sandal logo

poli 12

Ο Καβάφης και η προσφορά του στην Ελληνική Γλώσσα

Εκτύπωση

Κοινωνικός Διαμοιρασμός:

Ο Καβάφης γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια, μια πολιτισμική πόλη όπου μιλούσαν πολλές γλώσσες. Μεγάλωσε σε ένα σπίτι με Γαλλίδα παραμάνα, Άγγλο παιδαγωγό, Ιταλό αμαξά και Αιγύπτιο θυρωρό, ακόμα είναι άγνωστο σε ποια γλώσσα μιλούσαν οι δικοί του στο σπίτι.

   Το 1882 σε ηλικία 9 ετών η οικογένεια του φεύγει για την Αγγλία, εκεί ο Καβάφης επί 6 χρόνια θα διδαχθεί σε βάθος την Αγγλική γλώσσα μέσα από το δοκιμασμένο Αγγλικό εκπαιδευτικό σύστημα. Ο Καβάφης σαν Έλληνας της διασποράς γνωρίζοντας την αδυναμία του πως δεν είχε κατακτήσει τα ελληνικά και αποφασίζοντας να γίνει Έλληνας ποιητής, προσπάθησε επί σειρά ετών να την ξεπεράσει μελετώντας λεξικά διαβάζοντας και αποθησαυρίζοντας κάθε άγνωστη ελληνική λέξη. Βρήκε στην εποχή του μια γλώσσα που με την καθαρεύουσα είχε παγώσει στην επιφάνεια και δεν κυκλοφορούσε στο βάθος των σχέσεων, μια γλώσσα που είχε περάσει στην ποίηση.

    Στη θέση της έβαλε την ανοιχτή λειτουργία του λόγου, τη ζωντανή και ελεύθερη ομιλία και αυτή ακριβώς η παρέμβαση του ήταν μια επανάσταση, ένα θαύμα. Η γλώσσα ως ομιλία έγινε και πάλι επικοινωνία, έγινε μετάδοση όχι πληροφορίας αλλά μηνύματος, ξανάγινε ποίηση.

   Σε ένα από τα πρώτα ποιήματα με τίτλο «ΜΝΗΜΗ» ο Καβάφης γράφει για τη Θεσσαλία. « Ω Θεσσαλία ιερή,…σε αγαπώσι έτι…».

     Στην πρωτεύουσα της Θεσσαλίας τη Λάρισα  ο Δήμος Λαρισαίων στις 28 Μαρτίου και 9 μ.μ. θα παρουσιάσει το αφιέρωμα στον Καβάφη συμμετέχοντας στο Ελληνικό και παγκόσμιο έτος για τα 80 χρόνια από το θάνατο του ποιητή και 150 χρόνια από τη γέννηση του. Ένα πολυθέαμα με λόγο, ποίηση, μουσική και τραγούδι. Η ορχήστρα του Ντίνου Καραποστόλου θα παρουσιάσει μελοποιημένα ποιήματα του Καβάφη από μεγάλους συνθέτες, παραδοσιακά τραγούδια της Πόλης και της Αιγύπτου.

   Την παρουσίαση και το συντονισμό του αφιερώματος έχει η Βάσω Οικονόμου. Την αφίσα επιμελήθηκε ο Γιάννης Πέτρου. Ο Γιώργος Μποντικούλης είναι υπεύθυνος για τη διαχείριση του φωτογραφικού υλικού. Έρευνα – κείμενα – σκηνοθεσία Βαγγέλης Κολώνας. Χορηγός το βιβλιοπωλείο ΓΝΩΣΗ. Γενική είσοδος 3 ευρώ.

Επικοινωνία

ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ
Ίωνος Δραγούμη 1
Τ.Κ. 41222

Τηλ. Κέντρο: 2413 500 200
E-mail: protokolo@larissa.gov.gr

Σχετικά

diavgeia m1

kairos 1