμπρούλης.

Μαζί με τα μέλη των ΚΑΠΗ ήταν και ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Πολιτικών Ισότητας, κ.Παναγιώτης Δαλαμπύρας, ενώ στη Βουλή οι εκδρομείς συναντήθηκαν και με τον Δήμαρχο Λαρισαίων, κ.Θανάση Μαμάκο, που είχε βρεθεί εκτάκτως στην Αθήνα.

Μέσα σε αυτό το δημιουργικό διήμερο, τα μέλη είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το οποίο είναι ένας χώρος διεξαγωγής πολιτιστικών εκδηλώσεων και περιλαμβάνει τις κτιριακές εγκαταστάσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης, της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, καθώς και το πάρκο αστικού τύπου. Επόμενος  προορισμός ήταν το Μουσείο της Ακρόπολης, όπου η επαφή με τα αριστουργήματά του, και η συγκλονιστική ξενάγηση προσέφερε στα μέλη μια ολοκληρωμένη εικόνα της ιστορικής διαδρομής του αρχαίου ελληνιστικού πολιτισμού.

Η περιήγηση στο κέντρο της πρωτεύουσας και στα γραφικά στενά, στην Πλάκα και στο Μοναστηράκι, προσέφερε μία ευχάριστη εναλλαγή εικόνων και παραστάσεων, που συνέβαλλε στην ψυχολογική ευεξία των συμμετεχόντων.

Σκοπός των εκδρομών-πολιτιστικών διαδρομών είναι να καλλιεργηθεί το ενδιαφέρον των ηλικιωμένων για την  ιστορία, την παράδοση και τον πολιτισμό μας, όπως και να ενισχυθούν οι σχέσεις  μεταξύ τους.

03-12-2025
Θ.Μαμάκος για Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ: «Ευθύνη όλων μας να χτίσουμε μια κοινωνία ανοιχτή, δίκαιη και συμπεριληπτική»

Η 3η Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, είναι μια υπενθύμιση της ευθύνης που έχουμε όλοι μας να χτίσουμε μια κοινωνία πραγματικά ανοιχτή, δίκαιη και συμπεριληπτική.

Μια κοινωνία όπου κάθε άνθρωπος μπορεί να συμμετέχει ισότιμα, χωρίς εμπόδια και χωρίς διακρίσεις.

Ως Δήμος, εργαζόμαστε καθημερινά για να κάνουμε την πόλη μας πιο προσβάσιμη. Η προσβασιμότητα όμως δεν περιορίζεται μόνο στις ράμπες, στα πεζοδρόμια ή στις υποδομές.

Αφορά στην πρόσβαση στην εργασία, τον πολιτισμό, την εκπαίδευση, την ενημέρωση, την κοινωνική ζωή.

Αφορά την αλλαγή νοοτροπίας και τη διασφάλιση ότι η διαφορετικότητα δεν αποτελεί περιορισμό, αλλά πλούτο.

Αναγνωρίζουμε τις δυσκολίες που ακόμη υπάρχουν και την αναγκαιότητα:

-για ενίσχυση των υπηρεσιών υποστήριξης των συμπολιτών μας με αναπηρία,

-για αναβάθμιση των δημοτικών υποδομών με επίκεντρο την καθολική προσβασιμότητα,

-για συνεργασία με συλλόγους, φορείς και οικογένειες,

-για προώθηση δράσεων που ενισχύουν την ορατότητα και την ισότιμη συμμετοχή.

Η σημερινή ημέρα είναι μια ευκαιρία να γίνουμε καλύτεροι.

Να δούμε την πόλη μέσα από τα μάτια όσων καθημερινά αντιμετωπίζουν εμπόδια που για τους περισσότερους είναι αόρατα.

 Και να δεσμευτούμε ότι θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για μια πόλη ανθρώπινη, που αγκαλιάζει όλους.

03-12-2025
Μήνυμα δύναμης, αποφασιστικότητας και θέλησης στέλνουν ΑΣ Ολυμπιάδα ΑμεΑ, Δήμος Λαρισαίων και φορείς για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία. Την Κυριακή η εκδήλωση-γιορτή, με αγώνα μπάσκετ με αμαξίδιο, στο Κλειστό Γυμναστήριο Νεάπολης

Ένα δυνατό, συγκινητικό μήνυμα αποφασιστικότητας και συνεργασίας στέλνουν Δήμος Λαρισαίων, ΑΣ Ολυμπιάδα ΑμεΑ, Περιφέρεια Θεσσαλίας και φορείς με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, αλλά και την μεγάλη εκδήλωση-γιορτή, με αγώνα μπάσκετ με αμαξίδιο, που διοργανώνει η Αντιδημαρχία Παιδείας και Άθλησης-Τμήμα Αθλητισμού, σε συνεργασία με συλλόγους, φορείς και εθελοντικές οργανώσεις και την υποστήριξη σημαντικών χορηγών, την ερχόμενη Κυριακή, 7 Δεκεμβρίου, στις 11 το πρωί, στο Κλειστό Γυμναστήριο Νεάπολης.

«Την ερχόμενη Κυριακή, γινόμαστε όλοι μια παρέα και μετέχουμε στη γιορτή της ισότιμης πρόσβασης, της συμπερίληψης, της δημιουργίας μιας κοινωνίας χωρίς αποκλεισμούς. Το μήνυμα που στέλνουμε, “Όλοι μοναδικοί, όλοι ίσοι - Νικάμε μαζί”, δεν είναι απλώς ένα σύνθημα. Είναι η δέσμευσή μας, ως Δημοτική Αρχή, να φτιάξουμε μια Λάρισα σύγχρονη, ανθρώπινη, προσβάσιμη σε όλους», τόνισε, μεταξύ άλλων, στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Λαρισαίων, κ.Θανάσης Μαμάκος. Οι δηλώσεις έγιναν στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παρατέθηκε το πρωί της Τρίτης.

Μηνύματα στήριξης στους αθλητές, αλλά και την κοινότητα των ΑμεΑ απέστειλαν, με τη σειρά τους, τόσο ο Αντιδήμαρχος Παιδείας και Άθλησης, κ.Ηρακλής Γερογιώκας, ο Αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΛ, κ.Κωνσταντίνος Αργυρόπουλος, η Αντιπεριφερειάρχης Εθελοντισμού & Πρόνοιας, κ. Ανδριάνα Κομήτσα, καθώς και ο δημοτικός σύμβουλος και έφορος της Επιτροπής Διοίκησης του ΕΑΚΛ, κ.Αθανάσιος Δρυστέλλας.

Κάλεσμα σε όλες και όλους, μεγάλους και μικρούς, να δώσουν το παρών στον αγώνα, που έχει και σημαντικό φιλανθρωπικό χαρακτήρα, απευθύνουν οι αθλητές του ΑΣ Ολυμπιάδα ΑμεΑ, κ.Ιωάννα Γκουρνέλη και Νίκος Δαούλας, όπως και οι προπονητές της ομάδας, κ.Δάφνη Νταουτάκη και κ.Σωτήρης Γκιουλέκας. «Γιορτάζουμε όλον τον χρόνο, όχι μόνον στις 3 Δεκεμβρίου, αγωνιζόμαστε και χαιρόμαστε όλον τον χρόνο. Και σας καλούμε την Κυριακή στο γήπεδο, να απολαύσετε έναν πραγματικά δυναμικό αγώνα», τόνισαν οι κ.κ. Γκουρνέλη και Δαούλας.

Το «παρών» στη συνέντευξη Τύπου έδωσαν ακόμη οι εκπρόσωποι των εθελοντικών ομάδων της ΕΟΔΥΑ, κ.Τούλα Κονταράτου, της ΕΠΟΜΕΑ, κ.Κωνσταντίνος Κουτούκας και της ΕΟΔ, κ.Γιάννης Ξανθόπουλος, καθώς και οι εκπρόσωποι των μεγάλων χορηγών του φιλανθρωπικού αγώνα, του Aegean College, κ. Πέτρος Γαλιατσάτος και «Αγκαλιάζειν» ΚΔΗΦ, κ.Σεραφείμ Καφετζής.

Η εκδήλωση

Να σημειωθεί ότι κεντρικό σύνθημα της εκδήλωσης είναι το «Όλοι μοναδικοί, όλοι ίσοι - Νικάμε μαζί», ενώ η διοργάνωση γίνεται από τον Α.Σ. Ολυμπιάδα ΑμεΑ, σε συνεργασία με τον Δήμο Λαρισαίων και το Τμήμα Αθλητισμού-Αντιδημαρχία Παιδείας και Άθλησης, τη ΔΕΥΑΛ και την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη και οι διοργανωτές απευθύνουν κάλεσμα σε όλους τους πολίτες να δώσουν το «παρών» και να στηρίξουν έμπρακτα αυτή την προσπάθεια. Σημαντικές προσωπικότητες του ελληνικού αθλητισμού θα πλαισιώσουν τη διοργάνωση, ενισχύοντας το μήνυμα της ημέρας και τον φιλανθρωπικό χαρακτήρα της διοργάνωσης.

Την ευθύνη για τον συντονισμό και την παρουσίαση του αγώνα έχει ο δημοσιογράφος, κ.Απόστολος Τριανταφύλλου.

Μεγάλοι χορηγοί είναι το AEGEAN COLLEGE και τo ΑΓΚΑΛΙΑΖΗΝ – ΚΔΗΦ, που στηρίζουν την εκδήλωση, με πολύτιμη συμβολή των χορηγών ΣΕΝΤΕΡ ΕΛΛΑΣ ΒΑΝΚΟ ΙΚΕ, MELISSA, DELOPOULOS TRANS και SPORT TRAVEL, καθώς και των χορηγών δώρων ORIENT BIKES, 9 ΜΟΥΣΕΣ, ΤΙΤΑΝΑΣ TRAVEL – ΚΤΕΛ ΛΑΡΙΣΑΣ και ΟΠΤΙΚΑ ΚΟΥΤΖΑΗΛΙΑΣ-ΘΕΟΔΟΣΙΑΔΗΣ.

Χορηγός επικοινωνίας είναι ο ραδιοφωνικός σταθμός CAMPOS 97,8 fm.

Σημαντικοί υποστηρικτές της πρωτοβουλίας είναι: Σχολή Χορού INDEPENDANCE, DANTE΄S και TAXI HELPER.

03-12-2025
Χριστούγεννα-Πρωτοχρονιά στη Λάρισα - Με συναυλίες και θεατρικά δρώμενα για μικρούς και μεγάλους συνεχίζονται οι εκδηλώσεις

Bazaar βιβλίων Τέχνης από τη Δημοτική Πινακοθήκη και Χριστουγεννιάτικη συναυλία στο ΔΩΛ σήμερα το απόγευμα

Με τη συναυλία της Μικτής Χορωδίας του Μουσικού Συλλόγου Λάρισας, μαζί με τη Συμφωνική Ορχήστρα Λάρισας Junior στο Δημοτικό Ωδείο, απόψε το βράδυ, συνεχίζονται οι χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις του Δήμου Λαρισαίων.

