sandal logo

larissa

«Οι τεντζερέδες της Μαρίας» στο Λαογραφικό Μουσείο

Εκτύπωση

Κοινωνικός Διαμοιρασμός:

Το νέο βιβλίο της Μαρίας Εκμεκτσίoγλου «Οι τεντζερέδες της Μαρίας» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Πεδίο», θα παρουσιαστεί στη Λάρισα σε ανοικτή για το κοινό εκδήλωση, την Τρίτη 28 Μαρτίου 2023 στις 19:00 στο Λαογραφικό Μουσείο Λάρισας, που διοργανώνει η Αντιδημαρχία Πολιτισμού & Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων, με την υποστήριξη του Πολιτιστικού Συλλόγου Μικρασιατών Ν. Λάρισας.

Με τη συγγραφέα και δημιουργό πολιτισμικής γευσιγνωσίας Μαρία Εκμεκτσίογλου, που θα προλογίσει η διευθύντρια του Λαογραφικού Μουσείου Φανή Καλοκαιρινού, θα συνομιλήσει ο δημοσιογράφος και εκδότης Σωτήρης Πολύζος.
Η αξία και σημασία της μαγειρικής στη ζωή μας από κοινωνιολογική προσέγγιση, σε συνδυασμό με την αναγκαιότητα της γνώσης σε θέματα διατροφής με βάση την αγάπη της δημιουργίας, συγκροτούν έναν ξεχωριστό κώδικα επικοινωνίας που η Μαρία Εκμεκτσίογλου αναδεικνύει με δύναμη και αποτελεσματικότητα.

Γνωστή και αγαπητή από τις τηλεοπτικές της παρουσιάσεις, τα βιβλία της και την παρουσία της, η Μαρία Εκμεκτσίογλου έχει αναδειχθεί ως πρέσβειρα του πολιτισμού και της ιστορίας των γεύσεων της Πόλης και του Ελληνισμού της Μ. Ασίας.

230322 vivlio ekmetsiogloy
Για το βιβλίο αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ανδρέας Μάνεσσης - hotelier and travel agent “…. Η Μαρία ξέρει τι σημαίνει η συγκέντρωση αγαπημένων προσώπων γύρω από το οικογενειακό τραπέζι. Ένα γεύμα με τον άνθρωπό σου. Μια
ανάπαυλα για να πάρεις δύναμη και να συνεχίσεις τον καθημερινό «μαραθώνιο». Έχει βιώσει η ίδια τι σημαίνει αυθεντική κουζίνα. Οι γεύσεις γεννούν συναισθήματα. Ενεργοποιούν όλες τις αισθήσεις. Δημιουργούν δεσμούς. Χαρακτηρίζουν μια κοινότητα, μια κουλτούρα. Είναι πολιτισμός. Αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της Ιστορίας.
Οι γεύσεις ξυπνούν μνήμες. Συνδέονται με εικόνες και ήχους. Τη μητέρα και το πατρικό μας σπίτι. Τα καταστήματα της παλιάς γειτονιάς. Τους τόπους που έχουμε επισκεφθεί. Τους ανθρώπους που έχουμε γνωρίσει. Οι γεύσεις σε ταξιδεύουν. Κυριολεκτικά και μεταφορικά. Σε κάθε γωνιά της Γης. Σε κάθε σημείο του χρόνου. Συνδέουν το σήμερα με το χθες και το αύριο. Αποτελούν «γέφυρα», μια πραγματική υπερταχεία που μηδενίζει αποστάσεις. Για κάθε Έλληνα οι συνταγές της Πόλης, της Μικράς Ασίας δεν είναι απλώς απόλαυση. Είναι αυτό που είμαστε. Στις συνταγές και στα αρώματα της Ανατολής της Μαρίας τα συστατικά κάνουν τη διαφορά. Καλή όρεξη σε όσους βάλουν τις συνταγές αυτού του βιβλίου στο τραπέζι τους. Για να «χορτάσουν» την ψυχή τους και να ταξιδέψουν το μυαλό τους…».


Η Μαρία Εκμεκτσίογλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κωνσταντινούπολη. Ένας μεγάλος έρωτας και ένας γάμος την έφεραν στη Θεσσαλονίκη όπου έζησε 15 χρόνια.
Μετά το τέλος του γάμου της, επέστρεψε στα πάτρια εδάφη όπου ζει τα τελευταία χρόνια.
Έχει τρεις γιους, τον Αλέξανδρο, τον Απόλλωνα και τον Πασχάλη.
Διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Okan γαστρονομία και είναι ιδιοκτήτρια και επικεφαλής σεφ μαζί με τους γιους της των εστιατορίων Maria's στην Κωνσταντινούπολη και στην Αθήνα. Είναι μέλος στους Chaine des Rotisseurs, στον Σύλλογο Γαστρονομίας Τουρκίας, στο διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου "Χαμένες Γεύσεις του Αιγαίου" και στο Chef's Club Ελλάδας.
Κάνει τηλεοπτικές εκπομπές στην Ελλάδα και στην Τουρκία και έχουν κυκλοφορήσει βιβλία της και στις δύο χώρες.

Επικοινωνία

ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ
Ίωνος Δραγούμη 1
Τ.Κ. 41222

Τηλ. Κέντρο: 2413 500 200
E-mail: protokolo@larissa.gov.gr

Σχετικά

diavgeia m1

kairos 1