sandal logo

poli 12
  • Home
  • Ενημέρωση
  • Δελτία Τύπου
  • Σημεία ομιλίας του Δημάρχου Λαρισαίων Απ. Καλογιάννη, στη εκδήλωση του Δήμου για την επέτειο εξέγερσης του Πολυτεχνείου

Σημεία ομιλίας του Δημάρχου Λαρισαίων Απ. Καλογιάννη, στη εκδήλωση του Δήμου για την επέτειο εξέγερσης του Πολυτεχνείου

image

Εκτύπωση

image
Κοινωνικός Διαμοιρασμός:

 

Λαρισαίες Λαρισαίοι

 

Συγκεντρωθήκαμε, σήμερα εδώ, στην Κεντρική Πλατεία της Λάρισας για να τιμήσουμε την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Την εξέγερση που άνοιξε το δρόμο για την πτώση της ξενοκίνητης δικτατορίας και την αποκατάσταση της δημοκρατίας.

Είναι χρέος και καθήκον όλων μας να κρατήσουμε άσβεστη τη φλόγα της εξέγερσης και την πίστη για το  δίκιο του αγώνα.

Αλίμονο αν αφήσουμε να χαθεί στο χρόνο, η εξέγερση του Νοέμβρη του 1973. Αυτό το  ζωντανό παράδειγμα ανιδιοτέλειας και αγωνιστικής συλλογικής δράσης, πηγή έμπνευσης για μια ολόκληρη ζωή.

Το Πολυτεχνείο, είναι ένα φωτεινό σημείο, ένας σταθμός αντίστασης στη μανία του αυταρχισμού, του καταναγκασμού και της σιωπής.

Μια στιγμή που αποδεικνύει ότι ο πόθος για ελευθερία, δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη μπορεί να γίνει ισχυρότερος από το φόβο και την  καταστολή.

Η εξέγερση του πολυτεχνείου δείχνει ότι μπορεί να υπάρχουν αξίες για τις οποίες μπορεί κάποιος να δώσει ακόμη και την ίδια του τη ζωή.  Αυτή είναι η απόλυτη στιγμή της ηθικής εξύψωσης του ανθρώπου. 

Αλίμονο εάν αυτή η χρυσή σελίδα αντίστασης  χωρέσει σε μια μουσειακή προθήκη και γίνει απλά μια ανάμνηση.  Γιατί η εξέγερση του Νοέμβρη του  ’73 πρέπει είναι φάρος και πυξίδα.

Γι αυτό ο Δήμος Λαρισαίων, η δημοτική αρχή, διοργανώνει για δεύτερη συνεχή χρονιά εκδηλώσεις ενωτικού εορτασμού, θέλοντας  να κρατήσει ζωντανές τις διδαχές της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

 

Φίλες και φίλοι

Το Πολυτεχνείο αποτελεί σταθμό στην νεότερη ιστορία μας και εγγράφεται σε μια μακρά ιστορία κοινωνικών αγώνων που ξεκινά με την Εθνική Αντίσταση.

Γιατί η εξέγερση των συνειδήσεων, που κορυφώθηκε στις 17 Νοέμβρη του 1973, αλλά και η κατάληψη της Νομικής που είχε προηγηθεί, δεν ήταν απλά το αυθόρμητο ξέσπασμα της νεολαίας στην καταπίεση, τις διώξεις και τα βασανιστήρια της χούντας των συνταγματαρχών.

Ήταν η ωρίμανση μιας μακράς διαδικασίας ριζοσπαστικοποίησης που επιταχύνθηκε και μετασχηματίστηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της δεκαετίας του '60.

Άλλωστε, οι ίδιοι οι εξεγερμένοι του Πολυτεχνείου έκαναν τη σύνδεση με τους αγώνες για την προστασία της δημοκρατίας και την υπεράσπιση του Συντάγματος, με την επίκληση του ακροτελεύτιου άρθρου του - του 114.

