sandal logo

poli 12

Συμμετοχή του Δήμου Λαρισαίων στο διαγωνισμό του Ιδρύματος Bloomberg με τίτλο

image

Εκτύπωση

image
Κοινωνικός Διαμοιρασμός:

Στα πλαίσια του διαγωνισμού του ιδρύματος BLOOMBERG με τίτλο MAYORS CHALLENGE, που για τα έτη 2013-2014 έχει πανευρωπαϊκό χαρακτήρα και αφορά ευρωπαϊκές πόλεις με πληθυσμό πάνω από 100.000 κατοίκους,  συμμετέχει  ο Δήμος Λαρισαίων μετά από  απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου  με την πρόταση που έχει τίτλο:  «Walk Our Way  δηλ. περπάτα μαζί μας / με τον τρόπο μας (WOW)».

Το πρώτο βραβείο του διαγωνισμού είναι συνολικού ύψους 5 εκατ ευρώ.  Θα υπάρχουν δε άλλα 4 βραβεία από 1 εκ. ευρώ έκαστο.

Οι «νέες» ιδέες στηρίζονται πολλές φορές σε ιδέες ή τάσεις που προϋπήρχαν. Στη Λάρισα ήδη  περπατάμε. Η πόλη μας, ήδη ενεργά φροντίζει για στους πεζούς για τις καλύτερες δυνατές συνθήκες περπατήματος. Το πεζοδρομημένο κέντρο της πόλης  (ξεκινώντας ήδη από το 1985 ), καθώς και ειδικοί διάδρομοι στα πάρκα της πόλης, ράμπες, παγκάκια αξιοποίηση κοίτης Πηνειού κλπ. ενθαρρύνουν το περπάτημα, το τρέξιμο και προφανώς την ποδηλασία.

Το νέο στην πρότασή μας, είναι ότι για πρώτη φορά, θέτουμε την τεχνολογία κυριολεκτικά «επί τόπου» για να διευκολύνουμε και να  ενθαρρύνουμε σε υπέρτερο βαθμό το περπάτημα. Ας κινηθούμε λοιπόν περισσότερο, ας  περπατήσουμε,  πιο έξυπνα, πιο διασκεδαστικά με  την βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας, για υγεία σωματική και ψυχική. Ενας χρήσιμος και επίκαιρος συνδυασμός των εννοιών, Υγεία, Κοινωνικοποίηση, Τεχνολογία,  με την βοήθεια οnline εργαλείων για  περπάτημα: MapMyWalk , walkit , Walkscore και ένα ευρύ φάσμα εξοπλισμού για περιπατητές ώστε να παρακολουθείται η προσπάθειά τους και η πρόοδος τους.

 Θα αναπτύξουμε ένα - όσο πυκνότερο τόσο το καλύτερο – πλέγμα με  αισθητήρες NFC, όπου οι συμμετέχοντες περιπατητές  θα φέρουν κατάλληλο εξάρτημα, (κάρτα ή βραχιολάκι), που θα τους δοθεί δωρεάν,  θα «χτυπούν κάρτα»"  περνώντας πολύ κοντά από τον αισθητήρα NFC που θα  καταγράφει τη θέση τους, και ως εκ τούτου, ολόκληρη τη διαδρομή τους και την απόσταση που έκαναν κατά το περπάτημα. Αυτό θα είναι απολύτως προαιρετικό, δηλαδή ο κάθε πολίτης θα είναι απολύτως ελεύθερος να λαμβάνει ή όχι το διακριτικό NFC, καθώς και το αν επιθυμεί να «χτυπήσει» στο ένα ή το άλλο σημείο ελέγχου.

Τα δεδομένα των περαστικών από τα NFC θα μεταδίδονται μέσω ενός δικτύου σημείων Wi-Fi , στη βάση δεδομένων του συστήματος.

