sandal logo

poli 12
 • Home
 • Όλα τα Νέα - Ανακοινώσεις

Όλες οι Πρόσφατες Ανακοινώσεις

Εκτύπωση E-mail
Κοινωνικός Διαμοιρασμός :

Όλες οι Πρόσφατες Ανακοινώσεις

22-03-2023
Διεύθυνση Αμαξοστασίου - Κατάθεση προσφορών ανταλλακτικών

Για το κείμενο της πρόσκλησης, πατήστε ΕΔΩ

22-03-2023
Κωνσταντίνος Παπαργύρης: «Αναπαράσταση»

Αυτοσχεδιασμοί και πρωτότυπες μουσικές συνθέσεις παιγμένες με παραδοσιακά όργανα και αφήγηση - απαγγελία πεζών και ποιημάτων

Ο εικαστικός Κωνσταντίνος Παπαργύρης παρουσιάζει την Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023 στις 21:15 στη Λογοτεχνική Γωνία Λάρισας, τις μουσικές του συνθέσεις πλαισιωμένες από αυτοσχεδιασμούς και ανασχεδιασμούς, παιγμένες με τρίχορδο, λαγούτο και τζουρά. Παράλληλα θα διαβάσει αποσπάσματα από τις ποιητικές του συλλογές «Κηφήνας» και «Τα δεικνύμενα».

Ο εικαστικός, αυτή τη φορά, επί σκηνής, προσπαθεί να εντοπίσει και να ερευνήσει τα σημεία εκείνα, ανάμεσα σε διαφορετικές μορφές τέχνης, τα οποία μπορούν να δημιουργήσουν μια κοινή γλώσσα ή καταγωγή, εφικτή και πραγματοποιήσιμη σε μια εποχή τόσο πολυσημική όσο και ταυτόχρονα διασπαστική όπως η δική μας.

Η «Αναπαράσταση» αποτελεί φόρο τιμής στην ιστορική performance του Γρηγόρη Σεμιτέκολο σε μουσική Γιάννη Χρήστου: «Ο Πιανίστας».

Συντονισμός / παρουσίαση: Βαλεντίνη Μαργαριτοπούλου

www.papargiris.gr

Λογοτεχνική Γωνία Λάρισας (Γαληνού & Φαρμακίδου)
Είσοδος ελεύθερη / Ακατάλληλο για κάτω των 18 ετών

22-03-2023
«Οι τεντζερέδες της Μαρίας» στο Λαογραφικό Μουσείο

Το νέο βιβλίο της Μαρίας Εκμεκτσίoγλου «Οι τεντζερέδες της Μαρίας» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Πεδίο», θα παρουσιαστεί στη Λάρισα σε ανοικτή για το κοινό εκδήλωση, την Τρίτη 28 Μαρτίου 2023 στις 19:00 στο Λαογραφικό Μουσείο Λάρισας, που διοργανώνει η Αντιδημαρχία Πολιτισμού & Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων, με την υποστήριξη του Πολιτιστικού Συλλόγου Μικρασιατών Ν. Λάρισας.

Με τη συγγραφέα και δημιουργό πολιτισμικής γευσιγνωσίας Μαρία Εκμεκτσίογλου, που θα προλογίσει η διευθύντρια του Λαογραφικού Μουσείου Φανή Καλοκαιρινού, θα συνομιλήσει ο δημοσιογράφος και εκδότης Σωτήρης Πολύζος.
Η αξία και σημασία της μαγειρικής στη ζωή μας από κοινωνιολογική προσέγγιση, σε συνδυασμό με την αναγκαιότητα της γνώσης σε θέματα διατροφής με βάση την αγάπη της δημιουργίας, συγκροτούν έναν ξεχωριστό κώδικα επικοινωνίας που η Μαρία Εκμεκτσίογλου αναδεικνύει με δύναμη και αποτελεσματικότητα.

Γνωστή και αγαπητή από τις τηλεοπτικές της παρουσιάσεις, τα βιβλία της και την παρουσία της, η Μαρία Εκμεκτσίογλου έχει αναδειχθεί ως πρέσβειρα του πολιτισμού και της ιστορίας των γεύσεων της Πόλης και του Ελληνισμού της Μ. Ασίας.


Για το βιβλίο αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ανδρέας Μάνεσσης - hotelier and travel agent “…. Η Μαρία ξέρει τι σημαίνει η συγκέντρωση αγαπημένων προσώπων γύρω από το οικογενειακό τραπέζι. Ένα γεύμα με τον άνθρωπό σου. Μια
ανάπαυλα για να πάρεις δύναμη και να συνεχίσεις τον καθημερινό «μαραθώνιο». Έχει βιώσει η ίδια τι σημαίνει αυθεντική κουζίνα. Οι γεύσεις γεννούν συναισθήματα. Ενεργοποιούν όλες τις αισθήσεις. Δημιουργούν δεσμούς. Χαρακτηρίζουν μια κοινότητα, μια κουλτούρα. Είναι πολιτισμός. Αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της Ιστορίας.
Οι γεύσεις ξυπνούν μνήμες. Συνδέονται με εικόνες και ήχους. Τη μητέρα και το πατρικό μας σπίτι. Τα καταστήματα της παλιάς γειτονιάς. Τους τόπους που έχουμε επισκεφθεί. Τους ανθρώπους που έχουμε γνωρίσει. Οι γεύσεις σε ταξιδεύουν. Κυριολεκτικά και μεταφορικά. Σε κάθε γωνιά της Γης. Σε κάθε σημείο του χρόνου. Συνδέουν το σήμερα με το χθες και το αύριο. Αποτελούν «γέφυρα», μια πραγματική υπερταχεία που μηδενίζει αποστάσεις. Για κάθε Έλληνα οι συνταγές της Πόλης, της Μικράς Ασίας δεν είναι απλώς απόλαυση. Είναι αυτό που είμαστε. Στις συνταγές και στα αρώματα της Ανατολής της Μαρίας τα συστατικά κάνουν τη διαφορά. Καλή όρεξη σε όσους βάλουν τις συνταγές αυτού του βιβλίου στο τραπέζι τους. Για να «χορτάσουν» την ψυχή τους και να ταξιδέψουν το μυαλό τους…».


Η Μαρία Εκμεκτσίογλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κωνσταντινούπολη. Ένας μεγάλος έρωτας και ένας γάμος την έφεραν στη Θεσσαλονίκη όπου έζησε 15 χρόνια.
Μετά το τέλος του γάμου της, επέστρεψε στα πάτρια εδάφη όπου ζει τα τελευταία χρόνια.
Έχει τρεις γιους, τον Αλέξανδρο, τον Απόλλωνα και τον Πασχάλη.
Διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Okan γαστρονομία και είναι ιδιοκτήτρια και επικεφαλής σεφ μαζί με τους γιους της των εστιατορίων Maria's στην Κωνσταντινούπολη και στην Αθήνα. Είναι μέλος στους Chaine des Rotisseurs, στον Σύλλογο Γαστρονομίας Τουρκίας, στο διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου "Χαμένες Γεύσεις του Αιγαίου" και στο Chef's Club Ελλάδας.
Κάνει τηλεοπτικές εκπομπές στην Ελλάδα και στην Τουρκία και έχουν κυκλοφορήσει βιβλία της και στις δύο χώρες.

22-03-2023
Ολοκληρώθηκε η “Εβδομάδα Παιδικής Λογοτεχνίας 2023” στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Λάρισας

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η «Εβδομάδα Παιδικής Λογοτεχνίας», ένα βραβευμένο πρόγραμμα για την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας και δημιουργίας δια βίου αναγνωστών, που διοργανώθηκε από την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών Δήμου Λαρισαίων, τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Λάρισας, το Πολιτιστικό Κέντρο Εκπαιδευτικών Λάρισας (ΠΟΚΕΛ) σε συνεργασία με την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Λάρισας.

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν από 13 έως 17 Μαρτίου 2023, στο Παιδικό Τμήμα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο.


Την Δευτέρα 13 Μαρτίου προσκαλεσμένη ήταν η βραβευμένη συγγραφέας Μαρία Παπαγιάννη. Η συνάντησή της με μαθητές των δημοτικών σχολείων της πόλης μας, έγινε μέσα σε κλίμα χαράς και ενθουσιασμού, συζητώντας για τα βιβλία της "Στο Πικεφί", "Πες πες μια ιστορία" και "Χρυσά κουπιά" από τις εκδόσεις Πατάκη.

Την Τρίτη 14 Μαρτίου η συγγραφέας και εικονογράφος Φιλομήλα Βακάλη συνάντησε μαθητές και συζήτησε μαζί τους για τα βιβλία της "Σ' ένα πέλαγο ανοιχτό" και "Ένας παράξενος ταξιδιώτης", από τις εκδόσεις Πατάκη. Στη συνέχεια τα παιδιά, υπό την καθοδήγηση της κα Βακάλη, ανακάλυψαν τα μυστικά της εικονογράφησης και κατασκεύασαν υπέροχες εικόνες.

Την Τετάρτη 15 Μαρτίου, υποδεχτήκαμε τη βραβευμένη συγγραφέα Σοφία Μαντουβάλου, η οποία συζήτησε με τους μαθητές για τα βιβλία της "Το σύννεφο που έβαλε τα κλάματα", "Το αγόρι που διάβαζε στις κότες παραμύθια" και "Το φάντασμα του μαυροπίνακα", από τις εκδόσεις Πατάκη. Ο μοναδικός λόγος και η αμεσότητα της κα Μαντουβάλου κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον των μαθητών σε ένα ακόμη όμορφο πρωινό στη βιβλιοθήκη μας.

Τέλος, την Παρασκευή 17 Μαρτίου, η συγγραφέας Έρικα Αθανασίου συναντήθηκε με μαθητές και με αφορμή τα βιβλία της "Η καταραμένη βρύση" και "Μυστήριο πίσω από τις σελίδες", από τις εκδόσεις Κέδρος, συζητήθηκαν θέματα που θίγονται στα βιβλία, καθώς επίσης για τη συγγραφή και γενικότερα τη συγγραφή παιδικών βιβλίων.

22-03-2023
Έκθεση ζωγραφικής του Δημήτρη Χρήστου στον Μύλο του Παππά

Η Αντιδημαρχία Πολιτισμού & Επιστημών Δήμου Λαρισαίων διοργανώνει έκθεση του εικαστικού Δημήτρη Χρήστου στον Μύλο του Παππά (στο ισόγειο του κεντρικού κτηρίου) από την Τρίτη 28 Μαρτίου 2023 έως Σάββατο 8 Απριλίου 2023. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 28 Μαρτίου 2023, ώρα 19:00.

Ο Δημήτριος Χρήστου γεννήθηκε στη Λάρισα το 1993.
Σπούδασε στην Σχολή Καλών Τεχνών της Θεσσαλονίκης από το 2011-2016, ζωγραφική και χαρακτική, με καθηγητές τον Ιωάννη Φωκά και τον Ξενοφώντα Σαχίνη και αποφοίτησε με άριστα. Από το 2017 δουλεύει ως καθηγητής εικαστικών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.

Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις κατά τη διάρκεια των φοιτητικών του χρόνων αλλά και μετά, με τελευταία, την ατομική του έκθεση που έλαβε χώρα στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο Λάρισας, τα Χριστούγεννα του 2022.

Στη νέα ατομική του έκθεση, ο Δημήτρης Χρήστου παρουσιάζει την καινούργια του δουλειά, αποτελούμενη από ανθρώπινες φιγούρες, πορτρέτα, τοπία και νεκρές φύσεις.

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Σάββατο 10:00-14:00 & 17:00-21:00 (Κυριακή κλειστά).
Είσοδος ελεύθερη.

22-03-2023
Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου - Θεσσαλικό Θέατρο - «Αναφορά για μια Ακαδημία»

ΦΡΑΝΤΣ ΚΑΦΚΑ | ΑΝΑΦΟΡΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΑΔΗΜΙΑ
Μετάφραση: Ιωάννα Μεϊτάνη
Σκηνοθεσία: Σάββας Στρούμπος
Παίζουν οι ηθοποιοί (με σειρά εμφάνισης):
Ντίνος Παπαγεωργίου, Μπάμπης Αλεφάντης, Έλλη Ιγγλίζ, Άννα Μαρκά - Μπονισέλ, Έβελυν Ασουάντ, Γιάννης Γιαραμαζίδης, Ρόζυ Μονάκη

Θέατρο «Κώστας Τσιάνος»
Τρίτη 28 & Τετάρτη 29 Μαρτίου, στις 21.00

Στο πλαίσιο των εορτασμών για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου – 27 Μαρτίου , το Θεσσαλικό Θέατρο και η Ομάδα Σημείο Μηδέν, παρουσιάζουν την παράσταση «Αναφορά για μια Ακαδημία» του Φραντς Κάφκα, σε σκηνοθεσία Σάββα Στρούμπου, την Τρίτη 28 και την Τετάρτη 29 Μαρτίου στις 21.00 στο Θέατρο «Κώστας Τσιάνος» στη Λάρισα.

Aξίζει να αναφερθεί πως η Ομάδα Σημείο Μηδέν παρουσιάζει, με επιτυχία, την Αναφορά για μια Ακαδημία τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας από το 2021.

Λίγα λόγια για το έργο
Ο κεντρικός ήρωας του διηγήματος του Φραντς Κάφκα «Αναφορά σε μια Ακαδημία» είναι ο πίθηκος Rotpeter. Μια ομάδα κυνηγών της εταιρείας Χάγκενμπεκ τον πυροβόλησε σε μια ζούγκλα της Χρυσής Ακτής, καθώς πήγαινε με την αγέλη του να πιούν νερό. Δέχτηκε δύο σφαίρες με αποτέλεσμα τον ευνουχισμό του. Κατόπιν, τον αιχμαλώτισαν, τον μετέφεραν στο πλοίο τους και τον έκλεισαν σε ένα κλουβί. Αυτός, σε κατάσταση σοκ, έχοντας χάσει τη μνήμη της ως τώρα ζωής του, πάσχισε να διαφύγει. Τότε άρχισε να παρατηρεί αυτούς που ήταν γύρω του, τους εξαθλιωμένους και από-ανθρωποιημένους σκλάβους/ναύτες της εταιρείας Χάγκενμπεκ και προσπάθησε να τους μιμηθεί. Οι άνθρωποι με τη σειρά τους, παίζοντας με το άγριο ζώο, άρχισαν να το βασανίζουν. Οι ναύτες έχοντας αποδεχθεί την καταπίεση που υφίστανται αυτοί οι ίδιοι, με χαρακτηριστική άνεση την ασκούσαν με τη σειρά τους σε ένα ήδη τραυματισμένο και ανήμπορο άγριο ζώο. Όταν το καράβι έφτασε στο Αμβούργο ο Rotpeter μπορούσε να διαλέξει ανάμεσα στο ζωολογικό κήπο και το βαριετέ (μουσικό θέατρο). Διάλεξε το βαριετέ. Ολοκλήρωσε την εκπαίδευσή του στην ανθρώπινη συμπεριφορά και πλέον παρουσιάζει ως περφόρμανς την ίδια τη διαδικασία του βίαιου εξανθρωπισμού του.

Σκηνοθετικό Σημείωμα:
Η Αχερουσία Λίμνη του Σώματος και η Διονυσιακή Κρύπτη*
“ὡυτὸς δὲ Ἀίδης καὶ Διόνυσος, ὅτεῳ μαίνονται καὶ ληναΐζουσιν”
Ηράκλειτος

Στο σώμα μας υπάρχει μία κρύπτη. Βρίσκεται στον “κάτω κόσμο” του σώματος. Εκεί είναι ο Διόνυσος. Περιμένει τη λύτρωσή του. Μπροστά στην Αχερουσία Λίμνη, στην γκρίζα ζώνη της εσωτερικής εξορίας του. Αυτή είναι η περιοχή όπου γράφει ο Φραντς Κάφκα. Η Αχερουσία Λίμνη του σώματος, σε μία Νέκυϊα χωρίς τέλος. Ο πίθηκος - άνθρωπος – ηθοποιός στην “Αναφορά” αφηγείται τη διαδικασία αυτής της εσωτερικής εξορίας. Το μουσικό του θέατρο επίσης. Ο άνθρωπος που ήταν πίθηκος γίνεται ηθοποιός για να μπορεί να εκφράζει το τραύμα του, για να μην πάψει ποτέ να μιλάει γι’ αυτό. Η θεατρική και μουσικότροπη έκφραση του τραύματος αποτελεί μια πρόσκαιρη λύτρωση. Το χιούμορ του είναι πάντα πένθιμο και αυτοσαρκαστικό γιατί γεννιέται από το τραύμα. Ένα υφέρπον ρεύμα τραγικότητας διαπερνά την Αναφορά του, χωρίς ποτέ να χάνεται η λάμψη της μουσικότητας και της θεατρικότητας.

