sandal logo

  • Home
  • CERV - FutureUp / Free Europe
  • Συμμετοχή του Δήμου Λαρισαίων σε διακρατική συνάντηση του ευρωπαϊκού προγράμματος FUTURE UP FREE EUROPE - CERV στη Μπράγκα - Πορτογαλία

Συμμετοχή του Δήμου Λαρισαίων σε διακρατική συνάντηση του ευρωπαϊκού προγράμματος FUTURE UP FREE EUROPE - CERV στη Μπράγκα - Πορτογαλία

Εκτύπωση

Κοινωνικός Διαμοιρασμός:

Πραγματοποιήθηκε 8-11 Αυγούστου 2023 στη Μπράγκα της Πορτογαλίας η 3η διακρατική συνάντηση του ευρωπαϊκού προγράμματος “FutureUp: Young players building the future of Europe” με χρηματοδότηση από το «Citizens, Equality, Rights and Values Programme (CERV)» στο οποίο συμμετέχει ως εταίρος και ο Δήμος Λαρισαίων.

Το συνολικό εταιρικό σχήμα αποτελείται από τους: Συντονιστής: Associacio Plataforma Mozaika Per La Promocio De La Cultura Jueva De Catalunya (Ισπανία). Λοιποί εταίροι: Drustvo Za Razvijanje Prostovoljnega Dela Novo Mesto (Σλοβενία), Fajub - Federação Das Associações Juvenis Do Distrito De Braga (Πορτογαλία), Genista Research Foundation (Μάλτα), Asociatia Se Poate (Ρουμανία), Δήμος Λαρισαίων (Ελλάδα), Gemeente Rhenen (Ολλανδία),  A2030 (Ιταλία)

Με χρηματοδότηση από το “FutureUp” θα υλοποιηθούν 8 διεθνείς διοργανώσεις στις πόλεις που συμμετέχουν στο έργο με τη συμμετοχή των εταίρων του προγράμματος και τη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας. Στόχος είναι η ευαισθητοποίηση και γνώση του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε. καθώς και η ευαισθητοποίηση για την ανάγκη διαπολιτισμικού διαλόγου, για την προώθηση και την προστασία των ελευθεριών, της ισότητας και της διαφορετικότητας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης στην Μπράγκα οι εταίροι του προγράμματος συμμετείχαν την 1η μέρα σε Συνέδριο με θέμα τον  θρησκευτικό πλουραλισμό, τις πιθανές συγκρούσεις και τη δυναμική του διαθρησκευτικού και οικουμενικού διαλόγου. Η ομιλήτρια, Susanna Vilas Boas, καθηγήτρια θεολογίας στην Πορτογαλία και την Ισπανία, στην ομιλία της επισήμανε ότι ούτε η αντίθεση των διαφορών ούτε η ανάδειξη κοινών σημείων είναι η σωστή στρατηγική για να ανοίξει ένας ουσιαστικός διάλογος. Η αντίθεση δημιουργεί ισχυρές ταυτότητες που μακροπρόθεσμα οδηγούν ξανά σε σύγκρουση. Ένα άλλο θεμελιώδες θέμα είναι οι θρησκευτικές διακρίσεις και η παραβίαση της θρησκευτικής ελευθερίας, που συχνά προκύπτει από την πολιτική εκμετάλλευση θρησκευτικών θεμάτων. “Μία λύση θα ήταν να εστιάσουμε στις δυνατότητες της έννοιας της Οικουμενικής Ελευθερίας: μονοπάτια και δυνατότητες: Μάθετε να προσεύχεστε μαζί, δώστε μια χριστιανική απάντηση στα τρέχοντα κοινωνικοπολιτικά προβλήματα της εποχής. Χρησιμοποιήστε τη χριστιανική μαρτυρία της ενότητας ως απάντηση στις θρησκευτικές συγκρούσεις που έχουν πολλαπλασιαστεί μεταξύ των 33.830 διαφορετικών τύπων Χριστιανισμού που υπάρχουν.”

Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες επισκέφτηκαν χώρους λατρείας: Το ιεροδιδασκαλείο και οικοτροφείο που έχει ιδιαίτερη σημασία για την πόλη της Μπράγκα. Το Santuário de Nossa Senhora do Sameiro ένα από τα πιο επισκεπτόμενα μέρη λατρείας των Marian στην Πορτογαλία, που κάθε χρόνο προσελκύει πολλούς πιστούς για προσκυνητές την 1η Κυριακή του Ιουνίου και την τελευταία Κυριακή του Αυγούστου. Το Santuário do Bom Jesus do Monte), ένα ιερό συγκρότημα το οποίο βρίσκεται στην κορυφή μιας μνημειώδους μπαρόκ σκάλας και αποτελεί τοπόσημο της περιοχής.

Τη 2η μέρα οι συμμετέχοντες επισκέφτηκαν στην πόλη Πόρτο τον Ευαγγελικό Μεθοδιστικό Ναό και το Μουσείο Ολοκαυτώματος που είναι ένα από τα λίγα μουσεία του Ολοκαυτώματος στον κόσμο που διοικείται από μια εβραϊκή κοινότητα. Αυτή η επιλογή συνδέεται άμεσα με τον ρόλο της Πορτογαλίας στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ως χώρος διαφυγής στην Αμερική χιλιάδων Εβραίων καθώς ποτέ δεν εφάρμοσε στα σύνορα της απορρίψεις των αιτούντων άσυλο. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις στον Καθεδρικό Ναό (Sé do Porto), στον Πύργο Κλερίγος (Torre dos Clérigos, στην περιοχή Ριμπέιρα (μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO),  στη Γέφυρα Dom Luís, και τέλος την Εκκλησία του Σάο Φρανσίσκο.

Στην συνάντηση από πλευράς του Δήμου Λαρισαίων συμμετείχαν οι υπάλληλοι Ευαγγελία Γκουντρουμπή και Κατερίνα Κατσανίκου ενώ έχει προγραμματιστεί η Λάρισα να φιλοξενήσει την τελική συνάντηση του ευρωπαϊκού προγράμματος, το φθινόπωρο του 2024.

Περισσότερες λεπτομέρειες για το έργο FUTURE UP FREE EUROPE: https://www.larissa-dimos.gr/el/cerv-futureup-free-europe

Περισσότερες πληροφορίες για τα ευρωπαϊκά προγράμματα που υλοποιεί ο Δήμος Λαρισαίων: https://www.larissa-dimos.gr/el/enimerosi/europaika-programmata και Τμήμα Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Νέας Επιχειρηματικότητας Ευαγγελία Γκουντρουμπή, τηλ. 2413-500237 | email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

231013 cerv futureup

231013 cerv futureup

231013 cerv futureup

231013 cerv futureup

Επικοινωνία

ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ
Ίωνος Δραγούμη 1
Τ.Κ. 41222

Τηλ. Κέντρο: 2413 500 200
E-mail: protokolo@larissa.gov.gr

Σχετικά

diavgeia m1

kairos 1