Λίγο νωρίτερα, εγκαινιάζεται και η πρωτοβουλία της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας - Μουσείου Γ.Ι.Κατσίγρα για το χριστουγεννιάτικο bazaar βιβλίων «Χάρισε Τέχνη φέτος τα Χριστούγεννα!», με τις καλαίσθητες εκδόσεις της Πινακοθήκης να διατίθενται από το πωλητήριο της ΔΠΛ-ΜΓΙΚ, αλλά και από τον Μύλο του Παππά.

Πλήθος εκδηλώσεων έχουν προγραμματιστεί για τις υπόλοιπες μέρες του 2025, μέχρι και την πρώτη εβδομάδα του νέου έτους, που περιλαμβάνουν δράσεις, δρώμενα, δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους, με ολόκληρη την πόλη να ζει σε γιορτινούς ρυθμούς για περισσότερο από έναν μήνα.

Οι δύο χριστουγεννιάτικες αγορές, στην Κεντρική πλατεία και την πλατεία Ταχυδρομείου θα λειτουργήσουν την ερχόμενη Κυριακή (και ως τις 7 Ιανουαρίου), προσφέροντας γλυκίσματα, κεράσματα και καλαίσθητα είδη δώρων, ενώ στην πλατεία Ταχυδρομείου θα λειτουργήσει καρουζέλ, παγοδρόμιο και τρενάκι. 

Κορυφαίες εκδηλώσεις είναι η μεγάλη χριστουγεννιάτικη συναυλία την παραμονή των Χριστουγέννων, μαζί με το εντυπωσιακό Drone Show, στον ουρανό της Λάρισας, καθώς και η μεγάλη χριστουγεννιάτικη παρέλαση αρμάτων, στις 30 Δεκεμβρίου (προπαραμονή Πρωτοχρονιάς). Η υποδοχή του νέου έτους θα γίνει στις 31 Δεκεμβρίου, με μεγάλη συναυλία του χαρισματικού ερμηνευτή, Δώρου Δημοσθένους.

Bazaar βιβλίων Τέχνης

Η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα και η Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Λαρισαίων θα συνδιοργανώσουν ένα ολιγοήμερο Χριστουγεννιάτικο Bazaar Βιβλίου με τίτλο «Χάρισε Τέχνη φέτος τα Χριστούγεννα!» με κεντρικό άξονα τη διάθεση των εκδόσεων και παζλ της Πινακοθήκης σε ειδική, εορταστική τιμή στο πωλητήριο της ΔΠΛ-ΜΓΙΚ και στον Μύλο του Παππά.

Τα βιβλία και τα παζλ που ήδη πωλούνται στο πωλητήριο θα διατίθενται με έκπτωση από 30 έως 50%, και οι παλαιότερες – πλην ιστορικές πλέον – εκδόσεις της ΔΠΛ-ΜΓΙΚ θα πωλούνται 3 ευρώ. Τα βιβλία θα προσφέρονται μέσα σε υφασμάτινες τσάντες με τον λογότυπο της ΔΠΛ-ΜΓΙΚ.

Σκοπός της δράσης αυτής είναι η δημιουργία μιας προσιτής ευκαιρίας για ποιοτικά χριστουγεννιάτικα δώρα. Επιπλέον, η προβολή των εκδόσεων της Δημοτικής Πινακοθήκης στο ευρύ κοινό θα έχει επιπλέον ως αποτέλεσμα την ανακύκλωση πόρων προς την αγορά ενός έργου τέχνης που θα υποδείξει η Καλλιτεχνική Επιτροπή.

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων Χριστούγεννα 2025 – Πρωτοχρονιά 2026

02-12-2025
Εορταστικό Πρόγραμμα εκδηλώσεων Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς

Μια πραγματικά μαγευτική χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα δημιουργεί ο Δήμος Λαρισαίων για τις γιορτές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς στη Λάρισα! Η μεγάλη χριστουγεννιάτικη παρέλαση, με 12 πολύχρωμα άρματα, drone show την παραμονή των Χριστουγέννων, μεγάλες και μικρότερες συναυλίες, δύο χριστουγεννιάτικες αγορές και τον πιο φωτεινό, γιορτινό «ουρανό» πάνω από τους δρόμους, η θεσσαλική πρωτεύουσα αποτελεί τον κορυφαίο χριστουγεννιάτικο προορισμό για φέτος.

02-12-2025
Φαντασμαγορική τελετή για το άναμμα του χριστουγεννιάτικου δέντρου - Πυροτεχνήματα, χρώματα και μουσική έκλεψαν τις καρδιές του κόσμου

Θ.Μαμάκος: «Η Λάρισα γίνεται ο τόπος που όλοι θέλουν να βρεθούν και ανοίγει μια τεράστια γιορτινή αγκαλιά»

Το αδιαχώρητο στην Κεντρική πλατεία για την εκρηκτική Πέγκυ Ζήνα

Σε μια φαντασμαγορική τελετή, γεμάτη χρώματα, μουσική και λάμψη, η Λάρισα άναψε το χριστουγεννιάτικο δέντρο της, αργά απόψε, στην Κεντρική πλατεία, με τον κόσμο να δίνει παλμό και ενέργεια στη γιορτινή εκδήλωση.

«Και φέτος, η Λάρισα φορά τα γιορτινά της και γίνεται μια πόλη γεμάτη ζεστασιά, χαμόγελα και γιορτινή διάθεση. Με τη μεγάλη χριστουγεννιάτικη παρέλαση και τα 12 πολύχρωμα άρματα που θα χαρούν μικροί και μεγάλοι, με τις δύο όμορφες χριστουγεννιάτικες αγορές, τις πολλές συναυλίες και τις γιορτές σε κάθε γειτονιά, αλλά και το εντυπωσιακό drone show την παραμονή των Χριστουγέννων, η Λάρισα γίνεται το μέρος όπου όλοι θέλουν να βρεθούνΜια πόλη που γιορτάζει, μια πόλη που χαίρεται, μια πόλη που ανοίγει την αγκαλιά της σε όλους — στους συμπολίτες μας αλλά και στους επισκέπτες που έρχονται να ζήσουν τη γιορτινή μας ατμόσφαιρα», τόνισε ο Δήμαρχος Λαρισαίων, κ.Θανάσης Μαμάκος, καλωσορίζοντας το κοινό που δημιούργησε το αδιαχώρητο στην καρδιά της πόλης, αλλά και την μαγευτική, λαμπερή Πέγκυ Ζήνα.

«Η πόλη λάμπει χάρη σε εσάς»

«Απόψε, αφήστε τη μαγεία των Χριστουγέννων να σας αγγίξει. Να περάσετε όμορφα, να διασκεδάσετε, να χαμογελάσετε. Γιατί η πόλη μας λάμπει — και λάμπει χάρη σε εσάς. Καλά Χριστούγεννα, καλή χρονιά, με υγεία, χαρά και δύναμη για όλους!», ευχήθηκε ο κ.Μαμάκος, λίγο πριν πατήσει το button, που σκόρπισε λάμψη και φως στο κέντρο της πόλης.

Στον ρυθμό της Φιλαρμονικής

Ο κόσμος άρχισε να συγκεντρώνεται από νωρίς στην Κεντρική πλατεία, όπου σήμερα λειτούργησε εκτάκτως η χριστουγεννιάτικη αγορά (θα λειτουργήσει ξανά από τις 7 Δεκεμβρίου και μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου), προσελκύοντας το ενδιαφέρον του κοινού, με τα γλυκίσματα, ροφήματα και είδη δώρων. Την έναρξη της εκδήλωσης σηματοδότησε η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Λαρισαίων, που λίγο πριν τις 9 μ.μ. πήρε τη θέση της μπροστά στη σκηνή, με χριστουγεννιάτικες και γιορτινές μελωδίες που ζέσταναν τις καρδιές μεγάλων και μικρών.

02-12-2025
Με τους αγρότες στον κόμβο Νίκαιας ο Δήμαρχος Λαρισαίων - «Λάρισα και Θεσσαλία χρειάζονται ισχυρό και βιώσιμο πρωτογενή τομέα», λέει ο Θανάσης Μαμάκος

Στο μπλόκο των αγροτών στον κόμβο της Νίκαιας βρέθηκε ο Δήμαρχος Λαρισαίων, κ.Θανάσης Μαμάκος, σε μια συμβολική κίνηση στήριξης στις διεκδικήσεις του αγροτικού κόσμου. 

«Η Θεσσαλία έχει πληρώσει ήδη βαρύ τίμημα. Δεν μπορεί να πληρώσει άλλο. Δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς έναν ισχυρό, βιώσιμο πρωτογενή τομέα. Καλώ την Πολιτεία να προχωρήσει άμεσα σε αποφάσεις, χωρίς άλλες καθυστερήσεις», είχε τονίσει νωρίτερα σε δηλώσεις του.

«Οι παραγωγοί της Θεσσαλίας έχουν πλέον φτάσει στα όριά τους. Μετά τις τεράστιες ζημιές από τις πλημμύρες, το υψηλό κόστος παραγωγής, τις καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις και την αβεβαιότητα που διαρκώς μεγαλώνει, τα αιτήματά τους δεν είναι υπερβολή – είναι αναγκαιότητα», σημειώνει ο κ.Μαμάκος.

«Ο σεβασμός στη δημοκρατική έκφραση, στον διάλογο και στο δικαίωμα των πολιτών να αγωνίζονται είναι αδιαπραγμάτευτος. Η ένταση δεν λύνει προβλήματα. Αντίθετα, τα εντείνει. Χρειάζεται υπευθυνότητα και νηφαλιότητα», επανέλαβε ο Δήμαρχος Λαρισαίων.

Μαζί με τον κ.Μαμάκο, το «παρών» έδωσαν ο Αντιδήμαρχος Αγροτικής & Περιαστικής Ανάπτυξης, κ.Κωνσταντίνος Βλαχούλης, ο Αντιδήμαρχος Πρασίνου, κ.Κωνσταντίνος Καλόγηρος, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, κ.Χρήστος Τερζούδης και ο δημοτικός σύμβουλος, κ.Βάιος Κυριτσάκας.

«Οι αγρότες μας δεν ζητούν χάρη. Ζητούν δικαιοσύνη», τόνισε ο Δήμαρχος Λαρισαίων που είχε την ευκαιρία να μιλήσει με παραγωγούς και κτηνοτρόφους, λίγο πριν την έναρξη της σύσκεψης των αγροτών της ευρύτερης περιοχής της Λάρισας που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις.

01-12-2025
Σύλλογος Αυτισμού Λάρισας - Μια χριστουγεννιάτικη κάρτα που γίνεται κάδρο. Μια ευχή που γίνεται τέχνη

Η περίοδος των γιορτών είναι πάντα μια ευκαιρία να αφιερώσουμε χρόνο στους αγαπημένους μας, να θυμηθούμε ανθρώπους που στην καθημερινότητα ίσως ξεχνάμε, να στηρίξουμε και να στείλουμε ευχές.