Να κατέβουμε μαζί με τον Κάφκα ως την Αχερουσία Λίμνη του σώματος. Να αφηγηθούμε μαζί του την ιστορία του βίαιου εξανθρωπισμού της ζωικής ενέργειας του κάθε ανθρώπου, κατά βάση του ίδιου μας του εαυτού. Να κοιτάξουμε κατάματα την κρύπτη όπου βρίσκεται αποδιωγμένος ο Διόνυσος μέσα μας. Να τολμήσουμε να ανοίξουμε αυτή την πόρτα. Ας αναρωτηθούμε γιατί γίναμε ηθοποιοί κι εμείς οι ίδιοι. Ποιό τραύμα αφηγούμαστε; Ποια αγωνία είναι αυτή που εκφράζουμε; Η ψυχοσωματική αυτή διαδικασία μπορεί να μας οδηγήσει ως την εξέγερση του σώματος, κατάσταση κατά την οποία το σώμα παράγει την ίδια του την ελευθερία.
Σάββας Στρούμπος

*Η έννοια της κρύπτης αναπτύσσεται διεξοδικά από την Κατερίνα Μάτσα στο βιβλίο της “Το Αδύνατο Πένθος και η Κρύπτη”, Άγρα 2012

Συντελεστές παράστασης:
Μετάφραση: Ιωάννα Μεϊτάνη
Σκηνοθεσία: Σάββας Στρούμπος
Σκηνική εγκατάσταση: Σπύρος Μπέτσης
Φωτισμοί: Κώστας Μπεθάνης
Κοστούμια: Σάββας Στρούμπος, Ρόζυ Μονάκη
Ηχητικό τοπίο: Λεωνίδας Μαριδάκης
Φωτογραφίες: Αντωνία Κάντα
Επικοινωνία παράστασης: Μαριάννα Παπάκη, Νώντας Δουζίνας

Ηθοποιοί (με σειρά εμφάνισης):
Ντίνος Παπαγεωργίου, Μπάμπης Αλεφάντης, Έλλη Ιγγλίζ, Άννα Μαρκά - Μπονισέλ, Έβελυν Ασουάντ, Γιάννης Γιαραμαζίδης, Ρόζυ Μονάκη

Έγραψαν για την παράσταση:
«Η δουλειά του Σάββα Στρούμπου πάνω στο αφήγημα του Κάφκα προκύπτει -όπως όλες οι δουλειές του- από την ενδελεχή έρευνα στη μέθοδο που εξασκεί [...] Πρόκειται για μία άκρως μελετημένη συνθήκη, στηριγμένη στη μέθοδο εκπαίδευσης των ηθοποιών που έχει αναπτύξει ο Θόδωρος Τερζόπουλος, με δάνεια και επιρροές από το ανατολικό θέατρο, από ανθρωπολογικές μελέτες, ομαδικές τελετουργικές πρακτικές και διδάγματα άλλων μεγάλων δασκάλων του παγκόσμιου θεάτρου». […] «Οι Έλλη Ιγγλίζ, Έβελυν Ασουάντ, Ρόζυ Μονάκη, Άννα Μαρκά-Μπονισέλ, Μπάμπης Αλεφάντης, Γιάννης Γιαραμαζίδης και Ντίνος Παπαγεωργίου πάλλονται από ενέργεια με ερμηνείες που είναι ταυτόχρονα υπερβατικές όσο και απολύτως γειωμένες, σε απόλυτη επαφή με τον πυρήνα του κειμένου και τη δική τους ψυχοσωματική κατάσταση». [Τώνια Καράογλου |Αθηνόραμα]

«Μια συλλογική δουλειά από την Ομάδα "Σημείο Μηδέν", εξαιρετικά δουλεμένη, χωρίς μίμηση εξωτερικών σημείων, με επτά ισάξιους εξαίρετους ηθοποιούς - περφόμερς να υλοποιούν άριστα, με αυτοθυσία και μόχθο, το όραμα της σκηνοθεσίας: να γειώσει τον Διόνυσο - Κάφκα σε ένα σημείο μηδέν και σε ένα σήμερα - αιέν. Στο θαυμαστό ηχητικό τοπίο του Λεωνίδα Μαριδάκη, τη λιτή σκηνική εγκατάσταση του Σπύρου Μπέτση, τα ανάλογα κοστούμια του σκηνοθέτη και της Ρόζυς Μονάκη, τους σκιοφωτισμούς του Κώστα Μπεθάνη και τη θαυμαστή μετάφραση της Ιωάννας Μεϊντάνη. Οι ηθοποιοί - περφόρμερς της ομάδας εκτελούν άθλο υγιούς σωματικότητας: Μπάμπης Αλεφάντης, Έβελυν Ασουάντ, Γιάννης Γιαραμαζίδης, Έλλη Ιγγλίζ, Ρόζυ Μονάκη, Άννα Μαρκά-Μπονισέλ, Ντίνος Παπαγεωργίου». [Λέανδρος Πολενάκης | Η Αυγή]

«Είναι η ανάσα και το γέλιο οι νοηµατικοί και εκφραστικοί άξονες που έρχονται να προστεθούν στη σωµατικότητα και την αυτοκυριαρχία της λυρικής και πολύ παιδευµένης (µε όλες τις σηµασίες) σκηνικής φόρµας της Οµάδας Σηµείο Μηδέν. [...] Ο Σάββας Στρούµπος ρίχνει έναν επιπλέον προβολέα στο βασικό διαπίστευµα του διηγήµατος, τη σχέση εξέλιξης και ελευθερίας, και στον δυσεπίλυτο στοχασµό αν η πρώτη προωθεί ή υποσκάπτει τη δεύτερη, µέσα από µια θεατρικοπολιτική πράξη – όπως άλλωστε είναι όλο το σκηνοθετικό του έργο». [Κώστας Ζήσης| Documento]

«Στη σκιά της σημερινής πανδημίας, ο Στρούμπος μας έδωσε την ευκαιρία να δούμε ένα θέατρο ζωντανό και ανήσυχο, με ενεργειακό όγκο και πνευματικό βάθος, ένα θέατρο αντάξιο των καιρών του». [Πηνελόπη Χατζηδημητρίου | Athensvoice.gr]

«[...] Όλοι οι ηθοποιοί Έλλη Ιγγλίζ, Έβελυν Ασουάντ, Ρόζυ Μονάκη, Άννα Μαρκά – Μπονισέλ, Μπάμπης Αλεφάντης, Γιάννης Γιαραμαζίδης, Ντίνος Παπαγεωργίου περνούν από τη θέση του Rotpeter, με εκπληκτικές ερμηνείες, με τους κατάλληλους ήχους, το βλέμμα και την κίνηση εκφέροντας την υπέροχη μετάφραση της Ιωάννας Μεϊτάνη. Όλα συντονισμένα με τον γνωστό πια τρόπο από τον Σάββα Στρούμπο. Οδηγεί τους ηθοποιούς του σε έναν μαγευτικό διονυσιασμό που συνεπαίρνει τους θεατές και τους προβληματίζει εκ των έσω». [Μαρία Μαρή | Theatromania.gr]

«Ο Σάββας Στρούμπος ακολουθεί εδώ και χρόνια μια συνεπή πορεία στις αναζητήσεις του, τόσο σε ό,τι αφορά τους πολιτικούς και φιλοσοφικούς προβληματισμούς, όσο και σε θέματα αισθητικών επιλογών. [...] Στην Αναφορά η έρευνα για τον ρόλο του ηθοποιού παίρνει κυριολεκτικές διαστάσεις. Η ευκαιρία που του δίνει η μίμηση των ανθρώπινων συμπεριφορών από τον Κόκκινο Πέτρο τον προκαλεί να δείξει πώς σκέφτεται τον ρόλο του ηθοποιού: ο ηθοποιός αφηγείται το τραύμα, κρατά ζωντανή τη μνήμη με το γενεσιουργό γεγονός, ανοίγει παράθυρα ελευθερίας, απελευθερώνει τη φαντασία, προκαλεί τον θεατή». [Μαρώ Τριανταφύλλου | Περιοδικό Άνθρωπος]

«Ο Σάββας Στρούμπος κατορθώνει έναν σκηνοθετικό άθλο ανεβάζοντας στο θέατρο «Άττις» ως «μουσικό θέατρο του τραύματος» τη μετα-αποικιακή «Αναφορά για μιαν Ακαδημία» του Φραντς Κάφκα, στη μετάφραση της Ιωάννας Μεϊτάνη. […] Μέσα σε σκηνικό με μικρά μαύρα κεφάλια του Σπύρου Μπέτση (που παραπέμπουν σε ρωμαϊκά ομοιώματα λατρείας των προγόνων ως εφέστιων θεών), επτά ταλαντούχοι νέοι ηθοποιοί του «Σημείου Μηδέν» εκπαιδευμένοι στη μέθοδο Τερζόπουλου (οι Έλλη Ιγγλίζ, Έβελυν Ασουάντ, Ρόζυ Μονάκη, Άννα Μαρκά-Μπονισέλ, Μπάμπης Αλεφάντης, Γιάννης Γιαραμαζίδης και Ντίνος Παπαγεωργίου) μεταμορφώνονται δεξιοτεχνικά σε κολεκτίβα, σε επτάψυχο καφκικό ανθρωποειδές που θρηνεί και σατιρίζει τη συμμόρφωση του ανθρώπου προς τον ορθολογισμό της δυτικής κουλτούρας». [Νίκος Ξένιος | Bookpress.gr]

«Κάθε ένας από τους ερμηνευτές προσθέτει μια ψηφίδα στο αμάλγαμα του Rotpeter, συνδημιουργοί αυτού του «θαύματος» του βαριετέ, που συρρέουν οι άνθρωποι για να θαυμάσουν. Τρομακτικοί και συνάμα γοητευτικοί, κινούνται μέσα στην λιτή και υπαινικτική μιας εποχής ενστίκτου και τελετουργίας σκηνική εγκατάσταση του Σπύρου Μπέτση, ένα πλήθος από μικροσκοπικά αγαλματίδια,που σταδιακά παρασύρουν σε μια κινητική – συναισθηματική έξαρση. Οι φωτισμοί του Κώστα Μπεθάνη ακολουθούν την λογική του βαριετέ, αυτό το φως που λούζει τον πρωταγωνιστή, αλλά παράλληλα δημιουργεί το πλαίσιο του «κλουβιού» περιχαρακώνοντας το «κιγκλίδωμα» ενός σόου αγριότητας. Το ηχητικό τοπίο του Λεωνίδα Μαρινάκη, συλλειτουργεί στην υποβολή του θεατή δίνοντας τον χώρο στην ερμηνεία, αλλά γεμίζοντας με μια αίσθηση δυσοίωνη την ατμόσφαιρα». [Νάγια Παπαπάνου | Boemradio.gr]

«Η οργανικότητα των ηθοποιών, η συντονισμένη κινησιολογική ρυθμολογία, η απόλυτη πειθαρχία σε βαθμό ιερότητας και φυσικά, η αριστοτεχνική εφαρμογή της μεθόδου του Σάββα Στρούμπου, «συνεχιστή» της μεθόδου του Θεόδωρου Τερζόπουλου, η αισθητική και η συναισθηματική μέθεξη είναι μόνο μερικά από τα κυρίαρχα στοιχεία που ανέκυψαν κατά τη διάρκεια της παράστασης και την τοποθετούν, προσωπικά μιλώντας, στο Πάνθεο των παραστάσεων που χρειάζεται να δει κανείς τη φετινή θεατρική σεζόν». [Ελένη Αντωνίου |Quinta-theater.gr]

«Ο Σάββας Στρούμπος με τη σκηνοθετική κι όχι μόνο δουλειά του και η ομάδα «Σημείο Μηδέν», απέδειξαν περίτρανα ότι η τέχνη είναι ένας τρόπος κι ένας δρόμος προς την αφύπνιση και την ελευθερία». [Λένα Σάββα | θέατρο.gr]

«Τα ερεθίσματα καταφθάνουν από παντού, αφήνοντας τελικά σαν κεντρί μες στην καρδιά μας το νόημα της αναφοράς του Ροτ Πέτερ σε εκείνη την ακαδημία αλλά και στη δική μας σύγχρονα αποδομημένη κοινωνία». [Ηλίας Μακρής | Animartists.com]

«Οι ηθοποιοί ενσαρκώνουν τον τραγικό ήρωα του Κάφκα και διηγούνται τον βίαιο εξανθρωπισμό τους, μέσω μίας περφόρμανς βαριετέ, έχοντας πάντοτε ως γνώμονα τη Διονυσιακή βακχεία. Η κινησιολογία τους περιλαμβάνει πόζες του βαριετέ θεάτρου, συνοδευόμενη από ένα έντονο παγωμένο χαμόγελο, ώστε να αποτυπωθεί με ακρίβεια η βιτρίνα που πασχίζει να διατηρήσει ο Rotpeter. Ωστόσο αυτή η βιτρίνα θρυμματίζεται ανά στιγμές μπροστά στα μάτια των θεατών, όπου το σώμα αυτονομείται από τον νου και αναζητά τη γείωση, το βαθύ κάθισμα, την πιθηκίσια συμπεριφορά. Παρόμοια λειτουργία έχει και η φωνή των ηθοποιών, που αμφιταλαντεύεται ανάμεσα στην τέλεια άρθρωση και το ζωώδες μούγκρισμα». [Νίκη Φραγκέλλη | Youthvoice.gr]

«Η ομάδα Σημείο Μηδέν θίγει ακριβώς αυτό που ονομάζω «θέληση για αξίες» και το πώς ο Δυτικός πολιτισμός τροποποιεί αυτή τη θέληση προς όφελός του ως μια ξένη μηχανή καταπίεσης, την οποία οι καταπιεζόμενοι έχτισαν ηθελημένα. Αυτό το επιτυγχάνει χάρη σε τρεις παράγοντες: την αριστοτεχνική σκηνοθεσία και σύλληψη του Σάββα Στρούμπου, την πολυδιάστατη μετάφραση της Ιωάννας Μεϊτάνη και τη συλλογική και οργανική απόδοση του Κοκκινοπετρή μέσω του πολυφωνικού σώματος των ηθοποιών της ομάδας, Σημείο Μηδέν– με ιδιαίτερη στιγμή να αποτελεί η ερμηνεία της ηθοποιού, Έβελυν Ασουάντ». [Κωνσταντίνος Μιχαηλίδης | aftoleksi.gr]

«Όταν η ηθοποιός Έβελυν Ασουάντ, σαν άλλος πληγωμένος πίθηκος. Rotpeter, μιμείται τους απαγωγείς της για να βρει την ανθρωπίζουσα διέξοδό της. Εγώ ο θεατής είδα το σημείο μετασχηματισμού του ζώου σε άνθρωπο. Η Ασουάντ, ο Στρούμπος, η «μέθοδος»… ίσως και ο Θεός ο Διόνυσος ο ίδιος, με πήγαν σε ένα κόσμο του μεταίχμιου». [Γιάννης Οικονομίδης | Κριτικό σημείωμα]

Με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού.

Με την υποστήριξη του Τσεχικού Κέντρου Αθήνας.

Περισσότερες πληροφορίες για την Ομάδα Σημείο Μηδέν, τους συντελεστές και τις παραστάσεις που έχει παρουσιάσει, μπορείτε να βρείτε στο www.simeiomiden.gr

Info:
Τοποθεσία: Θέατρο «Κώστας Τσιάνος», Λάρισα
Παραστάσεις: Τρίτη 28 & Τετάρτη 29 Μαρτίου, στις 21.00
Διάρκεια παράστασης: 70’
Πληροφορίες: Τηλ.: 210-3225207 (Ομάδα Σημείο Μηδέν), 2410 533417 (Θέατρο «Κώστας Τσιάνος»)
Τιμές εισιτηρίων: 15ευρώ (κανονικό), 10ευρώ (μειωμένο: φοιτητές, άνεργοι ΟΑΕΔ, ΑμΕΑ, συνοδός ΑμΕΑ, άνω των 65, ΟΛΜΕ-ΔΟΕ, ομαδικές κρατήσεις άνω των 7 ατόμων)
Προπώληση: https://www.ticketservices.gr/event/frants-kafka-anafora-gia-mia-akadimia/?lang=el

21-03-2023
Διεύθυνση Αμαξοστασίου - Κατάθεση προσφορών ανταλλακτικών

Για το κείμενο της πρόσκλησης, πατήστε ΕΔΩ

21-03-2023
Διεύθυνση Αμαξοστασίου - Κατάθεση προσφορών για προμήθεια και τοποθέτηση αυτόματου υδρόψυκτου πιεστικού INVERTER

Για το κείμενο της πρόσκλησης, πατήστε ΕΔΩ

21-03-2023
Διεύθυνση Αμαξοστασίου - Προμήθεια επίσωτρων ελαστικών
21-03-2023
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΜΕ ΤΙΤΛΟ:«ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΒΑΣΙΚΟΥ ΜΕΛΕΤΗΤΗ ΩΣ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ-ΜΕΛΕΤΗΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ: ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ»
21-03-2023
ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΩΝ - Ανοικτός Ηλεκτρονικός Διαγωνισμός - Διασύνδεση αρχαιολογικών - πολιτιστικών σημείων στην πόλη της Λάρισας

Ο Δήμος Λαρισαίων, λόγω της συνεχιζόμενης διακοπής λειτουργίας του ΕΣΗΔΗΣ, ανακοινώνει την παράταση των καταληκτικών ημερομηνιών και της ημερομηνίας αποσφράγισης του ανοικτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού του έργου «ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ – ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΣΗΜΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ»

Οι νέες ημερομηνίες παρουσιάζονται στην συνημμένη (123/2023) απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Λαρισαίων.

Επισημαίνεται ότι οι εγγυητικές επιστολές συμμετοχής θα πρέπει να είναι σύμφωνες με τις νέες ημερομηνίες του διαγωνισμού.

Η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής με θέμα: Έγκριση παράτασης καταληκτικών ημερομηνιών και ημερομηνίας ηλεκτρονικής αποσφράγισης του διαγωνισμού με αρ. συστήματος 196186 με τίτλο: «ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ-ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΣΗΜΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ».

21-03-2023
Ο Μικρός Πρίγκηπας του Εξυπερύ από το Θέατρο Κούκλας REDICOLO σε περιοδεία στη Θεσσαλία
 • Την Τρίτη 4 Απριλίου στο ΔΩΛ

Ο Μικρός Πρίγκηπας από το Θέατρο Κούκλας REDICOLO, μετά τις παραστάσεις του στη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία, έρχεται στη Θεσσαλία με μία παράσταση για το κοινό στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας την Τρίτη 4 Απριλίου στις 19:00, σε συνδιοργάνωση της Αντιδημαρχίας Πολιτισμου και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων, αλλά και με έξι πρωινές παραστάσεις μόνο για σχολεία στον Βόλο, τα Τρίκαλα, τη Λάρισα και τον Τύρναβο.

