sandal logo

 • Home
 • Στάθμευση - Μόνιμοι Κάτοικοι

Αίτηση Χορήγησης Άδειας Στάθμευσης για Μόνιμους Κατοίκους

Εκτύπωση

Κοινωνικός Διαμοιρασμός:

Ωράριο Λειτουργίας: 24/7

Δικαιούχοι: Μόνιμοι Κάτοικοι (με δηλωμένη την κατοικία στη ΔΟΥ) για ένα (1) Ι.Χ. ιδιοκτησίας τους

Χορηγούνται τόσες κάρτες όσες και τα οχήματα σε κάθε κύρια κατοικία (όχι επαγγελματική στέγη). Κάθε κάτοχος οχήματος ιδιωτικής χρήσης (Ι.Χ.) κάτω των 3,5 t θα πρέπει να αιτηθεί για την χορήγηση κάρτας στάθμευσης μόνιμου κατοίκου.

Η κάρτα θα έχει ισχύ από την ημερομηνία έγκρισής της έως την λήξη του τρέχοντος έτους της αίτησης (κατ' εξαίρεση για φέτος θα έχει ισχύ μέχρι 31/12/2024).

 • Η πιλοτική εφαρμογή του συστήματος θα ξεκινήσει σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί.
 • Η υποβολή αιτήματος για χορήγηση “Κάρτας Μονίμου Κατοίκου” δεν έχει καταληκτική ημερομηνία.

Ζώνη Α

1. Κάρτα στάθμευσης δικαιούνται όσοι έχουν “κύρια κατοικία” στην περιοχή μεταξύ των οδών:

Ηπείρου - Ταγμ. Βελησσαρίου - Τσόγκα Τάκη - Γεωργιάδου - Μαβίλη Λορέντζου - Αγ. Μαρίνης - Νικηταρά - 23ης Οκτωβρίου – Κανάρη – Υψηλάντου - Ηπείρου.

Αυτές οι οδοί συμπεριλαμβάνονται στη φάση αυτή.
Η περιοχή αυτή αποτελεί τη Ζώνη Α.

Για να κάνετε μεγέθυνση (zoom) στην εικόνα μπορείτε:

 • να την ανοίξετε σε νέα καρτέλα (δεξί κλικ στην εικόνα -->Άνοιγμα εικόνας σε νέα καρτέλα). Εκεί κάνοντας κλικ στην εικόνα κάνετε μεγέθυνση.
 • Εναλλακτικά, μπορείτε να την αποθηκεύσετε στον υπολογιστή σας (δεξί κλικ στην εικόνα -->Αποθήκευση εικόνας ως..) και να την ανοίξετε με το πρόγραμμα θέασης εικόνων που διαθέτετε. Εκεί επιλέγετε το σύμβολο μεγεθυντικού φακού.

Ζώνη Β

2. Κάρτα στάθμευσης δικαιούνται όσοι έχουν “κύρια κατοικία” στην περιοχή μεταξύ των οδών:

Ηρώων Πολυτεχνείου - Τρικάλων - Καραΐσκάκη - Καραθάνου - Τσιόγκα Τάκη (πρ. Καλλιθέας) - Ταγμ. Βελησσαρίου – Ηπείρου - Κίρκης - 23ης Οκτωβρίου - Κατσώνη Λάμπρου - Αγ. Μαρίνης - Μαβίλη Λορέντζου - Γεωργιάδου - Αεροδρομίου - 31ης Αυγούστου - Αγιάς - Ηρώων Πολυτεχνείου.

Αυτές οι οδοί συμπεριλαμβάνονται στη φάση αυτή (ΕΚΤΟΣ από τις οδούς Ταγμ. Βελησσαρίου - Ηπείρου - 23ης Οκτωβρίου - Κατσώνη Λάμπρου - Μαβίλη Λορέντζου που ανήκουν στη ζώνη Α).
Η περιοχή αυτή ανήκει στη Ζώνη Β.

Για να κάνετε μεγέθυνση (zoom) στην εικόνα μπορείτε:

 • να την ανοίξετε σε νέα καρτέλα (δεξί κλικ στην εικόνα -->Άνοιγμα εικόνας σε νέα καρτέλα). Εκεί κάνοντας κλικ στην εικόνα κάνετε μεγέθυνση.
 • Εναλλακτικά, μπορείτε να την αποθηκεύσετε στον υπολογιστή σας (δεξί κλικ στην εικόνα -->Αποθήκευση εικόνας ως..) και να την ανοίξετε με το πρόγραμμα θέασης εικόνων που διαθέτετε. Εκεί επιλέγετε το σύμβολο μεγεθυντικού φακού.

Βεβαιωθείτε ότι το ακίνητό σας βρίσκεται σε μία από τις δύο ζώνες για να συμπληρώσετε σωστά το σχετικό πεδίο κατά τη διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης.

