sandal logo

poli 12
  • Home
  • Ενημέρωση
  • Δελτία Τύπου
  • Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας - Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα - Συμμετοχή έργων στην έκθεση «Βίοι Παράλληλοι» στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας

Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας - Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα - Συμμετοχή έργων στην έκθεση «Βίοι Παράλληλοι» στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας

Εκτύπωση

Κοινωνικός Διαμοιρασμός:

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑΣ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΚΑΤΣΙΓΡΑ ΜΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΕΡΓΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ

«Βίοι Παράλληλοι»

στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας

Η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα στο πλαίσιο της εξωστρέφειας και των συνεργασιών που έχει αναπτύξει, συμμετέχει με επτά έργα της συλλογής Γ. Ι. Κατσίγρα σε ένα σημαντικό εικαστικό γεγονός, που θα εγκαινιαστεί την Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2023 στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, με τίτλο «Βίοι Παράλληλοι».

Πρόκειται για τα έργα «Διαδήλωση» του Γιάννη Ψυχοπαίδη, «Επαιτεία» του Γιώργου Σικελιώτη, «Διαδήλωση» του Γιώργου Σικελιώτη, «Ακρόπολη» του Κωνσταντίνου Μαλέα, «Προσωπογραφία» του Σπύρου Βικάτου, «Κορίτσι» του Σπύρου Βικάτου, «Κορίτσια που κεντούν» του Γιώργου Γουναρόπουλου.

Στην αίθουσα «Black Box» θα παρουσιαστούν έργα 35 εμβληματικών Ελλήνων καλλιτεχνών που εκπροσωπούν διαφορετικές γενιές, σχολές και τεχνοτροπίες από τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα μέχρι και τις μέρες μας, σε επιμέλεια της Αρτέμιδος Ποταμιάνου, εικαστικού-επιμελήτριας.

Πρόκειται για έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, μεικτής τεχνικής και εγκαταστάσεις, όλων των διαστάσεων, που ανήκουν σε ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές.

Όπως σημειώνει η επιμελήτρια της έκθεσης «…η έκθεση “Βίοι Παράλληλοι” αποτελεί μια γιορτή, ένα αφιέρωμα στην ανθρώπινη δημιουργικότητα. Με αφετηρία συγκεκριμένες θεματικές ενότητες, κοινές στα επιλεγμένα έργα των καλλιτεχνών, ξεκινά μια διαλεκτική αφήγηση που εκτυλίσσεται με βάση τις κοινές αναζητήσεις και τα ερωτήματα που θέτονται από κάθε έργο. Οι κοινωνικοί θεσμοί, οι ρόλοι ανάμεσα στους ανθρώπους, τα φύλα και τις τάξεις, η ανάγκη για αλλαγή, ο αγώνας κι η αγωνία για ένα καλύτερο μέλλον, υπαρξιακά ταξίδια αλλά και θέματα που αφορούν στην ίδια την εικαστική πρακτική, την αναπαράσταση, την αποτύπωση διαρθρώνουν τα μέρη του διαλόγου αυτού δημιουργώντας μια εικονική στιχομυθία ανάμεσα στους καλλιτέχνες. Η συμμετοχή, η αλληλεπίδραση, η μετάφραση και μετουσίωση της προσωπικής εικαστικής διεργασίας σε βίωμα κι εμπειρία, μια συνέργεια που τελικά καθορίζει τη ζωή ενός έργου τέχνης».

Τα έργα που παρουσιάζονται είναι των (με αλφαβητική σειρά): Αλέξη Ακριθάκη, Κωστή Βελώνη, Σπύρου Βικάτου, Γιάννη Γαϊτη, Βάσω Γκαβαισέ, Βαγγέλη Γκόκα, Γιάννη Γρηγοριάδη, Γιώργου Γουναρόπουλου, Γιώργο Γύζη, Γιάννη Ζιώγα, Βλάση Κανιάρη, Έλλη Κελεμένδρη, Παναγιώτη Κουλούρα, Παναγιώτη Λαμπρινίδη, Γιώργου Λάππα, Κωνσταντίνου Μαλέα, Χριστίνας Μήτρενσε, Φρύνης Μουζακίτου, Σπύρου Παπαλουκά, Κωνσταντίνου Παρθένη, Ναυσικάς Πάστρα, Παύλου (Διονυσόπουλου), Άρτεμις Ποταμιάνου, Γιώργου Σικελιώτη, Άγγελου Σκούρτη, Βασίλη Σκυλάκου, Μάριου Σπηλιόπουλου, Μαρίας Σταμάτη, Τάσσου (Τάσσος Αλεβίζος), Γιάννη Χρηστάκου, Κώστα Χριστόπουλο, Χρύσας (Βαρδέα) και Γιάννη Ψυχοπαίδη.

Αξίζει να αναφερθεί και η συμμετοχή στην έκθεση του Άγγελου Αντωνόπουλου, προέδρου της Καλλιτεχνικής Επιτροπής του Μουσείου Κατσίγρα και της Λαρισαίας εικαστικού Ιφιγένειας Σδούκου, μέλος του Δ.Σ.

Διάρκεια έκθεσης: Από 12 Νοεμβρίου έως τις 12 Δεκεμβρίου.

231108 pinakothiki kalamata

Επικοινωνία

ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ
Ίωνος Δραγούμη 1
Τ.Κ. 41222

Τηλ. Κέντρο: 2413 500 200
E-mail: protokolo@larissa.gov.gr

Σχετικά

diavgeia m1

kairos 1