Μία μουσικο-κουκλο-θεατρική παράσταση για όλες τις ηλικίες που συνδυάζει τη μαγεία του κουκλοθεάτρου με την ορχηστρική μουσική και την ψηφιακή ζωγραφική. Ένα μουσικό παραμύθι για μικρούς και μεγάλους πάνω στο αγαπημένο σε όλους αριστούργημα του Εξυπερύ, που ανεβαίνει στη σκηνή του θεάτρου με μεγάλες κούκλες, φιγούρες και μαριονέτες και μας ενθαρρύνει να έρθουμε σε επαφή με το παιδί μέσα μας, το παιδί που έχει ακόμη την ικανότητα να ονειρεύεται.

Ο Μικρός Πρίγκιπας είναι το μέρος του εαυτού μας που γνωρίζει τι είναι σημαντικό για μας και μας προσκαλεί να το εμπιστευτούμε και να το ακολουθήσουμε.

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
ΤΡΙΤΗ 4 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ώρα 19:00

ΠΡΩΙΝΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ, ώρα 10:30
Τετάρτη 29 Μαρτίου στο Δημοτικό Θέατρο Νέας Ιωνίας Βόλου
Πέμπτη 30 Μαρτίου στο Δημοτικό Θέατρο Νέας Ιωνίας Βόλου
Παρασκευή 31 Μαρτίου στο Δημοτικό Θέατρο Νέας Ιωνίας Βόλου
Δευτέρα 3 Απριλίου στο Πνευματικό Κέντρο Τρικάλων
Τρίτη 4 Απριλίου στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας
Πέμπτη 6 Απριλίου στο Δημοτικό Τυρνάβου Θέατρο Μαξίμ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Διάρκεια παράστασης: 90 λεπτά
Ηλικίες: Κατάλληλη για παιδιά όλων των ηλικιών και μεγάλους
ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
10€ γενική είσοδος στην παράσταση κοινού στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας
5€ μαθητικό εισιτήριο στις πρωινές παραστάσεις για τα σχολεία

ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΘΕΣΕΩΝ
Παραστάσεις κοινού: 6986 580 842
Παραστάσεις για σχολεία: 6932 200 859

LINKS
TRAILER: https://youtu.be/Y_DHgsxMVk4
Φωτογραφίες: www.redicolo.com/prigkipasfotos
Site ομάδας: www.redicolo.com
FB event: www.facebook.com/events/910051923639575

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Κείμενο: ΑΝΤΟΥΑΝ ΝΤΕ ΣΑΙΝΤ ΕΞΥΠΕΡΥ
Μετάφραση: ΜΑΤΙΝΑ ΤΣΙΚΡΙΤΖΗ
Θεατρική Διασκευή – Σκηνοθεσία: ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΑΛΠΕΝΙΔΟΥ
Σύνθεση, Εκτέλεση, Παραγωγή Μουσικής: ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΛΠΕΝΙΔΗΣ
Κούκλες, Φιγούρες και Σκηνικά: ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΑΛΠΕΝΙΔΟΥ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΜΤΣΙΟΣ
Ψηφιακή Ζωγραφική: ΕΥΑ ΔΑΝΙΗΛ
Κοστούμια Κουκλών: ΑΡΓΥΡΩ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ
Φωτισμοί: ΠΟΛΥΒΙΟΣ ΣΕΡΔΑΡΗΣ
Φωτογραφίες: ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΑΛΠΕΝΙΔΟΥ
Trailer: ΝΙΚΟΣ ΜΟΜΤΣΙΟΣ
Επικοινωνία με Σχολεία: ΙΡΟΝΤΙΝΑ ΚΑΝΔΡΑΛΗ
Οργάνωση Παραγωγής: ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΑΛΠΕΝΙΔΟΥ
Παραγωγή: ΘΕΑΤΡΟ ΚΟΥΚΛΑΣ REDICOLO
Παίζουν: ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΑΛΠΕΝΙΔΟΥ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΜΤΣΙΟΣ

Η ΙΣΤΟΡΙΑ
Αφηγητής της ιστορίας μας είναι ένας αεροπόρος που ονειρευόταν να γίνει ζωγράφος. Μέσα από τη ζωγραφική του μας εξιστορεί την συνάντησή του με τον Μικρό Πρίγκιπα, τα σχέδια του ζωντανεύουν και γίνονται παιχνίδια, φιγούρες, κούκλες, πλανήτες. Δημιουργεί έτσι έναν παραμυθένιο κόσμο για να τον μοιραστεί με τα παιδιά, γιατί μόνο αυτά μπορούν να καταλάβουν όσα οι μεγάλοι έχουν ξεχάσει πια. Η θεατρική σκηνή γεμίζει αστέρια και προσκαλεί τα παιδιά να κοιτάζουν πάντα ψηλά και να ακολουθούν τα όνειρά τους.

Η ΟΡΧΗΣΤΡΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ
Η μουσική για συμφωνική ορχήστρα και πιάνο, με διάρκεια 80+ λεπτά, συντροφεύει και χρωματίζει ολόκληρο το ταξίδι του Μικρού Πρίγκιπα. Με στοιχεία που παντρεύουν την γαλλική και ελληνική παράδοση, αλλά και επιρροές από την τζαζ, την κινηματογραφική μουσική και τα μουσικά παραμύθια, όπως “ο Πέτρος και ο Λύκος” και η “Λιλιπούπολη”, εκπληρώνει πολλούς διαφορετικούς ρόλους: άλλοτε δημιουργεί λεπτομερή ηχητικά τοπία στο παρασκήνιο, άλλοτε περιγράφει ευθέως καταστάσεις, συναισθήματα και χαρακτήρες, και άλλοτε συνοδεύει τα τραγούδια και τις κινήσεις των ηθοποιών.
Ο πλούτος των ηχοχρωμάτων της συμφωνικής ορχήστρας “γαργαλάει” τη φαντασία των μικρών και μεγάλων θεατών της παράστασης και προσθέτει βάθος σε όσα διαδραματίζονται. Η παράσταση προσφέρεται, επίσης, για εκτέλεση με ζωντανή ορχήστρα, κάτι που ελπίζουμε να πραγματοποιηθεί στο μέλλον.

ΟΙ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟΥ
Το ανθρώπινο μέγεθος των κουκλών, σήμα κατατεθέν της ομάδας, προσφέρεται ιδανικά για την σκηνική παρουσία του Μικρού Πρίγκιπα, διατηρώντας την ποιητική και παραμυθένια του διάσταση. Χαρακτηριστική είναι η σκηνική αλληλεπίδραση της θεατρικής κούκλας με τους ηθοποιούς και τα παιδιά και ο συνδυασμός πολλών τεχνικών από τον χώρο του θεάτρου, του σύγχρονου κουκλοθεάτρου και των παραστατικών τεχνών:
• Ο ρόλος του αφηγητή παίζεται από άνθρωπο.
• Ο Μικρός Πρίγκιπας είναι αρθρωτή κούκλα σε ανθρώπινο μέγεθος.
• Οι σκηνές στον πλανήτη του αποδίδονται με θέατρο φιγούρων.
• Οι κάτοικοι των πλανητών έχουν σώμα κούκλας και πρόσωπο ανθρώπου.
• Το φίδι είναι μεγάλη κούκλα άμεσου χειρισμού.
• Η αλεπού είναι μαριονέτα με νήματα.

Η ΨΗΦΙΑΚΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ
Τη βάση για την αισθητική της παράστασης δίνουν τα έργα ψηφιακής ζωγραφικής που δημιουργήθηκαν για να οπτικοποιήσουν με φρέσκια ματιά τα σκίτσα του συγγραφέα και το ονειρικό περιβάλλον του έργου. Η ιστορία του Μικρού Πρίγκιπα παρουσιάζεται μέσα από το ζωντάνεμα της ζωγραφικής του αφηγητή, τα σχέδια του γεμίζουν τη σκηνή δημιουργώντας φιγούρες, σκηνικά, κούκλες και όλα όσα χρειάζεται για να διηγηθεί το παραμύθι: βόες, ελέφαντες, πλανήτες, αεροπλάνα, μπαομπάπ, ηφαίστεια, ερήμους, βουνά, τριαντάφυλλα και φυσικά τον Μικρό Πρίγκιπα ως φιγούρα και ως κούκλα σε ανθρώπινο μεγέθος.

21-03-2023
Στο ΜΕΑΛ η Φοίβη Αγγελοπούλου

Το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Λάρισας επισκέφτηκε η κα Φοίβη Αγγελοπούλου, η σύζυγος του αείμνηστου πολυβραβευμένου σκηνοθέτη Θεόδωρου Αγγελόπουλου, προσκεκλημένη από την Αντιδημαρχία Πολιτισμού & Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων, στο πλαίσιο του 6ου Πανοράματος Ελληνικού Κινηματογράφου Λάρισας «Θεόδωρος Αγγελόπουλος».

Η κα Αγγελοπούλου ξεναγήθηκε στις αίθουσες του Μουσείου, όπου αυτό το διάστημα η θεματική εστιάζει στη συμπλήρωση των 80 χρόνων από την ίδρυση της Ε.Π.Ο.Ν (Ενιαία Πανελλαδική Οργάνωση Νέων).

Η ίδια δήλωσε εντυπωσιασμένη από την ιστορία, τη δομή και τα στοιχεία του ιστορικού-διατηρητέου κτιρίου του Μουσείου, ενός λιθόκτιστου κτίσματος του 18ου αιώνα, στο οποίο οι εργασίες αποκατάστασης και αναστήλωσης που έγιναν, φρόντισαν να διατηρήσουν τη μορφή του για να θυμόμαστε και να τιμάμε τα γενναία κατορθώματα των αντιστασιακών, που κατάφεραν να βγουν νικητές της ζωής, αφήνοντας ανεξίτηλο το αποτύπωμά τους στα χρόνια.

Επίσης, στο Μουσείο παρευρέθηκε και ο πρόεδρος της Κινηματογραφικής Λέσχης Λάρισας, κος Θάνος Μουκούλης. Η ξενάγηση πραγματοποιήθηκε από τον υπεύθυνο Λειτουργίας του χώρου ιστορικής μνήμης, Βαγγέλη Ρεμπάπη.

21-03-2023
Φεστιβάλ Μουσικότροπο - Alter Sonus Trio: Ήβη Παπαθανασίου - Κώστας Χάρδας - Κώστας Σίσκος

Μία σπουδαία συναυλία πρόκειται να φιλοξενήσει την Τετάρτη στις 22 Μαρτίου το φεστιβάλ Μουσικότροπο που διοργανώνουν η Αντιδημαρχία Πολιτισμού και το ΔΩΛ, με προσκεκλημένο το τρίο Alter Sonus, που αποτελείται από τη Λαρισαία τσελίστρια Ήβη Παπαθανασίου, μόνιμο μέλος της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, τον πιανίστα Κώστα Χάρδα, αναπληρωτή καθηγητή στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ και τον κορνίστα Κώστα Σίσκο, επίσης μόνιμο μέλος της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών.

Το ρεπερτόριό τους αποτελείται από έργα της κλασικής φιλολογίας σε μεταγραφή για τον εξαιρετικά ενδιαφέρον, ηχοχρωματικά και εκφραστικά, συνδυασμό του κόρνου, του τσέλου και του πιάνου. Αυτός ο διαφορετικός ήχος δίνει μία νέα πνοή στη μουσική του παρελθόντος και μας δίνει μία εξαιρετική ευκαιρία να τον απολαύσουμε.

Η συναυλία θα δοθεί στην Αίθουσα Συναυλιών του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας την Τετάρτη 22 Μαρτίου και ώρα 21:00.

Εισιτήρια προπωλούνται στο Δ.Ω.Λ. στον δεύτερο όροφο καθημερινά, από 10:00-14:00.

20-03-2023
Παγκόσμια ημέρα ποίησης 2023 - Performance από το Θεατρικό Εργαστήρι του Θεσσαλικού Θεάτρου

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΟΙΗΣΗΣ 2023
Performance “Poe – τι;”
Θεατρικό Εργαστήρι Θεσσαλικού Θεάτρου | Τμήμα αρχαρίων
Τρίτη 21 Μαρτίου στις 18:00
Μπροστά από το Α' Αρχαίο θέατρο

Poe – τι; Τι είναι η ποίηση; «Είναι από τα πιο επηρμένα μυστήρια, τα πιο αχανή, και μόνο ικανοποίηση στις παρομοιώσεις δίνεις, αν πεις ότι η ποίηση είναι ένα μείγμα εύγεστων δηλητηρίων σε χρυσά δελεαστικά ποτήρια, ή ότι είναι ο πειρασμός, ο δαίμονας που μπαίνει ξαφνικά στο σώμα του κανονικού, προκαλώντας ένα σεληνιασμό γόνιμο, ή ακόμα ότι είναι ένα είδος ευθανασίας των πραγμάτων που υποφέρουν μέσα μας, είτε ως ανικανοποίητα είτε ως προδομένα». Μας απαντά η Κική Δημουλά. Το τμήμα Αρχαρίων του Θεσσαλικού Θεάτρου ερευνά αυτό το αναπάντητο ερώτημα και πειραματίζεται με στίχους και ποιητές, κάνοντας μια προσπάθεια να παρατηρήσει την εξέλιξη στα χαρακτηριστικά του ποιητικού λόγου μέσα στο χρόνο και τον χώρο. «Η ποίηση είναι σκέψεις που αναπνέουν και λέξεις που καίνε». Υποστηρίζει ο Αμερικανός ποιητής Edgar Allan Poe και με αφορμή τη φράση αυτή, ξεκινάμε και εμείς το πείραμα μας με τις λέξεις και τον ρυθμό τους.

Την Τρίτη 21 Μαρτίου και ώρα 18:00 το τμήμα αρχαρίων του Θεσσαλικού Θεάτρου, στήνει την παρουσίαση του μπροστά στο Α' Αρχαίο θέατρο προσπαθώντας να ξαφνιάσει τους ανυποψίαστους περαστικούς. Η performance χτίστηκε από την ομάδα του τμήματος, με την καθοδήγηση της θεατρολόγου Ειρήνης Ζγούρη που είναι υπεύθυνη του τμήματος. Στην performance θα συμμετάσχουν οι : Αγαθή Μανιά, Αμαλία Κοντοθάναση, Αναστασία Οικονομούλα, Βέρα Βασδαβάνου, Βιβή Λιάγκα, Γιάννης Χαρισμαδης, Δέσποινα Δημουλά, Ελένη Σαμαρά, Θάλεια Τσιρωνά, Μαρία Κανδήλα, Μαρία Κουκούτση, Μαρίνα Αρχοντούλη, Νικολέτα Οικονόμου, Πάρης Μποντικούλης, Χρήστος Αδαμόπουλος, Χρήστος Κολοβός.

 

20-03-2023
Δήμος Λαρισαίων: Ανακατασκευάζονται πλήρως τεχνητή λίμνη, πεζογέφυρα και μνημείο Εθνικής Αντίστασης στο πάρκο Αλκαζάρ
 • Με προυπ. 2,2 εκατ. ευρώ και χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης – Προκηρύχθηκε το έργο

Στην ολική και πλήρη ανακατασκευή της τεχνητής λίμνης στο πάρκο του Αλκαζάρ, της κεντρικής πεζογέφυρας (Πηνειάδων νυμφών ή γέφυρα Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστάσιου) και του μνημείου Εθνικής Αντίστασης που αποτελεί έργο του Φιλόλαου Τλούπα), περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων στο νέο έργο του Δήμου Λαρισαίων που έχει ήδη προκηρυχθεί.

Το έργο αφορά στην «ανάπλαση εγκαταστάσεων πάρκου Αλκαζάρ» με προϋπολογισμό 2,2 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ και αποτελεί υποέργο της συνολικής παρέμβασης του Δήμου Λαρισαίων «« Στρατηγικής Αστικές Παρεμβάσεις Δήμου Λαρισαίων – Διαχρονικοί Βηματισμοί» που έχει ενταχθεί και χρηματοδοτείται από το «Ευρωπαικό Ταμείο Ανάκαμψης Ελλάδα 2.0».

Σύμφωνα με το σχεδιασμό οι παρεμβάσεις θα αφορούν στην συνολική ανακατασκευή της λίμνης με εμβαδόν πυθμένα 2.400 και εμβαδόν ορίων λίμνης 3.800 μ2.

Οι εργασίες προβλέπουν αποξήλωση της υφιστάμενης μόνωσης, καθαίρεση του συνόλου των κατασκευών από σκυρόδεμα και νέες κατασκευές. Επίσης, παρεμβάσεις θα γίνουν και στις περιφερειακές εγκαταστάσεις της τεχνητής λίμνης (περιπατητικοί διάδρομοι, κιγκλιδώματα, επιδιόρθωση ξύλινης γέφυρας κλπ)

Επίσης, σημαντική θα είναι η παρέμβασης στην πεζογέφυρα Πηνειάδων Νυμφών ή γέφυρα Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστάσιου καθώς και στη σκάλα που οδηγεί στην κοίτη του Πηνειού. Ως γνωστόν, η πεζογέφυρα μήκους 95 μέτρων και πλάτος 5,50μ εξυπηρετεί μεγάλο όγκο πολιτών καθημερινά αφού αποτελεί για τους πεζούς το κύριο μέσο σύνδεσης του κέντρου της πόλης με το πάρκο του Αλκαζάρ και τη δυτική πλευρά της πόλης.

Οι προβλεπόμενες εργασίες στην πεζογέφυρα αφορούν στην αποξήλωση ξύλινου δαπέδου και της σκάλας που οδηγεί στην κοίτη του ποταμού και αντικατάστασή του με δάπεδο ίδιων διαστάσεων, την τοποθέτηση νέων κιγλιδωμάτων κλπ.

Τέλος, με το ίδιο έργο θα γίνου εργασίες ριζικής ανακαίνισης στο Μνημείο Εθνικής Αντίστασης που είναι ένα γλυπτό εξωτερικού χώρου σε μεγάλη κλίμακα, δημιουργία του διάσημου Φιλόλαου Τλούπα, ενώ θα υπάρξει και νέος φωτισμός, πέριξ του Μνημείου.