 

Λαρισαίες και Λαρισαίοι

Η φετινή επέτειος συμπίπτει χρονικά, με σημαντικές εξελίξεις στην χώρας μας αλλά και στο διεθνές περιβάλλον.

Τιμώντας σήμερα την εξέγερση του Νοέμβρη του ’73, τους νεκρούς του Πολυτεχνείου, του αντιδικτατορικού αγώνα και όσους  αγωνίστηκαν για δημοκρατία, ελευθερία σ΄αυτή τη χώρα, πρέπει να υπογραμμίσουμε και να δηλώσουμε ότι «ο αγώνας συνεχίζεται», γιατί τα αιτήματα του Νοέμβρη είναι και ζωντανά και επίκαιρα.

Η σημαία του αγώνα, της διεκδίκησης, της ανατροπής, πρέπει να παραμείνει ψηλά στις καρδιές και στο μυαλό μας. 

Για να αλλάξει εκ βάθρων ένα οικονομικό και πολιτικό μοντέλο που έχει βαθιές ρίζες και στηρίζεται σε ισχυρά συμφέροντα.

Για να αλλάξουν οι συσχετισμοί στην Ευρώπη του νεοφιλελευθερισμού, της ανασφάλειας και των διαρκών κρίσεων.

Για να δοθεί προτεραιότητα στις ανάγκες του κόσμου της εργασίας και της νεολαίας.

Για να βγει επιτέλους η χώρα από το καθεστώς της επιτροπείας, των μνημονίων,  της τρόικας και του κουαρτέτου και να ξεκινήσουμε το μεγάλο αγώνα για την αποκατάσταση των πληγών μέσα από μια βιώσιμη ανάπτυξη.

Για να δημιουργηθούν αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και να μπει ένα τέλος στην εργοδοτική ασυδοσία.

Για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας που θα δώσουν στα παιδιά μας  τη δυνατότητα να μείνουν στη χώρα, να προκόψουν και να δημιουργήσουν.

Ανάλογες πρέπει να είναι και οι στόχοι που πρέπει να καθοδηγούν όλους όσους ασχολούμαστε με την αυτοδιοίκηση και την υπηρετούμε από διάφορες θέσεις.   

Θέλουμε ο θεσμός να ανακτήσει τα γνήσια λαϊκά του χαρακτηριστικά. Να μπορέσει να αποδεσμευτεί από τη μέγγενη των συνεχών και πολυεπίπεδων ελέγχων, που μόνο τροχοπέδη αποτελούν. Προκαλώντας παράλληλα προβλήματα στην προσπάθεια επίλυσης των προβλημάτων των τοπικών κοινωνιών.

Ζητάμε την  άρση της απαγόρευσης των προσλήψεων, γιατί η Αυτοδιοίκηση  ως ο κοντινότερος θεσμός στον πολίτη, απαιτείται να έχει τη δυνατότητα να προσφέρει  σύγχρονες, αποδοτικές και αποτελεσματικές υπηρεσίες στους πολίτες και το κοινωνικό σύνολο. 

Θέλουμε το θεσμό να υπηρετεί τις ανάγκες των πολιτών, με διαφάνεια, δημοκρατία και κοινωνικό έλεγχο.

 

Φίλες και φίλοι,

Δημοκρατικοί πολίτες της Λάρισας 

Το Πολυτεχνείο άφησε παρακαταθήκη στην Ιστορία, και το μήνυμα  του ανένδοτου, μέχρι αυταπάρνησης, αγώνα ενάντια στο φασισμό.

Σ’ έναν κόσμο που κλυδωνίζεται από ολοένα και περισσότερες κοινωνικές και οικονομικές αβεβαιότητες, σ’ ένα διεθνή περίγυρο όπου τα πάντα είναι ρευστά και απρόβλεπτα, σε μια Ευρώπη, που μόλις προχτές δέχτηκε ένα φοβερό χτύπημα στην καρδιά της Δημοκρατίας και της ελεύθερης σκέψης - κι απ’ αυτήν την θέση επιτρέψτε μου να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στον γαλλικό λαό - το μήνυμα του Πολυτεχνείου δρα πολλαπλασιαστικά και  ως αιώνιο υπόδειγμα διεκδίκησης της υπεράσπισης του αυτονόητου. Δηλαδή, της ελευθερίας του ατόμου και της κοινωνίας.

