sandal logo

poli 12

Δελτίο τύπου από τη συνέντευξη του Δημάρχου Λαρισαίων

Εκτύπωση

Κοινωνικός Διαμοιρασμός:

Το γραφείο Τύπου του Δήμου Λαρισαίων εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση, σχετικά με τη συνέντευξη τύπου του Δημάρχου Λαρισαίων:

«Σήμερα υποβάλαμε μήνυση εναντίον του τοπικού εντύπου «Κόσμος» για το συκοφαντικό, ανακριβές και αναληθές κεντρικό του άρθρο της Δευτέρας 11 Μαρτίου 2013 και του υπογράφοντος αυτό.

Από όλα τα στοιχεία της οικονομικής και ταμειακής υπηρεσίας του δήμου φαίνεται ότι δεν υπάρχει καμία «τρύπα» στο ταμείο του Δήμου. Τα έσοδα του Δήμου απ’ όλες τις πηγές, ΚΑΠ, ΣΑΤΑ, Προνοιακά, ανταποδοτικά , ΕΣΠΑ, τοπικές εισπράξεις κατατίθενται στις τράπεζες με τις οποίες συνεργάζεται ο Δήμος. Διευκρινίζεται ότι εκτός των τοπικών εισπράξεων που έρχονται στο ταμείο ως μετρητά κι αμέσως κατατίθενται στις τράπεζες, τα υπόλοιπα έσοδα πηγαίνουν απ’ ευθείας στις τράπεζες και δεν περνάνε καθόλου από το ταμείο του δήμου. Οι πληρωμές γίνονται είτε με δίγραμμες επιταγές προσωπικές του πιστωτή (εργολάβος, προμηθευτής κλπ) είτε με απ’ ευθείας, on line, μεταβίβαση χρημάτων  στην ενιαία αρχή πληρωμών για μισθοδοσίες και ασφαλιστικά ταμεία και ούτω καθεξής. Σπανιότατα ο ταμίας παίρνει μετρητά από τις τράπεζες και μόνο για αιτιολογημένες πληρωμές.

Όλες οι δοσοληψίες με τις τράπεζες – καταθέσεις –πληρωμές –αναλήψεις- φαίνονται πεντακάθαρα στα εξτρέ και τις βεβαιώσεις των τραπεζών, τα οποία καταθέσαμε σήμερα στην εισαγγελία, για όλο το 2012 και αν χρειαστεί και για άλλα έτη θα υποβληθούν.

Τις επόμενες ημέρες μετά τη μήνυση θα κατατεθεί και αγωγή εναντίον του συγκεκριμένου εντύπου, με απαιτούμενο ποσό 250 χιλ. ευρώ το οποίο κατά τα 2/5 θα πάει στο Γηροκομείο και κατά το υπόλοιπο 3/5 στο κοινωνικό παντοπωλείο το Δήμου Λαρισαίων.

Τη μήνυση την υπέβαλε ο Δήμος ως ΝΠΔΔ δια του Δημάρχου ως νόμιμου εκπροσώπου του, όπως θα γίνει και με την αγωγή. Επιφυλασσόμεθα  και για ατομικές μηνύσεις εναντίον των προαναφερθέντων καθ’ ότι άμεσα θιγόμενοι είναι οι υπάλληλοι των οικονομικών υπηρεσιών αφού σύμφωνα με το νόμο 3852/10 «Καλλικράτης» άρθρο 266 παρ.9 «Η οικονομική επιτροπή μετά από εισήγηση του υπευθύνου οικονομικών υπηρεσιών του οικείου δήμου, υποβάλλει στο Δ.Σ. τριμηνιαία έκθεση, ως προς τα αποτελέσματα εκτέλεσης του προϋπολογισμού  κατά το προηγούμενο της έκθεσης τρίμηνο. Στην έκθεση διατυπώνονται και οι τυχόν παρατηρήσεις της μειοψηφίας κλπ.».

Επίσης διερευνάται αν θα υποβληθεί μήνυση και σε άλλα μέσα ενημέρωσης που ασχολήθηκαν με το εν λόγω θέμα, συκοφαντώντας σκοπίμως το Δήμο Λαρισαίων.

Βέβαια ο στόχος όλων αυτών είναι ο Δήμαρχος αποκλειστικά και μόνο, για λόγους που όσοι χρησιμοποιούν τέτοιες μεθόδους γνωρίζουν και πιστεύουμε ότι θα τους πουν στον ανακριτή και στο δικαστήριο.  