20-03-2023
Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος - Προμήθεια έτοιμων γευμάτων για τη σίτιση των φιλοξενούμενων γυναικών θυμάτων βίας στον Ξενώνα του Δήμου Λαρισαίων

Για το κείμενο της πρόσκλησης, πατήστε ΕΔΩ

20-03-2023
Διεύθυνση Αμαξοστασίου - Κατάθεση προσφορών ανταλλακτικών

Για το κείμενο της πρόσκλησης, πατήστε ΕΔΩ

20-03-2023
Διεύθυνση Αμαξοστασίου - Προμήθεια επίσωτρων ελαστικών
20-03-2023
Δ. Λαρισαίων: Λειτουργία λαϊκών αγορών λόγω αργίας 25ης Μαρτίου

Απο το Δήμο Λαρισαίων ανακοινώνεται ότι λόγω της αργίας της 25ης Μαρτίου, το ερχόμενο Σάββατο, οι Λαϊκές Αγορές που γίνονται την ημέρα αυτή, θα πραγματοποιηθούν μία ημέρα πριν δηλαδή Παρασκευή 24-03-2023 στους ίδιους χώρους.

20-03-2023
Ο κόσμος του Djing στον Μύλο του Παππά

Σεμινάρια επιμόρφωσης και εισαγωγής στον κόσμο του Djing διοργανώνει ο Σύλλογος Επαγγελματιών Δισκοθετών -DJs- Λάρισας (Σ.Ε.Δι.Λ.) σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού & Επιστημών Δήμου Λαρισαίων την Πέμπτη 23 Μαρτίου και την Πέμπτη 30 Μαρτίου στον Μύλο του Παππά.

Πρόκειται για δύο εκπαιδευτικού τύπου συγκεντρώσεις για τα μέλη του και όχι μόνο στη μεγάλη ισόγεια αίθουσα σεμιναρίων, αριστερά της κεντρικής εισόδου του κεντρικού κτηρίου με ώρες διεξαγωγής 15:00-18:00.

Σκοπός της συγκεκριμένης δράσης είναι αφενός η επιμόρφωση και περαιτέρω επαγγελματική εξέλιξη-βελτίωση των μελών του Συλλόγου, καθώς και το να δοθεί η δυνατότητα σε όποια/όποιον συμπολίτη μας επιθυμεί να έρθει σε επαφή με τον κόσμο του Djing τόσο σε θεωρητικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο.

Βασικοί εισηγητές των δύο αυτών σεμιναρίων θα είναι ο Dj και μέλος του Συλλόγου Στάθης Κουτσουκέρας την Πέμπτη 23 Μαρτίου, ευρέως γνωστός με το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο «Dj S» και ο ηχολήπτης-τεχνικός ήχου Αθανάσιος Γάλλος την Πέμπτη 30 Μαρτίου.

Επιγραμματικά αναφέρονται κάποιες από τις θεματικές που θα αναλυθούν:

 • Η ιστορία του Djing από το ξεκίνημα μέχρι και σήμερα
 • Ο ρόλος της τεχνολογίας στο πέρασμα των χρόνων
 • Η ανάγκη της δημιουργίας συγκεκριμένης κουλτούρας
 • Τα κοινά και οι διαφορές με το ραδιόφωνο
 • Τεχνικά ζητήματα που αφορούν το πόστο του Dj (ήχος, μονάδες μέτρησης, ακουστική χώρου, μεγάφωνα και ηχεία, ενισχυτές ισχύος, μίκτης ήχου, καλωδίωση κ.α.).

Η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους και όλες.

20-03-2023
«Παραδοσιακά Σταμπωτά, Πάντες – Μαξιλάρια – Τραπεζομάντηλα Μικρά, Από τις Συλλογές του Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας» - Νέο βιβλίο

Η συλλογή των εκδόσεων του Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας. εμπλουτίστηκε με το βιβλίο «Παραδοσιακά Σταμπωτά, Πάντες – Μαξιλάρια – Τραπεζομάντηλα Μικρά, Από τις Συλλογές του Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας» Τόμος Α΄.

Πρόκειται για μια έκδοση, έναν κατάλογο, που χρηματοδοτήθηκε από το ΥΠΠΟΑ, στο πλαίσιο των ενεργειών του ΛΙΜΛ για τη διάδοση και αναβίωση της παραδοσιακής τεχνικής της τυποβαφικής.

Η έρευνα και η τεκμηρίωση του υλικού, καθώς και η επιμέλεια της έκδοσης ανήκουν στη διευθύντρια του Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας Φανή Καλοκαιρινού, Αρχαιολόγο - Λαογράφο. Προλογίζουν η Σταυρούλα Φωτοπούλου, διευθύντρια Νεώτερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟΑ και ο Αστέριος Λαχανάς Πρόεδρος του Συλλόγου «Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας».

Ο κατάλογος περιλαμβάνει ένα σύνολο σταμπωτών υφασμάτων από τα δύο μεγάλα εργαστήρια του Τυρνάβου, Σαΐνη και Ιωαννίδη, μέρος της ολοκληρωμένης Συλλογής των σταμπωτών του Μουσείου.

Πιο συγκεκριμένα, καταλογογραφούνται τα μαξιλάρια, οι πάντες -επιτοίχια καλύμματα- και τα μικρά τραπεζομάντηλα – ροτόντες, καρέ και σεμέν - που προορίζονταν για καθημερινή χρήση, αλλά και στολισμό του σπιτιού. Έπειτα από πολυετή έρευνα και μελέτη παρουσιάζονται η ιστορία, η χρήση και τα διακοσμητικά θέματά τους, μέσα από κείμενα και εικόνες με πληροφορίες για την ιστορία και την εξέλιξη της παραδοσιακής τυποβαφικής. Επίσης, λεπτομέρειες για τη διαδικασία της τεχνικής.

Ο κατάλογος αυτός αποτελεί ένα ακόμη βήμα προς την εκπλήρωση του οράματος της αείμνηστης ιδρύτριας του Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας Λένας Γουργιώτη για τη διάσωση και αναβίωση της παραδοσιακής τυποβαφικής.

Συντελεστές
Φωτογράφηση: Δημήτρης Γκουσγκούνης
Σχεδιασμός: Βασίλης Ευθυμιάκος, Grafix
Εκτύπωση: Λαβδάκης Εκτυπώσεις

20-03-2023
“1923-2023 / Εκατό χρόνια Φιλόλαος” - εκδηλώσεις αφιερωμένες στον κορυφαίο γλύπτη

Η Αντιδημαρχία Πολιτισμού & Επιστημών Δήμου Λαρισαίων, διοργανώνουν εκδηλώσεις με τίτλο “1923-2023 / Εκατό χρόνια Φιλόλαος”, την Πέμπτη 30 και την Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023 στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο Λάρισας, στο πλαίσιο του θεσμοθετημένου από τον Δήμο μας έτους Φιλόλαου, αφιερωμένες στο έργο του κορυφαίου και καταξιωμένου διεθνώς σύγχρονου γλύπτη της Διασποράς μας, διακεκριμένου πολίτη της πόλης μας αλλά και του κόσμου.

Η πρώτη αφιερωματική εκδήλωση για τον δημιουργό θα πραγματοποιηθεί στην ισόγεια αίθουσα στις 20:30 και περιλαμβάνει προβολή της ταινίας «Φιλόλαος Τλούπας, Ένα «πορτρέτο» από τον αδερφό του Τάκη Τλούπα” της Καλλιόπης Λεγάκη, διάρκειας 20 λεπτών, που βασίζεται σε φωτογραφίες και σε αδημοσίευτο κινηματογραφικό υλικό που τράβηξε ο Τάκης Τλούπας, με μια super8 κάμερα, τις δεκαετίες '50, '60 και '70, όπου καταγράφονται στιγμές από τη ζωή και τη δουλειά του Φιλόλαου και ομιλία της δρ. Κατερίνας Τζάμου, Ιστορικού της Τέχνης. με θέμα «Ο άνθρωπος Φιλόλαος».

Η κ. Τζάμου στην ομιλία της, θα εστιάσει κυρίως στα έργα του που φιλοτεχνήθηκαν στο πλαίσιο του 1% για την τέχνη, τη λεγόμενη δημόσια τέχνη, στη Γαλλία.

Η Κατερίνα Τζάμου σπούδασε Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (1984-1988) και στο Πανεπιστήμιο Paris I, Panthéon-Sorbonne στο Παρίσι (1989-1995), όπου και ανακηρύχθηκε Διδάκτωρ Ιστορίας (Κατεύθυνση Ιστορία της Τέχνης) στις 11/1/1996.
Εργάστηκε στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχείων του Γαλλικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής (Institut Français d’ Architecture – Département Archives et Histoire) καθώς και στο Εθνικό Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης, Κέντρο Georges Pompidou (1990-1994).
Δίδαξε στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, στο Πρόγραμμα «Ευρωπαϊκός Πολιτισμός» της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών, στην Θεματική Ενότητα «Ιστορία των Τεχνών στην Ευρώπη» (2002-2011). Εργάστηκε στο Γραφείο Ερευνών Αρχιτεκτονικής της Ακαδημίας Αθηνών (2009-2012). Διδάσκει στη Μέση Εκπαίδευση από το 1995 και είναι φιλόλογος καθηγήτρια στο Πρότυπο Γενικό Λύκειο Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά.

Την Παρασκευή 31 Μαρτίου στις 20:30 στον 2ο όροφο του κτηρίου, θα εγκαινιαστεί, διαχρονική εκτεταμένη παρουσίαση σχεδίων και σπουδών του δημιουργού με επιπρόσθετα γλυπτά του έργα και ιστορικά πορτρέτα από ιδιωτικές συλλογές συμπολιτών μας, ανέκδοτο φωτογραφικό υλικό από τη ζωή και το έργο του εξέχοντος γλύπτη μας.
Διάρκεια παρουσίασης: 31 Μαρτίου - 31 Μαΐου 2023.

Υπεύθυνος της διοργάνωσης και επιμέλειας των εκδηλώσεων είναι ο εικαστικός Ανδρέας Γιαννούτσος, καλλιτεχνικός Διευθυντής του έτους Φιλόλαου, πρ, διευθυντής του Εικαστικού Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Λάρισας, ο οποίος σημειώνει σχετικά:

“Οι εν λόγω επετειακού χαρακτήρα εκδηλώσεις μας, αποδίδοντας την πρέπουσα χρονική διάσταση και σημασία, αναγκαία και ουσιαστικά διευρύνουν το θεσμοθετημένο 2023 «Έτος Φιλόλαου», ενώ ταυτόχρονα προϊδεάζουν για τη μεγάλη, εφ' όλης της ύλης παρουσίαση και προβολή της εργασίας του καταξιωμένου δημιουργού μας, στους χώρους της Δημοτικής Πινακοθήκης κατά τον μήνα Οκτώβριο.
Έκθεση πλούσια σε πληροφορία αλλά και τεκμηρίωση που θα την εμπλουτίσει Συνέδριο.
Η γλυπτική του Φιλόλαου βαθιά ανανεωμένη, διακρίνεται καταρχήν για τη λειτουργική και κοινωνική της αποστολή, για τη χρηστική διάθεση, την καθοριστική δομή των χωροπλαστικών αναζητήσεων και διαλογικών εννοιών, που, πέραν των ακαδημαϊκών φορμαλιστικών αντιλήψεων, μέσα από μια επανεκτίμηση των προβλημάτων της πλαστικής, τείνει νομοτελειακά, με την απελευθέρωση της ύλης, αλλά και της δύναμης, να προσλάβει υπόσταση αρχετυπικού, πνευματικού χαρακτήρα.
Η έννοια του μνημειακού συνλειτουργεί και συμπληρώνεται, ως έκφραση του καθημερινού, με έναν τεράστιο πλούτο ποικίλων σημασιών και εικόνων, στοιχείο ποιητικής εμπειρίας και εξοικείωσης, που μετέχει διαδραστικά της εξανθρώπισης του δημόσιου περιβάλλοντος χώρου και αστικού τοπίου.
Η δουλειά του, με βάση πάντα τις συντεταγμένες έννοιες του χώρου και τόπου, κυρίαρχα ισοδύναμα στοιχεία του περιεχόμενου, της έκφρασης και πλαστικής του, «αποσκοπεί» και συντελεί στην παραγωγή ενός έργου εμπνευσμένου, το οποίο επιβάλλεται ως αρχή και σταθερά μιας νομοτελειακής, κοσμικής θρυαλλίδας, που νομιμοποιεί το υλικό του, είτε πρόκειται για χάλυβα, είτε για μπετόν λαβέ, δίνοντάς του, καθώς πρέπει, μια νέα διάσταση.
Ζωντανό στοιχείο της εργασίας του, η οργάνωση και καθαρότητα της φόρμας, η δυναμική παράθεση, εργονομία και εξισορρόπηση των όγκων και των κενών του.
Αυθεντικός, δωρικός, λιτός αλλά και διεισδυτικός δημιουργός, που και στην ελάχιστη μετατόπιση, συστροφή και στρέψη της φόρμας, αποσπά την αίσθηση από το αντικείμενο που την προκαλεί, τη χειρίζεται ευφυώς, έτσι που να αποκαλύπτεται εν τέλει ως οντότητα ενός κόσμου πληρέστερου του πραγματικού, που ανακαλύπτει στην απλότητα του τόσο λίγου, το τόσο πολύ.”

*Ευχαριστίες για τη βοήθεια στην πραγματοποίηση των εκδηλώσεων για τον Φιλόλαο, στους Φανή Σακελλαρίου, Γιώργο Τράντα, Αποστόλη Μπάρλο, Βάσω Γώγου και Παναγιώτη Δουμούζη.

20-03-2023
Φεστιβάλ Μουσικότροπο - Νέα ημερομηνία για τη συναυλία του Alter Sonus τρίο

Αναβάλλεται για την Τετάρτη 22 Μαρτίου στις 21:00 στο ΔΩΛ η συναυλία στο Φεστιβάλ Μουσικότροπο, του τρίο Alter Sonus που αποτελείται από τη Λαρισαία τσελίστρια Ήβη Παπαθανασίου, μόνιμο μέλος της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, τον πιανίστα Κώστα Χάρδα, επίκουρο καθηγητή στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ. και τον κορνετίστα Κώστα Σίσκο, επίσης μόνιμο μέλος της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, και ήταν προγραμματισμένη για το Σάββατο 18 Μαρτίου, για λόγους υγείας.

Για τη συναυλία της Τετάρτης ισχύουν τα εισιτήρια του Σαββάτου.

20-03-2023
Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου (ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΥΣΑ-ΔΙΑ ΠΕΡΙΦΟΡΑΣ) Δευτέρα 20/03/2023, ώρα 10:00 (λήξη ώρα 12:00)

Για το κείμενο της πρόσκλησης, πατήστε ΕΔΩ

17-03-2023
Συνεδρίαση Οικονομικής Επιτροπής (ΔΙΑ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗΣ) Τρίτη 21/03/2023, ώρα 12:00

Για το κείμενο της πρόσκλησης, πατήστε ΕΔΩ

17-03-2023
Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Τρίτη 21/03/2023, ώρα 19:00

Για το κείμενο της πρόσκλησης, πατήστε ΕΔΩ

17-03-2023
Διεύθυνση Αμαξοστασίου - Κατάθεση προσφορών ανταλλακτικών

Για το κείμενο της πρόσκλησης, πατήστε ΕΔΩ

17-03-2023
Διεύθυνση Αμαξοστασίου - Προμήθεια επίσωτρων ελαστικών
17-03-2023
Συνεδρίαση Επιτροπής Ποιότητας Ζωής (ΔΙΑ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗΣ) Τετάρτη 22/03/2023, ώρα 12:30

Για το κείμενο της πρόσκλησης, πατήστε ΕΔΩ

17-03-2023
To πείραμα LEBENSRAUM 2.0 (το δεύτερο μέρος της τριλογίας LEBENSRAUM του Θανάση Τριαρίδη) συνεχίζεται
 • Μετά την παράσταση του Σαββάτου 18/03 θα ακολουθήσει συζήτηση με τον συγγραφέα Θανάση Τριαρίδη

Παραστάσεις:
Παρασκευή 17 & Σάββατο 18 Μαρτίου στις 21:15
Κυριακή 19 Μαρτίου στις 20:00
Παρασκευή 24 & Σάββατο 25 Μαρτίου στις 21:15
Κυριακή 26 Μαρτίου στις 20:00
στο Κέντρο Έρευνας Θεάτρου & Χορού +ΠΛΗΝ (Λογιωτάτου & Σμολένσκι)

Το έργο
Σε ένα «καθαρό» και ιδανικό περιβάλλον συναντιούνται δύο άνθρωποι, ο χειριστής του πειράματος και ο αποδέκτης… Εσείς θα κάθεστε αναπαυτικά και θα παρακολουθείτε μία παράσταση
Η Ιστορία, κυρίες και κύριοι, φτιάχτηκε από φυλές που μετανάστευσαν, από αυτοκρατορίες, θρησκείες, έθνη-κράτη που διεκδικούσαν τον ζωτικό τους χώρο…
Ολόκληρος ο δυτικός πολιτισμός είναι η ασταμάτητη διεκδίκηση ενός ζωτικού χώρου… Ενός LEBENSRAUM*… Την θεωρία του ζωτικού χώρου βέβαια την επινόησαν οι Ναζί και ο Χίτλερ, αλλά τί σημαίνει αυτό; Ο Χίτλερ άκουγε και Βάγκνερ… Εξάλλου τόσα και τόσα χρησιμοποίησαν για πρώτη φορά οι Ναζί… ήταν δικές τους πατέντες – ευρεσιτεχνίες που λέμε… Τα τανκς… Την Ολυμπιακή Φλόγα… Την επίθεση με αλεξιπτωτιστές…
Τα αυτοκίνητα Φολκσβάγκεν, τον Σκαραβαίο, ξέρετε… Δεν θα πείτε Ναζί όσους οδηγούν Σκαραβαίο έτσι δεν είναι; Ούτε όσους φοράνε άσπρα κοντά παντελονάκια και μεταφέρουν μία δάδα...