Φέτος, η ευχή αποκτά άλλη αξία. Τα ωφελούμενοι του Κέντρου Ημέρας ΧΑΡΑ Ι ζωγράφισαν έναν τρυφερό, υπέροχο τάρανδο, γεμάτο απλότητα, αγάπη και φαντασία. Μια ζωγραφιά που κουβαλά λίγη από τη ζεστασιά του δικού τους κόσμου - ένα παράθυρο στην ψυχή και τη δημιουργικότητά τους που θέλαμε να ταξιδέψει παντού.

Έτσι γεννήθηκε η Χριστουγεννιάτικη Κάρτα του Συλλόγου Αυτισμού Λάρισας: ένα μικρό έργο τέχνης που μπορείς να το στείλεις ως ευχετήρια κάρτα, αλλά και να το εκτυπώσεις και να το βάλεις σε ένα καδράκι για να το κρεμάσεις στο σπίτι, στο γραφείο, στο παιδικό δωμάτιο.

Γιατί είναι κάτι περισσότερο από κάρτα. Είναι ένα κομμάτι από τον κόσμο τους. Είναι μια πράξη στήριξης στον Σύλλογο. Είναι μια ευχή που δεν ξεχνιέται.

Οι χριστουγεννιάτικες κάρτες του Συλλόγου Αυτισμού Λάρισας, διατίθενται έναντι δωρεάς σε ηλεκτρονική αλλά και έντυπη μορφή.  Με κάθε κάρτα στηρίζεις το έργο του Συλλόγου Αυτισμού Λάρισας και γίνεσαι ένας ακόμα κρίκος στη μεγάλη αλυσίδα αποδοχής, συμπερίληψης και ενδυνάμωσης ατόμων με αυτισμό και των οικογενειών τους.

Μπορείτε να δείτε τις κάρτες εδώ https://shorturl.at/9MCvJ

Πληροφορίες 2410 613 112 -  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Στείλε μια κάρτα. Στήριξε μια προσπάθεια. Κράτησε ένα κομμάτι αγάπης στον τοίχο σου.

Γιατί… η πιο όμορφη ευχή είναι αυτή που μένει.

01-12-2025
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ υπ' αριθμ. ΣΟΧ 7/2025 για την πρόσληψη προσωπικού με σύναψη σύμβασης εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου

Ανακοινώνουμε τη με αρ.πρωτ. 52485/03-10-2025 (ΑΔΑ: Ψ1Δ6ΩΛΞ-ΨΗΧ) ΣΟΧ 7/2025 για τη πρόσληψη, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, συνολικά είκοσι (20) ατόμων για την υλοποίηση της δράσης «Προώθηση και υποστήριξη παιδιών για την ένταξή τους στην προσχολική εκπαίδευση καθώς και για τη πρόσβαση παιδιών σχολικής ηλικίας, εφήβων και ατόμων με αναπηρία, σε υπηρεσίες δημιουργικής απασχόλησης της χρονικής περιόδου 2025-2026»,συγχρηματοδοτούμενη από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και από εθνικούς πόρους στο Δήμο Λαρισαίων, διαφόρων ειδικοτήτων και με διάρκεια σύμβασης όπως φαίνεται στην Ανακοίνωση.

Η προθεσμία της υποβολής των αιτήσεων αρχίζει την 02α Δεκεμβρίου 2025 και λήγει την 11η Δεκεμβρίου 2025.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΟΧ 7/2025

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗΣ ΣΟΧ 7/2025

“ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥ ΧΡΟΝΟΥ (ΣΟΧ) ΜΕ ΣΗΜΑΝΣΗ ΕΚΔΟΣΗΣ 19-2-2025”

Ειδικό Παράρτημα (Α1) «Απόδειξης Γνώσης Πληροφορικής ή Χειρισμού Η/Υ» με σήμανση έκδοσης «03-01-2024»

ΝΕΟ ΕΝΤΥΠΟ ΑΣΕΠ ΣΟΧ1 ΠΕ/ΤΕ

ΝΕΟ ΕΝΤΥΠΟ ΑΣΕΠ ΣΟΧ2ΔΕ/ΥΕ

 

01-12-2025
Θ. Μαμάκος: «Οι αγρότες μας δεν ζητούν χάρη - Ζητούν δικαιοσύνη» - Δήλωση του Δημάρχου Λαρισαίων για την κινητοποίηση των αγροτών της Θεσσαλίας

«Με αφορμή τις νέες κινητοποιήσεις των αγροτών, θέλω να υπογραμμίσω κάτι απλό αλλά κρίσιμο: Για μια ακόμη φορά, οι αγρότες διεκδικούν τα αυτονόητα.

Διεκδικούν το δικαίωμα να συνεχίσουν να παράγουν, να επιβιώσουν και να μείνουν στον τόπο τους», τονίζει σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Λαρισαίων, κ.Θανάσης Μαμάκος.

«Οι παραγωγοί της Θεσσαλίας έχουν πλέον φτάσει στα όριά τους.

Μετά τις τεράστιες ζημιές από τις πλημμύρες, το υψηλό κόστος παραγωγής, τις καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις και την αβεβαιότητα που διαρκώς μεγαλώνει, τα αιτήματά τους δεν είναι υπερβολή – είναι αναγκαιότητα.

Θέλω επίσης να είμαι απολύτως ξεκάθαρος:

Οι διεκδικήσεις των αγροτών δεν μπορεί και δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται με τη βία ή με πρακτικές καταστολής.

Ο σεβασμός στη δημοκρατική έκφραση, στον διάλογο και στο δικαίωμα των πολιτών να αγωνίζονται είναι αδιαπραγμάτευτος. Η ένταση δεν λύνει προβλήματα. Αντίθετα, τα εντείνει.

Τα αιτήματα των αγροτών είναι συγκεκριμένα και δίκαια:

- άμεσες, δίκαιες και πλήρεις αποζημιώσεις,

- μείωση του κόστους παραγωγής,

- μείωση του κόστους ενέργειας ώστε η παραγωγή να γίνει πραγματικά βιώσιμη.

- Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να εξασφαλίζουν ένα αξιοπρεπές εισόδημα.

Ως Δήμαρχος Λαρισαίων, δηλώνω την ξεκάθαρη στήριξή μου στον αγώνα τους.

Η Θεσσαλία δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς έναν ισχυρό, βιώσιμο πρωτογενή τομέα.

Καλώ την Πολιτεία να προχωρήσει άμεσα σε αποφάσεις, χωρίς άλλες καθυστερήσεις.

Η Θεσσαλία έχει πληρώσει ήδη βαρύ τίμημα.

Δεν μπορεί να πληρώσει άλλο.

Οι αγρότες δεν ζητούν χάρη. Ζητούν δικαιοσύνη.

Και σε αυτό, η τοπική αυτοδιοίκηση οφείλει να είναι και είναι δίπλα τους».

01-12-2025
Απόψε το άναμμα του δέντρου στην Κεντρική πλατεία – Μαγική βραδιά με την Πέγκυ Ζήνα, γεμάτη μουσική και φως

Με μια μεγάλη συναυλία-γιορτή, στην Κεντρική πλατεία της Λάρισας, με αφορμή το άναμμα του χριστουγεννιάτικου δέντρου, ο Δήμος Λαρισαίων δίνει το «σύνθημα» για την έναρξη των φετινών χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων στη Λάρισα. Η εκδήλωση έχει προγραμματιστεί για τις 9 μ.μ., ενώ μικροί και μεγάλοι θα έχουν τη δυνατότητα από λίγο νωρίτερα να απολαύσουν τον μαγευτικό διάκοσμο, με χιλιάδες φωτάκια, που έχει στηθεί σε όλους τους κεντρικούς δρόμους, σε μια πόλη γεμάτη ζεστασιά και φως.

«Φέτος, η Λάρισα είναι πιο γιορτινή και φωτεινή από ποτέ. Από σήμερα και για έναν ολόκληρο μήνα η πόλη μας θα ζει σε εορταστικούς ρυθμούς, με πλήθος εκδηλώσεων για μικρούς και μεγάλους. Θέλω να απευθύνω ένα μεγάλο κάλεσμα σε όλες και όλους, να αφήσουν για λίγο στην άκρη τα προβλήματα και τις δυσκολίες της καθημερινότητας και, με διάθεση γιορτινή, να απολαύσουν την πραγματικά μαγευτική χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα που έχουμε δημιουργήσει. Να έρθουν με την οικογένεια, τους φίλους, τις παρέες τους και να ζήσουν μια μοναδική εμπειρία, στη Λάρισα που αγαπάμε και θέλουμε να την πάμε ακόμη πιο ψηλά», τονίζει με αφορμή την αποψινή εκδήλωση ο Δήμαρχος Λαρισαίων, κ.Θανάσης Μαμάκος.

Μελωδίες και μουσική παντού

Με χριστουγεννιάτικες μελωδίες και τραγούδια θα γεμίσει το κέντρο της Λάρισας η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Λαρισαίων, λίγο πριν την έναρξη της τελετής για το άναμμα του δέντρου, δίνοντας τη δική της «νότα» στη γιορτινή ατμόσφαιρα της βραδιάς.

Να σημειωθεί ότι απόψε θα λειτουργεί και η χριστουγεννιάτικη αγορά στην Κεντρική πλατεία, όπου μικροί και μεγάλοι μπορούν να απολαύσουν γλυκίσματα, ζεστά ροφήματα, είδη δώρων και πολλή μουσική, παρέα και με το Ράδιο Πόλις 99,4 fm.

Μια γιορτή γεμάτη φως

Λίγο πριν τις 9 μ.μ., η Φιλαρμονική Ορχήστρα θα πάρει τη θέση της, μπροστά από τη μουσική σκηνή στην Κεντρική πλατεία, για το άναμμα του δέντρου, ενώ το καλωσόρισμα θα απευθύνει ο Δήμαρχος Λαρισαίων, κ.Θανάσης Μαμάκος.

Τη δική της λάμψη θα δώσει στη βραδιά η αγαπημένη Πέγκυ Ζήνα, μια από τις πιο αυθεντικές φωνές του ελληνικού τραγουδιού, σε μια ζωντανή εμφάνιση

γεμάτη ενέργεια, συγκίνηση και πάθος.

Μαγικά Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά στη Λάρισα:

Από σήμερα, Δευτέρα και μέχρι τις 7 Ιανουαρίου, κάθε μέρα θα είναι μια γιορτή, για μεγάλους και μικρούς, στο κέντρο αλλά και τις συνοικίες της Λάρισας.