Ο Δήμος Λαρισαίων από το 2002 (και μάλιστα από τους πρώτους) εισήγαγε το διπλογραφικό σύστημα το οποίο είναι πάρα πολύ δύσκολο στην εφαρμογή του. Μάλιστα δεν υπήρχαν, αλλά και ακόμη δεν υπάρχουν στην αυτοδιοίκηση  εξειδικευμένοι επιστήμονες να το εφαρμόσουν με τελειότητα. Επίσης και τα λογισμικά συστήματα των ολίγων εταιρειών που ασχολήθηκαν, συνεχώς προσαρμόζονται. Το λογισμικό του Δήμου Λαρισαίων για παράδειγμα τον Νοέμβριο του 2012 δεν ήταν σε θέση να διαχωρίσει τα διαθέσιμα του Δήμου σε «Ταμείο» και «Καταθέσεις όψεως και προθεσμίας» και τα εμφάνιζαν στο σύνολο τους ως «Ταμείο». Ο συντάκτης λοιπόν του προαναφερθέντος δημοσιεύματος νόμιζε ότι ανακάλυψε και αποκάλυψε το σκάνδαλο του αιώνα για τον Δήμο Λαρισαίων και αβίαστα έβγαλε το συμπέρασμα, αθροίζοντας το σύνολο των ποσών αυτών για τα πρώτα 3 τρίμηνα του 2012, ότι αυτό αποτελεί «τρύπα» στο ταμείο του Δήμου 11 εκατ. ευρώ και μάλιστα ότι αυτά τα ποσά δεν ήταν κατατεθειμένα στις τράπεζες γράφοντας «Δεν υπάρχουν χρήματα του Δήμου στους επίσημους λογαριασμούς των τραπεζών» αντί του αληθούς ότι δεν εμφανίζονται στο φύλλο του ισολογισμού καταθέσεις σε τράπεζες. Τεράστια διαφορά, εσκεμμένη και βέβαια φρόντισε μέσω των site να ενημερωθεί όλη η Ελλάδα και όχι μόνο. Η συγκεκριμένη αδυναμία του λογισμικού διορθώθηκε αμέσως και στον ισολογισμό του Δ’ τριμήνου έγινε ο διαχωρισμός των διαθεσίμων. Όμως όπως είπαμε επειδή η εφαρμογή του διπλογραφικού είναι πολύ δύσκολη και θέλει ειδικές γνώσεις και των οικονομικών που χειρίζονται τις συναλλαγές του Δήμου για να ελέγξει κάποιος την όλη λειτουργία πρέπει να κατέχει καλά το θέμα. Για παράδειγμα μπορεί να έχουν έρθει τα χρήματα των ΚΑΠ να έχουν κατατεθεί δηλαδή στην τράπεζα και για κάποιες ημέρες να μην εμφανίζονται στο λογισμικό-λογιστικό του Δήμου έως ότου κοπεί το ένταλμα και καταχωρηθεί. Αν λοιπόν θελήσουμε σ’ αυτό το μεσοδιάστημα να κάνουμε ισολογισμό και αντιπαραβολή με τα εξτρέ της τράπεζας δεν θα υπάρχει σύμπτωση αριθμών και θα εμφανίζεται πλεόνασμα στον λογαριασμό καταθέσεων και ούτω καθεξής.

Κλείνοντας, επαναλαμβάνουμε για μια φορά ακόμα: Καλοδεχούμενος όποιος έλεγχος. Την Παρασκευή πρώτο θέμα συζήτησης στο Δ.Σ. θα είναι η διαχείριση των οικονομικών. Δεν υπάρχει κανένα άνοιγμα καμία τρύπα, τα χρήματα είναι στις τράπεζες, οι υπηρεσιακοί παράγοντες κάνουν όσο μπορούν καλύτερα την δουλειά τους και τους έχουμε εμπιστοσύνη. Κανένας αιρετός ούτε ο Δήμαρχος ούτε οι Αντιδήμαρχοι δεν παρεμβαίνει στο έργο τους. Κανένας αιρετός δεν υπογράφει επιταγές παρά μόνο εντάλματα. Οι αιρετοί ελέγχουν όπως ο νόμος ορίζει  να μην υπάρχουν ατασθαλίες παρατυπίες και παρανομίες».

 

Επικοινωνία

ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ
Ίωνος Δραγούμη 1
Τ.Κ. 41222

Τηλ. Κέντρο: 2413 500 200
E-mail: protokolo@larissa.gov.gr

Σχετικά

diavgeia m1

kairos 1