Ποια είναι τα όρια της λογικής και της ηθικής όταν αυτό που βλέπεις παύει να είναι θέατρο; Πως ορίζεται η ηθική όταν η στάση σου θα κρίνει το αν θα ζήσει ή θα πεθάνει ένας άνθρωπος; Πως γίνεται ένας ύμνος του έθνους να γεννά την μεγαλύτερη βία; Στο τέλος του πειράματος θα χειροκροτήσεις ως θεατής ή θα αντιδράσεις ώς πειραματόζωο;
Σε αυτό το πείραμα σας δίνουμε μια δεύτερη ευκαιρία να διαλέξετε… Η ευθύνη για ό,τι συμβεί είναι αποκλειστικά δική σας…
Οφείλουμε ωστόσο να σας υπενθυμίσουμε το εξής… Καλό θα ήταν να μην πολυπιστεύετε το Ίντερνετ – ο καθένας γράφει ό,τι θέλει… Σε αυτό το Πείραμα δεν θα υπάρχουν πιστόλια και πυροβολισμοί… Άκου λέει, πυροβολισμοί μέσα σε θέατρο… Οι πυροβολισμοί κυρίες και κύριοι είναι ποινικά αδικήματα… Απαγορεύονται…

*LEBENSRAUM: Γερμανική λέξη, σημαίνει ζωτικός χώρος. Ως πολιτικός όρος χρησιμοποιήθηκε ευρύτατα από τους Ναζί και τον Χίτλερ και σημαίνει πως ένα κράτος έχει το δικαίωμα να προσαρτήσει τα εδάφη που του χρειάζονται για να αναπτυχθεί.

Συντελεστές
Κείμενο: Θανάσης Τριαρίδης
Σκηνοθεσία: Ηρακλής Τζαφέτας, Θάλεια Χαραρά
Σκηνικά-σχεδιασμός χώρου: η ομάδα
Χειρισμός ήχου/φώτων: Αναστασία Φούκη
Κινηματογράφιση Τρέιλερ: Δημήτρης Βάλλας
Φωτογραφίες: Γιάννης Χατζηαντωνίου
Σχεδιασμός αφίσας: Νανώ Κατσανούλα
Στον ρόλο του Χειριστή: Ηρακλής Τζαφέτας
Στον ρόλο του Αποδέκτη: Θάλεια Χαραρά

Συμπαραγωγή: Κέντρο Έρευνας Θεάτρου & Χορού +ΠΛΗΝ – Αντιδημαρχία Πολιτισμού & Επιστημών Λάρισας

17-03-2023
Δημοτική Σχολή Μπαλέτου - «Στο ατελιέ της Μαντάμ Κοκό»
 • Παράσταση της Ανώτερης Σχολής Χορού και Δημοτικής Σχολής Μπαλέτου την Παρασκευή 17 Μαρτίου και το Σάββατο 18 Μαρτίου

«Στο ατελιέ της Μαντάμ Κοκό» τιτλοφορείται η νέα πρωτότυπη παραγωγή της Ανώτερης Σχολής Χορού και της Δημοτικής Σχολής Μπαλέτου, την οποία το φιλότεχνο κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει την Παρασκευή 17 Μαρτίου και το Σάββατο 18 Μαρτίου, ώρα 21:00, στη Σκηνή Μπαλέτου (Μύλος του Παππά).

Μια ιστορία καθημερινή και ταυτόχρονα παραμυθένια, συνηθισμένη αλλά και σπάνια, που περιγράφει μια ημέρα προετοιμασιών για την πρεμιέρα χορευτικής παράστασης. Η Μαντάμ Κοκό, η δημιουργός των κοστουμιών, αντιμετωπίζει το άγχος και τις σκανδαλιές των παιδιών που χορεύουν, προσπαθώντας την ίδια ώρα να «συναντήσει» την πολυπόθητη έμπνευση που θα φτερώσει το μυαλό και τα χέρια της.

Την πρωτότυπη χορογραφία καθώς και τη διδασκαλία των variations και αποσπασμάτων κλασικού ρεπερτορίου υπογράφουν οι Ρίτσα Ζαχαρία, Κατερίνα Μπούτου, Νικολέτα Μπατζαλέξη.

Χορεύουν -ανά στάδιο και τάξη φοίτησης, με αλφαβητική σειρά:

Ανώτερη Σχολή Χορού Δήμου Λαρισαίων:
Καλοπήτα Αγγελική, Μαυρομουστακίδου Χρυσοβαλάντου, Πέτκου Ελένη

Τάξη Φυτωρίου Δημοτικής Σχολής Μπαλέτου:
Γάτου Ηλέκτρα – Ηλιοστάλακτη, Γκρίγκα Δήμητρα, Δάλλα Πασχαλίνα, Διψάνα Δήμητρα –Ραφαηλία, Δρέντζα Πετρούλα, Ευθυμίου Χρυσούλα, Καραγιώτα Ελισάβετ-Ευδοκία, Μπαλαντίνα Κατερίνα, Μπατρακούλη Εμμανουέλα-Μαρία, Τζιμούλη Θεοφανία

Τάξη εντατικού ρυθμού Δημοτικής Σχολής Μπαλέτου:
Γκίτσης Ιάσων, Διψάνα Λυδία-Δέσποινα, Καμπίσιου Χριστίνα-Μαρία, Κανέλλου Μυρσίνη, Κοβούλη Ευαγγελία – Μαρία, Ραμιώτη Νεκταρία, Σαπουνά Θεοδώρα, Σίμου Μαρία, Τζερεμέ Βερόνικα-Νικολέτα

• Επίσης η Χριστίνα Στραγαληνού, πρώην μαθήτρια της τάξης του Φυτωρίου.

Κοστούμια – φόρεμα σκηνικού: Ελένη Ψύρρα, φωτισμοί: Παναγιώτης Γιαννούλας, σχεδιασμός εντύπων: Γιάννης Πέτρου, κείμενο-επιμέλεια οργάνωσης: Βίκυ Μπασιάκου.

Θερμές ευχαριστίες για την πολύτιμη βοήθειά τους:
-προς το Θεσσαλικό Θέατρο και τον Δημοτικό Κουκλοθίασο Τιριτόμπα, ειδικά στην Φωτεινή Καλούδη, για την παραχώρηση σκηνικών
-προς τη δημιουργό κοστουμιών Ελένη Ψύρρα για την παραχώρηση σκηνικών αντικειμένων και κοστουμιών
-προς τον Τηλέμαχο Γιογλαρή για τη φωτογράφιση της παράστασης
-προς την Ειρήνη Κακλαμάνου, απόφοιτη της Ανώτερης Σχολής Χορού για τη δημιουργία χειροτεχνίας.

Η είσοδος στην παράσταση είναι δωρεάν με την επίδειξη πρόσκλησης.

Φωτογραφίες: Τηλέμαχος Γιογλαρής.

16-03-2023
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε δρόμους στην περιοχή Αγ. Κωνσταντίνου

Αλλαγές κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στην περιοχή του Αγίου Κωνσταντίνου, εφαρμόζει ο Δήμος Λαρισαίων. Οι αλλαγές δρομολογούνται και θα ολοκληρωθούν έως την Παρασκευή 24 Μαρτίου.

Οι αλλαγές αφορούν στους παρακάτω δρόμους:

Ριζοπούλου (τμήμα από Χρυσοχόου έως Γ. Σεφέρη ) – μονόδρομος με φορά κίνησης από την οδό Χρυσοχόου προς την οδό Γ. Σεφέρη.

Λατανίας (τμήμα από Θεοτοκοπούλου έως Κίρκης) – μονόδρομος με φορά κίνησης από την οδό Θεοτοκοπούλου προς την οδό Κίρκης.

Πλούτωνος (τμήμα από Ριζοπούλου έως Γ. Σεφέρη) – μονόδρομος με φορά κίνησης από την οδό Γ. Σεφέρη προς την οδό Ριζοπούλου.

Γ. Σταύρου (τμήμα από Κίρκης έως Θεοτοκοπούλου )- μονόδρομος με φορά κίνησης από την οδό Κίρκης προς την οδό Θεοτοκοπούλου.

Κ. Κέρκυρα - μονόδρομος με φορά κίνησης από την οδό 23 ης Οκτωβρίου προς την οδό Ριζοπούλου

Τοποθέτηση απαιτούμενων προτεραιοτήτων (STOP) σε διασταυρώσεις οδών


Δείτε εικόνα των παραπάνω κυκλοφοριακών ρυθμίσεων (.pdf)

16-03-2023
Ημερίδα για τη φυματίωση - Θεατρικό αναλόγιο από το Θεσσαλικό Θέατρο

Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία και η Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Φυματίωσης διοργανώνουν ημερίδα το Σάββατο 18 Μαρτίου 2023 και ώρα 10.30 - 13.30 στο Θέατρο «Κώστας Τσιάνος» στην Λάρισα.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την εκδήλωση και διαδικτυακά ακολουθώντας τον σύνδεσμο:
https://fb.me/e/45JnvepW5

Το Θεσσαλικό Θέατρο συμμετέχει στην εκδήλωση αυτή παρουσιάζοντας ένα θεατρικό αναλόγιο. Τα κείμενα που διαβάζουν οι ηθοποιοί Θανάσης Ζέρβας, Μαρσέλα Λένα και Κυριακή Σπανού είναι από το βιβλίο του Κώστα Στούρνα «Η ΣΩΤΗΡΙΑ, τόπος μαρτυρίου των φθισικών» και του Λαρισαίου γιατρού Δημήτρη Νταλιάνη «1948-1949, Το Σανατόριο Εξορίστων Ικαρίας». Μαζί τους οι γιατροί Ειρήνη Γερογιάννη, Φαίη Περλεπέ, Θανάσης Κυρίτσης και ο Καθηγητής Κώστας Γουργουλιάνης. Ο Αλέξανδρος Τσιωνάς λέει το τραγούδι που κλείνει την αφήγηση.

Ήχος-Φως: Νίκος Γεωργάκης – Γιώργος Γκόλαντας

16-03-2023
Ενωμένη η Λάρισα ζητά επιτακτικά λύσεις για τις σιδηροδρομικές γραμμές

Η ομόθυμη έκφραση του Δήμου Λαρισαίων και των φορέων της πόλης να τεθεί ως προτεραιότητα η διεκδίκηση ενεργειών που θα δρομολογούν λύσεις στα προβλήματα, κυρίως ασφάλειας άλλα όχι μόνο, που προκαλεί η διέλευση του βασικού σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας, μέσα από τον αστικό ιστό της Λάρισας, είναι το κύριο χαρακτηριστικό της ανοικτής διαδικτυακής διαδικασίας διαβούλευσης που πραγματοποιήθηκε χθες με πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής και σε συνέχεια της ανοικτής σχετικής επιστολής του δημάρχου Απ. Καλογιάννη στον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη.

Στη σκιά της τραγωδίας των Τεμπών και της αυτονοήτως δεδομένης υποχρέωσης της Πολιτείας, της σημερινής και όποιας αυριανής κυβέρνησης, για ανάληψη δράσεων και υλοποίηση έργων για την αντιμετώπιση των ζητημάτων που αφορούν την ασφάλεια του σιδηροδρόμου στη χώρα, διαφαίνεται παράλληλα, ότι είναι δεδομένη η βούληση της πόλης να φέρει εκ νέου στην επιφάνεια την αντίστοιχη συζήτηση και να διεκδικήσει λύσεις στα ανάλογα προβλήματα που αντιμετωπίζει από τη διέλευση των σιδηροδρομικών γραμμών.

Στην εισηγητική παρέμβαση του ο δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης, υπογράμμισε ότι όλες οι δημοτικές αρχές των τελευταίων πολλών ετών επιχείρησαν να προσεγγίσουν και να συζητήσουν με τον ΟΣΕ και τις εταιρείες του, με στόχο να βρεθούν λύσεις σε διάφορα, μεγάλα και μικρότερα ζητήματα, κάνοντας μάλιστα λόγο για «δύσκαμπτο» οργανισμό.

Ο δήμαρχος απέφυγε να μιλήσει διεξοδικά για τεχνικά ζητήματα που αφορούν τα διάφορα σενάρια για τις σιδηροδρομικές γραμμές (πχ υπογειοποίηση, ανοικτή τάφρος, παρακαμψη κλπ), σημειώνοντας πως αυτή η συζήτηση πρέπει να γίνει εφόσον υπάρξουν επιστημονικές προσεγγίσεις και τεκμηριώσεις, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι αυτές οι προσεγγίσεις όταν γίνουν θα πρέπει να λάβουν υπόψη της τη βούληση της πόλης να παραμείνει ο σιδηροδρομικός σταθμός στη σημερινή του θέση.


Στη συνέχεια της τοποθέτησής του επικεντρώθηκε σε επαφές, συζητήσεις και γεγονότα που σημειώθηκαν την περίοδο που ασκεί τη διοίκηση του Δήμου και τα οποία αναφέρει και στην επιστολή του στον πρωθυπουργό. Ο κ. Καλογιάννης σημείωσε ότι την άνοιξη του 2019 και αφού είχε προηγηθεί διετής περίοδος συζητήσεων, ο τότε γενικός γραμματέας του Υπουργείου Υποδομών ανακοίνωσε από τη Λάρισα συγκεκριμένη δέσμη μέτρων για την πόλη. Το πρώτο θέμα των συγκεκριμένων ανακοινώσεων αφορούσε στην εκπόνηση ειδικής μελέτης σκοπιμότητας για τη διερεύνηση εναλλακτικών σεναρίων με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση της Λάρισας. Ακολούθησαν οι εθνικές εκλογές για να ανοίξει από τη δημοτική αρχή μερικούς μήνες μετά, ένας νέος κύκλος συναντήσεων με στελέχη των νέων διοικήσεων των εταιρειών του ΟΣΕ. Ο νέος αυτός κύκλος κατέληξε, πριν ένα χρόνο, την άνοιξη του 2022, σε σύσκεψη τεχνικών κλιμακίων εταιρειών του ΟΣΕ και του Δήμου παρουσία υψηλά ιστάμενου στελέχους της διοίκησης του ΟΣΕ και στελεχών της δημοτικής αρχής, στην οποία υπήρξε νέα συμφωνία για την εκπόνηση αντίστοιχης μελέτης που είχε ανακοινωθεί πριν τις εκλογές του 2019. Ωστόσο, από τότε μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει νέα εξέλιξη.

Συνεχίζοντας ο κ. Καλογιάννης τόνισε ότι οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν κάτι πολύ ξεκάθαρο: ότι το διαρκές αίτημα της πόλης για επίλυση προβλημάτων για τις γραμμές και η αδυναμία αυτές να υπάρξουν έως σήμερα, οφείλεται στην Πολιτεία, δηλαδή στην εκάστοτε κυβέρνηση και στις διοικήσεις του ΟΣΕ και όχι το Δήμο Λαρισαίων και τις δημοτικές αρχές.

Καταλήγοντας στην τοποθέτησή του ο δήμαρχος τόνισε ο Δήμος θα επιδιώξει λύσεις που θα είναι σε όφελος και των δυο πλευρών, εξέφρασε ως αυτονόητη την εκτίμηση ότι η πρώτη στόχευση της νέας αυτής προσπάθειας θα πρέπει να αφορά την εκπόνηση της ειδικής οικονομοτεχνικής μελέτης για την οποία έχουν συμφωνήσει στελέχη της διοίκησης και υπηρεσιακοί παράγοντες των εταιρειών του ΟΣΕ και μάλιστα σε περιόδους δυο διαδοχικών και διαφορετικών κυβερνήσεων.

Ακολούθησαν τοποθετήσεις προέδρων και εκπροσώπων φορέων της πόλης και ειδικότερα του κ. Σωτ. Γιαννακόπουλου (Επιμελητήριο Λάρισας) , Νικ. Παπαγεωργίου (ΤΕΕ ΚΔ Θεσσαλίας), Ζωή Ακριβούλη (Οικονομικό Επιμελητήριο), Νεσ. Κανέλλος (Σύλλογος Αρχιτεκτόνων) , Αννα Γιαννιού (Σύλλογος Πολεοδόμων Χωροτακτών) καθώς και πολίτες, ενώ απαντήθηκαν και γραπτές ερωτήσεις.

Κοινή συνισταμένη των τοποθετήσεων, παρά τις επιμέρους οπτικές, προσεγγίσεις και διαφοροποιήσεις αποτέλεσε η βούληση όλων να στηρίξουν την νέα αυτή προσπάθεια άσκησης πίεσης για δρομολόγηση λύσεων.
Μετά την σχετική επιστολή του δημάρχου Λαρισαίων στον πρωθυπουργό κ. Κ. Μητσοτάκη, και την ανοικτή διαβούλευση, το θέμα θα απασχολήσει την ερχόμενη εβδομάδα το Δημοτικό Συμβούλιο, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως στη διαβούλευση την οποία συντόνισε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λαρισαίων Δημ. Τάχος ακούστηκαν προτάσεις για συγκρότηση επιτροπής φορέων, για προσφυγή σε ένδικα μέσα κατά του ΟΣΕ κ.α.

Στην καταληκτική του παρέμβαση ο κ. Καλογιάννης υπογράμμισε ότι η Λάρισα με ενότητα μπορεί να διεκδικήσει τη προσοχή και το ενδιαφέρον της Πολιτείας για την αντιμετώπιση των χρονιζόντων προβλημάτων στη σχέση της πόλης με τον σιδηρόδρομο.

15-03-2023
46.234 επισκέπτες στην Agrothessaly
 • 98% αύξηση στον αριθμό των εμπορικών επισκεπτών από όλη την Ελλάδα και 7 ξένες αγορές

Με αυξημένη συνολική επισκεψιμότητα και σημαντική άνοδο κατά 98% στον αριθμό των εμπορικών επισκεπτών ολοκληρώθηκε στις 12 Μαρτίου η 13η Πανελλήνια Έκθεση για τη Γεωργία και την Κτηνοτροφία «AgroThessaly» στη Λάρισα (Σκεπαστή Αγορά Νεάπολης).