Στους πιο ενεργούς πολίτες θα δοθούν προηγμένα όργανα, με χρήση τηλεμετρίας, καθώς και άλλα προνόμια. Τα δεδομένα των αποστάσεων περπατήματος των ατόμων καθώς και άλλων παραμέτρων, θα είναι πολύτιμα για την Ιατρική και τα ΤΕΦΑΑ του ΠΘ, που θα δίνουν κατευθυντήριες γραμμές, θα έχουν την παρακολούθηση της προόδου των ατόμων, την επιλογή των περιπατητών, που θα πάρουν το προαναφερόμενο ειδικό εξοπλισμό, καθώς και τη διεξαγωγή εκτεταμένης έρευνας στα επιστημονικά πεδία τους.

Πληροφορίες θα μεταδίδονται με πολλούς τρόπους, στέλνοντας στους συμμετέχοντες e-mail ή SMS με καθημερινή έκθεση των δραστηριοτήτων τους στο περπάτημα, και δίνοντας με RSS ειδήσεις σχετικά με γεγονότα, την τρέχουσα θέση του ιατρείου περπατήματος.

Με βελτίωση των υποδομών της πόλης θα καταστήσουμε επίσης το περπάτημα πιο δελεαστικό για όλους , όπως :

• Επέκταση και καλυτέρευση των διαδρομών με φωτισμό, δέντρα,  κιόσκια .

• Σετ εξοπλισμού γυμναστικής για τους περιπατητές ώστε  να ασκούνται πιο άνετα και ευχάριστα.

• Ένα αυτοκινούμενο εξοπλισμένο όχημα  με συσκευές με ανάλυσης μάζας σώματος, οδηγίες για την υγιεινή διατροφή κλπ. που θα αποτελεί «ιατρείο περπατήματος».

• Stands χορηγών για την προώθηση με διάφορα events των αθλητικών δραστηριοτήτων.

Η ιδέα μας αφορά την συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας. «Επιβάλλει»  σε μια απολύτως εθελοντική βάση, ένα νέο τρόπο ζωής με περισσότερο περπάτημα. Θα οδηγήσει ένα μεγάλο μέρος των κατοίκων της Λάρισας προς ένα υγιέστερο μέλλον, ενδυναμώνοντας ταυτόχρονα την σύνδεσή τους με την πόλη, καθώς όλοι θα μοιράζονται και θα "ανταγωνίζονται" για μια κοινή αιτία. Θα βελτιώσει την ψυχοσωματική τους υγεία,  ιδιαίτερα σημαντικό στα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Για άτομα που χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή θα υπάρχει ενισχυμένη δυνατότητα να παρακολουθούνται προσεκτικά και να κατευθύνονται κατά την άσκηση τους. Τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, οι επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής θα διεξάγουν εκτεταμένη και ενδιαφέρουσα έρευνα, μελετώντας την επίδραση του περπατήματος στο καρδιαγγειακό σύστημα και την μυοσκελετική δομή.

 Η ιδέα και η επεξεργασία της πρότασης σύμφωνα με τους ιδιαίτερα απαιτητικούς  όρους συμμετοχής στο διαγωνισμό που έπρεπε να καλύπτουν με επάρκεια σαφήνεια και με  απόλυτα προκαθορισμένο αριθμό λέξεων,  το όραμα, τις επιπτώσεις, τον τρόπο εκτέλεσης και τη δυνατότητα της εφαρμογής της, ανήκει στην Διεύθυνση Επιχειρησιακού Σχεδιασμού του Δήμου.

Υπεύθυνος για την υποβολή της πρότασης είναι ο Γιώργος Οικονομίδης Πολ. Μηχ. Προϊστάμενος της Δ/νσης Επιχειρησιακού Σχεδιασμού, την δε ομάδα απαρτίζουν οι Αριστοτέλης Κωστούλας Οικονομολόγος ΜΒΑ, Προϊστάμενος Τμήματος Σχεδιασμού, Σπυριδούλα Βλάχου Πολ. Μηχ., Αθηνά Καρανίκα Πολ. Μηχ. Μ.Sc.

 

Larissa's entry in Bloomberg Mayors' Challenge for European cities 2013-2014

Επικοινωνία

ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ
Ίωνος Δραγούμη 1
Τ.Κ. 41222

Τηλ. Κέντρο: 2413 500 200
E-mail: protokolo@larissa.gov.gr

Σχετικά

diavgeia m1

kairos 1