Φώτα και χριστουγεννιάτικη ζεστασιά παντού, συναυλίες, μουσικά δρώμενα, θέατρο, ξωτικά και Άη Βασίληδες, το Santa Truck που έρχεται ξανά να σκορπίσει τη μαγεία των Χριστουγέννων παντού, κάλαντα, έθιμα και ελληνική χριστουγεννιάτικη παράδοση – κάθε μέρα θα είναι μια ευκαιρία για συμμετοχή σε πλήθος εκδηλώσεων, για επίσκεψη στα εμπορικά καταστήματα της πόλης, για βόλτες στο κέντρο και τις συνοικίες με παρέες, για ανταλλαγή ευχών με φίλους και αγαπημένα πρόσωπα.

Κορύφωση των εκδηλώσεων θα είναι η μεγάλη χριστουγεννιάτικη παρέλαση, την Τρίτη, 30 Δεκεμβρίου – προπαραμονή Πρωτοχρονιάς, με περισσότερες από 1.500 συμμετοχές. Δώδεκα θεματικά άρματα, με κεντρικό αφηγηματικό άξονα τα χριστουγεννιάτικα παραμύθια που όλοι έχουμε αγαπήσει, θα γεμίσουν το κέντρο της Λάρισας.

Η φετινή παρέλαση έχει κι έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα, καθώς υποστηρίζει το έργο του Make-A-Wish Ελλάδος, για την πραγματοποίηση παιδικών ευχών.

Την Παραμονή, στις 31 Δεκεμβρίου, η Λάρισα υποδέχεται το Νέο Έτος, παρέα με τον μαγευτικό Δώρο Δημοσθένους, σε μια μεγάλη συναυλία και ένα απολαυστικό φωτεινό υπερθέαμα με drones, στον ουρανό της πόλης.

Να σημειωθεί ότι μεγάλος χορηγός των εκδηλώσεων είναι η COSMOTE.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων Χριστούγεννα 2025 – Πρωτοχρονιά 2026

Δευτέρα 1.12

  • Φωταγώγηση Δέντρου & Συναυλία με την Πέγκυ Ζήνα
  • Συμμετέχει η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Λαρισαίων

21.00 – Κεντρική Πλατεία

Τρίτη 2.12

  • Χριστουγεννιάτικη Συναυλία Μικτής Χορωδία Μουσικού Συλλόγου Λάρισας - Συμμετέχει η Συμφωνική Ορχήστρα Λάρισας Junior

20.30 -– Αίθουσα Εκδηλώσεων ΔΩΛ

Σάββατο 6.12

  • Η κυρά Διατροφή και τα Χριστούγεννα – Μουσικό παραμύθι

11.30 πμ – Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο

  • 75 Χρόνια In Tempo – Συναυλία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Λαρισαίων

20.00 – Αίθουσα εκδηλώσεων ΔΩΛ

Κυριακή 7.12

  • Τα Χριστούγεννα της Σοφίας και του Νικόλα - Μουσική παράσταση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων "Η Μουσική ως Τέχνη" για παιδιά, βασισμένη στο μουσικό έργο Children’s Album του Π.Ι.Τσαϊκόφσκι και το ομώνυμο παραμύθι της Ολυμπίας Τσαγιάννη

11.00 & 12.30 (2 παραστάσεις) – Αίθουσα Εκδηλώσεων ΔΩΛ

Τρίτη 9.12

  • Χριστουγεννιάτικη Συναυλία Ορχηστρών Σπουδαστών ΔΩΛ “Μανόλης Καλομοίρης”, “Δημήτρης Μητρόπουλος” & “ΣΟΛ Junior”

19.30 – Αίθουσα Εκδηλώσεων ΔΩΛ

Τετάρτη 10.12

  • Συναυλία Χορωδίας “Το Βυζαντινό & Δημοτικό Εργαστήρι Λάρισας”
  • Φεστιβάλ Χορωδιών Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής

19.00 Αίθουσα Εκδηλώσεων – ΔΩΛ

Πέμπτη 11.12

  • Ο Καραγκιόζης Μαέστρος - Χριστουγεννιάτικη Συναυλία Σχολής Παραδοσιακής Μουσικής ΔΩΛ

19.00 – Αίθουσα Εκδηλώσεων ΔΩΛ

  • “Το πολικό εξπρές” - Χριστουγεννιάτικη Θεατρική Παράσταση ΚΔΑΠ ΜΕΑ ΠΡΟΣΒΑΣΗ

19.00 – Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο

Παρασκευή 12.12

  • Thessaly Choir Festival – Workshops με το Γυναικείο Φωνητικό Σύνολο InDonnation - Περιφέρεια Θεσσαλίας, Πρόγραμμα ΘΕΣΣΑΛΙΑ 2021-2027

20.30  – Αίθουσα Εκδηλώσεων ΔΩΛ

Σάββατο 13.12

  • “Χριστούγεννα χωρίς εξαρτήσεις” - Εκδήλωση - μουσική παράσταση Δ/νσης Β'θμιας Εκπαίδευσης & Δ/νσης Παιδείας Δήμου Λαρισαίων

19.00 - Κεντρική Πλατεία

  • Εκδήλωση Μουσείου Σιτηρών & Αλεύρων: "Οι τροφές του Δωδεκαημέρου. Συμβολισμοί και τελετουργία, μνήμη και πολιτισμική κληρονομιά" – Ομιλία Ευάγγελου Καραμανέ, Δ/ντή Κέντρου Ερευνών Ελληνικής Λαογραφίας Ακαδημίας Αθηνών

19.00 - Αμφιθέατρο Μύλου του Παππά

  • “Τραπέζι γεμάτο μνήμες” - Εγκαίνια περιοδικής μίνι έκθεσης, με τη συμμετοχή της Σχολής Παραδοσιακής Μουσικής ΔΩΛ

20.00 - Μουσείο Σιτηρών & Αλεύρων

  • Thessaly Choir Festival – Workshops με το Γυναικείο Φωνητικό Σύνολο InDonnation - Περιφέρεια Θεσσαλίας, Πρόγραμμα ΘΕΣΣΑΛΙΑ 2021-2027

20.30 - Αίθουσα Εκδηλώσεων ΔΩΛ

Κυριακή 14.12

  • “Φτιάχνοντας το δικό μου χριστόψωμο” - Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για γονείς και παιδιά, σε συνεργασία με τη Συντεχνία Αρτοποιών Νομού Λάρισας (Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής)

11.30 - Μουσείο Σιτηρών & Αλεύρων

  • Thessaly Choir Festival – Workshops με το Γυναικείο Φωνητικό Σύνολο InDonnation - Περιφέρεια Θεσσαλίας, Πρόγραμμα ΘΕΣΣΑΛΙΑ 2021-2027

11.30 Αίθουσα Εκδηλώσεων ΔΩΛ

  • “Κάλαντα από όλη την Ελλάδα” – Με το Εργαστήρι Παραδοσιακής και Λαϊκής Μουσικής Μελωδία

12.00 - Πεζόδρομος Κούμα & Ρούζβελτ

Τρίτη 16.12

  • “Χριστουγεννιάτικα Μελωδήματα” - Μουσική Εκδήλωση Χορωδίας “Θεσσαλοί Μελωδοί”

16.30 - Αίθουσα Εκδηλώσεων ΔΩΛ

Τετάρτη 17.12

  • “Τα Χριστούγεννα της Σοφίας και του Νικόλα” - Μουσική παράσταση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων "Η Μουσική ως Τέχνη" για παιδιά, βασισμένη στο μουσικό έργο Children’s Album του Π. Ι. Τσαϊκόφσκι και το ομώνυμο παραμύθι της Ολυμπίας Τσαγιάννη

10.00 & 11.30 - Αίθουσα Εκδηλώσεων ΔΩΛ

  • Χριστουγεννιάτικη Μουσική Παράσταση για παιδιά – Με τον Σύλλογο Μουσικής και Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης Λάρισας

18.00 - Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο

  • Εορταστική Συναυλία ντουέτου Κ. Πάλλη & Γ. Αστρίτη

19.30 - Πεζόδρομος Κούμα & Ασκληπιού

Πέμπτη 18.12

  • “Τα Χριστούγεννα της Σοφίας και του Νικόλα” - Μουσική παράσταση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων "Η Μουσική ως Τέχνη" για παιδιά, βασισμένη στο μουσικό έργο Children’s Album του Π. Ι. Τσαϊκόφσκι και το ομώνυμο παραμύθι της Ολυμπίας Τσαγιάννη

10.00 & 11.30 - Αίθουσα Εκδηλώσεων ΔΩΛ

Παρασκευή 19.12

  • Χριστουγεννιάτικη Συναυλία Μαθητών Λεσχών Πολιτισμού Δήμου Λαρισαίων

17.30 - Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο

Σάββατο 20.12

  • “Χριστουγεννιάτικος Περιοδεύων ΚομιξοΘίασος” - σε συνεργασία με το Project Ιππόκαμπος

11.00 - Κεντρική Πλατεία

  • Παιδικό Χοροθέατρο MOS Χριστουγεννιάτικο παραμύθι "Ο Πι και ο Φι"

17.30 - Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο

  • Εορταστική Συναυλία Συμφωνικής Ορχήστρας Λάρισας

20.30 - Αίθουσα Εκδηλώσεων ΔΩΛ

  • Πρεμιέρα Θεσσαλικού Θεάτρου με το έργο “Ο Μισάνθρωπος” του Μολιέρου

Θέατρο “Κώστας Τσιάνος” (Μύλος του Παππά)

Κυριακή 21.12

  • “Χριστουγεννιάτικος Περιοδεύων ΚομιξοΘίασος” - σε συνεργασία με το Project Ιππόκαμπος

11.00 - Κεντρική Πλατεία

  • “Φτιάχνοντας το δικό μου χριστόψωμο” - Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για γιαγιάδες, παππούδες και εγγόνια, σε συνεργασία με τη Συντεχνία Αρτοποιών Νομού Λάρισας (Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής)

11.30 - Μουσείο Σιτηρών & Αλεύρων

  • Event στο Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας με τη Φιλαρμονική Δήμου Λαρισαίων

12.00 - Στην οδό Κούμα, Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας

  • “Η Καλώ, η Μπάμπω και ο Καλικάντζαρος Πρασίδας” - Πρεμιέρα Κουκλοθεατρικής Παράστασης από τον Δημοτικό Κουκλοθίασο Τιριτόμπα

12.00 & 18.00 - Μύλος του Παππά

  • Εορταστική Συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας Λάρισας

20:30 - Αίθουσα Εκδηλώσεων ΔΩΛ

Δευτέρα 22.12

  • "Παραδοσιακές μελωδίες και βήματα αγάπης περιμένοντας τα Χριστούγεννα" - Χριστουγεννιάτικη Φιλανθρωπική Εκδήλωση από τη Δ/νση Β'θμιας Εκπαίδευσης, τον Δήμο Λαρισαίων & το ΕΑΚ Λάρισας

11:00 Κλειστό Γυμναστήριο Νεάπολης

  • “A Ceremony of Carols” - Χριστουγεννιάτικη Συναυλία Παιδικής Χορωδίας & Συνόλου Καθηγητών ΔΩΛ

