sandal logo

poli 12

Ανοιχτό κάλεσμα προς τους φορείς της πόλης για επίσκεψη στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Λάρισας

Εκτύπωση

Κοινωνικός Διαμοιρασμός:

Το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Λάρισας στεγάζεται στο κτίριο των παλαιών φυλακών Λάρισας, που βρίσκεται επί της οδού Ιουστινιανού, στον προαύλιο χώρο του 5ου Γυμνασίου και Λυκείου. Πρόκειται για κτίσμα χαρακτηρισμένο ιστορικό-διατηρητέο μνημείο, σύμφωνα με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού.

Η μόνιμη έκθεση του μουσείου “Η Θεσσαλία Αντιστέκεται: 1941-1944” πραγματεύεται τον τρόπο με τον οποίο οι Θεσσαλοί οργανώθηκαν προκειμένου να απελευθερώσουν την πατρίδα από τις Δυνάμεις του Άξονα.

Στόχοι είναι, να παρουσιαστούν τα γεγονότα της ελληνικής ιστορίας της περιόδου 1940-1944, όπως τα βίωσαν οι Θεσσαλοί , να διδαχθεί η ιστορία του τόπου με βιωματικό τρόπο, ταξιδεύοντας στο χρόνο. Να τονιστεί το γεγονός, ότι στην Εθνική Αντίσταση έλαβαν μέρος άνθρωποι με διαφορετικό μορφωτικό υπόβαθρο, καταγωγή, ηλικία και ιδιότητα, κοινωνική και πολιτική ένταξη. Άντρες και γυναίκες, με τον τρόπο τους, ανταποκρίθηκαν στα αντιστασιακά κελεύσματα, διεξάγοντας τον δικό τους αγώνα στις πόλεις και στα βουνά.

Στο χώρο του μουσείου παρουσιάζονται αντικείμενα που αφορούν την περίοδο του ελληνοϊταλικού πολέμου, της Κατοχής, καλύπτοντας υλικό της Θεσσαλίας στην Αντίσταση.

Είναι ένας χώρος με πολλαπλούς συμβολισμούς. Πάνω στους τοίχους του μουσείου «ακούμπησαν» εκατοντάδες επώνυμοι και ανώνυμοι αγωνιστές και αγωνίστριες του λαού μας, δίνοντας το αίμα και τους για Λευτεριά, Δημοκρατία, Κοινωνική Δικαιοσύνη.

Η συμβολή της Θεσσαλίας, και ιδιαίτερα της περιοχής της Λάρισας στον συμμαχικό αγώνα για την υπεράσπιση της πατρίδας, ήταν μεγάλη.

Το μουσείο ως οδηγός αναδεικνύει τη τοπική ιστορία, καλλιεργώντας την ιστορική συνείδηση, διαφυλάσσοντας τη συλλογική μνήμη της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου.

Το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης διοργανώνει ομαδικές ξεναγήσεις, για συλλόγους και φορείς, απ’ όλους τους χώρους των τεχνών, του πολιτισμού, της εκπαίδευσης, του θεάτρου, της μουσικής και του χορού.

Πληροφορίες: Βαγγέλης Ρεμπάπης, Ιστορικός
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Παρασκευή: 09:00 - 13:00 & 18:00 - 20:00,
Σάββατο: 10:00 - 14:00
Τηλέφωνο: 2410 280220, Διεύθυνση: Ιουστινιανού 42, ΤΚ 41223, Λάρισα

220914 meal

Επικοινωνία

ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ
Ίωνος Δραγούμη 1
Τ.Κ. 41222

Τηλ. Κέντρο: 2413 500 200
E-mail: protokolo@larissa.gov.gr

Σχετικά

diavgeia m1

kairos 1