sandal logo

poli 12

Ο Καβάφης και τα Ελγίνεια Μάρμαρα

image

Εκτύπωση

image
Κοινωνικός Διαμοιρασμός:

     Το 1885 ο Καβάφης σε ηλικία 22 ετών αποφασίζει να εγκαταλείψει την αγγλική υπηκοότητα και να πάρει την ελληνική στο διαβατήριο του δηλώνει σαν επάγγελμα ‘ποιητής’’.

    Ο Καβάφης με την καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη με την αλεξανδρινή αγωγή και με την κοσμοπολίτικη εμπειρία από ερασιτέχνης ποιητής του απόδημου ελληνισμού γίνεται σιγά – σιγά ο κεντρικός ποιητής του μείζονος ελληνισμού του μεγάλου ελληνικού κόσμου που άνοιξε ο Μέγας Αλέξανδρος, που υπερασπίστηκαν οι Βυζαντινοί, αναπτέρωσε ο Βενιζέλος αλλά ακόμα και σήμερα εκτείνεται σε όλες τις ηπείρους, είναι ο κόσμος της Ελληνικής λαλιάς. 

   Ελάχιστοι γνωρίζουν τις παρεμβάσεις του Καβάφη σε θέματα που άγγιζαν την Ελληνικότητα και τον πολιτισμό της, είναι αυτός που το 180 γράφει επιστολή στη Βασίλισσα της Αγγλίας Βικτωρία ζητώντας την επιστροφή των Ελγίνειων μαρμάρων. Αργότερα δημιουργήθηκε ένα κίνημα στην Αγγλία με επικεφαλής τον λόγιο Φρειδερίκο Χάρισον που το άρθρο του «Αποδώστε στην Ελλάδα τα μάρμαρα»  δημοσιεύτηκε στο Αγγλικό περιοδικό «19ος αιώνας».

      Ο Διευθυντής του περιοδικού Τζέϊμς Νόουλς απαντά στο Χάρισον και σχολιάζει απαξιωτικά τους Έλληνες « πως δεν είναι ικανοί να φυλάξουν τα μάρμαρα και είναι προτιμότερο να παραμείνουν στο Λονδίνο».

    Ο Καβάφης αναλαμβάνει δράση, απαντά στο άρθρο του Νόουλς, που δημοσιεύει στην Ελληνική εφημερίδα «Εθνική» σε ξενόγλωσσες εφημερίδες της Αιγύπτου και σε Αγγλικές τη δική του απάντηση με το άρθρο του « Δώστε πίσω τα Ελγίνεια…. Δεν φαίνεται να δίδη πολλήν σπουδαιότητα εις τα δικαιώματα άτινα έχει επί των μαρμάρων « ο αναμεμιγμένος μικρός πληθυσμός, όστις σήμερον κατοικεί επί των ερειπίων της αρχαίας Ελλάδος» και υποθέτω ευρίσκει τα δικαιώματα του λόρδου Έλγιν και εαυτού μεγαλείτερα. Αλλ’ ας διαφωτισθή η άγνοια του ανδρός και ας μάθη ότι μέχρι τούδε αι ελληνικαί κυβερνήσεις, ολιγόβιοι ή μακρόβιοι, επεδείξαντο πολλήν ευλάβειαν και φροντίδα προς τα αρχαία μνημεία, ότι διάφορα μουσεία συνεστάθησαν εν Ελλάδι, ων η διοίκησις είναι αξιόλογος και ότι εν Αθήναις τα Ελγίνεια μάρμαρα θα τύχωσι της αυτής πιστής διαφυλάξεως και περιποιήσεως οίας  και εν Αγγλία.»    

    Αυτή είναι μια άγνωστη πτυχή του μεγάλου Έλληνα ποιητή.

    Ο Δήμος Λαρισαίων που πάντα πρωτοστατεί ετοιμάζει το μεγάλο αφιέρωμα στον Κάβάφη, με αφορμή το έτος Καβάφη, στο Δημοτικό Ωδείο την Τρίτη 28 Μαρτίου στις 9 μ.μ.

   Το πολυθέαμα με άγνωστο φωτογραφικό υλικό, μελοποιημένα τραγούδια του ποιητή από την ορχήστρα του Ντίνου Καραποστόλου μεγάλων Ελλήνων συνθετών, θ’ ανάψει ένα τεράστιο πνευματικό κερί στη μνήμη του μεγάλου ποιητή.

   Τον συντονισμό και την παρουσίαση έχει η Βάσω Οικονόμου, το φωτογραφικό υλικό διαχειρίζεται ο φωτογράφος Γιώργος Μποντικούλης. Έρευνα και σκηνοθεσία του Βαγγέλη Κολώνα.  


Χορηγός της εκδήλωσης είναι το βιβλιοπωλείο «Γνώση».

Επικοινωνία

ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ
Ίωνος Δραγούμη 1
Τ.Κ. 41222

Τηλ. Κέντρο: 2413 500 200
E-mail: protokolo@larissa.gov.gr

Σχετικά

diavgeia m1

kairos 1