Δυστυχώς σήμερα οι κοινωνίες βρίσκονται αντιμέτωπες με λογής-λογής φονταμενταλισμούς.  Ο εφιάλτης της σύγκρουσης των πολιτισμών αποκτά αιματηρές διαστάσεις και δολοφονικές πρακτικές.  

Μέσα από τις κοινωνίες της αναπτυγμένης Δύσης ξεπετιούνται ως ασύμμετρη απειλή πρόσωπα από τις γενιές των απόκληρων και στερημένων μεταναστών δεύτερης και τρίτης γενιάς που μεγάλωσαν στα γκέτο της καταναλωτικής κοινωνίας, που ένιωσαν την εθνικιστική βία, τον εξουσιασμό των κυρίαρχων ομάδων και τώρα αναζητούν νόημα ζωής σε ολοκληρωτικές ιδεολογίες και σε πρακτικές ανείπωτης βίας, που απαντούν στο ρατσισμό των ενταγμένων, τον ιμπεριαλισμό των ισχυρών, καθώς και την ανάδυση του νεοφασισμού, με την υιοθέτηση των ανεστραμμένων ειδώλων, όπως είναι ο τζιχαντισμός και  ο αντιδυτικός ρατσισμός.

Η πολιτική ήττα της Ευρώπης από τους τρομοκράτες θα επέλθει μόνον εάν η ίδια επιλέξει τη συντηρητική αναδίπλωση στα κλειστά σύνορα, τους υψωμένους φράχτες και τις μισαλλόδοξες συνειδήσεις.

Ήττα θα είναι η απομάκρυνση της Ευρώπης από τις θεμελιώδεις αρχές της ειρήνης, του ουμανισμού, της δημοκρατίας και της αλληλεγγύης και η προσχώρηση στη βασική πολιτική λογική της άκρας  λαϊκιστικής δεξιάς.

Σήμερα πολύ περισσότερο από κάθε άλλη φορά, οφείλουμε να απομονώσουμε ακραίες και ρατσιστικές φωνές, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη.

Η αναμέτρηση με την ασύμμετρη τρομοκρατία, για να αποδειχθεί αποτελεσματική, χρειάζεται να καταπολεμηθούν οι αιτίες της επιδεινούμενης παγκόσμιας ανισότητας. Οικονομικές, κοινωνικές, οικολογικές, εθνοτικές.  Ζούμε μια βαθειά κρίση αξιών που η αντιμετώπισή της προϋποθέτει τουλάχιστον μία άλλη ματιά πολιτισμού και παιδείας, χωρίς  εθνικιστικούς παροξυσμούς που ανατροφοδοτούν πολέμους και σταυροφορίες.

Αυτό είναι ζήτημα μιας άλλης πορείας του κόσμου, μιας αλλης πορείας της Ευρώπης.

 

Λαρισαίες και Λαρισαίοι  

Το Πολυτεχνείο είναι πριν απ΄ όλα το σύμβολο ενότητας κι ένα σύμβολο αντίστασης της νέας γενιάς. Της νεότητας που αψηφά κάθε δυσκολία, κάθε αδυσώπητη εξουσία σε όλους τους χώρους της κοινωνικής και πολιτικής ζωής προκειμένου να δώσει σάρκα και οστά στο όραμά της για ένα διαφορετικό κόσμο, για μια κοινωνία δικαιοσύνης, ελευθερίας και αδελφοσύνης που θα μοιράζονται ισότιμα γυναίκες και άντρες, πολίτες του κόσμου χωρίς διακρίσεις.

