sandal logo

poli 12

Απάντηση σχετικά με το κτίριο της οδού Ηφαίστου

image

Εκτύπωση

image
Κοινωνικός Διαμοιρασμός:

Σχετικά με την ανακοίνωση του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Λάρισας γύρω από το θέμα της κατεδάφισης του κτίσματος επί της οδού Ηφαίστου και Εβραίων Μαρτύρων, το Γραφείο Τύπου του Δήμου Λαρισαίων σημειώνει τα εξής:

 

«Μόνο έκπληξη προκαλεί η ανακοίνωση του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων και το όψιμο ενδιαφέρον για την κατεδάφιση του κτιρίου της οδού Ηφαίστου. Και επιλέγουμε την έκπληξη, γιατί ειλικρινά δεν θέλουμε να αποδώσουμε στο Σύλλογο άλλου είδους κίνητρα. Κι αυτό, διότι εκ θέσεως οι αρχιτέκτονες οφείλουν να γνωρίζουν και την ιστορία του κτιρίου και την κείμενη νομοθεσία, επιπροσθέτως δε και τις ενέργειες του Δήμου Λαρισαίων. Αλλά και να μην τα εγνώριζαν όλα αυτά, η έκπληξη γίνεται μεγαλύτερη από το γεγονός ότι ήδη την περασμένη Παρασκευή ενημερώθηκαν για όλη την αλληλογραφία γύρω από το ζήτημα.


Γνώριζαν με λίγα λόγια, πριν την έκδοση της ανακοίνωσής τους τα μέλη του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων, ότι τόσο το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, όσο και το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο του Υπουργείου Πολιτισμού, στα οποία ο Δήμος Λαρισαίων προσέφυγε για να επιτύχει τον χαρακτηρισμό του κτιρίου ως διατηρητέου, απέρριψαν την σχετική αίτηση. Γνώριζαν επίσης ότι το συγκεκριμένο κτίριο ήταν το μόνο που εμπόδιζε την εφαρμογή της ρυμοτομικής γραμμής στη συγκεκριμένη περιοχή, η οποία με βάση το σχέδιο πόλης έχει χαραχτεί για την εξυπηρέτησης των πολιτών. Γνώριζαν ακόμα ότι το κτίριο ήταν (και είχε χαρακτηριστεί αρμοδίως) επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία και είχε ήδη σφραγιστεί (για του λόγου του αληθές, επισυνάπτουμε φωτογραφία).

 

Παρ’ όλα αυτά και στα όρια της υποκρισίας επιτίθενται με την ανακοίνωση τους στο Δήμο Λαρισαίων, αλήθεια κατηγορώντας τον για τι ακριβώς; Ότι δεν παραβίασε την νομοθεσία, μη εκδίδοντας άδεια κατεδάφισης, ως όφειλε; Ότι δεν αντάλλαξε δήθεν το κτίριο με κάποιο άλλο περιουσιακό στοιχείο; (κάτι που δεν ήταν ούτως ή άλλως δυνατόν). Ή ότι δεν ανέλαβε ακτιβιστικού τύπου πρωτοβουλίες, προτάσσοντας τα στήθη των δημοτικών συμβούλων μπροστά στις μπουλντόζες;

 

Ο Δήμος Λαρισαίων είναι ο τελευταίος που θα αμφισβητήσει την αναγκαιότητα διατήρησης της ιστορικής μνήμης στη Λάρισα. Είναι όμως και ο τελευταίος που θα αμφισβητήσει τη νομιμότητα και την εφαρμογή της προς όφελος των δημοτών. Όλα τα υπόλοιπα δεν μας αφορούν, ιδιαίτερα όταν δεν είναι σαφή και τα κίνητρα των διαμαρτυρόμενων…»

Επικοινωνία

ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ
Ίωνος Δραγούμη 1
Τ.Κ. 41222

Τηλ. Κέντρο: 2413 500 200
E-mail: protokolo@larissa.gov.gr

Σχετικά

diavgeia m1

kairos 1