20:30 - Αίθουσα Εκδηλώσεων ΔΩΛ

Τρίτη 23.12

  • Χριστουγεννιάτικη Συναυλία Μαθητών Λεσχών Πολιτισμού Δήμου Λαρισαίων τμήματα κιθάρας-αρμόνιου

19:00 - Τμήμα Παιδικής Βιβλιοθήκης (3ος όροφος - Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο)

  • Χριστουγεννιάτικη Συναυλία Flashback Group

19:00 - Πεζόδρομος Παπακυριαζή & Μ. Αλεξάνδρου

Τετάρτη 24.12

  • Κάλαντα από την Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Λαρισαίων

Από το πρωί, στους δρόμους της πόλης

  • Χριστουγεννιάτικη Συναυλία Μικτής Χορωδίας Μουσικού Συλλόγου Λάρισας με τη Συμφωνικής Ορχήστρας Λάρισας Junior

19.30 - Κεντρική Πλατεία

Σάββατο 27.12

  • “Αναμνηστικές εορταστικές φωτογραφίες” - Λειτουργία Photo Booth

12.00 - Κεντρική Πλατεία

Κυριακή 28.12

  • Συναυλία Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Λαρισαίων
  • “Αναμνηστικές εορταστικές φωτογραφίες” - Λειτουργία Photo Booth

12.00 - Κεντρική Πλατεία

Δευτέρα 29.12

  • “Χριστουγεννιάτικες Μελωδίες” - Εορταστική Συναυλία Συνόλου Πνευστών

13.00 Στοά Δημάρχου Αστεριάδη (Κούμα & Παναγούλη)

  • “Να τα πούμε;” Χριστουγεννιάτικη Συναυλία Μικτής Χορωδίας ΔΩΛ

20.30 - Αίθουσα Εκδηλώσεων ΔΩΛ

Τρίτη 30.12

  • Κάλαντα από τον Σύλλογο Φίλων Βυζαντινής και Δημοτικής Μουσικής

12.30 - Α΄ Αρχαίο Θέατρο Λάρισας

  • Εορταστική Συναυλία Μουσικού Σχήματος “Ανέλιξη”

13.00 -  Φρίξου & Δευκαλίωνος

  • Μεγάλη Χριστουγεννιάτικη Παρέλαση του Δήμου Λαρισαίων

Στο κέντρο της πόλης (από το απόγευμα)

Τετάρτη 31.12

  • Κάλαντα από τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Λαρισαίων

Από το πρωί, στο κέντρο της πόλης

  • Μεγάλη συναυλία με τον Δώρο Δημοσθένους – Υποδοχή Νέου Έτους
  • Drone Show – Φαντασμαγορικό υπερθέαμα στον ουρανό της πόλης

23:00 - Κεντρική Πλατεία

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ σε Κεντρική και πλατεία Ταχυδρομείου

Χριστουγεννιάτικη Αγορά στην Κεντρική πλατεία (πρωί – απόγευμα)

Χριστουγεννιάτικη Αγορά στην πλατεία Ταχυδρομείου (πρωί-απόγευμα), με παγοδρόμιο, καρουζέλ και τρενάκι (για μικρά παιδιά)

Από τις 7 Δεκεμβρίου ως και τις 7 Ιανουαρίου

Σπίτι του Άη Βασίλη

Santa Truck – Περιοδείες στις γειτονιές και συνοικίες της Λάρισας

Περιοδείες με ξωτικά και Άη Βασίλη

Από τις 21 Δεκεμβρίου ως και τις 7 Ιανουαρίου

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

ΣΤΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ

«Ευχές, δεντροστολίσματα και η γιορτή αρχίζει... Χριστούγεννα μυρίζει!» - Γνωριμία με τα έθιμα και την ελληνική χριστουγεννιάτικη παράδοση

Το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας - Γιώργος και Λένα Γουργιώτη σε συνεργασία με το ΚΕΠΕΑ Ελασσόνας–Κισσάβου–Μαυροβουνίου θα υλοποιήσουν εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολικές ομάδες, με θεματική τον εθιμικό κύκλο των Χριστουγέννων.

Οι δράσεις έχουν τίτλο «Ευχές, δεντροστολίσματα και η γιορτή αρχίζει... Χριστούγεννα μυρίζει!»

Διάρκεια:

15/12/2025 - 19/12/2026 (10:00 πμ –12:30 μμ, κατόπιν προσυνεννόησης με το Μουσείο)

Λίγα λόγια:

Στόχος είναι να γνωρίσουν τα παιδιά τα έθιμα του Δωδεκαημέρου, όπως αυτά καταγράφονται στην τοπική και ευρύτερη ελληνική παράδοση, και στη συνέχεια να τα προσεγγίσουν βιωματικά μέσα από δημιουργική κατασκευή χριστουγεννιάτικων στολιδιών με φυσικά υλικά.

Δομή Προγράμματος:

1. Παρουσίαση των εθίμων του Δωδεκαημέρου στα παιδιά, με έμφαση στα χριστουγεννιάτικα δρώμενα της παράδοσης.

2. Βιωματική δημιουργία, όπου οι μαθητές θα κατασκευάσουν χριστουγεννιάτικα στολίδια αξιοποιώντας φυσικά υλικά, ως συνέχεια των γνώσεων που απέκτησαν.

ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΛΑΡΙΣΑΣ – ΜΟΥΣΕΙΟ Γ.Ι.ΚΑΤΣΙΓΡΑ & ΣΤΟΝ ΜΥΛΟ ΤΟΥ ΠΑΠΠΑ

«Χάρισε Τέχνη φέτος τα Χριστούγεννα!» - Bazaar βιβλίων τέχνης

Σε μια συνεργασία της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας-Μουσείου Γ. Ι. Κατσίγρα σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Λαρισαίων

Διάρκεια:

2/12/2025 - 7/01/2026

Χώροι διεξαγωγής:

Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα

Μύλος του Παππά

Λίγα λόγια:

Η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα και η Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Λαρισαίων θα συνδιοργανώσουν ένα ολιγοήμερο Χριστουγεννιάτικο Bazaar Βιβλίου με τίτλο «Χάρισε Τέχνη φέτος τα Χριστούγεννα!» με κεντρικό άξονα τη διάθεση των εκδόσεων και παζλ της Πινακοθήκης σε ειδική, εορταστική τιμή στο πωλητήριο της ΔΠΛ-ΜΓΙΚ και στον Μύλο του Παππά.

Τα βιβλία και τα παζλ που ήδη πωλούνται στο πωλητήριο θα διατίθενται με έκπτωση από 30 έως 50%, και οι παλαιότερες – πλην ιστορικές πλέον – εκδόσεις της ΔΠΛ-ΜΓΙΚ θα πωλούνται 3 ευρώ. Τα βιβλία θα προσφέρονται μέσα σε υφασμάτινες τσάντες με τον λογότυπο της ΔΠΛ-ΜΓΙΚ.

Σκοπός της δράσης αυτής είναι η δημιουργία μιας προσιτής ευκαιρίας για ποιοτικά χριστουγεννιάτικα δώρα. Επιπλέον, η προβολή των εκδόσεων της Δημοτικής Πινακοθήκης στο ευρύ κοινό θα έχει επιπλέον ως αποτέλεσμα την ανακύκλωση πόρων προς την αγορά ενός έργου τέχνης που θα υποδείξει η Καλλιτεχνική Επιτροπή.

 ΜΕΓΑΛΟΣ ΧΟΡΗΓΟΣ

 

01-12-2025
Η Πολιτική Προστασία στους Δήμους στο επίκεντρο ημερίδας στη Λάρισα - Κεντρικός ομιλητής ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας

Ο σχεδιασμός και η υποστήριξη διαδημοτικών δράσεων σε επίπεδο Πολιτικής Προστασίας των Δήμων είναι στο επίκεντρο της εκπαιδευτικής ημερίδας που διοργανώνεται στη Λάρισα, με πρωτοβουλία της ΚΕΔΕ, σε συνεργασία με τον Δήμο Λαρισαίων, την ΠΕΤΑ Α.Ε. και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ).

Η εκδήλωση θα γίνει τη Δευτέρα, 1 Δεκεμβρίου, από τις 11.00 πμ, στην αίθουσα εκδηλώσεων στη ΔΕΥΑ Λάρισας (Τέρμα Τυχερού), με κεντρικό ομιλητή τον Ομότιμο Καθηγητή ΕΚΠΑ και Πρόεδρο του ΟΑΣΠ, δρ. Ευθύμιο Λέκκα, ενώ θα μιλήσει και η ερευνήτρια και Επιστημονική Συνεργάτιδα του ΕΚΠΑ, δρ.Ελευθερία Σταμάτη.

Η δράση εντάσσεται στο έργο "Σχεδιασμός και Υποστήριξη Διαδημοτικών Δράσεων Πολιτικής Προστασίας – Δήμοι Ασφαλείς & Ανθεκτικοί" και στοχεύει στην ενίσχυση της ετοιμότητας των στελεχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης  απέναντι σε φυσικούς και ανθρωπογενείς κινδύνους, με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο.

Οι εισηγήσεις θα εστιάσουν σε πρακτικές λύσεις για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό, τη διαχείριση κρίσεων και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.

01-12-2025
Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Λαρισαίων για τη στήριξη των Κέντρων Πρόληψης

Το Δημοτικό Συμβούλιο Λαρισαίων εκφράζει την έντονη ανησυχία του και για το μέλλον των Κέντρων Πρόληψης. Σε μια δύσκολη περίοδο για τις τοπικές κοινωνίες, που η παραβατικότητα των νέων ανθρώπων αυξάνει και οι οικογένειες και οι εκπαιδευτικές δομές χρειάζονται στήριξη δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για τη συνέχειά τους.

Εκφράζουμε την ανησυχία μας για τη στοχευμένη και συστηματική απαξίωσή τους από τον ΕΟΠΑΕ, με την υποστελέχωσή τους, με την υποχρηματοδότησή τους, που ανοίγει το δρόμο στην εκχώρηση της πρόληψης σε ιδιωτικά Συμβουλευτικά Κέντρα κ.ά., ούτως ώστε να καταρρεύσουν από μόνα τους.

Η χρηματοδότηση της λειτουργίας τους από τα Υπουργεία Υγείας και Εσωτερικών σταματά το 2027 με αποτέλεσμα να διακυβεύεται η συνέχεια των προγραμμάτων τους. Η σύνδεσή τους με τις τοπικές κοινωνίες είναι υπό αμφισβήτηση και οι 300 περίπου εργαζόμενοι βρίσκονται κάτω από τη δαμόκλεια σπάθη της ανεργίας.

