sandal logo

poli 12

Δελτίο Τύπου - Παραλαβή των οικονομικών στοιχείων του ΔΟΠΑΕΛ

Εκτύπωση

Κοινωνικός Διαμοιρασμός:

«Η παράταξη «Λαρισαίων Πόλις» επιδίδεται για μια ακόμα φορά στη γνωστή της τακτική δημιουργίας εντυπώσεων με θέματα «πιασάρικα» για την εποχή (οικονομικά στοιχεία κλπ) αλλά και με την συνήθη «κουτσομπολίστικη» διάθεση, εμπλέκοντας ονόματα πολιτικών προσώπων, ή υπηρεσιακών παραγόντων σ’ ένα θέμα για το οποίο δυστυχώς έχουμε κληθεί να απαντήσουμε ξανά και ξανά, μιλώντας – όπως φαίνεται – σε ώτα μη ακουόντων.

Ωστόσο, παρά τις μονότονες επαναλήψεις των απροσδιόριστων καταγγελιών, κάποια πράγματα μας εκπλήσσουν κάθε φορά. Όπως για παράδειγμα η πρωτάκουστη λογική, ότι με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την παραλαβή των οικονομικών στοιχείων του ΔΟΠΑΕΛ το θέμα «κλείνει» και κουκουλώνεται. Πραγματικά δεν γνωρίζουμε σε ποια βιωματική εμπειρία «κουκουλώματος» έχει αναφορά η θέση αυτή της παράταξης «Λαρισαίων Πόλις» ωστόσο δεν γνωρίζουμε σε ποιο δημοκρατικό καθεστώς, η απόφαση ενός πολιτικού οργάνου «κλείνει» και κουκουλώνει τα πράγματα. Στις δημοκρατίες οι αποφάσεις των πολιτικών οργάνων απεναντίας συμβάλλουν στη διαφάνεια και τα στοιχεία γίνονται πλέον δημόσια με την κατάθεση τους στο κυρίαρχο δημοκρατικό όργανο μιας πόλης, όπως είναι το Δημοτικό Συμβούλιο.

Υποστηρίζει η  παράταξη «Λαρισαίων Πόλις» πως δεν εγνώριζε τα οικονομικά στοιχεία του ΔΟΠΑΕΛ. Αν δεν τα γνώριζε μετά από πολυετείς καταγγελίες και ατελείωτες συνεδριάσεις στο Δ.Σ. του ΔΟΠΑΕΛ, τότε κάτι δεν πάει καλά με την εκπροσώπηση της παράταξης στο Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού. Είτε ο εκπρόσωπος τους δεν τους ενημέρωνε σωστά, είτε οι ίδιοι δεν προσπάθησαν να ενημερωθούν. Ωστόσο πεποίθηση μας είναι ότι η τακτική τους ακολουθεί το «Ου με πείσεις, καν με πείσεις»… Μ’ άλλα λόγια, δεν πείσθηκαν ποτέ, γιατί δεν ήθελαν ποτέ να πεισθούν.


Η απόφαση της δημοτικής αρχής να προχωρήσει στην κατάργηση του ΔΟΠΑΕΛ και την απορρόφηση των αρμοδιοτήτων του από το Δήμο Λαρισαίων, ήταν γνωστή και ξεκάθαρη. Στόχευε άμεσα στην προστασία του προσωπικού του ΔΟΠΑΕΛ από τη «λαιμητόμο» των διαθεσιμοτήτων και μ’ αυτό το γνώμονα έγινε. Η θέση της παράταξης «να πείσουμε την κυβέρνηση να μην καταργήσει τους δημοτικούς οργανισμούς και μην στείλει το προσωπικό τους σε διαθεσιμότητα» δεν έπεισε κανέναν. Ούτε τους εργαζόμενους, ούτε όσους εναντιώθηκαν στην διαδικασία της διαθεσιμότητας. Δεν έπεισε μάλλον ούτε τους ίδιους τους δημοτικούς συμβούλους της παράταξης «Λαρισαίων Πόλις». 

Σ’ ότι αφορά τώρα, τα ίδια τα οικονομικά στοιχεία του ΔΟΠΑΕΛ, είναι μάλλον περίεργο να επανέρχονται ξανά και ξανά στη διαχείριση του 2010, 2011 και 2012. Η οικονομική χρήση κάθε έτους του Οργανισμού, όπως και όλων των Δημοτικών Οργανισμών, κατατίθεται κάθε χρόνο στον απολογισμό της δράσης και εγκρίνεται και από το Δ.Σ. του Οργανισμού, και από το Δημοτικό Συμβούλιο. Έτσι έγινε κάθε χρόνο, έτσι θα γίνει και για το 2013. (Τίποτα δεν κουκουλώνεται, δηλαδή). Η ανάλυση δε των οικονομικών στοιχείων κάθε χρονιάς, ήταν τόσο εξαντλητική στις συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΟΠΑΕΛ από την εμμονή του εκπροσώπου της παράταξης «Λαρισαίων Πόλις» που έχει ελεγχθεί ακόμα και το λεπτό του ευρώ. Άλλωστε το γεγονός και μόνο ότι για μια οικονομική δραστηριότητα πλέον των 900 χιλ. ευρώ κάθε χρόνο, συζητάμε ξανά και ξανά για τιμολόγια της τάξης των 10 χιλ. ευρώ τα οποία μένουν να εξοφληθούν στο αμέσως επόμενο διάστημα… Αν παρ’ όλα αυτά επιθυμούν τιμολόγιο προς τιμολόγιο διευκρινήσεις, είμαστε εδώ για να το κάνουμε και δημοσίως. 

Αντιλαμβανόμαστε ότι το θέμα της οικονομικής διαχείρισης προσφέρεται για μικροπολιτική, αλλά το έχουμε δει το έργο επανειλημμένως δεν θα ξαναμπούμε στη λογική. Είπαμε πως η «κουτσομπολίστικη» προσέγγιση δεν ταιριάζει στη δημοτική αρχή, αλλά αν προκληθούμε κι άλλο, θα απαντήσουμε και σ’ αυτό το επίπεδο. Και τότε θα δούμε ποιος θα βγει ζημιωμένος από τα κουτσομπολιά.

Για να τελειώνουμε: Η παραλαβή των οικονομικών στοιχείων του ΔΟΠΑΕΛ ήταν επιβεβλημένη στη βάση της στρατηγικής που ακολούθησε η δημοτική αρχή για την κατάργηση του Οργανισμού, προκειμένου να προστατευθούν οι εργαζόμενοι. Τα στοιχεία είναι εδώ, κατατεθειμένα στο Δημοτικό Συμβούλιο και στις παρατάξεις τους και η απόφαση της παραλαβής τους από το Δημοτικό Συμβούλιο δεν σημαίνει σε καμιά περίπτωση άρνηση ελέγχου. Απεναντίας οι όροι της διαφάνειας είναι κατεκτημένοι στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λαρισαίων, με τη συμβολή όλων των παρατάξεων και κυρίως της δημοτικής αρχής.

Επικοινωνία

ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ
Ίωνος Δραγούμη 1
Τ.Κ. 41222

Τηλ. Κέντρο: 2413 500 200
E-mail: protokolo@larissa.gov.gr

Σχετικά

diavgeia m1

kairos 1