Οι επισκέπτες έφτασαν τους 46.234, γεγονός που καταδεικνύει τη μεγάλη δυναμική της AgroThessaly, η οποία αναβλήθηκε για λίγες ημέρες εξαιτίας του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών.

Ωστόσο τόσο οι εκθέτες, όσο και οι επισκέπτες της AgroThessaly τελικά δεν έχασαν το “ραντεβού” τους στη μεγάλη γιορτή του πρωτογενούς τομέα στη Λάρισα, η οποία συγκέντρωσε τις leader-εταιρείες του αγροτοκτηνοτροφικού κλάδου.

Οι ξένοι εμπορικοί επισκέπτες προήλθαν από την Ισπανία, Αυστρία, Κύπρο, Τουρκία, Βουλγαρία, Ρουμανία και Βόρεια Μακεδονία.

Η 13η AgroThessaly, που αποτελεί μια ισχυρή εκθεσιακή σύμπραξη ανάμεσα στη ΔΕΘ-HELEXPO και τον Δήμο Λαρισαίων, είχε 766 εκθέτες (269 άμεσους και 497 έμμεσους) από 34 χώρες και εκθεσιακό χώρο 25.000 τ.μ.


Ο Πρόεδρος της ΔΕΘ-HELEXPO, κ. Τάσος Τζήκας, τόνισε ότι η AgroThessaly αποτελεί πλέον “ένα σημείο αναφοράς για τον αγροτοκτηνοτροφικό κλάδο με υπερτοπική σημασία και βαρύτητα. Η προτεραιότητα της ΔΕΘ-HELEXPO και του Δήμου Λαρισαίων, με τον οποίο έχει αναπτυχθεί μία αγαστή συνεργασία είναι η περαιτέρω ενίσχυση της AgroThessaly, προκειμένου να αναπτυχθεί σε ένα εκθεσιακό brand με ολοένα και μεγαλύτερη απήχηση. Το μοντέλο της συνεργασίας μας με τον Δήμο Λαρισαίων αποτελεί υπόδειγμα για το πως θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε μεγάλα εκθεσιακά project και σε άλλες πόλεις της χώρας”.

Ο Δήμαρχος Λαρισαίων, κ. Απόστολος Καλογιάννης, επισήμανε ότι “η Agrothessaly, η 13η Πανελλήνια Εκθεση για τη Γεωργία και τη Κτηνοτροφία ολοκληρώθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία. Η έκθεση επέστρεψε δυναμικά στη Λάρισα, μετά την περίοδο της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού εκθετών και υψηλή επισκεψιμότητα. Τα στοιχεία της φετινής διοργάνωσης, επιβεβαιώνουν την ορθότητα της επιλογής του Δήμου να συμπράξει στρατηγικά με τη ΔΕΘ Helexpo, έναν υψηλού επιπέδου φορέα με άριστη τεχνογνωσία και πλούσια εμπειρία σε ότι αφορά τα μεγάλα εκθεσιακά γεγονότα. Ο υψηλός αριθμός εκθετών, όπως και σημαντικός αριθμός ξένων εμπορικών επισκεπτών και ομαδικών επισκέψεων από τα Βαλκάνια καταδεικνύουν όχι μόνο το παρόν αλλά και την προοπτική της διοργάνωσης. Εξάλλου, η Λάρισα ήταν και είναι το επίκεντρο του πρωτογενούς τομέα στη χώρα και αυτό αποτυπώθηκε με ισχυρό τρόπο κατά το τετραήμερο διεξαγωγής της έκθεσης με θετικά αποτελέσματα και για την τοπική μας οικονομία. Θέλω να ευχαριστήσω για άλλη μια φορά τη διοίκηση και τα στελέχη της ΔΕΘ-HELEXPO για την άριστη συνεργασία, όλους τους εκθέτες, μέσω των φορέων των εμπόρων και των κατασκευαστών αγροτικών μηχανημάτων (ΣΕΑΜ και ΕΚΑΓΕΜ) για την εμπιστοσύνη τους, καθώς και τους χιλιάδες επισκέπτες της Agrothessaly”.


Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΘ-HELEXPO, Δρ Κυριάκος Ποζρικίδης, σημείωσε από την πλευρά του “πως η AgroThessaly εξελίσσεται σε κορυφαίο εκθεσιακό γεγονός για τον αγροτικό τομέα, το οποίο έχει ουσιαστικό χαρακτήρα στο πεδίο της πληροφόρησης και ενημέρωσης των αγροτών. Στο πλαίσιο αυτό οργανώθηκαν και παράλληλες εκδηλώσεις από φορείς του πρωτογενούς τομέα (ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ), αλλά και από εκπαιδευτικά ιδρύματα - προεξάρχοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας - που προσέλκυσαν το ενδιαφέρον επαγγελματιών του κλάδου και του απλού κοινού, τόσο από την τοπική όσο και από την πανελλαδική αγορά”.

Ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος του Δήμου Λαρισαίων, κ. Παναγιώτης Νταής, υπογράμμισε ότι “τα στοιχεία της AgroThessaly, αποτυπώνουν την επιτυχία της έκθεσης και αναδεικνύουν τον σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην κατεύθυνση της τοπικής ανάπτυξης. Σημαντικό μέρος της διοργάνωσης αποτέλεσε και το εξαιρετικά ενδιαφέρον και πλούσιο πρόγραμμα των παράλληλων εκδηλώσεων και συζητήσεων για επιμέρους ζητήματα του πρωτογενούς τομέα καθώς και οι ενημερωτικές εκδηλώσεις που προηγήθηκαν στις έδρες των περιφερειακών δήμων της Π.Ε. Λάρισας. Στο πλαίσιο της έκθεσης, άνθρωποι του δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα στην ευρύτερη περιοχή, είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν διεξοδικά από ειδικούς για σειρά επιμέρους θεμάτων, κάτι που αποτελεί μια ακόμα επιτυχία της διοργάνωσης”.

15-03-2023
Συλλυπητήριο μήνυμα για το θάνατο του ηθοποιού Γιώργου Ζωγράφου

Όλη η οικογένεια του Θεσσαλικού Θεάτρου, η Πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο, η Καλλιτεχνική Διευθύντρια, οι ηθοποιοί και κυρίως οι άνθρωποι (καλλιτέχνες, τεχνικοί και διοικητικοί) που τον γνώρισαν από κοντά εκφράζουν την οδύνη τους για το θάνατό του και τα θερμότατα συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Ο Γιώργος Ζωγράφος γεννήθηκε στην Πάτρα. Ήταν απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Πειραϊκού Συνδέσμου. Συνεργάστηκε με το Εθνικό Θέατρο, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, με το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης, με το θίασο Νίκου Χατζίσκου κ.α.

Η σχέση του με το Θεσσαλικό Θέατρο ήταν μακρόχρονη, βαθιά ανθρώπινη και πλούσια καλλιτεχνικά. Από το 1975 που ξεκίνησε το Θεσσαλικό Θέατρο ως Θεσσαλική Πνευματική πορεία, ο Γιώργος Ζωγράφος ήταν δίπλα στην Άννα Βαγενά, τον Κώστα Τσιάνο, το Γιώργο Ζιάκα και όλους τους θρυλικούς ανθρώπους της Πνευματικής Πορείας. Όπως αναφέρει η Άννα Βαγενά ο Γιώργος Ζωγράφος δεν ήταν απλώς ένας ηθοποιός που έπαιρνε μέρος στις παραστάσεις, ήταν πανταχού παρών και βοηθούσε σε όλες τις δουλειές. Μαζί κάνανε ντουντούκα, μαζί αφισοκολλούσαν, μαζί στήνανε τα σκηνικά και κουβαλούσανε τα κοστούμια στις περιοδείες, όλα μαζί. «Πάντα δίπλα μας από το πρωί μέχρι το βράδυ, με απίστευτη σεμνότητα και ανιδιοτέλεια». Πήρε μέρος σε όλες της παραστάσεις της πρώτης περιόδου και συνέχισε τη συνεργασία του με το Θεσσαλικό θέατρο, όταν αυτό έγινε Δημοτικό Θέατρο. Έργα στα οποία συμμετείχε στο Θεσσαλικό Θέατρο είναι: «Η αυλή των θαυμάτων» 1975, «Το πανηγύρι» 1976, «Η τύχη της Μαρούλας» 1976, «Της Λαρίσης το ποτάμι» 1976, «Ο καλός στρατιώτης Σβεϊκ» 1977 , «Το βοτάνι του έρωτα» 1977, «Η Διαθήκη» 1977, «Αίτηση σε γάμο» 1978, «Τα καινούργια ρούχα του βασιλιά» 1978, «Αγγέλα» 1979, «Οι προστάτες» 1981, «Φον Δημητράκης» 1981, «Βαβυλωνία» 1982, «Το σόι» 1982, «Ο κύκλος με την κιμωλία» 1983, ο «Γενικός Γραμματέας» 1984, «Το καφενείο» 1984, «Κοντός Ψαλμός Αλληλούια» 1984, «Πόθοι κάτω από τις λεύκες» 1992, «Η μαύρη κωμωδία» 1993, «Στέλλα Βιολάντη» 1996, «Ο φιλάργυρος» 1997, «Η φαλακρή τραγουδίστρια»-«Το μάθημα» 1997, «Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας» 1998, «Εσωτερικές φωνές» 1998, «Το χειμωνιάτικο παραμύθι» 1999, «Φίλος, όχι Αστεία» 1999, «La Nonna» 2000, «Το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ» 2002, «Το παραμύθι χωρίς όνομα» 2002, «Ο γλάρος» 2002.

 

15-03-2023
Φεστιβάλ Μουσικότροπο - Συμπεριληπτικό Παιδικό Μουσικό Εργαστήρι για παιδιά «Το ταξίδι του Οδυσσέα…»
 • Κυριακή 19 Μαρτίου στον Μύλο του Παππά

Το φεστιβάλ Μουσικότροπο είναι κοντά μας με ένα πλούσιο πρόγραμμα, που περιλαμβάνει κορυφαίες συναυλίες με σπουδαίους ερμηνευτές, παιδαγωγικά και εκπαιδευτικά προγράμματα, αλλά και ειδικά προγράμματα για την αποδοχή της διαφορετικότητας στην κοινωνία μας.

Ένα τέτοιο πρόγραμμα φιλοξενεί την Κυριακή 19 Μαρτίου στον Μύλο του Παππά για παιδιά ηλικίας 8-14 ετών, με και χωρίς αναπηρία.

Στόχος του εργαστηρίου είναι μέσα από τα διάφορα στοιχεία της μουσικής, όπως ο ρυθμός, η κίνηση και σε συνδυασμό με άλλους τομείς της αισθητικής αγωγής, όπως η ζωγραφική, τα παιδιά να επεξεργαστούν έννοιες και συναισθήματα με γνώμονα το ταξίδι του Οδυσσέα.

Μέσα από τις δραστηριότητες δίνεται η ευκαιρία στα παιδιά να εκφραστούν, να συνδημιουργήσουν και να μοιραστούν σκέψεις, βιώματα και προβληματισμούς της καθημερινότητας.

Υπεύθυνη: Λευκοθέα Καρτασίδου, Καθηγήτρια, του τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας,

Χώρος: Μύλος του Παπά, 2ος όροφος , Ώρα: 11:00 -13:00
Κόστος συμμετοχής: Δωρεάν
Δηλώσεις συμμετοχής: Στο mousikotropo.gr
Περιορισμένος αριθμός θέσεων, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Σημείωση: Παρακαλούμε να μας δηλώσετε αν τυχόν το παιδί σας έχει ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη για ισότιμη πρόσβαση και συμμετοχή ώστε να γίνουν οι σχετικές προσαρμογές του υλικού και των δραστηριοτήτων.

15-03-2023
«των Στροφάδων εστίν» στη Λογοτεχνική Γωνία

Το βραβευμένο με το βραβείο «Γ. Αθάνα» της Ακαδημίας Αθηνών βιβλίο «των Στροφάδων εστίν» (εκδόσεις «Περισπωμένη») του Χάρη Ιωσήφ, θα παρουσιαστεί στη Λογοτεχνική Γωνία (Φαρμακίδου και Γαληνού) την Παρασκευή 17 Μαρτίου στις 19:30.
Στην εκδήλωση που διοργανώνουν οι Εκδόσεις Περισπωμένη σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων και το βιβλιοπωλείο Prosperus, για το βιβλίο θα μιλήσουν η δρ Κλασικής Φιλολογίας Φένια Αδαμίδη, ο δρ Συγκριτικής Γραμματολογίας Αλέξης Καλέσης και ο συγγραφέας, ο οποίος θα διαβάσει αποσπάσματα του έργου.
Θα συντονίσει ο Θανάσης Αραμπατζής, δημοσιογράφος.
Θα προλογίσει ο Θωμάς Ρετσιάνης, ιατρός.

Το βιβλίο
Ο συγγραφέας του κειμένου, το οποίο παρουσιάζεται εδώ αποκατεστημένο, ως αντιγραφή, είναι άγνωστος. Έργο ποιητικό με την ένδειξη «των Στροφάδων εστίν», ανακαλύφθηκε σε «τετράδιο» σε χώρο όπου βρισκόταν πιθανότατα η βιβλιοθήκη του κάστρου της Μονής Στροφάδων στο νησί Σταμφάνη, κατά τις πρόσφατες εργασίες αποκατάστασης του κτηρίου.
Είναι γραμμένο στα νέα ελληνικά, μάλλον από το δεύτερο μισό της δεκαετίας του '70 και μετά, με μαύρο μελάνι.

Ένα δεύτερο χέρι ενός, ας τον ονομάσουμε «σχολιαστή», σημειώνει με κόκκινο μελάνι τις ευθείες αναφορές σε κείμενα της αρχαίας, αλλά και της νέας γραμματείας, καθώς και σε ιερατικά κείμενα.
Ο σχολιαστής αυτός, όχι μόνο διακρίνει τα μέρη που δεν ανήκουν στον συγγραφέα, αλλά σημειώνει inter linea τις ακριβείς παραπομπές στους αυτούσιους στίχους που βρίσκουμε πλήρως ενταγμένους (πτωτικά και χρονικά) μέσα στο εκτενές αυτό ποιητικό κείμενο.
Ακολουθεί δηλαδή μια παλιά παράδοση των σχολιαστών των παλιών χειρογράφων να σημειώνουν απευθείας πάνω στο πρωτότυπο. [...]
«Κείμενο λυρικό αλλά σκληρό, κρυπτικό, υπαινικτικό, δυσκολοκατανόητο αλλά ευκολοδιάβαστο. Σκοτεινό αλλά σαγηνευτικό, ενίοτε παραληρηματικό, μεθυσμένο και μεθυστικό αφήνει χώρο για σκέψεις και συνειρμούς.
Και επειδή η συγκριτική λογοτεχνία είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα πτυχή της κριτικής τέχνης, θα προσθέσω ότι το κείμενο —παρά την ελληνοπρέπεια και τον κλασικισμό του— αφήνει γεύση συγχρόνων του σχεδόν ποιημάτων της beat generation, κυρίως του Allen Ginsberg (“ Howl”) και περισσότερο του Lawrence Ferlinghetti (“Wild Dreams of a New Beginning”).» Ζέττη Βαρδάκη, Δρ Φιλολογίας

Ο Χάρης Ιωσήφ
Ο Χάρης Ιωσήφ γεννήθηκε το 1972 στο Παρίσι. Έχει σπουδάσει στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, καθώς και στα Πανεπιστήμια Μάντσεστερ, Σικάγου και Οξφόρδης.
Ζει και εργάζεται στην Ελλάδα και στην Αγγλία.
Έχει εκδώσει τέσσερις ποιητικές συλλογές: Αὐγώνυμα (CapatianBook.gr, 2014), ἄγναφα ῥάκη (Σοκόλη, 2016), ἀπόστιχα σιωπῆς (Περισπωμένη, 2017), Τὸ νησὶ τῶν ἰδανικῶν Ἰουλίων (Σαιξπηρικόν, 2019).
Έχει δημοσιεύσει άρθρα, κριτικές και ποιήματά του σε ημερήσιες εφημερίδες, λογοτεχνικά περιοδικά και επιθεωρήσεις.

15-03-2023
Θεσσαλικό Θέατρο - Μετάθεση πρεμιέρας της Πειραματικής Σκηνής

Το ΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ, συμμετέχει στην 24ωρη απεργία της 16ης Μαρτίου.

Ως εκ τούτου δεν θα πραγματοποιηθεί η πρωινή παράσταση της Παιδικής Σκηνής (Ιλιάδα του Ανδρέα Φλουράκη) και θα μεταφερθεί η πρεμιέρα της Πειραματικής Σκηνής "Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα, μάγισσες και μαγείρισσες της μυστικής Θεσσαλίας" σε σκηνοθεσία - δραματουργία- έρευνα Κωσταντίνου Ντέλλα, την Παρασκευή 17 Μαρτίου στις 9.00μ.μ.

15-03-2023
Διακήρυξη Ανοικτής Ηλεκτρονικής Διαδικασίας - "Ανάπλαση Εγκαταστάσεων Πάρκου Αλκαζάρ"

Ο ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ προκηρύσσει την με ανοικτή διαδικασία επιλογή αναδόχου για την κατασκευή του έργου: «ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΠΑΡΚΟΥ ΑΛΚΑΖΑΡ», εκτιμώμενης αξίας 2.274.291,24 Ευρώ (με Φ.Π.Α. 24%) που θα διεξαχθεί σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.4412/2016, όπως ισχύει.

Ως ημερομηνία έναρξης υποβολής των προσφορών ορίζεται η 28/03/2023 ημέρα Τρίτη και ώρα 08:00 μ.μ.
Ως ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των προσφορών ορίζεται η 04/04/2023 ημέρα Τρίτη και ώρα 14:00 μ.μ.
Ως ημερομηνία και ώρα ηλεκτρονικής αποσφράγισης των προσφορών ορίζεται η 11/04/2023 ημέρα Μ. Τρίτη και ώρα 10:00 π.μ.