Τα 75 Κέντρα Πρόληψης, έχουν επιτελέσει ένα σημαντικό έργο που έχει αναγνωρισθεί από το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για τα ναρκωτικά και έχουν καταξιωθεί στις τοπικές κοινωνίες. Συνολικά, από τα προγράμματα και τις παρεμβάσεις που απευθύνονται σε παιδιά, εφήβους, νέους, εκπαιδευτικούς, γονείς, ιερείς, σώματα ασφαλείας και στο γενικό πληθυσμό, ωφελήθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες.

  • Ζητούμε τη διασφάλιση της συνέχισης της λειτουργίας των 75 Κέντρων Πρόληψης και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας.
  • Ζητούμε τη θεσμική τους αυτοτέλεια με τη σημερινή νομική τους μορφή, διατηρώντας τη σχέση διοικητικής και επιστημονικής εποπτείας από τον ΕΟΠΑΕ, ώστε να μπορούν οι τοπικοί φορείς και η αυτοδιοίκηση να είναι ενεργοί εταίροι.
  • Ζητούμε την ενίσχυσή τους με νέο, μόνιμο προσωπικό και τη χρηματοδότησή τους για τη στήριξη των προγραμμάτων τους.

Διαβάστε το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου για τη στήριξη των Κέντρων Πρόληψης.

01-12-2025
Ψήφισμα Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Λαρισαίων για τη φημολογούμενη μεταφορά της Παιδιατρικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λαρισαίων, με αφορμή τις πληροφορίες περί μεταφοράς της Παιδιατρικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας στο Πανεπιστημιακό και τις έντονες αντιδράσεις φορέων της πόλης, εκφράζει τον προβληματισμό του και ζητά επίσημη, τεκμηριωμένη ενημέρωση.

Επισημαίνουμε ότι:

  • Η Λάρισα χρειάζεται δύο ισχυρά και πλήρως λειτουργικά δημόσια νοσοκομεία, που να καλύπτουν με ασφάλεια τις ανάγκες των πολιτών.
  • Κάθε σχεδιασμός αλλαγής σε κρίσιμες κλινικές, ιδίως στην παιδιατρική φροντίδα, πρέπει να γίνεται με διαφάνεια, τεκμηρίωση και ουσιαστικό διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους.
  • Το Γενικό Νοσοκομείο αποτελεί βασικό πυλώνα της δημόσιας υγείας στη Θεσσαλία και η διατήρηση των δομών του είναι κρίσιμη.

Το Δημοτικό Συμβούλιο ζητά από το Υπουργείο Υγείας, την 5η ΥΠΕ και τις διοικήσεις των νοσοκομείων άμεση, επίσημη ενημέρωση και δέσμευση για διαβούλευση πριν από οποιαδήποτε απόφαση.

Ο Δήμος Λαρισαίων θα παρακολουθεί στενά το θέμα και θα παρεμβαίνει θεσμικά όπου χρειάζεται, με μοναδικό γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και την ποιότητα των υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες.

Διαβάστε το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου για τη φημολογούμενη μεταφορά της Παιδιατρικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας.

01-12-2025
Ανοίγουν οι στρόφιγγες στο Κεντρικό Αντλιοστάσιο λυμάτων - Στα 8.000 μ3/ώρα η δυναμικότητα αποχέτευσης

Μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα μπαίνει σε λειτουργία το νέο Κεντρικό Αντλιοστάσιο ακαθάρτων της ΔΕΥΑΛ, ένα έργο εξαιρετικά κομβικής σημασίας για τη Λάρισα, καθώς σε αυτό εισρέουν τα λύματα από το μεγαλύτερο τμήμα του δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων της πόλης. Πρόκειται για ένα έργο συνολικού προϋπολογισμού της τάξης των 1,5 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ), με χρηματοδότηση από ιδίους πόρους της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης-Αποχέτευσης Λάρισας.

Με την λειτουργία του νέου αντλιοστασίου, σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση της αποκατάστασης του υφιστάμενου, η δυναμικότητα αποχέτευσης ακαθάρτων για το μεγαλύτερο τμήμα της Λάρισας, υπολογίζεται ότι θα ανέρχεται σε 8.000 m3/ώρα, με συνέπεια την ασφαλή λειτουργία του δικτύου και την εξάλειψη τυχών κινδύνου από πλημμυρικά φαινόμενα.

Τις εγκαταστάσεις του κεντρικού αντλιοστασίου, στην περιοχή του ΑΤΑ, όπου και δημιουργήθηκε η νέα κατασκευή επισκέφθηκε ο Δήμαρχος Λαρισαίων και πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ, κ.Θανάσης Μαμάκος, συνοδευόμενος από τον Αντιπρόεδρο, κ.Κωνσταντίνο Αργυρόπουλο, τον Γενικό Διευθυντή, κ.Δημήτρη Σαββοργινάκη, τη Διευθύντρια Τεχνικής Υπηρεσίας, κ.Άννα Ζαχίδου, τον Διευθυντή Η/Μ Εγκαταστάσεων και Τηλεμετρίας, κ.Μπουφίκο, τον επιβλέποντα του έργου, κ.Ζωγράφο, ενώ παρόντες ήταν από την ανάδοχο «Καρκανιάς-Τεχνολογία Περιβάλλοντος», ο Πρόεδρος, κ.Γιώργος Καρκανιάς και μηχανικοί της εταιρείας.

Νέα κατασκευή και εφεδρεία

Να σημειωθεί ότι το νέο αντλιοστάσιο κατασκευάστηκε κοντά στο υφιστάμενο (από τη δεκαετία του 1980), προκειμένου τόσο για να επιλυθούν τα προβλήματα συντήρησής του παλιού αντλιοστασίου, όσο και για να υπάρχει η δυνατότητα εφεδρικής λειτουργίας.

Το έργο για την κατασκευή του νέου Κεντρικού αντλιοστασίου ήταν σύνθετο, με αρκετές προκλήσεις, εξαιτίας κυρίως των ιδιαίτερων συνθηκών (μεγάλο βάθος, πάνω από 10 μ, γειτνίαση με την τάφρο Ι1, ύπαρξη στον χώρο κατασκευής του χυτού αγωγού ομβρίων υδάτων, περιορισμένος χώρος εκτέλεσης εργασιών).

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Θα πρέπει να σημειωθεί ακόμη ότι στον ξηρό θάλαμο του αντλιοστασίου, έχουν εγκατασταθεί τέσσερις φυγοκεντρικές αντλίες δυναμικότητας 1.000m³/h (οι δύο εφεδρικές), που καλύπτουν τις ανάγκες της κανονικής λειτουργίας του νέου αντλιοστασίου. Για τη κάλυψη των έκτακτων συνθηκών (περίπτωση πλημμύρας) προβλέπεται η ταυτόχρονη λειτουργία και των τεσσάρων αντλιών.

Έχει τοποθετηθεί νέο  σύστημα αυτοματισμού, μετρήσεων και σημάνσεων, ώστε να εξασφαλίζεται η ομαλή λειτουργία του αντλιοστασίου ως σύνολο συνεργαζόμενου εξοπλισμού και η τηλεδιαχείρησή του, ενώ σε περίπτωση εντοπισμού ανωμαλιών λειτουργίας έχει εγκατασταθεί σύστημα ειδοποίησης, καθώς και μηχανισμός προφύλαξης της εγκατάστασης από βλάβες.

29-11-2025
Μαγικά Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά στη Λάρισα: Χριστουγεννιάτικη παρέλαση αρμάτων, drone show, συναυλίες και πλήθος εκδηλώσεων από τον Δήμο Λαρισαίων

Θ.Μαμάκος: «Η Λάρισα διεκδικεί με αξιώσεις τη θέση της στον τουριστικό χάρτη»

Άναμμα του Δέντρου τη Δευτέρα, με μεγάλη συναυλία της Πέγκυς Ζήνα

Αναλυτικά όλο το πρόγραμμα των εκδηλώσεων για Χριστούγεννα - Πρωτοχρονιά

Μια πραγματικά μαγευτική χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα δημιουργεί ο Δήμος Λαρισαίων για τις γιορτές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς στη Λάρισα, που διεκδικεί με αξιώσεις τη θέση της στον εγχώριο και διεθνή τουριστικό χάρτη. Η μεγάλη χριστουγεννιάτικη παρέλαση, με 12 πολύχρωμα άρματα, drone show την παραμονή Πρωτοχρονιάς, μεγάλες και μικρότερες συναυλίες, δύο χριστουγεννιάτικες αγορές και τον πιο φωτεινό, γιορτινό «ουρανό» πάνω από τους δρόμους, η θεσσαλική πρωτεύουσα αποτελεί τον κορυφαίο χριστουγεννιάτικο προορισμό για φέτος.

«Η Λάρισα διεκδικεί με αξιώσεις τη θέση της στον τουριστικό χάρτη, εντός και εκτός συνόρων – και ως Δημοτική Αρχή επενδύουμε, ηθικά και υλικά, σε αυτόν τον στρατηγικό στόχο. Θέλω να απευθύνω ένα μεγάλο κάλεσμα σε όλες και όλους, να πάρουν την οικογένεια, τους φίλους, τις παρέες τους και να ζήσουν μια μοναδική εμπειρία, στη Λάρισα που αγαπάμε και θέλουμε να την πάμε ακόμη πιο ψηλά», σημείωσε ο Δήμαρχος Λαρισαίων, κ.Θανάσης Μαμάκος, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παρατέθηκε σήμερα, στο Δημαρχείο Λάρισας.

Δείτε τις δηλώσεις του κ.Μαμάκου:

«Πλησιάζουμε σιγά-σιγά στην πιο μαγευτική περίοδο του έτους, τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, που όλοι καλούμαστε να γίνουμε παιδιά. Ως Δημοτική Αρχή, φέτος, έχουμε προχωρήσει δυναμικά στην αναβάθμιση της εορταστικής διοργάνωσης, τόσο αναφορικά με τον στολισμό της πόλης, όσο και σε επίπεδο εκδηλώσεων και οργάνωσης», σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού & Εξωστρέφειας, κ.Φώτης Τζατζάκης.

Δείτε τις δηλώσεις του κ.Τζατζάκη:

Άναμμα δέντρου με την Πέγκυ Ζήνα

Το «σύνθημα» για την έναρξη των φετινών εορταστικών εκδηλώσεων θα δώσει η αγαπημένη Πέγκυ Ζήνα, μεθαύριο, Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου, στην Κεντρική πλατεία της πόλης, όπου και θα πραγματοποιηθεί η τελετή για το άναμμα του χριστουγεννιάτικου δέντρου, σε μια μεγάλη συναυλία-γιορτή για μικρούς και μεγάλους.

Η Πέγκυ Ζήνα, μια από τις πιο αυθεντικές φωνές του ελληνικού τραγουδιού, συνεχίζει να συγκινεί με τη μοναδική της ερμηνεία και τη βαθιά συναισθηματική της παρουσία. Με πολυετή καριέρα, πολυπλατινένιους δίσκους και αμέτρητες επιτυχίες, η Ζήνα αποτελεί εγγύηση ποιότητας και ψυχαγωγίας για κάθε μουσική σκηνή. Οι ζωντανές της εμφανίσεις ξεχωρίζουν για την ενέργεια, τη συγκίνηση και την αμεσότητα με το κοινό, προσφέροντας μια εμπειρία γεμάτη πάθος και ελληνικό συναίσθημα.

