sandal logo

poli 12

Εκδηλώσεις του Δήμου Λαρισαίων για το έτος Καβάφη

Εκτύπωση

Κοινωνικός Διαμοιρασμός:

Η υποδοχή της ποίησης του Καβάφη από τον πνευματικό κόσμο της Αθήνας αλλά και της Αλεξάνδρειας δεν υπήρξε καθολική. Πολεμήθηκε, λοιδορήθηκε, ειρωνεύτηκε για την ποίησή του με τέτοιο  πείσμα, που το 1927 υποχρέωσε τη μεγάλη μας ηθοποιό Μαρίκα Κοτοπούλη, τους ποιητές  Μαλακάση και Λαπαθιώτη αλλά και τον Ξενόπουλο να διαμαρτυρηθούν δημόσια για αυτό το πόλεμο.

        Ο Ξενόπουλος πρώτος το 1903 με το αλάνθαστο κριτήριο του κριτικού στο περιοδικό ‘’ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΑ’’ με τον τίτλο ‘’Ένας Ποιητής’’ σχολιάζει με εύστοχες παρατηρήσεις 8 ποιήματα του Καβάφη. Αλλά και ο μεγάλος μας συγγραφέας Νίκος Καζαντζάκης και επισκέφτηκε τον Καβάφη στο σπίτι του στην Αλεξάνδρεια το 1927  ταξιδεύοντας στην Αίγυπτο και στο Σινά, γράφει στην ‘’Ελεύθερος λόγος’’, άρθρο με τίτλο ‘’Ο Αλεξανδρινός ποιητής Καβάφης’’.

        ‘‘Η πιο εξαιρετική πνευματική φυσιογνωμία της Αιγύπτου είναι χωρίς άλλο ο ποιητής Καβάφης. Σώμα και ψυχή στην ποίησή του είναι ένα. Ο Καβάφης είναι από τα τελευταία άνθη ενός πολιτισμού’’. Αυτά έγραψε ο Καζαντζάκης για τον Καβάφη οι μοναδικοί  Έλληνες που έγιναν γνωστοί σε παγκόσμιο επίπεδο.

      Η ποίηση του Καβάφη σε αντίθεση από την Ελλάδα στο εξωτερικό υπήρξε ενθουσιώδες και υπερθετική.

       Η πόλη της Λάρισας και ο Δήμος Λαρισαίων συμμετέχοντας στο έτος Καβάφη θα παρουσιάσει ένα πολυθέαμα για το μεγάλο ποιητή αντάξιο του έργου του και της προσφοράς του.

Η ορχήστρα του  Ντίνου Καραποστόλου με τους εξαίσιους μουσικούς και τις φωνές των τραγουδιστών θα ντύσουν με νότες τα μελοποιημένα ποιήματα του Καβάφη από (Χατζιδάκι, Μούτση, Σπανό, Παπαδημητρίου, Μικρούτσικο κ.α.)

Η κα Βάσω Οικονόμου με τη δημοσιογραφική της ιδιότητα, θα παρουσιάσει τις διαδρομές στο χρόνο, του μεγάλου μας ποιητή.

Ο Γιώργος Μποντικούλης διαχειρίζεται το φωτογραφικό υλικό.

Η εκδήλωση θα παρουσιαστεί την Πέμπτη 28 Μαρτίου στις  9.00 μ.μ. στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας.

Σκηνοθεσία.  Βαγγέλης Κολώνας.        

Επικοινωνία

ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ
Ίωνος Δραγούμη 1
Τ.Κ. 41222

Τηλ. Κέντρο: 2413 500 200
E-mail: protokolo@larissa.gov.gr

Σχετικά

diavgeia m1

kairos 1