Τεχνική περιγραφή Οικοδομικών Εργασιών

Τεχνική περιγραφή Η/Μ Εργασιών

Τεχνική περιγραφή Εργασιών Πρασίνου

Προϋπολογισμός δημοπράτησης

Τιμολόγιο δημοπράτησης

Προμέτρηση

Αντιστοίχιση άρθρων με ΕΤΕΠ

Τεχνικές προδιαγραφές Η/Μ

Ειδική συγγραφή υποχρεώσεων

Σχέδιο ασφάλειας και υγείας (ΣΑΥ)

Φάκελος ασφάλειας και υγείας (ΦΑΥ)

Προκήρυξη της σύμβασης

Διακήρυξη της ανοικτής διαδικασίας

Ευρωπαϊκό ενιαίο έγγραφο σύμβασης (ΕΕΕΣ)

Σχέδιο 1Α - Λίμνη (Οριζοντιογραφία - Αποτύπωση)

Σχέδιο 1Β - Λίμνη (Οριζοντιογραφία - Γενική διάταξη)

Σχέδιο 1Γ - Λίμνη (Κατασκευαστικές λεπτομέρειες)

Σχέδιο 2Α - Μνημείο Εθνικής Αντίστασης (Κατόψεις)

Σχέδιο 2Β - Μνημείο Εθνικής Αντίστασης (Τομές)

Σχέδιο 3Α - Πεζογέφυρα Πηνειάδων Νυμφών

Σχέδιο 4Α - Φωτισμός Πάρκου

14-03-2023
Διεύθυνση Αμαξοστασίου - Κατάθεση προσφορών ανταλλακτικών

Για το κείμενο της πρόσκλησης, πατήστε ΕΔΩ

14-03-2023
Διεύθυνση Αμαξοστασίου - Προμήθεια επίσωτρων ελαστικών
14-03-2023
"Τα κορίτσια της ΕΠΟΝ" στο ΜΕΑΛ
 • Με την ιστορικό Λη Σαράφη

Ο Σύλλογος Φίλων του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης Λάρισας, σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων, τιμώντας την επέτειο των 80 χρόνων από την ίδρυση της ηρωικής ΕΠΟΝ και στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας ημέρας της γυναίκας, διοργανώνει εκδήλωση με τίτλο "Τα κορίτσια της ΕΠΟΝ".

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον χώρο του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης Λάρισας, την Πέμπτη 16 Μαρτίου 2023 στις 18:00 με κεντρική ομιλήτρια την ιστορικό κ. Λη Σαράφη.

Η ιστορικός Λη Σαράφη, κόρη του γνωστού εμπόρου των Τρικάλων και ανιψιά του στρατηγού του ΕΛΑΣ Στέφανου Σαράφη, προέρχεται από μια οικογένεια με ενεργή συμμετοχή στην Εθνική Αντίσταση.

Η Λη Σαράφη θα αναφερθεί, σε ΕΠΟΝίτισσες λιγότερο ή περισσότερο γνωστές, δίνοντας το στίγμα των νέων γυναικών εκείνης της περιόδου που πάλεψαν στις γραμμές της αντίστασης ενάντια στην κατοχή και τον φασισμό.

Η ενεργός και μαζική συμμετοχή των γυναικών τόνωσε το γενικότερο αίσθημα αντίστασης και συνέχισης του αγώνα για εθνική ανεξαρτησία, δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη.
Είναι οι γυναίκες εκείνες που με ηρωισμό και αυταπάρνηση παίρνουν το δρόμο της φυλακής, της εξορίας κάποτε και του εκτελεστικού αποσπάσματος.

Χιλιάδες ήταν οι Επονίτισσες, που φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν,έχασαν τα αγαπημένα τους πρόσωπα ενώ σε πολλές περιπτώσεις η ηρωική τους στάση κατέληξε σε μαρτυρική θυσία και τις ανέδειξε σύμβολα του αντιναζιστικού αγώνα.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα προβληθεί ντοκιμαντέρ με μαρτυρία της Ιλιάδας Χαλκιά μέλος της ΕΠΟΝ στα χρόνια της Κατοχής.

Η αντιπρόεδρος της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας –Μουσείο Γ.Ι.Κατσίγρα κ. Άννυ Ψάρρα με παρέμβασή της θα αναφερθεί στη γυναίκα της αντίστασης, της τέχνης και στην πολύμορφη προσφορά της από το χτες στο σήμερα.

Την εκδήλωση συντονίζει η κ. Αποστολία Καρρά φιλόλογος και γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου φίλων του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης Λάρισας.
Χαιρετισμό θα απευθύνει η πρόεδρος του συλλόγου κ.Κατερίνα Εμμανουήλ.

14-03-2023
Χοροθεατρική ομάδα "MOS" - "Ο άνδρας που μπέρδεψε τη γυναίκα του με ένα καπέλο"
 • "Ο άνδρας που μπέρδεψε τη γυναίκα του με ένα καπέλο" στο Χατζηγιάννειο από τη Χοροθεατρική ομάδα "MOS"

Η MOS, Mos Maneuveronstage - Ελιγμός στην σκηνή σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού & Επιστημών Δήμου Λαρισαίων, παρουσιάζει την παράσταση “Ο άντρας που μπέρδεψε τη γυναίκα του με ένα καπέλο” με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα φροντιστή Alzheimer, την Πέμπτη 23 Μαρτίου στις 19:30 στο Χατζηγιάννειο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο.

Το έργο είναι του Oliver Sack και παρουσιάζεται σε διασκευή - σκηνοθεσία Λαμπρινής Πολύζου.
Παίζουν τα μέλη της ερασιτεχνικής ομάδας του τμήματος της Ελένης Χατζηγρίβα: Β. Μπελέκα, Α. Μουστάκα, Γ. Τούντας.

Προπώληση εισιτηρίων : TicketServices.gr. Γενική Είσοδος: 7 ευρώ

Λίγα λόγια για το έργο:
Είναι η ιστορία ενός ανθρώπου που πάσχει από περίεργες εκτροπές της αντίληψης και της νόησης. Ασθενής χωρίς μνήμη και με χαμένο παρελθόν. Ασθενής που δεν γνωρίζει τους πιο γνωστούς του ανθρώπους και τα πιο κοινά αντικείμενα...

Το έργο, μας μιλά για ανθρώπους που έχουν αποκλειστεί, σαν καθυστερημένοι και εντούτοις είναι προικισμένοι με καλλιτεχνικά ταλέντα.

Ο πρωταγωνιστής είναι ένας διακεκριμένος μουσικός. Μέσα από τις σχέσεις του με τους μαθητές του, έγιναν φανερά τα πρώτα συμπτώματα άνοιας.

Μια ιστορία με άγχος, φόβο, σύγχυση, αμηχανία, ντροπή αλλά και γέλιο!

Ο Πήτερ, παρόλο που συνέχιζε να έχει εντυπωσιακές ικανότητες στη μουσική, κάτι δεν πήγαινε καλά... Οι οικείοι του, πρόσεξαν κάποια παράξενα προβλήματα στη συμπεριφορά του τον τελευταίο καιρό. Δεν μπορούσε να συλλάβει μια σκηνή συνολικά, αλλά κάποια απομονωμένα, μικροσκοπικά στοιχεία.
Κανένα πρόσωπο δεν του ήταν οικείο, αλλά αναγνωρίζονταν σαν ένα σύνολο χαρακτηριστικών.
Υπήρχε η συμβατική τυποποιημένη γνώση, χωρίς όμως ίχνος προσωπικού στοιχείου. Ήταν χαμένος σε ένα κόσμο αφηρημένων εννοιών.
Είχε χάσει την “αφαιρετική” και τη “λογικοπροτασιακή” σκέψη. Ανέλυε τον κόσμο όπως ένας υπολογιστής μέσω βασικών γνωρισμάτων.

Έβλεπε πράγματα και πρόσωπα εκεί που δεν υπήρχαν και άλλες φορές, τα αναγνώριζε από την όσφρηση ή τη φωνή.

Ευτυχώς για εκείνον, η γυναίκα του τον φρόντιζε αγόγγυστα, ήταν ο φύλακας άγγελός του.

Ζούσε στον δικό του κόσμο, αυτόν που εκείνος έβλεπε σαν πραγματικό.
Ήταν ευτυχισμένος άραγε στον κόσμο του; Ίσως, μπορεί… αλλά ήταν ο άνθρωπος που μπέρδεψε τη γυναίκα του με ένα καπέλο!

Μια συγκινητική ιστορία που μας δείχνει ξεκάθαρα την υπομονή και αγάπη του φροντιστή και την εξέλιξη της νόσου “ Αλτσχάιμερ”.

14-03-2023
Ο Αίσωπος και οι μύθοι του στο Κουκλοθέατρο στον Μύλο

Ο Δημοτικός Κουκλοθίασος Τιριτόμπα παρουσιάζει τη νέα του παραγωγή με το έργο «Οι μύθοι του Αισώπου», μια παράσταση που φέρνει φρέσκο παραμυθένιο αεράκι στο Κουκλοθέατρο στον Μύλο μέχρι το καλοκαίρι.

Οι μύθοι του Αισώπου, χιλιάδες χρόνια μετά την εποχή τους παραμένουν επίκαιροι, αποτελώντας τον σπόρο για μια σοφία διαχρονική, γνώση και φρόνηση.

Εμείς φυτεύουμε τον σπόρο των μύθων του Αισώπου στα παιδιά μας και τα εμπιστευόμαστε μέχρι να ανθίσει μέσα τους ο καρπός του σπόρου της δικής τους ζωής, ανάμεσα στους ανθρώπους, αλλά και στα ζώα.

"Ο Τζίτζικας και ο Μέρμηγκας”, “Η αλεπού κι η κότα”, 'Ο λαγός και η χελώνα”, “Ο γάιδαρος που ήθελε να γίνει λιοντάρι”, είναι ιστορίες σύντομες, διδακτικές και συμβολικές και πολύ διασκεδαστικές!

Σε αυτό το δάσος που ήρθαμε σε μιαν άλλη εποχή, ζώα πολλά ευτυχισμένα ζούσανε και εχθροί δεν είχαν γίνει. Και ζούσε και ένας άνθρωπος, Αίσωπος το όνομά του, που τριγυρίζει μες τη σιγαλιά και ό,τι έβλεπε το πρόσεχε. Τα ζώα, τα δέντρα, τα πουλιά, τα έντομα .. Και ύστερα μύθους έγραφε, ωραία παραμύθια, που ήταν όλα ψέματα, μα ήτανε και αλήθεια.

Στα παραμύθια του έβαζε τα ζώα να μιλάνε, να παίζουν, να χορεύουνε, να κλαίνε, να γελάνε. Και αυτό γιατί πίστευε ότι τα ζώα έχουν- για όσους τα προσέχουν - αδυναμίες ανθρώπινες και ανθρώπινα ελαττώματα.

Ή αν το θέλετε αλλιώς, θέλησε να αποδείξει πως είναι... ζώα οι άνθρωποι! Μα για να μην τους θίξει, και να τους πει ότι έχουνε και τσιγκουνιά και τεμπελιά και κατεργαριά και ότι ποτέ δεν σκέφτονται ειλικρινά και αθώα, τα ανθρώπινα ελαττώματα τα φόρτωσε στα... ζώα!

Συντελεστές παράστασης:
Κατασκευή κούκλας: Φωτεινή Καλούδη
Σκηνικά, ζωγραφική σκηνικών: Γιάννης Γεωργιάδης
Διασκευή για το κουκλοθέατρο : Φωτεινή Καλούδη
Φωτογραφίες : Κατερίνα Λιάπτσιου
Παίζουν: Δημοτικός Κουκλοθίασος Τιριτόμπα (13 μεγάλες κούκλες) και η κουκλοπαίκτρια Φωτεινή Καλούδη

Παραστάσεις για το κοινό:
Πρεμιέρα Σάββατο 18/3 ώρα 18:00, Κυριακή 19/3 ώρα 11:00 και κάθε Κυριακή ώρα 11:00 μέχρι το Πάσχα.
Καθημερινές παραστάσεις για σχολεία, συλλόγους, ομάδες μέχρι το καλοκαίρι.
Ηλικίες 3+
Είσοδος 3 ευρώ
Καλέστε για κρατήσεις στο γνωστό κουκλοτηλέφωνο Τιριτόμπα 2410251657 ή στείλτε inbox fb Δημοτικός Κουκλοθίασος Τιριτόμπα.

14-03-2023
Παράταση για την έκθεση “Έκφραση γένους θηλυκού” στον Μύλο του Παππά

Παράταση πήρε η έκθεση ζωγραφικής με τίτλο: “Έκφραση γένους θηλυκού” της Ιωάννας Χαλάτση, μέχρι την Παρασκευή 17 Μαρτίου 2023, στον εκθεσιακό χώρο του Μύλου του Παππά (ισόγειο – κεντρικό κτήριο).

Η έκθεση πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών Δήμου Λαρισαίων και τον Σύλλογο Εικαστικών Ν. Λάρισας.

Η Ιωάννα Χαλάτση γεννήθηκε στη Λάρισα. Πιστοποιημένη απόφοιτη του τμήματος ζωγραφικής της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας με καθηγητή τον Αθανάσιο Φαλιάγκα, όπου φοίτησε επί τρία χρόνια. Παρακολούθησε σεμινάρια με τίτλο “Η εικονογραφική προσέγγιση της ορθόδοξης εικόνας στο πέρασμα των αιώνων” με εισηγητή τον καθηγητή Μιχάλη Βακαλούλη.

Είναι μέλος του Συλλόγου Εικαστικών Ν. Λάρισας και έχει θεματολογία προσωπογραφίες, τοπία, ελεύθερο σχέδιο ζωγραφικής και τοιχογραφίες, με έμφαση στην ανθρωποκεντρική σύνθεση.

Στην συγκεκριμένη έκθεση, άλλοτε με πολύ ζωντανά χρώματα και άλλοτε ψυχρά, έχει μοναδική πηγή έμπνευσης τη γυναικεία φύση.

Ώρες λειτουργίας:10:00 - 14.00 και 17:00 -21:00.
Είσοδος ελεύθερη.

13-03-2023
Διεύθυνση Αμαξοστασίου - Κατάθεση προσφορών ανταλλακτικών

Για το κείμενο της πρόσκλησης, πατήστε ΕΔΩ

13-03-2023
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ υπ' αριθμ. ΣΟΧ 4A/2023 για την πρόσληψη προσωπικού με σύναψη ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥ ΧΡΟΝΟΥ, διαφόρων ειδικοτήτων

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ υπ' αριθμ. ΣΟΧ 4A/2023 για την πρόσληψη προσωπικού με σύναψη ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥ ΧΡΟΝΟΥ, συνολικά δώδεκα (12) ατόμων, διαφόρων ειδικοτήτων, διάρκειας οχτώ (8) μηνών από την υπογραφή της σύμβασης, για την κάλυψη αναγκών ανταποδοτικού χαρακτήρα της Διεύθυνσης Αμαξοστασίου του Δήμου Λαρισαίων.

Η ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων ξεκινά από 14/03/2023 και λήγει 23/03/2023.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΟΧ4Α/2023

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗΣ ΣΟΧ4Α/2023

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΜΕ ΣΗΜΑΝΣΗ «10-6-2021»

ΕΝΤΥΠΟ ΑΣΕΠ ΣΟΧ2 ΔΕ/ΥΕ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ υπ' αριθμ. ΣΟΧ 4A/2023 για την πρόσληψη προσωπικού με σύναψη ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥ ΧΡΟΝΟΥ, συνολικά δώδεκα (12) ατόμων, διαφόρων ειδικοτήτων
13-03-2023
Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου για την στήριξη του αγώνα των καλλιτεχνών

Για το κείμενο του ψηφίσματος, πατήστε ΕΔΩ

13-03-2023
Το τρίο Alter Sonus στο Μουσικότροπο - Συναυλία και σεμινάριο

Το φεστιβάλ Μουσικότροπο είναι κοντά μας με ένα πλούσιο πρόγραμμα, που περιλαμβάνει κορυφαίες συναυλίες με σπουδαίους ερμηνευτές, παιδαγωγικά και εκπαιδευτικά προγράμματα, αλλά και ειδικά προγράμματα για την αποδοχή της διαφορετικότητας στην κοινωνία μας.

Μέρος των μουσικών που προσκαλεί είναι Λαρισαίοι καλλιτέχνες που ζουν και δραστηριοποιούνται σε διάφορα μέρη της χώρας μας, αλλά και εκτός αυτής, και έρχονται κοντά μας για να μας μυήσουν στη μουσική, μεταφέροντάς μας τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους.

Μία τέτοια συναυλία πρόκειται να φιλοξενήσει το Σάββατο στις 18 Μαρτίου με προσκεκλημένο το τρίο Alter Sonus που αποτελείται από τη Λαρισαία τσελίστρια Ήβη Παπαθανασίου, μόνιμο μέλος της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, τον πιανίστα Κώστα Χάρδα, επίκουρο καθηγητή στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ και τον κορνετίστα Κώστα Σίσκο, επίσης μόνιμο μέλος της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών.

Το ρεπερτόριό τους αποτελείται από έργα της κλασικής φιλολογίας σε μεταγραφή για τον εξαιρετικά ενδιαφέρον, ηχοχρωματικά και εκφραστικά, συνδυασμό του κόρνου, του τσέλου και του πιάνου. Αυτός ο διαφορετικός ήχος δίνει μία νέα πνοή στη μουσική του παρελθόντος και μας δίνει μία εξαιρετική ευκαιρία να τον απολαύσουμε.

Η συναυλία θα δοθεί στην Αίθουσα Συναυλιών του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας το Σάββατο 18 Μαρτίου και ώρα 20:30.

Εισιτήρια ήδη προπωλούνται στο Δ.Ω.Λ. στο δεύτερο όροφο καθημερινά, από Δευτέρα έως Παρασκευή 10:00-14:00 και το Σάββατο 10:00-14:00.