Χριστουγεννιάτικη παρέλαση

Από την ερχόμενη Δευτέρα και μέχρι τις 7 Ιανουαρίου, κάθε μέρα θα είναι μια γιορτή, για μεγάλους και μικρούς, στο κέντρο αλλά και τις συνοικίες.

Φώτα και χριστουγεννιάτικη ζεστασιά παντού, συναυλίες, μουσικά δρώμενα, θέατρο, ξωτικά και Άη Βασίληδες, το Santa Truck που έρχεται ξανά να σκορπίσει τη μαγεία των Χριστουγέννων παντού, κάλαντα, έθιμα και ελληνική χριστουγεννιάτικη παράδοση – κάθε μέρα θα είναι μια ευκαιρία για συμμετοχή σε πλήθος εκδηλώσεων, για επίσκεψη στα εμπορικά καταστήματα της πόλης, για βόλτες στο κέντρο και τις συνοικίες με φίλους και παρέες, για ανταλλαγή ευχών με φίλους και αγαπημένα μας πρόσωπα.

Όλα αυτά κάτω από έναν μαγευτικό, φωτεινό ουρανό από τα χιλιάδες φωτάκια που έχουν τοποθετηθεί σε όλες τις κεντρικές οδούς.

Κορύφωση των εκδηλώσεων θα είναι η μεγάλη χριστουγεννιάτικη παρέλαση, την Τρίτη, 30 Δεκεμβρίου – προπαραμονή Πρωτοχρονιάς, με περισσότερες από 1.500 συμμετοχές. Δώδεκα θεματικά άρματα, με κεντρικό αφηγηματικό άξονα τα χριστουγεννιάτικα παραμύθια που όλοι έχουμε αγαπήσει, θα γεμίσουν το κέντρο της Λάρισας.

Η φετινή παρέλαση έχει κι έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα, καθώς υποστηρίζει το έργο του Make-A-Wish Ελλάδος, για την πραγματοποίηση παιδικών ευχών.

Την Παραμονή, στις 31 Δεκεμβρίου, η Λάρισα υποδέχεται το Νέο Έτος, παρέα με τον μαγευτικό Δώρο Δημοσθένους, σε μια μεγάλη συναυλία και ένα απολαυστικό φωτεινό υπερθέαμα με drones, στον ουρανό της πόλης.

Να σημειωθεί ότι μεγάλος χορηγός των εκδηλώσεων είναι η COSMOTE TELECOM.

 

Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων 

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων Χριστούγεννα 2025 – Πρωτοχρονιά 2026

Δευτέρα 1.12

  • Φωταγώγηση Δέντρου & Συναυλία με την Πέγκυ Ζήνα
  • Συμμετέχει η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Λαρισαίων

21.00 – Κεντρική Πλατεία

Τρίτη 2.12

  • Χριστουγεννιάτικη Συναυλία Μικτής Χορωδία Μουσικού Συλλόγου Λάρισας - Συμμετέχει η Συμφωνική Ορχήστρα Λάρισας Junior

20.30 -– Αίθουσα Εκδηλώσεων ΔΩΛ

Σάββατο 6.12

  • Η κυρά Διατροφή και τα Χριστούγεννα – Μουσικό παραμύθι

11.30 πμ – Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο

  • 75 Χρόνια In Tempo – Συναυλία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Λαρισαίων

20.00 – Αίθουσα εκδηλώσεων ΔΩΛ

Κυριακή 7.12

  • Τα Χριστούγεννα της Σοφίας και του Νικόλα - Μουσική παράσταση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων "Η Μουσική ως Τέχνη" για παιδιά, βασισμένη στο μουσικό έργο Children’s Album του Π.Ι.Τσαϊκόφσκι και το ομώνυμο παραμύθι της Ολυμπίας Τσαγιάννη

11.00 & 12.30 (2 παραστάσεις) – Αίθουσα Εκδηλώσεων ΔΩΛ

Τρίτη 9.12

  • Χριστουγεννιάτικη Συναυλία Ορχηστρών Σπουδαστών ΔΩΛ “Μανόλης Καλομοίρης”, “Δημήτρης Μητρόπουλος” & “ΣΟΛ Junior”

19.30 – Αίθουσα Εκδηλώσεων ΔΩΛ

Τετάρτη 10.12

  • Συναυλία Χορωδίας “Το Βυζαντινό & Δημοτικό Εργαστήρι Λάρισας”
  • Φεστιβάλ Χορωδιών Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής

19.00 Αίθουσα Εκδηλώσεων – ΔΩΛ

Πέμπτη 11.12

  • Ο Καραγκιόζης Μαέστρος - Χριστουγεννιάτικη Συναυλία Σχολής Παραδοσιακής Μουσικής ΔΩΛ

19.00 – Αίθουσα Εκδηλώσεων ΔΩΛ

  • “Το πολικό εξπρές” - Χριστουγεννιάτικη Θεατρική Παράσταση  ΚΔΑΠ ΜΕΑ ΠΡΟΣΒΑΣΗ

19.00 – Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο

Παρασκευή 12.12

  • Thessaly Choir Festival – Workshops με το Γυναικείο Φωνητικό Σύνολο InDonnation - Περιφέρεια Θεσσαλίας, Πρόγραμμα ΘΕΣΣΑΛΙΑ 2021-2027

20.30  – Αίθουσα Εκδηλώσεων ΔΩΛ

Σάββατο 13.12

  • “Χριστούγεννα χωρίς εξαρτήσεις” - Εκδήλωση - μουσική παράσταση Δ/νσης Β'θμιας Εκπαίδευσης & Δ/νσης Παιδείας Δήμου Λαρισαίων

19.00 - Κεντρική Πλατεία

  • Εκδήλωση Μουσείου Σιτηρών & Αλεύρων: "Οι τροφές του Δωδεκαημέρου. Συμβολισμοί και τελετουργία, μνήμη και πολιτισμική κληρονομιά" – Ομιλία Ευάγγελου Καραμανέ, Δ/ντή Κέντρου Ερευνών Ελληνικής Λαογραφίας Ακαδημίας Αθηνών

19.00 - Αμφιθέατρο Μύλου του Παππά

  • “Τραπέζι γεμάτο μνήμες” - Εγκαίνια περιοδικής μίνι έκθεσης, με τη συμμετοχή της Σχολής Παραδοσιακής Μουσικής ΔΩΛ

20.00 - Μουσείο Σιτηρών & Αλεύρων

  • Thessaly Choir Festival – Workshops με το Γυναικείο Φωνητικό Σύνολο InDonnation - Περιφέρεια Θεσσαλίας, Πρόγραμμα ΘΕΣΣΑΛΙΑ 2021-2027

20.30 - Αίθουσα Εκδηλώσεων ΔΩΛ

Κυριακή 14.12

  • “Φτιάχνοντας το δικό μου χριστόψωμο” - Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για γονείς και παιδιά, σε συνεργασία με τη Συντεχνία Αρτοποιών Νομού Λάρισας (Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής)

11.30 - Μουσείο Σιτηρών & Αλεύρων

  • Thessaly Choir Festival – Workshops με το Γυναικείο Φωνητικό Σύνολο InDonnation - Περιφέρεια Θεσσαλίας, Πρόγραμμα ΘΕΣΣΑΛΙΑ 2021-2027

11.30 Αίθουσα Εκδηλώσεων ΔΩΛ

  • “Κάλαντα από όλη την Ελλάδα” – Με το Εργαστήρι Παραδοσιακής και Λαϊκής Μουσικής Μελωδία

12.00 - Πεζόδρομος Κούμα & Ρούζβελτ

Τρίτη 16.12

  • “Χριστουγεννιάτικα Μελωδήματα” - Μουσική Εκδήλωση Χορωδίας “Θεσσαλοί Μελωδοί”

16.30 - Αίθουσα Εκδηλώσεων ΔΩΛ

Τετάρτη 17.12

  • “Τα Χριστούγεννα της Σοφίας και του Νικόλα” - Μουσική παράσταση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων "Η Μουσική ως Τέχνη" για παιδιά, βασισμένη στο μουσικό έργο Children’s Album του Π. Ι. Τσαϊκόφσκι και το ομώνυμο παραμύθι της Ολυμπίας Τσαγιάννη

10.00 & 11.30 - Αίθουσα Εκδηλώσεων ΔΩΛ

  • Χριστουγεννιάτικη Μουσική Παράσταση για παιδιά – Με τον Σύλλογο Μουσικής και Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης Λάρισας

18.00 - Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο

  • Εορταστική Συναυλία ντουέτου Κ. Πάλλη & Γ. Αστρίτη

19.30 - Πεζόδρομος Κούμα & Ασκληπιού

Πέμπτη 18.12

  • “Τα Χριστούγεννα της Σοφίας και του Νικόλα” - Μουσική παράσταση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων "Η Μουσική ως Τέχνη" για παιδιά, βασισμένη στο μουσικό έργο Children’s Album του Π. Ι. Τσαϊκόφσκι και το ομώνυμο παραμύθι της Ολυμπίας Τσαγιάννη

10.00 & 11.30 - Αίθουσα Εκδηλώσεων ΔΩΛ

Παρασκευή 19.12

  • Χριστουγεννιάτικη Συναυλία Μαθητών Λεσχών Πολιτισμού Δήμου Λαρισαίων

17.30 - Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο

Σάββατο 20.12

  • “Χριστουγεννιάτικος Περιοδεύων ΚομιξοΘίασος” - σε συνεργασία με το Project Ιππόκαμπος

11.00 - Κεντρική Πλατεία

  • Παιδικό Χοροθέατρο MOS Χριστουγεννιάτικο παραμύθι "Ο Πι και ο Φι"

17.30 - Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο

  • Εορταστική Συναυλία Συμφωνικής Ορχήστρας Λάρισας

20.30 - Αίθουσα Εκδηλώσεων ΔΩΛ

  • Πρεμιέρα Θεσσαλικού Θεάτρου με το έργο “Ο Μισάνθρωπος” του Μολιέρου

Θέατρο “Κώστας Τσιάνος” (Μύλος του Παππά)

Κυριακή 21.12

  • “Χριστουγεννιάτικος Περιοδεύων ΚομιξοΘίασος” - σε συνεργασία με το Project Ιππόκαμπος

11.00 - Κεντρική Πλατεία

  • “Φτιάχνοντας το δικό μου χριστόψωμο” - Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για γιαγιάδες, παππούδες και εγγόνια, σε συνεργασία με τη Συντεχνία Αρτοποιών Νομού Λάρισας (Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής)

