sandal logo

poli 12

Εκδηλώσεις του Δήμου Λαρισαίων για το έτος Καβάφη

Εκτύπωση

Κοινωνικός Διαμοιρασμός:

 

Εν μέρει Εθνικός…εν μέρει Χριστιανίζων…

                                                                                    Ο Κάβάφης και η θρησκεία

 

 

    Την 29η Απριλίου του 1933 ( την ημέρα των γενεθλίων του) ο Κωστής Πέτρου Φωτιάδης Καβάφης χάρη σε μια εκπληκτική συνέπεια της μοίρας απέναντι στην προσωπικότητα του μεγάλου μοναχικού ποιητή της διασποράς έκλεισε στην αγαπημένη του Αλεξάνδρεια την εβδομηντάχρονη πορεία της ζωής του και πέρασε οριστικά στο Πάνθεον των Αθάνατων…έγινε οριστικά  «Ο ΚΑΒΑΦΗΣ».

    Την παραμονή ο άνθρωπος, ο ποιητής που όλη του η ζωή ήταν μια μελέτη θανάτου, εκτέλεσε με πλήρη διαύγεια το ύστατο χριστιανικό χρέος του. Μετάλαβε. Είχε τη συνείδηση του αγαθού δούλου που το τάλαντο του δεν το έθαψε στην έρημο της Αλεξάνδρειας, ούτε στη Βαλκανική λάσπη της Αθήνας, αλλά το πολλαπλασίασε, το πότισε και το ανάστησε με υπομονή και ατελείωτο χρόνο και τον έκανε παγκόσμιο.   

    Από πολλούς αμφισβητείται η Χριστιανική πίστη του Καβάφη. Όταν όμως σε μια παραγωγή 154 ποιημάτων, ένας μεγάλος αριθμός είναι ‘‘διαυγή χριστιανικά’’ αυτό κάτι υποδηλώνει.

     Στο αφιέρωμα του Δήμου Λαρισαίων που θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας την Πέμπτη 28 Μαρτίου στις 9 μ.μ., με τον τίτλο ‘‘ΚΑΒΑΦΗΣ’’ θα ακουστούν τα χριστιανικά ποιήματα του Καβάφη.

     Το πολυθέαμα του Δήμου Λαρισαίων θα φωτίσει άγνωστες πτυχές του Καβάφη, του Έλληνα της διασποράς, τον ευαίσθητο άνθρωπο, τον Χριστιανό κ.α.

     Το πολυθέαμα που έχει μουσική, μελοποιημένα ποιήματα του ποιητή, λόγο και εικόνα, δρομολογήθηκε με απόλυτο σεβασμό στη μεγάλη προσωπικότητα του Καβάφη. Συμμετέχουν η ορχήστρα του Ντίνου Καραποστόλου με τους μουσικούς Ρήγα Μακρόπουλο, Βαγγέλη Τσιαπλέ, Απόστολο Γιάγκο. Τραγουδούν η Μαρία Δεληγιάννη και ο Αλέκος Τσιονάς.

    Την παρουσίαση του αφιερώματος και το συντονισμό της εκδήλωσης την έχει η Βάσω Οικονόμου, την επιμέλεια του φωτογραφικού υλικού ο Γιώργος Μποντικούλης, η αφίσα επιμελήθηκε από τον Γιάννη Πέτρου και η σκηνοθεσία είναι του Βαγγέλη Κολώνα. Το βιβλιοπωλείο ΓΝΩΣΗ είναι χορηγός της εκδήλωσης. Στο φουαγιέ του Δημοτικού Ωδείου θα λειτουργήσει έκθεση και πωλητήριο των ποιημάτων του Καβάφη. Γενική είσοδος 3 ευρώ.  

 

Επικοινωνία

ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ
Ίωνος Δραγούμη 1
Τ.Κ. 41222

Τηλ. Κέντρο: 2413 500 200
E-mail: protokolo@larissa.gov.gr

Σχετικά

diavgeia m1

kairos 1