Πρέπει λοιπόν πρωτίστως, να στραφούμε στη νέα γενιά και να πούμε στα παιδιά μας ότι το σύνθημα «Ψωμί - Παιδεία – Ελευθερία» θα είναι πάντα επίκαιρο και ότι παραμένει μια διεκδίκηση για τους αγώνες που έρχονται και που θα δώσουμε μαζί

Στο πλαίσιο αυτό απόφαση της δημοτικής αρχής είναι να δημιουργήσει τις συνθήκες και τις προυποθέσεις για την συγκρότηση του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας. Ηδη έχουμε ήδη συνομιλήσει με εκπροσώπους της μαθητιώσας νεολαίας της πόλης, όπου η ανταπόκριση ήταν κάτι παραπάνω από ενθουσιώδης. Αυτό τον ενθουσιασμό οφείλουμε να τον αξιοποιήσουμε προκειμένου να δώσουμε στη νεολαία της Λάρισας το δικαίωμα της θεσμικής παρέμβασης στα τοπικά δρώμενα. Θέλουμε να τους δώσουμε το δικαίωμα να ονειρεύονται, να προτείνουν, να διεκδικούν. Να πάρουν τη ζωή τους στα χέρια τους!

 

Φίλες και Φίλοι, δημοκρατικοί πολίτες  

Tα αιτήματα για Δημοκρατία, Ισότητα και Κοινωνική Απελευθέρωση παραμένουν και σήμερα ως αιτήματα της χειμαζόμενης ελληνικής κοινωνίας. Τα μηνύματα της αντίστασης των φοιτητών του 1973 συνεχίζει να εμπνέει τόσο τη νέα γενιά αλλά και όσους πιστεύουν στις πανανθρώπινες αξίες,  απέναντι στο κλίμα της γενικευμένης απαξίωσης, διεκδικώντας ένα καλύτερο μέλλον.

Το Πολυτεχνείο είναι εδώ, συνεχίζει να δείχνει το δρόμο για το πως ο λαός όταν  πιστεύει στις δυνάμεις του, μπορεί να αμφισβητήσει και να  οργανώσει τις αντιστάσεις ενάντια στην εξαθλίωση και τον αυταρχισμό και να νικήσει.

Ολοι πρέπει να μείνουμε – και θα μείνουμε - όρθιοι. Και οι νέοι μας στα Πανεπιστήμια, και οι μεγαλύτεροι στους χώρους εργασίας και τα συνδικάτα, και στις γειτονιές και η Αυτοδιοίκηση.

Εχουμε όμως φίλες και φίλοι και άλλο ένα ιερό καθήκον. Να αποκαλύψουμε και να αντισταθούμε στις φασιστικές ιδέες και πρακτικές που απειλούν το δημοκρατικό βίο και τις δημοκρατικές κατακτήσεις του λαού. Η διαφύλαξη της δημοκρατίας  και της κληρονομιάς του Πολυτεχνείου, καθώς και ο αγώνας ενάντια στο φασισμό  αποτελούν την καλύτερη απόδοση τιμής  σ’ όλους όσους αγωνίστηκαν και έδωσαν τη ζωή τους για τα ιδανικά της ελευθερίας και της δημοκρατίας

Ως δημοκρατικοί πολίτες οφείλουμε να αντλήσουμε δύναμη και έμπνευση από τους αγωνιστές του ‘73 και τη θυσία των παιδιών της εξέγερσης του Νοέμβρη. Η υπεράσπιση της δημοκρατίας και της κοινωνίας αποτελεί την έμπρακτη αναγνώριση της συμβολής του Πολυτεχνείου στη δημοκρατική ιστορία της χώρας.

Ο αγώνας συνεχίζεται….

 

Επικοινωνία

ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ
Ίωνος Δραγούμη 1
Τ.Κ. 41222

Τηλ. Κέντρο: 2413 500 200
E-mail: protokolo@larissa.gov.gr

Σχετικά

diavgeia m1

kairos 1