11.30 - Μουσείο Σιτηρών & Αλεύρων

  • Event στο Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας με τη Φιλαρμονική Δήμου Λαρισαίων

12.00 - Στην οδό Κούμα, Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας

  • “Η Καλώ, η Μπάμπω και ο Καλικάντζαρος Πρασίδας” - Πρεμιέρα Κουκλοθεατρικής Παράστασης από τον Δημοτικό Κουκλοθίασο Τιριτόμπα

12.00 & 18.00 - Μύλος του Παππά

  • Εορταστική Συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας Λάρισας

20:30 - Αίθουσα Εκδηλώσεων ΔΩΛ

Δευτέρα 22.12

  • "Παραδοσιακές μελωδίες και βήματα αγάπης περιμένοντας τα Χριστούγεννα" - Χριστουγεννιάτικη Φιλανθρωπική Εκδήλωση από τη Δ/νση Β'θμιας Εκπαίδευσης, τον Δήμο Λαρισαίων & το ΕΑΚ Λάρισας

11:00 Κλειστό Γυμναστήριο Νεάπολης

  • “A Ceremony of Carols” - Χριστουγεννιάτικη Συναυλία Παιδικής Χορωδίας & Συνόλου Καθηγητών ΔΩΛ

20:30 - Αίθουσα Εκδηλώσεων ΔΩΛ

Τρίτη 23.12

  • Χριστουγεννιάτικη Συναυλία Μαθητών Λεσχών Πολιτισμού Δήμου Λαρισαίων τμήματα κιθάρας-αρμόνιου

19:00 - Τμήμα Παιδικής Βιβλιοθήκης (3ος όροφος - Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο)

  • Χριστουγεννιάτικη Συναυλία Flashback Group

19:00 - Πεζόδρομος Παπακυριαζή & Μ. Αλεξάνδρου

Τετάρτη 24.12

  • Κάλαντα από την Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Λαρισαίων

Από το πρωί, στους δρόμους της πόλης

  • Χριστουγεννιάτικη Συναυλία Μικτής Χορωδίας Μουσικού Συλλόγου Λάρισας με τη Συμφωνικής Ορχήστρας Λάρισας Junior

19.30 - Κεντρική Πλατεία

Σάββατο 27.12

  • “Αναμνηστικές εορταστικές φωτογραφίες” - Λειτουργία Photo Booth

12.00 - Κεντρική Πλατεία

Κυριακή 28.12

  • Συναυλία Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Λαρισαίων
  • “Αναμνηστικές εορταστικές φωτογραφίες” - Λειτουργία Photo Booth

12.00 - Κεντρική Πλατεία

Δευτέρα 29.12

  • “Χριστουγεννιάτικες Μελωδίες” - Εορταστική Συναυλία Συνόλου Πνευστών

13.00 Στοά Δημάρχου Αστεριάδη (Κούμα & Παναγούλη)

  • “Να τα πούμε;” Χριστουγεννιάτικη Συναυλία Μικτής Χορωδίας ΔΩΛ

20.30 - Αίθουσα Εκδηλώσεων ΔΩΛ

Τρίτη 30.12

  • Κάλαντα από τον Σύλλογο Φίλων Βυζαντινής και Δημοτικής Μουσικής

12.30 - Α΄ Αρχαίο Θέατρο Λάρισας

  • Εορταστική Συναυλία Μουσικού Σχήματος “Ανέλιξη”

13.00 -  Φρίξου & Δευκαλίωνος

  • Μεγάλη Χριστουγεννιάτικη Παρέλαση του Δήμου Λαρισαίων

Στο κέντρο της πόλης (από το απόγευμα)

Τετάρτη 31.12

  • Κάλαντα από τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Λαρισαίων

Από το πρωί, στο κέντρο της πόλης

  • Μεγάλη συναυλία με τον Δώρο Δημοσθένους – Υποδοχή Νέου Έτους
  • Drone Show – Φαντασμαγορικό υπερθέαμα στον ουρανό της πόλης

23:00 - Κεντρική Πλατεία

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ σε Κεντρική και πλατεία Ταχυδρομείου

Χριστουγεννιάτικη Αγορά στην Κεντρική πλατεία (πρωί – απόγευμα)

Χριστουγεννιάτικη Αγορά στην πλατεία Ταχυδρομείου (πρωί-απόγευμα), με παγοδρόμιο, καρουζέλ και τρενάκι (για μικρά παιδιά)

Από τις 7 Δεκεμβρίου ως και τις 7 Ιανουαρίου

Σπίτι του Άη Βασίλη

Santa Truck – Περιοδείες στις γειτονιές και συνοικίες της Λάρισας

Περιοδείες με ξωτικά και Άη Βασίλη

Από τις 21 Δεκεμβρίου ως και τις 7 Ιανουαρίου

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

ΣΤΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ

«Ευχές, δεντροστολίσματα και η γιορτή αρχίζει... Χριστούγεννα μυρίζει!» - Γνωριμία με τα έθιμα και την ελληνική χριστουγεννιάτικη παράδοση

Το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας - Γιώργος και Λένα Γουργιώτη σε συνεργασία με το ΚΕΠΕΑ Ελασσόνας–Κισσάβου–Μαυροβουνίου θα υλοποιήσουν εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολικές ομάδες, με θεματική τον εθιμικό κύκλο των Χριστουγέννων.

Οι δράσεις έχουν τίτλο «Ευχές, δεντροστολίσματα και η γιορτή αρχίζει... Χριστούγεννα μυρίζει!»

Διάρκεια:

15/12/2025 - 19/12/2026 (10:00 πμ –12:30 μμ, κατόπιν προσυνεννόησης με το Μουσείο)

Λίγα λόγια:

Στόχος είναι να γνωρίσουν τα παιδιά τα έθιμα του Δωδεκαημέρου, όπως αυτά καταγράφονται στην τοπική και ευρύτερη ελληνική παράδοση, και στη συνέχεια να τα προσεγγίσουν βιωματικά μέσα από δημιουργική κατασκευή χριστουγεννιάτικων στολιδιών με φυσικά υλικά.

Δομή Προγράμματος:

1. Παρουσίαση των εθίμων του Δωδεκαημέρου στα παιδιά, με έμφαση στα χριστουγεννιάτικα δρώμενα της παράδοσης.

2. Βιωματική δημιουργία, όπου οι μαθητές θα κατασκευάσουν χριστουγεννιάτικα στολίδια αξιοποιώντας φυσικά υλικά, ως συνέχεια των γνώσεων που απέκτησαν.

ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΛΑΡΙΣΑΣ – ΜΟΥΣΕΙΟ Γ.Ι.ΚΑΤΣΙΓΡΑ & ΣΤΟΝ ΜΥΛΟ ΤΟΥ ΠΑΠΠΑ

«Χάρισε Τέχνη φέτος τα Χριστούγεννα!» - Bazaar βιβλίων τέχνης

Σε μια συνεργασία της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας-Μουσείου Γ. Ι. Κατσίγρα σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Λαρισαίων

Διάρκεια:

2/12/2025 - 7/01/2026

Χώροι διεξαγωγής:

Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα

Μύλος του Παππά

Λίγα λόγια:

Η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα και η Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Λαρισαίων θα συνδιοργανώσουν ένα ολιγοήμερο Χριστουγεννιάτικο Bazaar Βιβλίου με τίτλο «Χάρισε Τέχνη φέτος τα Χριστούγεννα!» με κεντρικό άξονα τη διάθεση των εκδόσεων και παζλ της Πινακοθήκης σε ειδική, εορταστική τιμή στο πωλητήριο της ΔΠΛ-ΜΓΙΚ και στον Μύλο του Παππά.

Τα βιβλία και τα παζλ που ήδη πωλούνται στο πωλητήριο θα διατίθενται με έκπτωση από 30 έως 50%, και οι παλαιότερες – πλην ιστορικές πλέον – εκδόσεις της ΔΠΛ-ΜΓΙΚ θα πωλούνται 3 ευρώ. Τα βιβλία θα προσφέρονται μέσα σε υφασμάτινες τσάντες με τον λογότυπο της ΔΠΛ-ΜΓΙΚ.

Σκοπός της δράσης αυτής είναι η δημιουργία μιας προσιτής ευκαιρίας για ποιοτικά χριστουγεννιάτικα δώρα. Επιπλέον, η προβολή των εκδόσεων της Δημοτικής Πινακοθήκης στο ευρύ κοινό θα έχει επιπλέον ως αποτέλεσμα την ανακύκλωση πόρων προς την αγορά ενός έργου τέχνης που θα υποδείξει η Καλλιτεχνική Επιτροπή.

ΜΕΓΑΛΟΣ ΧΟΡΗΓΟΣ

 

29-11-2025
Μαγικά Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά στη Λάρισα: Χριστουγεννιάτικη παρέλαση αρμάτων, drone show, συναυλίες και πλήθος εκδηλώσεων από τον Δήμο Λαρισαίων

Θ.Μαμάκος: «Η Λάρισα διεκδικεί με αξιώσεις τη θέση της στον τουριστικό χάρτη»

Άναμμα του Δέντρου τη Δευτέρα, με μεγάλη συναυλία της Πέγκυς Ζήνα

Αναλυτικά όλο το πρόγραμμα των εκδηλώσεων για Χριστούγεννα - Πρωτοχρονιά

Μια πραγματικά μαγευτική χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα δημιουργεί ο Δήμος Λαρισαίων για τις γιορτές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς στη Λάρισα, που διεκδικεί με αξιώσεις τη θέση της στον εγχώριο και διεθνή τουριστικό χάρτη. Η μεγάλη χριστουγεννιάτικη παρέλαση, με 12 πολύχρωμα άρματα, drone show την παραμονή Πρωτοχρονιάς, μεγάλες και μικρότερες συναυλίες, δύο χριστουγεννιάτικες αγορές και τον πιο φωτεινό, γιορτινό «ουρανό» πάνω από τους δρόμους, η θεσσαλική πρωτεύουσα αποτελεί τον κορυφαίο χριστουγεννιάτικο προορισμό για φέτος.

 

28-11-2025
Ψήφισμα Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Λαρισαίων για τη στήριξη των Κέντρων Πρόληψης

Διαβάστε το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου για τη στήριξη των Κέντρων Πρόληψης.

28-11-2025
Ψήφισμα Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Λαρισαίων για τη φημολογούμενη μεταφορά της Παιδιατρικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας

Διαβάστε το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου για τη φημολογούμενη μεταφορά της Παιδιατρικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας.

28-11-2025
Πρόσκληση Συνεδρίασης Δημοτικής Επιτροπής - Τρίτη 02/12/2025, ώρα 13:00

Για το κείμενο της πρόσκλησης, πατήστε ΕΔΩ


Επικοινωνία

ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ
Ίωνος Δραγούμη 1
Τ.Κ. 41222

Τηλ. Κέντρο: 2413 500 200
E-mail: protokolo@larissa.gov.gr

Σχετικά

diavgeia m1

kairos 1