 ΖΩΝΕΣ ΜΚ  ΧΡΩΜΑ
 ΖΩΝΗ Α  ΑΝΟΙΧΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ
 ΖΩΝΗ Β  ΚΙΤΡΙΝΟ
 ΖΩΝΗ Γ  ΣΚΟΥΡΟ ΠΡΑΣΙΝΟ
 ΖΩΝΗ Δ  ΚΑΦΕ
 ΖΩΝΗ Ε1  ΜΩΒ
 ΖΩΝΗ Ε2  ΓΑΛΑΖΙΟ
 ΖΩΝΗ Ε3  ΡΟΖ

Απαιτούμενα Δικαιολογητικά

 1. Άδεια κυκλοφορίας Ε.Ι.Χ. (έγχρωμο αντίγραφο) στην κατοχή (ή συγκατοχή) του Μονίμου Κατοίκου.
 2. Βεβαίωση Κατοικίας Ειδικής Χρήσης (όπως εκδίδεται από την ΑΑΔΕ). Σε περίπτωση που η Βεβαίωση αυτή δεν είναι ενήμερη τότε ανεβάζετε στα δικαιολογητικά στην Ψηφιακή Πλατφόρμα το Ε1 όπου αναγράφεται η σωστή Κύρια Κατοικία μαζί με μία Υπεύθυνη Δήλωση ότι με συναίνεσή σας ανεβάζετε στα δικαιολογητικά στην Ψηφιακή Πλατφόρμα το Ε1 προς επιβεβαίωση της Κύριας Κατοικίας
 3. Σε περίπτωση μακροχρόνιας μίσθωσης οχήματος (leasing), προσκομίζεται επιπρόσθετα φωτοτυπία συμβολαίου μεταξύ της εταιρίας και του αιτούντος (μαζί με την άδεια κυκλοφορίας).
 4. Σε περίπτωση εταιρικών επιβατικών οχημάτων, όταν η εταιρεία παραχωρεί το όχημα στον αιτούντα, προσκομίζεται (πέραν από την άδεια κυκλοφορίας του οχήματος στο όνομα της εταιρείας) και βεβαίωση του νόμιμου εκπροσώπου της εταιρείας, ότι παρέχει μόνο στον αιτούντα το συγκεκριμένο όχημα, προκειμένου να το χρησιμοποιεί για αποκλειστική χρήση.

Παρατηρήσεις

 • Η Υπηρεσία δύναται να ζητήσει επιπρόσθετα δικαιολογητικά σε ειδικές περιπτώσεις, όπου απαιτείται περαιτέρω διευκρίνιση στοιχείων.
 • Η Υπηρεσία μπορεί να διακόψει αυτοδίκαια την ισχύ της κάρτας, όταν αποδεδειγμένα δεν συντρέχουν οι λόγοι ύπαρξης της.
 • Ο Μόνιμος Κάτοικος θα δηλώσει υπεύθυνα, με την υποβολή της αίτησης, ότι ΔΕΝ έχει ή ΔΕ μισθώνει ή ΔΕΝ του έχει παραχωρηθεί "χώρος στάθμευσης (εντός υπογείου ή Pilotis ή ακάλυπτου χώρου ή σε Σταθμό Αυτοκινήτων) εντός της "Ζώνης Μονίμου Κατοίκου" που θα αιτηθεί για τον αριθμό κυκλοφορίας που κάνει αίτηση για Κάρτα Μονίμου Κατοίκου. Η υπηρεσία μπορεί να προβεί σε κατασταλτικό έλεγχο αίτησης και σε κάθε περίπτωση διαπίστωσης ψευδούς Δήλωσης η Υπηρεσία δύναται να ακυρώσει την "Κάρτα Μόνιμου κατοίκου".
 • Ενημερωθείτε για την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων του Δήμου Λαρισαίων.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΥΠΟΒΟΛΗ

Επιλέγοντας το ανωτέρω link, ο πολίτης:

 • εισέρχεται στο περιβάλλον της ψηφιακής πλατφόρμας,
 • ακολουθεί η αυθεντικοποίηση του χρήστη με τους κωδικούς TAXISNET
 • επιλέγει από το αριστερό μενού: "Αιτήσεις" - "Οι Αιτήσεις μου"
 • επιλέγει: «+Νέο»

Στο πεδίο Κατηγορία Υπηρεσιών επιλέγει Δ/νση Βιώσιμης Κινητικότητας - Ευφυή Συστήματα και στο πεδίο Υπο-Κατηγορία Υπηρεσιών επιλέγει Αίτηση Χορήγησης Άδειας Στάθμευσης για Μόνιμους Κατοίκους.

Συμπληρώνει όλα τα πεδία με τα ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ (τα υποχρεωτικά έχουν την ένδειξη *).

Συμπληρώνει όλα τα πεδία στην ενότητα Ειδικά Πεδία Αίτησης (τα υποχρεωτικά έχουν την ένδειξη *).

Στην ενότητα Συνοδευτικά Δικαιολογητικά επιλέγοντας κάθε γραμμή και πατώντας το σύμβολο + στη στήλη Επισύναψη, επισυνάπτει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά. Τα δικαιολογητικά θα πρέπει να είναι ευκρινή και ευανάγνωστα. Το μέγεθος των επισυναπτόμενων δικαιολογητικών ΔΕ θα πρέπει να ξεπερνά τα 8MB.

Ο ενδιαφερόμενος αποθηκεύει προσωρινά τις αλλαγές πατώντας το κουμπί «Αποθήκευση».

Η αίτηση θα πρωτοκολληθεί μετά την Οριστική Υποβολή (στο πεδίο: «Οριστική Υποβολή» ο ενδιαφερόμενος επιλέγει: Ναι).

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Διευκρινιστικά ερωτήματα πολιτών θα απαντώνται από το Τμήμα Ευφυών Συστημάτων της Διεύθυνσης Βιώσιμης Κινητικότητας αποκλειστικά με αποστολή στο e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Επικοινωνία

ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ
Ίωνος Δραγούμη 1
Τ.Κ. 41222

Τηλ. Κέντρο: 2413 500 200
E-mail: protokolo@larissa.gov.gr

Σχετικά

diavgeia m1

kairos 1