Την επόμενη μέρα Κυριακή 19 Μαρτίου και ώρες 10:00-14:00 θα δοθεί σεμινάριο με τους τρεις καλλιτέχνες στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας, όπου θα λάβουν μέρος σπουδαστές αυτών των οργάνων και θα μοιραστούν μαζί τους τις ερμηνευτικές σκέψεις και προβληματισμούς τους.

Τα σεμινάρια μπορεί να παρακολουθήσει ως ακροατής οποιοσδήποτε επιθυμεί δωρεάν. Δεν απαιτείται κράτηση.

13-03-2023
Νέος κύκλος εργαστηρίων υφαντικής στο Λαογραφικό Μουσείο

Έπειτα από την ολοκληρωμένη πραγματοποίηση ήδη δύο κύκλων επιμορφωτικών εργαστηρίων στην παραδοσιακή τέχνη του αργαλειού που πραγματοποιήθηκαν στο Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας σε σύμπραξη με το Επιμελητήριο Λάρισας, το Μουσείο πρόκειται να πραγματοποιήσει έναν νέο κύκλο επιμορφωτικών εργαστηρίων υφαντικής για αρχαρίους στις 20 και 21 Μαρτίου 2023.

Θα συμμετέχουν δέκα επιμορφούμενοι/-ες, οι οποίοι/-ες θα ολοκληρώσουν την επιμόρφωση σε δύο τετράωρα από τις 09:45 –έως 13:45. Τα εργαστήρια θα υλοποιούνται στο Μουσείο δωρεάν. Οι ενδιαφερόμενοι/-ες μπορούν να δηλώνουν συμμετοχή στο τηλέφωνο του Μουσείου 2410-239.446.

Πιο συγκεκριμένα, οι εκπαιδευόμενοι θα γνωρίσουν την παραδοσιακή τέχνη του αργαλειού, καθώς και όλα τα στάδια επεξεργασίας του μαλλιού ωσότου μετατραπεί σε στημόνι και υφάδι.

Θα ενημερωθούν στο θεωρητικό μέρος για τη σύνδεση με τη λαογραφία, για την ιστορία και την εξέλιξη της τεχνικής και εν συνεχεία, θα έχουν την ευκαιρία να εκπαιδευτούν στη λειτουργία των νέων αργαλειών.

Θα εξασκηθούν στην τεχνική και θα μυηθούν στους τρόπους με τους οποίους μπορούν να δημιουργήσουν τα δικά τους υφάσματα. Ολοκληρώνοντας την εκπαίδευσή τους θα πάρουν μαζί τους το δικό τους μοναδικό έργο.

Στόχος των εργαστηρίων είναι η αναβίωση της παραδοσιακής τέχνης της χειροκίνητης μηχανής ύφανσης και η γνωριμία των εκπαιδευόμενων με την τέχνη αυτή και τις νέες δυνατότητες που μπορεί να δώσει η ενασχόληση με τον αργαλειό.

Θα τους δοθεί η δυνατότητα να μάθουν πώς μπορεί η τέχνη να χρησιμοποιηθεί σήμερα για την παραγωγή χειροποίητων έργων στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης και μέσα από την παραδοσιακή οικοτεχνία να αναδειχθεί η σημαντικότητα και αναγκαιότητα της σωστής και πλήρους ανάπτυξης της νέας αστικής οικοτεχνίας του μαλλιού του σήμερα.

Σε δεύτερο χρόνο, θα ακολουθήσει η πραγματοποίηση σεμιναρίων με εξειδίκευση σε τεχνικές ύφανσης για το επίπεδο των προχωρημένων που έχουν ήδη συμμετάσχει στους προηγούμενους κύκλους. Τα σεμινάρια υφαντικής θα συνεχίζουν να πραγματοποιούνται κατά καιρούς, σε ημερομηνίες που θα ανακοινώνονται κάθε φορά.

13-03-2023
Δημοτική Σχολή Μπαλέτου - «Στο ατελιέ της Μαντάμ Κοκό»
 • Παράσταση της Ανώτερης Σχολής Χορού και Δημοτικής Σχολής Μπαλέτου Λάρισας

«Στο ατελιέ της Μαντάμ Κοκό» τιτλοφορείται η νέα πρωτότυπη παραγωγή της Ανώτερης Σχολής Χορού και της Δημοτικής Σχολής Μπαλέτου, την οποία το φιλότεχνο κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει την Παρασκευή 17 Μαρτίου και το Σάββατο 18 Μαρτίου, ώρα 21.00, στη Σκηνή Μπαλέτου (Μύλος του Παππά).

Μια ιστορία καθημερινή και ταυτόχρονα παραμυθένια, συνηθισμένη αλλά και σπάνια, που περιγράφει μια ημέρα προετοιμασιών για την πρεμιέρα χορευτικής παράστασης.

Η Μαντάμ Κοκό, η δημιουργός των κοστουμιών, αντιμετωπίζει το άγχος και τις σκανδαλιές των παιδιών που χορεύουν, προσπαθώντας την ίδια ώρα να «συναντήσει» την πολυπόθητη έμπνευση που θα φτερώσει το μυαλό και τα χέρια της.

Την πρωτότυπη χορογραφία, καθώς και τη διδασκαλία των variations και αποσπασμάτων κλασικού ρεπερτορίου, υπογράφουν οι Ρίτσα Ζαχαρία, Κατερίνα Μπούτου, Νικολέτα Μπατζαλέξη.
Χορεύουν σπουδάστριες της Ανώτερης Σχολής Χορού, μαθητές και μαθήτριες των τάξεων Φυτωρίου και εντατικού ρυθμού της Δημοτικής Σχολής Μπαλέτου.

Κοστούμια: Ελένη Ψύρρα, φωτισμοί: Παναγιώτης Γιαννούλας, σχεδιασμός εντύπων: korax, κείμενο-επιμέλεια οργάνωσης: Βίκυ Μπασιάκου.

Η είσοδος στην παράσταση είναι δωρεάν με την επίδειξη πρόσκλησης, η οποία θα διατίθεται στη Δημοτική Σχολή Μπαλέτου (Γεωργιάδου 53, Μύλος του Παππά), τις ημέρες Τετάρτη 15 Μαρτίου και Πέμπτη 16 Μαρτίου, ώρες 16.00-21.00, έως τη συμπλήρωση του αριθμού των διαθέσιμων θέσεων της Σκηνής Μπαλέτου.

13-03-2023
Παντελής Θαλασσινός και Γιώργος Καζαντζής στο Μουσικότροπο

Με τη συμμετοχή της Νάνας Μπινοπούλου, της Παιδικής Χορωδίας και του κουαρτέτου εγχόρδων του Δ.Ω.Λ.

Το Μουσικότροπο, βρίσκεται πάλι κοντά μας για να μας ταξιδέψει σε καινούργια μουσικά μονοπάτια και να μας εμπλουτίσει με μουσικές εμπειρίες μέσα από συναυλίες και βιωματικά εργαστήρια με κορυφαίους καλλιτέχνες και παιδαγωγούς.

Την 1η Απριλίου, υποδέχεται έναν σπουδαίο ερμηνευτή, τον Παντελή Θαλασσινό. Θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα με τραγούδια του νέου δίσκου του «Αινίγματα» σε μουσική του Γιώργου Καζαντζή, του συνθέτη της μουσικής των «Άγριων μελισσών», σε στίχους Κώστα Φασουλά, όπως και πολλά ακόμη αγαπημένα τραγούδια.

Στη συναυλία συμμετέχει η Νάνα Μπινοπούλου με την αιθέρια φωνή της, η Παιδική Χορωδία του Δ.Ω.Λ. υπό τη διεύθυνση της Ειρήνης Μάμμου και το κουαρτέτο εγχόρδων καθηγητών, επίσης του Δ.Ω.Λ.,που αποτελείται από τη Γιώτα Στεφανοπούλου, την Ευδοκία Χώτα, τον Αποστόλη Μητρά και τον Νίκο Νικολαΐδη.

Ο Γιώργος Καζαντζής ανέλαβε την ενορχήστρωση του συνολικού προγράμματος που θα παρουσιαστεί.

Η συναυλία θα δοθεί στην Αίθουσα Συναυλιών του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας στις 20:30.

Προπώληση στο https://www.viva.gr/tickets/music/pantelis-thalassinos-giorgos-kazantzis/ και στο Public ( (Κούμα 6, Λάρισα).

Οι τιμές εισιτηρίων είναι: κανονικό 15€, μειωμένο 12€ (φοιτητές, ΑΜΕΑ, κάρτα ανεργίας 65+)

13-03-2023
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΕΣΟΔΩΝ ΕΞΟΔΩΝ ΔΗΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2023 ΑΠΟ 01/01/2023 ΕΩΣ 28/02/2023 (Ν 4305/2014 ΑΡΘΡΟ 15)

Ο Δήμος Λαρισαίων έχει την υποχρέωση σύμφωνα με το Ν 3852/2010 ΑΡΘΡΟ 266 ΠΑΡ 6 να δημοσιεύει στην ιστοσελίδα του Δήμου στοιχεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού.

Για να δείτε το αρχείο, πατήστε ΕΔΩ

10-03-2023
Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Για το κείμενο του ψηφίσματος, πατήστε ΕΔΩ

10-03-2023
Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Πέμπτη 16/03/2023, ώρα 19:00

Για το κείμενο της πρόσκλησης, πατήστε ΕΔΩ

10-03-2023
Συνεδρίαση Οικονομικής Επιτροπής (ΔΙΑ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗΣ) Πέμπτη 16/03/2023, ώρα 13:00

Για το κείμενο της πρόσκλησης, πατήστε ΕΔΩ

10-03-2023
Ανοικτή δημόσια διαβούλευση του Δήμου Λαρισαίων με τους πολίτες για το θέμα του σιδηρόδρομου στη Λάρισα
 • Θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά την ερχόμενη Τετάρτη 15 Μαρτίου, στις 7 μ.μ.

Ο Δήμος Λαρισαίων πραγματοποιεί δημόσια διαβούλευση για το θέμα του σιδηρόδρομου στη Λάρισα και με στόχο η Πολιτεία να βρει λύσεις στα προβλήματα που προκαλεί η διέλευση των σιδηροδρόμων από τον αστικό ιστό της Λάρισας. Ο Δήμος Λαρισαίων καλεί, τους πολίτες στη συζήτηση για τις επιλογές της πόλης μας.

Η διαβούλευση θα γίνει μέσω τηλεδιάσκεψης, την Τετάρτη 15 Μαρτίου 2023 και ώρα 7:00 μ.μ.

Όλοι οι πολίτες μπορούν να παρακολουθήσουν ζωντανά αλλά και να συμμετέχουν στη διαδικασία από όπου κι αν βρίσκονται, μέσω του υπολογιστή, του τάμπλετ ή του έξυπνου κινητού τους τηλεφώνου (smartphone).

Η παρακολούθηση και συμμετοχή είναι εφικτή μέσα από τους παρακάτω συνδέσμους (links):

 • Google Meet για ενεργή συμμετοχή με video και ήχο:
  https://meet.google.com/orp-baqx-ims
 • Σελίδα του Δήμου Λαρισαίων στο Facebook (live streaming video)
 • Κανάλι YouTube του Δήμου Λαρισαίων (live streaming video)

Η πρωτοβουλία του Δήμου Λαρισαίων, με την υποστήριξη της ηλεκτρονικής πλατφόρμας Novoville, έχει ως στόχο να ενισχύσει το δημόσιο διάλογο και να διευκολύνει σημαντικά τον ενεργό ρόλο των πολιτών στον καθορισμό των προτεραιοτήτων του Δήμου, δίνοντας “διαδικτυακό βήμα” στους συμπολίτες μας για να καταθέσουν τις ιδέες, τις προτάσεις αλλά και την κριτική τους.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Πρόγραμμα, τα υπό διαβούλευση Θέματα και τις Οδηγίες Διεξαγωγής της τηλεδιαβούλευσης.

10-03-2023
Τηλε-διαβούλευση - Eξεύρεση λύσεων στο θέμα του σιδηρόδρομου στη Λάρισα

Πρόγραμμα και Οδηγίες Διεξαγωγής Τηλε-διαβούλευσης για την εξεύρεση λύσεων στο θέμα του σιδηρόδρομου στη Λάρισα

Α. Πρόγραμμα Τηλε-διαβούλευσης Δήμου Λαρισαίων

Ημ/νία: Τετάρτη 15 Μαρτίου 2023, Ώρα: 7 μ.μ.

1) Θέμα ημερήσιας διάταξης:

Συζήτηση και γνωμοδότηση για την εξεύρεση λύσεων στο θέμα του σιδηρόδρομου στη Λάρισα.

2) Πάνελ:

Το πάνελ της τηλε-διαβούλευσης θα αποτελείται από τον Δήμαρχο Λαρισαίων κ. Απόστολο Καλογιάννη και στελέχη της Δημοτικής Αρχής.

Β. Οδηγίες Διεξαγωγής Τηλε-διαβούλευσης

1) Εισαγωγή:

Η διεξαγωγή διαβούλευσης μέσω τηλεδιάσκεψης ακολουθεί τους βασικούς κανόνες αντίστοιχων ανοιχτών συνεδριάσεων με φυσική παρουσία. Υπάρχουν όμως σημαντικές ιδιαιτερότητες και περιορισμοί που σχετίζονται με την απομακρυσμένη συμμετοχή τις οποίες και πρέπει να λάβουμε υπόψη για τον επιτυχημένο συντονισμό και διενέργειά της.

2) Συμμετέχοντες και Κανάλια Επικοινωνίας/Συμμετοχής:

Οι βασικοί συμμετέχοντες στην προγραμματισμένη διαδικτυακή διαβούλευση είναι:

α. Οι εισηγητές: εκπροσωπούν τη Δημοτική Αρχή και θα βρίσκονται στο κεντρικό πάνελ που θα εγκατασταθεί στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου. Ο χώρος θα λειτουργήσει ως τηλεοπτικό στούντιο με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό (κάμερες, μικρόφωνα, φώτα, κλπ.), ώστε να είναι δυνατή η ζωντανή μετάδοση εικόνας και ήχου.
Ο συντονιστής δίνει το λόγο στους εισηγητές και στο κοινό.

β. Το κοινό/ οι πολίτες & εκπρόσωποι Φορέων: συμμετέχουν εξ’ αποστάσεως μέσα από τον υπολογιστή, το tablet ή το smartphone τους.

Υπάρχουν δύο τρόποι συμμετοχής των πολιτών:

 • Μέσω της πλατφόρμας τηλεδιάσκεψης Google Meet: Ακολουθώντας τον προκαθορισμένο σύνδεσμο (link), οι πολίτες μπορούν να παρακολουθήσουν ζωντανά την συζήτηση και να συμμετέχουν σε αυτή. Με το πέρας των εισηγήσεων, ο συντονιστής θα δώσει το λόγο στους πολίτες που συμμετέχουν μέσω Google Meet για να υποβάλουν τις ερωτήσεις και τις παρατηρήσεις τους. Έχουν την δυνατότητα να εμφανιστούν είτε με εικόνα (ανοιχτή κάμερα) και ήχο είτε μόνο με ήχο. Ο σύνδεσμος (link) του Google Meet είναι: https://meet.google.com/orp-baqx-ims
 • Μέσω των κοινωνικών δικτύων YouTube & Facebook του Δήμου Λαρισαίων: η συζήτηση θα προβληθεί ζωντανά μέσω streaming και οι πολίτες θα μπορούν να κάνουν τις ερωτήσεις ή παρατηρήσεις τους μέσω έγγραφου σχολιασμού στα αντίστοιχα κανάλια. Ο συντονιστής θα μεταφέρει τις ερωτήσεις/παρατηρήσεις στο πάνελ και θα απαντηθούν στο δεύτερο μέρος της διαβούλευσης.

3) Βασικοί Κανόνες:

 • Ο μέγιστος χρόνος ερώτησης είναι 1 λεπτό
 • Απαγορεύονται ύβρεις και κακόβουλα σχόλια
 • Τα μικρόφωνα των πολιτών παραμένουν κλειστά (mute) μέχρι να τους δοθεί ονομαστικά ο λόγος από τον συντονιστή
 • Μέσω της λειτουργίας του Chat στο Google Meet, όσοι επιθυμούν να υποβάλουν ερώτηση και να λάβουν το λόγο θα έχουν γράψει την πρόθεσή τους αυτή, μαζί με το ονοματεπώνυμό τους και τον Φορέα που εκπροσωπούν. Έπειτα θα δημιουργηθεί σειρά προτεραιότητας και με αυτή τη λίστα ο συντονιστής του πάνελ θα δίνει το λόγο ονομαστικά στους πολίτες.
 • Σε περίπτωση τεχνικού προβλήματος ή παροχής βοήθειας, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με το τηλέφωνο της εταιρείας υποστήριξης, Novoville: 2130 333929

4) Ροή Προγράμματος:

 • Συντονιστής: Καλωσόρισμα & Αναφορά σε Βασικούς Κανόνες Διεξαγωγής της Διαβούλευσης
 • Δήμαρχος: Εισαγωγική Τοποθέτηση
 • Στελέχη της Δημοτικής Αρχής: Εισηγήσεις
 • Ερωτήσεις & Τοποθετήσεις Εκπροσώπων Φορέων & Πολιτών:
  ○ Ο συντονιστής δίνει το λόγο με βάση τη σειρά προτεραιότητας στους πολίτες που συμμετέχουν μέσω της πλατφόρμας τηλεδιάσκεψης Google Meet
  ○ Ο συντονιστής μεταφέρει στο πάνελ τις ερωτήσεις των πολιτών από τα κοινωνικά δίκτυα
 • Λήξη Διαβούλευσης

Επικοινωνία

ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ
Ίωνος Δραγούμη 1
Τ.Κ. 41222

Τηλ. Κέντρο: 2413 500 200
Fax: 2410 250 372
E-mail: protokolo@larissa.gov.gr

Σχετικά

diavgeia m1

kairos 1